logo harre

Home
Blog
Breaking News
Xtra
Muziek
Drums
Bands
Werk
P. Daemen BV
AWS
Scania
Boom verwijderen?
Harre's Tree Removal
Algemeen
Video's
Links
Contact
Contact


Harre op Facebook

Harre op Youtube

logo breaking news


update Zaterdag 30 januari 2021 - Aanmaakhout.
De week is weer om en het was er n met weinig bijzonderheden. Dat is... als je de mega rellen door het instellen van de avondklok niet mee neemt dan. Wat een puinhoop veroorzaken mensen die aanhaken bij een demonstratie en vervolgens gaan rellen, dingen slopen, winkels plunderen enzovoort. Triest volk is dat. Maar goed, daar wil ik het bewust eigenlijk totaal niet over hebben want die lui zijn eigenlijk niemand's energie waard.

Vandaag ben ik eens lekker een dagje thuis aan het rommelen geweest, want ik heb bijvoorbeeld aan het begin van het stookseizoen wel een mooi dotje aanmaakhout maar dat is eigenlijk niet voldoende om het hele seizoen mee door te komen. Naar schatting is het voor een maand of 5, terwijl het stookseizoen meestal van oktober tot april loopt en daarmee 7 maanden lang is. Kortom, ergens in de tweede helft van het seizoen moet ik de bak een beetje gaan vullen om het eind van het seizoen te kunnen halen.

lege bak aanmaakhout

En dat doe ik dan natuurlijk op de houtnerd manier, want je kunt niet zomaar hout bovenop een voorraad gooien... Nee, het oude moet eerst op, dus haal ik dat er uit en vul de bak dan aan om vervolgens het oude (en daarmee meest droge) aanmaakhout er weer bovenop te gooien. Niet pers nodig omdat het toch al droog genoeg is, maar het werkt op deze manier tussen m'n orem het beste.

volle bak aanmaakhout

Ik heb altijd een voorraad aanmaakhout liggen en hoef die dan enkel nog in stukjes te zagen en te kloven, waarna het dus de gitterbox in kan. Dat ding heeft z'n geld overigens al 100 keer opgebracht, want wat een plezier heb ik hier al die tijd al van gehad. Ik heb hem in 3 stukken gedeeld: 1 met aanmaakhout en 2 delen stookhout en op die manier heb ik dus altijd hout ter beschikking wat niet direct van buiten komt. Dat scheelt nattigheid van neerslag, maar ook temperatuur en het brandt in mijn beleving toch wat makkelijker weg. Maar goed, voorlopig kan ik er zeker tot het einde van het stookseizoen weer tegen.


muzieknoot Maandag 25 januari 2021 - Firewind.
De band kwam veel eerder al voorbij met hun uitvoering van Breaking the law, maar waarom ik deze niet eerder geplaatst heb op Muzikale Maandag is wat mij betreft een raadsel. Over de clip hoeven we het maar heel kort te hebben: de zanger is een acteur en de bas zit inderdaad in een shot niet aangesloten. Doet dat iets af aan de energie van het nummer en het feit dat er in mijn ogen de ultieme gitaarsolo in zit? Nee, dus... check I am the anger.


houthakker Zaterdag 23 januari 2021 - Populier klaar.
Nog altijd had ik twee opties in m'n hoofd om de overgebleven stam te laten vallen. De eerste optie en ook degene die in eerste instantie m'n voorkeur had was om het hele ding gewoon met een treklijn achterover het perceel op te laten vallen en de tweede optie was om hem naar de zijkant te laten vallen. Om de keus wat te verduidelijken pak ik de laatste foto er nog even bij:

top en dikke takken eruit, gezien vanaf het perceel

Helemaal links onderin op de foto staan 2 bomen met wat hout er tegenaan en dat zijn de bomen waar hij bij de eerste optie tussendoor zou moeten, maar er zou dan wel een ander klein boompje nog verwijderd moeten worden. Vanwege het punt dat hij nogal hangt en al het gewicht op de foto naar rechts hangt is er weinig moeilijker dan hem recht achterover tussen die boompjes door te trekken. Ja, goed... gewoon laten vallen met de hangrichting mee zou ng eenvoudiger zijn, maar dan ligt het hele gewicht over de sloot en zie hem daar dan maar weer eens vanaf te krijgen dus dat viel sowieso af.

