logo harre

Home
Blog
Breaking News
Xtra
Muziek
Drums
Bands
Werk
P. Daemen BV
AWS
Scania
Boom verwijderen?
Harre's Tree Removal
Algemeen
Video's
Links
Contact
Contact


Harre op Facebook

Harre op Youtube

logo breaking news


muzieknoot Maandag 27 mei 2019 - Audioslave.
Weinig poespas, wellicht zelfs muzikaal simpel te noemen, maar toch een mooi nummer met als je kunt luisteren ook veel gevoel. Check Like a stone.


houthakker Zaterdag 25 mei 2019 - Voorraad.
Het belangrijkste van een goede voorraad stookhout is dat je die op tijd klaar hebt liggen en dat is dan om de eenvoudige reden dat hout nog moet drogen voor het de kachel in kan. De belangrijkste regel is immers het gebruik van schoon en droog hout. In het geval van bomen die geveld zijn moet het minimaal 2, maar bij voorkeur minimaal 3 jaar liggen om het vochtpercentage rond de 10 procent te krijgen waarbij men 15 tot 20 procent aanvaardbaar acht, maar persoonlijk vind ik dat nog te nat en krijg je daardoor een minder goede verbranding, met als gevolg een hoop troep in je rookkanaal en net zo belangrijk: veroorzaak je overlast voor de omgeving omdat die onvolledige verbranding een hoop rook en stank met zich meebrengt.

Naast het hout wat ik zelf zaag stook ik ook nog hout wat als afval gezien wordt bij klanten. Er wordt om staal te transporteren veel gebruik gemaakt van houten balken en pallets en dat is in de meeste gevallen al droog genoeg om zo de kachel in te kunnen. Er zijn klanten die blij zijn dat je hen van wat ze zelf als afval zien af wilt helpen, maar er zijn er ook die absoluut niet willen dat er iets wordt meegenomen. Nog sterker: er zijn er die het als diefstal opvatten, dus het is belangrijk het gewoon even te vragen. Op die manier heb ik een aantal adressen waar ik schoon, droog hout mee mag nemen en dan gaat het in de meeste gevallen om zachte houtsoorten die ideaal zijn om als aanmaakhout te dienen. Een enkeling heeft nog hardhout liggen en dat gebruik ik dan vervolgens om op te stoken als de kachel lekker op temperatuur is.

Het punt is alleen dat ik door alle zaagwerkzaamheden er bijna niet aan toe ben gekomen om deze soorten hout te verzamelen en de voorraad is daardoor op dit moment nog maar voor de helft gevuld. Die heb ik vandaag maar eens even op orde gebracht, zodat er de komende maanden het één en ander bij kan, want de boel moet natuurlijk voor het stookseizoen wel weer vol zitten en het liefst zo ver mogelijk voor die tijd al. Het zit tussen m'n oren, maar op het moment dat na de zomer de houtkachel voor het eerst weer aan gaat moet die voorraad gewoon al een tijdje vol zitten en op zich moet dat nog wel lukken. Kortom: weer lekker en effectief gerommeld rond het huis vandaag.


muzieknoot Maandag 20 mei 2019 - Van Halen.
Afgelopen zaterdag ben ik sinds m'n val weer voor het eerst in een bos aan het werk geweest om dood hout te ruimen. Niet het leukste werk omdat het allemaal handmatig gaat, maar deze vorm van onderhoud moet ook gebeuren en de omgeving maakte zo'n beetje alles goed: een rustig stukje natuur met echt héél veel fluitende vogeltjes, dat was het enige geluid wat er te horen was. Waarom ik dit vertel?

Afgelopen zaterdag stond ik met het nummer op wat ik vandaag op muzikale maandag in wil zetten, gewoon omdat het een mega dot energie geeft. Van het album The best of both worlds: check Up for breakfast.


nieuws Woensdag 15 mei 2019 - Bomenkap.
Echte natuur hebben we niet in Nederland. Daarom geloof ik als zager in onderhoud en is het dus binnen een goed beheersplan noodzakelijk hier en daar wat bomen weg te halen. De sleutelwoorden in deze zin horen bij elkaar en zijn 'goed beheersplan' en dat is iets waar de provincie Gelderland het in de Achterhoek in mijn ogen niet zo nauw neemt.

Langs een paar provinciale wegen in De Achterhoek wil men eiken gaan kappen die hier en daar zelfs meer dan 150 jaar oud zijn en daar heeft men het woordje 'verkeersveiligheid' voor ingezet. En ja, het is waar dat die bomen daar erg dicht langs de weg staan, maar dat geeft in mijn ogen juist een stuk beleving aan dit gebied. Het hoort er bij dat je over een weggetje hobbelt waar je door een soort tunnel van bladeren rijdt.

