logo harre

Home
Blog
Breaking News
Xtra
Muziek
Drums
Bands
Werk
P. Daemen BV
AWS
Scania
Boom verwijderen?
Harre's Tree Removal
Algemeen
Video's
Links
Contact
Contact


Harre op Facebook

Harre op Youtube

logo breaking news


houthakker Dinsdag 30 juni 2020 - Klaar!
Het was nog even de vraag of het vandaag nog zou lukken, maar het stukje bos waar in aan het zagen ben is klaar en om met de allerlaatste boom een idee te geven hoe zo'n beetje 80 procent hier er uit is gegaan...

treklier als voorbereiding in een hangende boom

Aan een touwtje, oftewel: er uit getrokken met de onlangs aangeschafte lier. Waarom zo'n hoog percentage, want je kunt een boom toch gewoon laten vallen? Ja, in theorie kan dat en in een ideale praktijkomgeving ook, alleen is die ideale praktijkomgeving er lang niet altijd. In dit geval ging het bij de hoge bomen om stukjes van rond de 25 meter hoog en daarnaast stonden ze érg kort op elkaar. Zaag je zo'n boom in dan zal hij gaan vallen en vervolgens gewoon in degene er naast blijven hangen. Is de onderlinge afstand iets groter, dan is er vaak wel genoeg snelheid en massa om door de takken heen te breken maar hier was dat dus in de meeste gevallen niet zo.

En dan blijven er niet heel veel opties over. Met wiggen gaan rammen is een optie, maar de vraag is of je dan sterk genoeg bent om de top door een aantal dikke takken heen te drukken en de andere optie is dus wat ik gedaan heb en dat is gewoon de boel er doorheen trekken als hij uitzichzelf niet verder wil. In het geval op de foto heb ik de lier gebruikt omdat de velrichting naar me toe is, alleen hangt de boom niet alleen behoorlijk naar rechts zoals op de foto is te zien, hij hangt ook nog eens naar achteren dus eigenlijk alle kanten op behalve de goede. Rommelen met wiggen was hier gewoon geen optie en kon het niet anders dan de boel aan een touwtje hangen en gaan trekken.

Die lier werkt echt fantastisch overigens. Het is qua gewicht een onding om mee te sjouwen (47 kg systeemgewicht), maar met dit apparaat heb ik nu veel dingen op m'n gemakje voor elkaar gekregen die anders gewoon niet zouden lukken, of uiteindelijk na veel tobben gelukt zouden zijn. Lekker gewerkt en schrik niet: er zijn 37 bomen verdwenen uit het perceel, al zie je dat er niet direct aan af. Op dit moment liggen de stammen en kleine takken nog op een aantal hopen in het perceel, maar als die er straks uit zijn kun je bij wijze van spreken niet zien dat er iets heeft plaats gevonden.

houtstapeltje en klein overzicht van het bos

En eigenlijk is dat bij dit soort klussen ook het mooist: toch zorgen dat zo'n bos gezond verder kan en dingen verwijderen, maar ook weer niet zo veel dat het ineens een kale bende is waar een passant van denkt: "Goh, wat hebben ze hier dan toch gedaan?" Het was te zien dat er eerder onderhoud heeft plaatsgevonden, maar blijkbaar is er toen voor gekozen om enkel klein spul er tussenuit te halen en dat heeft dan eigenlijk als gevolg dat ik nu met een puzzel zat te kijken. Maar goed, wel een leuke puzzel. Dat dan wel :)

Op naar de volgende klus...


muzieknoot Maandag 29 juni 2020 - Laurence Jones.
Inmiddels 28 en daarmee nog wel een jonge artiest, maar wat voor één... Vorig jaar brak hij bij het grote publiek enigszins door met z'n single Everything's gonna be alright, maar daar kom je natuurlijk niet zomaar. Ik wil hem vandaag op deze Muzikale Maandag in het zonnetje zetten met een wat oudere opname van hem, tenminste... Voor zover je natuurlijk van 'wat ouder' kunt spreken, aangezien we het nog steeds over een relatief jong iemand hebben.

Hij was nog 24 op het moment dat deze live opname gemaakt werd en in mijn beleving nog een stuk minder gestyled dan aan de dag van vandaag, maar dat mag muzikaal gezien de pret niet drukken. Nog sterker, ik vind dit nog echt de pure Laurence Jones en dat is dan niet alleen qua uiterlijk. Check Foolin' me (live).


pakketpost Vrijdag 26 juni 2020 - Pakketpost.
Vandaag ga ik gewoon even schaamteloos reclame zitten maken voor twee bedrijven en ik zal daar een logische volgorde in aanhouden. Het eerste bedrijf is Wolfswinkel Groentechniek in Hoenderloo. Voor mij als bomenzager is dit volgens mij gewoon dé winkel in Nederland. Er zullen er wellicht meer zijn, maar dit is in ieder geval voor mij degene met het meest uiteenlopende assortiment en net boven Arnhem is vanaf hier ook gewoon goed bereikbaar met de auto. Een enorme voorraad aan diverse spullen, kennis van zaken, servicegericht... Ik vind dit echt een geweldige winkel en naast hun fysieke winkel zijn eigenlijk alle artikelen ook vergelijkbaar in de webshop.

