logo harre

Home
Blog
Breaking News
Xtra
Muziek
Drums
Bands
Werk
P. Daemen BV
AWS
Scania
Boom verwijderen?
Harre's Tree Removal
Algemeen
Video's
Links
Contact
Contact


Harre op Facebook

Harre op Youtube

logo breaking news


muzieknoot Maandag 28 maart 2022 - Foo Fighters.
Tja, na het overlijden van Taylor afgelopen zaterdag zou ik bijna zeggen: "Wie anders dan Foo Fighters?" Het zou op deze Muzikale Maandag een heel verhaal met de geschiedenis van deze drummer kunnen worden die uiteindelijk een welverdiende plek kreeg op de drumkruk bij Foo Fighters, maar daar kies ik vandaag bewust niet voor. In plaats daarvan kies ik voor Everlong, met daarin de wat mij betreft briljante zin Breathe out, so I can breathe you in.


logo harre's tree removal Zondag 27 maart 2022 - Terugblik.
Een volledige week zonder updates. Het kan blijkbaar en ik kan het nog sterker vertellen: ik heb de hele week de computer niet aan gehad. Dat is op zich uiteraard totaal geen probleem, maar het is ook niet zo dat er afgelopen week totaal niks gebeurde dus vandaar de terugblik. Die gaat in eerste instantie terug naar afgelopen woensdag 23 maart, want toen heb ik even een klusje onder handen genomen van een enorme populier. Hij zal een 25 tot 30 meter hoog geweest zijn met een stamdikte van ongeveer 90 cm of zo.

grote schijven van populier klein gemaakt

Schattingen, want hij lag al om toen ik er kwam en het enige wat ik hoefde te doen was de schijven die van de stam gezaagd waren kleiner maken. Die waren qua gewicht nogal lastig op de kloofmachine te krijgen, want je praat al snel over een paar honderd kilo wat er dan overeind staat.

houtkachel Het tweede heeft ook te maken met hout, alleen dan met kachelhout voor mezelf. We hebben afgelopen week kunnen genieten van werkelijk práchtig weer en aangezien daar komende week verandering in schijnt te komen had ik besloten dat het een mooi weekend zou zijn om de houtvoorraad aan te vullen. Ik heb naast de voorraad die hier thuis ligt te drogen nog iets wat ik 'de lange voorraad' noem en dat is eigenlijk gewoon een jaarvoorraad stookhout maar dan op dubbele lengtes. Die zijn wat makkelijker te stapelen en als je ze goed weg werkt drogen ze ook nog, maar vanwege de dubbele lengte en dat het niet om gekloofd hout gaat wel een stuk langzamer natuurlijk. Hardere houtsoorten kunnen op deze manier zonder problemen 2 jaar liggen, maar zachtere soorten vergaan toch langzaam. Het is dus zaak dat rottingsproces voor te zijn en het op tijd te verwerken tot stookhout wat dan uiteindelijk nog 3 jaar blijft liggen voor het de kachel in gaat.

gekloofde voorraad stookhout

Het is met die lange voorraad een kwestie van 1 keer op de helft doorzagen en kloven en in dit geval komt er dan een prachtige mix van eik, es en berk tevoorschijn. Hout kloven doe ik altijd nog met de hand om de eenvoudige reden dat de meeste machines niet zo heel snel zijn en het bij dit soort hoeveelheden dus een stuk sneller is om het met de hand te doen. Daarnaast maken machines toch best nog wel wat herrie en verbruiken ze energie die je op deze manier makkelijk kunt besparen en het belangrijkste: de fysieke inspanning zorgt in mijn geval voor een leeg hoofd. Ik vind het echt héérlijk om te doen, al moet ik er dan wel eerlijk bij zeggen dat ik bij grotere hoeveelheden wel gebruik zou maken van een machine. Als je 10 kuub of meer in korte tijd moet verwerken kun je na de eerste dag best nog aan de gang, maar de héle dag met een kloofbijl in je handen en dat dagen achter elkaar... daar knapt uiteindelijk niemand van op.

