logo harre

Home
Blog
Breaking News
Xtra
Muziek
Drums
Bands
Werk
P. Daemen BV
AWS
Scania
Boom verwijderen?
Harre's Tree Removal
Algemeen
Video's
Links
Contact
Contact


Harre op Facebook

Harre op Youtube

logo breaking news


terugblik Zondag 31 december 2023 - Jaaroverzicht.
Het jaar 2023 en hoe ik daar op terug kijk? Een beetje middelmatig in een bepaalde zin, terwijl dat eigenlijk te negatief is want ook als het tegen zit kun je daar positief uit komen en dat was over het algemeen dan gelukkig wel het geval. Zoals aan het einde van elk jaar neem ik je ook dit keer weer mee op een rondje muzikaal, werk, Harre’s Tree Removal en privé waarbij in de ene categorie wat meer gebeurde en wat meer verschuivingen waren dan in de ander.

Muzikaal:
Muzikaal vond ik het een mooi jaar en als je verder leest is dat misschien wat vreemd, maar toch. Aan het begin van het jaar was ik ineens bandloos toen Kalamazoo Revisited ineens ophield te bestaan. Dat was aan de ene kant ‘ineens’ en aan de andere kant lag het gewoon in de lijn der verwachting gezien hoe alles liep en hoe gemotiveerd alle leden (inclusief mezelf) waren er daadwerkelijk iets van te maken. Ik besloot de tijd te pakken en eens rustig te zien of er iets op m’n pad zou komen en zo ja, wat dan. Dat bleek ‘verkoop’ te zijn, want na jaren twijfelen heb ik er uiteindelijk toch voor gekozen m’n Pearl MMX kit te verkopen en toen ik daar toch mee bezig was gingen er niet alleen diverse snaredrums mee, maar ook een multitrack recorder en nog meer aanverwante zaken.

Dat voelde goed. Niet dat ik volledig zou stoppen met drummen, maar wel dat materiaal wat al jaren letterlijk stof stond te happen weer bij iemand terecht zou komen die het met plezier zou gaan gebruiken en voor mezelf heb ik uiteraard de Gretsch Renown nog. Die komt het eerstvolgende project nog niet van pas omdat daar een kit staat die door diverse drummers gedeeld zal worden, maar in de toekomst zijn er zoals ik er nu tegenaan kijk best wat mogelijkheden. De kunst is voor mezelf om dingen niet te forceren en te kijken waar ik daadwerkelijk tijd en energie in kwijt kan in combinatie met allerlei andere dingen in m’n leven waar ik niet altijd invloed op heb.

Werk:
Een prachtig bruggetje, want werk is zo’n ding waar ik nog altijd geen invloed op heb. Een planner maakt een route en die ga ik rijden en vervolgens val je eigenlijk elke dag wel in een stel verrassingen waardoor het feitelijk onmogelijk is om te zeggen wanneer ik weer thuis ben om dan vervolgens m’n vrije tijd in te vullen. Qua werk liep het overigens best aardig dit jaar, al had ik er ook wel erg rustige dagen bij zitten die als het om een 40-urige werkweek gaat gewoon te kort waren. De gereden kilometers zijn dan navenant, maar ik weiger nog steeds om m’n werkdag langer te maken dan nodig. Als ik op die manier aan m’n uren moet komen, dan wordt het écht tijd om eens met een paar man om de tafel te gaan zitten dus doe ik maar gewoon m’n ding. Is de dag lang, dan is het prima. Is de dag te kort... tja, dan maar vroeg thuis. Een andere rit is er in dit werk dan niet, dus valt er ook weinig aan te doen dan te hopen dat het andere dagen wel goed komt en dat komt het op zich ook altijd wel.

Harre’s Tree Removal:
Het blijft vreemd dat ik een langere periode van het jaar weinig of niks te doen heb en op het moment dat er een klus binnen komt, dan komen er gelijk meer binnen en is het qua planning wel eens hectisch. Dat is aan de ene kant zakelijk gezien natuurlijk lekker want je wil met je bedrijf iets verdienen, maar aan de andere kant zou het mooi zijn als het allemaal iets gelijkmatiger kon. Alles bij elkaar mag er in mijn beleving wat meer werk bij komen, maar ik heb het afgelopen jaar toch ook wel erg leuk werk gehad. Het enige project wat er in mijn beleving echt bovenuit stak was de schade aan de versnipperaar en de trommel die ik uiteindelijk zelf vervangen heb. Dat gaf best wat gedoe omdat de machine nodig was voor het werk en deze zo’n beetje volledig uit elkaar moest, maar met medewerking van de importeur die de trommel moest leveren kwam het allemaal prima in orde.

Verder was er nog het sentimentele met de MS180 die ik dit jaar met pensioen heb laten gaan. Het consumentenzaagje waar het allemaal mee begon had in de technische zin al heel wat aandacht van me gekregen, maar uiteindelijk bleek hij toch echt op. De onderdelen die er op zijn gegaan om hem toch aan de gang te houden kunnen uiteindelijk op de nieuwe weer ingezet worden, dus wat dat betreft is er niet zo veel aan de hand. Toch kon ik er geen afscheid van nemen en heb de boel helemaal schoon gemaakt en nu staat hij als herinnering in huis omdat repareren simpelweg duurder is dan de aanschaf van een nieuwe. Wensen voor 2024? Alle investeringen die dit jaar gedaan zijn lekker laten werken, dus veel op pad met de afdeling Mooi Werk en niet klagen maar zagen! :)

Privé:
Ik stel het roken nog steeds uit (niet, met nadruk op niet gestopt *grin*) en dat bevalt me net zo goed als dat het me makkelijk af gaat. Niet alleen in m’n uppie, maar ook met rokende mensen in m’n directe omgeving. Alles draait voor mij om het hebben van de keus wel of niet te roken, in plaats van mezelf te verplichten niet meer te roken. En ja, dat is een soort mindfuck maar hij werkt en dan is het wat mij betreft prima. Ik maak op deze manier inmiddels iets van 3.5 jaar vol, dus lekker bezig.

Verder is de beleving als Nederlander eigenlijk compleet verdwenen. Ik voel me gezien het politieke klimaat van de afgelopen tijd steeds minder thuis in Nederland, al heb ik niet de illusie dat het in andere landen zo veel beter is of zo veel beter zal zijn. Het kabinet wat dit jaar aan de kant werd gezet is door de laatste verkiezingen definitief het zwijgen opgelegd, al werkt men op dit moment nog aan de formatie van een nieuw en is het nog maar afwachten óf daar überhaupt iets uit komt en zo ja, wat dan. Wilders maakte met zijn PVV een monsterzege mee en dat komt ergens vandaan. Democratie noemt men dat en als die democratie zijn werk goed doet is er feitelijk niks aan de hand als deze man ons land zal gaan leiden.

Let wel even op de voorwaarde die ik daar bij stel, want er zijn bij het programma van de PVV best wel een dotje grote vraagtekens te stellen maar als daar in een coalitie een gulden middenweg uit komt kan het nog best zijn dat er een beleid uit komt wat stukken beter is dan de puinhopen die door de diverse kabinetten Rutte zijn achtergelaten. Opmerkelijk vind ik dat de linker kant van ons land dapper roept over democratie en dat het nu eenmaal zo werkt als het in hun straatje past, maar nu er iets in hun ogen niet kan schreeuwt men moord en brand.

