logo harre

Home
Blog
Breaking News
Xtra
Muziek
Drums
Bands
Werk
P. Daemen BV
AWS
Scania
Boom verwijderen?
Harre's Tree Removal
Algemeen
Video's
Links
Contact
Contact


Harre op Facebook

Harre op Youtube

logo breaking news


muzieknoot Maandag 29 februari 2016 - Marcel van de Beeten.
Weinigen zullen hem kennen, maar hij componeerde vanaf zo'n beetje 1973 al meer dan 300 liedjes en werkte in zijn landelijk gelegen studio (die ook wel 'De Hut' genoemd wordt) met tal van artiesten uit de Nederlandse top. Om eerlijk te zijn is zijn muziek helemaal niet m'n smaak, maar toch heeft het iets waardoor ik hem naar voren wil halen op deze muzikale maandag. Bij de video zijn drie nummers opgenomen, te weten Greaterland, Malena en Cook, maar het gaat me dan met name om het eerste nummer.

Marcel zegt zelf van zijn muziek "Een nummer moet een schilderij zijn." en zo ervaar ik op één of andere manier Greaterland. Het hoeft je smaak niet te zijn en wellicht moet je ook wennen aan het stemgeluid van Marcel wat verre van standaard is, maar als je je ogen dicht doet neemt het nummer je mee op de rug van een vogel en laat je wonderschone dingen zien. Greaterland, de titel zegt het eigenlijk al en ik vind het serieus een geweldig nummer.


nieuws Zaterdag 27 februari 2016 - Water.
Als Nederlanders leven we met het water. Water wat in principe hoger staat dan de grond waarop we leven, maar door allerlei (ingenieuze) toestanden krijgen we het toch voor elkaar om op dit stukje aardbodem te leven. De één merkt daar weinig van, terwijl het voor de ander dagelijkse realiteit is en wij leven hier in een gebied waar we praktisch altijd met water en waterstanden te maken hebben en het zijn de ontelbare slootjes, afwateringskanalen en kilometers dijk die ons helpen hier veilig te kunnen leven.

Toch gaat het af en toe mis zoals in 1995 toen zo'n beetje de hele Bommelerwaard de opdracht kreeg te vertrekken omdat er een dijk op springen stond en daarnaast kennen we de jaarlijks terug kerende kleinere problemen zoals ondergelopen weilanden, kelders van huizen die blank staan en ondergelopen parkeerplaatsen zoals een week of twee geleden hier aan de buitenkant van de stad.

auto geparkeerd in water
(foto: Corine van Knijff)


Voor mij als bewoner van het rivierenland is het ongbegrijpelijk dat je daar je auto neerzet, terwijl de waterstand stijgt maar ik ga er in dit geval maar vanuit dat het om iemand gaat die met dit soort situaties niet bekend is en wellicht ook voor langere tijd de auto daar geparkeerd heeft. Om dit soort dingen en erger te voorkomen stonden er altijd waarschuwingsborden bij de parkeerplaatsen, maar die zijn op een gegeven moment weg gehaald. Waarschijnlijk door het bovenstaande voorval heeft de gemeente de afgelopen week besloten de borden maar weer terug te plaatsen.

Maar waar hebben we hier lokaal dan mee te maken? Met de waterstand ten opzichte van het NAP, het Normaal Amsterdams Peil wat aan de dag van vandaag gelijk ligt aan het gemiddelde zeeniveau maar de oorsprong ligt dichter bij het hoogwaterniveau van het IJ voor de afsluiting in 1872. Je zou zeggen dat wij als Nederlanders daar alleen mee rekenen, maar deze referentiehoogte wordt ook gebruikt in Duitsland, Noorwegen, Zweden en Finland. Op de getoonde foto die gemaakt is op 13 februari van dit jaar stond het water 'slechts' op zo'n +468 cm NAP, terwijl we tijdens de evacuatie in '95 met +743 cm NAP te maken hadden.