Maar goed, dat soort hoeveelheden krijg ik toch niet te verwerken want m'n systeem is juist gericht op telkens kleinere hoeveelheden en dan is het goed te doen. Ik roep overigens altijd dat je jezelf niet voor de gek moet houden met het kopen van losgestorte kuubs. Ik verkeer in de gelukkige omstandigheid dat ik tot nu toe in m'n eigen voorraad kan voorzien, maar bij de meeste mensen gaat dat niet en dan moet je hout gaan kopen. Dat gaat in gestapelde of losgestorte kuubs en gisteren werd ook weer pijnlijk duidelijk waarom je die laatste gewoon NIET wilt hebben. Een goede vriend van me hielp gisteren even mee met het leeg rijden van de aamhanger en toen het hout eenmaal op de plaats lag waar het moest komen was hij van mening dat ik veel te veel had. "Dat krijg je er nooit allemaal in." stelde hij, maar uiteindelijk zou blijken dat ik zelfs nog tekort had en dus nog een dotje bij moet halen om het hok volledig gevuld te krijgen.

Een kuub losgestort is misschien een halve kuub gestapeld of maximaal driekwart, conclusie: je koopt in het eerste geval heel veel lucht. Ik kwam bijvoorbeeld een tijdje terug een advertentie tegen voor een vergelijkbare mix als op de bovenstaande foto voor slechts €80,- Dat is aan de dag van vandaag niet veel, dus het is best de moeite zo'n advertentie even verder te bekijken maar dan komt het. Voor dat bedrag krijg je een losgestorte kuub hout en effectief dus héél veel minder en daarnaast stond er in kleine lettertjes bij dat het om vers hout ging wat dus nog 3 jaar moet drogen en dat men een toeslag telde van €20,- per kuub voor droog hout. Mijn conclusie is dan erg snel dat je dus €100,- voor een losgestorte kuub aftikt die eigenlijk maar een halve tot maximaal 3/4 van een kuub is en de prijs dus geen €80,- per kuub is zoals zo mooi in de advertentie staat, maar feitelijk ergens rond de €150,- tot misschien zelfs wel €200,- per kuub.

De vraag is op dit moment enorm en het aanbod feitelijk te laag waardoor de laatst genoemde prijzen best wel reëel zijn, maar zo'n advertentie noem ik dan gewoon misleidend. De vraag is enorm omdat de energieprijzen op dit moment de pan uit rijzen en mensen massaal de houtkachel gaan stoken die ze normaal gesproken enkel voor de gezelligheid aan hadden. Maar goed, wie hou je met €200,- voor een kuub hout voor de gek als je dan meent goedkoper uit te zijn? Als het losgestort bij je in de tuin ligt lijkt het nog wat, maar als uieindelijk blijkt dat je er in een stookseizoen van 7 maanden €2000,- doorheen jast valt het misschien toch een beetje tegen, maar veel mensen zijn gewoon geen ster in dingen door rekenen. Besparen is altijd goed, maar doe het dan wel effectief en dus met de juiste cijfers en... laat je zelf niet voor het lapje houden met losgestorte kuubs stookhout.

Rest In Peace Ook iets wat gisteren naar buiten kwam: Taylor Hawkins (de drummer van Foo Fighters) is gisteren dood aangetroffen. Ze stonden aan de vooravond van een tour of waren daar net mee gestart en nu overkomt de band dit. Over de oorzaak is niks bekend gemaakt, maar gespeculeerd wordt er wel. Dave Grohl zou in 2001 nadat Taylor een overdosis nam gezegd hebben dat hij stopt met de band als Taylor zou overlijden, maar ik heb een interview met Taylor gezien waarin hij na die overdose waarvan hij 2 weken in coma lag juist stelde dat hij niks gebruikte en zelfs een redelijk saai leven had omdat het telkens weer opnieuw spelen van een Foo Fighter show met bijbehorende energie simpelweg niet mogelijk is als je het 'rock n roll leven' leidt. Ik vind het daarom eigenijk onmogelijk er iets over te schrijven, want de waarheid zal ergens in het midden liggen. Feit is dat hij door familie en vrienden gemist zal worden en dat in mijn beleving de wereld een super drummer kwijt is. Waar aan doet er in wezen niet zo veel toe en met 50 jaar oud is het in mijn beleving sowieso te vroeg.


