logo harre

Home
Blog
Breaking News
Xtra
Muziek
Drums
Bands
Werk
P. Daemen BV
AWS
Scania
Boom verwijderen?
Harre's Tree Removal
Algemeen
Video's
Links
Contact
Contact


Harre op Facebook

Harre op Youtube

logo breaking news


terugblik Dinsdag 31 december 2019 - Terugblik 2019.
Het is op deze laatste dag van het jaar weer tijd voor de (bijna) jaarlijkse terugblik op het afgelopen jaar. Bijna jaarlijks, omdat ik er hier en daar wel eens een keer één heb overgeslagen in de afgelopen 14 jaar, maar dat mag de pret op zich niet drukken. Het is in mijn beleving goed om even terug te kijken en een paar momenten er uit te lichten, dus... daar gaan we!

Muzikaal:
Muzikaal was het een niet heel druk, maar op zich wel een bewogen jaar. De enige band waar ik op dit moment nog als drummer actief ben is Kalamazoo en met die band hebben we mooie stappen gezet. Een paar optredens gedaan en daarnaast zijn we weer begonnen met het uitwerken van eigen nummers.

Dat laatste gaat op dit moment moeizaam, wat in mijn beleving te maken heeft met een paar privé situaties binnen de band dus dat zal wat tijd nodig hebben. Ook leuk om te vermelden: toen ik stopte met Hello George gingen de overgebleven bandleden op zoek naar nieuwe muzikanten en die zijn nu zo goed als klaar om het podium weer op te klimmen. Deze ontwikkeling doet me goed.

Werk:
Dat liep eigenlijk het hele jaar wel mooi door. Ondanks dat het de laatste maanden wat rustiger is in de productie dan normaal wist de planning me toch goed aan het werk te houden en dat is natuurlijk een goede zaak. De nieuwe auto bevalt nog steeds super, al had ik dit jaar wel een paar keer wat pech qua schades.

Allemaal niet onoverkomelijk, maar toch... het zijn dingen die je als chauffeur niet wilt en ook zeker niet opzoekt. Ik heb dit jaar ook de nieuwe periode voor Code 95 volledig af kunnen werken, dus bij de tijd dat het tijd is voor het vernieuwen van het rijbewijs kan die ook gelijk worden bijgeschreven.

Harre's Tree Removal:
In het verlengde van 'werk', want nog even en dan begint het op werk te lijken al is het nog altijd hobby maar ook dit verliep over het algemeen dit jaar fantastisch. Het enige waar ik nog niet helemaal van te boven ben is dat ik in april dit jaar uit een boom ben komen zeilen. Dat ik daar op dat moment niks aan over heb gehouden maakt me nog steeds dankbaar en daarnaast bewust van de gevaren. Dat uitte zich dit jaar niet alleen in een paar investeringen qua materieel, maar ook in een tweede certificering volgens de ECS (European Chainsaw Standards) normen.

Qua zaagwerk heb ik best wel het één en ander gedaan: het bosperceel in Dorst is afgewerkt en heeft nu voorlopig enkel jaarlijks klein onderhoud nodig, twee populieren verwijderd en onderhoudswerk bij vrienden gedaan, later nog een project met een grote populier gedaan en het jaar uiteindelijk afgesloten met het verwijderen van een kastanje in een achtertuin. Allemaal even fantastisch om te doen en ik hoop dat ik hier in het nieuwe jaar ook veel mee bezig kan en mag zijn.

Prive:
Ik vond het ondanks alle geluk wat ik in diverse dingen vond een lastig jaar en dat zit hem dan met name in alle ontevredenheid die mensen op dit moment voelen. Ik noem punten in willekeurige volgorde als 1) Zwarte Piet en het daar al dan niet bijbehorende racisme in z'n algemeenheid, 2) een regeringsbeleid wat zich uit in protesten in het onderwijs, de zorg en niet te vergeten de protesten van de boeren en 3) het lidmaatschap van Nederland binnen de EU met alle voor,- en nadelen ervan.

