logo harre

Home
Blog
Breaking News
Xtra
Muziek
Drums
Bands
Werk
P. Daemen BV
AWS
Scania
Boom verwijderen?
Harre's Tree Removal
Algemeen
Video's
Links
Contact
Contact


Harre op Facebook

Harre op Youtube

logo breaking news


tuin Zondag 30 juni 2024 - Bloemzorg.
Bloemzorg als in zorgen over m'n bloembed. Wat me dit jaar namelijk best opvalt is het ontbreken van een aantal soorten en inmiddels meen ik een idee te hebben waardoor dat komt. Ik kocht vorig jaar 2 pakken met bloemzaad, mengde een beetje van de één en de ander bij elkaar omdat het één meer op bijen en het andere meer op vlinders is gericht en strooide dat vervolgens uit. Dit jaar zou een heel rijk bed moeten ontstaan omdat de zaden van vorig jaar achter zijn gebleven (dat hoop ik in ieder geval nog steeds) en dat ik het restant van vorig jaar ook heb uitgestrooid.

zij aanzicht bloembed 30 juni 2024
30 juni 2024.

Dat rijke bloembed kwam niet op en ik denk ook eigenlijk niet dat het nog komt. De vlinderstruiken beginnen inmiddels ook te bloeien, maar verder blijft het in mijn beleving een beetje een eentonig geheel en om op de mogelijke oorzaak terug te komen: ik denk dat ik ze gewoon slecht gemengd heb. Als de zakjes gevuld worden met de soorten om beurt zitten die in de zakjes om te beginnen al bij elkaar, dus de helft van een zakje wil niet zeggen dat je ook de helft van alle zaden te pakken hebt. De kans dat je van een bloemsoort bijna alle zaden hebt en van een andere soort bijna geen is niet ondenkbaar, dus volgend jaar wordt het eerst een kwestie van de zakjes goed mengen, daarna bij elkaar doen, ook weer goed mengen en van dat mengsel uiteindelijk de helft uitstrooien. Maar goed, of dat helpt blijkt natuurlijk volgend jaar pas.

boven aanzicht bloembed 30 juni 2024
30 juni 2024.

Ter vergelijk de onderstaande foto van vorig jaar. Die is 6 dagen later genomen, maar daar zitten veel meer soorten in en daardoor ook veel meer kleur:

prachtige kleuren in het bloembed
5 juli 2023(!): prachtige kleuren in het bloembed.


herstel Zaterdag 29 juni 2024 - 2 weken.
Het is inmiddels 2 weken geleden dat ik met een ambulance het ziekenhuis werd binnen gereden en gezien de wond die ik toen had gaat het eigenlijk best goed met het herstel. De wond geneest goed, ik mag zonder brace en krukken lopen en mag voorzichtig weer wat stapjes gaan zetten. De knie is nog erg stijf en die kan ik op dit moment niet buigen, dus op een normale manier op een stoel gaan zitten gaat bijvoorbeeld nog niet. Dingen waar ik verder nooit over nadenk, daar moet ik nu ineens wel over nadenken.

Als voorbeeld kan ik dan bijvoorbeeld traplopen noemen. Normaal ren je een trap op alsof die er niet is, nu moet het letterlijk voetje voor voetje omhoog en voetje voor voetje naar beneden. Lopen is op dit moment te doen, maar best lastig en zo riep ik gisteren bijvoorbeeld naar m'n vader van bijna 80 dat hij even niet zo hard moest lopen. Ook een lastig ding is zitten op de wc. Geen enkel probleem als er ruimte genoeg is, maar die heb ik niet en de enige manier om op de wc te zitten is dwars op de pot met de deur open. Ja, hier mag je even om lachen en feitelijk is het ook zo'n beetje het minst van m'n problemen, maar het maakt het allemaal niet makkelijker. Om de ernst van het geheel aan te geven:

beenwond gesloten en begin genezing

Tot nu toe heb ik bewust geen foto's van de wond geplaatst en als je de bovenstaande ziet waarbij alles in principe weer keurig dicht en zo goed als droog is kun je jezelf misschien voorstellen waarom. Een gapend gat en een blik op m'n pezen, hier en daar een spier en wat bot is niet iets wat iedereen zomaar onder ogen wil komen dus vandaar deze in mijn beleving (inmiddels) erg nette versie. Toen het allemaal net gebeurd was had ik het idee dat ik weer redelijk snel op de been (ja, *grin*) zou zijn, maar dat gaat wat langer duren.

