logo harre

Home
Blog
Breaking News
Xtra
Muziek
Drums
Bands
Werk
P. Daemen BV
AWS
Scania
Boom verwijderen?
Harre's Tree Removal
Algemeen
Video's
Links
Contact
Contact


Harre op Facebook

Harre op Youtube

logo breaking news


coronavirus Woensdag 28 april 2021 - Corona, deel 14.
Voor het eerst doet het kabinet aan versoepelingen in dit 2e jaar waarin we leven met Covid-19, al vraag ik me persoonlijk dan wel af of ze dit doen omdat het daadwerkelijk kan of dat ze het doen om het volk tevreden te houden. Als het om het laatste gaat en de maatregelen in de loop van de tijd weer verzwaard worden is het hek denk ik van de dam, want het verzet werd de laatste tijd echt merkbaar groter. Waar veel mensen blij zijn met het punt dat er weer wat meer kan zijn er uiteraard ook mensen die hun zorgen uitspreken en stellen dat het (zwaar) onverantwoord is om juist nu versoepelingen door te voeren.

In grote lijnen gaat het om:
 • Het verdwijnen van de avondklok.
 • Terrassen mogen weer open van 12.00 uur tot 18.00 uur
 • Je mag thuis 2 mensen ontvangen ipv 1.
 • Markten mogen weer open en niet essentiële winkels zijn open zonder afspraak.
 • Het hoger onderwijs gaat 1 dag per week open.
 • Het maximale aantal aanwezigen bij een uitvaart gaat naar 100.
 • Theorie examens voor verkeer en luchtvaart zijn weer mogelijk.
  Allemaal dingen waarmee je mensen op de been krijgt en daarmee voor een bepaalde groep een reden om aan de bel te trekken aangezien de zorg het op dit moment nog zwaar heeft. De motivatie voor de versoepelingen is juist dat we de piek gehad zouden hebben en de aantallen in de ziekenhuizen nu (met name door het vaccineren) af zullen nemen. Wie hierin gelijk krijgt zullen we later pas weten, want voor beide dingen valt in mijn beleving wat te zeggen.

  In m'n eigen leven zal er weinig veranderen, want tja... een terras op voor 18.00 uur gaat me sowieso zelden tot nooit lukken ook al zou ik het willen, met de avondklok had ik sowieso qua werk al niks te maken en het enige wat eigenlijk uit het lijstje overblijft is dat de niet essentiële winkels weer open mogen zonder afspraak. De regel was dat je minimaal 4 uur van te voren een afspraak moest hebben bij bijvoorbeeld een bouwmarkt, een Action of wat dan ook om vervolgens een tijdslot toegewezen te krijgen waarin je mocht gaan winkelen. Héél erg leuk als je dat wilt combineren met een baan waar zo'n beetje nul ritme in zit en je dus feitelijk alleen op zaterdag ergens naar toe zou kunnen. Kortom: dat je nu weer iets kunt halen als je het nodig hebt vind ik persoonlijk gewoon érg lekker.

  De (wat men noemt) basisregels blijven van kracht dus handen wassen, afstand houden, mondkapjes dragen en dergelijke... daar zijn we nog niet van af. Persoonlijk denk ik dat het allemaal nog wel eens mee kan vallen als iedereen een beetje rekening wil houden met elkaar. Massaal gaan feesten zoals het geplande feest op Koningsdag met 10.000 man in Breda wat uiteindelijk niet door ging is wat mij betreft gewoon gekkenwerk, ook als je het onder de noemer 'experiment' wilt schuiven. Het blijft namelijk een feit dat iemand die vandaag een negatieve testuitslag krijgt ook vandaag alsnog besmet kan raken, het virus dus kan verspreiden en dat vrolijk wapperend met een negatieve testuitslag in de hand.

