logo harre

Home
Blog
Breaking News
Xtra
Muziek
Drums
Bands
Werk
P. Daemen BV
AWS
Scania
Boom verwijderen?
Harre's Tree Removal
Algemeen
Video's
Links
Contact
Contact


Harre op Facebook

Harre op Youtube

logo breaking news


muzieknoot Maandag 28 juni 2021 - Slowhand & Van.
Dit is zo'n mooi en uniek projekt dat ik er wel aandacht aan MOET besteden. Bij het duo Slowhand & Van gaat het namelijk om Eric Clapton en Van Morrison die de handen ineen hebben geslagen om een single te maken waarvan de opbrengsten ten goede komen aan een stichting die zich inzet voor muzikanten die door de huidige omstandigheden zonder werk zitten.

Meer info over hoe en wat is in de beschrijving van de clip op Youtube te vinden, maar waar het op Muzikale Maandag om draait is natuurlijk het nummer zelf. Check The Rebels.


alfa en omega Zondag 27 juni 2021 - Reatauratie.
Er is voor mij geen regelmaat op wat voor manier dan ook als het gaat over het bezoeken van de graven van overleden familieleden, maar soms lijkt het alsof ze roepen en moet ik er heen. Dat moet je natuurlijk niet letterlijk nemen, maar ik ga er enkel heen als m'n gevoel zegt dat ik er heen moet en voor mij persoonlijk is het een plek van ultieme rust. Als de hele wereld op z'n kop staat is met name het graf van m'n moeder de enige plek waar rust te vinden is, waar ik mezelf op kan laden en er hoe vreemd het misschien ook klinkt met een goed gevoel weer vandaan kan gaan.

Zo was ik er een paar weken geleden ook weer een rondje wezen lopen en het viel me op dat de gedenksteen van de grootouders van m'n moeders kant enorm scheef stond. Oma was de laatste van hen die overleed en een gedenksteen hoefde van haar niet. Een nummertje was prima, want dan hoefde niemand er naar toe om het te onderhouden. De achtergebleven familie vond dat ze veel meer waard waren en zijn dan een nummertje en heeft er toch een klein steen op laten zetten die in een grindbed geplaatst is.

Maar goed, scheef dus... En dat terwijl ik opa herinner als een man met oog voor detail wat er in mijn beleving uit kwam hoe hij zijn tuin en moestuin onderhield en bij de meest prachtige dingen die hij van hout maakte. Ik heb als erfstuk van hem bijvoorbeeld een zelfgemaakte gereedschapskist gekregen en daar zit zoveel detail en precisie in dat ik het niet over m'n hart kon verkrijgen die gedenksteen zo te laten staan. Dus tja, op een erg vroege zaterdagochtend omdat ik niet wilde dat iemand me in dat graf zag graven en daar misschien iets van zou vinden ging ik er heen, heb het grind plaatselijk verwijderd, de grondplaat opgegraven, die waterpas terug geplaatst en daarna de sokkel met de steen er weer bovenop. Daarna was het een kwestie van het grind netjes terug harken en stond alles er weer netjes bij.

Ik had nog een poging gedaan de gedenksteen schoon te maken omdat de letters hier en daar slecht of bijna niet meer zichtbaar waren, maar dat had eigenlijk niet zo geholpen en in een gesprek met pa en Riek wist de laatste te vertellen dat de verf er gewoon af was en of ik het misschien zag zitten die letters er opnieuw op te zetten. Dat wilde ik op zich wel doen en heb de steen daarom gisteren na het sjouwen met het hout opgehaald en hier naar huis gebracht om hem eerst maar eens echt goed schoon te maken. Daarna met zilver verf en een mini penseeltje de letters er opnieuw op gezet en persoonlijk ben ik eigenlijk best wel erg trots op het resultaat.

gedenksteen voor behandeling

gedenksteen na behandeling

Ik heb nu eenmaal niet de meest vaste hand en ook verre van het meeste geduld als het gaat om dit soort dingen. Op één of andere manier kan ik wat dat betreft beter met mensen overweg dan met dingen die een soort van eigen wil hebben *grin* en dat is ook direct de reden dat ik de steen hier naar huis heb gehaald in plaats van het ter plekke op het kerkhof te doen, zoals de meesten het dan doen. Ik moet er dan ook wel bij vermelden dat het hier om een steen gaat die met wat moeite nog wel te tillen is, want gaat het om het graf van m'n moeder of andere grootouders dan hoef ik daar niet eens over na te denken. Als dat al verplaatst zou worden dan moet daar iets van een kraantje bij komen, dus in dat geval wordt het een kwestie van ter plaatse doen of door iemand laten doen maar dat is voorlopig nog niet aan de orde. Waar het hier allemaal om draait is dat opa en oma een waardige plek hebben, voor wie dat wat waard is.