En dáár komt het idee voor dit artikeltje vandaan, want je kunt nog zo'n uitgebreide winkel hebben met super service en noem alles maar op... Als je geen bedrijf hebt wat de spullen van je magazijn naar de klant brengt ben je nog nergens. PostNL is natuurlijk de gevestigde orde en door de jaren heen kwamen daar bijvoorbeeld de bezorgers van DHL, UPS, FedEx, GLS en DPD bij. Stuk voor stuk grote spelers in de logistike wereld, maar ook stuk voor stuk bedrijven die door Covid in de problemen kwamen. Waar al deze bedrijven voorheen redelijk konden garanderen wanneer een pakket zou worden afgeleverd kon dit door Covid zomaar ineens een dag of soms wel twee of drie later zijn.

Uiteraard geen probleem als je hetgeen je in bestelling hebt niet direct nodig hebt, maar héél irritant als je uitgaat van normale levertijden en dat op de afleverdatum de boel ineens gewijzigd is en je spullen later komen. Geen idee wanneer, maar redelijk recent is het bedrijf Red je Pakketje opgericht. Je kunt jezelf dan bedenken dat het misschien een vreemde bedrijfsnaam is, want waar zou je pakketje dan van gered moeten worden? Gezien hun manier van werken lijkt me dat inmiddels duidelijk: uit de handen van de grote spelers op de logistieke markt.

Hun strategie is duidelijk: same day delivery, op werkdagen, feestdagen niet en op de Waddeneilanden ook niet. Het is met dat laatste niet zo dat ze dat niet zouden willen, maar als je een klant wilt garanderen dat je een pakket vandaag niet alleen oppikt, maar het ook afgeeft bij de ontvanger gaat dat in verband met de vaartijden van de boten naar de eilanden realistisch gezien gewoon niet lukken. En okee... het is m'n eerste en daarmee tot nu toe enige ervaring met dit bedrijf, maar ze doen gewoon wat ze beloven en dat is aan de dag in mijn beleving goud waard.

Via email wordt je op de hoogte gehouden van de status van je pakket en middels de track and trace code kun je op een bepaald moment zien wanneer dat een pakket afgeleverd zal worden. Dat is een realtime tijdvak van een half uur en dat betekent dat dit kan wijzigen. Loopt het allemaal enorm vlot voor de chauffeur of zit het enorm tegen: die aflevertijd wordt in het systeem automatisch aangepast zodat het uiteindelijk altijd klopt en je (mits je natuurlijk die track and trace af en toe even aantikt) nooit voor niks zit te wachten.

Totaal geen nadelen? Nah, okee... als je er naar gaat zoeken zullen er best nadelen zijn of dingen te noemen zijn die je als nadelig kunt bestempelen. Om een voorbeeld te noemen: ze kapen niet net als de grote spelers op de markt allerlei winkels om hun pakketjes of te gooien als de ontvangers niet thuis zijn. Normaal zou je de volgende dag daar dan je pakket op kunnen halen, maar bij Red je Pakketje komen ze sowieso 's avonds dus zou je die pickup points eigenlijk al niet nodig hebben. Je zou het dus als nadeel kunnen zien dat je de volgende dag weer op de chauffeur moet wachten, in plaats van dat je het pakket ergens anders af kunt halen. Persoonlijk zie ik dat meer als een goede planning van de bezorger, maar goed... het is dus maar hoe je er tegenaan kijkt.

Ik vind het sowieso van lef getuigen als je binnen de huidige markt niet alleen denkt 'dat kan ik beter' maar dat vervolgens ook gewoon gaat doen en na jaren hard werken een netwerk hebt opgezet wat gewoon WERKT. En naast dat ik blij ben met deze service was ik afgelopen week natuurlijk ook blij met de spullen die ik mocht ontvangen, want met de huidige temperaturen van 30 graden en meer zul je me niet in een bos tegen komen maar als de temperatuur wat zakt zal ik toch weer aan de bak moeten én is het handig om m'n spullen compleet te hebben.


muzieknoot Maandag 22 juni 2020 - Iron Chic.
Dat klinkt niet echt als een bekende bandnaam en dat klopt. Het is namelijk de laatste in de reeks mashups en het gaat in dit geval om nummers van Iron Maiden en Chic, te weten Rime of the ancient mariner en het voor de meeste mensen meer bekende Good times. Hoewel hier ook van alles is aangepast vind ik het toch weer opmerkelijk hoe iemand het idee in zijn of haar hoofd krijgt dat deze nummers in elkaar passen. Het is dus geen één op één samensmelting, maar in mijn beleving wel gaaf. Ceck het resultaat hier.


