logo harre

Home
Blog
Breaking News
Xtra
Muziek
Drums
Bands
Werk
P. Daemen BV
AWS
Scania
Boom verwijderen?
Harre's Tree Removal
Algemeen
Video's
Links
Contact
Contact


Harre op Facebook

Harre op Youtube

logo breaking news


muzieknoot Maandag 30 januari 2023 - Mika.
2007. 16 jaar geleden alweer kwam het debuutalbum Life in cartoon motion van Mika uit en op één of andere manier was dat in mijn beleving ook het meest succesvolle album, want daarna kreeg ik er maar weinig meer van mee. Dat hoeft natuurlijk niet zo heel veel te zeggen, maar de singles die hij uitbracht in 2007/2008 ken ik van titel allemaal nog wel als ik ze in een lijstje zie en daarna zegt het me allemaal niks meer.

Maar goed... Muzikale Maandag zou Muzikale Maandag niet zijn als ik voor een hit zou gaan en daarom kies ik voor vandaag ook weer net iets anders maar wat in mijn ogen dan wel weer briljant in elkaar zit, al heb ik in dit geval wel steeds het idee dat het lekkerder klinkt als hij net een fractie sneller zou zijn. Check Love today.


logo rockband kalamazoo Zondag 29 januari 2023 - Weekoverzicht.
Weekoverzicht, dat klinkt best uitgebreid maar als je naar beneden kijkt zie je dat het op zich allemaal nog wel meevalt. Ik heb in principe 2 dingen die ik er even tussenuit wil halen en het eerste is het ter ziele gaan van Kalamazoo Revisited. Wat ooit begon als leerschool en waar we stapjes maakten richting een audiovisueel spektakel met allemaal eigen nummers bleek toch niet wat we met z'n allen zochten en daar zijn zo veel redenen voor te noemen dat ik daar niet eens op in wil gaan.

Het is simpelweg niet 1 ding wat op 1 persoon terug valt te halen en dat is in mijn beleving ook de simpele reden dat we met een goed gesprek als bandleden uit elkaar konden gaan. Een leuke tijd, veel nieuwe technieken opgestoken in de zin van werken me3t een clicktrack, audio die gelijk moet lopen aan video en dat soort dingen meer maken het een waardevolle periode maar voor mij persoonlijk zat er kort samen gevat niet de energie in die ik zocht en zo had eigenlijk iedereen wel iets en is het gewoon goed om te stoppen.

logo p daemen maasbree Gisteren weer eens even naar het Limburgse gereden voor een Code 95 training en dat ging in dit geval in de vorm van een chauffeursdag die ze bij ons op de zaak intern organiseren. Er wordt dan niet oeverloos over 1 onderwerp gesproken maar in dit geval kwamen de onderwerpen veilig werken, administratie en boordcomputer, schadepreventie en manouvreren met een trekker/oplegger aan de orde. Het is in mijn beleving een dag waar je niet allerlei info naar je toe geworpen krijgt die je er maar in moet stampen, maar meer een goede presentatie met eye openers. Kleine dingetjes kunnen in ons vak uitmonden tot grote en hier en daar zelfs risicovolle dingen en door die snel te herkennen en er op in te spelen is in het geval van schadepreventie bijvoorbeeld veel te winnen.

Overal wel weer iets opgestoken, alleen het achteruit rijden met de oplegger over een uitgezet parcours met pilonnen waar dan een tennisballetje bovenop lag was gewoon niet voor mij weggelegd. Ik mis daar simpwelweg de ervaring voor en geef dat ook gewoon ruiterlijk toe, maar ja... van te voren al opgeven zit er niet in dus heb ik uiteraard wel een poging gedaan. Het is overigens wel mooi om te zien dat ook andere collega's het hier en daar best niet helemaal foutloos doen, maar het spul wel op de plek krijgen waar hij moet zijn terwijl er ook de vakman tussen zit die moeiteloos overal om heen rommelt. Gewenning aan je vaste auto is in dit soort gevallen best van invloed, maar toch. Je moet het alsnog wel 'even' doen.

