logo harre

Home
Blog
Breaking News
Xtra
Muziek
Drums
Bands
Werk
P. Daemen BV
AWS
Scania
Boom verwijderen?
Harre's Tree Removal
Algemeen
Video's
Links
Contact
Contact


Harre op Facebook

Harre op Youtube

logo breaking news


terugblik Zaterdag 31 december 2022 - Terugblik.
Een korte terugblik op 2022, maar in eerste instantie wil ik even heel kort terug gaan en wel naar de 10e van deze maand. Ik schreef daar over een verwachting. De verwachting dat de vuurwerkverkoop dit jaar nog wel eens over de 100 miljoen euro zou kunnen gaan en dit is de dag waarvan je feitelijk al wist dat hij ging komen: de Telegraaf plaatste vanmiddag een bericht dat de verkoop dit jaar (schrik niet) uit komt op €110.000.000,- oftewel: 110 miljoen euro. UItgegeven door inwoners van een land in crisis, tenminste... daarvan spreken diezelfde inwoners zelf want men klaagt, steunt en kreunt maar ondertussen blijkt dat het feitelijk helemaal niet zo slecht gaat. Maar goed, tot zo ver deze verwondering want het gaat vandaag om de terugblik om het afgelopen jaar, dus... Komtie...

De meest korte samenvatting van het afgelopen jaar zou zo'n beetje als volgt gaan: het was best aardig. Maar goed, dat is dan misschien wel erg kort door de bocht, dus zal ik het net als elk jaar even opsplitsen in een aantal dingen:

Muzikaal:
Muzikaal was het een jaar wat mogelijk nog vreemder was dan vorig jaar met Corona, want waar je zou zeggen dat iedereen weer stond te popelen om muziek te gaan maken... het tegengestelde was in mijn beleving waar. Eigenlijk was dat tijdens de pandemie al wel een beetje duidelijk, want tijdens de 'lockdowns' hadden we natuurlijk best veel dingen op kunnen zetten zodat het een kwestie zou zijn van de puntjes op de i zetten en dan op pad. Maar dat gebeurde dus niet. In plaats daarvan bleven we met eigen werk hangen op een halve muzikale basis voor een nummer, om daar vervolgens niks meer mee te doen.

Zonde, in mijn beleving in ieder geval. We hadden immers dat doel van een audiovisueel spektakel voor ogen, maar op deze manier zou dat nog lang duren en daarom besloot ik op een bepaalt moment de knuppel in het hoenderhok te gooien. M'n eigen motivatie was héél ver te zoeken op dat moment en ik vroeg me simpelweg af wat nou de bedoeling was. Qua eigen werk bleek dat iedereen wel een beetje op datzelfde punt zat en besloten we (even heel kort door de bocht) verder te gaan als INXS tribute band. De eerste repetitie hebben we in die hoedanigheid gehad en we hebben nog best een aantal muzikanten nodig om de band compleet te krijgen, maar dit geeft toch meer energie dan eerder. Nu maar zien wat 2023 brengt...

Werk:
De tijd van 70 uur per week werken lijkt definitief voorbij en op zich is dat niet zo erg, maar qua uren ging het allemaal wel érg vlot dit jaar. Qua salaris zit ik als chauffeur nog altijd in de positie dat ik m'n overuren nodig heb om een mooi salaris te hebben, maar dat is dus behoorlijk terug gevallen. Niet zorgwekkend terug gevallen, maar nu alle prijzen behoorlijk gestegen zijn is het best uitkijken met wat ik financieel gezien doe. Maar goed, verder heb ik het allemaal nog prima naar m'n zin en voor zover ik weet is zowel de klant als m'n werkgever nog steeds tevreden, dus mag ik feitelijk niet klagen.

Harre's Tree Removal:
Ook in dit geval klaag ik niet, want ik heb leuke klussen gehad en daardoor mooie investeringen kunnen doen. Dat laatste is een keus, want ik kan de boel natuurlijk laten zoals het is maar wil eigenlijk een redelijk totaalpakket kunnen bieden en dan zijn hier en daar wat investeringen gewoon geen overbodige luxe. Dat komt m'n winst dan automatisch niet ten goede, maar daar ligt de focus op dit moment ook niet dus dat komt later allemaal wel in orde. Leuk werk tegen voor zowel mezelf als voor de klant interessante tarieven en mensen op die manier blij maken cq ontzorgen. Daar ga ik voor en als de opbouw van dit jaar volgend jaar door zet ben ik bijzonder gelukkig.