In alle gevallen lijkt de discussie voorbij en staan diverse kampen naar elkaar te schreeuwen hoe het moet, enkel omdat zij die de mening hebben dat het zo is en die aan een ander op willen dringen. Uiteraard voert men hier en daar wel gesprekken in kleinere groepen om uiteindelijk tot een goede oplossing te komen, maar dat schreeuwen... Ik begin daar behoorlijk van te zuchten de afgelopen tijd en dan lonken die 50 ha bos in Zweden met een blokhutje er op eigenlijk steeds meer.

Ik ben normaal niet van de goede voornemens voor een nieuw jaar, maar voor dit jaar heb ik er één: ik ga ontevredenheid uit de weg en volg het voorbeeld van m'n grootouders die simpelweg geloofden in respect en liefde. Hoe zich dit precies gaat ontvouwen weet ik nog niet, maar dat het me gaat lukken staat wat mij betreft als een paal boven water en met dat zuchten is het dan ook direct over.

Langs deze weg wens ik iedereen die me hier volgt een prettige jaarwisseling. Maak er op je eigen manier een leuk feestje van en zorg dat je morgenochtend weer gezond opstaat.


houthakker Maandag 30 december 2019 - Bomenklusje en Inhaler.
Het allerlaatste klujsje van 2019 voor Harre's Tree Removal was vandaag het verwijderen van een kastanje in Zeewolde. Met de boom was op zich niks mis en wat dat betreft had hij niet verwijderd hoeven worden, maar hij was geplant op een vreemde plaats: bij een raam van een woonhuis, waardoor er maar erg weinig licht naar binnen kwam. Het geeft in mijn beleving maar aan dat sommige mensen niet nadenken als ze een klein boompje planten omdat het daar wel grappig staat.

verkeerd geplaatste kastanje

Men denkt dan blijkbaar niet na over het punt dat zo'n boompje behoorlijk groot zal worden en ook al gaat het hier om een vrijstaand huis, toch is dat dan later ineens niet de bedoeling. Het zou mooier zijn als zo'n boom dan op een plek geplant wordt waar hij oud kan worden, maar ja... dat is dan mijn persoonlijke mening. Ruimte om hem vrij te laten vallen was er niet in verband met de heg en het huis, dus heb ik er voor gekozen om eerst de takken te verwijderen:

verwijdering takken kastanje

Daarna kon het restant veilig vallen:

restant verwijderen kastanje

Nadat de boom plat lag kwam er nog een soort van kadootje tevoorschijn, want de boom had intern een prachtige vlinder gevormd:

vlinder gevormd in kastanje

Ik vond het persoonlijk weer een érg leuke klus om te doen, al was er toch ook weer een leermoment. Voor degenen die het niet opvalt: ik heb het laatste deel van de stam net te laag ingezaagd waardoor hij niet uitzichzelf viel, maar even wat hulp van een wig nodig had. Het ging evengoed 100% veilig, maar het had dus niet alleen makkelijker maar ook netter kunnen gaan. Maar goed, het is in ieder geval allemaal gelukt en ik kan wat dat betreft qua zaagwerk terugkijken op een héél mooi jaar.

muzieknoot En dan is het vandaag natuurlijk naast het zaagwerk ook nog Muzikale Maandag, dus val ik jullie daar ook nog even mee lastig. Het gaat zoals in de titel al staat om de band Inhaler en de naam zal weinig mensen iets zeggen, maar de frontman van deze band is niemand minder dan Elijah Hewson.

Ook onbekend? Dat de zoon van U2 zanger Bono en op één of andere manier zit er in in de sound van de band ver weg wel iets van U2, maar of dat werkelijk zo is of dat het enkel door deze parallel komt weet ik niet. Het is waarschijnlijk een persoonlijk ding, dus oordeel zelf en check My honest face.