Al met al weer een leuke en leerzame dag en zo spreek ik ook nog eens wat collega's, want hoe je het ook wend of keert: die zie ik normaal gesproken zelden of nooit aangezien ik enkel overdag op de zaak kom en zij dan op pad zijn. Qua Code 95 was dit voor mij deel 2 van 5. Er moet nog een praktijkdag bij in de vorm van rijoptimalisatie of iets dergelijks en ik moet nog voor de verlenging van m'n heftruckcertificaat, dus dan hoeft er in principe nog maar 1 dag ingevuld te worden voor dit blok en zit het er alweer op.


muzieknoot Maandag 23 januari 2023 - Airbourne.
Snoeihard, een bult energie. Ik had voor Running wild kunnen kiezen waar Lemmy Kilmister van Motörhead ook in mee doet, maar kies op Muzikale Maandag net voor die andere namelijk Blackjack. Einde toelichting *grin*


onderhoud bos Zondag 22 januari 2023 - Groot onderhoud.
Gisteren verder gegaan met het groot onderhoud in het Brabants Bosje en dan niet alleen, maar gewoon ijskoud met 4 man aan de slag en dat was net zo effectief als gezellig. Het idee achter het groot onderhoud van dit seizoen wat we nu 5 jaar na de start van de eerste werkzaamheden doen is preventie: schade voorkomen aan omliggende percelen. Tussendoor zorg ik dat omheiningen vrij blijven en haal ik hier en daar wel eens een boompje om, maar het beheer is gericht op bos wat bos moet zijn en bos moet blijven door de natuur zo veel mogelijk haar gang te laten gaan.

Maar goed, schade was de reden van de start van het werk hier en er staan simpelweg wat bomen in die voor enorme schade kunnen zorgen als ze om gaan en ze worden ook daadwerkelijk niet alleen ouder maar ook slechter. Vandaar de keus om dit jaar weer eens groot onderhoud uit te voeren en daarbij de risico's er tussenuit te halen waardoor er een veilige omgeving overblijft. Het is bos, natuur en daarmee kan er uiteraard altijd wel een boom omvallen maar de kunst is om de randen veilig te houden en wat er in het midden gebeurt... tja, dat is de natuur die daar haar gang gaat. Bomen doorlopen op die manier zo veel mogelijk hun natuurlijke cyclus, sterven een natuurlijke dood en maken ook na die dood onderdeel uit van het ecosysteem.

Ik vind dat altijd nog zo mooi dat ik dit puur als hobby doe en daarbij dus hulp krijg van vrienden die niet alleen mee gaan omdat er wat stookhout te halen valt, maar die het idee achter zo'n beheersplan snappen en daar ook plezier aan beleven. Zeg nou eerlijk... Het is toch heerlijk om in een bos bezig te zijn? Foto's heb ik deze keer niet maar we moeten nog een keer en daarna moet het perceel er in theorie weer een jaar of 5 tegen kunnen, dus die beelden komen vast nog wel.


het weer Vrijdag 20 januari 2023 - Winter.
Het werd vanaf gisteren toch nog een spannende week en dat had dan voor het grootste deel met het weer te maken en daarnaast in mijn beleving met de manier hoe Rijkswaterstaat daar mee om ging. Er was in delen van het land knap sneeuw gevallen en ze hadden daar niet voldoende naar gehandeld waardoor er letterlijk een ijsbaan ontstond en vrachtwagens op de A2 bij Eindhoven letterlijk dwars van de weg gleden. Een ijsbaan was het, iets anders valt er niet van te zeggen en ik vind dat een kwalijke zaak.

Naast het enorme gevaar wat het opleverde was er ook de vertraging en die liep op tot 2 à 3 uur. Overdreven? Ik deed ruim 3 uur over een stukje van 60 kilometer snelweg en kwam door deze enorme vertraging uiteindelijk niet eens uit met m'n werk, want dat kwam simpelweg niet af en ik zal daarmee echt niet de enige zijn. Het is begrijpelijk dat Rijkswaterstaat niet opgewassen is tegen extreme omstandigheden, want daar is ons landje simpelweg niet op ingericht terwijl landen als Zweden hun hand voor dezelfde vergelijkbare omstandigheden niet omdraaien. Het punt is dat het hier niet om extreme omstandigheden ging en dat het ook niet landelijk was maar enkel regionaal. Kortom, ze mogen bij RWS wat beter hun best gaan doen wat mij betreft.


muzieknoot Maandag 16 januari 2023 - Slash.
Iedereen kent deze gitarist wel die in eerste instantie bekend werd via Guns 'n Roses, veel weten dat hij na het uiteenvallen van deze band solo verder is gegaan en ik ken persoonlijk het nummer wat ik vandaag op Muzikale Maandag onder de aandacht wil brengen al een jaar of 12 maar het kwam nooit in me op om het hier even neer te zetten. Daar komt vandaag dus verandering in: van zijn eerste solo album Slash uit 2010, check Ghost.