Privé:
Het zijn vreemde tijden. Prijsstijgingen in het algemeen lijken niet op te houden, maar als het gaat om de energiemarkt is de boel compleet losgeslagen en zit een groot deel van ons land letterlijk in de kou omdat anders de rekening simpelweg niet meer te betalen is. Daarnaast buitelen allerlei belanghebbenden over elkaar om bijvoorbeeld racisme te bestrijden of een excuus voor elkaar te krijgen van de Nederlandse regering voor de manier hoe de Nederlandse staat vroeger in de slavenhandel stond. Al dat soort dingen maken het niet alleen vreemde, maar in mijn beleving ook enge tijden. Tijden waarin groepen menen hun wil op te leggen aan anderen omdat dát nu eenmaal de enige juiste manier van leven is, maar... in hoeverre zet je jezelf dan niet neer als zijnde exact datgeen wat je wilt bestrijden? De hypocrisie druipt er in een aantal gevallen best vanaf en dat maakt het leven aan de dag van vandaag soms niet even eenvoudig. Ik wens iedereen een spiegel en veel wijsheid toe voor het komende jaar.


houtkachel Vrijdag 30 december 2022 - Schoorsteen.
Het was weer eens tijd voor wat onderhoud aan de schoorsteen en bij het gebruik van een houtkachel hoort nu eenmaal dat je de schoorsteen veegt of laat vegen. Zelf vegen kan prima en met hetzelfde resultaat als een professional dat kan, alleen mis je dan een bewijsje om aan te tonen dat er daadwerkelijk onderhoud is uitgevoerd en je op die manier actief bent in het voorkomen van een schoorsteenbrand. Dat bewijsje is voor mij persoonlijk de reden om het te laten doen, want stel dat het onverhoopt mis gaat wil ik wel aan kunnen tonen dat ik preventief bezig ben geweest.

Dat een schoorsteen voor de verzekering minimaal eens per jaar geveegd moet worden is overigens een fabel die door de industrie zelf de wereld in is geholpen. Er zullen ongetwijfeld verzekeringsmaatschappijen zijn die dit eisen, maar een termijn is in de meeste gevallen juist niet in de polisvoorwaarden opgenomen om de eenvoudige reden dat het nogal scheelt of iemand een kachel 10 uur per seizoen aan heeft of dat die zoals hier als primaire verwarming dient en in een seizoen zomaar 1400 uur of meer staat te hobbelen.

Na 10 uur vegen al moeten vegen is sowieso onzinnig en het zou zomaar kunnen zijn dat het bij 1400 uur goed is om het 2 keer per jaar te doen. Alles is afhankelijk van je kachel, je rookkanaal en het hout wat je stookt. Je bent voor een verzekering verplicht om schade te voorkomen, dus als het bij iemand beter is om een schoorsteen meerder keren per jaar te vegen, dan moet je dat gewoon doen. Buiten dat alles vind ik het persoonlijk gewoon een érg prettig idee dat er met regelmaat iemand m'n dak op gaat om de staat van het rookkanaal te beoordelen. Ik kan er aan de hand van hoe de kachel er aan de binnenkant uit ziet ook wel veel van zeggen, maar niks zegt meer dan iemand die daadwerkelijk in het kanaal kijkt.

In mijn geval heeft daar tot nu toe nooit creosoot in gezeten en dat is het goedje wat schoorsteenbrand veroorzaakt. Het is enkel stof wat er in zit, wat aangeeft dat de verbranding altijd meer dan prima is en daarmee de overlast ook minimaal. Dat laatste vind ik ook erg belangrijk, want het is voor mij een goedkope manier om m'n huis te verwarmen maar daar hoef ik niet persé de rest van de buurt mee in de weg te zitten. Al zijn er uiteraard altijd mensen die jammer genoeg helemaal nergens naar kijken, maar goed... dat soort mensen heb je in elke groep wel zitten. Ik kan er met de kachel in ieder geval voorlopig weer een tijdje tegen.


logo harre's tree removal Woensdag 28 december 2022 - Laatste.
Het was gisteren een prachtige dag om het jaar met Harre's Tree Removal af te sluiten. Niet alleen qua werk was het een erg leuke klus, maar ook qua werk én qua sfeer. Ik meen dat ergens in augustus of zo de aanvraag al kwam, maar de eigenaresse had er geen problemen mee te wachten tot de winter als het blad van de boom zou zijn. En tja... dat zijn op zich erg goede keuzes, want ze koos er voor om alles zelf af te voeren en of je nu met enkel takken in de weer bent of met een boom die vol in het blad staat scheelt echt enórm in het werk. Het ging overigens om deze:

Hollandse linde in de winter

Absoluut geen kleintje en toen ik ging kijken bedacht ik me onderweg er naar toe dat ik hem wel zou kunnen klimmen, maar eenmaal daar bleek er een schuur onder te staan die ik niet kende en dat veranderde de zaak nogal. Er zullen er vast zijn die er alsnog in klimmen en alles afvangen, maar aangezien ik in m'n uppie ben en je voor dat afvangen toch echt wel met z'n tweeën moet zijn verviel die optie. Een hoogwerker er bij bracht de oplossing, omdat je daarmee van buiten naar binnen alles op je gemak weg kunt halen, zonder dat er zware dingen naar beneden vallen die schade veroorzaken.

