logo harre
logo podium


Rockband Kalamazoo (1996 - 2009)

Begin 1996 stopte Ignition en eigenlijk werd toen tegelijkertijd Rockband Kalamazoo opgericht. Kalamazoo bestond toen uit Aart Vroegop (gitaar), Arie Kiep (zang en gitaar), Stefan van Teeffelen (zang en gitaar), Bert van Ewijk (techniek) en ook hier weer ondergetekende op drums. Muzikaal gezien ontstond er altijd weer een bepaalde chemie en ging het schrijven van eigen werk soms echt als vanzelf. Naast het eigen werk werd er natuurlijk druk gerepeteerd om covers in te studeren, want met alleen maar eigen werk kun je nu eenmaal niet een avondvullend programma in een kroeg spelen, tenzij je natuurlijk al heel bekend bent. Twee cd's werden er in die tijd in eigen beheer opgenomen in Het Stroomhuis te Neerijnen en ook kreeg de band versterking van zangeres Evelien van Prooijen uit Utrecht. Deze samenwerking zou echter niet lang duren en nadat Evelien en Bert de band hadden verlaten stond alles muzikaal gezien op een zeer laag pitje waarbij iedereen zijn eigen gang ging. Check eventueel hier een aantal ouderwetse video opnames die onlangs omgezet zijn naar een digitaal formaat. Deze beelden stammen uit de begintijd van Rockband Kalamazoo en zijn ook terug te vinden via het menu Xtra.

Eind 2004 besloten de bandleden om nog eens bij elkaar te komen en te kijken of ze 'het' nog kunnen en niets bleek minder waar. Na een paar ijskoude repetities in de leegstaande hal van Waldram Staal op het industrieterrein van Zaltbommel bleek er toch nog potentie en chemie in de band te zitten zodat ze unaniem besloten om door te gaan. Dit keer alleen niet als fulltime band maar als projectgroep waarbij het aantal repetities wordt aangepast aan het aantal optredens. Deze projectgroep draagt nog wel de naam Kalamazoo en bestaat op dit moment uit Aart Vroegop (gitaar), Arie Kiep (zang en bas), Stefan van Teeffelen (zang en gitaar), Willemien Doresteijn (zang) en alweer ondergetekende op drums. Hiernaast is Jan Dorresteijn meestal degene die de techniek bij optredens voor zijn rekening neemt.

rockband kalamazoo groepsfoto morrisons rossum
Groepsfoto in Rossum.

rockband kalamazoo morrisons rossum
Krappe set in Rossum, maar heel gezellig.

arie kiep rockband kalamazoo repetitie
Arie

stefan teeffelen rockband kalamazoo repetitie
Stefan

aart vroegop rockband kalamazoo repetitie
Aart

willemien dorresteijn rockband kalamazoo repetitie
Willemien

harre gerrit willigen rockband kalamazoo repetitie
Gerrit


Na allerlei voorbereidingen hebben we op 22 april 2006 een feest gehouden in het dorpshuis van Tuil en dat allemaal ter gelegenheid van het tien jarig bestaan van de band. Foto's daarvan zijn hier te zien en een compleet verslag wat ik de dag na het feest geschreven heb is voor ge´nsteresseerden terug te vinden in het archief.

Het seizoen 2006 sloten we af met een optreden bij De Helling in Culemborg. Een optreden wat erg warm was om te doen, maar gelukkig kon er in het clubhuis het ÚÚn en ander open. Uiteraard is er een verslag met wat foto's van dit optreden en na afloop konden we in ieder geval niet alleen terug kijken op een leuke avond, maar eigenlijk ook op een heel leuk seizoen.

In november 2006 doken we de studio in om een nieuwe demo op te gaan nemen en daarvoor hadden we de studio van Hein Spiegels uitgekozen, namelijk Channel 27. Op zich een hele ervaring, maar het eindresultaat viel mij persoonlijk toch behoorlijk tegen als je het gaat vergelijken met de opnames die we zelf eerder al in eigen beheer hadden gemaakt. (Edit: nog sterker... inmiddels is het zover dat ik hardop durf te zeggen dat de demo beter zou klinken als we hem zelf op zouden nemen) Een verslag van de demo opname is voor de ge´nteresseerden hier te vinden.

Toch zou het vanaf dat moment bergafwaarts gaan met Rockband Kalamazoo... Halverwege 2007 stopte Willemien met de band en Arie zou haar later dat jaar volgen. Aart, Stefan en ik besloten om niet te stoppen en dus om op zoek te gaan naar een nieuwe zanger/bassist. Na een aantal audities hebben we die gevonden in de persoon van Gijs van Son. Een vent die niet alleen lekker kan bassen maar ook nog goed kan zingen, dus wat willen we als bandje nog meer? Rockband Kalamazoo was still alive...

Foto's van Rockband Kalamazoo anno 2008 met Stefan van Teeffelen (gitaar en zang), Aart Vroegop (gitaar en zang), Gijs van Son (bas en zang) en nog steeds Harre op drums:

rockband kalamazoo persfoto 2008

rockband kalamazoo persfoto voor het vertrek van aart

rockband kalamazoo voor vertrek aart vroegop 2008

In deze samenstelling speelden we slechts twee optredens: bij Halosta in Aalst op tweede paasdag en de afsluiter van het seizoen werd op 14 juni gespeeld in Chaam.

In de loop van 2008 besloot Aart te stoppen met Kalamazoo, maar Stefan, Gijs en ik waren het nog steeds niet zat en gingen op zoek naar een waardige vervanger. Die werd gevonden in toetsenist en zanger Leo van Opijnen. Aart speelde eind 2008 zijn laatste optreden en op dezelfde avond werd Leo ge´ntroduceerd als nieuw bandlid. Wat we toen alleen nog niet wisten, was dat dit definitief het laatste optreden zou zijn van Rockband Kalamazoo...

rockband kalamazoo toetsenist zanger leo van opijnen


In deze bezetting heb ik met de band leuke repetities meegemaakt, maar van een optreden is het helaas dus niet gekomen. De muzikale koers (meer richting de pop) die de band door de tijd heen was gaan varen kon ik met m'n rock hartje niet volgen en begin juni besloot ik daarom te stoppen als drummer bij Rockband Kalamazoo. Stefan bleef daarmee als enige oud-gediende over en die zag er op dat moment geen heil in om op zoek te gaan naar een nieuwe drummer, terwijl de band eigenlijk nog bezig was om Leo goed in te werken. Daarmee kwam er definitief een einde aan Rockband Kalamazoo. Een bandje waarmee ik veel lol heb gehad en veel mee geleerd heb.


Een spontane actie tijdens een repetite met toetsenist Leo van Opijnen.


De laatste beelden van Rockband Kalamazoo live...


Uiteraard hadden we met Rockband Kalamazoo ook een site en na het afscheid van de band staat die alleen nog online als archief. De hele geschiedenis, inclusief zo'n beetje alle demo's die we gemaakt hebben staat voor ge´nteresseerden hier nog steeds online.

Rockband Kalamazoo
4 februari 1996 - 9 juni 2009
R.I.P.