Jammer, want door het geschreeuw en stellig blijven roepen dat jouw weg de enige juiste is zit je nou net het democratisch proces waar je zo hard over roept in de weg. Kortom, Nederland kent een aantal slechte verliezers en wellicht ben ik er ook zo één. Met Geert Wilders denk ik niet dat we een ideale premier hebben, maar met Dilan Yesilgöz zou dat ook verre van het geval zijn en met Frans Timmermans net zo erg of zo mogelijk nog erger. Caroline van der Plas wil het niet gaan doen en heeft Mona Keijzer naar voren geschoven, Pieter Omtzigt wil het ook wel gaan doen maar in beide gevallen twijfel ik er aan of zij wel de juiste persoon voor die functie zijn. We hebben dus kort door de bocht enkel slechte kandidaten en we kunnen enkel hopen dat uiteindelijk de minst slechte als premier uit de bus komt.

Maar goed... genoeg daar over, ook al hangt er met een politiek klimaat van alles samen waar ik privé mee te maken heb. Emigreren is altijd nog een optie, maar zoals ik eerder al aangaf denk ik niet dat er ergens een land ter wereld is waar ik het politiek gezien 100% mee eens ben. Wel zijn er landen waar ik mezelf gelukkig kan voelen met de tijd die ik op wat voor manier dan ook te besteden heb en daar draait het feitelijk om, al zit ik hier nu niet verkapt te vertellen dat ik serieus met een emigratie bezig ben. Het leven hier in Nederland rommelt wel door, daar komt het op neer en zolang dat het geval is komt het allemaal wellicht wel goed. Ik wens je via deze weg in ieder geval een prettige jaarwisseling, laten we daar eens mee beginnen.


alfa en omega Zaterdag 30 december 2023 - Zonder.
Aan alles zit een begin en een eind, ook aan het leven. Vandaag was een mooie dag, maar op de kop af 35 jaar geleden verruilde je deze wereld voor een andere.

Soms vergeten, vaak nog aanwezig, altijd in ons hart.

ma, waarschijnlijk begin jaren '70


logo harre's tree removal Vrijdag 29 december 2023 - De laatste.
De laatste dagen van het jaar moest het er nog even van komen, al waren juist deze dagen met windkracht 5 er niet het beste voor: een hele grote conifeer uit een particuliere tuin verwijderen. De wind kwam in principe van de goede kant, maar dan nog is het met zo'n wind eigenlijk niks om bovenin een boom te hangen. Takken dwarrelen immers overal maar heen en veroorzaken zomaar schade als je niet uitkijkt, de top kan ook zomaar ergens heen fladderen als je die laat gaan en ook met schade als gevolg en dan heb ik het nog niet eens over het mannetje zelf wat vol in de wind hangt en continu bezig is niet uit de boom geblazen te worden.

En ja, uiteraard gebruik ik dezelfde zekering als anders dus is er in principe niet zo heel veel aan de hand maar jezelf goed positioneren is behoorlijk lastig bij dit soort winden en eigenlijk... achteraf bekeken... misschien had ik het uit moeten stellen. Maar ja, naar wanneer? Met het weer van de afgelopen dagen in gedachten was ik al blij dat het even droog was, dus om dan over een beetje wind te gaan klagen vond ik voor mezelf te ver gaan. Dat was een kleine misvatting en als ik mezelf nog eens in dezelfde situatie tref stel ik het denk ik wel uit. Want goed, de klus is afgerond en ik zit weer gezond thuis maar helemaal handig vond ik het niet.

Het ging vandaag om een grote conifeer in een particuliere tuin. Het boompje staat er al even, want ik sprak de buurvrouw even en die wist me te vertellen dat ze begin 50 is en dat in haar herinnering de boom er altijd gestaan heeft. Ik kom er zelf niet uit de omgeving en heb daarom geen idee, maar ik ben wel even nieuwsgierig wezen doen op Google Streetview en kwam daar deze afbeelding tegen uit 2009:

conifeer in tuin, 2009

Gewoon een leuk boompje in een voortuin langs een doorgaan de weg. Niks mis mee zou je zeggen, maar dit is hetzelfde boompje dit jaar en dan ziet hij er stiekem toch best anders uit:

conifeer in tuin, 2023

Op een gegeven moment worden dit soort bomen simpelweg te groot en dan kun je gaan snoeien om de wind er beter doorheen te laten gaan om de risico's van uitbrekende takken of omwaaien te beperken, maar het formaat blijft. Dat is... tenzij je gaat toppen natuurlijk, maar ik vind dit echt een práchtige boom om te zien en als je zoiets topt gaat in principe gewoon de hele bovenkant er af. De natuurlijke vorm is dan echt volledig weg, de kans op allerlei gekke uitlopers is dan aanwezig en een boom als deze knapt er echt op geen enkele manier van op. Ondanks de schoonheid snap ik dat de mensen hem weg willen hebben, want nu is dat nog best te doen maar hoe langer je wacht hoe groter de klus en hoe minder licht zij in hun tuin hebben.

De opdracht was op zich simpel: afbreken en volledig afvoeren. Laten vallen ging sowieso niet, dus hebben we in eerste instantie de takken er af gehaald en die door de versnipperaar gedrukt. In totaal gaf dat een kuub of 2 aan snippers en dat is gestort op paden in een klein stukje particulier bos. De dikke takken en stamdelen zullen verwerkt worden tot kachelhout. Veel mensen vertrouwen dat niet omdat er hars in zit, maar dat is met allerlei naaldbomen het geval en daar stoken ze zo'n beetje heel Scandinavië mee warm dus is er geen enkel probleem. Uiteraard is het kloven en drogen van het hout belangrijk, maar dat is het bij andere houtsoorten ook. Net als het goed heet stoken van de kachel en het rookkanaal op tijd (laten) vegen.

conifeer deels de takken er af

versnipperen rechtstreeks in de aanhanger

En dan kun je dus gelijk zien waar die schotten voor waren waar ik ruim een week geleden over schreef. Effectief kan er op deze manier zo'n 2 kuub aan snippers mee en het heeft geen zin er hogere schotten op te plaatsen omdat het maximale gewicht dan overschreden wordt. En tja... als je de boom ziet, hoeveel takken er aan zitten en dat die uiteindelijk allemaal als snippers in dat aanhangertje zijn verdwenen dan kun je wel nagaan wat een winst je hebt in ruimte door te versnipperen. Als je al die takken los op een aanhanger mee moet nemen, dan gaat het karretje een keer of 4 vol en ik vind auto rijden leuk, maar om nou zo vaak heen en weer te rijden om de boel af te voeren schiet niet erg op.