Misschien ook wel grappig om te vermelden: de videoclip bij dit nummer is gemaakt door Anaïs Gallagher. Jawel, de dochter van Oasis zanger Noel Gallgher en je kunt Inhaler als je wilt binnenkort ook nog zien in Nederland want ze spelen op 16 januari in De Melkweg in Amsterdam.


relax Zaterdag 28 december 2019 - Ontspanning.
Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar ik ben vandaag bij een vriend een stapeltje hout wezen kloven en dat ook maar opgeruimd. Er hoeft alleen nog maar een zeiltje over en na anderhalf tot twee jaar wachten kan het bij hun de kachel in. Sommigen zien het als zware lichamelijke arbeid en okee... het is niet het lichtste klusje, maar het is wel een ding waarmee je je hoofd lekker leeg kunt maken.

5 kuub houtvoorraad

Dat het een prachtige zonnige dag was scheelde natuurlijk ook, want zoiets in de regen... dan is het weinig ontspanning in mijn beleving. Volgens mij de eerste mooie dag deze winter, want het was op zich wel koud buiten maar dat maakt dit werk eigenlijk alleen maar plezieriger. Alles bij elkaar ligt er op deze stapel ruim 5 kuub hout en het is zacht hout, maar het komt van hun eigen boom en gemengd met kwalitatief beter hout geeft het dan uiteindelijk toch lekkere warmte en... het is nog gratis ook.


opmerkelijk Vrijdag 27 december 2019 - Opmerkelijk.
Vandaag heb ik naast wat onderhoud aan de vrachtwagen maar weer eens een leeg houthokje aangevuld met stookhout. Tenminste, zo kun je het op dit moment eigenlijk nog niet noemen want het gaat om eikenhout wat alleen een jaar op stam in het bos gelegen heeft en daarom nog lang niet droog genoeg is. Dat moet hier nog minimaal 3, maar misschien wel 4 jaar liggen voor het écht droog genoeg is om de kachel in te kunnen. Het onderstaande hokje is inmiddels vol, maar op zich is dat niet 'opmerkelijk' te noemen.

nieuwe voorraad eikenhout

Wat wel opmerkelijk is: als je een eiken stam aan het kloven bent, die geteld hebt op 62 jaar oud en je komt dan dit tegen:

spijker in hout

Metaal in hout is te herkennen aan de zwarte plek die op beide foto's nog te zien is en al klovend naar het midden kwam ik die plek tegen. Op dat moment had ik nog geen idee wat er in zou zitten, maar ik bedacht me al wel dat ik geluk heb gehad met het zagen van dit stuk. Dat het mega veel geluk was bleek toen ik de spijker tegen kwam, want dat is toch beslist geen kleintje en als je daar met een kettingzaag op zit te rammelen weet je zeker dat je kunt gaan vijlen om de ketting weer scherp te krijgen.

spijker midden in 62 jaar oude eik

Het meest opvallende aan deze spijker is dat hij zo goed als midden in het hout zat. Letterlijk midden in een stuk eikenhout van 62 jaar en ik vind dat bijzonder. Zachtere houtsoorten weten over het algemeen verwondingen wel weg te werken, maar voor hardere houtsoorten die langzamer groeien is dat een stuk moeilijker en dat uit zich dan in het schimmelen en rotten van de wond en uiteindelijk kan een boom daar zelfs aan dood gaan.

Deze niet dus. Die is gewoon doorgegaan met groeien, heeft zijn verwondingen gedicht en is daarna ook nog om de spijker heen gaan groeien. Bijzonder hoe zo'n boom zichzelf toch kan redden, als hij er maar de tijd voor krijgt. Tenminste... tot hij in dit geval te groot was geworden, een omheining bedreigde en daarom toch weg moest. Ik vind dit soort dingen echt enorm gaaf en ga op een goede manier het weekend in.


kerst Woensdag 25 december 2019 - Kerst 2019.
Persoonlijk heb ik niet zo veel met Kerst, in de zin van het gezellig samenzijn met familie. Daar heb ik eerder al over geschreven en blijf er bij dat het eigenlijk gewoon het jaar rond zo zou moeten zijn, in plaats van de commercieel opgedrongen Kerstviering zoals die het aan de dag van vandaag is. Maar goed, dat is dan mijn persoonlijke mening natuurlijk.