De tweede optie had de voorkeur van de eigenaar, want die wilde zo veel mnogelijk rond de boom heel houden en vandaar ook dat ik alle takken en de top er in eerste instantie uit had gehaald: je hebt dan een stuk minder ruimte nodig om de rest te laten vallen en dat zou dan op de foto in de richting van de fotograaf moeten. De grootste hindernis in dat geval was een prachtige berk met wat kleine boompjes die in een houtwal stonden. Richt je de boom als zager te ver uit naar links dan verdwijnt hij alsnog mogelijk in de sloot, te ver naar rechts dan vernield hij in z'n val andere bomen en de houtwal. Kortom: stiekem best nog wel een precies klusje en ook hier maakt de hangende stam het dan niet eenvoudiger. Maar goed...

stam liggend op het perceel

Gelukt uiteraard. De berk waar ik eerder over schreef staat net niet op de foto en dat is voor het geheel van het plaatje eigenlijk wel jammer omdat dan de beschikbare ruimte wat beter zichtbaar zou zijn, maar ja... je kunt blijkbaar niet alles hebben. Ik schreef net dat de hangrichting een hindernis was, maar ik besloot al werkend de boom uit te richten juist midden op die berk. Was het een boom geweest die rechtop stond, dan was hij dus exact op die berk gekomen en had ook alles vernield wat er omheen stond, maar in dit geval viel de top van het 12 meter lange stuk wat nog over was dus zeker een meter of 3 naar links en dat kwam perfect uit.

Met het zetten van de treklijn er bij was dit klusje eigenlijk zo gedaan en in principe had het vorige week ook gedaan kunnen zijn, maar dan had ik dus een grote puinhoop achter moeten laten. Vandaar dat we er vorige week bewust voor kozen om alle takken op te ruimen voor de sneeuw zou gaan vallen en de rest vandaag te doen. Je start dan sowieso lekkerder en uiteindelijk zijn we met z'n tween alsnog tot halverwege de mniddag bezig geweest met het in stukken werken van deze stam.

deel van het hout wat van de boom gekomen is

Alles is ter plaatse blijven liggen en wordt binnenkort geklooft en opgeruimd in een houthok zodat het over een paar jaar als prachtig stookhout voor een houtkachel kan dienen. Je kunt er dan voor kiezen om de stamdelen te laten liggen, maar dat schiet voor de eigenaar dan ook niet op. De stukken zijn eenvoudigweg te groot en daarmee te zwaar om ze te kunnen tillen, dus is het in principe een kleine moeite om de stamdelen even wat kleiner te slaan. Het is alles bij elkaar in ieder geval een mooi bultje hout geworden en dan komen de dunnere takken er ook nog bij, dus hier zitten ze wel weer even warm van.

En hiermee is er ook aan deze klus weer een einde gekomen. Super gaaf om te doen, gezellig en lekker gewerkt, ontspanning door inspanning... wat wil je nog meer? Goed, we hebben het werk nu uitgesmeerd over een paar zaterdagen maar het zou in principe in een dag klaar kunnen zijn. Als je niet om buren geeft die dan 's morgens al in de herrie zitten zou je om 08.00 uur een zaag kunnen starten en als je dan met 2 man een dag even knap aanpakt is het klaar. Punt is in dit geval dat er bewust gekozen is om niet te vroeg te beginnen en daarnaast ben ik voor een deel ook alleen aan de slag geweest waardoor ik steeds naar beneden moest om dingen op te ruimen. Het duurt dan gewoon wat langer, maar aangezien dit toch een klus was zonder tijdsdruk maakte dat totaal niet uit. Ik heb me weer super vermaakt en hoop op meer van dit soort dingen :)