houtkachel Zaterdag 26 juni 2021 - Afval.
Vandaag mezelf maar eens even bezig gehouden met een goed doel, namelijk afvalinzameling. En uiteraard gaat het in mijn geval dan niet om willekeurig afval, maar om hout wat mensen uiteindelijk weggooien en wat ik echt enorm goed kan gebruiken voor in de kachel. Het is allemaal hardhout en als je via internet een kuub gedroogd eiken of beuken besteld tik je zo 100 euro af. Dat kan uiteraard ook goedkoper, maar gedroogd en thuis afgeleverd zijn dat zo'n beetje wel de prijzen waarmee je rekening moet houden. En okee, ik moet het zelf op maat zagen en thuis zien te krijgen maar in dit geval neem ik toch op m'n gemakje ruim een kuub mee naar huis.

hoopje ongezaagd hardhout voor de kachel

Ik hoef er amper voor te rijden, dus de kosten qua brandstof zijn in wezen te verwaarlozen en als ik de brandstof en olie van de kettingzaag er dan nog bij zou tellen kom ik qua kosten ergens rond de 2.50 euro uit. Ik moet het dan uiteraard nog wel even thuis wegstapelen, maar uiteindelijk kan m'n kachel hier effectief zo'n 112 uur volle purrie op branden en dat maakt het dan ineens érg de moeite waard. Er zijn wat dat betreft altijd nog mensen die zeggen dat ik hout zat heb liggen en best wel iets zou kunnen missen, maar in wezen kom je het met een houtkachel altijd te kort in plaats van dat je over hebt. Dat is dan uiteraard tenzij je echt heel veel ruimte hebt om een voorraad aan te leggen, maar met 'hout zat' zou in mijn geval betekenen dat ik 30 kuub thuis weg moet kunnen stapelen en dat gaat gewoonweg niet waardoor ik eigenlijk het jaar rond bezig ben met m'n houtvoorraad.

nemo qua gewicht vol

M'n auto was met het vrachtje van vandaag overigens ook blij, want die mocht dan eindelijk weer eens echt werken in plaats van leeg een beetje rondhobbelen. En goed, om heel eerlijk te zijn zal het ergens rond de 50 kg boven de max gezeten hebben van wat er qua gewicht in mag maar op de afstand die zonder hout lopend nog te doen zou zijn vind ik dat niet zo'n probleem en al helemaal niet omdat het een uitzonderlijke belasting is. Ik gooi hem normaal nooit zo vol, maar vond het gewoon zonde om 2 keer te rijden terwijl dat in principe gewoon niet nodig was. Toch is het wel iets om rekening mee te houden, want technisch gezien kun je een auto best wel een beetje overbelasten maar uiteindelijk heeft hij daardoor ook veel meer te lijden en het is de bedoeling dat ik er nog even mee doe. Maar goed, al met al een mooie en effectieve dag van het weekend.


insanity Donderdag 24 juni 2021 - Pfff...
Als ik onderweg de radio aan zet lijkt het nog maar over 2 dingen te gaan en dat zijn Corona en voetbal. Corona in de zin van de versoepelingen die er vanaf aanstaande zaterdag aan zitten te komen en de vaccinaties waarop het storm schijnt te lopen of het gaat juist over mensen die zich niet willen vaccineren maar hoe dan ook... Corona slaat de klok. Verder zitten we natuurlijk midden in het EK voetbal en dan lijkt er ook weinig anders te bestaan dan dat.

M'n punt in beide gevallen? Ik heb er helemaal niks mee en heb me vanmiddag af zitten vragen waar ik eigenlijk van de eerder genoemde twee het minst mee heb. Het neigt dan toch héél erg naar voetbal, maar het gedoe rond Corona komt me toch ook echt wel m'n strot uit. Het gaat niet eens meer over besmettingen en risico's, maar enkel over dat je MOET vaccineren en dat het toch echt wel goed is om die prik(ken) te zetten en dat je uiteraard gewoon de keuzevrijheid hebt, maar stiekem komt het er op neer dat je straks als niet-gevaccineerde met heel veel gedoe te maken krijgt en ook op bepaalde plaatsen gewoon niet welkom bent.