En voor degenen die niet weten hoe Slash er uit zou zien als hij een paard zou zijn heb ik dan deze afbeelding nog:

als slash een paard zou zijn


het weer Zaterdag 14 januari 2023 - Zeikweer.
Het vrachtje kachelhout waar ik eerder deze week over schreef is inmiddels ingeruimd en kan nu 3 jaar blijven liggen. Punt is wel dat ik nog het één en ander te kort kom, ook nu ik er vandaag weer een dot bij heb gekiept. Ik heb alleen geen zin meer om het weg te gaan stapelen, want voor de tweede keer deze week is het qua weer echt een hopeloze dag met regen, regen en tussendoor dan ook nog een beetje regen. Dat die regen hier in de regio zo hard nodig is om het grondwaterpeil weer op normaal niveau te krijgen gaat er bij mij niet meer in, want de sloten en opslagbekkens staan niet alleen behoorlijk hoog... er zijn inmiddels zelfs wegen afgesloten omdat men bezig is met overtollig water weg te pompen.

Normaal gesproken is het weer niet iets wat me snel zal beïnvloeden, maar voor elke regel is er blijkbaar een uitzondering want nu het voor de tweede keer deze week echt een zeikdag is met zo goed als geen enkel droog moment word ik er best wel een beetje simpel van. Dingen binnen doen? Ik heb vanmorgen de oude Stihl MS180 uit elkaar gehad om de carburateur eens schoon te maken want die liep niet lekker meer, maar daarna moest ik toch buiten aan de sjouw. Een drooghok moet immers wel vol met hout en als je niks doet gebeurt er simpelweg ook niks.

Dus tja, ik koos er maar voor om mezelf goed nat te laten regenen in een paar uur tijd en op een bepaalde manier voelt de activiteit dan wel goed maar dempt het weer toch het enthousiasme, om het zo maar samen te vatten. Al met al de lange voorraad leeg kunnen halen en die verdwijnt dan als het goed is morgen het drooghok in. Later is het dan nog een kwestie van het laatste beetje aanvullen en dan kan het volgens schema 3 jaar blijven liggen en zich ontwikkelen tot prachtige stukken kachelhout.

Maar goed, vandaag voelde dus als een soort 'moetje'. Om dit te verduidelijken begin ik wellicht op een vreemd punt in het verhaal, maar gaandeweg wordt het dan vanzelf wel duidelijk. Het 'probleem' wat ik heb is dat er in het Brabants Bosje wat ik in onderhoud heb een paar bomen staan die er uit moeten. Die vormen een risico voor hun omgeving en 1 van de bomen in datzelfde groepje is uiteindelijk de aanstichter geweest van het feit dat ik daar aan de slag mocht. Er was een hele dikke tak uit een grove den gebroken en die had schade veroorzaakt bij het aanliggende perceel.

De kunst is in dit geval om bomen zo lang mogelijk te laten staan, maar degenen die schuin over het hek heen hangen zullen daar uiteindelijk toch doorheen vallen en met behoorlijk wat wortelrot in het perceel is het gewoon lastig om goede voorspellingen te doen. Kortom, die bomen moeten er binnenkort uit en omdat het hier om grotendeels gezonde exemplaren gaat leveren die mooi stookhout op. Stookhout wat bij mij in de lange voorraad gaat. Dat is een soort spaarpotje voor het volgende seizoen als de drooghokken hier leeg zijn, alleen lag die lange voorraad tot vanmorgen toe nog vol met hout en dan kan ik dus nergens met het hout heen wat dit klusje oplevert.

Het hout uit de lange voorraad moet naar huis, daar opgestapeld worden in een drooghok en op die manier komt er dus ruimte om die lange voorraad weer vol te leggen met hout. Op zich allemaal niet zo heel listig, zij het dat vanaf 15 maart het broedseizoen weer begint en ik vanaf uiterlijk die datum maar het liefst al vanaf begin maart niks meer in het bos wil doen. Voor die tijd moet het zaagwerk klaar zijn en het is niet heel veel wat er moet gebeuren, maar het is toch even een kwestie van organiseren om er heen te gaan en ook direct het gezaagde hout mee terug te nemen. En dat dus tussen de normale agenda door.