Een deel van de takken verwijderd met de hoogwerker en een deel afgevangen

Toch ontkwam ik er niet aan om het één en ander af te vangen, want de hoogwerker kon eenvoudigweg niet de takken bereiken die in het uiterste hoekje boven de schuur hingen. Jammer, maar het is niet anders dus dat betekent de klimspullen aan en dan maar op die manier naar boven. Het is altijd maar afwachten, maar in het clubje mensen wat mee hielp op te ruimen liep er iemand tussen die het spelletje wel snapte en op die manier ging het afvangen van de takken eigenlijk nog best goed.

Hollandse linde met nog 1 pinnetje

De laatste 2 besloot ik met de lier naar beneden te halen en zo werd de eerste een mega klapper en de tweede gewoon een leuke klapper. Op die manier lag het allemaal redelijk snel beneden waar het allemaal nog wel kort gezaagd moest worden en dan kon het hout en de takken worden afgevoerd.

linde met knot

Zo bleef er een boom over met een soort knot en het was nog wel even puzzelen om die er fatsoenlijk uit te krijgen. Daarna was het een kwestie van afblokken en dat heb ik hier vanwege de tijd op de meest eenvoudige manier gedaan: gewoon schuin afzagen zodat de blokken van de stam af glijden en alles mooi op een hoop terecht komt. Het liep op dat moment al richting het einde van de middag en de hoogwerker werd uiteraard gewoon weer opgehaald, dus moest ik hoe dan ook het hoge werk gedaan hebben. Uiteraard is dat afblokken ook wel klimmend te doen, maar met een MS500i met daarop een 63 cm blad werkt dat best een stukje minder comfortabel dan met dezelfde zaag vanuit het bakje van een hoogwerker.

boom weg, grote paal voor schutting

Maar goed... eind goed, al goed en het was natuurlijk top dat die schutting meehielp om de boom overeind te houden *grin* Serieus: ik denk dat ik het zelf ook op deze manier gedaan zou hebben. Er komt op termijn een nieuwe schutting in, die is dan eenvoudig aan de boom te maken en je hebt op dit moment niet ineens een heel groot gat. Tenminste... dat is er natuurlijk wel nu het hele gevaarte weg is maar op kijkhoogte staat er nog iets en dat scheelt uiteindelijk toch nog wel. Ik ga nog even een dotje onderhoud doen aan wat zagen zodat die de opslag in kunnen en dan is het voor Harre's Tree Removal voor dit jaar wel gedaan verwacht ik.


muzieknoot Maandag 26 december 2022 - Darlyn.
Ook op 2e kerstdag is het Muzikale Maandag. Of net andersom zo je wilt natuurlijk, maar ik ga hoe dan ook iets onder de aandacht brengen en vandaag gaat dat zoals je al hebt kunnen zien om het Nederlandse bandje Darlyn. Erg weinig mensen kennen het en dat is jammer, maar hoe ik er dan aan kom? Tja, dat is zo'n Muzikale Maandag verhaal, want de zangeres van Darlyn is Diwa Meijman. Die kent ook niemand, maar Diwa heb je een tijdje terug voorbij kunnen zien komen in de video van DeWolff.

Ze zit daar als 1 van de achtergrondzangeres in en aangezien de opnames voor dat album allemaal in 1 keer zijn ingespeeld moet je echt wel iets kunnen. Kortom, zingen kan ze en ze ziet er in mijn beleving nog erg goed uit ook dus meer kun je van een zangeres eigenlijk niet vragen. Vanaf daar is het een erg kleine stap naar de band Darlyn en komt ze dus met haar eigen bandje voor bij op Muzikale Maandag met het nummer Can't fake it wat ik dan weer bewust op een dag als vandaag zet in verband met kerst en de vibe die daar in mijn beleving bij hoort.


