logo harre

Home
Blog
Breaking News
Xtra
Muziek
Drums
Bands
Werk
P. Daemen BV
AWS
Scania
Boom verwijderen?
Harre's Tree Removal
Algemeen
Video's
Links
Contact
Contact


Harre op Facebook

Harre op Youtube

logo breaking news


opmerkelijk Zondag 30 april 2023 - Afvaldump.
Misschien als ik er héél hard over na ga denken dat ik het ga snappen: de afvaldump. Oh nee, daar begrijp ik sowieso niks van om de eenvoudige reden dat de afvalstroom hier gewoon goed geregeld is. Buiten het standaard restafval, de plastic/drinkpak/blik bak en de container voor het groenafval kun je het meeste gewoon gratis naar de milieustraat brengen en als je niet te veel in 1 keer brengt kun je er net zo vaak naar toe als je wilt. Uiteraard zijn er zaken waar je voor moet betalen en al het bovenstaande geldt enkel voor particulieren, niet voor bedrijven want die betalen sowieso. Vanavond hoorde ik wel een paar rare voetstappen voor het huis, maar sloeg daar verder geen acht op en trof even later dit aan:

afvaldump in tuin

Het bleek om plastic afval te gaan waar iedereen gewoon een container voor heeft of in de hoogbouw een pasje voor een speciale ondergrondse container. Kortom, hoe ben je in je bovenkamer als je dit bij je medebewoners in de tuin dumpt? Je zou bijna zeggen: "Niet over zeuren, oppakken en in je eigen container gooien. Dan ben je er direct vanaf." maar dat betekent dat ik beide zakken door moet gaan spitten om te kijken wat er in zit.

Het is afval van een ander en het risico is best aanwezig dat er niet alleen plastic in zit maar ook andere rommel. Bij een controle door de mannen en vrouwen van handhaving ben ik dan degen die een boete krijgt en die bedraagt maar liefst €95,- vanwege "het niet juist scheiden van het afval". Dat is best een knap bedrag en voor mensen ook best een stok achter de deur om hun afval goed te scheiden, maar ik vertik het toch om zo'n bekeuring te krijgen door toedoen van een ander.

Kortom... Ik heb er melding van gemaakt bij de gemeente, de bovenstaande foto ook op een lokale Facebookpagina gezet en het afval gedeeltelijk in een openbare prullenbak gedrukt en gedeeltelijk er naast gezet om de eenvoudige reden dat de grijze zak niet in de prullenbak paste. Handhaving heeft dat verder op gepakt en ik hoop dat ze iets van een adres hebben kunnen achterhalen zodat degene die dit soort dingen doet er op aangesproken kan worden.


update Zaterdag 29 april 2023 - Van alles.
Een hele dag thuis. Nou, okee... dat is niet helemaal waar, maar wel een hele dag voor mezelf bezig geweest. Allerlei kleine dingetjes die nog gedaan moesten worden waar ik uiteindelijk de hele dag druk mee was en wat eigenlijk best een goed gevoel geeft. Boodschappen doen, ik heb een dotje aanmaakhout kunnen scoren wat even in Waalre opgehaald moest worden, op de terugweg bij Halfords langs voor een verloop van een ventiel, de as van de versnipperaar moest nog doorgesmeerd worden dus dat ook gelijk maar gedaan en bij de tijd dat ik daar van thuis was had ik honger en werd het tijd voor een lunch.

stapeltje aanmaakhout

In de middag wat planken opgehaald bij de Gamma en die gelijk maar op maat laten zagen. Een beetje jammer: de stoelen van m'n eethoek zijn indertijd door Rakker ietwat beschadigd. Later kreeg ik nog wat katten in huis en die gingen daar op hun gemak mee verder, maar toen was het allemaal nog wel aan te zien. Inmiddels heeft Tommy die stoelen compleet gesloopt en zijn ze rijp voor de sloop. Het punt is alleen dat ik geen nieuwe neer kan zetten, want de krappaal die er voor hem staat gebruikt hij niet dus tja... voor zolang hij hier is laat ik het maar zo. Nu heb ik onlangs een nieuwe bank aangeschaft en daar denkt meneer ook al spelend z'n nagels in te mogen zetten en als je niet thuis bent is daar weinig aan te doen. Echt héél erg zonde, dus voor zolang hij hier nog is (hij is al best wat op leeftijd) zet ik er maar wat planken omheen om de boel fatsoenlijk te houden. Ik heb er namelijk niet zo'n zin in om binnen afzienbare tijd wéér een nieuwe bank te moeten kopen. Verder is het een schat van een beestje, maar af en toe is er geen behang genoeg op de wereld om hem achter te plakken *grin*

