HDR fotografie
HDR staat voor High Dynamic Range en het is een manier om foto's veel mooier te laten zijn dan een origineel. Het effect wordt verkregen door drie exact dezelfde foto's te maken (één onderbelicht, één origineel en één overbelicht) en die samen te voegen tot één foto. Daarna kun je door het zogenaamde 'tone mapping' de foto meer of minder gaan bewerken, waardoor er meer of minder detail zichtbaar is, meer of minder licht op donkere plekken van de originele foto te zien is enzovoort. Het idee achter de HDR foto is dat er veel meer details zichtbaar zullen zijn dan bij de originele foto, waarbij bijvoorbeeld soms veel dingen in een donkere schaduw weg vallen.
Vanaf november 2008 ben ik hier een beetje mee gaan experimenteren en het maken van de foto's valt op zich wel mee, maar het 'tone mapping' is iets wat ik nog onder de knie moet krijgen. Op deze pagina staan wat foto's waar ik mee aan de slag ben geweest.
Allereerst dacht ik dat het mogelijk moest zijn om een bestaande foto te bewerken, er drie verschillende versies van op te slaan en deze daarna samen te voegen tot één HDR afbeelding. Maargoed, dat bleek niet zo'n succes:
Het origineel van m'n auto zoals hij bij Daemen stond
De bewerkte HDR versie
Het origineel van een foto van m'n kat
De bewerkte HDR versie
Niet echt een succes eigenlijk, maargoed... Het volgende experiment kondigde zich aan in de vorm van wat foto's in de omgeving van de spoorbrug en de brug van de rijksweg A2 hier in Zaltbommel:
Origineel van het pad naar de spoorbrug
De HDR versie die eigenlijk gewoon 'overdone' is
De brug over de Waal bij Zaltbommel
En hier de HDR versie
Een lokale weg onder het spoor
De HDR versie hiervan is al ietsje beter...
Het origineel van de spoorbrug in zwart/wit
En ook daar de HDR versie van
Dezelfde foto, maar dan in kleur
En ook daar de HDR versie van
Er zit naar mijn idee wel wat vooruitgang in, maar zoals ik al eerder schreef is het 'tone mapping' (waarbij het uiteindelijke effect op de foto komt) vrij lastig om het 'zomaar even' te doen. Het is mogelijk om een foto een klein beetje te bewerken waardoor er alleen een mooier effect ontstaat, maar bij hele mooie foto's is het zelfs mogelijk om ze een soort surrealistisch beeld te geven. Iets wat bij laatste kleurenfoto van de spoorbrug al een klein beetje het geval is.
Tussendoor ben ik nog wat met de laatste foto van de brug aan het rommelen geweest en daar kwam uiteindelijk deze foto uit:
Op zich is hij al wat mooier dan de eerste versie, alleen blijft het naar mijn idee mooier om hem in een groter formaat te zien. Het effect komt er dan beter uit dan bij de afbeelding zoals hij nu hier op de site staat.
Op 27 december 2008 trotseerde ik aan het begin van de avond de vorst en ijskoude oostenwind om deze foto's te maken:
Het origineel van de Martinus Nijhoffbrug
Een zwaar bewerkte HDR versie
Een iets minder bewerkte versie
De originele foto van de Torenspits van Bommel
Een bewerking met alleen 'tone compressor'
Deze is in het groot heel mooi...
Het origineel vanuit een andere hoek
Al doende leert men...
Eind november 2012 maakte ik deze foto's bij een klant in Willebroek (B). Door de HDR versie aan te klikken kun je hem in dit geval in een groter formaat bekijken:
Het origineel
De bewerkte HDR versie
Nog een origneel
En een bewerkte HDR versie
Het grootste punt hier was dat ik tijdens m'n werk onderweg geen statief bij me heb en dus niet in de gelegenheid was om de onder,- en overbelichte versies te fotograferen. Daar kwam in dit geval Photoshop aan te pas, maar of het daardoor nu beter of slechter is durf ik op dit moment niet te zeggen...
|
|
|
|