  Heel kort samengevat krijgt de maatschappij dus wat meer lucht, maar blijft het een kwestie van je gezond verstand gebruiken. Ik kan alleen maar hopen dat iedereen dat ook daadwerkelijk doet en dat het niet hetzelfde gaat als vorig jaar toen we deze periode ook steeds meer vrijheid kregen. Een zomer waarin iedereen min of meer gewoon op vakantie kon en in het najaar begon de ellende weer opnieuw. Met name op dat laatste zit echt niemand te wachten, maar dat hebben we denk ik voor een groot deel met z'n allen zelf in de hand. Ik hoop er sowieso het beste van...


  volle maan Dinsdag 27 april 2021 - 3 dingen.
  Ik heb voor alledrie de dingen een afbeelding om een item weer te geven, maar aangezien ik de onderwerpen slechts kort aan wil stippen zal ik je er niet mee lastig vallen. Ik zal beginnen met wat voor mij vandaag het belangrijkste is en dat is de volle maan. Vanmorgen om even over half zes was het officieel niet alleen volle maan, maar ook een supermaan. Allebei niet héél bijzonder, maar de combinatie van beiden komt zo'n beetje 3 à 4 keer per jaar voor.

  De volle maan betekent voor mij meestal een wazige nacht en dat was nu niet anders, maar daarnaast is het vandaag 11 manen geleden dat ik gestopt ben met roken en daar ben ik stiekem nog steeds best trots op. Ongeveer een maan (geen schrijffout) geleden ging het allemaal niet zo heel lekker en had ik een zeurderige zin in een peuk die ik gelukkig wel heb kunnen onderdrukken, maar het maakt het leven in z'n algemeenheid dan gewoon even niet heel erg prettig. Het is en blijft een verslaving waar je tegen knokt en ik vraag me wel eens af of dit soort momenten überhaupt ooit over gaan.

  Het 3e ding is natuurlijk Koningsdag en net als vorig jaar is het ook nu een dag zonder echte activiteiten, al zijn er denk ik wel veel mensen bezig met de versoepelingen van de Corona-maatregelen die morgen in gaan maar dat is dan weer een ander ding. Voor mij betekende het dit jaar een vrije dag en een gelegenheid om de voorraad aanmaakhout eens even aan te vullen. Die is nu zo ver klaar dat ik er (inclusief natuurlijk een zomerstop) tot ergens in november mee vooruit kan en dat er dan nog een groot deel op lengte op voorraad ligt is gewoon erg lekker te noemen. Het verzamelen van stookhout gaat uiteraard wel gewoon door, want ik ben nog steeds op zoek naar anderhalve kuub bomenhout om dat in het spaarpotje te doen wat ik eerder deze maand heb opgezet.

  Maar goed, zo was het vandaag aan de ene kant een mooie en speciale dag en aan de andere kant was het eigenlijk een dag als ieder ander. Het breekt de werkweek wel weer even en het is altijd lekker om een dagje vrij te zijn, want tja... vervelen is iets wat ik me niet snel zal doen.


  muzieknoot Maandag 26 april 2021 - Revolution Saints.
  Muzikaal gewoon een érg lekker nummer en qua clip werkt het volgens mij ook niet tegen dat Paula Méndez er een behoorlijke rol in speelt, maar wat me het meest opviel is de samenstelling van deze band. Ik kan me vergissen en heb het om eerlijk te zijn ook niet nagekeken, maar het lijkt voor een groot deel verrot veel op de huidige bezetting van The Dead Daisies. Maar goed, dat kan dus ook aan mij liggen en doet er feitelijk niet toe als het op Muzikale Maandag om de muziek dient te gaan. Check When the heartache has gone.


  houthakker Zondag 25 april 2021 - Langzaam maar zeker.
  Gisteren laat begonnen en uiteindelijk ook wel weer redelijk op tijd gestopt, maar het enige wat we voor elkaar hebben kunnen krijgen is het compleet opruimen van de laatste boom van 20 meter die ik vorige week nog heb laten vallen. Laten vallen is het probleem niet, maar uiteindelijk worden alle kleine takken in een houtwal verwerkt en gaan de grotere takken en stamdelen allemaal in stukjes van 40 centimeter op transport om uiteindelijk geklooft te worden en in een houtkachel te verdwijnen.

  toch 20 meter wat er op de grond ligt

  En juist die nabewerking kost enórm veel tijd. Nog steeds leuk cq mooi werk en je hebt ook op diverse manieren eer van je werk, maar qua uren gaat er op deze manier nogal een beetje in zitten. Waar het 'laten vallen' van het hele project inclusief inzet van de lier hier en daar in 2.5 tot 3 uur gedaan kan zijn gaat er op deze manier al snel 8 tot 10 dagen in zitten en dan moet al met een paar man zijn en knap doorwerken de hele dag. Maar goed, dat is het gevolg van het feit dat de inzet van zwaar materieel op de bewuste plek gewoon niet mogelijk is en om die reden moet er gewoon veel met de hand gebeuren.

