logo harre

Home
Blog
Breaking News
Xtra
Muziek
Drums
Bands
Werk
P. Daemen BV
AWS
Scania
Boom verwijderen?
Harre's Tree Removal
Algemeen
Video's
Links
Contact
Contact


Harre op Facebook

Harre op Youtube

logo breaking news


muzieknoot Maandag 27 juni 2022 - Majestic.
De bandnaam zal je waarschijnlijk weinig zeggen, maar als ik dan een klassieker als Boney M. noem is het waarschijnlijk een soort van feest der herkenning. Het gaat namelijk om een cover cq remix van Rasputin en ondanks dat het een oud nummer is en er niet echt heel veel is aangepast komt het nummer lekker uit de verf. Of misschien juist wel omdát er niet al te veel aan is gedaan. Met een beetje EQ komt de dreunende bass in ieder geval lekker tot z'n recht.

Opvallend vond ik dat Boney M. een Duitse band blijkt te zijn, terwijl ik er als jong mannetje toen ik de band leerde kennen er maar gewoon vanuit ging dat het om Amerikanen ging. Ook opvallend vond ik dat zanger Bobby Farrell die in 2010 overleed gewoon op het Amsterdamse kerkhof Zorgvlied begraven ligt. Dat gaat niet samen met het gevoel van dat Amerikaanse bandje, maar dat hij eigenlijk van Aruba kwam en zich via Nederland in Duitsland vestigde maakt het dan uiteraard minder vreemd.

Maar goed, zo ontdek ik voor mezelf nog wel eens iets op Muzikale Maandag en dan gaat het niet alleen om artiesten en hun nummers. Voor vandaag zoals al eerder genoemd de klassieker Rasputin in de dance uitvoering van Majestic.


voetstappen in zand Zondag 26 juni 2022 - Stappen.
Zondag, stappendag. Niet dat ik dit heel lang vol ga houden, maar wel voor een bepaalde periode. Puur uit nieuwsgierigheid en verder eigenlijk niks, want qua beroep zit ik veel maar aan de andere kant denk ik dat ik toch ook wel redelijk actief ben en op die manier zou je op een redelijk gemiddelde uit moeten komen. Het is inmiddels overigens wel heel duidelijk dat ik de aanbevolen 10.000 stappen per dag niet haal zonder te gaan wandelen en dat laatste ga ik ook simpelweg niet doen. Als ik hier in de binnenstad moet zijn en ik kom niet van m'n werk, dan ga ik daar over het algemeen lopend heen maar verder zijn er eigenlijk geen momenten dat ik denk: "Ach, laat ik eens lekker een stukje gaan wandelen."

Het is gewoon niet m'n ding om doelloos rond te stappen, dus in die zin ga ik nu ik tijdelijk die stappenteller heb ook niet ineens meer lopen dan anders. Dan heeft het immers totaal geen nut om te kijken naar wat ik gemiddeld eigenlijk beweeg, maar goed... het overzichtje van afgelopen week:
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
9.438 stappen
6.102 stappen
6.464 stappen
6.203 stappen
6.142 stappen
10.250 stappen

Dat zijn er over de hele week genomen 5.531 meer dan vorige week en dat is op zich eenvoudig te verklaren: afgelopen maandag had ik de zaagklus bij de notenboom en de week er voor had ik er 2 dagen tussen zitten dat ik m'n telefoon regelmatig niet bij me had. Op die manier zijn er een aantal dagen erg makkelijk in de plus gegaan, al had ik er gisteren bijvoorbeeld een stuk minder omdat het rondje flyeren voor Harre's Tree Removal deze keer bij me in de buurt was. De zondag tel ik sowieso niet mee omdat dat in mijn ogen een rustdag is. Dat heeft niks met een geloof of wat dan ook te maken, maar meer dat je vanuit een menselijk oogpunt je rust op gegeven moment gewoon nodig hebt en ik zet de zondag daar voor in. Gewoon lekker op het gemakje aanklooien, onderhoud aan de zagen, dat soort dingen doe ik op zondag. Voor calamiteiten ben ik uiteraard wel bereikbaar, maar gepland werk op zondag... dan moet er toch echt wel iets héél bijzonders aan de hand zijn.