Waar ik dan best een beetje van baal zijn de plagende opmerkingen als "Best wel lekker zo'n vakantie, toch?" of "Nou, thuis met dit weer en een beetje niks doen is best lekker!" en dat zijn nou precies de opmerkingen die ik erg slecht trek. Puur van ellende en een tekort aan energie heb ik bijvoorbeeld de eerste week zo goed als slapend doorgebracht. Een week van 7 dagen voelde daardoor als 2 of zo, maar ook de afgelopen week vloog voorbij terwijl ik normaal gesproken juist altijd hartstikke actief ben in m'n vrije tijd. Nu heb ik er echt de energie niet voor en daarnaast kon ik ook niet zo veel, maar mocht ik van de artsen nog minder.

Daar komt nu langzaam een heel klein beetje verandering in, al is het eigenlijk nog niet snel genoeg naar m'n zin maar de boel forceren is blijkbaar het stomste wat je met zoiets kunt doen. In een vakantie doe ik leuke dingen en die kan ik nu niet doen al zou ik het willen. Dat maakt het echt geen leuke tijd van ontspanning en zoals ik net al aangaf begrijp ik prima dat het plagend bedoelt is en dat mensen me een hart onder de riem willen steken, maar met een kettingzaag in m'n handen staan levert me qua energie een stuk meer op dan dit. Maar goed, rustig aan zo goed mogelijk herstellen en dan zo snel mogelijk weer aan de slag. Dat is simpelweg het streven en gelukkig heb ik een werkgever die daar in mee gaat.


bomen zagen Donderdag 27 juni 2024 - Handel.
Handel is handel en daarbinnen geldt als het om prijzen gaat feitelijk maar één ding: het is maar wat een gek er voor geeft. Vergeet alle mooie economische termen en stellingen over vraag en aanbod, want die komen misschien in de buurt van de waarheid, maar tikken die feitelijk maar net aan. Het is uiteindelijk aan die gek en wat hij er voor over heeft om iets te kopen en zo gaan dingen soms voor héél veel geld weg terwijl het item geen donder waard is, maar het komt ook voor dat iemand iets te koop aanbied wat erg zeldzaam is maar dat zelf niet in de gaten heeft waardoor de prijs erg laag is. In het kader van die handel kwam ik de onderstaande advertentie tegen en heb daar de contactgegevens voor de goede orde maar verwijderd:

advertentie haardhout juni 2024

Niks mis mee, zouden veel mensen zeggen bij het zien van deze advertentie, maar ik vind er best wat van. Het gaat niet om kwalitatief goed en droog stookhout, maar feitelijk om afval. Allerlei reststukken worden in een bigbag gemikt en om te beginnen heeft de bigbag misschien wel een volume van ongeveer een kuub, maar door het los te storten zal er effectief 0.6 tot 0.7 kuub hout in zitten en daar betaal je dan in dit geval €100,- voor en tellen ze nog €5,- voor de bigbag. Als we dat even omrekenen naar een prijs per daadwerkelijke kuub betaal je dus in werkelijkheid rond de €142,- Het idee hierachter is dat het meevalt. Veel mensen zien zo'n bigbag, denken een kuub en dan is die 100 euro voor een gedroogde partij mooi stookhout misschien niet eens te veel. Feit is dat je veel minder krijgt, dat het allemaal reststukken en daarmee vreemde maten zijn die praktisch niet te stapelen zijn, het is nog niet droog genoeg om te stoken én je betaalt ook nog voor de bigbag.

Goed, dat laatste laten ze dan onder de noemer statiegeld vallen, maar als je die bigbags een beetje slim inkoopt kosten die nog minder dan dat, dus zelfs daar verdienen ze aan als je besluit die niet terug te brengen. Feit blijft dat wat een gek er voor geeft hier als een paal boven water staat, want ik stel gewoon hardop dat je 1) veel te veel betaalt en 2) afgescheept wordt met de rommel van een ander. En ja, als je het gaat vergelijken met prijzen op internet waar nog steeds €250,- voor een kuub hout geteld wordt, dan valt de prijs best mee. Het verschil is alleen dat je voor dat grotere bedrag daadwerkelijk een gestapelde kuub hout hebt, dat die bij je thuis gebracht wordt én dat het dit seizoen direct al te gebruiken is omdat het om oven gedroogd hout gaat. Maar ja, dat is best een berg geld.

