logo harre
logo drummersday pat sticks


Op zaterdag 19 april 2008 organiseerde importeur Pat Sticks in samenwerking met Strings & Things uit het Brabantse Kaatsheuvel de Drummersday 2008. Op deze dag kwamen niet alleen vier hele goede drummers een clinic geven, maar was er ook een niet officiële meeting van een Nederlands drummersforum.

flyer voorzijde drummersday kaatsheuvel pat sticks

flyer achterzijde drummersday kaatsheuvel pat sticks

patrick pat sticks


Na een openingswoordje van Patrick was het de eer aan Dirk Bruinenberg om de Drummersday te openen.

dirk bruinenberg drummersday kaatsheuvel pat sticks


Dirk was wat mij betreft lekker op dreef, zeker toen de clinic een tijdje op gang was. Hij speelde lekkere dingen en vertelde hier een daar ook nog wat bij. Wat trouwens grappig was om te merken... Het gaat toch om redelijk bekende namen in het drummerswereldje, maar ze gaven toch allemaal wel aan redelijk zenuwachtig te zijn om een clinic te geven. Een aantal van hen deed dit zelfs voor de eerste keer en Stephen zei tijdens zijn clinic dat het voor hem moeilijker is om voor een klein clubje mensen te spelen dan voor 4000 man in een grote zaal met Within Temptation.

Als tweede was het de beurt aan Enrico Garcia die met zijn stijl een beetje uit de toon viel in vergelijking met de andere drummers. Die zaten allemaal wat meer in de rock hoek, terwijl Enrico het allemaal wat rustiger aan deed. Hij had ook zijn band meegenomen en daar speelde hij wat dingen mee, waarmee hij aan wilde geven dat het heel belangrijk is als drummer om strak te werken. Zeker in een driemans formatie zoals waar hij in speelt. Verder vond ik het meer een optreden dan een echte clinic, maar dat is mijn persoonlijke mening.

Jusso Whistler was de derde in het rijtje en ik vond hem qua stijl het lekkerst spelen. Hij maakte er ook meer een clinic van door in plaats van alleen maar dingen te spelen ook het één en ander uit te leggen over verschillende maatsoorten die hij gebruikte enzovoort. Voor mij aan de ene kant heel leerzaam, maar aan de andere kant maakt het weer niet zoveel uit omdat de muziek die ik zelf speel toch in 99% van de gevallen recht toe recht aan is.

jusso whistler drummersday kaatsheuvel pat sticks

drummersday jusso whistler kaatsheuvel pat sticks

drummersday kaatsheuvel pat sticks jusso whistler


Als vierde en laatste was het de beurt aan Stephen van Haestregt, voor velen alleen maar bekend als drummer van de band Within Temptation. Hij speelde met wat tracks mee en maakte er een clinic van door het publiek allerlei vragen te laten stellen die hij dan beantwoordde. Het leuke ervan is dat de vragen echt over allerlei uiteenlopende dingen gaan en Stephen ook overal gewoon op in ging.

stephen haestregt drummersday kaatsheuvel pat sticks

drummersday stephen haestregt kaatsheuvel pat sticks

Een leuke en toch wel interessante middag, niet alleen vanwege de clinics maar ook vanwege het feit dat er een aantal mensen van het drummersforum aanwezig waren. Zo hielpen voor zover ik weet Cookie, paQ, JoZwF en Nick mee met de organisatie en waren Ludwigdrummer, Gorbatjovski, Joepie, Laxativesuicide en ondergetekende aanwezig. Een aantal van deze mensen had ik natuurlijk al eerder ontmoet, maar ik vond het heel leuk ook eens andere gezichten van het forum te ontmoeten. Oh... voor de volledigheid: de namen zijn misschien wat vreemd, maar het zijn de namen die op het forum gebruikt worden. Om hun privacy een beetje te beschermen gebruik ik dus niet hun echte namen, want dat lijkt me wel zo netjes.