muzieknoot Maandag 21 maart 2022 - Eruption.
Vandaag op Muzikale Maandag een klassieker die in feite terug te voeren is naar 1973 en het origineel is dan van Ann Peebles. Herman Brood probeerde het later, net als Seal, onze eigen gillert Glennis Grace en zelfs Tina Turner deed een poging maar allemaal verbleken ze bij de versie die Eruption met zangeres Precious Wilson er mee had in 1978. Check I can't stand the rain.


vca logo Zaterdag 19 maart 2022 - VCA certificering.
Veiligheid Checklist Aannemers en onder de V van Veiligheid verstoppen ze dan ook nog Gezondheid en Milieu. Het is best een mond vol, maar kort samengevat gaat het over de VCA certificering die zo'n beetje elke aannemer verplicht stelt en ik dus ook moet hebben als ik voor zo'n aannemer aan de slag wil. Er zijn in de basis 2 varianten van: het basis certificaat en de VOL variant en dat staat in dit geval voor Veiligheid Operationeel Leidinggevende. Het verschil tussen beiden is de manier van benaderen en als zelfstandige dien ik dus simpelweg VCA OL op zak te hebben.

Het is zo'n certificaat waar heel veel mensen van vinden dat het onzinnig is, maar wat je aan de andere kant toch aan het denken zet en dat laatste komt dan de veiligheid ten goede in plaats van dat er zomaar ineens dingen gedaan worden die snel en handig lijken, maar waar dan toch niet helemaal over nagedacht is. Ongevallen zijn dan regelmatig het gevolg en laten we eerlijk zijn... die wil je gewoon niet en vanuit dat oogpunt bekeken vind ik persoonlijk zo'n cursus eigenlijk helemaal niet zo gek. Ik had die cursus en het examen vandaag en zoals ik eigenlijk al verwacht had kwamen er best nuttige dingen voorbij.

Het was naast een nuttige ook nog een leuke dag én ik heb er weer 7 uur bij voor m'n Code 95. Er was de mogelijkheid de uren aan te melden voor de verplichte nascholing en tja... waarom zou ik dat dan niet doen? Het gaat normaal gesproken om cursus-uren die m'n werkgever moet betalen, maar waar ik zelf moet zorgen dat ik er kom en het kost me een zaterdag. Qua prijs maakte het niet uit, want met of zonder Code 95 kost de cursus hetzelfde en kort samengevat hoef ik dus voor die uren een keer geen ruim 200 km te rijden en spaar ik een vrije zaterdag uit die ik voor mezelf dan op een nuttige manier in kan vullen.

Voor mezelf reden genoeg om het dan zelf maar te regelen, zeker gezien de brandstofprijzen aan de dag van vandaag. Enkel aan de brandstof alleen al zou het me tussen de 25 en 30 euro kosten en dat zijn geen wereldbedragen, maar alles wat je niet uit hoeft te geven is in deze tijd toch een vorm van winst. Het is economisch voorlopig maar even zien hoe we met z'n allen overal doorheen rommelen en nadenken over de kleine dingen is dan in mijn beleving net zo belangrijk als nadenken over de grote dingen. Maar goed... lang verhaal in het kort: vandaag een cursus en examen VCA VOL gehad én geslaagd dus ik heb een gebakje bij de koffie verdient vind ik.