Zijn er ook nog tussenwegen? Ja hoor, geen enkel probleem. Kachelhout kun je namelijk een stuk goedkoper krijgen dan die 100 euro voor een gevulde bigbag (€142/kuub), maar dan heb je een mindere kwaliteit (zachter hout) en is het net als in de advertentie ook niet droog. Als je er geen hekel aan hebt om stukken hout even op je eigen kachellengte te zagen, dan weet ik een adres waar je droog kwaliteitshout kunt halen in de vorm van stamhout voor een behoorlijke dot minder dan de 142 euro die ze hier omgerekend voor een kuub vragen, want daar liggen ze op dit moment meen ik rond de 80 euro. Ja, dat is bijna de helft voor dezelfde kwaliteit maar wel mooiere stukken die makkelijk in een opslag te stapelen zijn.

De conclusie: ik ga niet hardop zeggen dat het afzetterij is, want ja... wat die gek er voor geeft maar dat dergelijke prijzen gewoon veel te hoog liggen lijkt me duidelijk. Kijk even rond als je op zoek bent naar kachelhout: kijk wat je daadwerkelijk krijgt aan volume, wat voor kwaliteit het is en of het droog genoeg is en beslis dán waar je voor gaat. Het voorkomt gewoon dat je te veel betaalt, maar aan de andere kant zijn er daadwerkelijk oplichters op de markt die partijen kachelhout aanbieden voor prijzen die belachelijk laag zijn. Het is dan de bedoeling dat je allerlei gegevens doorgeeft, een aanbetaling doet en bij levering... oh, wacht... die komt dan niet. Een gewaarschuwd mens telt ook in de zomer als je geen kachel aan hoeft voor twee.


herstel Woensdag 26 juni 2024 - Update herstel.
Het herstel van m’n been gaat in zoverre voorspoedig dat ik geen last heb van de wond, ook niet nu de medicatie qua pijnbestrijding en ontstekingsremmers al een paar dagen stil ligt. Dat moet in mijn beleving op zich een goed teken zijn, maar ik ben natuurlijk geen arts. Feit blijft dat ik erg weinig kan en van de betrokken chirurg nog minder mag om op die manier de kans op een goed en relatief snel herstel zo groot mogelijk te maken. Het valt alleen best tegen mezelf daar aan te houden, maar vanwege de mogelijke complicaties die hij de dag na de operatie noemde doe ik het toch maar.

Kortom: ik doe verrot weinig. Ik rommel wat op de computer, kijk liggend op de bank wat tv, volg wat Youtubers en hun avonturen, slaap tussendoor ook nog best veel maar heb wel érg zin in warm eten en ook regelmatig trek of misschien zelfs wel honger. Die laatste 2 dingen verbazen me, want ik ben normaal gesproken best actief en heb relatief weinig slaap nodig, maar blijkbaar gaat er gezien m’n dutjes tussendoor in een dergelijk herstel veel energie zitten. Dat uit zich ook in de hoeveelheid energie als zijnde voeding die ik blijkbaar nodig heb en op zich zie ik allebei wel als positief omdat ze in mijn beleving bijdragen aan m’n herstel. Binnenkort die eigen beleving maar weer eens opzij zetten en een arts z’n mening er over laten geven.


logo dgp bio oil Dinsdag 25 juni 2024 - Bio olie.
Het zal inmiddels een paar jaar geleden zijn dat ik zakelijk besloot om over te stappen op biologisch afbreekbare olie voor de kettingzagen. Dat is best een dotje duurder, want als je niet naar de kwaliteit maar puur naar de prijs kijkt kan ik zonder problemen voor 7 euro met een kan van 5 liter olie thuis komen. De wat betere kost overigens al snel 20 euro en als je het over bio hebt vliegt de prijs nog verder omhoog, want dan zit je voor dezelfde 5 liter al snel rond de 33 à 35 euro.

Je koopt dus 25 liter van de één ten opzichte van 5 liter van de ander en dat is best een heel groot prijsverschil te noemen. De één blijft alleen als synthetische olie in het milieu achter waar je aan het werk bent geweest, terwijl de ander na 3 à 4 weken compleet is afgebroken en daar zit in mijn beleving dan juist de winst als het om duurzaam ondernemen en zuinig zijn op onze planeet gaat. Veel mensen redeneren dan dat de klant het uiteindelijk toch betaalt, maar dat is in mijn geval ten dele waar. Ik werk vaak met vaste prijzen en welke olie ik dan gebruik maakt voor die prijs niet uit. Het is alleen dat ik van die omzet onder de streep wat minder over weet te houden, maar dat heb ik er in dit geval voor over.