houthakker Zondag 21 juni 2020 - Nieuw project.
Het is al weer even geleden dat ik een belletje kreeg met de vraag of ik eens wat bomen wilde komen zagen en het moment om dat te gaan doen was afgelopen vrijdag. Het is weer zo'n dingetje waar op zich geen haast mee is, maar wat ik wel graag binnen afzienbare tijd af wil werken om de eenvoudige reden dat het er niet veiliger op wordt en daarnaast ziet het geheel er als alles is afgerond een stuk beter uit. De komende tijd draait het hier om:

overzicht bosperceel juni 2020 harre's tree removal

Ik heb de oppervlakte eigenlijk niet eens zo goed bekeken, maar het gaat om een relatief klein stukje bos bij een woonhuis wat achteraf ligt en het grootste probleem wat hier speelt is de Letterzetter. Dit kleine kevertje is al een tijd in opmars en vreet op steeds meer plaatsen complete bossen weg, want waar zich in eerste instantie enkel tegoed deed aan verzwakte fijnsparren zijn nu niet alleen gezonde exemplaren ook aan de beurt maar is het beestje ook al gevonden in de grove den. De opdracht was simpel: dood en ziek spul er uit, kromme berken er uit en verder enkel hier en daar wat verwijderen om meer lichtval op de grond te krijgen.

Nu lijkt er op de foto eigenlijk best wel een dotje licht in te vallen, maar schijn bedriegt. De bomen staan met name langs het pad érg dicht op elkaar waardoor het behoorlijk donker is en het is voor mij een puzzel om de boel er veilig uit te krijgen, juist vanwege de hoogte van de bomen die zo rond de 25 meter zit in combinatie met het feit dát ze zo dicht op elkaar staan. Door de hoogte van de bomen kunnen de meesten enkel over de lengterichting van het perceel vallen, alleen omdat ze zo zicht op elkaar staan... vallen ze dus niet. In boom die perfect ingezaagd is valt maar een klein stukje, namelijk tot hij met z'n kruin in de boom er naast komt te hangen en de snelheid is op dat moment nog onvoldoende om zichzelf er doorheen te kunnen drukken. Deze aan de rand was één van de weinigen die gewoon zo kon vallen, al had ik hier m'n eigen auto als uitdaging ingezet :)

berk aan de zijkant met als hindernis m'n eigen auto

Die had natuurlijk zo aan de kant gezet kunnen worden, maar ik meende dat het niet nodig was en dat bleek ook het geval. Een kwestie van zelfvertouwen of overmoedigheid? Jij mag het zeggen, maar als ik aan mezelf zou twijfelen had ik hem gewoon een paar meter vooruit gezet. En verder... die Letterzetter. Ik had eerder al bomen gezien die aangetast waren door dat beestje en hoe meer ik er onderweg op let hoe meer stukken dood bos ik zie staan en het gaat dan met name om stukken fijnspar. Compleet opgevreten, compleet dood en daarmee een raar gezicht. Of eng gezicht misschien wel, aangezien dit beestje zich door niks tegen laat houden en maar gewoon door gaat tot er geen boom meer te vinden is. Dit is zo'n voorbeeld:

23 meter hoge dode fijnspar door letterzetter

Het gaat hier om een fijnspar van 23 meter waar je niet erg lang naar hoeft te kijken om de conclusie te trekken dat hij hartstikke dood is. Er zit geen naaldje meer aan, de takken zijn bruin en dood, het geeft een trieste aanblik maar verder lijkt er niet zoveel mis mee. Hij staat er immers maar gewoon een beetje te staan. Dat is dus tot hij op de grond ligt en je dit tegen komt:

dode fijnspar, aangetast door letterzetter

Dode bomen zijn goed voor de natuur. Ze herbergen immers allerlei insecten die op hun beurt weer gegeten worden door vogels als bijvoorbeeld de specht en op die manier ruimt de natuur feitelijk zelf haar eigen rommel op. Dat duurt lang, maar vanuit het oogpunt van beheer gekeken kan dit een hele mooie optie zijn. Het punt is echter dat zoiets in dit geval niet gaat in verband met de eerder genoemde hoogte van de bomen en waar ze staan. Als die tijdens hun verteringsproces uiteindelijk vanzelf omvallen is de kans dat ze door een omheining gaan gewoon te groot, om maar niet te beginnen dat er iemand op het pad kan lopen en zoiets dan naar beneden komt.