vca certificering


stemmen Woensdag 16 maart 2022 - Verkiezingen.
Gemeenteraadsverkiezingen in dit geval, waar veel mensen blijkbaar van denken dat die minder belangrijk zijn dan de landelijke maar waar ze niet alleen het lokale beleid bepalen maar ook uitvoeren. Kortom: deze verkiezingen zijn misschien zelfs wel belangrijker dan de landelijke. Een puntje van soort van zorg is dit jaar wel het 'stem ze weg' geluid van mensen die het met de landelijke politiek niet eens zijn. Een vreemde opmerking, want de landelijke politiek weg stemmen door bij de gemeenteraadsverkiezingen niet op de partijen te stemmen die in de regering zitten zorgt er niet voor dat die uit het beeld verdwijnen. Nog sterker: het zou best nog wel eens kunnen dat een lokale afdeling van een partij zulke goede ideeën heeft dat je er best op zou stemmen, maar dat je het met het landelijke beleid niet eens bent.

Hoe dan ook... Persoonlijk heb bij de landelijke verkiezingen op een partij gestemd die hier in de gemeente niet eens mee doet, dus ik zou er niet op kunnen stemmen al zou ik willen. Ik denk dat de landelijke verkiezingen voor de grote lijnen zijn, maar dat de gemeenteraadsverkiezingen er uiteindelijk voor zorgen wie het lokale beleid bij jou in de buurt ten uitvoer gaat brengen en dát vind ik persoonlijk dan juist erg belangrijk. Zo belangrijk zelfs dat ik in dit soort gevallen indien mogelijk op een lokale partij stem en niet eens op een landelijke. Indien mogelijk, omdat ze natuurlijk wel een beleid moeten vertegenwoordigen waar ik achter sta. Anders heeft het uitbrengen van een stem op zo'n partij natuurlijk geen enkele zin.

Maar goed, de burgerplicht is weer voldaan en ik ben benieuwd hoe de raad er hier in Zaltbommel uit komt te zien.


muzieknoot Maandag 14 maart 2022 - The Bates.
Ik kende ze eerder nog niet, maar het is op zich wel een grappig bandje met (afhankelijk van je smaak) hier en daar een leuk nummer en vandaag wil ik op Muzikale Maandag een nummer onder de aandacht brengen wat niet eens van hen zelf is. Het is een cover, maar in mijn beleving in zo'n uitvoering dat het meer een eigen uitvoering is dan een cover. Check hun versie van Michael Jackson's Billie Jean.


crisis Woensdag 9 maart 2022 - Op een hoop.
Nog sterker: álles op een hoop. Zo lijkt het te vallen op dit moment, want Corona is voor nu definitief op z'n retour maar met dat uit de weg moest de Russische president Putin even oorlog gaan voeren in z'n achtertuin en viel Oekraïne binnen. Een stroom vluchtelingen die op gang kwam was één van de gevolgen en om onder anderen die te kunnen helpen werd er een actie op touw gezet waarbij men ruim 100 miljoen euro ophaalde. Hartverwarmend dat men zo veel over heeft voor deze mensen, maar tegelijk knallen allerlei prijzen door het dak en zijn er gezinnen die simpelweg niet meer rond kunnen komen of zijn er dingen die niet meer gedaan kunnen worden, puur omdat het te duur is.

Zo zag ik bijvoorbeeld een berichtje op Twitter voorbij komen van iemand die de brandstof voor z'n auto niet meer kan betalen en daarom niet meer zijn werk kan doen. En eerlijk is eerlijk, dan is dit vergeleken met iets als geen voedsel meer kunnen kopen nog een soort luxe probleem, maar feit blijft dat er een inkomen weg valt en er ook daar keuzes gemaakt moeten worden. De prijzen in de winkel stijgen, maar de brandstofprijzen gaan echt als een malle omhoog. Even tanken en 100 euro aftikken is niks bijzonders, maar wat als je er van afhankelijk bent? De transportsector werkt altijd al met kleine marges en er zijn er heel veel die in hun contracten een brandstofclausule hebben maar die prijsstijging moet hoe dan ook betaalt worden en komt dus uiteindelijk toch bij de consument terecht.