Kerst betekende voor mij vandaag op m'n gemakje de vrachtwagen eens schoonmaken aan de binnenkant. Daar ontbrak me de laatste week de tijd en de energie voor, dus dit is dan een mooie gelegenheid. Verder heb ik eind vorige week een vracht eikenhout naar huis gereden en die moet geklooft worden om vervolgens nog een jaar of 3 tot 4 te drogen en met dat kloven ben ik ook nog een tijdje druk geweest.

Qua Kerstdiner is het dit jaar wel anders dan gebruikelijk. Normaal eet ik als protest tegen alle vreetpartijen eigenlijk altijd simpel en erg lekker boerenkool met worst, maar die heeft dit jaar plaats gemaakt voor spruitjes. Met aardappelen en een haaskarbonade dan natuurlijk, want enkel die groente schiet niet zo heel erg op. Kortom: een geslaagde dag vandaag met deze combinatie van ontspanning en toch een beetje actief bezig zijn.

Morgen nog zo'n dagje en dan zit het er weer op met de verplichte gezelligheid, alleen hoop ik dat wat meer mensen die gezelligheid en band onderling wat meer vasthouden dan enkel deze twee dagen van het jaar. Het zou toch mooi zijn als we wat meer op elkaar zouden letten...


muzieknoot Maandag 23 december 2019 - Two Door Cinema Club.
Gewoon omdat het een vrolijk dingetje is en met name het refrein zo lekker in elkaar zit. Dat zijn de redenen voor het nummer Talk op deze Muzikale Maandag.


update Zondag 22 december 2019 - Terugblik.
Een terugblik op de afgelopen week, die in mijn beleving een behoorlijk turbulente week was. Qua werk hield het in dat ik enkel tot woensdag nog gereden heb en de dagen zaten daarbij op zich goed vol, maar daarna was het al vakantie. Verplicht vakantie, dat dan wel want er was de laatste dagen geen werk en daarnaast sluit AWS altijd de dagen tussen en rond Kerst en de jaarwisseling dus blijft er weinig anders over.

Goed, er is natuurlijk altijd de keus om via m'n werkgever aan de slag te blijven deze dagen maar dat is niet altijd even praktisch. Het levert dan uiteindelijk voor mezelf en ook voor m'n werkgever weinig of niets op en tja... die vakantiedagen moeten ook een keer op, dus eigenlijk is het alleen maar prettig om het jaar halverwege de zomervakantie even te onderbreken en energie op te doen voor de komende periode.

M'n eerste vakantiedag verliep alleen bijzonder onprettig door een aanrijding met een scooter. Ik stond op een onoverzichtelijk punt, dacht dat de weg vrij was en toch was daar ineens die jongen met zijn scooter die door mijn fout eigenlijk geen kant meer op kon en nog hard probeerde te remmen. Dat resulteerde in het feit dat hij ten val kwam en uiteindelijk tegen m'n auto tot stilstand kwam. Aan de ene kant het meest gunstige scenario, want had hij net als ik niet goed opgelet, dan was hij er misschien zo tegenaan gereden waardoor hij zo'n beetje gelanceerd zou worden en dan zijn de gevolgen helemaal niet te overzien.