corona virus Vrijdag 22 januari 2021 - Corona, deel 11.
Het was eigenlijk gisteren al zo goed als duidelijk, maar de avondklok waar iedereen het deze dagen over heeft gaat er toch komen met als grootse reden dat het volgens het OMT (Outbreak Management Team) 8 tot 13 procent kan schelen in de verspreiding van het virus. Zij hebben er voor geleerd, om het zo maar te zeggen maar ik heb hier persoonlijk toch een paar vraagtekens bij. De maatregel zou met name gericht zijn op jongeren, maar dat lijkt me al logisch. Ik ken niet zo veel mensen die in de avond en nacht zonder goede reden nog op pad zijn, dus over die mensen kan het sowieso al niet gaan.

Of het dus nut heeft vraag ik me af, maar het voortraject liet me hier en daar toch behoorlijk met de ogen knipperen. Of met de oren wapperen, zoals je wilt. De hele discussie over wel of geen avondklok ging gepaard met vergelijkingen uit de Tweede Wereldoorlog en dan sla je wat mij betreft de plank toch behoorlijk mis. Uiteindelijk ging het in het politiek debat zelfs meer over de tijd dat de avondklok zou moeten gelden dan over of hij wel of niet ingevoerd zou moeten worden en ook dan sla je wat mij betreft de plank nogal mis.

Maar goed, nogmaals... dat komt dan van iemand die van een avondklok zowel priv als qua werk sowieso weinig merkt. Het aantal besmettingen blijft voor zover ik weet overigens afnemen, dus dat is in ieder geval een goede zaak. Punt is blijkbaar dat die daling nog niet hard genoeg gaat en dat men daarom extra maatregelen in wil zetten. Ik ben benieuwd of de geschiedenis van vorig jaar zich zal herhalen en dat het met de zomer een stuk minder zal zijn en daarna weer op zal laaien of dat het hele gedoe nu daadwerkelijk onder controle is en we weer richting iets kunnen wat we met z'n allen een normale samenleving noemen.


houthakker Donderdag 21 januari 2021 - Zagen en snoeien.
Overal in het land is men volop aan het zagen en snoeien, omdat het daar nu simpelweg de beste tijd van het jaar voor is. Weinig tot geen sapstroom, geen blad aan de bomen en dus enkel takken verwijderen... dat scheelt veel tijd, moeite en daarmee in veel gevallen dus ook geld. Het punt is alleen dat veel mensen niet lijken te snappen dat het allemaal op een bepaald moment daadwerkelijk nodig is om te doen. Bij snoeiwerkzaamheden valt het over het algemeen mee, maar gaat er een boom om dan staat er al snel iemand met de vraag of het wel nodig is. Laat staan als er een paar honderd bomen geruimd moeten worden.

En goed... je zou kunnen stellen dat ik als zager met een dubbele agenda zit, maar dat is niet waar. Bomen haal ik niet weg 'omdat het kan' of om andere wazige redenen, maar altijd met een goede onderliggende reden. De vele fijnsparren van afgelopen jaar zijn bijvoorbeeld omgezaagd omdat ze dood waren door de Letterzetter en daardoor een gevaar vormden voor hun omgeving. Daarnaast is het omzagen en opruimen van de bomen ook een poging geweest om verdere verspreiding van het beestje tegen te gaan en dat lijkt in de percelen waar ik bezig ben geweest wel z'n vruchten af te werpen.

Het bos waar ik onderhoud heb gedaan knapte volgens passerende boswachters zienderogen op en dat is niet omdat je domweg van alles om gaat zagen wat je tegen komt. Overal zit wel een plan achter en ja, er gaan dan bomen weg. Ja, je bent op een plek bezig wat veel mensen 'natuur' noemen, maar in feite bestaat er in Nederland geen enkel stukje natuur. Alle gebieden worden beheerd door de mens en er groeit dus enkel wat de mens er toestaat te groeien. Kortom: beheer en dat is iets waar je in mijn beleving als zager niet mee bezig kunt zijn, maar mee bezig MOET zijn. Alleen dan behaal je goede resultaten en of het dan om een bosperceel gaat of om een particuliere tuin waar n boom in staat die te groot is geworden maakt dan niet zoveel uit.