Tot zo'n +450 cm NAP is hier in ieder geval nog wel normaal te noemen in deze periode, maar in de zomermaanden of net daarna staat het waterpeil soms maar op +80 cm NAP. Iemand die daar geen rekening mee houdt op het moment dat je een auto net buiten de stad neerzet kan nog wel eens van een koude kermis thuis komen, dus vooruit... namens deze mensen: gemeente bedankt voor het terug plaatsen van de waarschuwingsborden.


hulpverleners Donderdag 25 februari 2016 - Vakwerk.
Het komt natuurlijk regelmatig voor dat een spoedtransport wordt uitgevoerd door politie, ambulance of wat dan ook maar zelden wordt dit gefilmd en nog zeldzamer is het als de beelden online verschijnen. In dit filmpje gaat men in een kwartiertje van Heemskerk naar het VUmc in Amsterdam, waarbij je er vanuit mag gaan dat deze motormuizen zo'n beetje overal ogen moeten hebben om alles te kunnen zien, een goed reactievermogen moeten hebben om diverse situaties in te schatten en kordaad op moeten treden om het transport zo snel mogelijk in Amsterdam te krijgen. Ik vind het echt vakwerk...


muzieknoot Maandag 22 februari 2016 - Sammy Hagar.
Na de afgelopen tien weken terug gekeken te hebben op nummers uit de Top 40 van m'n geboorteweek gaan ik vanaf vandaaag weer op de oude manier verder met Muzikale Maandag. Niet dat het dan ineens allemaal om moderne muziek draait, maar gewoon om dingen die me opgevallen zijn en één van die artiesten die eigenlijk altijd wel opvalt wat hij ook doet is Sammy Hagar.

Hij werd eigenlijk pas echt bekend toen hij als zanger bij Van Halen begon, maar hij startte zijn carrière in de band Montrose waar Ronnie Montrose de soort van 'leading man' was. Uit die periode komt ook het nummer wat ik vandaag onder de aandacht wil brengen, alleen pak ik dan een live versie van Sammy Hagar tijdens zijn solo periode na Montrose. Worstel jezelf door het intro van ruim een halve minuut en check Bad Motor Scooter zoals hij het live in 1979 deed.


houthakker Zaterdag 20 februari 2016 - Voorraad beheer.
Na bijna drie weken elke dag stoken gaat het met de voorraad aanmaakhout die ik hem minder hard dan verwacht, maar met de voorraad hard stookhout gaat het sneller dan verwacht. Ik had het idee dat ik meer aanmaakhout nodig zou hebben om voldoende temperatuur in de kachel te krijgen om de hardere houtsoorten te kunnen laten branden, maar dat blijkt dus allemaal wel mee te vallen. Het werd dus tijd om weer het één en ander te gaan zagen, want ik heb er een hekel aan als ik dat nog moet gaan doen op het moment dat de kachel aan moet. Het was even een inspanning, maar de bak zit weer vol en in de schuur liggen nu gezaagde stukken bovenop de stapel, dus dat zaagwerk... dat hoeft voorlopig even niet meer.

Verder is het grappig om te merken dat een goed vuur stoken toch een soort van leerproces is. Je kunt natuurlijk de kachel vol proppen, de boel laten verbranden en hetzelfde dan weer gaan herhalen maar dat schiet in mijn geval niet erg op. Het hout gaat dan namelijk niet helemaal op en effectief gezien ben je niet goed bezig als je stukken houtskool weg gooit die anders nog een tijd lang zouden gloeien en dus warmte af zouden geven. De tactiek is dus juist om hem niet te vol te doen en vervolgens een heel eind op te laten branden, maar dat er nog wel voldoende warmte in zit om de nieuwe blokken hardhout te laten ontbranden. Het eindproduct is dan pure as met een witte tot lichtgrijze kleur en naar verhouding wat er aan hout in de kachel gaat blijft er dan maar heel weinig van over.

Ook heb ik inmiddels geleerd in het weekend te kijken hoe warm de kachel nog is voor ik hem 's mogens weer aansteek. Vroeger stak je een vuur aan door met iets kleins te beginnen en dat aan te steken. Als dat aan is ga je door met grotere stukken en zo bouw je een heel vuur op. De nieuwe (wat ze ook wel 'Zwitserse') methode noemen gaat net andersom: je legt onderop grote blokken, daar kleiner aanmaakhout bovenop en dan eventueel nog wat kleinere stukjes waar je dan uiteindelijk het aanmaakblokje tussen stopt. Het voordeel van deze methode is dat het kleine vuur nooit gesmoord zal worden en dus minder zal roken en voor andere verontreiniging zal zorgen. Daarnaast is het beter voor de kachel en het rookkanaal dat deze langzaam opwarmen en zo krijg je dus toch een mooi brandend vuur met weinig tot geen overlast voor de omwonenden.

