logo harre
relax


Vakantie Hongarije 2016.
Jaren achter elkaar ging ik niet op vakantie om de eenvoudige reden dat ik de begoefte niet had, maar ik besloot er dit jaar toch eens even tussenuit te knijpen. Een dikke 24 jaar geleden ging ik voor het eerst naar Hongarije en dat zou ook deze keer de bestemming zijn, alleen is het dan logisch dat het plaatje van het strand wat hier rechts staat daar op zich dan weinig mee te maken heeft. Maar goed... eigenlijk begon m'n vakantiegevoel eigenlijk hier al een beetje:

zeeuwse kust

Ergens in de laatste week voor de vakantie zat ik in m'n uppie met een breedtetransport langs de Zeeuwse kust te hobbelen en zoals op de foto te zien is was ik ook écht in m'n uppie. Iets wat je jezelf moeilijk voor kunt stellen in de zomerperiode en een paar dagen later zou het er dan ook heel anders uit zien. Na een paar dagen thuis vanaf Eindhoven naar Budapest gevlogen en in Hongarije uiteindelijk geland in de velden van het pittoreske dorpje Csemõ.

huisje csemo hongarije

Met hier en daar wat beestjes er bij, waar ik op zich dan wel van hou.

csemo kitten hongarije

csemo dori hongarije

csemo kashmir hongarije

csemo kashmir hongarije

csemo kashmir hongarije

Tenminste... van de meesten dan. De onderstaande Tijgerspin vind ik op zich prachtig om te zien en ik ben ook niet bang van spinnen, maar dat deze buiten slaapt heeft wel m'n voorkeur.

csemo tijgerspin hongarije

Om de onderstaande foto uit te leggen: het gaat om een willekeurige rups die heel dapper over de waslijn liep. Ik heb alle foto's met m'n telefoon gemaakt en deze had wellicht mooier geweest met een goede camera en macro instellingen omdat het dappere koppie er nu naar mijn idee niet mooi uit komt. Maar op zich wel een mooie foto...

csemo rups waslijn hongarije

Het eerste weekend een bezoek gebracht aan het hoogst gelegen meer van Hongarije: Sástó. Ze hebben er een uitkijktoren in de vorm van een boortoren neergezet, maar het is me niet duidelijk of hier ooit iets van gas of olie naar boven is gekomen. Gezien de omgeving verwacht ik van niet eigenlijk, want het is er adembenemend mooi.

uitkijktoren beneden sasto hongarije

uitkijktoren boven sasto hongarije

het meer sasto hongarije

omgeving sasto hongarije

Op uitnodiging zijn we naar het drum museum geweest in Cegléd. Sándor Kármán begon ooit met het tentoonstellen van één drumkit en als ik het me goed herinner was dat bij zijn ouders in de garage.

drum museum cegled hongarije

Inmiddels heeft hij dit pand in Cegléd en kan eigenlijk alleen maar dromen van een groter pand omdat de 300 vierkante meter die het museum nu groot is eigenlijk wel naar de 1000 vierkante meter zou kunnen gaan zodat hij nog meer dingen kan laten zien. Meer info is eventueel hier te vinden.

drum museum peter erskine cegled hongarije
Peter Erskine is in de drummerswereld toch wel aardig bekend en dit is de originele set waarmee hij als 6-jarig mannetje werd ontdekt.

drum museum hollywood caldironi meazzi cegled hongarije
Een Hollywood setje uit 1965, maar laat je niet door de naam voor de gek houden. Het gaat hier om een Italiaans bedrijf genaamd Caldironi & Meazzi wat verantwoordelijk is voor het ontwerpen en bouwen van deze kit.

drum museum hollywood caldironi meazzi rim cegled hongarije
Check het detail van de die cast rim die niet geboord is, maar met een klemmetje op het vel gedrukt wordt.

drum museum sandor cegled hongarije
Sándor signeerde een boek voor me over zijn museum.

Wat doe je verder in zo'n vakantie? Nou, van alles en eigenlijk soms helemaal niks:

trampoline zwaardgevecht cegled hongarije
Zwaardgevecht houden tijdens het opbouwen van de trampoline.

chill bank cegled hongarije
Chill op de bank.

tiszti klub cegled hongarije
Cultuur snuiven in de avond bij een club waar ze nog de oude volksdansen doen.

aquapark cegled hongarije
Een dagje Aquapark, voor de kids natuurlijk...

mooie lucht cegled hongarije
Mooie luchten kijken, al doet de foto eigenlijk afbreuk aan de werkelijkheid.

grootste kerk cegled hongarije
Cultuur snuiven overdag bij de grootste gereformeerde kerk van Midden Europa.

vliegveld budapest hongarije
En dan staat dit ding ineens weer te wachten...

Al met al was het een prachtige vakantie die me uiteindelijk meer deed dan ik aanvankelijk had verwacht. Het land en de omgeving waar ik 24 jaar geleden was is er niet meer en is er tegelijkertijd nog wel. Dingen veranderen, net zoals ze overal doen en op zich hoeft dat niet slecht te zijn. Het was in ieder geval mooi om goede herinneringen op te halen en om nieuwe herinneringen te creëren. Conclusie: ik ga nog wel eens terug ;)