Zoals altijd heeft een product naast voordelen ook nadelen en in het geval van de biologische olie is het grootste nadeel dat hij gaat koeken als de machine stil staat. Ik mensen persoonlijk die de ketting van een zaag volledig vast hadden zitten en dat ging zelfs zo ver dat er maar één oplossing was: het blad met ketting en al demonteren, weggooien en allebei nieuw monteren. Ik dacht dat het in mijn geval mee zou vallen, tot ik de MS500i na een paar weken stilstand eens voelde en merkte dat hij behoorlijk zwaarder rond ging dan dat hij zou moeten doen. De oplossing is tot nu toe eenvoudig, want het koekt enkel aan waar de olie aan lucht wordt blootgesteld dus maak ik zowel de ketting als het zaagblad schoon met een ontvetter. En ook dat is uiteraard een volledig biologisch afbreekbaar product.

Aspen Biochain is voor mij de olie die het lekkerst werkt als het gaat om de vloeibaarheid en smering, maar nu kwam ik laatst in aanraking met het Amerikaanse DGP wat dan voor Dynamic Green Products staat en ik heb tot nu toe niemand gevonden die daar met hetzelfde nadeel kampt. Het kan dus best interessant zijn om daar eens iets mee te gaan doen, alleen vind ik het dan serieus een nadeel dat het van de andere kant van de grote sloot moet komen. Niet dat ik iets tegen Amerikanen of hun producten heb, maar het verschepen van die olie naar Nederland is nou niet echt duurzaam te noemen en ik zal er dan gelijk bij vertellen dat het qua prijs zelfs inclusief de transportkosten weinig tot niks uit maakt. Het enige wat me tot nu toe tegen houdt is dus het transport, want een olie hier uit Europa maakt een behoorlijk kortere reis.

dgp olie

In de opslag staat nog het één en ander aan voorraad, dus het is niet zo dat ik hier op korte termijn over moet beslissen maar ik vind het serieus lastig. Als het om een beter product gaat voor dezelfde prijs dan is de keus in principe snel gemaakt, maar zodra het woordje duurzaam om de hoek komt kijken is het gebruik van het kwalitatief mindere product misschien zomaar een betere optie. Het wordt een ander verhaal als het spul in bulk hier naar Europa zou komen en hier over het continent verkocht wordt, maar voorlopig komt elke verpakking die je als Europeaan bestelt rechtstreeks uit de Verenigde Staten en ik weet niet of het qua duurzaamheid nog wel de moeite loont. Ik ga er nog eens wat nachtjes over slapen, ga wat informeren bij deze fabrikant over alternatieven die wellicht mogelijk zijn en dan kom ik er ooit nog wel eens op terug.


muzieknoot Maandag 24 juni 2024 - Larkin Poe.
Twee meiden, zien er leuk uit, maken leuke muziek. Is er meer nodig voor Muzikale Maandag? Ik vind van niet, dus check Strike gold.


herstel Zaterdag 22 juni 2024 - Een week verder.
Exact een week na het ongeval en ik heb het gevoel dat er 3 dagen voorbij zijn. Toen ik vorige week zondag thuis kwam en de nacht naar maandag gehad had was er al het gevoel dat de bewuste zaterdag compleet weg was en op die manier rommel ik nog wat met welke dag het feitelijk is. Maar goed, als dat het ergste is valt het allemaal natuurlijk reuze mee en ik kan melden dat het er in mijn beleving allemaal érg positief uitziet, al is dat voor een deel natuurlijk gewoon m'n karakter wat spreekt waarbij het glas meestal niet eens voor de helft maar vaak voor minimaal driekwart vol is.

Ik heb inmiddels 2 controles in het ziekenhuis gehad met een arts en verpleegkundige waarbij in beide gevallen bleek dat het herstel erg voorspoedig verloopt: de doorbloeding van de wond is er, voor alsnog weet m'n lijf vreemde bacteriën buiten de deur te houden en er wordt al gesproken over het verwijderen van de hechtingen, dus dat is allemaal super. Pijn heb ik nog steeds niet, al zit ik voor een deel nog wel aan een pijnbestrijder cq ontstekingsremmer, maar ik heb het gevoel dat die niet meer nodig zijn en ben ook niet van plan die onnodig te verlengen.

Het enige écht opvallende (buiten de enórm goede zorg die ik ontvangen heb en nog ontvang) is voor mij persoonlijk de factor 'tijd'. Ik ben graag bezig en rommel vaak de dagen door waarbij ik enkel stil zit om te eten en verder eigenlijk niet. Dat is geen dwangmatig iets, maar gewoon iets waar ik me prettig bij voel en andersom voelt het niet prettig om niks te doen. Stil zitten is een grote straf, zeker als het voor langere tijd moet maar nu zit ik feitelijk al een week stil en dat voelt zoals ik eerder al aangaf als 3 dagen. De dagen vliegen voorbij en het enige wat ik doe (en mag) is wat rondhangen en als activiteit wandel (lees: waggel) ik naast wat TV en Youtube kijken wat heen en weer tussen de bank in de woonkamer en de wc cq de keuken.