En laat dat nou net degene zijn die al aan het schipperen is om alles rond te krijgen. Een mega inflatie, brandstof,- en energieprijzen die de lucht in schieten en dan is er nog de schuld die opgebouwd is tijdens de Corona periode. Het valt allemaal zo mooi op een hoop. Maar goed, positief gezien mag ik op dit moment nog niet klagen en doe dat ook niet. Het vergt hier en daar wat aanpassingen als de inkomsten minder worden, maar tot nu toe ben ik nog geen dingen tegen gekomen die onoverkomelijk zijn en feitelijk mag ik mezelf daarmee gelukkig prijzen als ik de situatie vergelijk met veel anderen. Ik ben benieuwd hoe we hier met z'n allen doorheen gaan rommelen...


muzieknoot Maandag 7 maart 2022 - Ed Sheeran.
Anders dan Blow uit begin 2020 heb ik niet zo veel met Ed Sheeran als artiest. Hij lijkt een erg sympathieke man, maar verder... tja... boeit het me gewoon niet zo. Dat is, tot dit nummer wat eind oktober 2021 uit kwam. Het heeft iets. Iets droevigs, vrolijks en moois tegelijk. Qua gevoel is het in de basis ook een heel simpel nummer, want ik hoor het zo met volle akkoorden op een akoestische gitaar bij een kampvuur gespeeld worden. Dat alles bij elkaar maakt het prachtig en meer woorden wil ik er niet aan vuil maken, dus check deze Muzikale Maandag Overpass Graffity.


logo The Tribute, battle of the bands Zondag 6 maart 2022 - Bijzonder.
Sinds een aantal weken is er bij SBS6 een nieuw programma te zien en dat heet The Tribute, battle of the bands. De titel doet vast en zeker iets vermoeden, maar om het uit te leggen: het gaat hier om zo'n beetje de top van de Nederlandse tribute bands. Let hierbij op het verschil, want dit zijn geen coverbands die gewoon allerlei nummers van diverse artiesten naspelen, maar het gaat om bands die zich focussen op één band of artiest om die vervolgens zo goed mogelijk na te doen cq het origineel te benaderen. Als band moet je in dit soort gevallen muzikaal gezien super goed in elkaar zitten, maar alles valt of staat eigenlijk met de zanger/zangeres en zijn/haar stemgeluid.

Eén van de bands binnen het programma die het echt super goed doet is de band Queen must go on. Muzikaal echt te gek en de zanger is echt super goed, maar om te zeggen dat het erg op Freddie Mercury lijkt... dat ook weer niet. Ik wil hiermee niks afdoen aan de kwaliteiten van alle bandleden en deze band in het geheel, want ze zijn echt te gek maar persoonlijk mis ik dan toch dat eigen stemgeluid van Freddie en het aantrekken van een jasje wat hij ook aan had doet het voor mij dan net niet, zeg maar. Ik doe hier geen poging om een band af te zeiken, want ze zijn echt super goed maar het is puur mijn persoonlijke beleving die ik heb bij Queen. Feitelijk denk ik dat je geen band kunt vinden die meer in de buurt komt dan deze, maar toch...