Elk weldenkend mens gaat nu roepen dat zoiets wel mee zal vallen, maar de eerste kroeg (Het Café in Wervershoof) is er al waar komend weekend een voetbalavond georganiseerd wordt en waar enkel mensen die een negatieve testuitslag kunnen overleggen of aan kunnen tonen dat ze gevaccineerd zijn toegang krijgen. Of die avond nog door gaat weet ik niet, want de eigenaar heeft er nogal wat commentaar op gekregen. Tegelijkertijd geeft een café als Nol in Amsterdam juist aan dat iedereen van harte welkom is voor een ouderwets gezellige avond.

Maar goed, het einde van de werkweek is in zicht en ik ben zowel Corona als voetbal moe. Eens kijken of ik de komende weken nog iets van levend door kan komen, want beiden houden voorlopig nog even niet op ben ik bang...


muzieknoot Maandag 21 juni 2021 - Volbeat.
Lekkere posttieve gitaarrock, dat zou een reden kunnen zijn om het nummer van deze Deense band vandaag te plaatsen. Qua titel zou het punt dat ik onlangs op het kerkhof aan het rommelen ben geweest om de graven van m'n moeder en grootouders weer een beetje fatsoenlijk te maken er ook toe kunnen doen. Hoe dan ook... Het is Muzikale Maandag, dus check Die to live.


het weer Zaterdag 19 juni 2021 - Noodweer.
Gisteren schreef ik al even over enorme neerslag die viel, maar wat ik op dat moment nog niet wist was dat er een tornado of iets dergelijks zou ontstaan in de omgeving van Leersum. Tornado, gewoon héle heftige storm, down burst, hoe je het ook wilt noemen... het was even echt héél erg slecht. Vitens had wat problemen met de waterleidingen, maar de monteur kon niet aan het werk omdat er ongeveer 80 bomen omgewaaid waren, schade aan huizen, auto's en noem maar op.

Het klapt er af en toe wel eens goed uit, maar dit was echt zeldzaam volgens mij. Hoe dat er uit ziet als je vanuit een huiskamer kijkt? Nou, ongeveer zo en let dan ook even op de stem van de vrouw die echt super chill blijft. "We zitten binnen, niks aan de hand." Prachtige houding!het weer Vrijdag 18 juni 2021 - Tropisch.
Afgelopen dagen zonder dat het officieel zomer is toch tropische temperaturen in ons land. Hier en daar steeg de temperatuur ruim boven de 30 graden en dat heeft nu als resultaat dat er weer eens mega (onweers)buien in de lucht zitten waarbij plaatselijk echt héél veel neerslag valt. De temperatuur overdag is voor mij persoonlijk niet het probleem, maar dat het in huis zo warm wordt is een compleet ander ding.

De zon komt 's morgens op en staat dan aan de voorkant, vervolgens draait die via het zuiden en daarmee de zijkant van m'n huis naar het westen en dat is dan (logisch) de achterkant. Kortom: de héle dag staat de zon op m'n muren te bakken en in een niet geïsoleerd huis is dat uiteindelijk verre van comfortabel te noemen. De temperatuur stijgt overdag op de slaapkamer bijvoorbeeld tot zo'n 30 graden, maar omdat de warmte echt in de muren zit is die er ook niet zomaar weer uit en koelt het met alles open misschien 3 tot 4 graden af waarna alles weer opnieuw begint.

Eigenlijk vind ik dus een graad of 22 tot 23 als maximum temperatuur meer dan zat en dan hoeft de zon ook nog niet eens volop te schijnen. Dat zou voor mij echt een stuk schelen, maar ja... gelukkig heb ik het niet voor het zeggen wat het weer doet want anders zou het een mooie puinhoop worden. Iedereen wil uiteraard wat anders en dan het liefst wat in zijn of haar straatje past en... dat is bij mij niet anders. Hoe dan ook verlang ik voorlopig even naar volgende week dinsdag. Helpen jullie me hopen dat dit uitkomt?

voorspelling weer buienradar


joke, humor Woensdag 16 juni 2021 - Humor.
Het is officieel nog niet eens zomer en we hebben vandaag de eerste tropische dag alweer te pakken. Hier bleef de temperatuur op 30 graden steken, maar in delen van het land werd het nog een paar graden warmer en morgen komt er sowieso nog wat bij. En tja... wat heb je dan nodig? Humor en die kwam ik vandaag tegen op Twitter. Ik zat in de vrachtwagen met de deur open toen ik hem keek en lag bijna beneden van de lach.muzieknoot Maandag 14 juni 2021 - Sting.
Uiteraard bekend als zanger en bassist van The Police, maar van dat bandje uiteindelijk ook de enige die nadat ze stopten een érg succesvolle loopbaan had. Gitarist Andy Summers en drummer Stewart Copeland gingen beiden ook wel verder in de muziek, maar wisten gewoonweg niet het contact met het grote publiek te houden.