kerst Zondag 25 december 2022 - Kersthap.
Van kerstwens naar kersthap is op zich een kleine stap, zij het dat het dit jaar bij ons in de familie iets anders loopt dan anders. Het blijkt in verband met allerlei verplichtingen van iedereen lastig om een echt kerstdiner te kunnen hebben met z'n allen en aangezien we ergens in het jaar altijd wel een keer met de hele familie uit eten gaan hebben we afgelopen najaar dat etentje maar bestempeld als 'kerstdiner'. Kortom: iedereen kan vandaag en morgen gewoon z'n eigen gang gaan. Maar... zo eenvoudig is het dan ook weer niet, want voor iedereen die toch kan werd er alsnog iets georganiseerd. Niet persé om te eten, maar gewoon gezellig samen te zijn en even nadat de uitnodiging daarvan via de Familie App kwam het volgende (in mijn ogen briljante) berichtje binnen:

kersthap

Bij iemand waar ik in het verleden regelmatig kwam was dit standaard. Er hing in de hal een mooi zelf gemaakt houten bakje met allemaal sleuven erin en het was de bedoeling dat je daar bij binnenkomst je telefoon in deed. In je jas laten zitten was ook prima, maar niet mee het huis in. En ja, uiteraard was er de uitzondering voor als iemand écht bereikbaar moest zijn voor calamiteiten binnen de directe familie maar verder was de keus duidelijk: telefoon in het bakje of gewoon niet komen. Ik vind dat mooi, zeker omdat het indertijd nooit op een lullige manier ging maar puur om de houding van de betreffende persoon. En zeg nou zelf: heb je die telefoon nou écht nodig als je ergens op visite bent? Ik bedoel... 'handig' is iets anders dan 'nodig' en daar zit in mijn beleving het verschil.

Verder gaat er in mijn persoonlijke kerstbeleving ook iets veranderen, want m'n traditionele kerstdiner zal vervangen moeten worden. Ik eet als protest tegen alle vreetpartijen al jaren simpel boerenkool stamppot met gebakken spekjes en worst, maar daar zit iets in wat m'n lijf de laatste tijd slecht trekt. Ik heb het vermoeden dat het om de worst gaat, maar kort samengevat komt het geheel er op een nogal ongebruikelijke manier weer uit en dat kan niet de bedoeling zijn. Ik zal dus iets anders moeten bedenken en voor alsnog gaat dat naar pasta of zo. Ouderwetse macaroni met zo'n zakje van Honig of iets dergelijks en wat (wie kent het nog?) Smac. Het maakt me allemaal niet zo uit, zolang het maar makkelijk is en ik m'n punt kan blijven maken dat je ook lekker kunt eten zonder de standaard vreetpartijen.


kerst Vrijdag 23 december 2022 - Kerstwens.
Het jaar zit er bijna op. Het chauffeurswerk is voor mij klaar, het zaagwerk ook bijna en zo rommelen we met z'n allen op het gemakje richting kerst en de jaarwisseling. Een tijd waarin de verplichte gezelligheid altijd weer naar boven komt in de media en waar veel mensen simpelweg niet de gelegenheid hebben om die gezelligheid mee te kunnen vieren. Let goed op elkaar. Namens mij:

kerstkaart kerstwens 2022


muzieknoot Maandag 19 december 2022 - Osmo's Cosnos.
Deze Finse band is opgericht in 1996 en speelt nog steeds. Punt, einde verhaal over Osmo's Cosmos want het nummer wat ik van hen tegen kwam en wat lekker in m'n gehoor ligt blijkt een cover van Tom Petty te zijn. Een groot aantal mensen zal die kennen van hits als A face in the crowd of Mary Jane's last dance, maar het nummer wat ik vandaag op Muzikale Maandag onder de aandacht wil brengen blijkt één van zijn meest gecoverde nummers te zijn en dat is niet zonder reden. Maar goed... om er iets van structuur in te houden plaats ik hier onder even wat links:

 • Running down a dream, studio cover.
  Dit is het nummer wat ik in eerste instantie van Osmo's Cosmos ontdekte.

 • Running down a dream, origineel.
  Al snel bleek dit het origineel te zijn en dus afkomstig van Tom Petty.

 • Running down a dream, live cover.
  Een mega vette live cover, al lijkt het in deze setting ook wel een soort live registratie waarbij de nadruk meer op de opname ligt dan op de live beleving van het concert waar dit uit komt. Maar goed, om het zo vol te spelen hebben ze ook wel 3 gitaristen, een bassist, een toetsenist, een drummer en meerdere zangers nodig.

 • Running down a dream, gitaar solo.
  In een live setting kan ik als drummer érg blij worden van de gitarist van Mr. Spankey and the Hipthrusters. Ja, op sommige momenten is het een soort noten poepen maar hij weet op de meeste momenten zijn solo in combinatie met de rest van de band te laten spreken. Zo'n ouwe rocker die bij zichzelf denkt: "Let me show you how it's done!" en vervolgens letterlijk de sterren van de hemel speelt. Ik vind dit vet, als muziekliefhebber maar helemaal zoals ik eerder al aangaf als drummer. Dit zijn de mannen die je voor je kit wil hebben staan: gewoon lekker uit je plaat gaan en toch in dienst van de muziek. Te Gek!!!

