logo harre

Home
Blog
Breaking News
Xtra
Muziek
Drums
Bands
Werk
P. Daemen BV
AWS
Scania
Boom verwijderen?
Harre's Tree Removal
Algemeen
Video's
Links
Contact
Contact


Harre op Facebook

Harre op Youtube

logo breaking news


muzieknoot Maandag 26 augustus 2019 - Huey Lewis.
De zomervakantie is inmiddels al zo lang geleden dat ik officieel mag vragen 'welke vakantie?'. Maar goed, vrije dagen zijn altijd lekker en aangezien ik altijd wel wat te doen heb verveel ik me ook niet zo snel of eigenlijk... gewoon nooit. Soms zou ik wel eens wat vaker vrij willen zijn van m'n werk, maar aan de andere kant is dat niet alleen lastig te realiseren maar geeft het werk me ook energie voor andere dingen.

Maar goed, terug naar Muzikale Maandag want daar zijn we inmiddels weer aangeland. Huey Lewis schreef ergens begin jaren '90 een nummer over vrije dagen. Een single die in mijn beleving lekker klinkt, maar ik heb er eigenlijk nog nooit een goede live opname van kunnen vinden. Hoe dan ook, check Couple days off.


houthakker Zaterdag 24 augustus 2019 - Afgerond.
M'n tweede project als zager is vandaag volledig afgerond: twee populieren van respectieflijk 20 en 23 meter hoog gaan vanaf vandaag officieel door het leven als knotwilg en al het hout is op maat weggewerkt zodat de eigenaar het alleen nog maar hoeft te kloven en dan kan het na een paar jaar drogen zo de kachel in. Een deel er van heeft die paar jaar droogtijd overigens niet eens nodig, want de dode stukken die uit de bomen kwamen zijn al bijna droog genoeg. Even een overzichtje in een paar foto's:

zieke populier

dode populier

nwe knotwild

nwe knotwilg

stookhout populier

totaal ongeveer 12 kuub populier

bladeren en kleine takken troep

Het hele verhaal levert zo'n 12 kuub stookhout op en daarnaast nog een hele berg voor een vreugdevuur, al zal het van dat laatste niet komen aangezien het meest verwerkt zal worden in een aantal houtwallen waardoor deze dode en zieke bomen dus niet voor niets verdwenen zijn. Het leukste vind ik eigenlijk dat de top van de laatste bewaard is gebleven en daar wordt een kunstwerk in de vorm van een hand met vingers van gemaakt. Hoe lang die zal blijven staan is een raadsel, want de top was plaatselijk al zo rot dat er in het midden gewoon potgrond zat in plaats van hout.

Het gaf mij enkel aan hoe slecht deze bomen er aan toe waren en dat kon je natuurlijk zo ook wel zien, maar op het moment dat je er als zager mee aan de slag gaat komen de details ook naar voren. Een erg positief detail was dat allebei de stammen op de hoogte waar ze nu afgekort zijn gezond lijken en de kans is dus erg groot dat de boel opnieuw uit gaat lopen en zo zullen deze reuzen voortaan door het leven gaan als knotwilg.

Ik hoop dit in ieder geval in de toekomst nog een keer te kunnen melden, want dat zou een soort kroon op het werk zijn wat mij betreft. Een boom plat gooien is geen kunst, maar in mijn beleving wel érg zonde als er geen noodzaak voor is. Naast wat kleine klusjes kondigde het volgende project zich overigens ook al aan en dat in de vorm van een prachtige joekel van een notenboom. Die mag absoluut niet weg, maar groeit over een schuur waar het dak van vervangen moet worden en daar kunnen ze nu dus niet bij. Maaar goed, daarover later meer...


muzieknoot Maandag 19 augustus 2019 - Legend.
Voor de goede orde: nee, de keus van vorige week en bijbehorende opmerking had niets met m'n mentale staat te maken. Die van vandaag des te meer, want dit is echt zo'n dingetje van 'Roll down the window and cruise, just cruise...'.

Super chill, dus check op deze Muzikale Maandag Cross country en laten we hopen dat de nazomer nog lang mag duren.


houthakker Zondag 12 augustus 2019 - Onderhoud.
Een kettingzaag heeft onderhoud nodig. Niet alleen om goed te blijven zagen, maar omdat in sommige situaties je leven letterlijk afhangt van de werking ervan. Alles krijgt daarom bij mij na elke klus een grondige schoonmaak,- en inspectiebeurt en slijp ik de ketting tot die weer vlijmscherp is. Door het slijpen slijt die ketting natuurlijk ook en wat dat doet laat de onderstaande afbeelding perfect zien.

logo breaking news

Boven de oude en onder de nieuwe ketting en je moet bijna goed kijken wil je bij het bovenaanzicht van de oude ketting de snijtand nog kunnen zien zitten, zo ver is hij op. Mocht je puzzelend zitten kijken: het is het kleine driehoekje wat zo'n beetje in het midden van de foto zit.

