logo harre
logo rockband kalamazoo


Op 18 november 2006 was het D-Day voor Rockband Kalamazoo en D-Day staat in dit geval voor Demo Day. Stefan had in een eerder bandje al goede ervaringen met Hein Spiegels van Studio Channel 27 in Tilburg, dus besloten we dat daar de opnames plaats zouden gaan vinden en dat bleek voor ons een goede keus. Hein fungeerde in dit stadium eigenlijk een beetje als opname-leider door de basis met de microfoons op te zetten, mee te werken aan de soundcheck en verder liep hij af en toe gewoon eens binnen gedurende de dag om te kijken hoe alles verliep. De opnames zelf werden gemaakt door Micha en dat werkte perfect. Als bandje moet het gewoon wel een beetje klikken met degene die je opnames maakt en dat viel in ons geval dus mooi op z'n plaats.

rockband kalamazoo demo hein spiegels
Hein Spiegels, eigenaar van Channel 27 in Tilburg.

rockband kalamazoo demo tilburg channel 27
Een blik vanuit de studio met links in het hoekje 'onze' technicus Micha.

Maargoed, laten we bij het begin beginnen: voor mij begon de dag om 08.00 uur met het naar beneden sjouwen en het inladen van m'n spullen waarna ik om 08.30 uur op m'n gemak in de auto stapte en naar Tilburg vertrok. De rit daar naar toe verliep wel erg vlot, want we hadden om 09.30 uur afgesproken maar ik was er al om 09.15 uur. De rest volgde al snel en na het bekijken van de studio begonnen we met het uitladen en opbouwen van de spullen. Daarna was het voor ons als bandje tijd om de studio te verlaten en een bakkie te gaan doen om op die manier Hein en Micha de gelegenheid te geven om de microfoons bij de instrumenten te plaatsen.

rockband kalamazoo demo tilburg bar studio
De bar van de studio waar we wat konden eten, drinken...

rockband kalamazoo demo tilburg arie willemien


Dit verliep op zich vrij vlot en de enige aanpassing die ik moest doen was dat m'n voorvel van de basedrum af moest. Het nieuwe vel met het Kalamazoo logo heeft maar een klein gat om een microfoon voor te zetten en Hein is van mening dat een microfoon bij een basedrum zo dicht mogelijk bij het slagvel moet staan om op die manier zo veel mogelijk attack in het geluid te krijgen.

demo drums rockband kalamazoo gerrit willigen harre
Een overzicht van de studio ruimte.

tilburg demo rockband kalamazoo
Vanuit de andere hoek.

channel 27 rockband kalamazoo demo tilburg
Vanuit mijn positie gezien...

willemien dorresteijn stefan teeffelen rockband kalamazoo demo
Met links van me Willemien en Stefan...

rockband kalamazoo demo aart vroegop arie kiep
In het midden Arie en aan de rechter kant Aart.


Nadat alle microfoons waren opgesteld konden wij beginnen met een beetje inspelen en tegelijk konden Hein en Micha de soundcheck doen. De demo moet een beeld geven van Kalamazoo als coverband en daarom hadden we voor de volgende nummers gekozen:
  • I will follow - U2
  • She's got the look - Roxette
  • Nergens goed voor - De Dijk
  • Meisjes - Raymond van het Groenewoud
  • Love is the drug - Roxy Music
  • Psycho killer/Back Home - Talking Heads/Golden Earring

Na de nummers allemaal een keer gespeeld te hebben besloten we te beginnen met de uiteindelijke opname waar we in principe alles in één keer in zouden spelen, behalve de achtergrond zang. Sommige nummers moesten gewoon echt over omdat er dingen echt fout gingen en uiteindelijk zouden we van elk nummer twee of drie goede versies hebben waar we dan de beste uit konden kiezen. Met de definitieve opnames begonnen we even na de middag en inclusief een korte pauze om even een broodje te eten waren we rond een uur of drie klaar. De definitieve versies werden dan gebruikt om de achtergrond zang bij te zetten en dat viel op zich nog niet mee omdat je als zanger niet het gevoel met de band hebt. Je staat dan gewoon in je uppie met een koptelefoon op in de studio je partij in te zingen maar Willemien, Arie en Stefan wisten toch alles er goed op te krijgen en waren de opnames rond een uur of zes helemaal klaar om afgemixed te worden.

arie kiep willemien dorresteijn demo rockband kalamazoo
Arie en Willemien zingen een track in...

arie willemien fun demo channel 27 tilburg


Hein gaat de uiteindelijke mix maken en als het allemaal mee zit kunnen we volgende week het restultaat gaan beluisteren of het allemaal klinkt zoals we in gedachten hebben. Dit zal op zich wel goed komen, want het zijn allemaal bekende nummers en dat maakt het mixen voor iemand die verder niets met de band te maken heeft toch een stuk makkelijker.

channel 27 tilburg demo hein spiegels kalamazoo
De opname apparatuur waar ook de uiteindelijke mix gemaakt zal worden.


Aan het einde van de dag ben ik met Stefan en Renate nog even een hapje Chinees wezen eten en na wat aftertalk was ik uiteindelijk om 23.30 uur weer thuis. Een lange dag, maar wel met een hele leuke en leerzame ervaring en natuurlijk een demo die er wel mag zijn. Tenminste, op dit moment moet dat natuurlijk nog blijken omdat de uiteindelijke mix nog niet klaar is maar volgens Hein is de ruwe opname zeker bruikbaar om er iets van te maken.