Een mooi voorbeeld is de populier waar ik nu mee bezig ben. Hij staat op een particulier perceel, is ruim 20 meter hoog en hangt enorm naar de buitenkant. Zolang zo'n boom kerngezond is en hij niet te veel directe wind vangt is er helemaal niks aan de hand, tot het moment dat hij om valt en in dit geval zou hij het huis van de overburen behoorlijk raken, om dan maar niet te beginnen over enorme schade aan het straatwerk. Allemaal dingen waar je over na moet denken als eigenaar, want je wilt aan de ene kant een booom zo lang mogelijk laten staan maar aan de andere kant wil je ook niet de rekening van allerlei schade die je boom veroorzaakt heeft omdat hij door z'n leeftijd en/of ziekte omgevallen is.

In dit geval is dus gekozen om de boom preventief te ruimen voor er problemen ontstaan en iemand die nergens om geeft zou er nog zeker 5 meer uit het perceel zagen, alleen zie ik daar zelf de meerwaarde niet van in en de eigenaar in dit geval al heleml niet dus blijft de rest gewoon zoals het is. Nog sterker: de opdracht is om er zeker van te zijn dat tijdens de werkzaamheden andere bomen niet beschadigen en daardoor ook weg zouden moeten. Ook hier is het dus best een kwestie van nadenken en puzzelen om aan die opdracht te voldoen en zo'n grote boom zonder schade aan de omgeving te verwijderen, alleen heeft de gemiddelde passant daar geen weet van en is de opmerking dat het zonde is hem te verwijderen toch al een paar keer gevallen.

Waarom schrijf ik dit? Omdat ik net een stukje tegen kwam over 500 populieren langs een dijk die verwijderd moeten worden. Ze zijn allemaal zo tussen de 50 en 60 jaar oud en voor een populier is dat een beste leeftijd. Toch is er protest aangetekend en aan de ene kant snap ik dat, want je haalt wel de ziel uit zo'n stuk dijk maar aan de andere kant... zo redeneerde men ook over de populieren langs de A2 bij Boxtel en dat bleef men doen tot ze bij een storm ineens letterlijk dwars over de snelweg lagen. Dan is de gevaarzetting ineens wl duidelijk, want niemand wil natuurlijk zo'n reus op z'n auto hebben.

Die 500 populieren, dat zijn er ook echt wel veel en er komen andere bomen voor terug maar dan nog zal het tientallen jaren duren voor zo'n dijk weer de ziel heeft die ze ooit verloor. Jammer? Ja, aan de ene kant wel maar realiseer dat het ook gewoon nodig is. Zoals ik eerder al schreef valt ook dit onder een stukje beheer en is lukraak laten groeien tot ze omvallen gewoon geen optie, hoe graag je dit misschien ook wel zou willen doen. Het zou voor veel mensen best schelen als ze er op deze manier naar zouden kunnen kijken en wie weet zouden ze er dan ook nog (een beetje) begrip voor op kunnen brengen als er bomen verwijderd worden.


muzieknoot Maandag 18 januari 2021 - The Steel Woods.
Dit jaar alweer 3 jaar oud, maar voor mij nieuw en ik zapte er overheen toen ik een keer op Youtube wat rond zat te klikken. Een nummer wat qua 'feel' in alle opzichten wel klopt en daarom alleen al een vermelding waard is, al hoef het je stijl van muziek natuurlijk niet te zijn. Check The rock that says my name.


houthakker Zaterdag 16 januari 2021 - Update zaagprojekt.
Het is niet te geloven, maar volgens de weermannen werd ons iets van winter belooft en... ze kregen gelijk. Vanaf vanmiddag 15.30 uur of zo is het lichtjes gaan sneeuwen en op zich kan er 3 tot 5 centimeter gaan vallen. Niks om over naar huis te schrijven natuurlijk, maar aangezien sneeuw hier in ons landje zo'n beetje een zeldzaamheid lijkt te worden is het toch wel weer leuk om te zien. Dat is... als het maandag maar weg is, want met het werk vind ik het persoonlijk helemaal niks om rekening te moeten houden met alle paniekvogeltjes die bij het zien van een enkele sneeuwvlok al driftig in de stress schieten.