Veel nemen het slijpen van de ketting voor lief, maar afgezien van dat je machine veel te hard moet werken om door het hout heen te komen bij het gebruik van een botte zaagketting kan het dus ook letterlijk levensgevaarlijk zijn. De kans is bij het vellen van een boom aanwezig dat hij afbreekt in plaats van dat je hem ver genoeg door zaagt en daarbij kan een boom dan splijten. Je zult niet de eerste zager zijn die het splijtende stuk tegen het hoofd krijgt en daar in het gunstige geval wat verwondingen aan over zal houden, maar in het ergste geval ter plekke zal overlijden.

Het idee er achter is simpel: als je maar snel genoeg door de vezels van het hout zaagt krijgt de boom niet de kans om te splijten en kun je dus veiliger werken. Je moet dan alleen wel zelf voor het onderhoud van je materiaal zorgen en daarmee is het onderhoud dus eigenlijk net zo'n groot onderdeel van veilig werken, als het zagen op zich.

De foto's volgen nog, maar wat ik in de updates steeds als 'Poject 2' noem loopt op z'n eind. Alle grote stammen liggen plat, zijn verwerkt tot lengtes stookhout die enkel nog gekloofd moeten worden en het is de komende tijd alleen nog het verwerken van de dikke takken om het geheel helemaal af te ronden. Het kloven is voor de eigenaar, dus daar hoef ik me verder niet mee te bemoeien.


muzieknoot Maandag 12 augustus 2019 - Kenny Wayne Shepherd.
Gewoon het ideale nummer bij het gevoel van onbegrip en teleurstelling. Raampje open en hobbelen met die bende... Check Never lookin' back.


inspiratie Zondag 11 augustus 2019 - Geen nieuws, goed nieuws.
Geen nieuws is goed nieuws. Qua werk is het hectisch op dit moment, maar dat komt vaker voor in deze period van het jaar. Met de band hebben we nog vakantie, maar hadden we nog een High Beer tegoed. Die hebben we gisteren gehad en verder is er op dit moment niet zo veel bijzonders te melden, al trof ik de onderstaande video afgelopen week aan op Facebook en die wil ik toch graag even met je delen.


Ik weet niet overigens niet of het een standaard instelling is of dat het aan mij ligt, maar bij het starten van de video staat het geluid ervan op z'n zachtst. Ze dat dus even wat harder als je hem wilt bekijken, want dat is wel zo prettig.


muzieknoot Maandag 5 augustus 2019 - Bökkers.
In het verlengde van vorige week...

Hendrik Jan Bökkers groeide op in Heino, studeerde aan de PABO en daarna aan de Rockacademie in Tilbug waar hij ook les gaf, tourde international met Soundsurfer en kwam in 2005 terecht bij Jovink en de Voederbietels. Daar ken ik hem uiteindelijk van als sologitarist/zanger en toen deze band stopte richtte hij zich volledig op zijn eigen band die hij eenvoudigweg gewoon Bökkers noemde.

Mannen die keihard werken, spelen omdat het energie geeft, daar goed in zijn en ook in dit geval gaat bij elke tent waar ze staan het dak er af, ondanks dat (of misschien juist omdat) alle nummers in hun eigen Sallandse dialect zijn. Voor Muzikale Maandag had ik Annie uut de bochte in gedachten, maar ik doe er Duutse grens en Baat het niet, dan schaadt het niet gewoon als toegift bij.


houthakker Zondag 4 augustus 2019 - Project 2, update 4.
Ik ben nog steeeds lekker bij vrienden aan het klussen om daar de boel veiliger te maken. Dat bleek vorige week een hele goede zet toen we een boom klaar hadden die zo'n beetje op omvallen stond en daarbij best wel een hoop schade bij de buren zou kunnen veroorzaken, maar gisteren bleek het qua staat van de boom allemaal nog erger. Het uitgangspunt van deze dag was dit:

dode populier

Een populier: 20 meter hoog, zo goed als dood, maar met hier en daar verrassend genoeg toch nog jonge uitloop. Hij hangt echt behoorlijk scheef en op dit moment staat er geen bebouwing op het aangrenzende perceel, maar het is grond van de gemeente en het is wel de bedoeling daar het één en ander aan woningen op te zetten. Om problemen voor te zijn hebben we dus besloten om hem een heel eind terug te snoeien. In zijn geheel verwijderen was ook een optie, maar vanwege de jonge uitloop die er toch nog in zit kan het best zo zijn dat hij het als knotwilg van een meter of 3 toch nog goed gaat doen.

verwijderen takken dode populier

Garanties zijn er niet, maar toen ik gisteren hangend aan m'n klimlijn bovenin kwam werd me wel het één en ander duidelijk: de boom was in het verleden op een aantal plaatsen getopt. Wanneer dit gedaan is wist de huidige eigenaar ook niet, maar er was één stuk niet opnieuw gaan groeien, vervolgens gaan rotten en dat trekt dan langzaam maar zeker de boom in. Ik zal proberen of ik er de volgende keer nog een foto van kan maken, maar bovenin zat een soort kommetje tussen de verschillende uitlopen in en het was gewoon potgrond wat daar in zat. Die structuur had het hout en dat geeft aan dat hij al heel lang met dit probleem te kampen heeft.