  Het is op deze manier een kwartet geworden op deze Muzikale Maandag, maar dat mag de pret niet drukken, Nog sterker: ik denk dat de pret alleen maar groter wordt met deze verschillende versies, maar ik ga er geen gewoonte van maken. Hier en daar plaats ik wel vaker meerdere nummers op een dag en dat zal hier en daar ook wel blijven, maar het idee achter Muzikale Maandag blijf het onder de aandacht brengen van 1 artiest of band met 1 nummer.


  zaag'werk' Zaterdag 17 december 2022 - Zaag'werk'.
  Ooit kocht ik een kettingzaag, tenminste... dat dacht ik toen. Als ik nu terugkijk is het een simpele consumentenzaag en daar kun je best leuk een beetje mee zagen, maar uiteindelijk is zo'n ding niet gemaakt voor zwaar en langdurig werk. Met die kettingzaag zaagde ik houten balken voor m'n eigen kachel omdat het simpelweg te lang duurde om dat allemaal met de hand te doen en zo is het zaagballetje gaan rollen, velde ik op een bepaald moment een eerste boompje en was verkocht. Daarna zouden er nog best wat boompjes volgen, hielp ik vrienden uit de brand met bomen die op hun eigen terrein stonden en daar is dan uiteindelijk Harre's Tree Removal uit ontstaan.

  Ik ging m'n certificering halen en ging er nog steeds als hobby en verzameling voor m'n eigen kachelhout een soort 'werk' van maken. Dat liep vervolgens op een leuke manier uit de klauwen en zo ontstond dus m'n eigen bedrijfje en heb ik m'n eerste jaar als ZZP'er er inmiddels op zitten en dat is tot nu toe best succesvol verlopen, al zeg ik het zelf. Maar goed, vandaag was die hobby even terug. De mensen die me m'n ervaring op hebben laten doen omdat ze er simpelweg vertrouwen in hadden en er uiteindelijk dus voor gezorgd hebben dat ik met een goede start m'n bedrijf kon beginnen krijgen nog steeds dezelfde behandeling als eerder en in die hoedanigheid ben ik met wat onderhoud bezig geweest.

  Een jaar of 10 tot 15 geleden zijn er op het perceel populieren getopt omdat die gewoon veel te groot werden. Een aantal daarvan overleefden dit niet en de dikke stamnmen vielen uit zichzelf om, maar een groot aantal overleefde deze aanslag toch en liepen weer opnieuw uit. De grote takken daarvan moeten er nu weer uit, dus het is een kwestie van een stuk of 5 populieren bijwerken, een dode boom verwijderen en één staat er zo scheef dat die er preventief uit gaat. Alleen zagen en gezelligheid, dus als het om leuke dingen gaat is het feitelijk dubbelop en het helpt die vrienden ook nog eens met het in toom houden van hun energierekening, iets wat aan de dag van vandaag best wel iets is om op te letten.

  Al met al was het in de praktische zin een prachtige dag, al heb ik wel het voorspelde zonnetje een beetje gemist want het was grijs met temperaturen net onder het vriespunt. Eenmaal bezig merk je van die paar graden vorst eigenlijk niks meer, maar een zonnetje er bij voelt dan érg prettig. Daar zullen we met z'n allen overigens nog even op moeten wachten, want de temperaturen gaan weer behoorlijk omhoog maar daarbij valt er ook nog eens een knappe hoeveelheid neerslag. En tja, als ras echte Nederlander behoor je dan uiteraard te klagen want de kou is te koud, sneeuw is mooi maar willen we onderweg weer niet, hogere temperaturen zijn lekker maar die regen hoeft dan weer niet enzovoort enzovoort. We zijn een klaagvolk en zullen dat volgens mij altijd wel blijven *grin*


  het weer Donderdag 15 december 2022 - Elfstedentocht.
  Vandaag kwam ineens het bericht naar buiten dat er een Elfstedentocht zou komen en okee... het vriest deze week op sommige plaatsen behoorlijk, maar om die tocht der tochten dan door te laten gaan na een paar nachtjes vorst is misschien wat overdreven. Toch las ik het bericht even verder en kwam de aap uit de mouw.