Maar dit is dus slechts een voorbeeld en een inleidend praatje voor vandaag, want wat als je als tribute band nou een zanger hebt die EXACT klinkt als de originele zanger van de band die je neer wilt zetten? Het is misschien meer iets voor Muzikale Maandag, maar ik vind dit zo bijzonder dat ik het vandaag apart wil vermelden en het gaat dan om zanger Raphael Mendes. Hij heeft inmiddels zijn eigen band Icon of Sin, maar om het verschil met Bruce Dickinson van Iron Maiden te laten horen of om te laten horen welke verschillen er juist niet zijn moet je de volgende links even aanklikken. In allebei de gevallen gaat het om het nummer Rime of the Ancient Mariner. Check hier de live versie van Iron Maiden die opgenomen werd tijdens de Flight 666 tour in 2008 en luister dan zonder te kijken ook eens naar deze versie van B Sides Of The Beast. Zo vet...


logo harre's tree removal Zaterdag 5 maart 2022 - Zakelijke cursus.
Zakelijk gezien mag ik weer op cursus, want voor een aantal opdrachtgevers is in het bezit zijn van een certificering voor het werken met een motorzaag niet voldoende. Die hebben de nadruk in algemene zin nóg meer op veiligheid liggen en eisen daarom een VCA certificering en in mijn geval moet het dan ook nog om een VCA VOL certificaat gaan. VCA staat voor Veiligheid Checklist Aannemers waarbij in de V ook gezondheid en milieu worden meegenomen en VOL staat in dit geval voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden.

Dat klinkt heel heftig, maar om het laatste direct maar te nuanceren: ik heb begrepen dat de VOL variant niet heel veel verschilt van het basis VCA, alleen is het perspectief anders. Een leidinggevende moet nog meer overzicht hebben dan een gewone werknemer en in dat overzicht is het ook belangrijk de veiligheid van je mensen te kunnen garanderen. Verder heb ik het idee dat het een cursus is waar je best wat van op kunt steken, maar dat het voor het grootste deel een kwestie is van je gezond verstand gebruiken. Bij constructeur Victor Buyck in Eeklo zag ik ooit een groot bord hangen met daarop de tekst: "Veiligheid is een houding, geen protocol." en in mijn beleving vat dat alles dan wel zo'n beetje samen. Punt is natuurlijk dat er veel meer is om op te letten dan je in eerste instantie doet en daar komt dan het nut van zo'n cursusdag om de hoek kijken.

Nu was het eerder zo dat alle cursussen en opleidingen die je zakelijk kan volgen aftrekbaar zijn van de winst, maar daar is vanaf 1 maart blijkbaar een stokje voor gestoken. Wil je een cursus doen en daarvoor subsidie aanvragen dan kan dat aan de dag van vandaag via het STAP budget en het manco daar aan is dat het slechts beperkt beschikbaar is. Zakelijke opleidingen en cursussen die je voor je eigen werk nodig hebt zijn nog wel volledig aftrekbaar, mits je op jaarbasis meer dan €4700,- uitgeeft en een cursus, training of wat dan ook meer kost dan €250,- Kom je niet aan de drempel van €250,- dan mag je er totaal niks mee doen en kom je op jaarbasis niet aan de eerder genoemde €4700,- dan mag je als ondernemer alsnog 80% van de gemaakte kosten aftrekken.

Het viel natuurlijk te verwachten dat er wat aangepast zou worden aan de regeling voor studiekosten, maar dat het zo ingevuld zou worden had ik niet verwacht. Voor mij als kleine zelfstandige zijn sommige cusussen verplicht als ik een bepaalde opdracht aan wil nemen, maar tegelijk worden m'n kosten daardoor ook hoger en blijkbaar verwacht een belastingdienst aan de dag van vandaag dat je die kosten maar doorberekend aan je klant. Nu vallen de kosten voor zo'n VCA certificering nog behoorlijk mee en het certificaat is 10 jaar geldig, maar ik kan me voorstellen dat het bij meerdere certificaten per werknemer cq per zzp'er toch best in de papieren kan lopen. Het is dan jammer dat je als kleine zelfstandige in veel gevallen net buiten de boot valt qua minimum bedrag voor een cursus, maar ook dat je in vergelijking met grote bedrijven niet of in ieder geval veel moeilijker aan het drempelbedrag van €4700,- kunt komen en je kosten daarmee dus hoger uitvallen.