enkel de top nog in de conifeer

Het was in eerste instantie de bedoeling om alles gewoon te laten vallen. Die ruimte was er best in de tuin, alleen gooide die windkracht 5 waar ik eerder over schreef best roet in het eten. Met de takken was het niet zo'n probleem: die kwamen wel verderop in de tuin terecht dan waar ik ze liet vallen, maar dat kon op zich geen kwaad. Als de top zou gaan dwarrelen kon dat wel kwaad, want er stond ook nog een soort kasje in de tuin en m'n streven is toch wel om altijd schadevrij te werken. Kortom: de top werd afgevangen. Dat doe je simpelweg door een katrol (ook wel blok genoemd) met behulp van een sling aan de stam te bevestigen. Daar kom dan van onderaf een afvanglijn doorheen en die knoop je vervolgens vast aan het stuk wat je wilt laten vallen. Als de top valt vangt degene die met de lijn in z'n handen staat dan de top op en uiteraard zorg je nog voor heel veel wrijving op de lijn, want anders is zo'n vallende top nooit tegen te houden. Die heb ik vanmorgen nog wat langer gehouden dan anders om de eenvoudige reden dat de wind me zo veel parten speelde dat ik niet verder naar boven wilde.

uitzicht vanaf een meter of 12

Ik zat op een meter of 12 ongeveer en in dit werk is dat op zich niet zo heel bijzonder, maar wind bederft nooit een uitzicht en als de top er uit is heb ik meestal wel even de tijd om rond te kijken zodat de boel op de grond opgeruimd kan worden. Daarna is het een kwestie van naar beneden toe afblokken en in feite is dat niks anders dan steeds relatief kleine stukken afzagen en laten vallen. Uiteindelijk hou je dan dit over:

stobbe, klus klaar

Tenminste, er is hier voor gekozen om dit over te houden. De één kiest er voor om een stukje te laten staan om daar nog iets op te zetten bijvoorbeeld, terwijl de volgende de stam tot de grond toe af wil hebben en weer een volgende wil de stobbe écht weg hebben en dan wordt het restant weg gefreest. Ik vind het in zo'n tuin op zich wel leuk staan als er iets achterblijft, maar ik ben uiteraard niet de eigenaar. Hoe dan ook: de laatste van het jaar zit er op. Rest me zakelijk nog om een dotje onderhoud te doen, het jaar administratief af te ronden en dan zit 2023 er definitief op. Een jaar wat voor m'n gevoel ook weer erg snel is gegaan, maar dat is dan op zich beter dan dat je jezelf zit te vervelen en de tijd niet voorbij lijkt te gaan.


het weer Woensdag 27 december 2023 - Het weer.
Normaal heeft het niet zo'n invloed op me, maar het weer speelt me op dit moment best parten en ook nog op verschillende manieren. Er zitten hier en daar wat droge momenten tussen, maar over het algemeen is het regen, regen en nog eens regen en dat in combinatie met een snoeiharde wind. Als dat voor een paar uur of voor een dag is doet het me niet zo veel, maar het lijkt nu alléén maar dat weertype en dat stemt me dan stiekem toch somber. Daarnaast is er buiten het feit dat het veel prettiger kijkt naar een zonnetje ook nog het praktische punt van niks kunnen doen.

Okee, niks is overdreven maar ik heb buiten best het één en ander te doen en dat kan nu met name door het slechte weer niet door gaan. Met name, zet ik er bewust bij want in het geval van het nieuw te bouwen houthok kan ik op dit bijvoorbeeld ook niet vooruit omdat ik niet de juiste schroeven in huis heb. Het was een soort van gok om de zijkant met parkers in elkaar te zetten, maar die blijken niet stevig genoeg om zichzelf vast te zetten in het staal en breken dan af. Ik heb andere (speciaal voor dit doel ontwikkelde) schroeven besteld, maar die komen pas morgen of overmorgen binnen. Kortom, dat staat nog wel even stil.

Verder kan ik denk ik 2 volledige dagen gevuld krijgen met het op maat zagen van hout, dat vervolgens direct kloven en op transport zetten naar huis om het daar dan in de drooghokken te stapelen. Het eerste hok van dit seizoen is leeg, dus dat moet weer vol en wat is er een betere tijd dan deze verplichte vakantiedagen om zoiets te doen? Beter komt het qua planning niet uit, maar dan is het wel handig als het droog is. En goed, een uurtje regen... daar geef ik dan nog niks om maar als het echt hele dagen naar beneden klettert stel ik ook dit soort werkzaamheden toch maar liever uit. Het hout komt uit de lange voorraad en ligt sowieso nog 3 jaar voor het de kachel in gaat, dus dat komt niet op een paar maanden maar het is nu praktisch gezien wel een mooie tijd voor dit soort dingen.

Wat dat betreft denk ik dat de klimaatverandering waar veel mensen het steeds over hebben er best wel is. En ja, ik weet dat klimaat iets anders is dan het weer maar in m'n jeugd stond ik voor zover ik me kan herinneren zo'n beetje elk jaar in december of januari al wel op de schaatsen. Nu geef ik inmiddels een stuk minder om die vorm van tijdverdrijf dan eerder, maar het kán ook eenvoudig niet meer en de winters waarin het wel kan lijken steeds zeldzamer te worden. Ook het pak sneeuw waarin we vroeger elke winter speelden en met de slee van de dijk van gingen is een zeldzaamheid, al wil er af en toe nog wel een winter zijn waarin er een paar dagen wat sneeuw ligt, maar dan houdt het ongeveer ook wel een beetje op.

De discussie over die klimaatverandering vind ik vaak lastig, want er zijn mensen die om het hardst roepen dat de mens daar de veroorzaker van is en zij hebben er letterlijk miljarden voor over om dat tij te keren. Of beter: zij menen dat tij te kunnen keren en hebben daar miljarden voor over. Ik ben van mening dat dit proces niet te stoppen is en waar we als mensheid de arrogantie vandaan halen om te menen dat we dat wel kunnen is mij een raadsel. Dat we zuinig moeten zijn op Moeder Aarde en haar omgeving lijkt me overigens niet meer dan logisch, maar dat is dan in mijn beleving wat anders dan mensen letterlijk in de kou laten zitten omdat ze de rekening voor de verwarming van hun huis niet kunnen betalen en geld over de balk smijten om een proces te stoppen wat als natuurkracht geldt en wij als mens daar feitelijk niks tegenin kunnen brengen.

Feitelijk is het heel simpel: het leven op deze planeet stopt als de zon is opgebrand. Het duurt nog miljarden jaren, maar dat moment komt en ver voor de zon is opgebrand en uitdooft is al het leven hier op aarde al verdwenen. De zon is nu al 30% meer helder dan toen ze als ster begon en dat proces gaat door waardoor de temperatuur op aarde uiteindelijk zo hoog zal zijn dat zelfs oceanen gaan koken. En wij, de arrogante mensheid, menen dat proces te kunnen stoppen? Ik heb daar op z'n zachtst gezegd m'n twijfels bij omdat ik geloof in de oerkrachten die water, vuur, aarde en lucht teweeg kunnen brengen en wij als mens in verhouding tot die elementen maar nietige schepsels zijn.

Respect voor Moeder Aarde en alles wat zij ons te bieden heeft is dus wel belangrijk en dat er dingen niet alleen anders kunnen maar ook daadwerkelijk anders moeten lijkt me ook best duidelijk, maar onzinnige maatregelen treffen die miljarden kosten terwijl diezelfde miljarden een stuk beter kunnen worden besteed vind ik echt gekkenwerk. "We nemen onze verantwoordelijkheid!" is bij dat soort maatregelen net zo onzinnig als te stellen dat je een leefbare Aarde wilt achterlaten voor onze kinderen en de generaties na hun. Serieus, ik kots op dat soort uitspraken. Mensen die dit roepen geven geen donder om hun kinderen of komende generaties die ze gezien het stukje een beetje hierboven toch de dood in jagen. Ze geven enkel om zichzelf. Egoïsten die voor hun eigen gevoel iets gedaan willen hebben, hoe onzinnig dat iets ook is en dat enkel om te kunnen zeggen dat je iets gedaan hebt in plaats van aan de zijlijn mee hebt staan kijken naar wat er in en met de wereld gebeurt.