Kortom, ik doe praktisch niks en slaap zelfs overdag zonder dat het me m'n nachtrust kost. Iets wat normaal gesproken zo'n beetje ondenkbaar is, dus dit geeft wellicht gaan wat dit herstel voor m'n lijf aan energie kost. De dwingende redenen van de chirurg zorgen er ook voor dat ik die rust daadwerkelijk neem en dat ik praktische dingen doen toch wel redelijk makkelijk uit m'n hoofd kan zetten. Het herstel is in dit geval immers het enige wat telt en wat mij betreft kan dat niet goed en snel genoeg gaan, dus dien ik gewoon m'n gemak te houden.

Ik haalde het eerder al aan, maar ik ben ook enorm blij met de mensen die hierdoor m'n pad gekruist hebben. Degenen die me in eerste instantie opgevangen hebben, het ambulance personeel en de complete zorg uiteindelijk in het ziekenhuis van opname tot operatie en verpleging cq verzorging is gewoon fantastisch te noemen. Mensen zijn meer dan hun gewicht in goud waard zonder dat ze het zelf in de gaten hebben en wat dat betreft vind ik de praktische kant van zoiets eigenlijk best een beetje vervelend: de kans is het grootst dat je deze mensen nooit meer ziet, terwijl ik er een paar van juist erg graag nog even zou willen zien. Maar goed, dat is dan de praktische kant van het geheel die ik maar moet accepteren, denk ik.


schade Woensdag 19 juni 2024 - Ongeval.
Ik weet dat het geen mega aantal mensen is wat m'n blog met regelmaat leest en ik kan me voorstellen dat zelfs degenen die het wel doen het misschien niet eens opgevallen is: afgelopen maandag was er geen Muzikale Maandag. De reden daarvoor is dat ik afgelopen weekend een ongeval heb gehad met een machine waarbij een knap deel weefsel van m'n been is weg geslagen. En waar veel mensen dan direct aan een kettingzaag denken: nee, die had hier niks mee van doen, maar ik ga verder ook niet echt op de details in. Dat ik met m'n stomme kop voor een draaiende machine langs ben gelopen die vervolgens m'n broek gegrepen heeft lijkt me simpelweg meer dan voldoende en dekt ook feitelijk de complete lading.

Om met die broek te beginnen: ik droeg zaterdag m'n zaagbroek en voor zover nu na is te gaan heeft dat zeker geholpen in het beperken van de schade, ook al was die van dien aard dat je een gat in kon kijken waar zowel pezen, spieren als het bot gewoon zichtbaar waren. Ik draag zo'n broek tijdens het zaagwerk wat ik doe simpelweg altijd, maar ook tijdens het werken met andere machines die draaiende delen hebben. Een ongeluk zit (zo blijk) in een klein hoekje en dan ziet een goede en comfortabele zaagbroek er in een paar seconden zo uit:

beschadigde zaagbroek

zware beschadiging veiligheidsbroek

Wees overigens gerust, want ik ga geen beelden van de wond op zich delen ook al heb ik die wel. Die beelden zijn voor veel mensen gegarandeerd te heftig en belangrijker: voor mij te persoonlijk om ze zomaar de openbare ruimte in te slingeren. Het gevolg van de kapotte zaagbroek werd die zaterdag een spoedrit met een ambulance, een opname in het ziekenhuis waar men besloot te gaan opereren op het moment dat er ruimte was. Het ging in mijn geval niet om een levensbedreigende situatie, ook niet dat ik het been zou kunnen verliezen dus wanneer de operatie uitgevoerd zou worden was nog even de vraag. Dat werd uiteindelijk in de middag al gedaan en zo bracht ik de nacht door met een mooi uitzicht.

nachtelijk uitzicht vanuit het ziekenhuis

Dan zou je misschien verwachten dat ik daar niet al te veel van gezien heb, maar ik heb zo'n beetje alles gezien wat er te zien viel. Met andere woorden: slapen viel na zo'n ervaring niet mee en ik heb het grootste deel van de nacht spelletjes gespeeld en naar buiten liggen kijken. De verpleging kwam nog langs met een shot antibiotica die ingespoten werd via het infuus en daarop volgde een mooi gesprek over hoe ik daar terecht was gekomen van mijn kant en hoe er mee omgegaan werd vanuit kun kant. Dat gesprek gaf blijkbaar rust en ik ben laat in de nacht alsnog in slaap gevallen.