Dus tja... vandaar dat ik er vandaag maar voor koos om in de regen aan de slag te gaan. Ik hoor soms van mensen dat het helemaal niet goed is om het hout zo nat te laten worden, maar het gaat in dit geval om vers hout wat zoals ik eerder al schreef nog 3 jaar in de drooghokken blijft liggen en dan kan een (flinke) dot regen echt geen kwaad. Alles wat er nu op regent is met een weekje droog weer en wat wind er ruim af en dan begint het proces waarbij uiteindelijk ook de houtcellen zullen drogen. Als die dan nog maximaal 15% vocht bevatten is het hout meer dan prima en zonder overlast te stoken en dat maakt het rommelen in de regen het stiekem toch wel weer waard.


houtkachel Dinsdag 10 januari 2023 - Stookhout.
Sinds de energieprijzen omhoog vlogen hebben heel veel mensen het idee gekregen om dan maar een houtkachel te gaan stoken. Veel van die groep hadden die al, maar er zijn ook mensen die er zelfs een kachel voor aangeschaft hebben en met name die laatste groep is in mijn beleving juist érg duur uit. Een goede kachel is best prijzig, de aanleg van een goed rookkanaal net zo en waar de houtprijzen jaren geleden nog op een dieptepunt zaten vanwege de enórme hoeveelheid hout waarmee de markt overspoeld werd... nu is het andersom.

In de particuliere handel kun je als je zoekt nog wel redelijk hout voor redelijke prijzen vinden, maar bij de professionele bedrijven waar je kwalitatief goed haardhout koopt betaal je ook écht de hoofdprijs: tussen de €300,- en €350,- per kuub als je direct een grote pallet van ongeveer 2 kuun afneemt. De voordelen hiervan spreken voor zich, want het is over het algemeen droog genoeg om de kachel in te kunnen en voor dergelijke bedragen heb je het ook daadwerkelijk thuis staan dus je hoeft zelf niks te sjouwen of wat dan ook.

Het enige nadeel bij de professionele handel is dat ze in de meeste gevallen aangeven dat het vochtpercentage onder de 20% zit en dat is ook wel het geval, maar 18% zit ook onder de 20 alleen is dat voor het mooie nog net te veel en dat weet je pas als je gaat meten. Feitelijk zou het dus nog even moeten liggen drogen, maar goed... In de particulieren handel gaat het er soms bijna schandalig aan toe, want daar moet je echt zoeken om iemand te vinden die je als consument daadwerkelijk een voordeeltje aanbied.

Zo kwam ik onlangs een advertentie tegen waar in de kop enkel 'kwaliteits haardhout' stond met daaronder een prijs van €80,- per bak en daar begint eigenlijk de ellende. Gezien de afmetingen van de betreffende bak zou je ongeveer een kuub verwachten, alleen stapelen ze het hout dan niet maar gooien het er gewoon los in waardoor je ergens tussen de 0.5 en maximaal 0.8 kuub uit komt. In de praktijk heb je dan voor een kuub 2 bakken nodig en zit je al op €160,- maar dan komen de kleine lettertjes die stellen dat het nat hout is en dat men €25,- per bak toeslag telt voor droog hout.

Kortom, het bedrag voor een kuubje bruikbaar hout is al gestegen naar €210,- en dan blijkt het ook nog eens om wilgen of populieren hout te gaan wat in mijn beleving echt geen kwaliteitshout is als het om kachelhout gaat. Uiteraard is die €210,- een stuk lager dan de eerder genoemde €350,- maar in het laatste geval heb je wel een kuub eikenhout liggen waar je echt veel langer (en daarmee meer) warmte uit haalt en de meerprijs dubbel en dwars waard is. Het punt is alleen dat de meeste houtstokers enkel naar de bedragen kijken en niet wat ze daar voor krijgen. Goedkoper moet het, daar draait het om maar dat ze met goedkoop hout uiteindelijk duur tot zelfs érg duur uit zijn heeft men dan niet in de gaten.