  En laat ik eerlijk zijn: dat heeft ook wel iets en het bovenstaande is dus absoluut geen klaagzang. Tijdsdruk bestaat bij deze klus niet, dus tja... niks aan de hand en lekker door rommelen. Wat me bij dit soort klussen wel telkens opvalt is de enorme dorstigheid van de Stihl MS500i. Goed, het is een beest van een zaag waar je veel in relatief korte tijd mee kunt doen maar aan de andere kant... Als ik een heel krom vergelijk maak en hem naast een MS180 zet verbruikt hij zo'n beetje 3 keer zo veel en dan moet je er nog niet al te gek mee doen, want een knappe dag flink door zagen kost je dan zo 20 euro enkel en alleen aan brandstof en het verbruik van de kettingolie is er uiteraard aan gerelateerd.

  Zo heeft alles zijn voor,- en nadelen. Ik vind het zeker met dit soort klussen heel lekker werken met de 500, maar tegelijk hangt er dus ook een prijskaartje aan en pak ik voor sommige dingen bewust een kleinere zaag. Niet alleen omdat de kosten qua brandstof dan een stuk lager uitvallen, maar ook gewoon omdat het praktisch gezien makkelijker werkt. Dunnere takken op maat zagen voor stookhout, dat werkt met een kleinere zaag gewoon een stuk lekkerder omdat de belasting op je lichaam ook een stuk minder is. Ik bedoel... of je de hele dag met ruim 9 kilo in je handen staat of met 'maar' ruim 4 kilo scheelt toch een behoorlijk dotje.

  Het gewicht op zichzelf is in dit soort gevallen het probleem ook niet, maar wel dat je er de hele dag mee moet werken en de lichamelijke belasting dus simpelweg verdubbeld. Maar goed, gisteren had ik het plan om er 1 compleet op te ruimen en er 2 te laten vallen maar dat bleef uiteindelijk bij 1 compleet opruimen omdat de tijd bepwerkt was. Toch zat ik aan het einde van de dag moe en voldaan thuis en dan draait het met name natuurlijk om het laatste. De volgende keer hoef ik maar 1 keer de lier te installeren om er 3 te laten vallen en ook dat was een grote reden om het op een gegeven moment voor gezien te houden. Het is immers een stuk effectiever om het voor 3 te doen, dan maar voor 1 en dan alles weer op te moeten ruimen omdat de dag ten einde loopt.

  Volgende keer dus weer fris en met name effectief aan de gang en dan maar zien hoe het dan wil verlopen. Komende week hebben we natuurlijk Koningsdag als vrije dag, maar of het er dan van komt om met dit zaagproject verder te gaan weet ik op dit moment nog niet. De agenda vul ik wel in als het zover is, denk ik. Voorlopig nog maar even genieten van de laatste dag van dit weekend, al is het qua weer vandaag even jammer dat de zon niet meer schijnt en het er op dit moment ook niet naar uitziet dat die nog zomaar tevoorschijn zal komen. De houtkachel is hier in ieder geval weer lekker even aan en dat is sowieso genieten...


  insanity Donderdag 22 april 2021 - Veganistisch.
  Mensen die de keus maken geen vlees te eten? Vind ik helemaal prima en het zou best kunnen dat zij een betere keus maken dan ik zelf. Het enige waar ik mee zit zijn de benamingen die verwijzen naar vlees, maar dan het woordje 'vegetarisch' er voor hebben staan of iets dergelijks.