Daarna was het nog een kwestie van wat pakketjes ophalen, want ik had het één en ander besteld en dat kwam zo'n beetje allemaal tegelijk binnen op verschillende locaties. Voor een deel m'n eigen schuld omdat ik vaak dingen bij een pickup point laat bezorgen. Het is immers onzinnig om een bezorger naar m'n huis te laten komen, terwijl de kans erg groot is dat ik er niet ben. Of ik dan vrij ben of niet doet er niet toe, want ook in dat geval zou ik thuis moeten blijven om het pakketje aan te nemen en door gebruik te maken van de service dat het naar een pickup point kan creëer je dus een bepaalde vrijheid en wel voor 2 personen tegelijk. Goed, je moet het dan nog wel even ophalen maar dat vind ik een kleine moeite als ik het weg zet tegen de vrijheid die het oplevert.

Eén van die pakketjes was een nieuw kruiwagenwiel. Is daar iets bijzonders mee dat ik zoiets hier vermeld? Nou, die kruiwagen is voor mij bijzonder. Het ding was al oud en had al heel wat te versjouwen gehad toen ik hem bij een goede vriendin mee kreeg, maar inmiddels hoort hij zo'n beetje bij de standaard zaaguitrusting en ik vind het een heel prettig ding om mee te werken. Het punt was dat de band door ouderdom en met name door uitdroging érg slecht geworden was en de as liep afgelopen week ineens vast. Verder is het ding nog prima, dus zou je zeggen dat het wiel vervangen het probleem oplost maar dat bleek minder eenvoudig dan in eerste instantie gedacht. De as zat zo vast dat ik uiteindelijk ruim een half uur nodig had om enkel dat wiel te verwijderen, maar inmiddels zit de nieuwe er dus inclusief nieuwe as op en kan de kruiwagen weer jaren mee.

Nou ja, dat soort dingetjes allemaal en dan de hele dag door. Door al die dingetjes uiteindelijk laat aan de warme hap, maar dat mocht de pret niet drukken. Het was een prachtige en effectieve dag en soms heb ik die gewoon even nodig voor mezelf. Gewoon dingen doen zoals ze op me af komen en dat geeft dan echt een gevoel van vrije tijd, terwijl het feitelijk om dingetjes gaat die eerder zijn blijven liggen en toch gedaan moeten worden. Maar goed, het gaat om het gevoel en dat was vandaag goed. Erg goed...


koningsdag Donderdag 27 april 2023 - Koningsdag.
Tijdens de Coronaperiode konden dit soort dingen niet gevierd worden, vorig jaar was het al weer zo'n beetje als vanouds, nu is er feitelijk niks meer wat een ouderwets feestje in de weg staat en veel mensen kijken daar dan ook naar uit. Dat is... als je er om geeft en dat laatste daar ontbreekt het bij mij persoonlijk dan best wel aan. Ik draag het onze koning en koningin met hun gezin als mens een warm hart toe, maar heb verder niet zo veel met het koningshuis. Blijkbaar moet er iets of iemand aan het hoofd van een land staan en in ons geval als monarchie is dat op dit moment een koning. Nou, prima.

Het is voor mij dus feitelijk niet meer dan een vrije dag en daar geniet ik dan sowieso wel van. Zeker vandaag, want het weer was prachtig en ik had best het één en ander te doen om de deur. De bodembedekkers en heg moesten nodig gekortwiekt worden en verder ben ik natuurlijk met het bloemenbed bezig wat inmiddels soort van af is of in ieder geval behoorlijk vorm krijgt. Dat klinkt misschien wat vreemd, maar dit is hoe het er nu bij staat:

bloemenbed in de tuin 27 april 2023

Ik heb het gras weg gestoken, dat is duidelijk. Wat minder duidelijk te zien zijn de 2 vlinderstruiken die achterin het bed staan en nu nog totaal onzichtbaar zijn de wilde bloemen voor de bijen en vlinders die gezaaid zijn. Kortom, de boel moet eigenlijk allemaal even op komen en dan is het af maar wat er allemaal op komt vind ik altijd nogal een verrassing. Veel mensen doen enorm hun best om een keurige tuin te hebben en hier gaat het eigenlijk altijd onder het mom "je moet maar zien wat je doet". De tuin krijgt in die zin nooit hulp als in bemesting, beregening of wat dan ook. Ik maai het gras, zorg dat de bodembedekkers en m'n heg een beetje in toom blijven en verder vind ik het allemaal wel prima.