Overigens is dit als het een beetje mee zit voorlopig nog enkel deel A van de totale klus. Op een ander deel van het terrein staat een stuk sparrenbos wat echt in zijn geheel aangetast is door diezelfde Letterzetter en daar moet dus waarschijnlijk ook nog alles om. Maar goed, eerst dit maar afronden en dan zie ik daarna wel verder. Voorlopig ben ik in ieder geval lekker bezig en zijn mensen er nog mee geholpen ook. Dat voelt op één of andere manier altijd wel erg prettig en op die manier is het ondanks de zware inspanningen toch nog een soort van ontspanning en daarmee dus vakantie.


tijd Donderdag 18 juni 2020 - Veel en niks doen.
De eerste week vakantie zit er alweer bijna op en er zijn momenten dat ik het gevoel heb dat ik niks gedaan heb. Gelukkig gaat het dan enkel om het gevoel, want ik heb de afgelopen dagen echt héél veel dingen zitten regelen en daar gaat dan relatief best wel tijd in zitten maar praktisch gezien gebeurt er niet zo veel. Het is ook allemaal maar even. Even een paar abonnementen opzeggen, even iets verlengen, even iets wijzigen, even iets ophalen, even... Nou ja, noem maar op.

En laat ik eerlijk zijn: voor een deel is het m'n eigen schuld. Ik laat dit soort dingen bewust op de vakantie aankomen omdat ik dan het gevoel heb er ook daadwerkelijk tijd voor te hebben. Tijdens een werkweek komt het er overdag gewoon niet van en 's avonds zijn bedrijven veelal gesloten en daarmee onbereikbaar dus tja... ergens kom je op een punt dat je iets moet en dat is dus in mijn geval m'n vakantie. Eerlijk is eerlijk: het zijn kloteklusjes om te doen, maar als alles geregeld is voelt het wel enorm goed.

Wat ook al jaren 'even' moest gebeuren was het opruimen van de zolder. Ik heb maar een klein kruipzoldertje, maar daar lag zo ongeveer een hoop in het midden en dat was het zo'n beetje. Een hoop met spullen die écht eens uitgezocht en opgeruimd moest worden. Een voorbeeld? Toen ik hier ruim 25 jaar geleden ging samenwonen hebben we natuurlijk alles even lekker in de verf gezet. Dat is best een dure aangelegenheid, dus die verf bewaar je voor het geval je die nog eens nodig hebt bij beschadigingen en zo. Voel je hem al aan komen? Inderdaad... al die potten stonden al die tijd braaf op m'n zolder en uiteraard werden daar in de loop van de tijd gewoon andere potten met nieuwe kleuren bij geschoven!

Alles is van z'n plek af geweest, de boel eens goed schoon gemaakt en met name dingen weggegooid. Héél veel dingen weggegooid en wat er over is gebleven is opnieuw neergezet. Het is nu niet alleen een overzichtelijk muurtje geworden, maar het neemt ook een kwart van de oppervlakte in die het eerder in nam. Ook al zie je het bijna nooit: het voelt toch goed dat het gedaan is en zo ben ik al regelend en rommeld de eerste week bijna door gerommeld. Vandaag nog even wat puntjes op de i en dan is het morgen volgens mij tijd voor iets leuks :)


muzieknoot Maandag 15 juni 2020 - Who, are you paranoid?
Twee nummers die je wat mij betreft klassiekers mag noemen samen in één nummer, te weten Who are you? van The Who en Paranoid van Black Sabbath. Of het overigens om een echte mashup gaat betwijfel ik, maar luister hem dan eerst maar eens even goed. Dat kan hier.

Ik twijfel namelijk of er van allebei de nummers überhaupt één originele opnametrack is gebruikt. Paranoid heeft origineel niet alleen een ander tempo, wordt ook vanuit een andere toonsoort gespeeld en daarnaast klopt de timing qua zang van Who are you totaal niet met het origineel. Is dat erg? Nee, dat niet want het past perfect bij elkaar zoals het in elkaar is gezet.

Mijn vermoeden is dat deze Youtuber de moeite heeft genomen om alle tracks opnieuw in te spelen cq te zingen en daarbij het origineel te benaderen om die vervolgens af te mixen tot het eerder genoemde resultaat. Aan de ene kant kun je het dan goedkoop jatwerk noemen, maar ik noem het serieus briljant als je om te beginnen al hoort dat twee nummers eigenlijk vrijwel naadloos in elkaar passen en er dan ook nog eens alle tijd en energie in steekt om het zo goed mogelijk voor elkaar te krijgen. Mocht je een Youtube account hebben: log even in en geef die man een like :)


houthakker Zaterdag 13 juni 2020 - Op pad.
Vanmorgen lekker uitgeslapen, boodschappen gedaan en daarna op pad. Om te beginnen naar Wolfswinkel in Hoenderloo, een winkel waar je normaal gesproken echt álles kunt vinden als je op zoek bent naar iets in de bosbouw. Dat is... tot de Corona crisis, want ze zijn nog wel open maar je wordt buiten in een soort tent geholpen bij het afhalen van dingen en het liefst hebben ze dan uiteraard dat je van te voren besteld.