  Er zit als het goed is geen dierlijk product in, dus noem het dan ook niet zo. Vegetarische kipnuggets bijvoorbeeld, die naam kun je toch niet serieus nemen? Tot ze voor dat soort vegetarisch voedsel een naam hebben gevonden die passend is bij het product noem ik dit appels. Carnivorische appels. En ze zijn lekker!

  carnivorische appels


  houtkachel Dinsdag 20 april 2021 - Spaarpotje.
  Een spaarpotje, alleen heb ik het dan niet over een financiële maar over een spaarpotje met hout. Een spaarbergje dus eigenlijk, of spaarstapel als je het persé zo wilt noemen. Als houtstoker wil je eigenlijk maar één ding en dat is voldoende hout op voorraad. Dat is niet alleen om te kunnen stoken, maar meer om het hout de gelegenheid te geven om goed te drogen. Schoon en droog hout is immers een hele grote bijdrage aan schoon stoken en daarmee het minimaliseren van overlast. Zachtere houtsoorten kunnen onder gunstige omstandigheden na 1.5 tot 2 jaar al droog genoeg zijn, maar hardere soorten als bijvoorbeeld eik heeft 3 tot 4 jaar nodig en omdat ik gemengd stook ligt standaard bij mij alles 4 jaar in een drooghok te wachten.

  Dat betekent dus dat ik voor 4 seizoenen hout moet hebben liggen en dat is best wel wat qua hoeveelheid. Het grootste punt tussen m'n oren is die hoeveelheid op peil houden, want je wilt immers altijd écht droog hout in de kachel doen en als het ene seizoen een deel leeg gaat moet je dat dus weer aan kunnen vullen. Op die manier heb je dus eigenlijk altijd volle houthokken, met uitzondering van het hok waar je dat seizoen uit aan het stoken bent en ik vind dat op zich een hele prettige manier van werken. Het enige nadeel is dat je op een bepaald moment wel hout moet hebben om een deel van de voorraad weer aan te vullen.

  Op dit momemt barst ik van het zaagwerk en daarmee komen de vrachten hout ook met bakken binnen. Zo veel zelfs dat ik alles ruim vol heb zitten en hout verdeel over familie en vrienden die ook met een houtkachel hun huis warm houden. Maar wat als er een hok leeg is en ik op dat moment voor kortere of langere tijd geen zaagwerk en daarmee dus geen hout heb? Dan ben ik nu alles aan het weggeven om het vervolgens later zelf tekort te komen, maar aan de andere kant heeft het ook geen zin om voor 5, 6 of 7 jaar stookhout op te slaan omdat het uiteindelijk toch vergaat.

  Conclusie: ik zoch een manier om op stam een voorraadje kwijt te kunnen van maximaal een jaar, maar iets minder mag dus ook. Eerder lag er een ruime voorraad in een Brabants bos waar ik aan het werk was, maar dat is op wat onderhoud na klaar en grote hoeveelheden komen daar als het goed is niet meer uit dus werd het tijd om iets anders te verzinnen. Vrienden van me met ruimte om de deur hadden al een paar keer aangeboden om daar iets neer te zetten, daar ben ik dit jaar maar op in gegaan en omdat ik gisteren toch vrij was ben ik daar een dag heerlijk aan het klooien geweest.

  test houtstapel

  Het wilde op de bovenstaande manier eigenlijk niet lukken zoals ik wilde, want de kracht op de profielen werd uiteindelijk toch te groot naar m'n zin waardoor ze mogelijk zouden kunnen knikken en dat zou zonde zijn. Dus... weer afstapelen en opnieuw begonnen, maar dan kruislings op de hoeken zoals het eigenlijk ook gewoon hoort. Maar goed, ook hier bleek weer iets op aan te merken: ik had het idee dat ik de 2 pallets wel met 2 stapels vol zou kunnen maken met het hout van de Paasklus, maar blijkbaar heb ik daar iets meer aan een ander gedacht dan aan mezelf. Dus... de enkele volledige stapel ook weer gedeeltelijk afgestapeld en de boel verdeeld over twee rijen om op die manier het zeil wat als dak dient een beetje vlak te kunnen houden.

  goede houtstapel, spaarpot half vol

  Gewoon een simpel stapeltje dubbele lengtes op pallets die nu half vol liggen, afgedekt met een stukje zeil zodat de regen er geen invloed op heeft maar de boel toch lekker door kan waaien en daardoor dus al wat kan drogen. Later is het dan een kwestie van het hout een keer doorhalen, kloven en kan de rest van het droogproces in het houthok plaatsvinden. Ik ben hier echt enórm blij mee, want het haalt het 'moeten' uit het op peil houden van de voorraad omdat er uiteindelijk voor bijna voor een seizoen komt te liggen.