De planning voor vandaag was om voor de sneeuwval klaar te zijn met wat ik wilde doen en dat is gelukt. Je kunt met een beetje sneeuw natuurlijk prima verder werken in een boom, maar aangezien het in dit geval geen 'moeten' is besloot ik al m'n lijnen en zo gewoon lekker droog te houden en dat is gelukt. Ik begon vorige week met dit als uitgangspunt:

vooraf aanzicht vanaf de straat

Vroeg beginnen in een weekend vind ik persoonlijk in een woonwijk niet handig. Tenminste... Als je iets in een dag klaar wilt krijgen zul je hier en daar misschien wel moeten, maar zoals eerder al aangegeven zit hier totaal geen tijdsdruk achter en zie ik het nut er niet van in mensen in de directe omgeving rond 08.00 uur al wakker te maken met het prachtige geluid van een kettingzaag. Vandaar dat ik dus ergens in de loop van de ochtend pas begin. Dat in combinatie met het punt dat ik vorige week in m'n uppie bezig was en dus niet alleen telkens naar beneden moest om rommel te ruimen maar ook het voorbereidende werk moest doen zorgde er uiteindelijk voor dat ik hier uit kwam:

aanzicht met takken er deels uit vanaf de straat

Vandaag naast wat klein spul de top en een dikke tak laten vallen, de stompjes afgezaagd die ik gebruikt heb om op te gaan staan en met z'n tween aan het opruimen geslagen. Dat laatste kwam perfect uit, want zoals ik aan het begin al aangaf waren we mooi voor het vallen van de sneeuw klaar en hoeft volgende keer alleen de stam nog maar plat en in stukken gewerkt te worden.

top en dikke takken eruit, gezien vanaf het perceel

Het waren echt wel stukken van formaat die naar beneden gekomen zijn zoals te zien is aan de dikte van deze tak en het is niet zo dat ik kleine handjes heb. Dat maakt het aan de ene kant wel spannend, maar aan de andere kant is het dezelfde spanning die je scherp houdt.

dikke tak met m'n hand er op voor de verhouding

Heel kort samen gevat was het dus weer een geweldige dag: lekker gewerkt, mooi voor het slechte weer klaar en uiteindelijk gezond weer thuis waarbij dat laatste natuurlijk het meest belangrijk is. Een echte planning hangt er niet aan vast voor het restant, want de kans is net zo groot dat ik het bij mooi weer op een dag doe dat ik met m'n werk op tijd klaar ben als dat het ergens in een weekend zal worden. Dat is dus maar even zien, maar ik ben hier voor alsnog rg blij mee :)


muzieknoot Maandag 11 januari 2021 - Burn Halo.
Track nummer 1 en de eerste single van het debuutalbum van deze band, die wil ik vandaag onder de aandacht brengen en dat is niet omdat het net uit is zeg maar... Nog sterker: het nummer komt uit 2008 en de band bestaat officieel nog, maar vanaf hun laatste tour in 2016 naar aanleiding van hun laatste album kan ik niks meer over deze band vinden. Toch rammelt het rg lekker weg en met name als drummer kun je bij het refrein nt voor de telling gaan zitten waardoor het geheel ng meer energie krijgt. Check Dirty little girl.


terugblik Zondag 10 januari 2021 - Niks nieuws.
Niks nieuws als in de zin van die zondagen waar ik vorige week over schreef... dat gevoel is deze week niet anders geworden. Nog sterker het werd qua werk een vreemde hectische week en laat ik er dan gelijk maar bij zeggen dat dit gevoel bij mij persoonlijk weg komt en niet veroorzaakt wordt door een planning of wat dan ook. Maandag was ik vrij, dinsdag de eerste werkdag van het nieuwe jaar en qua drukte hakte dat er direct behoorlijk in. De woensdag die voor mij voelde als dinsdag was niet anders en op het moment dat je dan denkt dat het qua werkweek lekker op begint te schieten is het donderdag en had ik qua vermoeidheid het gevoel dat het vrijdag was waardoor de week aanvoelde als een dag te lang.