Vandaag wil ik een nummer onder de aandacht brengen waar ik door een collega met een verrassend goede muzieksmaak op gewezen ben en waar ik mezelf eigenlijk een beetje voor schaam dat ik het niet kende. Zo mooi en toch voor mij zo onbekend... Check Desert rose.


houthakker Zaterdag 12 juni 2021 - Materieel compleet.
Afgelopen week viel er niet zo heel veel bijzonders te melden. Het enige was dat ik maandag vrij was omdat de vrachtwagen voor een onderhoudsbeurt en APK bij de dealer stond en verder rommelde de week eigenlijk wel lekker door met vandaag een enorm leuke verrassing om de week mee af te sluiten. Ik kreeg namelijk voor het doen van een zaagklus een kadootje. Tenminste, zo zie ik het en eigenlijk is het een soort betaling in natura maar ik ben er evengoed enórm blij mee:

tree runner lijntas

tree runner afvanglijn

afvanglijn in tas

Zo'n lijn is met een breeksterkte van bijna 8000 kg ontworpen om takken mee uit een boom te laten zakken, of ik kan de lijn gecombineerd met een aantal slings inclusief karabijnen die ik eerder deze week al binnen had gekregen gebruiken als ziplijn waarbij de lijn dient als soort van kabelbaan. De slings maak je vast aan de tak, de karabijn gaat om de afvanglijn en zo kan een tak dan langs de lijn naar beneden glijden.

Het mooie hieraan is dat een tak dan niet direct naar beneden valt, maar dat je hem kunt begeleiden naar een plek waar je hem wilt hebben en dat gaat bij de huidige klus mooi van pas komen al heb ik daar nu even een soort van pauze in moeten lassen omdat ik er anders in m'n uppie aan het klimmen ben en dat komt de veiligheid nu eenmaal niet ten goede. Je mag een gegeven paard niet in de bek kijken, maar het enige jammere aan de lijn is dat er een lus ontbreekt die er wel aan zou zitten. Maar ja, zoals je op de laatste foto kunt zien is die ook zelf makkelijk er in te knopen op het moment dat die nodig is.

Er zijn natuurlijk nog veel meer dingen die je als 'nodig' zou kunnen bestempelen of minimaal als zijnde 'handig om te hebben', maar toch heb ik besloten dat er aan het investeringstraject voorlopig even een einde moet komen. Ik heb net even min of meer voor de gein zitten kijken en schrok eigenlijk van het totaalbedrag wat er de afgelopen jaren in deze (overigens mega leuke) hobby is gaan zitten. Zagen, trainingen, lier, klimbenodigdheden en dat allemaal met de bijbehorende aanverwanten tikken zo ver aan dat het eerst maar eens een beetje terug moet komen, maar... dat komt met de tijd wel goed. Ik hoef het niet met een commerciële instelling te doen en dat scheelt enorm, maar toch...


muzieknoot Maandag 7 juni 2021 - AC/DC.
Zo'n band die al een eeuwigheid mee gaat en waarvan ik me ook afvraag of ze live daadwerkelijk waar kunnen maken wat ze in de studio in elkaar zetten, of dat er een batterij aan electronica mee staat te draaien tijdens een liveshow. Hoe dan ook... never change a winning team, of winning sound, of winning moves of wat dan ook. Dit is de laatste single van AC/DC die in oktober vorig jaar uit kwam. Check Shot in the dark.


houthakker Zondag 6 juni 2021 - Ratelpopulier, deel 4.
Weinig bijzonderheden afgelopen week en daarom eigenlijk niks te melden. De werkweek kabbelde mooi voorbij, de zomer kondigde zich aan door ineens met temperaturen van 25 graden of meer te gaan gooien en de versoepelingen qua Covid19 worden langzaam maar zeker doorgevoerd waardoor er steeds meer mogelijk is en dat stuit dan (uiteraard) weer op allerlei voor,- en tegenstanders waarbij de één super blij is en de ander super boos, want hoe kunnen ze toch...