  aanvulling voor ingedroogd volume in houthok

  Omdat ik toch bezig was heb ik gelijk maar wat hout op maat gezaagd en geklooft. Dat gebruik ik om het volume in één van de drooghokken aan te vullen, want het volume aan hout is door het drogen kleiner geworden en... kan er dus meer in :) Het gaat in dit geval om verse berk en eik en het is gewoon super jammer dat het onmogelijk is om geurfoto's te maken, want dit ruikt wel zo onnoemelijk lekker! Het was even hard werken, maar Harre is weer een blij mensch :)


  muzieknoot Maandag 19 april 2021 - The Cult.
  Gewoon omdat het een enórm lekker nummer is, omdat het om een live uitvoering gaat en dat hij een halve toon lager staat dan het origineel omdat de zanger het anders waarschijnlijk niet trekt mag wat mij betreft de pret niet drukken. Check Love removal machine.


  houthakker Zondag 18 april 2021 - Aparte dag.
  "Het leven is wat je gebeurt, terwijl je andere plannen maakt." Een zin uit een liedje van Acda en De Munnik waar ik regelmatig aan moet denken en gisteren was zo'n dag. Het zou een droge en zonnige voorjaarsdag worden met goede temperaturen om te zagen en te ruimen, dus dat zou ik dan ook gaan doen. Chill met een bakkie koffie beginnen en daarna er vreselijk hard tegenaan klappen om zo veel mogelijk gedaan te krijgen. Alles viel op z'n plaats om dat voor elkaar te krijgen, dat is... tot het eerste bakkie.

  Wat volgde waren goede gesprekken, na een nieuwe kennismaking nog wat gesprekken, werkoverleg over welke volgorde het beste zou zijn qua zaagwerk en zo kwam er al pratend eigenlijk van alles langs zonder dat er in de praktische zin iets terecht kwam van wat ik eerder nog in m'n hoofd had. Is dat erg? Welnee, totaal niet eigenlijk. Alles draait immers om het blij maken van mensen en tja... soms hoort daar een pas op de plaats bij en moet je dingen blijkbaar laten gebeuren.

  Er zit achter deze klus geen tijdsdruk, dus in die zin is er niks aan de hand en achteraf zou blijken dat we best wel het één en ander gedaan hebben gekregen. De onderstaande foto is waar we vorige keer gebleven waren, al had ik de overgebleven stammen al laten vallen:

  de eerste van vier op de hoek

  Het was dus een kwestie van de takken er af, die verdelen in stukken die als stookhout kunnen dienen en delen die de houtwal in zouden gaan en de stammen in stukken zagen. Vrijwel alles is direct afgevoerd en toen was er aan het einde van de dag nog even tijd om deze te laten vallen:

  de eerste van 3 waarvan 1 gescheurd

  toch 20 meter wat er op de grond ligt

  Hij stond in een groepje van 3 die er sowieso allemaal uit moeten en over dit groepje ging het eerder genoemde werkoverleg. Ik zal er de volgende keer een foto van maken, maar de boom die overhangd naar de buren is gescheurd en vormt daarmee een risico. Niet dat hij daadwerkelijk op omvallen staat, maar omdat voorkomen beter is dan genezen heb ik er in overleg met de eigenaar dus voor gekozen om deze als prioriteit weg te werken en daarna verder te gaan met de rest. Hier heb ik aan het einde van de dag nog wat takken afgehaald en zo kan hij volgende keer verder verwerkt worden, waarna de volgende op dezelfde plaats kan vallen. Al met al was het dus toch wel een productieve dag en daarnaast ook een echt mooie cq goede dag en daar draait het dan eigenlijk allemaal om.