Mijn fout, hij deed er alles aan om het ongeval te voorkomen en dat maakt uiteindelijk dat ik me er nog schuldiger over voel dan misschien nodig zou zijn. Zowel zakelijk als privé probeer ik het jaar rond uit alle macht dit soort dingen te voorkomen en toch... het overkomt blijkbaar echt iedereen een keer. Zwart wit gezien maakt de jongen het naar omstandigheden goed en tja... de materiele schade is altijd wel te herstellen. Als je het zo bekijkt is er niet zo veel aan de hand, maar toch vreet het nog aan me en ik hoop dat de verzekeringsmaatschappij alles netjes naar behoren af zal handelen.

Gisteren voor klein onderhoud naar het bosperceel in Dorst gereden en dat kwam voor het grootste deel neer op het opnieuw vrij maken van de omheining:

klein onderhoud bosperceel

opnieuw vrij maken omheining bosperceel

Daarnaast een controleronde gemaakt en het staat er allemaal keurig bij, op deze na:

afgebroken tak van den in eik

Er zijn dus eigenlijk twee dingen aan de hand: 1) de den die dood is en 2) de afgebroken tak die in het (op deze foto slecht zichtbare) eikje hangt. In allebei de gevallen kunnen ze relatief weinig kwaad. De den is al even dood, hangt behoorlijk scheef maar wel het bos in en zal dus geen direct gevaar opleveren voor de omgeving in de zin van dat hij zomaar op een wandelaar of gebouw valt. Als hij valt neemt hij wel (deels) het eikje mee waar de gebroken tak in hangt en die gebroken tak vormt op zich hetzelfde gevaar als de den zelf: hij kan en mag er uit vallen omdat er normaal gesproken niemand op het perceel komt.

Keuzes, keuzes, keuzes... Je kunt er dus niks aan doen en in dit geval de natuur zijn gang laten gaan. Het gevolg van die keus is dat de den op een gegeven moment gegarandeerd om zal vallen en het eikje behoorlijk zal beschadigen. De mogelijkheid dat de afgebroken tak er dan ook gelijk uit is, die is aanwezig en dat zou je dan als voordeel van het nadeel kunnen beschouwen, maar hoe dan ook zal er behoorlijk schade aan de eik zijn.

De andere keus is de den verwijderen en een poging doen de afgebroken tak uit de eik te verwijderen. Dat eerste lukt op dit moment met behulp van een treklijn nog wel: je kunt de den dan gecontroleerd laten vallen zonder dat die schade veroorzaakt aan de eik. Het probleem wordt dan echter om de afgebroken tak nog te verwijderen: klimmen met klimsporen brengt schade toe aan de boom waardoor hij door het rottingsproces in de wonden mogelijk dood gaat en dan heb je de poging deze boom te redden alsnog voor niks gedaan.

Een touw er in gooien en proberen hem er uit te trekken is in mijn ogen op dit moment de beste oplossing, maar niet één die gegarandeerd werkt. Ik heb eerder een poging gedaan een collega zager te helpen om met behulp van een lier een boom die vast hing in een andere er uit te trekken, maar zelfs met die lier was de boom met geen mogelijkheid zo ver te krijgen dat hij uit de vork van de boom waar hij in hing zou komen. Kortom: die is toen blijven hangen en is er later machinaal uit getrokken.

Een hoop moeite om een boompje te redden? Zo zou je het kunnen zien inderdaad. Aan de andere kant blijft er dan wel een boompje over wat gezond en zonder belemmeringen verder kan groeien, waardoor hij echt nog wel heel oud kan worden en dat is juist in dit stukje bos de bedoeling. Wordt vervolgd...

Verder was het vandaag tijd voor een grote onderhoudsbeurt van de MS180, want die heb ik nogal wat keren gebruikt en zeker na gisteren was hij best wel toe aan een onderhoudsbeurt. Kortom, die staat weer mooi schoon, met een vlijmscherpe ketting en afgetankt in de opslag te wachten op de volgende klus. Al met al was het daardoor vandaag een rustige, maar toch een productieve dag en die had ik wel even nodig.


muzieknoot Maandag 16 december 2019 - Mashup.
Het klopt dat Mashup in dit geval geen bandnaam is, maar om de maker ervan die in wezen geen artiest is (of aan de andere kant als je zoiets in elkaar kunt zetten weer wel) te vermelden schiet in mijn beleving niet zo op. Vandaar dat ik het vandaag op Muzikale Maandag maar op deze manier oplos.