Ze hebben er érg veel, maar het staat heel economisch op elkaar gepakt waardoor het houden van afstand binnen gewoon niet mogelijk is en op deze manier houden zij toch voor hun klanten de winkel open. Het enige nadeel vind ik dan persoonlijk dat je niet op je gemakje even rond kunt kijken en dat is iets wat ik daar in de winkel eigenlijk altijd graag doe. Je doet er altijd ideeën en inspiratie op en dat hoeft dan niet eens te leiden tot een aankoop. Maar goed, alles is via hun webwinkel gewoon te krijgen dus ik had een tijdje terug daar wat bestellingen gedaan. Naast wat klein spul ging het deze keer met name om deze dingen:

hijs trek lier

Het gaat in het bovenstaande geval om een 3.2 tons treklier, inclusief stroppen en 20 meter staalkabel. Die kan bij een paar aankomende klussen gebruikt worden om bomen om te trekken die simpelweg té ver overhangen waardoor je er niks anders mee kunt dan ze daar maar te laten vallen. Punt in het geval wat er aan zit te komen is dat er dan nog een hek onder staat en tja... dat moet heel blijven. Aangezien er meer van dit soort risicovolle klussen aan zitten te komen heb ik besloten voor de veilige oplossing te kiezen door het maar gewoon te kopen. Huren had ook nog een optie geweest, maar dat geeft praktisch gezien gedoe met het ophalen en wegbrengen en daarnaast heb je met een paar keer huren het ding ook gewoon betaald.

verankeringsband

Ik zat al een paar keer een beetje klem in een boom omdat ik m'n klimlijn niet lekker kwijt kon. Die kun je in principe gewoon over een dikke tak hangen, al dan niet met een friction saver maar soms kom je op een punt dat die takken er gewoon niet meer zijn. Een klimsysteem met een enkel touw zou dan een oplossing zijn, maar ik gebruik met de ZigZag een dubbel systeem. De bovenstaande whoopie sling of in gewoon Nederlands de bovenstaande verankeringsband is verstelbaar, kan 2 ton hebben en is op die manier uitermate geschikt als afvanglijn maar kan ook dienen als bevestiging voor een klimlijn als die nergens anders geplaatst kan worden. Ik ben er érg blij mee en ben benieuwd hoe er in de praktijk mee te werken is. De ervaring met andere vergelijkbare spullen is goed, dus op zich...

drums Op de terugweg bracht ik een bezoekje aan De Tunnel Music in Arnhem. Een vriend van me begon daar inmiddels 7 jaar geleden een winkeltje in tweedehands drumspul en het is gewoon eigenlijk schandalig te noemen dat ik er al die tijd nog nooit ben geweest. Maar goed, in dit geval viel het mooi te combineren en had ik ook gelijk wat handel voor hem mee die hier altijd nog rond lag te slingeren en nooit meer gebruikt werd. Serieus... wat een prachtige zaak en wat een keuze. Als je op de tweedehands markt iets zoekt moet je daar gewoon even gaan kijken, want je kunt het bij wijze van spreken zo gek niet bedenken of ze hebben het liggen.

De nadruk ligt nog steeds op tweedehands, maar ook nieuw hebben ze het één en ander liggen en in allebei de gevallen zijn de prijzen heel erg okee te noemen. Naast drums doen ze ook nog het één en ander met versterkers en (bas)gitaren, maar als je qua drums iets zoekt op de tweedehands markt dan is dit gewoon je winkel en als je er toch bent... geef je ogen dan goed de kost, want verspreid door het pand zijn échte pareltjes te vinden qua bekkens, drumsets maar helemaal als het gaat om snaredrums. Mega tof er eens geweest te zijn, weer mooi de zolder wat opgeruimd en ik hoop dat Léon uiteindelijk weer iemand blij kan maken met de spullen. Qua vakantiedag was vandaag meer dan geslaagd! :)


auto Vrijdag 12 juni 2020 - Afgerond.
Afgerond is voor vandaag wel de beste titel denk ik en om een klein beetje structuur te houden: de reparatie aan m'n auto is afgerond. Hoewel ik deze week behoorlijk schrok van wat een nieuwe richtingaanwijzerschakelaar moest gaan kosten wisten ze het bij Pippel in Haaften toch voor elkaar te krijgen om een tweedehands exemplaar te pakken te krijgen wat gelukkig gewoon goed werkt. Dat is natuurlijk belangrijk, maar dat de rekening op 20% uit komt van het eerder geschatte bedrag en dat het dan nog inclusief bandenwissel is... daar ben ik dan eigenlijk net zo blij mee.