Uiteraard is alles uiteindelijk gewoon op plaats van bestemming gekomen en was er feitelijk niks aan de hand, maar ja... gevoelsmatig liep het dus gewoon niet. Nu werd me aan het eind van de week duidelijk dat de weersverwachting voor gisteren behoorlijk goed was in de zin van zo goed als geen wind en erg weinig kans op neerslag, dus dat bood kansen om m'n koppie weer even leeg te maken.

houthakker Ik heb het project van de grote populier waar ik ook eerder al over schreef aangenomen en hoewel dat eigenlijk gewoon een klus is voor 2 man besloot ik daar in m'n uppie vast een beginnetje te maken. Puur om m'n gedachten even te verzetten en 3 takken afzagen is dan eigenlijk net zo'n prestatie als dat alles helemaal af zou zijn. Dat laatste gaat me in een dag niet lukken, maar het gaat even om het idee: gewoon lekker bezig zijn. "Ontspanning door inspanning." zoals meneer Mulder van het Hypisch Centrum Bommelerwaard vroeger altijd zei tijdens de les en dat werkte eigenlijk te gek met dit als uitgangspunt:

populier voor werkzaamheden vanaf perceel

Het lastige in dit geval is eigenlijk het punt van alleen aan de gang zijn. Qua veiligheid was er overigens wel iemand die me altijd in de gaten hield, maar qua praktisch werk vallen er takken naar beneden (logisch) en die zorgen dan op de grond uiteindelijk voor een grote puinhoop waardoor je als zager naar beneden moet om de bende op te ruimen. Daarna weer omhoog en dat blijft zich dan herhalen tot je of klaar bent of doodmoe van het klimmen op en neer en vandaar dat het eigenlijk veel handiger is dit soort klussen met minimaal 2 mensen te doen. En in de boom en n op de grond en dan zijn er mensen die zeggen dat de zager in de boom het belangrijkste is in de keten, maar persoonlijk ben ik van mening dat degene op de grond dat is. Als je met iemand werkt die logisch na kan denken en daarbij ook veilig werkt is dat eigenlijk onbetaalbaar, want het scheelt zo vreselijk veel tijd en energie.

populier tijdens voorbereidend werk gezien vanaf perceel

Nu zul je jezelf misschien afvragen wat die ladder tegen de boom doet terwijl ik klim met klimsporen en een flip,- en klimlijn, maar die staat er juist om m'n broodnodige energie een beetje te sparen. Ik heb met een kort laddertje eerst de onderste takken verwijderd en heb er daarna de lange tegenaan gezet om verder naar boven te kunnen komen. Het gebruik van een ladder scheelt dus energie, maar heeft in mijn beleving ook gelijk 2 nadelen.

Het eerste is dat hij altijd onder een hoek staat, dus als je een lange ladder hebt zal die tot zeker de helft van de hoogte best ver van de boom af staan waardoor je niet bij de takken kunt die je af wilt zagen. Het makkelijkste is daarom een lader waarbij je op bijna maximale hoogte kunt werken zodat je altijd het dichtst bij je werk staat en dan nog zeker ik mezelf aan de boom. Het andere nadeel is de ladder zelf, want een dikke tak (in deze boom zitten takken tot bijna 30 centimeter dik en een meter of 5 lang) die op de ladder valt zorgt natuurlijk niet alleen voor een hoop schade, maar ook voor gevaar als die tak de ladder ineens onder je uit slaat en je naar beneden valt als je jezelf niet hebt gezekerd aan de boom.