Trouwens, over dat flyeren gesproken: gisteren heb ik Zaltbommel afgerond en de eerstvolgende gelegenheid dat ik tijd heb dan is dus de dorpen in het buitengebied aan de beurt. Daar zitten dorpen tussen met erg weinig groen en die zijn in een mum van tijd afgerond, maar ook dorpen met juis heel veel groen en daar is het dan nog net geen kwestie van huis aan huis bezorgen. Toen ik het onderzoek startte om uit te vogelen waar de flyers terecht moeten komen vond ik het overigens echt opvallend dat een gemeente blijkbaar verschil maakt in de inrichting van een dorp.

Je zou zeggen dat je in een dorp per definitie landelijk woont, maar het ene dorp is eigenlijk gewoon een aaneenschakeling van wat woonwijken, terwijl er in het ander ook nog oudere grote panden te vinden zijn als bijvoorbeeld oude boerderijen die door hun ligging binnen het dorp voor enorm veel ruimte zorgen. De beleving van 'wonen in een dorp' is dan niet alleen heel anders, maar voor mij als zager is er in een woonwijk met dicht op elkaar gebouwde huizen over het algemeen weinig tot geen werk te vinden en om dan huis aan huis iets te gaan bezorgen wat rechtstreeks in de oudpapierbak verdwijnt is in mijn beleving op veel manieren zonde.


logo harre's tree removal Dinsdag 21 juni 2022 - Notenboom.
Het grootste deel van wat ik gisteren gepland had ging door omstandigheden niet door, daardoor was ik met van alles dus eigenlijk veel te laat en besloot ik dit verhaal van gisteren door te zetten naar vandaag. Het gaat om een notenboom waar ik zaterdag al even was wezen kijken en waar de eigenaresse niet gerust op haar eigen veiligheid was. Dat bleek behoorlijk terecht, want in de boom kwam ik héél veel dood hout tegen en een deel van de dikke takken hingen precies boven de plek waar ze haar terras heeft. De keus is simpel: snoeien of de hele boom compleet weghalen.

notenboom in slechte conditie

notenboom in slechte conditie vanaf het huis

Op deze foto's lijkt het mee te vallen, maar hij is echt behoorlijk slecht en gezien het mega dode hout wat er uieindelijk gisteren uit kwam kon ik de conclusie trekken dat dit toch al wel een jaar of 3 tot misschien wel 5 aan de gang was. Zo'n boom hoort in deze periode vol in donkergroen blad te staan, maar deze krijgt dat helaas niet meer voor elkaar. Toch zit er ondanks de toestand toch nog leven in, want er groeien niet alleen blaadjes aan maar er zitten ook best wel een heel aantal kleine nootjes in. Dat in combinatie met het verhaal dat de boom een kadootje was bij het huwelijk van de vrouw en dat haar man inmiddels al heel lang overleden is draaide de beslissing eigenlijk van compleet verwijderen naar snoeien en dat heb ik dus gisteren gedaan.

gesnoeide notenboom in slechte conditie

gensoeide notenboom in slechte conditie vanaf het huis

Toegegeven, qua vorm is hij niet opgeknapt maar de hoop is dat hij nu zijn energie zal steken in de goede delen die er nog zijn. Als hij de kracht heeft om nog wat uit te lopen en op die manier wat jaren mee kan is het mooi meegenomen en met zekerheid valt er hier niks te zeggen, maar ik heb er goede hoop op. Het advies geven de boel maar compleet te verwijderen terwijl het (nog) niet echt nodig is vind ik mede door het verhaal achter deze notenboom in een situatie als deze gewoon niet passen. Immers, verwijderen kan altijd nog en op dit moment vormt hij in ieder geval geen gevaar meer voor de omgeving. Het enige wat rest is de boel in de gaten houden, want als blijkt dat hij toch echt dood gaat zit er niks anders op dan hem op tijd weg te halen. Hij staat te dicht bij het huis om daar risico's mee te nemen.