  Thuis had ik nog tijd over voor onderhoud en aangezien ik het liefste alles schoon in de opslag breng heb ik gelijk maar even doorgepakt. Het dagelijks onderhoud is sowieso iets wat je in mijn beleving niet over moet slaan, maar vandaag al helemaal niet.

  een enorm botte beitel van de ms500i ketting

  Tot je naar de volgende afbeelding kijkt lijkt er misschien niet zo heel veel aan de hand, maar ik had met de MS500i een stukje gaas over het hoofd gezien en daar bleef op een bepaald moment de kettingzaag vol in hangen. Iets wat je niet te vaak moet doen, of eigenlijk... gewoon helemaal niet moet doen, maar ja... Al werkend gebeuren dit soort dingen nu eenmaal en ik koos er op dat moment voor om niet ter plekke te gaan vijlen omdat de zaag op zich nog wel lekker door het hout heen trok. Tijdens het onderhoud bleek dat er 2 van de bovenstaande beitels op te ketting stonden en die moet je dus wel even bijwerken.

  een gevijlde scherpe beitel van de ms500i ketting

  De ketting is qua scherpte weer helemaal als nieuw en het spul staat weer schoon en onderhouden in de opslag te wachten op de volgende klusdag. Die hoeft niet zo heel lang op zich te laten wachten en ik zal een klein tipje van de sluier oplichten: het heeft met een spaarpotje te maken. Denk daar maar vast even over na en dan kom ik me hier later wel weer eens melden :)


  auto Dinsdag 13 april 2021 - Wraak of uitgeknepen?
  Om van start te gaan: een auto is voor mij een vervoermiddel. Ik moet wat spullen mee kunnen nemen en het gebruik dient zo veel mogelijk storingsvrij te zijn, dat is het wel zo'n beetje qua eisen en ik ben in die zin ook niet het type wat vreselijk zuinig is op een auto. Goed, onderhoud en dus ook af en toe wassen en schoonmaken hoort er bij maar verder dient hij gebruikt te worden, punt. Dat is... tot ik dit zag:

  vogel leeg geknepen op auto

  stront vogel op auto

  Echt bizar, want er zat een plakkaat op van zo'n beetje een halve centimeter dik en dan vraag ik me toch even af of iemand een vogel leeg heeft geknepen boven m'n auto of dat er een vogel wraak wil nemen vanwege een nestplaats die ik omgezaagd zou hebben. In allebei de gevallen is het maar ongein natuurlijk, maar toch... In de wasstraat ging het er niet eens af en ik heb uiteindelijk de resten thuis nog kunnen verwijderen en je kunt je voorstellen dat de liefde voor vogels even iets minder is dan normaal.


  muzieknoot Maandag 12 april 2021 - Monster Truck.
  Nee. Niet in de vorm van een vervoermiddel maar in de vorm van een band natuurlijk, want het is immers Muzikale Maandag en ik heb het nummer bewust gekozen omdat in mijn beleving te veel mensen anderen willen vertellen wat ze moeten doen en hoe ze hun leven moeten leven. Laat iedereen dat gewoon lekker zelf bepalen in plaats van je mening of houding aan anderen op te dringen. Check Don't tell me how to live.


  update Zondag 11 april 2021 - Week update.
  De werkweek na het paasweekend was uiteraard een korte, maar productief gezien eigenlijk helemaal niet verkeerd want ik heb best wel het één en ander kunnen doen. Dat is natuurlijk mooi, zeker in deze tijd waarin veel bedrijven het nog steeds lastig hebben en dan is het mooi om toch nog telkens meer dan redelijke resultaten te bereiken. Verder natuurlijk tevreden terug zitten kijken op de Paasklus, want dat was op zich ook wel een dingetje om zo in een paar dagen even er door te drukken.

  Gisteren weer even bezig geweest met het project in Uden, maar daar heb ik helaas geen foto's van. Door het slechte weer is het er niet van gekomen die te maken, maar op dit moment zijn alle bomen die een risico vormden voor de bebouwing verwijderd. De laatste, waar ik me gezien de wind van de afgelopen week nog zorgen om maakte, was ook echt wel bar slecht met op een aantal plekken een kern zo zacht als potgrond waarbij het niet de vraag is of hij een keer op korte termijn om gaat maar wanneer.