  De organisatie moest de boel wel even verplaatsen naar Brabant en met een paar uur zou daar die tocht wel geschaatst kunnen worden. Geen enkel probleem! Uiteraard was dat een grap en ik vond het een goeie, want het bleek om een foutje in het meetstation van vliegbasis Volkel te gaan waardoor er ietje andere temperaturen werden weergegeven dan werkelijk het geval was :)

  foutje meetstation vliegbasis volkel


  muzieknoot Maandag 12 december 2022 - Eva Eastwood.
  Ik zit een beetje in de hoek van 'artiesten die ergens anders vandaan komen dan je verwacht' lijkt het, want waar ik vorige week de mannen van Small Jackets aanstipte die niet uit Amerika komen maar uit Italië is het deze week de beurt aan Eva Eastwood. Qua stijl en productie verwacht ik persoonlijk ook hier een Amerikaanse, maar toen ik wat rond zat te klikken bleek ze ineens uit Zweden te komen. Hoe dan ook: vandaag op Muzikale Maandag weet ze er een feestje van te maken. Check I'm gonna party.


  news Zondag 11 december 2022 - Stuk.
  Nederland is stuk, een aantal inwoners compleet losgeslagen en dan hebben we een regering die er op allerlei vlakken en daarom voor het gemak ook maar op dit vlak een enorme puinhoop van weet te maken. Welkom in Nederland. Het land waar je van alles bij anderen door de strot mag drukken zolang je maar denkt dat je het gelijk aan je zijde hebt. Of je het hebt doet niet ter zake, want met je eigen morele gelijk en superioriteit trek je met je oogkleppen op ten strijde, niks en niemand ontziend op een manier die grenst aan de idiologie van communisme in plaats van aan vrijheid en gelijkheid.

  screenshot Algemeen Dagblad

  Ja, je kunt stellen dat de Nederlanders vroeger geen lieverdjes waren. En ja, je zou een discussie kunnen voeren over excusses die aangeboden zouden kunnen worden maar dat er aan die excuses dan nog eisen worden gesteld en ze anders niet aanvaard worden? Dat is niet 1 maar gewoon 30 bruggen te ver waarbij de idiologie van een gelijkwaardige samenleving in een frame gepropt wordt waar vrijheid feitelijk niet bestaat. Mocht je het hier absoluut niet mee eens zijn, dan heb ik nog een mooie gelijkwaardige zaak voor je om te regelen:

  Ik eis dan namelijk namens alle linkshandigen die vroeger in het onderwijs door hun leerkrachten mishandeld zijn excuses en een flinke schadevergoeding voor geleden (emotionele) schade tijdens de opvoeding als linkshandige waarbij ik in het onderwijs gedwongen werd als rechtshandige te functioneren. Ik ervaar er tot op de dag van vandaag nog de trauma's van.

  SMS Cynisme aan naar 1353.


  vuurwerk Zaterdag 10 december 2022 - Vuurwerk.
  Vroeger vond ik het prachtig en liep ik tijdens de jaarwisseling de hele avond op straat met knalvuurwerk. Met een hele groep trokken we dan door het dorp, werd er hier en daar wat kattenkwaad uitgehaald en dat was leuk. Voor iedereen. Aan de dag van vandaag heb ik niks meer met vuurwerk. Siervuurwerk vind ik dan nog wel mooi om te zien, maar ik koop al jaren helemaal niks meer. Het is in m'n omgeving slechts een enkeling die er behoorlijk mee uitpakt en gloof me... iedereen moet dat voor zichzelf weten, want zolang het allemaal volgens de regels gaat vind ik het prima.

  Ik vind het iets anders voor het illegale zware vuurwerk en vuurwerk wat veel te vroeg wordt afgestoken, want dat is dan net hetgeen wat daadwerkelijk overlast veroorzaakt maar waar het me vandaag om gaat is een voorspelling. Gezien alle bestellingen die op dit moment gedaan worden heeft RTL Nieuws naar buiten gebracht dat de verkoop van vuurwerk dit jaar wéér hoger zal liggen dan vorig jaar en nu komt het... en dat de verkoop waarschijnlijk voor het eerst de 100 miljoen euro zal passeren.

  Een bedrag van 100 miljoen euro en dat is dan enkel het legale vuurwerk. Laat dat even op je inwerken, zet daar als vergelijk even je netto jaarsalaris tegenover en realiseer jezelf dat wat de gemiddelde persoon die vuurwerk koopt er aan uitgeeft als je in je directe omgeving kijkt wie er vuurwerk heeft. Een modaal bruto inkomen inclusief vakantiegeld ligt zo rond de 38.000 euro en daar blijft netto globaal 25.500 euro van over waardoor er dus in één avond ruim 3900 jaarsalarissen letterlijk in rook op gaan.

  3900 jaarsalarissen terwijl Nederland kreunt en steunt onder een inflatie die z'n weerga niet kent, een torenhoge energierekening, kosten van andere eerste levensbehoeften die als maar hoger worden en vele gezinnen simpelweg niet meer rond kunnen komen.
  100 miljoen euro. Dit is niet uit te leggen. Door niemand.


  snelweg Donderdag 8 december 2022 - Dag.
  Voor elk beroep is er aan de dag van vandaag volgens mij wel een dag van de huppeldepup en bij dat laatste mag je dus in principe invullen wat je wilt. Vandaag was blijkbaar de dag van de vrachtwagenchauffeur en hoewel ik heilig geloof in een positieve benadering van elkaar en dat zoiets simpels de wereld een stukje beter maakt geloof ik totaal niet in dit soort dingen en al helemaal niet in de dag van de vrachtwagenchauffeur. Maar goed, wat betekent nou eigenlijk de dag van de vrachtwagenchauffeur?