Maar goed... Ik hou er over op, want heel veel zin heeft het toch niet wat ik hier schrijf. Mensen blijven gedreven door geld en macht en zullen op alle manieren proberen hun eigen visie de jouwe te maken en of ze gelijk hebben of niet doet er niet toe. Tunnelvisie, blijven drammen tot je je zin hebt en dan... vergaat de wereld alsnog. Oh, en ik zag hier trouwens net de Kerstman voorbij komen. Die is onderweg naar huis.

kerstman onderweg onder water


muzieknoot Maandag 25 december 2023 - Flying Colors.
Muzikale Maandag op Eerste Kerstdag. Voor volgende week heb ik een (in mijn beleving) érg leuke klaar staan, maar ik heb m'n hoofd best een beetje gebroken over vandaag. Iets wat muzikaal erg chill is, iets wat juist bérgen energie bevat, iets nieuws of juist iets ouds omdat kerst eigenlijk ook best oud is? Daar is de band Flying Colors uit gekomen omdat ze niet de meest bekende zijn maar met bandleden als Mike Portnoy, Dave LaRue, Casey McPherson, Neal Morse en Steve Morse zou dat eigenlijk toch best anders moeten zijn. Blue ocean komt van hun eerste album en het is alweer 11 jaar geleden dat ze dat uitbrachten. Je checked het hier.


logo harre's tree removal Zondag 24 december 2023 - Klic-melding.
Het komt zelden voor, maar soms moet ik een zogenaamde Klic-melding doen en omdat zoiets bij jou als particulier ook voor kan komen heb ik een tip. Maar om te beginnen: wat is nou een klic-melding en is die daadwerkelijk in alle gevallen verplicht?

Klic staat voor Kabels Leidingen Informatie Centrum en is eigenlijk onderdeel van het Kadaster. Door graafwerkzaamheden daar te melden krijg je een overzicht van alle kabels en leidingen die op de plaats liggen waar je gaat graven en op die manier is schade te voorkomen. De klic-melding is simpelweg wettelijk verplicht bij alle machinale graafwerkzaamheden, maar het kan natuurlijk best slim zijn om zo'n melding ook te doen als je handmatig een diep gat of diepe sleuf wilt gaan graven in je tuin.

screenshot kadaster nieuwsbrief

Er zijn commerciële diensten die dit héél graag voor je regelen door je een app te laten gebruiken en ze adverteren dat het eigenlijk niet makkelijker en mooier kan, maar je kunt het ook simpelweg zelf direct bij het Kadaster regelen en je krijgt dan dezelfde informatie te zien. Het verschil is dat je als particulier bij zo'n commerciële partij bijvoorbeeld bijna €49,- kwijt bent, terwijl dezelfde melding met dezelfde resultaten bij het Kadaster je vanaf 1 januari slechts €11,- kost.

kerst Verder is het deze zondag de eerste van 3 op een rij, want het is de dag voor kerst. Kerstavond is voor veel mensen net zo belangrijk of zelfs belangrijker dan Kerstmis zelf, maar om eerlijk te zijn heb ik met beiden weinig. Dat komt denk ik voor het grootste deel door de commercie die aan de dag van vandaag achter deze feestdag zit, want het moet allemaal verplicht gezellig en met familie en een warm samenzijn en zo maar er zijn talloze situaties waarin de voorwaarden hiervoor ontbreken en dan ben je snel klaar met je warmte en gezelligheid.

Je moet immers wel mensen om je heen hebben om mee te kunnen doen aan deze race naar warmte en gezelligheid. Ik ga hier niet stellen dat ik geen mensen om me heen heb omdat ik mezelf best gezegend voel met de familie en vrienden die er nog zijn, maar het feit dat er mensen zijn waarmee ik kerst al heel lang niet meer mee vier en ook simpelweg niet meer mee kán vieren doet wel eens zeer. Ondanks de geweldige mensen om me heen geeft het op bepaalde momenten een eenzaam gevoel en ik denk dat velen dat op hun eigen manier zullen herkennen.

kerstkaart 2023

Daarom wil ik langs deze weg iedereen toch prettige feestdagen wensen en ik hoop eigenlijk dat het voor iedereen elke dag een feestdag kan en mag zijn. De wereld van naar elkaar omzien heeft immers niet zo veel aan enkel de 2 kerstdagen per jaar. Billy Ray Smith vat het mooi samen in zijn motto wat we wat mij betreft het jaar rond mogen onthouden:

Work hard, be honest and above all... be kind.


update Zaterdag 23 december 2023 - Mega update.
Het begon allemaal zo simpel: ik was bij de bouwmarkt geweest voor de planken die gebruikt worden voor de zijkant van de houtopslag en wilde dat voor de geïnteresseerden even online zetten, maar van het één kwam daarna eigenlijk het ander. Het jaar 2024 aangemaakt in het nieuwsoverzicht met daarin gelijk de maand januari, maar dan moest ook 2021 even verhuizen naar het archief en zo verviel ik van het één in het ander. Daarnaast kwam ik een aantal links tegen die niet meer werkten en dat is ook opgelost. Het ging dan met name om links naar video's van bandjes waarin ik gespeeld heb en dat heb ik opgelost zoals ik het eerder heb gedaan: een screenshot van de video als link en als je daar op klikt zal de video in een nieuw tabblad of nieuw scherm openen, maar dat is afhankelijk van je eigen instellingen.

Kortom, ik hoop dat alles nog een beetje werkt en mocht je ergens tegenaan lopen dan kun je via de contactpagina natuurlijk laten weten waar het eventueel mis gaat. Maar goed, als het goed is dan is dat natuurlijk niet nodig maar je weet nooit. Hetgeen wat ik wilde vertellen is overigens dat ik een aparte pagina heb aangemaakt voor de bouw van de nieuwe houtopslag en die is te vinden via het menu Xtra. Ik zal daar later nog wel eens direct naar linken, maar het ging met vandaag om deze planken:

douglas vlonderplank als zijkant

Ik heb deze ene er maar voor het idee even los tegenaan gezet, maar het gaat om Douglas vlonderplanken. Die hebben nog wat structuur ten opzichte van een normale plank, hebben minder onderhoud nodig dan bijvoorbeeld vuren planken en verkleuren naar verloop van tijd grijs waardoor het er in mijn beleving juist mooier uit komt te zien.


kerst Vrijdag 22 december 2023 - Vakantie.
Als het over werk gaat dan heb ik eigenlijk best een hele goede planner. Hij regelt dingen eigenlijk altijd goed en uiteraard gaat er wel eens wat mis, maar ook daar weet hij dan wel weer een mouw aan te passen. Ik krijg van hem per dag een rit op en de regel is simpel: als je klaar bent bij de laatste even bellen. En dan begint letterlijk de verrassing, want alles is dan in principe mogelijk. Van "Ik heb morgen *vul maar in* en dan kun je nu naar huis." tot "Haal bij X nog even order huppeldepup op." en "Dat is mooi dat je klaar bent. Hoe laat ben je hier, want dan heb ik nog *noemt een extra rit"*. Op die manier weet ik aan de ene kant nooit waar ik aan toe ben, maar aan de andere kant geeft het een soort rust omdat ik gewoon m'n ding kan doen en daarna hoor ik wel wat de rest van het plan is. Thuis komen doe ik toch wel, maar je weet als chauffeur sowieso nooit hoe laat en ik vind dit een prettige manier van werken.