12 meter verwijderd van dode populier

Hier is de eerste 12 meter er uit en op dat moment stond ik me af te vragen wat wijsheid was: doorgaan met de stam, of eerst puin ruimen? Het is op de foto's eigenlijk nauwelijks te zien, maar de gevallen takken lagen over en in de sloot en gaven daarmee een enorme puinhoop. Iets wat best wel wat tijd kost om dat op te ruimen en aangezien ik niet weg wilde gaan en daarmee een ander met de rommel te laten zitten besloot ik om eerst maar de boel op te ruimen. Dat zou uiteindelijk tot het einde van de middag duren, dus het verwijderen van de stam zal gezien de invulling van m'n agenda nog even op zich moeten laten wachten. Het was in ieder geval weer een leuke, gezellige en productieve dag.


nieuws, krant Donderdag 1 augustus 2019 - Boerkaverbod.
Eigenlijk is het gewoon de wet op gedeeltelijk gezichtsbedekkende kleding, maar Nederland zou Nederland niet zijn als er mensen zijn die deze wet aangrijpen om dan ook álle gezichtsbedekkende kleding er bij te betrekken en dan betekent het dus ineens dat een vrouw van buitenlandse afkomst vanaf vandaag niet meer de kleding mag dragen waar ze zelf voor kiest om die te dragen. Wat een mooi, vrij land hebben we toch hč?

Maar waar gaat deze wet dan precies over? Even een quote van de site van dagblad Trouw:
Vanaf vandaag gaat de ‘Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding’ in. Daarmee wordt het dragen van een masker, integraalhelm, bivakmuts, nikab of boerka verboden in zorg- en onderwijsinstellingen, overheidsgebouwen en het openbaar vervoer. Volgens de overheid omdat men elkaar op die plekken moet kunnen aankijken en herkennen. Volgens critici van de wet is het een manier om de godsdienstvrijheid van moslims in te perken.

Er zijn uitzonderingen. Een lasser mag bijvoorbeeld wel zijn lasmasker gebruiken, een chirurg een mondkapje. Ook maskers voor feesten en partijen zijn geen probleem, net als sluiers voor bruiloften. In zorginstellingen waar mensen wonen, geldt de wet niet in privéruimten van bewoners. Voor een gemeenschappelijke ruimte als een huiskamer mag de instelling zelf beslissen wat wel en niet is toegestaan.

Het Algemeen Dagblad haalde zich (in mijn ogen terecht) de woede van veel mensen op de hals door een artikel te publiceren waarin stond dat burgers mensen met het boerka of nikab konden verzoeken die af te doen en daarbij over zouden kunnen gaan tot een burgerarrest, waarbij de persoon in afwachting van de politie eventueel met geweld tegen de grond gewerkt zou kunnen worden. Het ergste vind ik dan nog dat dit wettelijk gezien blijkt te kloppen en er dus een risico is dat er een soort klopjacht zal worden geopend op vrouwen die een boerka of nikab dragen.

Maar er is ook iets van licht aan de horizon: volgens de tekst van Trouw gaat het om een verbod in zorg- en onderwijsinstellingen, overheidsgebouwen en het openbaar vervoer en dus niet in de normale openbare ruimte. Daarnaast hebben geneemten en instellinen aangegeven dat het handhaven van het verbod geen prioriteit heeft en persoonlijk ben ik daar erg blij mee.

Waarom? Omdat het in een aantal gevallen goed is dat je een gezicht kunt zien, maar als een vrouw er vrijwillig om diverse redenen voor kiest een boerka of nikab te dragen vind ik dat je daar het respect voor op moet kunnen brengen. Om het verbod op een preventieve maatregel tegen terrorisme te gooien omdat er bijvoorbeeld een bombordel onder de kleding zou kunnen zitten gaat mij persoonlijk veel te ver en er zijn echt mensen die denken dat dit het geval is en dat ze daarom op straat zomaar zo'n vrouw tegen de grond kunnen werken.

Zal er dus praktisch iets veranderen? In een aantal gevallen wel, maar persoonlijk verwacht ik dat het dan om incidentele gevallen gaat en dan blijft Nederland dus gewoon het Nederland wat het al was. Kort samengevat is het weer een storm in een glas water die aangewakkerd is door bepaalde personen die menen dat mensen van buitenlandse afkomst hier niet welkom zijn en/of zich niet in vrijheid in ons land mogen bewegen. Die personen hebben wat mij betreft nog steeds niet in de gaten dat het stukje klei wat men in de volksmond Nederland noemt geen bezit is en dat het dezelfde klei is waar we uiteindelijk met z'n allen ook weer in verdwijnen. Met dat laatste in gedachten: waar maak je jezelf dan druk om?