populier met bijna alle takken er uit, gezien vanaf perceel

Maar goed, ondanks de genoemde nadelen vond ik het een stuk prettiger een heel eind via de ladder omhoog te kunnen en ook die staat overigens gezekerd tegen de boom. Het was een productieve dag en het enige wat nog moet gebeuren is de laatste takken uit de top zagen, dan onderweg naar beneden alle steunen om op te staan nog verwijderen en het plan is inmiddels duidelijk: hij gaat met de lier achterover het perceel op. Daarvoor moet er n klein boompje weg, maar die staat in een hele groep en de andere optie was het verwijderen van 4 of 5 kleinere boompjes en een prachtige grote berk. Om die allemaal op te offeren gaat de eigenaar wat mij betreft terecht te ver en vandaar dat het een kwestie wordt van lieren, maar dat is dan voor de volgende keer als we wel met 2 man zijn.

Het was wat mij betreft een prachtige dag en ik had aan het einde niet alleen m'n koppie lekker leeg, maar m'n lijf eigenlijk ook. Moe en zeer voldaan kwam ik uiteindelijk weer thuis en na het opruimen van de spullen is het dan echt genieten van de avond. Ik hoop op nog heel veel van dit soort dagen...


muzieknoot Maandag 4 januari 2021 - Sammy Hagar.
Sammy kwam al eerder voorbij op Muzikale Maandag en ik vind hem nog steeds zo'n beetje d rockstem aller tijden. In de video van vandaag lijkt hij een spontane jam te doen met gitarist Steve Lukather die naast dat hij in Toto zit ook bekend is van zijn solowerk en werk als sessiemuzikant in welke hoedanigheid hij volgens mij iets van 1500 albums meewerkte, maar in werkelijkheid zijn het allemaal wel bekenden van elkaar.

Goede bekenden zelfs, aangezien bassist Trevor de zoon is van Steve en drummer Kenny Aronoff naast dat hij werkte met echt hl veel grote namen ook tijdelijk samen met Sammy in Chickenfoot zat als vervanger van Chad Smith. Kortom: echt een spontane jam is dit zeker niet, maar daarom niet minder lekker wat mij betreft. Check hier hoe ze een relatief simpel nummer als Crossroads zo om het vat gieten dat je soort van MOET blijven kijken tot het einde. Energy is key...


houthakker Zondag 3 januari 2021 - Project en zondag.
Met Harre's Tree Removal lijkt het jaar goed te beginnen, want er is gisteren een nieuw project binnen gekomen waar ik in m'n uppie toch best wel een dotje werk mee heb. Maar goed, om dat maar direct te relativeren: we gaan dit met z'n tween aanpakken en dat maakt het niet alleen makkelijker, maar ook een stuk gezelliger. Waar het om draait? Nou, hierom:

vooraf aanzicht vanaf de straat

vooraf populier vanaf de straat

populier voor werkzaamheden vanaf perceel

Met een dikte van 60 cm en een totale lengte van net geen 20 meter valt het allemaal op zich nog wel mee. De hindernissen zitten in dit geval in het punt dat hij enorm scheef staat wat niet alleen het klimmen lastiger maakt, maar ook het risico met zich mee brengt dat het hele spul bij de buren op het huis komt te liggen als het onverhoopt mis gaat. Maar goed, daar komt een goed plan om de hoek kijken en dat begint in dit geval met het verwijderen van alle takken. Daarna zijn er in principe nog 3 opties die ik hieronder in volgorde van persoonlijke voorkeur zal noemen met daarbij hun voor,- en nadelen:

 • De boom gaat in z'n geheel achteruit het perceel op.
  Dit heeft op dit moment m'n voorkeur en het idee is dan om hem tegen de hangrichting in met de lier het perceel op te trekken. Hij moet dan wel 100% qua richting goed ingezaagd worden omdat de hele stam precies tussen 2 kleinere bomen door moet vallen en die kleinere bomen moeten blijven staan. Hij past er tussendoor en daarmee is het dus mogelijk om het hele spul in n keer tegen de grond te werken, maar met de eerder genoemde hoogte van 20 meter is een minimale afwijking onderin qua velrichting voldoende om hem bovenin zo ver naar links of rechts te laten vallen waardoor hij enkel tegen n van de andere bomen aan gaat hangen en dan heb je dus een nieuwe uitdaging met een grote boom die onderin los staat en bovenin geen kant op gaat.