Vanwaar dit hele verhaal? Nou, ik had het net over het punt dat ik de kachel moet controleren in het weekend qua temperatuur. Vorig weekend meende ik dat hij behoorlijk koud was dus begon ik gewoon met hem opnieuw aan te steken: dikke blokken onderop, kleinere bovenop, nog kleiner grut daar op en toen het aanmaakblokje. Niks aan de hand tot op dat moment en ook niet toen ik de boel aanstak. Toen ik een paar minuten later met een bakkie koffie in m'n handen de kamer in liep stond zo'n beetje de hele kachel vol met dikke grijze rook en die gaat dan natuurlijk ook gewoon de schoorsteen uit, wat uiteindelijk voor niemand prettig is. Bleek dat er onderin toch nog zoveel temperatuur zat dat de hardhouten blokken waren gaan gloeien, maar er was niet genoeg warmte om ze te laten ontbranden dus die lagen maar wat te rommelen. Precies wat je natuurlijk moet zien te voorkomen en voor mij was het een goede les, want vanmorgen ging het wel helemaal super. Kortom: nooit te oud om te leren en... stoken blijft leuk :)

Kleine edit: voor geïnteresseerden staat hier een filmpje op Youtube wat de Zwitserse methode voor het aansteken van een houtkachel laat zien.


handshake Vrijdag 19 februari 2016 - Human vs nature.
Persoonlijk vind ik dat we onze planeet zoveel mogelijk leefbaar moeten houden en op m'n eigen manier doe ik daar ook zoveel mogelijk m'n best voor. Afval zoveel mogelijk scheiden, ik let tijdens het autorijden op het brandstofverbruik en probeer die voor kleine ritjes sowieso te laten staan, respecteer de natuur en alles wat daarin leeft en probeer daarnaast op zoveel mogelijk manieren rekening te houden met de mensen om me heen. Het is in mijn geval niet zo dat ik het van de daken schreeuw dat het hier en daar niet alleen beter kan, maar dat het zelfs beter moet maar als de gelegenheid zich voordoet ga ik zo'n gesprek niet uit de weg.

Wie dat ook niet doet en zich in het onderstaande nummer zelfs als spreker van de natuur voordoet is de Nederlandse band Omnia. Ik kende het eerder niet en het is wellicht meer iets voor Muzikale Maandag, maar ik vind dit nummer op deze manier eigenlijk meer tot z'n recht komen. De tekst staat er in dit geval bij en het is de bedoeling om de natuur eens van andere kant te bekijken dan de menselijke kant. Wat mij betreft hebben ze een punt, ongeacht of de muziek je ding is of niet. De mens is wat mij betreft in ieder geval niet de almachtige heerser van deze planeet...
muzieknoot Maandag 15 februari 2016 - Tee Set.
De laatste uit een reeks van 10 nummers die in de week van m'n geboorte in de Nederlandse Top 40 stonden en wat kan er dan nog ontbreken? De nummer één natuurlijk en dat was She likes weeds van de Nederlandse band Tee Set. Een andere reden om dit nummer naar voren te halen heb ik eigenlijk niet, want ook al ken ik het wel en mag je het wellicht in de categorie 'klassiekers' laten vallen... het is gewoon niet mijn ding.


energy Zondag 14 februari 2016 - Energie.
Elke energie maatschappij roept het: bespaar energie, want dat is goed voor het milieu én voor uw portomonnee. Feit is alleen dat we met z'n allen in een normaal huishouden steeds minder energie zijn gaan gebruiken, maar dat we tegelijk wél duurder uit zijn. De redenen om energie te besparen kloppen dus maar gedeeltelijk, maar ja... elke reden is er één toch?

Ik vind het overigens opvallend dat de ene energie maatschappij volop bezig is met de ontwikkeling van alternatieve energiebronnen, terwijl anderen gewoon lekker door blijven rommelen met ouderwetse kolencentrales. Gas is beter, maar ook dat blijft een soort van fossiele brandstof waar op een gegeven moment een einde aan komt en dan moeten we toch echt iets anders gevonden hebben. Maar goed, dat zijn eigenlijk dingen die me vandaag al lezend bezig hielden, maar waar ik het vandaag verder eigenlijk helemaal niet over wil hebben.

Waar ik het wel over wil hebben is m'n eigen energieverbruik, want als huishouden gebruik je stroom voor diverse apparaten en in mijn geval gas voor de centrale verwarming en om te koken. Nu heb ik onlangs een app op m'n telefoon gezet van m'n energiemaatschappij om eens te kijken wat het verbruik dit jaar gaat doen ten opzichte van vorig jaar en de cijfers zijn schokkend te noemen. In positieve zin, dat dan wel...