Zo kreeg ik afgelopen woensdag te horen dat ik vakantie kon gaan vieren, want ze deden de laatste 2 dagen niks aan transport. Ook daar moet ik mezelf dan in schikken, al is 'moet' daar in mijn beleving een zwaar woord. Het moet niet, maar het is wel het meest praktisch en wees eerlijk: m'n vrije dagen moeten ook op en een paar dagen achter elkaar vrij is op deze manier eigenlijk stiekem best lekker. Dus ik doe het er gewoon maar mee, dat gaat eigenlijk al jaren zo en bevalt blijkbaar iedereen die er mee te maken heeft prima. Maar goed, stil zitten is niet m'n ding dus de donderdag werd al snel ingevuld met iets wat ik al een tijdje wilde doen namelijk: afneembare schotten op de aanhanger maken.

Door wat schotten recht overeind te zetten is het volume op een makkelijke manier te vergroten en dat is met name bij een klus waarbij de houtsnippers afgevoerd moeten worden erg makkelijk. Je zou dan zeggen "Maak een paar schotten van een meter hoog of zo en dan weet je zeker dat je héél veel kwijt kunt!" alleen klopt dat dan maar voor een deel. Je kunt dan een groot volume laden, maar je moet ook rekening houden met het laadvermogen van de aanhanger. Een kuub snippers zit al snel ergens rond de 300 kg, dus op een standaard aanhanger is 2 kuub eigenlijk al best voldoende. Om het voorbeeld van die meter van net aan te houden: dan zit je bij de aanhanger die ik gebruik op een kuub of 4 en daarmee qua gewicht zo rond de 1200 kg terwijl de aanhanger als totaal maximaal 750 kg mag zijn. Daar gaat geen enkele controlerende instantie mee akkoord en als je het daarvoor niet laat dan laat je het wel voor de veiligheid van jezelf en die van anderen.

Tenminste, zo denk ik er dan over. Eerst bedenken wat je teweeg brengt en daarna iets gaan bouwen, dus in dit geval werden het schotten van 62.5 cm hoog en dat is dan exact de helft van een standaard plaat betonplex, want die is 2.5 x 1.25 meter. Qua volume en gewicht komt dat allemaal mooi uit en omdat de schotten afneembaar worden kan de aanhanger nog steeds voor allerlei andere dingen gebruikt worden. Ik besloot voor de schotten betonplex te gebruiken. Dat is watervast verlijmd plaatmateriaal voorzien van een speciale afwerklaag. De afwerklaag vormt een waterdichte en harde afwerking waardoor de plaat aan de voor,- en achterzijde geen nabehandeling nodig heeft en in die hoedanigheid wordt het materiaal ingezet voor bekistingen om beton te storen en bijvoorbeeld als vloer voor een aanhanger.

Top spul, maar ik schrok van de prijs toen ik bij de lokale bouwmarkt keek want een plaatje bleek €92.50 te zijn en ik had er 2 nodig. Dat vond ik nogal wat te veel van het goede en besloot even bij een andere lokale bouwmarkt die meer op de professional gericht is te kijken. Daar schrok ik nog harder, want hetzelfde plaatje bleek daar €146,- te zijn. Ik ben geen timmerman cq houtgebruiker en het zou kunnen dat er een kwaliteitsverschil is waardoor een dergelijk prijsverschil ontstaat, maar ik vond het in allebei de gevallen nogal prijzig. Uiteindelijk vond ik in Putten een bedrijf wat exact dezelfde platen verkoopt voor €35,- per stuk. En ja, daar mankeert wat aan in de vorm van dat er bijvoorbeeld 1 tussen zat die niet 100% vlak was maar in mijn geval doet dat er niet toe.

Voor €70,- plaatmateriaal en €20,- autokosten had ik 2 platen in huis voor de prijs waar ik er bij de goedkoopste hier lokaal nog niet eens 1 voor zou hebben. En okee... ik roep al snel dat het goed is lokale ondernemers te steunen, maar in dit geval had ik er geen slecht gevoel bij dat ik die over heb geslagen. Bij terugkomst samen met een goede vriend de platen gelijk op maat gezaagd, een paar latjes er op geschroefd om de schotten overeind te houden en als kers op de taart kwam m'n partner in crime met het idee om een paar kleine sleufgaatjes te maken. Als je daar een riempje doorheen haalt blijven ze zeker staan tijdens het laden, was zijn redenering en zo werden ook die er nog even in gemaakt. De riempjes komen van een zeilenboer en maken het geheel inderdaad mooi af waarmee de eerste vakantiedag dus mooi en praktisch ingevuld was. Ik heb er alleen vanwege het enorme zeikweer geen foto van gemaakt, maar je ziet het vast nog wel eens langs komen.

Vandaag begon met een huishouden, want daarmee liep ik eerlijk gezegd eigenlijk best achter. Toen dat allemaal aan kant was werd het tijd om buiten wat te gaan rommelen en ik had voor vandaag eigenlijk maar 2 dingen op de planning staan: de auto even wassen omdat die inmiddels meer grijs dan wit was en het houthok waar ik mee bezig ben ontvetten. Houthok? Ja, die sneak previews van de afgelopen dagen zijn van een nieuw te bouwen houthok. Ik heb hier 2 kastjes staan die inmiddels zo slecht worden dat ze met spanbanden bij elkaar gehouden worden en het is de bedoeling die te vervangen door dit:

stalen frame houthok

Uiteraard moet hier nog van alles aan gedaan worden, want het is blank staal wat nog geconserveerd moet worden en uiteraard mist er nog een dak en een paar zijkanten. Nu kun je jezelf afvragen waarom ik het niet van hout heb gemaakt en dat is op zich niet zo moeilijk als je één van de andere houthokken even er bij pakt:

houten houthok gevuld

Hier zit effectief bijna 8 kuub in en dat is best een gewicht. Ga je dan met hout werken, dan zul je ook voor een goede constructie moeten zorgen en die is er hier in de vorm van betonpoeren waar de poten op staan en die zijn gesteld met een laser. Helemaal tevreden mee, maar ik heb dit niet zelf gemaakt. Het is compleet gebouwd en gezet op de afmetingen die ik had aangegeven en hoewel het staat als een huis is het toch nog makkelijk af te breken mocht dat eventueel nodig zijn. Kort door de bocht zocht ik het niet om op die manier te werk te gaan en ook niet om een houthok tegen een schuur te gaan verankeren met als reden dat ik nog altijd in een huurhuis zit en ik dat soort dingen nooit meer echt kan herstellen en daarnaast betwijfel ik of het half steens muurtje genoeg houvast geeft als daar rond de 2800 kg aan gaat hangen.