  In het kort niet veel anders dan bij andere beroepen: aandacht vragen voor een positieve benadering en elkaar eens even een dag in het zonnetje zetten. Voor ons komt er dan een sponsoractie om de hoek kijken van brandstofmaatschappij BP en het blad Truckstar en zo kun je als chauffeur bij de eerder genoemde pompen op deze dag gratis een broodje bal krijgen en je krijgt er dan ook een editie van Truckstar bij. Een beetje cynisch bekeken gaat het hier dus feitelijk niet om een individu of zelfs maar een beroepsgroep in het zonnetje te zetten, maar enkel om het binnen hengelen van potentiële klanten. Maar goed, positiviteit Harre... kom op!

  Ehm... okee... maar zelfs vanuit de niet commerciële hoek zie ik de bedrijven waar chauffeurs letterlijk als oud vuil behandeld worden op deze dag niet anders reageren en ook de komende dagen gaat daar niks veranderen, net als de komende maanden niet en ook de komende jaren niet. Je blijft als je iets komt brengen wat ze daar nodig hebben het uitschot wat moet doen wat er gezegd wordt en verder moet je je bek houden. Overdreven? Helaas... dit soort bedrijven zitten er echt tussen en ik mag mezelf gelukkig prijzen dat ik er binnen m'n eigen werk vrijwel niet mee te maken heb.

  Een dag als dit voelt als het applaus voor de zorg wat veel mensen lieten klinken in de Corona periode. Een applaus waar toe opgeroepen werd en waar dezelfde mensen in dezelfde zorg even later een steek in de rug kregen omdat ze moesten werken onder omstandigheden die op z'n zachtst omschreven niet okee waren. Omstandigheden op de weg veranderen ook niet, want hoewel er altijd mensen zijn die het spelletje wat we verkeer noemen érg goed snappen... Er zitten er ook tussen die totaal egocentrisch op de weg zitten, maar doen waar ze zin in hebben en dan moet je als chauffeur met 50.000 kilo onder je kont maar zien dat je niet alleen zelf veilig thuis komt maar ook die ander die de ellende veroorzaakt niet het leven laat.

  Nu gaat het in dit filmpje allemaal nog best aardig goed, maar dit zijn wel de idioten waar wij als chauffeurs dagelijks mee te maken hebben. De zucht aan het einde zegt in die zin ook écht heel veel, maar hé... hier heb jij je dag van de vrachtwagenchauffeur, een gratis broodje gehaktbal en een gratis tijdschrift. Dan praten we nergens meer over. Dat is een beetje het gevoel wat ik over heb gehouden aan vandaag. Heb ik er dan de pest in onderweg? Nee, zeker niet. Ik geniet van m'n werk en kom graag bij klanten om ze blij te maken met een levering, maar iets meer respect en begrip voor elkaar (let wel: over en weer!) in plaats van dat blind door jagen wat steeds meer de norm lijkt te worden zou mij persoonlijk een stuk gelukkiger maken dat het broodje bal wat we nu voorgeschoteld krijgen.


  muzieknoot Maandag 5 december 2022 - Small Jackets.
  Dit is zo'n bandje waarvan ik denk dat ik het zonder Muzikale Maandag niet zou ontdekken. Ik zit met enige regelmaat op Youtube rond te klikken of afspeellijsten op Spotify door te tikken en zo kom ik aan de nummers voor dit item, zo simpel is het eigenlijk. Het leuke is dat er op deze manier best wel bands en artiesten voorbij komen die in Nederland totaal niet of niet zo bekend zijn en vandaag heb ik weer zo'n bandje voor je in de aanbieding. Opgericht ergens in 2000, nu na 22 jaar nog steeds actief en qua muziek echt érg lekker te noemen maar goed... dat is dan mijn persoonlijke smaak natuurlijk.