Wat ik er ook bij moet vermelden is dat begin 2015 hier alle kozijnen met altijd nog enkel glas zijn vervangen door nieuwe kozijnen met dubbel glas en ook zijn de buitendeuren en het afdak tussen de schuur en het huis vervangen. Daarnaast werd begin september 2015 m'n oude gaskachel vervangen door een moderne cv-installatie en dat alles zou dan zeker in combinatie met de onlangs geplaatste houtkachel een behoorlijke besparing op moeten leveren.

De schatting(!) nu we anderhalve maand in 2016 zitten ten opzichte van het verbruik in 2015:
 • Stroom: blijft naar verwachting hetzelfde of valt ietsje goedkoper uit.
 • Gas: 21% besparing.

  Ten opzichte van soorgelijke huishoudens zit ik sowieso wel goed:
 • Stroom: 24% lager.
 • Gas: 17% lager.

  Hoe hoog de besparing exact uit zal vallen moet in mijn beleving nog blijken omdat het zoals eerder geschreven om schattingen gaat en die 21% kan dus uiteindelijk best lager uitvallen. Persoonlijk verwacht ik alleen maar méér te besparen, maar dat gaan we in de loop van het jaar dan wel merken. Qua stroom mag ik dan in vergelijking met 'vergelijkbare huishoudens' een stuk lager zitten, maar die zou bij mij ook nog wel een dotje omlaag kunnen. Punt is dan alleen dat dan m'n waterbed moet verdwijnen, want dat is hier in huis de grote energie slurper en tja... daar kies ik dan eenvoudigweg niet voor.


  houthakker Vrijdag 12 februari 2016 - Stapje verder.
  Normaal gesproken zitten m'n werkdagen op een goede manier vol, maar voor vandaag was het ineens erg rustig en op zich kwam me dat niet verkeerd uit. Ik had namelijk allerlei plannen voor het weekend, maar kon een aantal dingen dus even naar voren halen waardoor het weekend uiteindelijk wat meer relaxed zal zijn. Vandaag ging het eigenlijk alleen maar om dingetjes voor de kachel:

  natuursteen en ecofan


  Het stuk natuursteen heb ik opgehaald en op de schouw geplaatst en daarnaast een warmhoudplaatje aangeschaft om een ketel of iets dergelijks op te zetten. De lucht wordt tijdens het stoken nogal droog, dus op deze manier kan er zonder de lak van de kachel te beschadigen iets op gezet worden. De zwarte toren is een Ecofan en die heb vandaag gehaald om de warme lucht meer door de kamer en het liefst ook meer door het huis te verplaatsen. Het ding staat op de foto als een malle te draaien, dus vandaar dat de ventilator moeilijk of niet te zien is. Het geinige van het ding is dat hij warmte omzet in electrische energie en daarmee uiteindelijk de ventilator in gang zet. Allemaal kleine dingen die opgehaald cq nog gedaan moesten worden en op deze manier heb ik m'n vrije uren toch nuttig kunnen vullen.


  snelweg Donderdag 11 februari 2016 - Genieten.
  Na één dag met echt ALLEEN maar regen, regen, stortregen, regen én heel veel wind en een dag met behoorlijk wat regen scheen vandaag ineens het zonnetje. Winter hebben we nog steeds niet, dus de temperatuur is relatief hoog maar ondanks dat het gele bolletje in de lucht behoorlijk z'n best deed voelde het toch nog frisjes aan in de wind. Maar goed, die wind mocht de pret niet drukken want tijdens een rondje door de bossen in de omgeving van Epe en Vaassen was het vandaag ouderwets genieten en dat zonnetje maakt het werk dan wel zo prettig eigenlijk.


  muzieknoot Maandag 8 februari 2016 - The Who.
  Op deze muzikale maandag zijn we aangeland bij de nummer 3 van de Top 40 van m'n geboorteweek en daar vinden we dus The Who. Een regelrechte klassieker uit de rockopera Tommy en waar ook in de loop van de tijd heel veel uitvoeringen van uitgebracht zijn. En okee, het is misschien vloeken in de kerk voor sommige mensen maar er zijn uitvoeringen bij die in mijn beleving beter zijn dan het origineel. Toch zet ik juist die hier neer omdat het om deze versie ging die ruim 45 jaar geleden in de Top 40 stond: See me, feel me.


  snelweg Vrijdag 5 februari 2016 - Weekend!
  Terwijl de avondspits nog in volle gang is en ook het jaarlijkse carnaval op gang komt zit ik al lekker thuis na een op zich mooie week. Die begon maandag natuurlijk goed met de plaatsing van de houtkachel en die gaat tot nu toe elke avond lekker aan en zorgt niet alleen voor gezelligheid, maar ook voor een aangename warmte. En daarnaast is het natuurlijk gewoon geinig om vuurtje te stoken, laten we eerlijk zijn *grin*