uitzicht ziekenhuisbed

Zondagochtend mocht ik al naar huis omdat ik mezelf in de praktische zin aardig kon redden en er alleen nog maar controle plaats zou vinden. Eén van de eerste dingen die ik thuis gedaan heb is mezelf even zo goed en kwaad mogelijk gewassen, want in principe was ik in het ziekenhuis alleen nog maar een spoedgeval geweest en daar was het nog niet van gekomen.

wond met drukverband

De bovenstaande foto laat een beetje lekkage zien van de drain en ook hoe lang de wond ongeveer is. Afgelopen dinsdag is dit drukverband vervangen en de wond gecontroleerd en zowel de aanwezige arts als verpleegkundige vonden het er prima uitzien, dus in die zin ben ik er erg blij mee. Ik heb nog best een knappe weg te gaan naar volledig herstel, maar dankzij het ambulance personeel, de chirurg en het geweldige team op de afdeling gaat me dat volgens mij wel lukken.

Ik heb daar iemand leren kennen die ik letterlijk m'n leven toevertrouwde, terwijl dat eigenlijk juist het laatste is wat ik normaal gesproken doe. Het was haar houding en persoonlijkheid die daarvoor zorgde en achteraf maakt dat de hele ervaring eigenlijk best mooier, al deed zij natuurlijk enkel haar werk en was ze daarbij zichzelf. Maar goed... dan zijn jullie op de hoogte van het wel en wee en mocht er nieuws zijn, dan laat ik het uiteraard wel even weten.


update Zondag 16 juni 2024 - Week 24 update.
Een week zonder updates, terwijl er toch best wel het één en ander gebeurt is. Ik kwam er alleen niet aan toe om het hier te vermelden, dus voeg ik alles maar samen in een week update en dan zijn jullie alsnog op de hoogte van het wel en wee wat in m'n leven speelt. Ga er even voor zitten: het is een lang verhaal waarbij ik op maandag zal beginnen, want nadat ik de update voor Muzikale Maandag online had gezet vond ik het koud in huis. In principe is het op 10 juni officieel nog geen zomer, maar de temperatuur mag deze periode gerust wat hoger zijn dan de 15 graden waarop hij afgelopen maandag bleef steken en tja... dan is het er toch tijd voor, of het dan 10 juni is of niet maakt blijkbaar niet zo uit:

de houtkachel aan op 10 juni 2024

Uiteraard hoefde hij maar heel kort aan om de kou uit het huis te krijgen, maar toch... Ik vond het best bijzonder.

stemmen Ook best bijzonder is het feit dat we sinds dinsdag een nieuwe regering hebben. Een regering met daarin rechtse partijen waar heel veel mensen nogal moeite mee hebben als ik het allemaal mag geloven. Eigenlijk maakt het als de democratie z'n werk doet niet zo uit want dan komt het uiteindelijke beleid toch wel redelijk in het midden uit, maar aan de linkerflank schreeuwt men moord en brand, terwijl uit hetzelfde kamp eerder het geluid kwam dat de democratie nu eenmaal beslist en dat je het niet iedereen naar de zin kunt maken. Het is de rechtsstaat zoals we die ingericht hebben en daar moet iedereen het mee doen.

Goed, allemaal prima dat men dat eerder vanuit het linker spectrum riep toen de uitslagen hun welgevallig waren, maar nu dat niet het geval is deugt er ineens helemaal niks meer. Jammer, erg jammer. Veel dingen kunnen anders dan de afgelopen jaren en veel dingen moeten anders dan de afgelopen jaren. Ik ben oprecht benieuwd of de huidige regering iets klaar kan maken, zo ja hoe ze dat dan gaan doen en om eerlijk te zijn... wanneer de volgende verkiezingen zijn. Voor zowel de bestuurders als inwoners van ons land:

keychain billy ray smith

tuin Op woensdag vond ik het tijd om weer eens een foto te maken van het bloembed. Ik blijf me er over verbazen dat er bloemen opkomen die er vorig jaar niet waren en dat er bloemen schitteren door afwezigheid, terwijl die vorig jaar in grote getalen aanwezig waren. Het Slaapmutsje is zo'n voorbeeld want vorig jaar stond het bed er vol mee, maar dit jaar heb ik er nog geen enkele gezien. Hoe dan ook: het gaat nu echt hard, want de onderstaande foto is zoals eerder vermeld van afgelopen woensdag, dus van 12 juni. Als je in het maandoverzicht of via het menu Xtra het complete overzicht bekijkt dan is het verschil nog duidelijker:

overzicht bloembed 12 juni 2024


muzieknoot Maandag 10 juni 2024 - Purple Disco Machine.
Deze Duitse producer kwam al eerder een paar keer voorbij op Muzikale Maandag en vandaag gaat het om zijn nieuwste single. Wat die man maakt wordt op één of andere manier goud zo lijkt het, al is het hem ook niet zomaar aan komen waaien. In de 2e helft van de jaren '90 begon hij met het maken van z'n eigen muziek, werd in 2012 officieel als DJ actief en in 2017 kwam zijn eerste album uit.