Een mashup van twee totaal verschillende nummers en waar ik dan niet bij kan hoe je ten eerste op het idee komt om deze nummers bij elkaar te voegen en het daarna technisch gezien ook nog voor elkaar krijgt. En... goed voor elkaar krijgt zelfs! Check She said burn waar The Temptations en Deep Purple samensmelten.


opmerkelijk Zondag 15 december 2019 - Houtstook.
Ja, ik ben een houtstoker en doe op alle mogelijke manier m'n best om dat zo goed en netjes mogelijk te doen. Veel mensen om een aantal redenen juist fel tégen die houtstook in verband met de schadelijke stoffen die vrij komen, hinder door vieze rook die blijft hangen en nog veel meer van dat soort redenen.

Hebben die lui een punt? Ja, maar aan de andere kant ook weer niet per definitie. Een slechte kachel in combinatie met een slecht rookkanaal, slechte brandstof én een slechte stoker zal per definitie overlast veroorzaken maar het is juist die overlast die betrekkelijk makkelijk weg te nemen is. Maar goed, dat vond ik afgelopen week niet eens het meest opvallende.

Wat me wel opviel is dat per definitie iedereen die (fel) tegen het stoken van hout is in een moderne woning woont met dito verwarming en in mijn beleving is het dan makkelijk roepen. Kort door de bocht zijn er nog altijd mensen die niet de beschikking hebben over zo'n moderne woning inclusief de bijbehorende verwarming.

Nog sterker, ik ken persoonlijk mensen die achteraf wonen en daardoor niet eens de beschikking hebben over gas en/of electricieit, dus hoe wil je in zo'n geval betaalbaar je huis gegarandeerd warm kunnen houden? Je wilt voor je verwarming immers niet afhankgelijk zijn van bijvoorbeeld zonnepanelen omdat het dan gegarandeerd meerdere keren per jaar in je huis zal vriezen. En wat stoken dit soort mensen? Inderdaad: hout. Hout wat ze uit hun directe omgeving halen en door goed beheer van die omgeving de beschikking hebben over een onuitputtelijke voorraad brandstof om de koude perdiode van het jaar door te komen.

In mijn beleving is dat duurzamer dan de drammer die vanuit de moderne woning zit te gillen dat de houtstook per direct moet stoppen, want waar men in de meeste gevallen geen rekening mee wil houden is dat de grondstoffen voor al die moderne dingen ook ergens vandaan moeten komen en dan heb ik het nog niet eens over de productie van diezelfde producten, de distributie ervan en het afvoeren en verwerken als de bende versleten is. Nee, die ecologische afdruk telt men dan voor het gemak maar even niet want dat past niet in het plaatje.


muzieknoot Maandag 9 december 2019 - Soundgarden.
Vanaf de oprichting in 1984 viel dit bandje op en dat was niet het minst door het stemgeluid van hun zanger Chris Cornell. Toch zou het een jaar of 10 duren voor de band met hun single Black hole sun echt doorbrak bij het publiek hier in Nederland.

De band stopte door allerlei interne conflicten in 1997, maar 3 jaar later besloten ze toch opnieuw een poging te wagen en in 2012 brachten ze zelfs een compleet nieuw studioalbum uit. Een definitief einde kwam er voor de band toen Chris in 2017 na een concert in Detroit zelfmoord pleegde, al bestaan ze officieel nog wel maar bij mijn weten doen ze behalve het uitbrengen van wat compilaties helemaal niks meer.