Dat zoiets helemaal niet nadelig hoeft te zijn lijkt me duidelijk, want alles groeit gestaag verder en het bodemleven is enorm. Daar kwam ik achter toen ik het gras aan het wegsteken was en juist dat bodemleven zorgt voor een natuurlijke voedingsbodem waardoor toevoegingen eigenlijk niet nodig zijn. Okee, ik geef toe: toen het gras 12 jaar geleden net gezaaid was heb ik het wel nat gehouden tot er een mooie dichte mat ontstaan was maar daarna heb ik geen druppel water meer gesproeid, is er nooit geverticuteerd of wat dan ook.

Het gevolg van niet sproeien tijdens een warme zomer is enkel dat je een grasmat hebt die bruin is en dood lijkt, maar met de eerste regenbui er op trekt dat weer een heel eind bij en even later is er niks meer aan te zien. Veel mensen willen een keurig groene grasmat rond het huis en dan is sproeien inderdaad een must, maar ik vind dat de natuur zich maar moet redden. Dat ik alles hier zelf heb geplant cq gezaaid maakt het feitelijk al geen natuur meer, maar daarna is het wel de natuur die bepaalt wat er gebeurt: iets wat overleeft blijft en iets wat afsterft verdwijnt. Zo simpel is het.

Ik hoop dus dat de eerstvolgende foto er één is met een prachtig bed met kleurrijke bloemen en 2 prachtig bloeiende vlinderstruiken, maar dat zal niet meevallen. De bloemen zullen als het goed is snel genoeg op komen dit jaar al de boel in kleur zetten, maar ik vermoed dat de vlinderstruiken iets langer op zich laten wachten. Maar goed, dat is natuurlijk geen enkel probleem maar ik ben best benieuwd hoe ze het gaan doen omdat er in het verleden een prachtige vlinderstruik bij m'n zusje en zwager stond en ik hoop dat deze 2 minstens net zo mooi worden.


muzieknoot Maandag 24 april 2023 - Gov't Mule.
Een leuk bandje wat toch redelijk onbekend is, een lekkere gitaarrif en een strakke ritmesectie. Meer heeft Muzikale Maandag feitelijk niet nodig. Check Stone cold rage.


tuin Zaterdag 22 april 2023 - Tuin.
Ik zit in het groen als bomenzager, maar heb (misschien vreemd genoeg) niks met m'n eigen tuin en die is daarom ook heel basic ingericht. Gras met daarop een aantal houthokken waarin kachelhout ligt te drogen en verder eigenlijk alleen een paar bodembedekkers en een heg. Kortom: thuis maai ik het gras en kort af en toe die bodembedekkers en heg even in en dan ben ik er wel klaar mee. Het zijn wel dingen die je bij moet houden, maar die verder geen precisie nodig hebben en ik kan het dus doen wanneer het me uit komt waardoor rommelen in de tuin voor mij écht ontspanning is. Heerlijk!

Het is inmiddels 12 jaar geleden dat ik m'n tuin drastisch onder handen nam. Of beter: onder handen liet nemen, want het was een kwestie van niks doen óf alles goed aanpakken en voor dat laatste had ik op dat moment niet de tijd en energie om er zelf aan te beginnen dus kwam er een hovenier aan te pas bij ons uit het dorp. Die heeft indertijd wat mij betreft perfect werk geleverd en mocht je nieuwsgierig zijn dan is die verbouwing hier nog na te kijken. Nu ben ik inmiddels op een punt gekomen dat ik toch iets anders wil, alleen is er nog steeds de voorwaarde dat ik er niet al te veel tijd aan hoef te spenderen en ik ben er inmiddels uit wat er gaat gebeuren.

grasveld achtertuin

Ik ga het bovenstaande grasveld voor een deel omtoveren tot een bloemenweide met wilde bloemen. Daarvoor gaat een deel van het gras er uit en zaai ik om te beginnen éénjarig spul in, gecombineerd met meerjarige bloemen om op die manier dit jaar al bloemen in het veldje te hebben staan en dat daarna de bloemen zichzelf verspreiden. Op die manier moet het bloemenveldje zichzelf dus intact kunnen houden en hoef ik er nog steeds niet als tuinman uren aan tijd in te steken. Misschien (als ik heel enthousiast ben *grin*) zet ik er zelfs nog wel een vlinderstruik in.