Dat is niet alleen genieten, maar ook uniek in Nederland alleen zijn er heel af en toe mensen die om wat voor reden dan ook met een auto tegen zo'n boom rijden. Die auto kan daar niet tegen, de inzittenden hebben er nog meer problemen mee en daarom zegt de provincie dat een aantal van deze prachtige bomen weg moeten. Dat deze reden onzinnig is laat het aantal slachtoffers op die wegen zien wat daadwerkelijk met een boom in aanraking is gekomen, maar goed... Er zijn ook andere manieren om zo'n weg veiliger te maken, alleen kosten die waarschijnlijk wat meer en kiest men daarom maar voor de optie om bomen te gaan kappen.

Bert Wagendorp waagde er op 10 mei van dit jaar een column aan in de Volkskrant en die is wat mij betreft zó raak dat ik die je niet wil onthouden. Nu zou ik een link kunnen plaatsen, maar kies daar in dit geval niet voor omdat de column moet blijven bestaan, ook als er men bij de krant er op een gegeven moment voor kiest hem te verwijderen. Om dat te voorkomen plak ik hem hier maar even één op één neer:



Bomen, kunnen we in alle objectiviteit vaststellen, lopen niet tegen auto’s aan, auto’s rijden wel tegen bomen. Toch krijgen, vanwege de verkeersveiligheid, 343 zomereiken langs de N319 tussen Groenlo en Ruurlo binnenkort de kettingzaag in de flank. Ze moeten om, zodat er niemand meer tegenaan kan rijden.

In het stuk dat Mac van Dinther in de Volkskrant over de kwestie schreef, stond het prachtige woord ‘bladertunnel’. De bladertunnel is de eerste associatie die ik met de Achterhoek heb: een weg en bomen waarvan het bladerdek zich verenigt met dat van de bomen aan de overkant. Het heeft iets beschermends, zo’n groene tunnel waar het zonlicht doorheen prikt. Ze zijn er nog wel, in de Achterhoek en elders, maar ze worden schaars. Auto’s worden breder en de weg blijft even smal: kappen voor een extra strook asfalt.

Ooit muntte kunstenaar Armando het begrip ‘schuldig landschap’: het landschap dat getuige is geweest van verschrikkelijke voorvallen. Als je maar goed genoeg zoekt en ver genoeg teruggaat in de tijd bestaan er in Nederland geen ónschuldige landschappen - Armando beperkte zich tot de landschappen van de Tweede Wereldoorlog. Het ‘schuldige landschap’ is een absurde gedachte, een grappige maar bezopen kunstenaarskronkel - ik heb de berg Ventoux nooit verantwoordelijk gehouden voor de dood van tientallen fietsers. Maar in de discussie over de bomen langs de N319 duikt opeens de ‘schuldige boom’ op. Iemand rijdt zich te pletter tegen een boom en voor straf krijgt die ook de dood aangezegd: had hij daar maar niet moeten gaan staan. Zijn buren worden ook preventief geruimd, we weten waartoe ze in staat zijn.

Ik bekijk bomen meer als getuigen dan als daders. De bomen tussen Groenlo en Ruurlo, sommige anderhalve eeuw oud, hebben mij, mijn vader, grootvader en overgrootvader nog zien langskomen. Bomen zijn deel van het geheugen van een landschap. Je moet ze koesteren in plaats van er biomassa van te maken. Bovendien ruimen ze CO2 op, dat weten ze zelfs bij Shell.

Het gaat hier over waarden. Verkeersveiligheid is er zoeen. Wanneer je de rapporten en nota’s van het ministerie van Infrastructuur en Milieu doorworstelt, valt op dat verkeersveiligheid veruit de belangrijkste waarde is, met verkeersdoden als belangrijk argument. Gevolg is wel dat andere waarden - schoonheid, historie - er niet meer toe lijken te doen.

Het besluit van de provincie Gelderland om te gaan kappen - en de besluiten van al die andere kapgeile provincies - is werk van technocraten. Ik snap hun goede bedoelingen maar de technocraat heeft doorgaans weinig op met culturele, historische en esthetische waarden. Die staan in de weg - letterlijk, in dit geval. De gevolgen zie je in heel Nederland: het enige land ter wereld waar geen vierkante meter meer bestaat die níet is gepland, een strak en efficient land waarin je boom mag zijn mits in het bezit van een vergunning. Het streven is een land waar je snel en veilig van A naar B kunt rijden. Dat het karakter van dat land intussen wordt aangetast doet niet terzake, karakter past niet in ruimtelijke nota’s en verkeersveiligheidsstatistieken. Het hoort bij Nederland, waar we in het vooruitgangsstreven tamelijk respectloos omgaan met onze leefomgeving. Niet alleen met bomen, maar ook met gebouwen en hele landschappen. Het verschil tussen vooruitgang en vernielzucht is vaak moeilijk waar te nemen.

