logo harre
logo pearl drums


De Pearl MMX drumkit die ik gebruik is een 'custom kit' en dat wil eigenlijk niks meer of minder zeggen dan dat het niet een standaard set is die je zomaar in de winkel kunt kopen. De hele setup zoals alles op het rek is gemonteerd, de houtsoort en grootte van de ketels, de kleur en noem het maar op is door mij persoonlijk uitgekozen. Deze set heb ik nu vanaf eind 1995 en tot op de dag van vandaag bevalt hij mij nog steeds super, maar het kan natuurlijk altijd leuker.

Vandaar dat ik na veel denken toch uiteindelijk maar de stap gezet heb om de set nieuw leven in te blazen en de set opnieuw te laten spuiten. In diezelfde tijd heb ik dan mooi de tijd om alles eens goed schoon te maken en de nodige dingen (met name de vellen) te vervangen. Het hele proces wordt van begin tot eind op deze pagina weergegeven en het uitgangspunt is dus deze set:

harre gerrit willigen pearl mmx drums


De eerste stap was het vinden van een voorbeeld en aangezien ik een redelijk grote fan ben van Chad Smith (Red Hot Chili Peppers) was zoiets snel gevonden. In de video Red Hot Rythm Method (bedoeld als inspiratie voor drummers) gebruikt Chad een custom gespoten set die ik op zich heel erg mooi vindt en die dient dan ook als basis voor het nieuwe idee. Het gaat om deze kit:

chad smith pearl drums


De tweede stap was het vinden van een vakman die dit werk ook nog in de praktijk zou kunnen brengen en hiervoor ben ik terecht gekomen bij HZPaint in Sleeuwijk. Hans heeft wat jaren geleden ook de motor van m'n zwager Gerrit helemaal onder handen genomen en dat is echt een mooi stukje werk wat hij daar afgeleverd heeft. Creativiteit en kwaliteit komen bij HZPaint dus onder n dak samen en vandaar eigenlijk dat ook hier de keus niet zo moeilijk was. Check trouwens even de site van Hans om ander werk van hem te bekijken, want dat is toch wel de moeite waard. Op 8 juli 2006 ben ik bij hem geweest om de basis eens door te praten en te kijken wat er mogelijk was. Nou, je kunt beter vragen wat er niet mogelijk is want dan ben je sneller klaar... :-). Mogelijkheden genoeg, alleen moest Hans nog wel even precies weten wat de ondergrond was voor de juiste grondlak.

Daarmee kwam eigenlijk gelijk al stap drie om de hoek kijken, want voor informatie over de ondergrond van de toms moest ik naar Jac Bogers in Veldhoven. Dit is een Pearl dealer en een echte drumspeciaalzaak die ik wat jaren geleden eens min of meer bij toeval heb ontdekt en waar ik sinds dien met veel plezier kom. Vaak wordt er als verkooppraatje in een advertentie ofzo gezet dat 'bij ons alles mogelijk is' en dat je 'voor advies natuurlijk ook bij ons terecht kunt', maar in de winkel bij Jac Bogers is dat ook werkelijk zo. Je kunt daar de mensen het spreekwoordelijke hemd van het lijf vragen en ze hebben overal een antwoord op een een passend advies voor, wat dan ook nog eens heel individueel is gericht op jou als drummer en wat je met je set zoal doet of wilt gaan doen. (Edit: vanaf medio 2010 is Jac gesloten.)

Maargoed, we hadden het over stap drie... Ik ben dus op dezelfde dag dat ik bij Hans was geweest doorgereden naar Veldhoven en na een half uurtje stapte ik de zaak weer uit met de informatie dat de toms gewoon uit gelakt hout bestaan, dat het beter is de binnenkant niet te spuiten en ook had ik gelijk maar een complete set nieuwe vellen aangeschaft. De set zit nu rondom in de Remo Ambassador vellen, maar daar komt nu verandering in. De vellen van Remo bevallen mij op zich goed, maar na wat advies heb ik ervoor gekozen om als slagvel de Emperor te gaan gebruiken:

remo emperor drumhead


Deze vellen hebben een betere attack dan de Ambassadors, maar hebben toch nog een volle klank waar de MMX set juist voor is gebouwd. Als ondervel blijf ik wel gewoon de Ambassador gebruiken:

remo ambassador drumhead


Als je de afbeeldingen zo ziet dan zit er eigenlijk geen verschil in, maar in werkelijkheid gaat het bij de Emperor om een dubbel-laags vel en bij de Ambassador om een enkel-laags vel. Maf misschien, maar ik weet dus sinds dit bezoekje pas waarom 'olievellen' zo genoemd worden terwijl er helemaal geen olie aan te pas komt. Het is gewoon het licht wat gebroken wordt tussen de twee lagen van het vel en dan lijkt het alsof er olie tussen zit, terwijl dat dus helemaal niet zo is. Nooit te oud om te leren, dat blijkt wel weer... Dan blijft alleen de snare-drum nog over, want de vellen op de base laat ik voor wat ze zijn. Voor de snare kreeg ik het advies om eens de Renaissance Powerstroke 3 te proberen:
remo renaissance powerstroke drumhead


Dit vel heeft geen witte coating maar een soort van beige en heeft al een dempingsrand om de hoge tonen van de snare een beetje te dempen. Zeker bij de stalen snare die ik gebruik is dat geen overbodige luxe en de losse rand die ik er nu op heb liggen kan dus komen te vervallen.

Stap vier was het uit elkaar halen van de set, want ik had met Hans afgesproken dat de set compleet uit elkaar aangeleverd zou worden zodat hij hem alleen maar zou hoeven spuiten. Dit scheelt gewoon enorm in de tijd en daarnaast zou ik toch nieuwe vellen monteren, dus was het voor mij een kleine moeite om de rest er ook maar af te halen. Het verbaasde me eigenlijk hoe weinig je nodig hebt om zo'n klusje te klaren:

pearl mmx gereedschap gear drums


Inderdaad, het enige wat je nodig hebt is een stemsleutel om de vellen los te halen, een kruiskop schroevendraaier om de bevestigingen los te maken, wat Cif om het chroom weer netjes schoon te maken en wat dubbelzijdig plakband om aan het eind van de klus de typeplaatjes weer vast te maken.

Na een tijdje schroeven en rommelen is het een echte custom set geworden, want zoals hij er nu bij staat zijn er volgens mij maar heel weinig *grin*:

pearl mmx custom drums

harre gerrit willigen pearl mmx custom drums


Nu is het nog een kwestie van de toms even merken zodat de boven,- en onderkant duidelijk aangegeven staan en dan is het hele spul klaar voor stap 5: de verf. Tegelijkertijd begint voor mij de meest vervelende klus en dat is stap 6: het schoonmaken van al het chroom zodat het er weer als nieuw uitziet als het gemonteerd is.

Stap 5 is het spuiten van de set en daarvoor heb ik het hele spul vanmorgen bij HZPaint gebracht en samen met Hans een paar kleuren uitgezocht en ideen uitgewerkt. Conclusie: dit wordt een hele mooie aparte set... :-). Als alles mee zit dan zit de hele set eind deze maand in de verf en kan ik in de vakantie de laatste stappen doen en dat zijn het in elkaar schroeven van de set en daarna als laatste het stemmen van de toms met de nieuwe vellen. Maargoed, zover is het nog niet want zoals al eerder geschreven is stap 6 eerst nog aan de beurt en dat is het schoonmaken van alles.

Omdat ik een stalen snare heb zal deze niet worden gespoten en daarom heb ik vandaag maar gelijk de gelegenheid aangegrepen om die eens helemaal goed schoon te maken. Om te beginnen moest die snare natuurlijk helemaal uit elkaar en dan krijg je dit idee:

pearl freefloat steel snaredrum drums


Een losse shell met de daarbij behorende lugs, rims en vellen. Hier heb ik het inmidels al schoon gemaakt en dan is het nog een kwestie van in elkaar zetten:

clean pearl steel snaredrum drums


Hij ziet er weer uit als nieuw en om je een idee te geven van dat nieuwe vel voor deze snare met de beige coating:

pearl steel snaredrum remo renaissance powerstroke drumhead


Hij doet hier een beetje grijs aan op deze foto, maarja... je kunt niet alles hebben. Volgende week zal ik verder gaan met de schoonmaak van alle hardware.