Waarom deze aanpassing? Wat meer kleur maakt mezelf wat vrolijker, maar alle bloemen zorgen ook dat er insecten op af komen en dat die in hun voedsel kunnen voorzien. Voor de verbouwing van de tuin had ik al egels, maar die zijn in de jaren daarna gewoon terug gekomen. Speciaal voor die beestjes laat ik de wilde braam achterin de tuin groeien en snoei ik die enkel af en toe een heel eind terug zonder hem écht helemaal weg te halen, want daar leeft en schuilt de familie in en ik vind het erg leuk om die over m'n gras te zien schuifelen. Naast de egels kunnen dan ook insecten als bijen en vlinders hun hart ophalen en alles bij elkaar kan ik daar dan toch best van genieten. Maar goed, eerst maar eens aan zien te beginnen want helaas regent het op dit moment weer pijpestelen. Als er nieuws is lees je het hier :)


news Vrijdag 21 april 2023 - Wetenschap.
De wetenschap is een goed ding, maar waar ik moeite mee heb is als mensen iets beweren en dat vervolgens bevestigen met de woorden dat het bewezen is door de wetenschap en zich daar vervolgens krampachtig aan vasthouden. Er worden best veel dingen door de wetenschap bewezen, maar ook later weer ontkracht omdat het toch anders bleek te zitten en dat is geen enkel probleem. Nog sterker: het is alleen maar positief omdat er blijkbaar altijd iemand bezig is die over een bepaald onderwerp de waarheid wil achterhalen en zich niet neer wil leggen bij conclusies die iemand anders ooit trok. Kortom: iets is wetenschappelijk bewezen met de middelen en kennis die men op dat moment had en de nadruk ligt wat mij betreft dan op het laatste deel van de zin.

We hebben met z'n allen net een pandemie achter de rug waarin wetenschappers van alles onderzochten, conclusies trokken en vervolgens die conclusies in rook op zagen gaan omdat bleek dat het toch nét iets anders was als men eerder dacht. Wat ik net al aangaf: helemaal super, want ontwikkeling betekent ook in zo'n geval vooruitgang maar als je jezelf vast klampt aan de noemer 'de wetenschap heeft bewezen' dan kun je er dus ook nog wel eens knap naast zitten als diezelfde wetenschap even later iets totaal anders bewezen ziet. Iets wat tijdens de Corona pandemie van de afgelopen jaren veelvuldig voorkwam, alleen mensen die dan ruiterlijk toegeven dat ze er naast zaten zijn er maar bitter weinig.

Het klimaat is al erg lang een hot item, maar de laatste tijd lijkt het allemaal nogal wat heftiger te worden. Ook hier roept men dat de wetenschap bewezen heeft en zijn wij als menselijk ras de boeman en verkloten we onze planeet. De opwarming van de aarde is onze schuld moet kost wat kost tegen gegaan worden, want anders zijn de gevolgen volgens experts desastreus en ik vraag me af waar ze dat vandaan hebben. Oh? Van wetenschappers die menen iets bewezen te hebben?

Afgelopen week las ik een artikel waar wetenschappers ontdekt hebben waarom de Vikingen in de 15e eeuw Groenland verlieten. Men meende eerder dat de extreme kou de reden was van hun vertrek daar, maar het blijk nu de gestegen zeespiegel te zijn. Die kwam zo'n 3 meter omhoog door een grote ijskap die gesmolten was met als gevolg dat ruim 200 vierkante kilometer land onder water kwam te staan. Die klote Vikingen ook met hun vervuilende auto's, vliegtuigen en smerige fabrieken! Oh, nee: die waren er in de 15e eeuw natuurlijk helemaal niet.

Kunnen we als menselijk ras beter met Moeder Aarde om gaan dan we nu doen? Ja, dat kan zeker. Het punt is alleen dat de miljarden die men uit naam van de wetenschap wil spenderen om de opwarming van de aarde minder te laten zijn niet helpen. Het is een natuurlijk fenomeen dat er koudere en warmere perioden zijn op aarde en als een mens in al z'n arrogantie meent dit te kunnen stoppen heb ik er weinig wetenschappelijks bij nodig om te kunnen melden dat zoiets niet gaat lukken.