Het moest dus een op zichzelf staande constructie zijn die zo neer te zetten is en ook zo weer weg te halen is en daar kwam dus dit frame uit. De enige verbetering die nog toegepast had kunnen worden tijdens de constructie is dat ook de zijkanten net als de onderkant gemaakt zouden worden zodat je op die manier 3 rijen kunt stapelen zonder dat je ergens naar hoeft te kijken. Maar ja, dan komt er nogal een enkele meters koker en daarmee eigen gewicht bij en hij is nu al eigenlijk net niet te tillen, laat staan als hij nog zwaarder zou zijn. Buiten dat, als ik de planken voor de zijkant aan de binnenkant bevestig en de blokken om en om stapel wordt de kracht naar buiten ook prima opgevangen en met 3 rijen diep moet er ongeveer 4 kuub in gaan.

Omdat het enkel in elkaar is gezet en afgelast zit er nog een hoop vettigheid en stof op de kokers en zaak is om dat er eerst even af te halen. Daar ben ik vandaag dan maar mee begonnen en dan kan hij over anderhalve week of zo een soort van naar binnen om te drogen. Dan is het een kwestie van conserveren, de zijkanten en het dak monteren, de boel op z'n plek zetten en vullen. Dat klinkt erg makkelijk, maar met het ontvetten alleen al ben ik bijna anderhalf uur zoet geweest en dat het zo lang duurde ligt niet aan de kwaliteit van de ontvetter. Meer aan het feit dat het nodig was:

ontvetter op staal, biologisch afbreekbaar uiteraard

En om iemand voor te zijn die begint te gillen over chemische middelen die zo m'n tuin in lopen: het is 100% biologisch afbreekbaar. Dat kost een paar centen, maar zakelijk gezien gebruik ik op deze manier middelen (in dit geval ontvetter, maar ook de kettingolie voor de zagen) die bij gebruik het milieu niet belasten en op die manier ben je als ondernemer duurzaam bezig. Veel mensen denken er niet bij na, maar een kettingzaag laat bij gebruik altijd een oliespoor achter. Daar merk je op zich niks van als er een boom bij je uit de tuin verwijderd is, maar in de buurt van water zie je dan direct een oliespoor op het water drijven. Nu komt er bij het verwijderen van 1 boom natuurlijk maar een minuscuul beetje olie in de omgeving, maar als je op grotere percelen gaat werken kun je jezelf best voorstellen wat er gebeurt en dat is dan ook voor diverse grotere organisaties als bijvoorbeeld Staatsbosbeheer de reden om te eisen dat er altijd met 100% afbreekbare smeermiddelen wordt gewerkt.

Maar ik dwaal af geloof ik, want het gaat inmiddels over hele andere dingen dan het invullen van m'n vakantiedagen. Niet dat het een probleem is, maar anders worden deze stukjes blog wel érg lang en dat is dan niet helemaal de bedoeling. De komende dagen zijn wat rustiger qua invulling, want er moet administratief nog het één en ander afgerond worden zo aan het einde van het jaar. Daarna komen de kerstdagen en zal er ook weinig gebeuren, dus bij deze wens ik je alvast prettige kerstdagen. Breng ze door op een manier die jezelf past.


houtkachel Dinsdag 19 december 2023 - Sneak 2.
Vooruit, ik doe er nog eentje om het spannend te houden en mocht het nog niet duidelijk zijn wat het moet gaan worden dan komt dat op redelijke termijn best goed. Er moet nog best het één en ander aan gebeuren voor het bruikbaar is en zoals gewoonlijk neem ik je ook in dit proces mee. Het punt is alleen 'tijd'. Dat die maar 1 keer ergens voor kan worden ingevuld en dat ik er eigenlijk niet genoeg van heb, maar hebben we dat probleem niet allemaal? Hoe dan ook: het is soms lastig plannen met een baan waarin geen enkele regelmaat zit, al heeft het aan de andere kant juist ook weer z'n charmes omdat ik soms ineens een middag best veel tijd over heb en daarom wat dingen kan doen. Maar goed, terug naar het onderwerp want in deze Sneak 2 gaat het hele spul op transport en de eindbestemming is inmiddels bereikt.

sneak preview op transport

veiligheid voor alles, ladingzekering


muzieknoot Maandag 18 december 2023 - Sari Schorr.
Soms snap ik niet dat bepaalde artiesten niet wat bekender zijn, maar dat is uiteraard een persoonlijke benadering die misschien meer over mezelf zegt dan over wie dan ook. Vandaag ook weer zo'n artiest en dan gaat het zoals hier boven staat over Sari Schorr. Ze staat al een tijdje op de lijst om geplaatst te worden op Muzikale Maandag en dat dan in de categorie nieuwe of onbekende artiest. Tenminste, voor mij dan. Ze zit normaal gesproken meer in de hoek van de blues en als je wat live dingetjes van haar bekijkt dan hoor je een geweldige stem. Het nummer voor vandaag zit (ik zou bijna zeggen 'uiteraard' *grin*) wat meer in de rock hoek en heet King of rock and roll.


houtkachel Zaterdag 16 december 2023 - Sneak preview.
Het komt in periodes dat er ineens van alles tegelijk gedaan en/of geregeld moet worden en het einde van het jaar lijkt ook deze keer weer zo'n periode te worden. Er wacht nog een grote klus waarbij een mega dikke treurwilg drastisch ingekort moet worden, er staat nog een joekel van een conifeer op de agenda die niet alleen omgezaagd moet worden maar ook compleet afgevoerd moet worden en daarnaast ben ik qua zaagwerk wat onderhoud bij vrienden aan het uitvoeren. Daar zit dan gelukkig geen strakke planning aan vast, maar toch...

Verder moeten er wat schotten op de aanhanger komen om een groter volume houtsnippers te kunnen vervoeren en hoewel ik daar inmiddels wel een adres voor gevonden heb waar ik die betonplex platen kan halen moeten ze nog wel 'even' worden opgehaald en dan uiteraard nog op maat worden gezaagd. En om dan op het onderwerp terug te komen: er staat nog het één en ander op stapel, maar daarover volgt later vast meer en de onderstaande afbeelding is eigenlijk de hint die daar bij hoort.

frame sneak preview


opmerkelijk Donderdag 14 december 2023 - Inspiratie.
Inspiratie, of eigenlijk het gebrek daar aan is beter voor het opvallende van vandaag. Ik zat wat heen en weer te klikken toen ik op het onderstaande kaartje kwam en waar ik eigenlijk best wel om moest lachen. "Leuke edit!" dacht ik nog bij mezelf, maar besloot toch Google Maps even te openen en op zoek te gaan naar de exacte locatie. Aangezien hieronder m’n eigen screenshot staat laat het zich raden: het is geen edit. Het is gewoon echt!

kaartje nova scotia canada

Of dit nou voor de lol zo is gegaan of dat het daadwerkelijk om straten met deze namen gaat? Ik durf het niet te zeggen, want aan de ene kant lijkt het me sterk dat deze namen daadwerkelijk bestaan, maar aan de andere kant... als het beestje maar een naam heeft is het ook prima en dus zou het in principe best kunnen. Hoe dan ook: ik heb er om gelachen en hopelijk jij ook :)


drums Dinsdag 12 december 2023 - Vervangen.
Ook een drumkit heeft onderhoud nodig, al moet ik eerlijk zeggen dat ik in dit geval alleen het hoog nodige doe waar ik tegenaan loop en verder weinig preventief doe. Vorig weekend liep ik door die houding voor de 2e keer in alle jaren dat ik drum tegen een groot probleem aan: een vel wat stuk ging tijdens het spelen. Op één of andere manier is dat nooit het vel van een tom, maar altijd dat van de snaredrum en misschien is dat wel logisch ook omdat die het meest gebruikt wordt.