Serieus, een goede garage is goud waard. Ook als je net als ik nog wel een beetje handig bent en vaak dingen zelf nog kunt verhelpen. Zo'n schakelaar vervangen is op zich geen wereldklus, maar er komt toch iets meer bij kijken dan een kapje wegschroeven en het ding vervangen dus moet je als hobbymonteur nog wel van redelijke huize komen wil je zoiets even vervangen. Ik ben voorlopig weer een blij en gelukkig mens dat alles weer normaal werkt en ik ga er vanuit dat de mensen om me heen dat ook zijn, aangezien die niet meer met een auto te maken hebben die spontaan met de lichten knippert.

relax Verder heb ik vandaag het jaar afgerond qua werk, of het seizoen of hoe je het ook wilt noemen. Ik heb vanmorgen m'n auto schoon gemaakt, uitgeruimd, bij m'n werkgever gebracht en ga een paar weken lekker vakantie vieren. Afgelopen april had ik plannen om naar Italië te gaan om daar wat zaagwerk te gaan doen, maar dat ging vanwege het hele Corona-gebeuren niet door en toen had ik voor mezelf al zoiets van 'het zal in de zomer waarschijnlijk ook niet gaan lukken'. Die kans is op dit moment in ieder geval zo klein dat ik hem als verwaarloosbaar beschouw, maar dat betekent niet dat ik niks te doen heb.

De dag dat ik me ga vervelen lig ik denk ik ergens onder de zoden, of beter... verstrooid tussen de zoden in mijn geval. Er zijn een aantal dingen die geregeld en gedaan moeten worden waar ik tijdens de normale werkweken niet aan toe kom en die kan ik dus de komende tijd mooi op m'n gemakje gaan doen. En die 25.000 vierkante meter bos in Italië, die loopt denk ik niet weg dus dat komt een andere keer wel. Het is sowieso iets wat niet in één keer afgerond kan worden, dus heb ik altijd wel iets om naar uit te kijken. Voorlopig maar eens beginnen met een hapje koken en lekker een avondje op de bank, gewoon omdat het kan...


auto Dinsdag 9 juni 2020 - Geschrokken.
Een tijdje terug reed ik met m'n auto onderweg naar een zaagklus over een soort onverhard pad. Tenminste, de ondergrond was hard zat maar het was geen asfalt of iets dergelijks en wat me daar opviel was dat m'n verlichting steeds aan en weer uit ging. Ik doel dan niet op de dagrijverlichting die normaal aan is, maar het gewone gedimde licht. Op de terugweg had ik er geen last meer van en verder heb ik er niet zo'n acht meer op geslagen, tot het vorige week ineens steeds vaker gebeurde en dan eigenlijk alleen bij het gebruik van de richtingaanwijzer. De schakelaar van de verlichting zit daar ook in, dus op zich zou je zeggen dat je de storing dan gevonden hebt of in ieder geval het onderdeel wat de storing veroorzaakt.

Een beetje rommelen met en tikken tegen dat hendeltje bevestigde inderdaad m'n vermoeden en op zich is het niet heel erg. Het licht blijft bij het gebruik van de schakelaar gewoon aan en gaat dus niet spontaan uit, maar wat wel kan gebeuren is dat het licht bij het parkeren spontaan aan gaat en dan sta ik dus ergens een keer met een lege accu. Daar heb ik niet zo'n trek in dus de storing gemeld bij m'n garage, een afspraak gemaakt en die stond op vandaag.

Vanochtend al kreeg ik telefoon. Op zich niet verontrustend, want ze bellen van de garage eigenlijk altijd wel als ze weten wat er aan de hand is om te overleggen over de kosten en daar ging het zo'n beetje mis. Ik heb hier niet zo'n zin om exacte bedragen te noemen, maar het bleek dat ze bij Citroen een herziene versie hadden uitgebracht van die schakelaar. Om die passend op de kabelboom te krijgen moeten er een paar aansluitingen aangepast worden en dan betaal je voor zo'n simpel hendeltje met toebehoren exclusief btw en montage net zo veel als 10 procent van de nieuwwaarde van de héle auto!

Hoe wil je dat als fabrikant verkopen? Okee... wacht even... Ik herzie de zin hiervoor... Hoe denk je daar als fabrikant mee weg te komen zonder dat je klanten ontevreden worden? Nog sterker, zonder dat je klanten ontevreden zijn? Toen de man van de garage me vertelde dat ze het ding in de nieuwe uitvoering knap duurder hadden gemaakt telde ik op een paar honderd euro duurder en vond dat van mezelf al knap gek gedacht, maar het kan dus gekker. Véél gekker zelfs.