Als we met z'n allen die heilige alwetende wetenschap af en toe eens laten voor wat hij is en nadenken over wat het beste is voor de aarde in plaats van voor onszelf, dan komen we misschien ergens. Het is immers een feit dat Moeder Aarde prima zonder ons kan, maar wij niet zonder haar.


muzieknoot Maandag 17 april 2023 - Philip Sayce.
Halverwege 2017 kwam hij ook al een keer voorbij op Muzikale Maandag, maar deze man verdient het in mijn beleving dubbel en dwars om nog eens een vermelding te krijgen. Geboren in Engeland, opgegroeid in Canada en wat mij betreft mag deze man zich meten met iemand als Lenny Kravitz. Het nummer van vandaag zit wat meer in de rock-hoek, maar hij heeft ook blues nummers en dat soort dingen. Wat mij betreft erg de moeite waard om eens op te zoeken en als voorbeeldje geef ik je alvast Blood on your hands.


logo harre's tree removal Zondag 16 april 2023 - Zaagwerk.
Gisteren heb ik een zaagklus in Almere gedaan en dat ging om het verwijderen van een treurwilg die schuin over water heen hing en een kastanje waar de eigenaar zelf al mee bezig was geweest. Het was érg leuk om te doen en het weer werkte ook nog eens bijzonder mee, dus feitelijk was het een topdag. Het enige wat tegen zat was de terugreis, want door werkzaamheden op de A2 moest ik wat omrijden. Maar goed, veilig thuis is het belangrijkst en hoe laat is dan ondergeschikt.

de tuin voor aanvang van het werk

takken uit de treurwilg zagen

de top uit de treurwilg zagen

het restant van de treurwilg laten vallen

de tuin nadat de klus geklaard is

Kort samengevat was het een kwestie van naar boven klimmen en de treurwilg op die manier in stukken afbreken. Op zich geen enkel probleem, alleen hing hij echt wel behoorlijk scheef en dan is het lastig je evenwicht te bewaren en komt de klimlijn die ik in een andere boom had gehangen erg goed van pas. Daarnaast vielen er stukken in het water omdat afvangen door de staat van de kronkelwilg er naast helaas geen optie was, tenzij het om héle kleine stukjes zou gaan en dan ben je evengoed een eeuw bezig dus werd er door de eigenaar voor gekozen om alles maar gewoon te laten vallen en hij zou dat dan later opruimen.

een kastanje geveld op de grond

kastanje in kachellengte zagen

De kastanje was in een paar minuten klaar en dat ligt dan in dit geval niet zo zeer aan m'n snelheid, maar meer aan het punt dat de eigenaar in het verleden zelf al met de boom bezig was geweest. Er waren al een aantal takken verwijderd dus dat was een voordeel, maar het nadeel was dat de boom al ingezaagd was. Ik wilde in eerste instantie nog naar boven om het restant van de takken te verwijderen zodat hij niet zou blijven hangen, maar dat was dus geen optie en ging hij gewoon in één keer tegen de vlakte. Op verzoek van de eigenaar is die in kachellengtes gezaagd en toen was het na een prachtige dag tijd om naar huis te gaan.


muzieknoot Maandag 10 april 2023 - Gin Lady.
Dit is weer zo'n bandje wat onder het grote publiek niet of nauwelijks bekend is. Ik vind dat jammer, dus zet ik het op Muzikale Maandag neer omdat het gewoon een leuk bandje is en specifiek dit nummer gebruik ik vandaag omdat het Tweede Paasdag is. Voorjaar, bloempjes, vredigheid. Check Flowerpeople.


houtkachel Zondag 9 april 2023 - Aanmaakhout.
Een houtkachel moet om te branden eerst nog aan en dat wil het beste met goed aanmaakhout en een goede aansteekmethode. Met dat eerste heb ik me vandaag maar eens even op m'n gemakje bezig gehouden, want het stookseizoen loopt zachtjesaan op z'n eind en dan heb ik de boel het liefst zo snel mogelijk compleet voor het volgende seizoen, om de eenvoudige reden dat ik dan tot het komende najaar nergens meer naar hoef te kijken en niks meer hoef te verzamelen. Aanmaakhout is over het algemeen een stuk zachter, vat daardoor sneller vlam en is op die manier beter geschikt om een houtkachel aan te maken dan hardere houtsoorten als bijvoorbeeld eik en beuk.

diverse afmetingen aanmaakhout voor houtkachel

In mijn geval verzamel ik afvalhout in de vorm van balken en planken om dat vervolgens in kleine stukjes te hakken tot aanmaakhout en de enige voorwaarden die ik heb is dat het schoon en droog is. Het droogt hier voor een deel ook nog wel, maar in de basis is hout wat in de bouw en constructie wordt gebruikt eigenlijk al droog genoeg. Schoon is wel een echte voorwaarde, want hout wat geïmpregneerd is of waar verf aan zit gaat bij mij absoluut niet in de kachel. Dat is funest voor je rookkanaal, voor je gezondheid én voor de gezondheid van je omgeving. Gewoon niet doen en enkel schoon hout gebruiken, echt het beste. Daarnaast is de manier van aansteken belangrijk, want waar vroeger iedereen een blokje of propje aanstak om daar vervolgens klein hout op te gooien gaat dat nu andersom volgens de zogenaamde Zwitserse methode.