Toch zou het daarna nog een jaar of 3 duren voor hij echt doorbrak. Hypnotized was in 2020 zijn grote doorbraak, gevolgd door Dopamine, In the dark en nu deze, terwijl hij tussendoor ook nog nummers produceerde voor artiesten als Dua Lipa, Kylie Minogue en Lady Gaga. Die heeft z'n draai dus wel gevonden. Check Beat of your heart en zet die gerust op 11. Dan klinkt hij het lekkerst :)


tuin Zaterdag 8 juni 2024 - Update bloembed.
Het gaat ineens best hard met het bloembed. Er komen soorten op die er vorig jaar ook waren, maar ik mis er ook nog wel wat en tegelijk staan er bloemen tussen die er vorig jaar niet waren dus tja... Ik heb eigenlijk geen idee waar ik dat in moet zoeken. De soorten die er niet zijn komen misschien nog? Aan de andere kant kan ik me voorstellen dat er op een natuurlijke manier zaden in terecht gekomen zijn waardoor er nu dingen groeien die er vorig jaar niet waren, maar zoals ik al een beetje aangaf is dat gissen. Hoe dan ook, check het onderstaande verschil van een paar dagen:

overzicht 4 juni
4 juni 2024.

overzicht 7 juni
7 juni 2024.

Een wat meer uitgebreide update is uiteraard te vinden via Bloembed 2024 in het menu Xtra.


snelweg Donderdag 6 juni 2024 - Bijna plat.
Het is een beetje in het verlengde van het vorige stukje, maar als chauffeur wil ik eigenlijk maar één ding: 's avonds veilig thuis. En op zich is dat helemaal niet zo moeilijk als iedereen je gewoon de hele dag met rust laat en je ding laat doen, waarbij je uiteraard altijd rekening houdt met anderen. Toch zijn er dagelijks mensen die zich aan je op weten te dringen alsof ze de enige op de wereld zijn. Kijk, het is op zich best simpel: iedereen kan een foutje maken, iedereen kan zich vergissen maar er zit een verschil in een vergissing of jezelf ergens met geweld tussen prakken en dat laatste is wat de vrouw in deze video doet.

Geloof me: dit is niet handig en ze had geluk dat ze met een oplettende chauffeur te maken had. Iemand die van dit soort acties een gewoonte maakt 'want het ging toch goed?' komt zichzelf een keer tegen en de vraag is als je met een vrachtwagen te maken krijgt of je het dan overleeft. Een vrachtauto in Nederland zit immers al snel tussen de 35.000 en 50.000 kg en een kleine Nissan zoals in dit geval brengt daar met 1500 kg niet zo heel veel tegenin. Een voorbeeldje van hoe dat af kan lopen kun je eventueel hier vinden.

Serieus, gewoon met rust laten. Voor alles en iedereen beter.


logo harre's tree removal Dinsdag 4 juni 2024 - Veiligheid.
Veiligheid. Hoe ver wil je er mee gaan? Dat het zo'n beetje het belangrijkste van alles is wil niet zeggen dat alles er zomaar voor moet wijken, maar aan de andere kant zie ik mensen soms risico's nemen waarvan ik denk dat ze dat beter niet hadden kunnen doen en dat laatste wil je achteraf toch niet als conclusie trekken als het mis is gegaan, lijkt me. Een werkomgeving waar 100% gegarandeerd géén ongelukken gebeuren, daar kan niet gewerkt worden. Daar komt het heel zwartwit bekeken op neer en tja... er zal toch gewerkt moeten worden, dus zorg je voor aanvaardbare risico's. Nu had ik afgelopen weekend dit:

klimlijn met een kleine beschadiging

Een ogenschijnlijk kleine beschadiging aan m'n klimlijn, ook wel life line genoemd. Een lijn die bestaat uit 24 strengen en een breuksterkte heeft van meer dan 3000 kg. Die kan wel een paar strengetjes missen om die paar kilo van mij op te vangen, toch? Ik moet eerlijk zeggen: ik heb er over getwijfeld en dat is puur op basis van hoe hij er op de foto uit ziet. Toch heb ik inmiddels besloten om de laatste meter waar de beschadiging zit te verwijderen en daarmee ben ik dan ook gelijk een oog kwijt om de Zigzag aan te bevestigen, maar dat is dan jammer.