Feit blijft dat het een heel gedoe is en daar vat ik het voor nu maar even op samen, aangezien ik op dit moment totaal geen zin heb om op wat voor manier dan ook met de gekte mee te doen. Conclusie: ik zat na een leuke werkweek weer lekker in de bomen en dit gaat raar klinken, maar qua weer was het een meevaller en tegelijk zorgde juist het weer er ook voor dat de omstandigheden behoorlijk zwaar waren. Om met het eerste te beginnen: de temperatuur gisteren kwam een stuk lager uit dan de afgelopen dagen en daarnaast was er eigenlijk gewoon geen zon waardoor het relatief koel aanvoelde.

Het nadeel van het geheel was dat er vrijdagavond enórme hoosbuien over het land trokken en ook die hadden het perceel waar ik aan de slag ben geraakt waardoor alles echt zeik en zeik nat was. Gras wat zo'n 30 cm hoog staat en zo'n partij neerslag te verwerken heeft gehad en wat vervolgens niet opdroogt... tja... dat zorgt niet alleen voor natte kleding, maar op den duur ondanks goede werkschoenen toch ook voor héle natte voeten en dat zorgde er voor dat het gisteren nou niet echt comfortabel te noemen was. Maar goed, het plan om de bomen op te ruimen die na de klimklus van vorige keer zijn blijven liggen is gelukt en daarmee is ook dit hoekje klaar, al moeten de kleine takken nog wel verwerkt worden in de houtwal en moet het stookhout nog opgehaald worden.

overzicht groepje ratelpopulieren wat verwijderd moet worden

Ik startte met dit beeld en de opdracht dat alle ratelpopulieren weg moesten, die van de buurman er als extra ook bij kwam en dat de lijsterbes aan de rechterkant inclusief de bomen waar die tussen staat moest blijven staan. Daarnaast moesten er 2 of 3 stammen overeind blijven zodat daar een XL insectenhotel tussen gebouwd kan worden en dan kom je uiteindelijk hier op uit:

overzicht links 8 bomen verwijderd

overzicht rechts 8 bomen verwijderd

Als je de berkenstam die op de eerste foto schuin staat en het klein friemeltje wat er tussen staat mee zou tellen zijn er in totaal 8 bomen verwijderd. Aan de ene kant valt dat enorm op en aan de andere kant valt het door het blad wat inmiddels volop aanwezig is juist totaal niet op dat er zo veel weg zijn en dat is eigenlijk op het hele perceel de bedoeling: de ratelpopulier en ziek/dood spul verwijderen, en dat op zo'n manier dat het zo min mogelijk opvalt. Het is dus de bedoeling dat er een mooi perceel over blijft waar de bomen die er staan nog jaren mooi de gelegenheid krijgen gezond verder te groeien. Om dat te bereiken heb ik gisteren voor ik begon een inventarisatierondje gelopen, om eens te kijken wat er allemaal gedaan is en belangrijker: wat er allemaal nog gedaan moet worden voor deze klus echt helemaal klaar is.

Om eerlijk te zijn komt het dit jaar sowieso niet in z'n geheel af omdat er 2 wilgen in staan die gesnoeid moeten worden. Het was echter te laat om dat nog te doen toen de vraag kwam en we hebben toen besloten dat gewoon door te zetten naar het snoeiseizoen van volgend jaar. Op deze manier weet ik in ieder geval zeker dat het snoeien van de wilgen geen problemen op zal leveren voor de bomen zelf, want naar schatting is er zeker een jaar of 6 niks aan de bomen gedaan en er staan dus behoorlijke takken op. Dus ja... op die manier heb ik de eerste afspraak voor 2022 al in m'n agenda staan. Dat is mooi op tijd, of niet? :)

De uitkomst van dat inventarisatierondje leverde overigens een mooi beeld op van wat er al gedaan was, maar ook wat er nog gedaan moet worden. Alle bomen zijn gemerkt zodat daar geen misverstanden over kunnen ontstaan, er zijn in overleg met de opdrachtgever nog wat bomen aan het lijstje toegevoegd en dan staan er ineens nog 12 verwijderingen, 3 afkorters en 2 snoeiers en dus in totaal 17 bomen op het programma terwijl er inmiddels over het hele perceel genomen tot en met gisteren toch al 18 uit zijn. Dan is 35 bomen op een heel perceel eigenlijk misschien best heel veel te noemen, zeker als je kijkt naar het formaat wat er over het algemeen uit gaat. Maar toch weet ik zeker dat iemand die het perceel niet kent het niet eens op zal vallen.