  Wat vandaag ook weer eens bleek is dat het niet vanzelfsprekend is om gezond en wel weer thuis te komen. M'n buurman (ook chauffeur) kon ter nauwer nood een ongeval voorkomen toen een iets te enthousiaste oostblok collega van de snelweg af kwam. Dat hij er af kwam was op zich het probleem niet, maar wel dat de beste man aan het spookrijden was geweest en ook weer tegen het verkeer in een doorgaande weg op reed bij wat naar zijn idee blijkbaar de afrit was. Daar kwam net m'n buurman aan... niks te hard of wat dan ook, maar als je op een kruising ineens frontaal iemand op je af ziet komen is het bij wijze van spreken wachten op de klap. De politie is er bij gehaald en die hebben de man meegenomen, maar het geeft maar aan dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Ben je twee seconden eerder bij zo'n kruising, dan krijg je het nooit meer aangeremd en is het maar afwachten hoe je het er vanaf brengt.

  Maar goed, gelukkig liep het in dit geval dus met een sisser (en behoorlijke schrik) af en kan ook hij gezond en wel aan z'n weekend beginnen. Wat die oostblok collega betreft: iedereen maakt wel eens een foutje, maar dit soort dingen zijn écht levensgevaarlijk en wat dat betreft mogen ze hier in Nederland net als bij de Duitsers ook wel een soort puntensysteem invoeren, waarbij je bij een bepaald aantal punten binnen een periode jezelf toch maar eens bij een rechtbank moet gaan verantwoorden en je rijbewijs dus ter discussie staat. Ik ben van mening dat mensen heel anders zullen gaan rijden als dingen niet meer met een boete kunnen worden afgekocht, maar dat een invordering van het rijbewijs boven je hoofd hangt. Maar dat is natuurlijk een hele andere discussie. Eerst maar eens lekker weekend vieren...


  houthakker Dinsdag 2 februari 2016 - Eindelijk!
  Gisteren was een te gekke dag, want nadat ik inmiddels een hele tijd geleden het idee in m'n hoofd had om een houtkachel in huis te plaatsen was het eindelijk zo ver. Ik denk dat er zo'n beetje een jaar overheen is gegaan omdat er van alles tegen zat qua rookkanaal, maar onder de deskundige leiding van Van Rossum Kachels (link) is het dus toch allemaal goed gekomen. De verhuurder van m'n huis stelde als eis dat het netjes en veilig moest gebeuren en dat is dus gelukt. De kachel staat op dit moment lekker te branden en ik hoop hier nog jaren plezier van te hebben.

  houtkachel net geplaatst


  Uiteraard moet er nog het één en ander gebeuren zoals je op de foto kunt zien, want de Promatect achterwand moet nog afgewerkt worden (schroefgaten dicht plamuren en schilderen) en er komt op de schouw nog een stuk natuursteen waardoor ook de lelijke rand van het oude plankje wat er gezeten heeft direct verdwijnt. Dat stuk natuursteen had eigenlijk al klaar moeten zijn, maar er is me verteld dat het ongeveer anderhalve week zou duren en tja... daar zitten we nu zo'n beetje op. Dat is dus iets wat binnenkort nog gedaan wordt en voor die tijd moet ik nog even een zoektocht starten naar verf die tegen wat warmte kan om daarmee de Promatect achterwand af te kunnen werken. Kortom: op dit moment ben ik niet eens een blij mensch, maar een héél blij mensch :)


  muzieknoot Maandag 1 februari 2016 - Shocking Blue.
  Een Nederlandse band die officieel bestond van 1967 tot 1975 en hun grootste hit 'Venus' kwam uit in 1969, maar daar ga ik het vandaag dan natuurlijk niet over hebben omdat we nog steeds bezig zijn met de Top 40 van m'n geboorteweek. Het nummer wat ik vandaag wel onder de aandacht wil brengen vinden we in de lijst op nummer 7 en dat is Hello Darkness. Deze single was ooit Alarmschijf en wist het tot nummer 4 te schoppen in de Nederlandse Top 40.

  Voor de mensen die van details houden: ik schreef net dat de band in 1975 stopte, maar dat is niet helemaal waar. In '79 deden ze nog een poging, maar die zou slechts twee jaar duren en in een andere samenstelling was de band nog actief tussen 1993 en 2006. In dat laatste jaar overleed zangeres Mariska Veres en kwam er tegelijk een definitief einde aan Shocking Blue.