Maar goed, bottom line... Ik ga op cursus. Verplicht. En betaal hem ook gewoon zelf. Ook verplicht. Of en zo ja hoe ik die kosten weer terug haal moet ik voor mezelf nog even uitvogelen, maar ook daar zal wel een oplossing voor komen verwacht ik. Het is in ieder geval soms best een gedoe om aan goede info te komen en jezelf aan gestelde regels te houden. Ik was nog in de veronderstelling dat ik de kosten gewoon op Harre's Tree Removal kon zetten, maar dat blijkt dus inmiddels 5 dagen niet meer het geval te zijn.


belastingdienst Woensdag 2 maart 2022 - Aangifte en bizar.
Om de volgorde gewoon maar aan te houden: gisteren was het logischerwijs 1 maart en dat is de datum dat je aangifte kunt doen bij de Belastingdienst voor de Inkomstenbelasting. Iets waar ik normaal gesproken zo doorheen fiets, dus ook al was ik gisteren niet heel vroeg thuis... Ik dacht: "Laat ik gelijk maar even die aangifte rond maken." Het heeft in mijn beleving geen zin om dingen uit te stellen die toch gedaan moeten worden, dus dat soort dingen (en zeker financiële) rond ik eigenlijk altijd vrijwel gelijk af.

Maar dat 'er even doorheen fietsen' bleek nu een ander verhaal omdat ik uiteraard ook zakelijk aangifte moet doen. Niet dat ik in 2021 ook maar ene cent verdient heb omdat ik nog in afwachting was van de KOR-regeling, maar je moet wel aangifte doen en daar ging het eigenlijk een beetje mis. Normaal controleer ik het één en ander, pas eventueel wat aan en dat is het dan wel zo'n beetje maar in dit geval bleef ik bij deze eerste zakelijke aangifte ooit hier en daar een beetje hangen op de definities. Daardoor ontstond er een verschil in de aangifte en heb ik hem uiteindelijk maar dicht geklikt. Binnenkort ga ik er wel weer eens mee verder als ik er écht tijd voor heb en ik er op m'n gemakt voor kan gaan zitten. Met alle cijfers bij de hand gaat het dan vast een stuk makkelijker.

geschiedenis Het bizarre van vandaag... Rusland viel net voor het weekend Oekraïne binnen en dat geeft in heel de wereld best een dotje gedoe, om het daar maar heel kort op samen te vatten. Het is niet zo dat ik mezelf er hiermee makkelijk vanaf wil maken, maar er is in het hele conflict zo veel te doen dat het eigenlijk niet of nauwelijks mogelijk is om actueel te blijven en dat is dan nog afgezien van het feit dat je eerst maar uit moet zoeken of het getoonde nieuws werkelijk gebeurt is of dat het simpelweg om oude beelden in een nieuw jasje gaat. Veel nieuwsdiensten verspreiden op deze manier nepnieuws en het loont in mijn beleving érg de moeite om kritisch te zijn en te blijven als je jezelf er daadwerkelijk voor interesseert.

Wat mij persoonlijk te binnen schoot toen het conflict een paar dagen bezig was is dat het in mijn beleving best vreemd is om oorlog binnen Europa te hebben en al helemaal in die regio. Vanaf 1989 is De BRD als in Oost Duitsland verdwenen, maar kwamen er 14 nieuwe landen bij en feitelijk zijn er nu dus mensen in oorlog met... hun eigen landgenoten. De mensen zelf zullen dit absoluut niet zo voelen, want ooit was er best een reden om zichzelf onafhankelijk te verklaren en een eigen land te stichten maar toch... Als ouderwetse Europeaan met de kaart die ik ooit leerde zijn het mensen die in conflict zijn met zichzelf. En dat maakt in mijn beleving zo'n oorlog eigenlijk nog vreselijker dan hij al is.

europa voor en na 1989
Europa voor en na 1989.
(klik op de afbeelding voor een grotere variant)