Met die laatste regel maak ik het mezelf overigens knap moeilijk, want bomen vellen is op zich niet zo heel erg moeilijk. Een voorwaarde daarbij is dat er ruimte moet zijn waar de boom kan vallen en ik kan op voorhand al zeggen dat dit bij 8 van de komende 12 verwijderingen niet het geval is waardoor het verwijderen dus enkel kan door te gaan klimmen en de boom in stukjes af te blokken. Het is immers zoals eerder vermeld de bedoeling een mooi perceel over te houden en niet alles maar lomp om te gooien of om te trekken waardoor allerlei bomen die in principe gewoon zouden kunnen blijven staan enorm beschadigd zouden worden of zelfs ook verwijderd zouden moeten worden. Ik ga in eerste instantie altijd voor behoud en dat betekent in veel gevallen een moeilijkere weg, maar wel een veel mooier en beter resultaat.

Het afblokken van bomen is dus gewoon een kwestie van er in klimmen, onderweg naar boven de takken verwijderen, de top er uit zagen en daarna de boom in korte lengtes naar beneden laten vallen. Tijdens het inventarisatierondje heb ik er voor gekozen om de bomen gelijk op stookhoutlengte af te blokken en ze dan naar beneden te gooien. Dat heeft als nadeel dat je vaker moet zagen waardoor de hele klus in de boom langer duurt. Met nadruk op 'in de boom', want uiteindelijk moet alles alsnog op lengte dus zagen moet je toch.

Het voordeel is in dit geval dat er enórm weinig ruimte is en je kleinere stukken makkelijker weg kunt gooien op een plek waar het uiteindelijk opgehaald kan worden, maar met dikkere stammen is het probleem dan dat die er voor zorgen dat door het gewicht je zaag klem komt te zitten en je er dus niet hoorheen komt. Dat is met een andere zaagtechniek op te vangen, maar dan blijft er effectief eens stuk minder stookhout over en dus ging ik online op zoek naar een kleine wig. Je kunt er van alles voor gebruiken, als er maar iets in de zaagsnede zit waardoor die niet kan sluiten maar ik had precies voor dat doel deze eens gezien en die is specieel ontworpen met een oogje er aan waarmee je hem aan een touwtje vast kunt maken om te voorkomen dat hij ineens beneden ligt.

velwig met bevestiging voor touwtje voor boomverzorgers

Het dingetje blijkt rond de 10 euro uit te komen inclusief verzendkosten en dat liet me toch wel even denken. Een tientje is aan de ene kant niks voor iets wat je als het goed is de rest van je leven nog kunt gebruiken, maar aan de andere kant vroeg ik mezelf af of het oogje aan een wig 10 euro mag kosten. Dat is namelijk waar het op neer komt als je al een aantal van die kleine kunststof wiggetjes hebt liggen en die je nooit allemaal tegelijk gebruikt waardoor het best mogelijk is om er één aan te passen voor dit specifieke doel. Misschien 5 minuten later had ik m'n eigen afblokwig:

zelf gemaakte afblokwig

Uiteraard zul je door het gaatje wat er nu in zit nooit meer echt hard op de wig kunnen slaan zonder dat hij uiteindelijk een keer stuk gaat, maar zoals ik al aangaf heb ik deze daar toch niet persé voor nodig en bij het afblokken volstaat het al als je hem met de hand even in de zaagsnede tikt. Voorlopig ben ik in ieder geval erg blij met deze aanpassing en ergens in de komende tijd ga ik dan wel uitvinden of het daadwerkelijk werkt zoals ik in gedachten heb. Ik heb voor hetzelfde doel namelijk ook wel eens iemand een klein stokje zien gebruiken wat dan tegelijk dienst deed als lengtemaat voor het stookhout en dat werkte op zich perfect, alleen vond ik het een nadeel om te zien dat die man dat stokje steeds in zijn mond moest steken terwijl je naar die velwig aan een touwtje gewoon nooit meer om hoeft te kijken als hij eenmaal in de zaagsnede zit. Maar goed, komt tijd komt raad... Ik zal het vast nog wel even melden als ik hem in gebruik heb genomen denk ik *grin*