De chef werkplaats bood vervolgens aan om eens te kijken of er tweedehands misschien ergens een schakelaar te krijgen is en dat bleek het geval. Je loopt dan wel een soort van risico, dat is een punt maar aan de andere kant ben ik nu inclusief btw en montage minder kwijt dan bij enkel de aanschaf van een nieuwe schakelaar zonder de btw en montage. Ik ben voorlopig even opgelucht, al ben ik dat pas écht als de andere schakelaar er in zit en die goed blijkt te werken. Kortom: wordt vervolgd, het zullen nog wat hectische dagen worden deze week...


muzieknoot Maandag 8 juni 2020 - Rock Sugar.
In het kader van de mash-up's mag je dit eigenlijk geen mash-up meer noemen, maar dat ga ik toch doen. Het is meer een samenvoegsel van twee nummers waarbij verschillende stukken apart gebruikt worden in plaats van tegelijk zoals een echte mash-up zou moeten zijn. Maar op zich is het wel grappig gedaan om Don't stop van Journey en Enter Sandman in één nummer samen te voegen, dus check Don't stop the sandman.

Er was overigens ooit een bandje wat ook zoiets deed, alleen dan met Psycho killer van Talking Heads en Back home van de Golden Earring. Nieuwsgierig? Check! *grin*


nieuws Zondag 7 juni 2020 - Lives matter.
De dood van de Amerikaanse George Floyd zorgde deze week voor nogal wat ophef waarbij ook in Nederland geprotesteerd werd tegen discriminatie. De gemoederen liepen daarbij zo hoog op dat rapper Akwasi in mijn ogen niet eens een verkapte oproep deed tot geweld, maar gewoon keihard opriep tot geweld. In dit geval tegen mensen die zich in november toch nog als Zwarte Piet zouden verkleden en de straat op zouden gaan, want het is toch allemaal racisme wat er speelt.

Kijk, ik snap dat hij een punt wil maken en als je een spontane toespraak staat te houden en het publiek met je mee juicht gaat er misschien wat meer adrenaline door je bloed stromen, maar dat betekent in mijn beleving nog niet dat je op mag roepen tot geweld. Een oproep die hij uiteraard later nuanceerde want ja... zo bedoelde hij het niet, maar zo gaat het niet alleen elke keer maar ook van beide kanten: iemand roept iets wat bij een ander in het verkeerde keelgat schiet, dat ontploft vervolgens en dan volgt het lamme excuus dat men het niet zo bedoelde. En voor de duidelijkheid: witte mensen over gekleurde en gekleurde over witte mensen, dat bedoel ik. Het werkt gewoon over en weer.

In mijn beleving is het echter nog steeds zo dat je actief aan racisme en discrinatie meewerkt als je stelt dat het een probleem tussen rassen is. Let wel: ik zeg hiermee niet dat die vorm van racisme niet bestaat, want het is wel degelijk zo dat mensen met een buitenlandse afkomst bij een sollicitatie direct al uit de selectieprocedure verdwijnen enkel op basis van hun voor,- en of achternaam om maar een voorbeeld te noemen, maar velen vergeten dat je ook als geboren en getogen Nederlander dingen niet mag die voor anderen heel gewoon zijn.

Een voorbeeld? Gebruik maken van een toilet bijvoorbeeld. De toegang tot zo'n faciliteit wordt mij persoonlijk ontzegt enkel en alleen vanwege m'n beroepsgroep. Iedereen mag overal naar een wc, behalve de beroepschauffeur in tijden van Corona want jij en ja... JIJ PERSOONLIJK bent een risico. Ook zijn er onderdelen binnen de justitiële macht die iedereen laten lopen, behalve mij als beroepschauffeur. Ze zien je rijden en je bent bij voorbaat al de lul terwijl de onderwijzer, de timmerman, de hovenier, de kapster, de metaalbewerker en weet ik wat er allemaal nog meer langs komt niet eens een fractie van die aandacht krijgt.

Zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen, maar wat ik wil laten zien is dat je niet alleen een kleurtje hoeft te hebben om een andere behandeling dan wat men als 'normaal' beschouwd te krijgen. Het enige verschil tussen het racisme en discriminatie is dat je er als gekleurde medemens niet mee op kunt houden en het voor mij stopt wanneer ik de deur van m'n vrachtwagen dicht doe en naar huis ga. Dan ben ik namelijk voor al die instanties die me de wet voorschrijven ineens niet anders dan die onderwijzer, timmerman, hovenier en al die anderen die ik noemde.

Wat ik hierdoor wél weet is hoe het voelt om op grond van je 'zijn' een label geplakt te krijgen, iets waar de gemiddelde roeptoeter van Nederlandse afkomst geen flauw benul van heeft maar die wel blijft gillen dat ik een racist ben door het eerder genoemde te stellen. Ik draai het daarom om en stel dat je in die situatie enkel actief bijdraagt aan racisme en discriminatie om de eenvoudige reden dat je blijkbaar geen flauw benul hebt hoe diep het in de samenleving zit geworteld.