Intussen is Hans begonnen met het opzetten van de tekening van m'n tattoo die op de toms moet komen en daarvoor heeft hij de volgende basis opgestuurd:

harre gerrit willigen tattoo


De maat is uiteraard een beetje aangepast om hem hier online te zetten, maar ik denk dat het echt wel mooi zal staan in het zwart met de van blauw naar wit lopende achtergrond. Ik ben echt heel nieuwsgierig hoe dit er in het echt uit gaat zien...

Inmiddels is de nieuwsgierigheid een beetje bedwongen omdat Hans een paar testjes via de mail heeft opgestuurd:

harre gerrit willigen custom pearl mmx drums
Een foto die binnen genomen is, zonder flits.

harre gerrit willigen custom pearl mmx drums
Een foto buiten in de zon.

Zoals ik het nu kan bekijken wordt het echt een mooie set en zeker de foto die buiten genomen is, want dan komt dat blauw er wel heel mooi uit. Als al het chroom er weer op zit komt dat helemaal in orde! :-)

Hans heeft vandaag flink door kunnen werken ondanks de hitte en hij heeft alles klaar!!! Het is nu een kwestie van de verf goed uit laten harden en dan is stap 5 dus helemaal afgerond.

Met stap zes gaat het nu ook al aardig de goede kant op. Ik heb alle rims klaar:

clean rims custom pearl mmx drums


En ook de hardware van de basedrum is nu helemaal klaar:

clean hardware custom pearl mmx drums

hardware bassdrum custom pearl mmx drums


Het is nog een heel gedoe om die mooi schoon te krijgen, al mag het resultaat er eigenlijk ook wel zijn... In principe bestaat elke spanner uit negen verschillende onderdeeltjes en ik ben al lang blij dat die niet allemaal afzonderlijk van elkaar schoon gemaakt moeten worden. Hoe dan ook, met de hoge temperaturen had Hans het vermoeden dat de set met twee dagen genoeg uitgehard zou zijn om weer naar huis te kunnen. Op zich zou dat mooi zijn want dan kan ik hem zaterdag gaan halen, maar mocht het niet kunnen is maandag natuurlijk ook geen probleem. Ik heb dus nog een paar dagen om de rest van de hardware schoon te krijgen en dan is het een kwestie van alles weer in elkaar schroeven, de vellen erop en dan nog een dagje naar de oefenruimte om de hele set te stemmen.

Inmiddels schrijven we 28 juli 2006, slechts 20 dagen nadat ik voor het eerst bij HZPaint geweest ben en sinds vandaag is alle hardware klaar. Als de set opgehaald kan worden dan kan ik hem dus gelijk in elkaar schroeven, maar dat zal waarschijnlijk nog wel een paar dagen duren want het weekend zit er ook nog tussen.

Stap 7: Opbouwen. Tsja... ik kan bijna niet wachten om hier aan te beginnen... nog even geduld en dan is het zover...

Het opbouwen heb ik op 31 juli gedaan en hier staan wat previews:

harre gerrit willigen custom pearl mmx drums

harre gerrit willigen custom pearl mmx drums

harre gerrit willigen custom pearl mmx drums

harre gerrit willigen custom pearl mmx drums

harre gerrit willigen custom pearl mmx drums

De dag daarna ben ik gelijk naar de studio gegaan om het spul eens op te bouwen, ervan te genieten en natuurlijk te stemmen. Hier onder het uiteindelijke resultaat, waarvan ik eerlijk moet zeggen dat hij in het echt toch mooier is...

harre gerrit willigen custom pearl mmx drums

harre gerrit willigen custom pearl mmx drums

harre gerrit willigen custom pearl mmx drums

harre gerrit willigen custom pearl mmx drums

harre gerrit willigen custom pearl mmx drums

De laatste aanpassing: het monteren van een custom bassdrum vel...

harre gerrit willigen custom pearl mmx drums

Vanaf de vakantie ben ik er in totaal zo'n 2 maanden mee bezig geweest, maar het resultaat mag er ook wel zijn naar mijn idee. In de originele kleur heb ik de set 10 jaar gebruikt en in de aangepaste versie zou hij nog eens 18 jaar mee gaan, tot ik hem uiteindelijk nog maar zo weinig gebruikte dat ik besloot het hele spul te verkopen en enkel met de Gretsch Renown verder te gaan.