Als voorbeeld: als ik enkel hardhout stook (beuk, eik en dat soort dingen) verstook ik 8 tot 10 kuub hout per jaar en bij kwalitatief mindere houtsoorten wordt dat alleen maar meer, maar daar stook ik dan het hele huis mee warm. In het geval van gekocht kwaliteitshout praat je dan over €3500,- om alleen maar het winterseizoen door te komen en voor zo'n bedrag kun je ook best je centrale verwarming even aan zetten of een electrisch kacheltje de boel even laten verwarmen. En uiteraard gaan mensen dan klagen over het feit dat stookhout zo duur geworden is, alleen heeft men dan niet in de gaten dat men zelf de oorzaak is. Het is immers simpelweg een vraag en aanbod verhaal en verder niks. De run op haardhout heeft de prijzen opgedreven, daar komt het op neer.

Qua werk zik ik wat dat betreft ideaal, want een zaagklus levert uiteraard niet altijd hout op omdat de eigenaar van de boom aan de dag van vandaag vaak wel iemand kent die het hout wil hebben, maar in de standaard gevallen voer ik alles af en komt het kachelhout dus een soort van gratis mee. Ik schrijf bewust 'een soort van' want ik doe uiteraard wel wat met de prijs als het hout mee mag, maar geef daar uiteraard geen handelsprijzen voor. Het is immers vers gekapt hout waarvoor gewerkt moet worden, wat nog op transport moet, geklooft moet worden en nog moet drogen voor het überhaupt iets op kan gaan leveren en als je al de uren werk die daar in gaat zitten begint te tellen loopt het ook best op.

Het blijft voor mij op dat moment werk en geen hobby om haardhout te verzamelen, al is het op die manier inderdaad ooit wel begonnen mocht dat al lezend door je hoofd schieten :) Maar... waarom dit hele verhaal? Omdat het eerste deel van de voorraad droog stookhout op is en ik vandaag even een vrachtje op heb gehaald uit de lange voorraad. Normaal heb ik daar zoals de naam al doet vermoeden dubbele lengtes hout op stam liggen. Die worden dan nog op de helft doorgezaagd, de blokken die dan overblijven worden geklooft en vervolgens gaat het dan thuis de voorraad in om daar 3 jaar te drogen, maar in dit geval had ik al wat voorwerk gedaan:

stapel van 2.5 kuub beukenhout

Het gaat hier om een stapeltje van ongeveer 2.5 kuub beukenhout wat eigenlijk al zo goed als droog is omdat het van een dode boom komt. In feite hoeft dat geen 3 jaar meer te liggen, maar omdat het bij mij nu eenmaal het schema is waar ik op zit en de drooghokken per seizoen rouleren komt het er toch op neer dat dit pas ergens in september/oktober 2025 de kachel in zal gaan. Veel mensen menen dat het hout dan kwalitatief minder zal zijn na zo'n lange tijd, maar dat is juist niet het geval. Onverwerkt gaat het inderdaad liggen rommelen en liggen rotten, maar geklooft en in het drooghok kan vers gekapt hout gerust 5 tot 6 jaar liggen. Uiteindelijk vergaat het uiteraard toch, maar omdat het droog is hebben schimmels en insecten gewoon weinig tot geen kans er iets mee te beginnen.

losse puzzel beukenhout voor drooghok

Maar goed... Ik kan weer even puzzelen, dan is dit deel weer vol en kan het volgende ergens in de komende weken gevuld worden. Het is allemaal eigenlijk een gevolg van niet voor hout willen betalen en dus op een bepaalde manier zelfvoorzienend te zijn. Dat 'niet willen betalen' is natuurlijk relatief, want het begint al met de aanschaf van een kettingzaag, dat ding heeft brandstof, kettingolie en onderhoud nodig, je moet een kloofbijl hebben en uiteraard ruimte om een flinke voorraad aan te kunnen leggen waardoor je altijd schoon droog hout stookt en geen overlast veroorzaakt. Alles bij elkaar is het een heel gesjouw en gedoe, maar ik vind het echt heerlijk om op deze manier buiten bezig te zijn. Het is de hobby die uitgroeide tot werk en wat mij betreft hebben mensen die stellen dat het dan geen hobby meer is maar voor een klein deel gelijk.


muzieknoot Maandag 9 januari 2023 - Def Leppard.
Vorige week kwam het nummer wat ik vandaag onder de aandacht wil brengen op Muzikale Maandag langs op de radio en ik kan er heel kort over zijn: dit schreeuwt echt jaren tachtig. Als drummer denk ik bij Def Leppard natuurlijk direct aan Rick Allen die ook na de amputatie van zijn linker arm gewoon de drummer bleef van deze band en feitelijk gewoon niks onder doet voor wie dan ook als het gaat over de leider zijn van de ritmesectie van een band.