Vanuit m'n persoonlijk perspectief weiger ik rassen te zien, anders dan één menselijk ras. Afkomst, uiterlijk en weet ik wat nog meer doen er niet toe zolang je jezelf afvraagt wat liefde zou doen in het hier en nu als het gaat om de benadering van iemand. Liefde staat immers simpelweg voor geduld, vriendelijkheid, tolerantie, vergevingsgezindheid en dergelijke terwijl haat enkel staat voor het tegenovergestelde dus voor ongeduld, vijandigheid, intolerantie, onzekerheid en dergelijke.
Dat het leven in liefde belangrijk is in het hier en nu lijkt me belangrijk omdat je aan het verleden eenvoudigweg niets kunt veranderen. Nog sterker, je kunt er niets mee dan het accepteren en er van leren of dingen (wellicht) anders kunnen of misschien zelfs anders moeten.

Om terug te keren naar het voorbeeld van Akwasi: wat zou hij doen als hij het bekeek vanuit liefde in het hier en nu? Zou hij dan alsnog zeggen dat hij iemand op zijn gezicht zou trappen? Aan de andere kant: zou degene die in alle volharding stelt dat het Sinterklaasfeest moet blijven zoals het is dat vanuit hetzelfde oogpunt bekeken nog steeds roepen als hij of zij zou weten dat je daar iemand enorm pijn mee doet? Zou de liefde van het hier en nu er voor zorgen dat de politieman die George Floyd vermoordde (waar dit allemaal mee begon) anders tegen zijn medemens aan had gekeken waardoor George nu nog zou leven?

Ik denk van wel, nog sterker: ik hoop van wel en ik hoop daarom van ganser harte dat we als mensheid eindelijk eens in gaan zien dat het leven vanuit haat geen enkele zin heeft. Leef vanuit liefde in het hier en nu, punt. Diep in je hart kun je dan enkel de conclusie trekken dat veel discussies overbodig zijn, laat staan de manier waarop die gevoerd worden. Ik wens iedereen bij deze wijsheid en geduld toe...


volle maan Vrijdag 5 juni 2020 - De eerste maan.
De titel zou de vraag op kunnen roepen of er meerdere manen zijn en het antwoord op die vraag is simpelweg: ja, zo rond de 170 in ons zonnestelsel maar dat lijkt me nou niet iets om uitgebreid bij stil te gaan staan op een dag als deze. Waar ik wél stil bij wil staan: het is volle maan vandaag. Om precies te zijn is dat vanavond om 21.12 uur het geval en dat betekent dat ik exact een hele maan gestopt ben met roken.

Het was op zich geen bewuste keus om het precies op die dag te doen, maar het kwam achteraf bekeken wel leuk uit. Nog leuker is het feit dat ik het al die tijd zonder hulpmiddelen of vervanging toch wel vol weet te houden en dat m'n Stoptober nu bijna voorbij is. Over die maand gesproken: de drang om te roken is met name de laatste week wel een stuk minder dan eerder, maar nog lang niet geheel weg en van dat standpunt uit snap ik Stoptober niet. Een goed initiatief om mensen op weg te helpen, maar door de nadruk op die maand te leggen terwijl bij een verslaafde de drang om te roken na die paar weken nog lang niet over is schiet eigenlijk niet zo op.

Ik was overigens niet van plan het nu op te geven en weer te beginnen. Ik zeg ook niet dat ik dat nooit zal doen, maar vandaag in ieder geval niet en elke dag is er wat mij betreft één die me brengt naar de volgende. Op die manier rommel ik de tijd maar door en bij erge aandrang hou ik voor mezelf maar vol dat alle genomen moeite volledig voor niks is geweest als ik nu toegeef aan het idee om maar één peuk op te steken.

Het is ook de manier waarop, want voorlopig ben ik nog steeds niet 'de gefrustreerde niet-roker' en daar is het eigenlijk allemaal om begonnen. Het kan immers niet de bedoeling zijn om te stoppen en er vervolgens enkel frustraties voor terug te krijgen. Het is een keus, een keus die ik zelf maak en daarmee kan ik dus ook kiezn om wel te roken. Alleen doe ik dat even niet en op die manier hou ik mezelf misschien een beetje voor het lapje, maar levert het me in ieder geval geen stress op en daarmee ook geen frustratie. Op naar de volgende maan!


muzieknoot Maandag 1 juni 2020 - You make September fun.
Ik blijf voor Muzikale Maandag nog een paar weken in de mashup's hangen en doe dat deze week met een samensmelting van September van Earth, Wind and Fire met You make loving fun van Fleetwood Mac, gewoon omdat het een enorm chill nummer wordt als je die bij elkaar voegt en zo voel ik me op dit moment (gelukkig) ook. Kortom: check You make September fun.