  Aangezien het aannemen van zo'n klus voor mij voelt als 'ontzorgen' ben ik niet alleen voor de eigenaar maar ook voor mezelf blij dat de risico's daar nu definitief weg zijn en kunnen we ons gaan toeleggen op het verwijderen van een hele berg Ratelpopulieren die ze er uit willen hebben en eventueel nog ander spul wat slecht is. Daarnaast moet het hout van de paasklus ook nog verwerkt worden tot een mooie stapel waar het kan drogen, dus ik denk niet dat ik me de komende tijd hoef te vervelen.


  muzieknoot Maandag 5 april 2021 - Whitesnake en Paasklus.
  Energie. Bomen laten vallen, verwerken, mensen blij maken en met alles bij elkaar mezelf ook blij maken... daar draaide het afgelopen weekend eigenlijk om en waarmee kun je een lang weekend dan beter afsluiten dan met een hele bult muzikale energie? Niks denk ik, dus kies ik vandaag voor een remaster van een nummer uit 2008 en dat klinkt me dan toch mega vet! Lang verhaal in het kort: check Good to be bad.

  houthakker Vandaag ook de Paasklus afgerond en dat ging eigenlijk sneller dan verwacht want bomen omgooien is zo gedaan, het opruimen ervan is een ander ding maar daarna het stookhout nog wegbrengen en opruimen is ook weer een andere tak van sport. Toch is het allemaal gelukt, mede dankzij een vriend van me die enorm mee heeft geholpen maar ook vanwege de inzet van de kraan eergisteren en de aanwezigheid van een grote hakselaar. Ik heb in ieder geval een super mooi weekend gehad.

  overzicht eindsituatie tuin links

  overzicht eindsituatie tuin rechts

  de wei weer leeg

  Het was een prachtig paasweekend op deze manier, alleen zijn er ook klagende mensen. Ze klagen over de Corona toestand waardoor ze 'niks mogen' en daarnaast zijn er mensen die klagen over het feit dat ik aan het zagen ben in het broedseizoen. Ik wil dat allebei kort even aanstippen en dan ben ik er zeker voor vandaag eigenlijk wel klaar mee, dus... Ja, Corona beperkt in zekere zin wat je kunt en wat je niet kunt. Punt in dit geval is dat het buiten is, ik met niemand contact hoef te hebben behalve de eigenaar en dat je onderling tijdens dit werk als je wilt wel 10 meter afstand kunt houden in plaats van de anderhalve meter die voor Corona volstaat. Het niet door laten gaan van zo'n klus vanwege Corona is dus gewoon onzinnig te noemen.

  Dan nog het broedseizoen. Het klopt inderdaad dat we inmiddels in de wettelijke periode zitten die aangewezen is als broedseizoen, want dat is van 15 maart tot en met 15 juli. Maar wil dat zeggen dat je dan totaal geen werkzaamheden mag verrichten? Mensen die dit denken hebben het niet goed begrepen, want het enige wat je niet mag is inheemse vogels verstoren en het maakt dan niet uit of je dit met opzet of per ongeluk doet. Juist vanwege dat laatste is het in veel gevallen wellicht het meest veilig om gewoon niks te doen, maar als er geen nesten aanwezig zijn kan een klus dus gewoon doorgaan.

  Er zit echter een hele grote 'maar' aan die wettelijke periode die men aanwijst als broedseizoen en dat is eenvoudig dat lang niet alle vogels in die periode broeden. In een gebied met een reigerkolonie kun je vanaf februari al nestende vogels aantreffen, terwijl die maand juist bij uitstek geschikt is om te zagen en op die manier moet je in mijn beleving niet zwartwit enkel kijken naar wat wettelijk wel en niet mag, maar meer je simpele boerenverstand gebruiken. Verstoor gewoon geen broedende vogels, nooit, punt. En dan is er niks aan de hand, ook niet als mensen zich er mee gaan bemoeien die er totaal geen verstand van hebben.


  houthakker Zondag 4 april 2021 - Paasklus.
  Het Paasfeest. Voor de één een Christelijk feest waarbij op Goede Vrijdag het lijden van Jezus wordt herdacht en tijdens de paasdagen viert men dan de wederopstanding, terwijl het voor een ander vrije dagen zijn om de start van het voorjaar te vieren en weer anderen zijn gewoon enkel een extra dag vrij. Persoonlijk val ik in de 2e categorie, al valt zoiets niet echt te vieren. Wat dat betreft vind ik het bij de Christelijke feestdagen altijd nog raar dat het nationale feestdagen zijn waarbij iedereen vrij is, want hoeveel procent van de bevolking doet er daadwerkelijk iets mee? Je zou bijna zeggen dat dagen als Pasen, maar ook bijvoorbeeld Kerst enkel vrije dagen voor de Christelijke bevolking zouden moeten zijn, maar ja... dan roep je wel wat over je af als je zoiets voorsteld ben ik bang :)