Al met al een mooie dag en tja... ook al heb ik niet kunnen doen wat ik wilde... uiteindelijk werd het avond, had ik een douche en een hapje eten en kon ik voldaan naar m'n mandje. Binnenkort concentreer ik me dan wel weer op hetgeen wat nog gedaan moet worden en ook dat komt dan allemaal uiteindelijk best wel in orde. Zoals altijd :)


muzieknoot Maandag 20 juni 2022 - Son Mieux.
Son Mieux komt niet uit de lucht vallen, maar heeft (eindelijk) hun verdiende doorbraak met het nummer wat ik vandaag op Muzikale Maandag onder de aandacht wil brengen. Echt, waarom is er niemand op het idee gekomen om dit naar het songfestival te sturen? Speakertjes op 11 geeft je 200% positieve energie. Check Multicolor.


terugblik Zondag 19 juni 2022 - Samenvatting.
Als terugblik naar de afgelopen week was het qua werk een vreemde week. Het was ook een week met een volle maan en ook nog eens een bloedmaan en hoe je het ook went of keert: het ding zorgt bij mij altijd voor minimaal één onrustige nacht. Het weer deed een dappere poging te gaan zomeren, maar uiteindelijk zou de verwachtte temperatuur van rond de 35 graden (gelukkig) niet gehaald te worden en... inmiddels zit ik tijdens dit schrijven nog maar in een graad of 14 én regent het ook nog eens. Op zich allemaal wel erg lekker, want de natuur is nog altijd gort droog.

Qua stappen kwam ik afgelopen week hier op uit:
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
5.822 stappen
4.747 stappen
3.175 stappen
3.247 stappen
6.177 stappen
15.900 stappen

Kort samengevat komt het neer op af en toe m'n telefoon niet in m'n zak gehad, soms dagen waarop ik een heel stuk minder loop dan ik eigenlijk verwacht had en een dagje flyeren. Welke dag dat is laat zich eenvoudig raden, denk ik *grin* Iets wat overigens nu al z'n vruchten af begint te werpen, maar daarover later meer.


muzieknoot Maandag 13 juni 2022 - Royal Republic.
Deze Zweedse gitaarband kwam al eerder langs op Muzikale Maandag en het grappige aan dit nummer is dat het eigenlijk de bedoeling was een punknummer te maken. Gaandeweg besloten zanger/gitarist Adam Grahn en drummer Per Andreasson het tempo te verlagen naar wat men dan 'half time' noemt. Een nummer wordt dan qua tempo in wezen twee keer zo langzaam, maar in dit geval leverde dat het dubbele aan energie op.

Zo veel zelfs dat Adam ergens in een interview aangaf dat het voor hem zelfs eigenlijk te veel van het goede is. Hij zei zoiets als 'Het is één brok energie zonder enige dynamiek, BAM!!!' en... dat klopt ook wel. Dat het nummer voor hem daarom live minder interessant is om te spelen doet er wat mij betreft niet toe, want op volume 11 doet het ding het hier echt helemaal prima. Check People say that I'm over the top.


update Zondag 12 juni 2022 - Weinig bijzonders.
Een week zonder enige update, dat is op zich niet heel uniek want er zijn gewoon weken waar weinig bijzonders gebeurt. Het was een week van werken, dingen uitzoeken voor Harre's Tree Removal en wat gezaagde houten balken ophalen voor de houtkachel. Je zou bijna zeggen dat het een saaie week was, maar ja... even een pas op de plaats is in veel gevallen niet zo gek en ook in dit geval heb ik toch wel een soort van genoten van de rust. Tenminste...

Uit nieuwsgierigheid heb ik afgelopen week een stappenteller op m'n telefoon gezet. Als chauffeur loop ik niet heel veel en zijn het eigenlijk meer korte inspannende momenten die het werk met zich meebrengen, maar verder vraag ik me al langer af wat ik nou eigenlijk nog beweeg. Héél lang geleden zat ik 6 dagen per week op de mountainbike en bewoog ik wellicht ten opzichte van een gemiddelde extreem veel, maar zeker nu in het broedseizoen waarin er erg weinig zaagwerk is beweeg ik zelfs voor mijn doen extreem weinig.

Dat zaaagwerk hakt er over het algemeen qua calorieverbruik best in, want een vriend van me had vorig jaar een keer zo'n ding om toen hij een dagje mee ging helpen en die meter liep vrolijk over de 3300 kcal tijdens het werk. Zo'n stappenteller op een telefoon is in vergelijking met een professionele meter natuurlijk best een beetje een wassen neus te noemen, maar goed... het gaat om het idee en toen ik het ding gisteren in gebruik nam heb ik gelijk maar een goed begin neergezet van 14.173 stappen. Volgens de app zou dat om een afstand van ruim 10 kilometer gaan in een tijd van 2 uur en 20 minuten.