Bij de Zwitserse methode begin je net andersom: het dikke stookhout gaat onderop, haaks daarop iets dikker aanmaakhout, dan haaks daarop wat dunner hout en haaks daar weer op wat hele dunne houtjes. De laatste 2 van die methode staan op de foto en je legt dan een aanmaakblokje bovenop de dunne houtjes waardoor het hout vanzelf vlam vat. Omdat het langzaam begint en er erg veel aanvoer van zuurstof is ontstaat er het minste rook met schadelijke stoffen en is deze methode aangetoond schoner dan het andersom te doen omdat de stoffen direct afgefakkeld worden.

De gebruiksbak met de eerste dunne en de iets dikkere houtjes zit nu vol, evenals de voorraadbakken en dat is een lekker gevoel. Het is dan enkel nog een kwestie van de gitterbox aanvullen met grove stukken zodat die qua volume ook vol komt te zitten, maar dat is dan qua afmeting allemaal de dikste maat voor de Zwitserse methode. Die dikste maat is dan te zijner tijd nog in kleinere stukjes te hakken zoals ik nu gedaan heb en daarmee zit de voorraad dan in principe vol tot ergens eind januari, begin februari. Omdat ik het volledige stookseizoen er dus niet mee door kom rommel ik er in de kerstvakantie meestal nog een beetje bij en zo kom ik tot aan het einde van het seizoen zonder ergens een keer te hoeven denken dat ik zonder hout kom te zitten.

Kortom... Een houtkachel is heerlijk en ik kan gratis aan zowel stook,- als aanmaakhout komen, dus dan is het qua energierekening érg interessant om op deze manier m'n huis te verwarmen, maar het gaat zoals je kunt lezen niet allemaal vanzelf. De tijd en moeite die je er in moet steken om de boel goed voor elkaar te hebben is simpelweg nodig als je het allemaal gratis wilt doen. Hout kopen vind ik persoonlijk voorlopig nog geen optie, al is het maar om de reden dat ook de houtprijzen enorm gestegen zijn op het moment dat de energieprijzen omhoog gingen en veel mensen zich bedachten dat hout stoken goedkoper zou zijn. Met de huidige prijzen en het volume wat ik in een seizoen op stook zou ik rond de €3300,- uit komen.

Dan heb je een stuk minder gedoe want je sjouwt het vanaf de straat waar het afgeleverd wordt naar je opslag en je bent klaar, maar voor zo'n bedrag kun je ook best een hele tijd je CV op een redelijke temperatuur laten branden. Qua energieverbruik zit ik nu ergens rond de €35,- per maand en dat is inclusief de verhoging die er begin dit jaar bij is gekomen, want voor die tijd zat ik nog ruim €10,- per maand lager. Maar goed, dat komt neer op €420,- voor gas en elektriciteit per jaar en als je dat soort bedragen bekijkt is het de moeite van het verzamelen, hakken, drogen en sjouwen toch best wel waard. Er komt natuurlijk bij dat ik het ook simpelweg leuk vind om te doen, maar toch... Naast een goed gevoel geeft het indirect natuurlijk best een heel groot financieel voordeel en dat is ook best mooi meegenomen.


opmerkelijk Zaterdag 8 april 2023 - Oplichting.
Okee, ik zal het direct even nuanceren want echt 'oplichting' is het niet waar ik het vandaag over wil gaan hebben, maar zo voelt het voor mij persoonlijk wel en ik schrijf dit stukje omdat ik van mening ben dat een waarschuwing best wel op z'n plaats is. Wat is nu het geval: ik kwam vandaag op Facebook een advertentie tegen van een bedrijf wat milieustickers regelt voor automobilisten die naar Frankrijk willen. De Fransen werken met zogenaamde milieuzones en als je daar in wilt moet je een sticker op je voorruit hebben, daar komt het simpelweg op neer.