Maar goed, genoeg gebabbeld. Ik kan natuurlijk heel simpel de single versie noemen, maar in plaats daarvan ga ik voor de 2020 live versie van Animal. Dit is zo vet...


de denker Zaterdag 7 januari 2023 - Weekje.
Het was me een weekje wel, deze eerste van het jaar. Weinig bijzonders en toch weer wel, maar ook weer niet de moeite van het vermelden waard... Het hing er deze week zo'n beetje allemaal wat tussenin. Voor de Stichting Sterk voor Dieren ben ik met Wilma een heleboel voer wezen halen, om maar wat te noemen. M'n vader mocht z'n 77ste verjaardag vieren en dat is iets waar ik best dankbaar voor ben, na een aantal vrije dagen weer aan de slag en schade aan de vrachtwagen gereden waar ik echt enórm van baal, een bandrepetitie die afgelast werd in verband met mogelijke Corona maar dat bleek later gelukkig mee te vallen en een paus die dood was en gebalsemd bleek te zijn waarover ik een item op tv langs zag komen.

Dat laatste wil ik dan wel even aanstippen, want ik vond het eigenlijk net zo bizar als bijzonder dat er steeds meer mensen zijn die er voor kiezen zich te laten balsemen waardoor een lichaam niet gekoeld opgebaard hoeft te liggen. Het lichaam verkleurt ook niet waardoor mensen er een soort van levensecht uit blijven zien, maar bij het zien van een motorrijder die op z'n motor zat opgebaard vond ik het net een opgezet dier: je ziet wel een omhulsel maar het leven is er letterlijk uit en dat maakt het dan toch weer een soort van luguber. Maar goed, iedereen moet natuurlijk doen waar hij of zij zich het beste bij voelt alleen voelt het voor mij persoonlijk als een heleboel fratsen waar ik gelukkig niet aan mee hoef te doen. Indien mogelijk neerleggen voor wie me nog wil zien, daarna het kastje dicht, opstoken en klaar. Dat is het wat mij betreft wel zo'n beetje.


muzieknoot Maandag 2 januari 2023 - Small Jackets.
Dit (in mijn oren) te gekke Italiaanse bandje kwam exact 4 weken geleden voor het eerst langs op Muzikale Maandag en toen al wist ik dat ik deze als eerste in het nieuwe jaar neer zou zetten. Niet zo zeer vanwege de tekst, maar meer vanwege de energie van het nummer die met name bij de gitaarsolo ergens in het midden iets met me doet. Volume op 11, dit is wat mij betreft de vibe voor 2023 in een notendop: Long way home.


2023 Zondag 1 januari 2023 - Beste wensen.
Om eerst nog even op gistern en daarmee op 10 december vorig jaar terug te komen: het is gelukt. Je mag voor jezelf bepalen of we er met z'n allen trots op mogen zijn, maar de verkoop van vuurwerk steeg vorig jaar tot 110 miljoen euro. Echt ziekelijk bizr vind ik dat. Als ik dan even de officiële tijden bekijk en je dus vuurwerk enkel af mag steken tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur, dan praat je over een periode van 8 uur waarin er letterlijk 110 miljoen euro in rook op gaat.

Als getal praat je dan over €13.750.000,- per uur, oftewel ietsje afgerond naar boven 13.8 miljoen euro per uur en dan krijgt een regering commentaar dat ze bepaalde bedragen beter kunnen besteden dan ze nu doen? Nederland mag niet meer klagen wat mij betreft. Nooit, nooit meer, tenzij we het met z'n allen een keer écht slecht krijgen, want als ik naar het uitgavepatroon kijk van de gemiddelde Nederlander dan is dat nu nog lang niet het geval.

Maar goed, dat gezegd hebbende wens ik natuurlijk wel iedereen een gezond, gelukkig en warm 2023 toe. Maak er een mooi jaar van in positiviteit en verdraagzaamheid.