  Maar goed, vanwege die categorie was ik van plan om de klus in Uden verder af te ronden en er in ieder geval voor te zorgen dat de risicovolle bomen weg zouden zijn. Iets wat op zich geen mega haast heeft, maar mocht er onverhoopt toch nog een storm over ons landje trekken dan konden die bomen het nog wel eens lastig krijgen en toch maar op het naastgelegen huisje gaan liggen. Niet de bedoeling, maar zoals vaker kwam er afgelopen week weer een mooie zin uit een liedje langs en in dit geval was het "Het leven is wat je gebeurt, terwijl je andere plannen maakt." In dit geval kwam er een andere klus tussendoor waarbij de eigenaar absoluut NIET de rommel van allerlei bomen in de tuin wilde hebben en aangezien het in totaal om 12 bomen ging moest daar een oplossing voor gevonden worden. Een overzichtje van links naar rechts:

  overzicht beginsituatie van links naar rechts 1

  overzicht beginsituatie van links naar rechts 2

  overzicht beginsituatie van links naar rechts 3

  overzicht beginsituatie van links naar rechts 4

  De woorden 'absoluut niet' speelden hier een sleutelrol want hoewel ik dus aan de ene kant met die klus in Uden zat te kijken die op zich wel prioriteit heeft maar aan de andere kant ook wel een week doorgeschoven kan worden omdat het toch om een langlopend project gaat, was eigenlijk de enige oplossing voor deze klus... de inzet van een kraan. De eigenaar kwam daar zelf mee, alleen maak ik mezelf dan qua planning ineens afhankelijk van een ander en om die reden kon ik weinig anders dan de klus in Uden even doorschuiven naar een ander moment. In overleg werd dat super opgepikt, dus daar ben ik serieus blij mee.

  De kraan bleek meer dan zwaar genoeg en de machinist meer dan kundig waarmee hij mij het vertrouwen gaf dat ik de dag zou overleven. Dat klinkt zwaar, maar ik zal niet de eerste zager zijn die onder een boom verdwijnt die los komt van de stam, dan ineens een onverwachte beweging maakt en daarna uit de kraan valt. In dit werk draait feitelijk alles om risico's beperken en dat ging gisteren eigenlijk wel helemaal super. Foto's van het werk met de kraan heb ik helaas niet. Onderstaand weer hetzelfde overzichtje van links naar rechts, al moet ik er dan wel bij vermelden dat de nog aanwezige stobben inmiddels ook afgezaagd zijn.

  overzicht eindsituatie van links naar rechts 1

  overzicht eindsituatie van links naar rechts 2

  overzicht eindsituatie van links naar rechts 3

  Een hele andere tuin. Een plek waar bomen niet meer tegen en door elkaar heen groeien en waar licht in komt voor iets anders. Kortom: eigenaar blij, tenminste... tot nu toe. De bomen zijn zwartwit gezien immers enkel verplaatst en samen met een vriend van me verwerk ik die tot stookhout. Er was nog de optie om het klein spul ter plekke direct op te stoken, maar dat was al snel van de baan en er werd een grote hakselaar ingezet. Dat kost een paar centen, maar aan de andere kant ben je direct van de rommel af en het ding werkt echt super snel. Hier de hoop waar we gisteren aan begonnen, meer foto's volgen later:

  overzicht van een hoopje stookhout

  overzicht van een puzzel stookhout

  overzicht van een hoopje stookhout in wording

  overzicht van een puzzel stookhout in wording

  Maar goed, zoals ik net al een beetje aangaf: klaar is het nog niet, maar dat het op korte termijn allemaal goed gaat komen is wel zeker. Een hele inspanning, zeker omdat de gezaagde stukken stookhout ook nog voor een deel op maat gezaagd moeten worden en te drogen moeten worden gelegd. Maar dat zijn zorgen voor later. Eerst dit maar eens met goed gevolg af zien te ronden en om die kans het grootst te maken ga ik zo meteen maar eens wat onderhoud doen. Als je goed voor je machines bent zijn ze immers ook goed voor jou.