Als ik met de auto naar Italië ga doorkruis ik de tijdelijke milieuzone van Haute-Savoie en dat 'tijdelijke' betekent niks meer of minder dan dat de autoriteiten ter plaatse bij slechte omstandigheden kunnen beslissen dat je ineens in een milieuzone zit, terwijl dat bij wijze van spreken een uur eerder nog niet het geval was. Op dat moment moet je dus die sticker op je voorruit hebben en heb je die niet dan riskeer je een boete van €68,- of zelfs een rijverbod. Nu zou je zeggen dat die €68,- op zich nog meevalt, maar het stickertje kost slechts €4.61. Dat is zelfs inclusief de verzendkosten en het ding blijft net zo lang geldig als de voorruit in je auto blijft zitten. Moet die om wat voor reden dan ook vervangen worden dan moet je ook een nieuwe sticker plakken, maar zwartwit gezien gaat die ene sticker dus een heel autoleven mee. Die sticker regel je gewoon lekker zelf online bij de Fransozen, maar ik kwam dus dit tegen:

oplichting franse milieusticker

En laat ik voorop stellen dat dit bedrijf niet het enige is wat zich met dit soort woekerpraktijken bezig houdt. Ik vind het echt schandalig dat je zoals in het bovenstaande geval €16.95 durft te vragen voor iets wat slechts €4.61 kost. "Ja... maar... handelingen, mensen die betaalt moeten worden, pand, stroom en zo." Dat snap ik allemaal wel en feitelijk is het niks meer dan gewone handel en dus wat een gek er voor geeft, maar op het moment dat je met droge ogen een prijs ruim 4 keer over de kop laat gaan ben je in mijn beleving gewoon bezig met oplichting. Niks meer, niks minder en natuurlijk kun je ook nog stellen dat het de mensen zelf zijn die de keus maken om bij dit soort bedrijven hun sticker te bestellen maar dat vind ik persoonlijk gewoon een manier om je eigen geweten schoon te praten.

Nogmaals... het bedrijf van het screenshot is absoluut niet het enige bedrijf wat zich met deze praktijken bezig houdt en ik noem ze expres niet bij naam omdat ze dan via Google een extra vermelding krijgen via deze pagina en dat wil ik simpelweg niet. Wees dus gewaarschuwd en bestel dit soort dingen op de plek die er voor opgericht is en dat is deze website van het Franse ministerie. Enkel daar betaal je de daadwerkelijke waarde en dat is een schijntje vergeleken met de commerciële pagina's die hun 'diensten' aanbieden. Trap er niet in...


logo harre's tree removal Vrijdag 7 april 2023 - Goede Vrijdag.
Verplicht vrij van het rij-werk om de simpele reden dat de klant gesloten is maakt het ergens al wel een beetje een goede vrijdag en hoewel het weer niet 100% mee wilde werken werd het toch best een mooie dag. Ik heb de dag kunnen besteden aan het ophalen van wat afvalhout voor de kachel en het onderhoud van de versnipperaar, of beter: de zoektocht naar wat er wanneer moet gebeuren en met name hoe dan. Elke machine heeft onderhoud nodig, zo simpel is het en dat is bij de versnipperaar die ik heb uiteraard niet anders.

Nu kun je er voor kiezen om alles naar een bedrijf te brengen en het daar te laten doen, maar dan ben je aan de dag van vandaag zomaar een klein vermogen kwijt. Voor dat geld heb je dan zelf nergens omkijken naar, want het enige wat je hoeft te doen is de betreffende machine weg te brengen en later weer op te halen. Ik ben in een grijs verleden natuurlijk nog aan de slag geweest als automonteur dus het ontbreekt me niet helemaal aan kennis, maar het is wel een basis die er altijd nog ligt en daarnaast vind ik een beetje sleutelen altijd nog gewoon leuk om te doen. Je bent er dan wat tijd mee kwijt, maar aan de andere kant drukt het de kosten enorm en is er dus best wat voor te zeggen om onderhoud zelf uit te voeren.

En okee: als het me te specialistisch wordt besteed ik dingen heel graag uit, maar dat doe ik dan vaak weer wel in z'n geheel. Je kunt daarbij denken aan een reparatie waarbij een onderdeel vervangen moet worden en dat dan gecombineerd met een grote onderhoudsbeurt. Op die manier komt al het materieel toch met enige regelmaat in aanraking met een echte monteur en blijft het altijd op een betaalbare manier in topconditie. Tenminste, dat is mijn beleving dan en ik moet eerlijk zeggen dat ik tot nu toe nooit iets van stilstand mee heb gemaakt. Maar goed, de versnipperaar... Die moest z'n inloopbeurt hebben en dat betekent eigenlijk dat je alles even na moet lopen of het nog wel vast zit, de olie moet ververst worden en er moeten wat dingen doorgesmeerd worden. Maar wat smeer je door, waar moet je op letten en waar zit om te beginnen de aftapplug op een 4-takt motortje wat je helemaal niet kent?