Nu zou je kunnen denken dat het eerder genoemde Black hole sun hier op Muzikale Maandag voorbij komt, maar ja... daar kies ik dan juist niet voor. Check van het album Down on the upside uit 1996 een nummer wat ook op single uit werd gebracht, in Nederland een stuk minder scoorde maar wat toch écht wel mooi is: Burden in my hand.


feest Zaterdag 7 december 2019 - Verjaardag.
Vandaag weer een keer m'n verjaardag mogen vieren en dat bedoel ik absoluut niet negatief. Elke verjaardag is er één en het kan enkel betekenen dat je leeft. Het was een mooie dag, mede omdat ik gisteren vrij was en daardoor al het één en ander aan boodschappen in huis had kunnen halen. Ook gelijk maar door m'n huishouden gerommeld en vandaag was het enkel nog een kwestie van taart halen en het feestje kon wat mij betreft beginnen.

Ik vier m'n verjaardag eigenlijk al jaren niet meer in de zin van dat ik mensen uitnodig. Iemand die zin en tijd heeft om langs te komen is van harte welkom en als dat om wat voor reden dan ook niet lukt is het op zich ook prima. Op die manier zijn er altijd mensen die zich niet verplicht voelen, al is het voor mij altijd een gok hoeveel mensen er langs komen in verband met het in huis halen van een hapje en drankje. Maar goed, dat houdt het spannend zal ik maar zeggen...

Ouder worden is mooi, maar iets wat me de laatste jaren parten speelde en ook dit jaar weer is het punt van het overlijden van m'n moeder. Dat is eind deze maand 31 jaar geleden en ik ben inmiddels al een tijdje ouder dan zij ooit is geworden. Het zit natuurlijk puur tussen m'n oren, maar ik vind het een vreemde gedachte en die stemt me niet altijd even vrolijk.

Mensen die met goede bedoelingen stellen dat tijd alle wonden heelt krijgen van mij standaard ongelijk. Dit soort wonden helen niet en tijd geeft in mijn beleving enkel veerkracht om met de situatie zoals hij is om te gaan. Dat maakt het wel anders maar qua emotie niet minder, al wisselt die emotie bij mij bij wijze van spreken van dag tot dag. Vaak kan ik het er goed over hebben, vaak ook totaal niet en ik neem het maar zoals het is. Vandaag was sowieso een goede dag en die werd door de aanwezigheid van familie en vrienden alleen maar beter.


snelweg Vrijdag 6 december 2019 - Wit.
Nee, dit gaat niet over Zwarte Piet, blanke of witte mensen of iets wat daar mee te maken zou kunnen hebben. Het gaat over de uitlaat van m'n vrachtwagen en dan zou je jezelf natuurlijk af kunnen vragen wat daar in vredesnaam over te melden valt. Nou, dat hij dus wit is in plaats van ouderwets zwart.

witte uitlaat, euro 6

Als je vroeger een vrachtauto goed aan z'n donder kwam zag je een dikke zwarte rookpluim uit de uitlaat komen en die is al even verleden tijd, maar bij m'n vorige auto die toch ook al een Euro 5 motor had was de uitlaat nog steeds gitzwart. De huidige moderne Euro 6 motor krijgt het blijkbaar voor elkaar om nog nauwelijks roetdeeltjes uit te stoten, al zou je jezelf bij het zien van deze uitlaat ook af kunnen vragen of het allemaal wel goed gaat met de inspuiting van de Adblue maar daar is het verbruik niet hoger van dan normaal. Het blijft in ieder geval apart om te zien.


muzieknoot Maandag 2 december 2019 - The Cold Stares.
Een soort van ultiem nummer voor Muzikale Maandag: onbekend, een mega sound en lekker! Meer woorden wil ik er niet aan vuil maken, dus check I was a fool.