En ja... dat kan wel kloppen aangezien ik gisteren een deel van de binnenstad ben gaan flyeren, dus ook: ja, dit is voor mijn doen extreem veel en ik zal het op een normale dag nooit halen. Aangezien de afstand en tijd redelijk overeen komen met wat ik daadwerkelijk gedaan heb maakt het me wel nieuwsgierig waar ik dan tijdens werkdagen met de vrachtwagen op uit kom. Van wat ik begreep is 'de norm' 10.000 stappen per dag, maar weet de Hartstichting daar direct bij te vermelden dat bij een zittend beroep een dag van 8000 stappen een goede richtlijn is. Andere websites werken met leeftijdscategorieën en stellen als richtlijn:

12 tot 19 jaar
20 tot 65 jaar
66 tot 75 jaar
75 jaar en ouder
10.000 - 12.500 stappen
7000 - 11.500 stappen
7000 - 10.500 stappen
4000 - 7500 stappen

Minimaal 7000 tot aan 11.500 stappen per dag zou voor mij dus de richtlijn zijn en... dat vind ik nogal wat, zeker als ik de ruim 14.000 van gisteren er tegenover zet en waarvan ik weet dat het er voor mijn doen extreem veel zijn. Om het leuk en luchtig te houden zal ik daarom als voorspelling doen dat ik vanaf nu als 75-plusser door het leven ga, want ik verwacht op normale dagen echt niet rond de 10.000 stappen uit te komen. Iets wat in mijn beleving eigenlijk totaal geen probleem is, want ik voel me helemaal prima en daarnaast zullen er dagen zijn dat ik juist ruim over de richtlijn heen ga waarbij richtlijn dan in mijn beleving nog het belangrijkste woordje is, want hoe vaak een richtlijn niet aangepast wordt... Maar goed, ik ga het meemaken en zal je op de hoogte houden :)


muzieknoot Maandag 6 juni 2022 - The Pretty Reckless.
Ze kwamen al 2 keer eerder voorbij op Muzikale Maandag. Vreemd genoeg niet omdat het zo'n steengoede band is, maar wel omdat ze nummers maken die apart zijn. Op zichzelf staan, zeg maar. Het is allemaal niet super origineel, maar klinkt wel lekker en daar gaat het in de meeste gevallen om. Vandaag komt die zin wel héél erg tot z'n recht, want het gaat eigenlijk om Sympathy for the devil maar dan toch eigenlijk net niet maar het is in mijn beleving wel duidelijk waar ze hun inspiratie vandaan hadden in de tijd dat ze dit nummer schreven. Maar ja... zoals eerder al geschreven: het klinkt wel weer lekker. Check Take me down.


logo harre's tree removal Zondag 5 juni 2022 - Klusje.
Na een week zonder enige updates en die achteraf bekeken ook verre van een goede week bleek te zijn kon ik gisteren weer een beetje gaan rommelen. De boom waar ik vorige week over schreef moest er immers toch uit en hoe gek het ook klinkt... Als ik met een kettingzaag aan de gang ben levert dat energie op in plaats van dat het kost en in dit geval ging het niet eens om werk maar om een klusje tussendoor, dus was het eigenlijk een dubbele vorm van ontspanning die feitelijk best welkom was.

dode en hangende grove den

dode en hangende grove den

Op de bovenstaande foto's is goed te zien hoe scheef deze grove den in de loop van de tijd is gaan groeien. Hij zal ooit een keer scheef gezakt zijn en daarnaast door het spul wat er om heen staat weinig ruimte gehad hebben en is daarom zijn eigen weg maar gaan zoeken. En dat was uiteraard richting het licht en daarmee dus over het pad wat er loopt. In gezonde vorm geen enkel probleem en zelfs simpelweg een mooi gezicht te noemen, want alle begroeiing die het bos uit komt geeft het pad toch een bepaalde aanblik. Die aanblik veilig, maar ook zo natuurlijk mogelijk houden is een mooi streven vind ik zelf en de eigenaresse hier heeft gelukkig hetzelfde idee.