  Small Jackets is niet het zoveelste Amerikaanse rockbandje. Ze zijn afkomstig uit Italië en dat verbaasde me nogal omdat het nou niet echt een land te noemen is wat goede bands heeft voortgebracht als het gaat om rockmuziek. Of ze zijn er wel, maar ik ken ze simpelweg niet. Dat kan natuurlijk ook, want tot de afgelopen week kende ik Small Jackets ook niet en de band bestaan toch echt al 22 jaar. Ik ga vandaag wel een stuk terug in hun geschiedenis: check uit 2006 van hun album Walking the Boogie het nummer Leave me alone.


  opmerkelijk Zaterdag 3 december 2022 - Mijmeren.
  Vandaag ging ik een dagje thuis aan het rommelen. Geen zaagwerk, geen onderhoud aan zagen, niks van dat alles... alleen thuis rommelen. Dat begon met een poging wat warmte in huis te krijgen, want op zich hebben we de eerste nachtvorst al gehad maar dit weekend zwerft de temperatuur op 24 uur de hele tijd rond het vriespunt en met een koude oosten wind er bij voelt het dan best wat frisjes aan. Ik werd dan ook wakker in net 14 graden vanmorgen en dus was de houtkachel aansteken het eerste wat ik vanmorgen deed. Een bakkie, broodje, in die tijd een lijstje maken voor de boodschappen die nog in huis gehaald moesten worden... dat soort dingen.

  Uiteindelijk was het dan toch tijd om iets te gaan doen en na een bezoek aan de plaatselijke supermarkt besloot ik gelijk maar door te lopen naar de dierenarts. Niet dat er iets met Tommy is, maar die krijgt in verband met z'n gewicht speciaal voer en daar moest weer een zak van gehaald worden. Om voor dat stukje de auto te pakken vond ik wat overdreven en dat beviel eigenlijk zo goed dat ik vanaf de dierenarts direct maar door ben gelopen naar de binnenstad. Een kadootje voor een goede vriendin bracht me bij een winkeltje waar ik nog nooit was geweest, namelijk 't Zoete Huys (link) en dat was het punt van de dag waar m'n gemijmer begon.

  Wij hadden in het dorp vroeger namelijk ook een snoepwinkeltje. Mientje heette dat en dat was simpelweg naar de vrouw die er in stond en die had haar winkeltje al toen m'n vader nog klein was. In mijn tijd kon je er nog kauwgomballen en wat andere dingen voor één cent halen en inderdaad... dat was nog in de tijd dat we de gulden nog hadden en aan de dag van vandaag zou dat dus globaal iets minder dan een halve eurocent zijn. Mientje had allerlei potten staan met snoepgoed en een grote bak met een verzameling van van alles en nog wat waar iedereen naar hartelust in zat te grabbelen. Iets wat vandaag de dag echt niet meer in te denken is, want hoewel 't Zoete Huys ook nog potten heeft waar kinderen zelf hun snoepjes uit mogen verzamelen die ze mee willen nemen: die krijgen dan wel eerst even een handschoentje aan.

  Het was denk ik het sfeertje wat in de snoepwinkel hing in combinatie met de vriendelijkheid van de in mijn ogen nog jonge ondernemers die deze herinnering triggerde. Praktisch gezien is het natuurlijk een hele andere winkel want de tijd heeft echt niet stil gestaan, maar wat ik al aangaf: dat sfeertje... dat doet het hem in dit soort winkels wel volgens mij. Overigens is 't Zoete Huys ook qua assortiment een totaal andere winkel dan Mientje, want die laatste was echt gericht op simpele lekkernij voor kinderen en de winkel hier in de binnenstad heeft naast het simpele snoepgoed ook échte kwaliteit chocolade waarbij dingen handmatig worden gemaakt.

  En tja... daar hangt inderdaad een prijskaartje aan want voor minder dan een halve eurocent koop je er (net als in elke andere winkel) echt helemaal niks, maar het is ook écht lekker. Het kwaliteitsverschil proef je daadwerkelijk en ik kan tegelijk ook melden dat ik serieus nog nooit zulke lekkere pepernoten op heb dan het zakje wat ik daar mee heb genomen voor bij de koffie. Op de weg terug liep ik over de markt en kon het daar niet laten om een zak kibbeling mee naar huis te nemen voor de lunch. Bedoel, als je dan toch loopt te mijmeren en sentimenteel terug in de tijd loopt te doen dan kan dit er ook nog wel bij :)

  Het was vandaag ook een dag van achter de computer een berg dingen afronden en nadenken over de laatste maand die we inmiddels alweer zijn in gegaan. Een maand die nu rustig begint, maar er zit voor mij nog best wel een dotje drukte aan te komen. Dat is op zich helemaal niet zo erg, alleen moet ik het allemaal even overal tussendoor in zien te passen en dat is wel iets waar ik tegen op zie. In de praktijk loopt het allemaal wel los, maar in de aanloop naar zo'n periode vind ik het vervelend niks definitief af te kunnen spreken en/of daadwerkelijk iets van voorbereidingen te kunnen treffen. Ik heb het liefst alles organisatorisch 100% onder controle en dat gaat nu simpelweg even niet. Maar goed, wat ik al schreef: als het eenmaal zo ver is komt dat wel goed en hoe of wat, dat lees je dan hier wel weer.