update Zondag 1 december 2019 - Hoogte,- en dieptepunten.
Een tijdje had ik niet zo veel te melden, maar dat compenseer ik vandaag wel geloof ik. Qua werk liep het afgelopen week allemaal best wel lekker, al waren er wel wat dagen met echt héél veel regen. Op zo'n regendag (afgelopen donderdag) werd ik naar een ventilatorenfabriek in het Duitse Oelde gestuurd om een machine te laden met als bestemming AWS in Oosterhout. Mooi wat kilometers draaien en een puzzel oplossen die geladen moet worden.

brandmachine geladen in oelde

Hier staat de brandmachine zelf als basis er in en zou er nog het één en ander aan toebehoren bij komen. Een gedeelte stond er al voor, een gedeelte ging er nog onder en het één en ander er achter. Je kunt dan denken dat het niet zo veel voorsteld en qua gewicht is het alles bij elkaar maar rond de 6000 kg, maar het gaat in dit geval om het volume wat er mee gemoeid is en hoe je alle losse rommel veilig kunt vervoeren, met andere woorden: hoe ga je laden dat je het ook nog allemaal goed vast kunt zetten?

Uiteraard is dat allemaal gelukt en werd de machine in de loop van de middag veilig in Oosterhout gelost, waar hij als vervanging van een andere machine zal gaan dienen. Overigens is het op deze foto bijna niet te zien, maar qua hoogste ging het allemaal maar net. De slang voor de kabels zat net tegen het dak aan, dus hij had echt niet een paar centimeter hoger moeten zijn. Maar goed, een mega mooi klusje om te doen en daarmee een hoogtepunt van deze week.

Het dieptepunt kwam ook direct de dag er na: afgelopen vrijdag moest ik in België uitwijken voor een collega chauffeur. Iets wat op smalle wegen niet ongebruikelijk is en als je allebei het kantje opzoekt gaat het eigenlijk altijd goed. Tenminste, vrijwel altijd:

vrachtwagen in de kant

vrachtwagen verzakt

In dit geval stond ik zo goed als stil op dat kantje en zakte dat vermoedelijk vanwege de verzadiging door de vele regenval spontaan onder m'n auto weg en schoof de vrachtwagen een naastgelegen greppel in. Het spoor bij het linkervoorwiel laat dat duidelijk zien. De tegemoedkomende chauffeur bleek bij toeval van een bergingsbedrijf te zijn wat even verderop in de straat bleek te zitten, maar die kon in z'n uppie niks beginnen aangezien de kant van de greppel loodrecht was vanwege aangebracht beschot.

Er werd dus nog een zware bergingstruck bij gehaald, met z'n tweeën wisten ze me weer op het asfalt te krijgen en kon ik wonder boven wonder zonder noemenswaardige schade m'n weg naar de eerstvolgende klant vervolgen. Gelukkig had ik weinig geladen en wat er in stond was goed gezekerd en daardoor keurig blijven staan, maar ik denk dat de gevolgen anders niet te overzien zouden zijn als dat niet het geval was. Kortom: dat engeltje op m'n schouder leeft blijkbaar nog :)

Gisteren was het behoorlijk tijd om m'n bolletje leeg te maken en dat is gelukt: ik ben nog steeds op het gemakje bezig het werk van de grote populier af te ronden en dat betekent op dit moment stukken stookhout kloven en wegstapelen zodat het kan drogen en dat de eigenaar er over een paar jaar wat plezier van kan hebben.

geklooft hout opstapelen

Overigens worden alleen de dikke stukken geklooft en gaat de rest ter zijner tijd zo de kachel in. Die is nogal behoorlijk qua formaat, dus daar kunnen best wat knappe stukken in. Al met al was het in de avond alweer een stuk rustiger in m'n bolletje en vandaag ga ik dat nog even door zetten door wat onderhoud uit te voeren aan een paar zagen. M'n eigen MS 192T heeft een dotje onderhoud nodig en daarnaast heb ik de Husqvarna van een vriend mee naar huis gekregen om die even onder handen te nemen. Dat wordt later op de dag vast lekker klooien in het zonnetje achter het huis en kan ik weer compleet gereset de nieuwe werkweek in.