scheuren in stam van dode grove den

scheuren in stam van dode en hangende grove den

En ik geef toe dat hij uiteraard niet van de ene op de andere dag zo slecht geworden is en dat hij tijdens het proces van het sterven al heel wat leven en beschutting aan allerlei insecten heeft gegeven, maar op het moment dat er zonder harde wind écht dikke takken uitbreken is het tijd om zorg te dragen voor de veiligheid van passanten en daarom moest deze boom vandaag toch verdwijnen. En ja... het is midden in het broedseizoen, dat realiseer ik em volkomen en ik ben er ook bekend mee wat de Wet Natuurbescherming daar over te zeggen heeft en dat is ook exact waarom ik besloten heb hem toch nu weg te halen.

Het is namelijk erg simpel: alle inheemse vogels, hun nesten en eieren zijn beschermd op grond van de Wet Natuurbescherming. Dat mensen daar graag een wettelijke periode aan koppelen (15 maart tot en met 15 juli) is sowieso vreemd menselijk gedrag, maar ook op basis van dat ene regeltje compleet onzin. Een vogel als de blauwe reiger of bosuil begint bijvoorbeeld in januari of februari al met broeden, terwijl een meerkoet of wilde eend in augustus nog op haar nest te vinden is waardoor je in mijn beleving beter kunt kijken naar wáár je aan het werk bent dan wanneer. Werk wat in februari gedaan moet worden in de buurt van een blauwe reiger kolonie kun je beter uitstellen naar een ander tijdstip, om maar een heel simpel voorbeeld te geven van vogels die qua aanwezigheid echt wel opvallen.

Het probleem zit hem natuurlijk in de vogels die minder opvallen en dan hun nesten ook nog verstoppen waardoor het soms erg lastig tot feitelijk onmogelijk is om gegarandeerd te stellen dat er in een perceel geen nesten zitten. In dat geval kun je er altijd nog voor kiezen de werkzaamheden uit te stellen, maar bij het nemen van voldoende voorzorgsmaatregelen hoeft dat in principe niet. Overigens vallen jaarrond bewoonde nesten onder dezelfde wettelijke bescherming, dus met bijvoorbeeld een kolonie roeken in de buurt ben je als zager al snel klaar. Ik vind dus dat je als zager enorm je best moet doen om de natuur die er in Nederland is te respecteren en dat doe je door dieren het liefst niet te verstoren of in ieder geval zo min mogelijk. Met dat als uitgangspunt kun je eigenlijk elke klus wel klaren, zij het niet op elk tijdstip.

Maar goed, ik dwaal af van de laatste 2 foto's want die geven (in combinatie met de eerder genoemde uitgebroken dikke tak) juist aan hoe hard het nodig was deze grove den te verwijderen. Dood, overhangend en daardoor echt enórme spanningen in het hout zorgden er voor dat dit geen alledaags klusje was. Het ding laten vallen is hier niet zo'n kunst, maar er staat in de valrichting een kleine eik en een kleine esdoorn die in principe moeten blijven staan en daarnaast is er nog een stukje hekwerk wat als hindernis dient. Dat laatste is eigenlijk niet te missen, tenzij je de boom hoog af zou zagen maar de risico's zijn me daarvoor te groot dus was het de kunst van zo min mogelijk schade veroorzaken.

dode grove den op de grond

dode grove den op de grond als kachelhout

Op de laatste foto is een scheur ook aan de binnenkant van de boom zichtbaar, dus het was een goede keus hem gecontroleerd te laten vallen. Zoals eerder al geschreven was het een kwestie van zo min mogelijk schade veroorzaken aan het hekwerke en ik kan melden: dat is gelukt. De boom was er wel op gevallen, maar het kon zonder veel moeite weer overeind getrokken worden en staat weer als eerder. Ook de eik en esdoorn die nog een heel leven voor zich hebben zijn door goed mikwerk gemist en kunnen nog een hele tijd mee. Uiteraard is al het hout inclusief de kleine takjes en zo nog opgeruimd en zo werd het niet alleen een productieve, maar ook een erg gezellige dag en die was me na het gedoe van afgelopen week best heel veel waard.