Als ik de lijn door m'n vingers trek voel ik duidelijk een andere structuur in de buurt van de beschadiging en dat geeft gewoon aan dat die lijn niet meer te vertrouwen is. Hij zal me misschien best opvangen als ik er een keer in kom te hangen als m'n klimsporen weg glijden, maar aan de andere kant is de kans ook best groot dat deze beschadiging langzaam erger wordt en de lijn dus zo zwak wordt dat hij me op zo'n moment niet meer op zal vangen. Over dat punt nadenken terwijl je weg glijd lijkt me niet het meest handige en ik vind 1 keer in een leven voor vogel oefenen meer dan voldoende.

Buiten dat zijn er diverse knopen om een karabijnhaak veilig aan een lijn te bevestigen, dus is de lijn in combinatie met de Zigzag nog gewoon bruikbaar. Het is alleen iets minder praktisch omdat je normaal een lus gebruikt en die zit er nu dus niet meer aan. De Zigzag is overigens een apparaat wat weerstand geeft en wat aan de klimgordel zit. Daar mee hang je dus feitelijk in de boom en als je naar boven gaat maak je de lijn korter en afdalen kan simpelweg door het apparaat ietsje in te drukken op het punt waar de lijn er doorheen loopt. Ik vond het indertijd een hele investering, maar als je hem eenmaal hebt wil je niet meer zonder. Op de foto hier onder hang ik er mee in een boom:

hangend aan de zigzag

Maar goed, veiligheid: belangrijk en ik denk dat ik in dit geval de risico's weer geminimaliseerd heb en dus relatief veilig door kan met werken. Dat werkt tussen m'n oren sowieso erg lekker, want ik zeg het altijd half serieus en half met een glimlach, maar 's avonds gezond thuis komen is zo'n beetje het belangrijkste moment van de dag. Ik wil zelf naar m'n voordeur lopen en hem ook zelf open doen. Of dat een uurtje eerder of later is doet er niet toe.


muzieknoot Maandag 3 juni 2024 - Umphrey's McGee.
Een paar jaar geleden kwam ze ook al voorbij en sinds dien noem ik hun muziek een soort hogere wiskunde. Het ligt niet heel makkelijk in het gehoor, maar zit op zich wel geniaal in elkaar en dat maakt het dan toch interessant. Veel meer heb ik er niet over te vertellen, dus check het nummer voor deze Muzikale Maandag: Puppet string.


weekend Zondag 2 juni 2024 - Prachtdag.
Na een week met best wel wat gedoe kon ik gisteren echt héél lekker de dag door komen. In de ochtend vertrokken voor een klein zaagklusje, want er stond een boom bij een speelplaats en de eigenaar die op zich niet onhandig is met een kettingzaag maakte de goede keus om er zelf niet aan te beginnen. Er waren 2 opties: de eerste is met een lier de boom opzij trekken en de tweede is klimmend naar boven en op die manier de boom afbreken. Voor het eerste ontbrak sowieso een vast punt om de boom vast te maken, dus werd het klimmen. Verder hoefde ik er niks aan te doen, want hij ruimt zelf alles op dus dat was een mooie start van de dag.

Aansluitend in het Brabants Bosje een klein controlerondje gelopen en alles was daar prima, al weet ik nu zeker dat ik aan het eind van het broedseizoen weer Amerikaanse Vogelkers kan gaan maaien. Eenmaal weer thuis boodschappen gedaan, een pannenkoekenlunch naar binnen geschoven omdat ik vond dat ik die verdiende, bij de buren een boom een stukje terug gesnoeid, onderhoud aan de kettingzaag gedaan, een kleine reparatie aan m'n klimlijn gedaan die beschadigd was en de hele bende opgeruimd. De dag afgesloten met een zelf gemaakte Spaghetti Carbonara en toen kon de dag echt niet meer stuk. Echt een prachtdag.

Bij het bloembed begint de boel nu ook echt op gang te komen. De eerder aanwezige luizen lijken inmiddels verdwenen, al blijf het blad van de vlinderstruik er nog raar uitzien en het kan zijn dat het aan mij ligt, maar dit beeld lijkt zich stiekem toch uit te breiden. Maar goed, wat ik al schreef: dat kan ook aan mij liggen dus ik laat het maar even z'n gang gaan. Hieronder het verschil tussen 20 mei en vandaag, dus 13 dagen later:

veel groen met de eerste bijna onzichtbare bloeiertjes

overzicht bloembed begin juni