lumag versnipperaar

Dat was dus eigenlijk de dag van vandaag even heel kort samengevat: een ontdekkingstocht. Wat kan ik zelf aan deze machine doen, wat moet ik simpelweg altijd buiten de deur laten doen en neem ik de moeite om te investeren in gereedschap om dingen überhaupt zelf te kúnnen doen? Het is immers niet alleen tijd wat je er in steekt, maar je moet ook de spullen hebben om iets te kunnen doen en bij een aantal dingen is het best de vraag of het de moeite waard is. Ik heb op deze manier vandaag best wat dingen kunnen doen, maar ook een aantal dingen nog niet kunnen doen en die schuif ik even voor me uit tot het moment dat ik wel de spullen in huis heb om deze werkzaamheden uit te kunnen voeren. Op deze manier was het niet alleen een nuttige, maar ook een leerzame vrijdag en dus met recht een Goede Vrijdag.


muzieknoot Maandag 3 april 2023 - Chez Kane.
Ik vind dit een lastige voor Muzikale Maandag want het klinkt op zich allemaal wel erg lekker, het brengt me muzikaal terug naar de jaren '80 waar ik dan op zich alleen maar positieve herinneringen aan heb, maar aan de andere kant is het echt verre van origineel en heb ik het idee dat deze zangeres zich een rol aan meet of aan laat meten waardoor haar eigen identiteit niet naar voren komt. Dat laatste is een persoonlijk gevoel waar ik mega naast kan zitten want ik ken haar uiteraard niet persoonlijk.

Maar goed... Ik heb voor de bovenstaande onderbouwing 2 video's, waarvan Rocket on the radio wat van haar eerste album komt als eerste op de planning stond voor vandaag. Echt een jaren '80 nummer wat mij betreft en als je van haar laatste album het nummer Powerzone pakt zou dat zomaar afkomstig kunnen zijn van Robby Valentine van zijn gelijknamige album wat hij uitbracht in 1992. Verre van origineel qua productie dus, maar ja... wel lekker en daarom toch maar op Muzikale Maandag :)


logo harre's tree removal Zaterdag 1 april 2023 - Zaagdag.
Nog maar kort geleden kreeg ik de vraag of ik nog wat bomen in een tuin om wilde zagen en of dat dan op korte termijn nog kon. Ik ben er wezen kijken, heb besloten dat het kon en ben dus vandaag daar aan het zagen geweest. In totaal 8 bomen verwijderd, 2 overhangende takken verwijderd, al het rondhout is op handzame lengtes achtergebleven en alle takken bleven versnipperd achter. Het enige nadeel voor vandaag was de voorspelde regen die ook daadwerkelijk viel. Echt de héle dag lang, maar goed... dat is nu eenmaal waar je in dit werk mee te maken hebt en het niet voor het zeggen hebt.

Nu zullen er mensen zijn die hardop denken over een broedseizoen en dat het verboden is dat je in deze periode dit soort werkzaamheden uit mag voeren. Ik kan daar kort over zijn: dat is niet waar. Je mag volgens de Wet Natuurbescherming geen broedende vogels, eieren of nesten verstoren en dan heb ik het nog niet eens over de jaar rond beschermde nesten. Daarnaast maakt de wet geen verschil of je de 3 eerder genoemde bewust verstoord of dat het per ongeluk gaat en om dat laatste te voorkomen kun je in veel gevallen het werk het beste maar uitstellen. Maar als er niks zit kan en mag je gewoon aan het werk. Het is dan alleen wel zaak om er donders zeker van te zijn dat er daadwerkelijk niks zit.

In de tuin van vandaag zat niks en ook echt zéker niks. Daar ben ik zo zeker van omdat de bomen nog maar net uit begonnen te lopen en ze verder nog compleet kaal waren. Het ging om een aantal appelbomen en een aantal Acasia's en dan ben je er als zager best snel achter of je aan het werk kunt of niet. Overigens ben ik daar best zwartwit mee, want als er wel iets aanwezig is start het werk gewoon later of mag een ander het gaan doen. Als je 5 minuten tijd hebt kun je dit filmpje bekijken wat ik in juli vorig jaar maakte en waarin ik het één en ander uiteen zet over het broedseizoen en hoe ik daar beroepsmatig mee om ga.