Daarnaast heb ik op de snaredrum altijd een enkellaags vel zitten en op de toms een dubbellaags. Dat zal de duurzaamheid ook wel ten goede komen, maar een dubbellaags vel op een snaredrum klinkt in mijn beleving gewoon niet lekker. Maar wanneer vervang je nou vellen van een drumkit? Eigenlijk enkel als ze stuk gaan of versleten zijn en dat laatste betekent dat de rek er (grotendeels) uit is en de toon daarmee niet meer optimaal is. Omdat ik al best een tijd niet meer intensief speel kunnen vellen jaren mee, tenzij je een echte nerd bent die van alles aan toon hoort of meent te horen maar daar geloof ik zelf eigenlijk niet zo in.

kapot remo ambassador renaissance

Voor een opname in een studio kan ik me voorstellen dat je het beste uit je kit wilt halen en als je regelmatig live op pad bent kan ik er ook nog in komen dat je met regelmaat wat vellen vervangt, maar zoals bij grote namen de complete set bij elk optreden vervangen wordt is in mijn beleving onzinnig, helemaal als je per week meerdere optredens hebt. Maar goed, die lui kunnen het betalen of hebben het er voor over en het enige wat ik me voor kan stellen is dat je in zo’n geval preventief een snare vervangt om te voorkomen dat die tijdens een gig stuk gaat. De garantie heb je in mijn beleving nooit, maar dan heb je er in ieder geval iets aan gedaan.

Zoals eerder aangegeven is het voor mij de 2e keer dat ik door een vel van een snaredrum ben gegaan en daarom zie ik de reden van preventief vervangen ook niet zo in. Eerder nam ik bij optredens nog wel een reserve snaredrum mee om het hele ding snel te vervangen voor het geval er iets stuk ging, maar inmiddels heb ik alleen de snare nog die bij de Gretsch Renown kit hoort en heb ik enkel een los vel bij me voor het geval dat de boel me in de steek laat. In dit geval koos ik er voor om er weer een Ambassador Renaissance van Remo op te zetten omdat die in mijn beleving net dat beetje demping geeft wat nodig is, maar verder een warm geluid geeft waar de ‘standaard’ coated Ambassador net te veel boventonen geeft.

Dat laatste is een kwestie van smaak. Veel drummers dempen van alles en halen daarmee in mijn beleving de ziel uit hun kit, want ik vind juist dat een drum moet kunnen klinken. Hij moet de toon kunnen produceren waarvoor hij gebouwd is waardoor je een mooi natuurlijk geluid krijgt in plaats van enkel een korte ‘ploem’. Die laatste is veruit favoriet bij veel geluidsmensen omdat het een stuk makkelijker is met mixen, maar voor een natuurlijk, vol en mooi geluid is het in mijn beleving funest om dingen te gaan dempen. Natuurlijk ontkom je er in bepaalde situaties niet aan, maar dat wil niet zeggen dat standaard alles maar afgeplakt moet worden omdat de betreffende geluidsman te lui is om even wat aandacht aan het geluid van de drumkit te besteden.

Maar goed, een lang verhaal in het kort: hij moet er weer even tegen kunnen en uiteraard heb ik alsnog een reserve in huis. Nog sterker: omdat de maten van de Renown nogal afwijken van de standaard heb ik toen we met PV and The Heartbeats op tour waren in Tsjechië een complete set in een doos gedaan en met wat daar in zit vervang ik, om dan vervolgens een nieuwe te bestellen en weer in die doos te doen. Op die manier heb ik onderweg altijd iets bij me waarmee je een optreden toch volledig af kunt maken, maar die heb ik voorlopig in ieder geval toch niet nodig. Want tja, optredens zitten er met m’n eigen kit nog even niet in maar wellicht dat daar nog verandering in komt.

muzieknoot Maandag 11 december 2023 - The Night Flight Orchestra.
Als je op deze band gaat zoeken kom je er achter dat het een Zweedse rockband is en dat ze vanaf 2007 al actief zijn. Nu twijfel ik aan weinig dingen in die eerste zin, behalve wie ze het label rockband gegeven heeft, want als het gaat om hardrock of classic rock dan hoor ik het er absoluut niet in. Dat kan natuurlijk aan mij liggen en wat ik hoor is een gitaarband met een vleugje disco, of misschien zelfs andersom dus disco met een vleugje gitaren.

Hoe dan ook... zo'n hele discussie over in welk hokje ze zouden moeten passen maakt de band en wat ze maken niet minder goed. Nog sterker: ze zijn geweldig en daarom komen ze natuurlijk ook langs op Muzikale Maandag. Niet alleen in de studio, maar ook live maken ze het gewoon waar en dat is super vet. Als voorbeeld heb ik vandaag voor jullie Paralyzed in de aanbieding en dan moet je vooral eens op de baslijn letten, want die is echt geniaal. Ik word hier in ieder geval bijzonder vrolijk van en ik hoop jij ook.


insanity Zondag 10 december 2023 - Kritisch.
Ongeveer anderhalve week geleden liet ik me ook al even kritisch uit over de klimaattop die op dit moment in Dubai gehouden wordt. Rond de 70.000 mensen uit zo'n beetje alle windstreken zijn daar neergestreken om plannen te lanceren om onze planeet te redden en dat gaan ze doen met plannen die geld kosten. Héél veel geld kosten en ik vraag me af of al die miljarden niet beter te besteden zijn.

Ik bedoel, dat we zuinig met deze planeet om moeten gaan lijkt me logisch. Dat we er beter mee om moeten gaan dan we nu doen vind ik ook een goed plan, maar op het moment dat de mensheid de arrogantie heeft om te menen dat ze daadwerkelijk iets aan de verandering van het klimaat kunnen doen dan houdt het voor mij zo'n beetje op. Waarom? Omdat onze aardbol uiteindelijk toch wel zal veranderen in een onleefbare planeet waar alle leven is weg geschroeid op het moment dat de zon haar laatste stralen naar ons stuurt en daarna opgebrand is. Dat duurt nog even, daar ben ik me van bewust. Maar het punt is dat dit een onomkeerbaar proces is en wie zegt dat dit nu al niet langzaam begonnen is?