 • De boom gaat in 2 delen de lengterichting van het perceel op.
  Een mogelijkheid waarbij het niet op een paar centimeter nauwkeurig komt waar de stukken vallen, want richting de achterkant van het perceel is er de mogelijkheid voor deze oplossing. In n keer gaat het niet om de eenvoudige reden dat de ruimte er voor ontbreekt, dus door de stam in 2 keer om te zagen is die hindernis dan te overwinnen. Het grootste probleem is bij deze oplossing dat de boom als voorbeeld naar rechts hangt, maar dat hij naar je toe moet vallen. In een bos een fluitje van een cent, ook mocht het mis gaan alleen hier ligt de bende dan ineens op straat en is het maken van een tijdelijke afzetting eigenlijk wep een veilige optie voor het geval de breuklijst onverhoopt en onbedoeld scheurt.

 • Van boven naar beneden de stam in blokken zagen.
  Deze laatste optie is het meest veilig, want in principe zaag je de hele boom gewoon in stukken om tot je weer beneden op de grond staat. Het nadeel vind ik persoonlijk dan nog steeds dat de boom enorm scheef hangt en dat je er dan als klimmer vl langer op je klimsporen in staat. Iets wat dan voor de directe omgeving niet uit maakt, maar qua persoonlijke veiligheid in mijn beleving een enorm verschil maakt.

  In alledrie de gevallen komt de definitieve oplossing gaandeweg het werk naar voren omdat de uiteindelijke vorm dan ook echt zichtbaar wordt in plaats van dat je een inschatting probeert te maken. Om die reden is het in de meeste van dit soort gevallen niet slim om n plan te hebben en dat dan maar uit te gaan voeren. Mocht er wat dan ook tegen zitten, dan zul je immers altijd over een backup plan moeten beschikken om de klus toch tot een goed einde te brengen. Maar goed, dat komt ter zijner tijd wel goed en er volgt uiteraard later meer als er iets over te melden valt.

  kerst Waar ik deze vakantie tegenaan liep is dat ik qua werk (hoewel een soort van verplicht) bijna 2 weken vrij ben geweest, maar niet het gevoel heb ook echt vakantie gehad te hebben gehad. Dat komt door de 5 'zondagen' die we in deze periode gehad hebben. Het staat bewust tussen aanhalingstekens, maar m'n vakante begon immers met de twee kerstdagen en dan heb je de eerste 'zondagen' al te pakken waarna direct een echte zondag volgde. De week erop is 1 januari ook een soort zondag en twee dagen later is het alweer zondag, maar dan de echte en dat is dan vandaag.

  Allemaal dagen waarop het grootste deel van Nederland vrij is en allemaal dagen die als zondag worden gezien waardoor je dus eigenlijk niet kunt doen en laten wat je wilt. En laat dat laatste nou voor mij de ultieme vakantie zijn: een periode waarin niks moet en ik kan doen wat ik wil en wanneer het me uit komt. Ik hoef daarvoor helemaal nergens heen, dus de lockdown door Covid maakt in die zin voor mij persoonlijk in ieder geval geen verschil en hoewel ik de afgelopen weken echt wel nuttige en leuke dingen heb gedaan komt het m'n algehele vakantiegevoel gewoon niet ten goede. Maar goed, vanaf vandaag beginnen de normale weken weer en dat komt me ondanks het hierboven beschreven project toch wel goed uit.


  2021 Vrijdag 1 januari 2021 - Beste wensen.
  De beste wensen voor 2021 en dat het een jaar mag zijn met veel geluk en in goede gezondheid. Dat wens ik iedereen toe die hier af en toe of met enige regelmaat naar toe komt om te kijken wat ik allemaal aan het rommelen ben. De combinatie van vrijdag en 1 januari zorgt voor een extra lang weekend en vanaf maandag gaan we er met z'n allen gewoon weer iets moois van maken.