Alle miljarden kunnen ook gespendeerd worden om mensen die nu hun rekeningen niet kunnen betalen en letterlijk in de kou zitten de winter door te helpen, maar helaas. In plaats daarvan kiest de mensheid er voor om 70.000 mensen naar 1 plek te laten vliegen met alle vervuiling die daar bij komt kijken en dan gaan we daar eens plannen maken over hoe deze planeet te redden. En ja, dat bedoel ik knap cynisch. Hoe cynisch het is werd duidelijk toen RTL Nieuws met deze kop kwam:

Jetten krijgt 12 landen mee in coalitie tegen fossiele subsidies:
'Het is een begin'


Alsof onze demissionair minister Rob Jetten een overwinning had geboekt, terwijl er enkel in de VN al 193 landen zitten en bijvoorbeeld de VS als 1 van de grootste uitstoters zich op dit punt juist heeft terug getrokken. Kort samengevat is er dus niks gewonnen, want de grootste vervuiler doet niet mee en dan blijven er in totaal 13 van de 193 landen over die wel iets willen gaan ondernemen. Willen. Of ze dat uiteindelijk ook gaan doen is nog maar de vraag. Wat dat betreft kopte De Telegraaf over hetzelfde onderwerp wat mij betreft een stuk realistischer:

Weinig landen volgen kruistocht Jetten tegen fossiele subsidies.

Terwijl ik normaal gesproken altijd oplossingen en positiviteit zie kan ik aan die hele klimaattop voorlopig niks positiefs ontdekken. Alle goede intenties ten spijt gaat dit hele gedoe gewoon te veel geld kosten naar wat het op de lange termijn zal leveren. Het ironische is juist dat iedereen pretendeert het voor die lange termijn te doen en een leefbare planeet achter wil laten, maar juist met die gedachte verpesten we het voor onszelf en de rest aangezien het de houding van de mensheid is die de boel naar de knoppen laat gaan. Daar kun je dan allerlei mega bedragen aan uit willen geven en de beste ideeën naar voren brengen: zolang die houding niet verandert zal er niks veranderen en dan mag je raden wat er door zo'n klimaattop bij de gemiddelde burger ergens ter wereld niet zal veranderen...


onderhoud Zaterdag 9 december 2023 - Onderhoud.
Het is soms net zo klote als onvermijdelijk, maar het gebeurt soms dat je met een kettingzaag iets raakt waar zo'n machine echt niet tegen kan. In het geval van een zaagketting gaat het dan om zand/grond, staal en steen waar hij vrijwel direct bot van is, al is het dan nog ietsje afhankelijk van wat voor soort ketting je gebruikt. Een half haakse of ook wel ronde ketting is wat minder scherp en daardoor wat minder snel, maar wat beter bestand tegen dit soort dingen dan de haakse ketting. Die is op zich een stuk scherper en daardoor dus sneller, maar als je er iets mee raakt is het ook vrijwel direct klaar.

Zand en grond tref je vaak aan de onderkant van de boom aan omdat het tijdens regenbuien opspat tegen de boom en uiteraard als een boom opgevallen is. Een stuk steen kan ergens verborgen liggen en staal tref je aan in de vorm van schroeven, spijkers en ophangdingetjes die ooit aan een boom zijn bevestigd maar vervolgens door de jaren heen zijn overgroeid waardoor ze letterlijk in de boom zitten, maar ook afgebroken stukken kun je tegen komen zonder dat je het in de gaten hebt.

botte beitel van een zaagketting

Als je het eenmaal voelt en/of hoort tijdens het werk ben je te laat en heb je de keus: doorgaan als de schade minimaal is of anders de ketting gaan vijlen of deze even snel vervangen en dan door met het werk. Meestal komt het neer op de laatste 2 dingen, want een kettingzaag werkt met een beitel zoals hierboven staat voor geen meter meer. Het gaat hier om een 1.6 mm Rapid Super ketting van Stihl die op m'n MS500i zit en dat is dan een ketting met haakse beitels en in het bovenstaande voorbeeld is het zogenaamde dak compleet van de beitel geslagen door een stuk staal wat ik een tijdje terug tijdens het zagen geraakt heb en de zaag deed op dat moment zo goed als niks meer. Ik heb de klus afgemaakt met de MS261, maar nog niet de kans gehad deze ketting te herstellen en dat heb ik dus vandaag maar eens gedaan.

scherpe beitel van een zaagketting

Hier zit wel een mooi dak aan de beitel en deze is ook echt vlijmscherp. Nu is het op zich wel een kunst om voor jezelf een soort van gulden middenweg te vinden, want een ketting die enórm scherp is heeft een heel scherp, maar tegelijk ook erg dun randje. Dat randje breekt makkelijk af en dan is hij dus sowieso niet scherp meer. Aan de andere kant is een dikkere rand dus wel beter, maar als hij is zoals op de eerste foto schiet het ook weer voor geen meter op. De gulden middenweg is dus dun, maar toch sterk genoeg en met deze kan ik wel weer een tijdje door. Belangrijk, want er zit een klus aan te komen met een werkelijk enórme treurwilg en ik denk dat zelfs deze 63 cm zaag daar maar net doorheen komt als ik hem van 2 kanten inzaag. Maar goed, dat zijn zorgen voor later. Nu is hij in ieder geval weer als nieuw naar de opslag gegaan.


muzieknoot Maandag 4 december 2023 - Laurence Jones.
Twee keer eerder kwam deze artiest voorbij en dat is niet zonder reden. Een jaar of 10 geleden zagen sommige mensen in hem al een groot artiest, maar toen speelde hij nog op kleine festivals en deed hij de relatief kleine gigs. Nog sterker: met PV and The Heartbeats stonden we ooit in zijn voorprogramma op een regionaal bluesfestival, maar op dat moment was hij nog niet de legende die hij nu op z'n 31ste is. Vandaag op Muzikale Maandag een live opname die gemaakt is tijdens Bospop 2017 in Weert. Check What's it gonna be.


gretsch renown maple drumkit Zaterdag 2 december 2023 - Drums.
Lange tijd repeteerde ik met Kalamazoo Revisited op de drumkit die in de oefenruimte stond. Dat scheelt immers gesjouw en het enige wat ik mee nam was een setje bekkens en een snaredrum. Dat was makkelijk, maar aan de andere kant gaat er niks boven spelen op je eigen kit en dat ik daar achter heb gezeten was inmiddels zo lang geleden dat ik het me niet meer kon herinneren. Daar ben ik vandaag verandering in wezen brengen en dat heeft (naast dat het heerlijk was om weer eens even herrie te maken) ook best nog wel een goede reden.

In het dorp waar ik vandaan kom wordt een avond georganiseerd met muzikanten uit het dorp en je hoeft er niet persé nog te wonen. Alles bij elkaar gaat het volgens mij om ruim 20 man wat er die avond op een podium voorbij komt, maar omdat ik al lang niet meer gespeeld heb besloot ik vandaag dus maar eens wat nummers voor die avond door te nemen en om eerlijk te zijn viel me dat niet eens tegen. Goed, er waren wat dingetjes die mis gingen en ook was het hier en daar lang niet even strak maar dat komt wel weer goed verwacht ik.

gretsch renown drumkit in studio

De boel weer eens helemaal opbouwen en het meespelen met wat backingtracks was best een goede, nuttige én leuke invulling van de dag. De komende tijd is het nog even afwachten hoe de setlijst er definitief uit gaat zien en dan zal ik vast nog wel een paar keer gaan rommelen voor de officiële repetities beginnen. Die laatste zijn voor zover ik het begreep nogal beperkt in aantal, dus lijkt het me een goede zaak om van te voren al het één en ander voor elkaar te hebben. Alleen op die manier is een repetitie zo effectief mogelijk in te vullen, maar... hoe dat af gaat lopen hoor en zie je hier te zijner tijd vast wel voorbij komen.