Dat de burger daartegen in opstand komt is goed. Het is nodig bestuurders voortdurend te wijzen op hun oogkleppen. Plannen kunnen er op de tekentafel fantastisch uitzien, maar in de werkelijkheid uitlopen op kaalslag en het negeren van waarden die ook van belang zijn. Je kunt in de bladertunnel, net als in echte tunnels, ook snelheidscamera’s ophangen, je kunt verkeersdrempels maken of de hele weg afsluiten voor autoverkeer en er een fietspad van maken. We moeten anders gaan denken, en niet blijven steken in de voordehandliggende oplossingen van dertig jaar geleden, willen we dit kwetsbare land niet naar de ratsmodee helpen en omvormen tot een keurig verkeersparadijs.

Die bomen staan er prima en doen geen vlieg kwaad. Laat ze staan, verdomme.




muzieknoot Maandag 13 mei 2019 - Nickelback.
Ruim twee maanden geleden kwamen ze ook al langs en toen vroeg ik me naar aanleiding van een live cover van ZZ Top af of ze niet beter als ZZ Top coverband door het leven zouden kunnen gaan. Ik heb met Nickelback nog steeds niet zo veel, maar dit is ook weer zo'n cover dat ik denk van tja... ga dat maar doen. Niet dat ze de cover zo origineel brengen, maar het extra randje wat ze muzikaal toevoegen bevalt me wel. Check in dit geval hun uitvoering van Legs.


moederdag Zondag 12 mei 2019 - Moederdag.
Het meest hoerige feest van Nederland. Zo, dan kunnen we van start...

Begrijp me goed... een goede moeder is meer waard dan haar gewicht in goud, maar er zijn ook moeders die ehm... dat niet zijn, om het maar héél neutraal uit te drukken. Inmiddels ruim 30 jaar geleden had ik er één van de eerste categorie en daarmee mocht ik mezelf gelukkig prijzen. Nog sterker: dat doe ik tot op de dag van vandaag nog, maar er zijn dus ook mensen die opgegroeid zijn of opgroeien met een moeder die door wat voor omstandigheden dan ook eigenlijk totaal niet in staat is om voor haar kinderen te zorgen. En dan ga ik nog een stap verder: er zijn er die de titel moeder daarom niet eens waard zijn.

En toch is er dat feest wat we in de volksmond 'moederdag' noemen. Een feest wat je door de commercie opgedrongen wordt en of je nog een moeder hebt of niet, of dat er iemand in je leven is die feitelijk totaal niet voor je kan zorgen maakt blijkbaar niet uit. Je MOET er blij mee zijn, dankbaar voor zijn en het belangrijkste is dat je dat laat blijken door kadootjes te kopen.

Dat doet mij persoonlijk dan nog het meest zeer omdat ik op deze manier elk jaar weer nóg meer stil wordt gezet bij het feit dat m'n moeder al lang niet meer fysiek in m'n leven aanwezig is en ik kan me voorstellen dat het ook nóg meer zeer doet bij de mensen die beseffen dat hun moeder deze titel eigenlijk helemaal niet waard is.

Om het verhaal compleet te maken: m'n vader is inmiddels lang geleden weer opnieuw getrouwd met een vrouw die ooit letterlijk zei: "Ik ben jullie moeder niet en wil het ook niet zijn." maar in haar zorgzaamheid is ze het wel. Wat dat betreft heb ik totaal geen klagen, al blijft het een feit dat 'moederdag' vanaf eind '88 gewoon nooit meer te vieren is.

M'n boodschap voor vandaag is daarom ook niet anders dan anders: vier het leven zolang het kan, maak keuzes om de eenvoudige reden dat ze er zijn om gemaakt te worden en blijf weg van mensen die je leven negatief beïnvloeden. Het lijkt me duidelijk dat geen van die drie dingen met iets als moederdag of commercie te maken hebben...


muzieknoot Maandag 6 mei 2019 - Suzan en Freek.
Soms komen er mooie liedjes uit en dit is daar wat mij betreft een voorbeeld van. Het enige probleem vind ik de clip, want je moet het nummer eigenlijk alleen horen en dus niet de clip er bij zien maar de regel

Ik kan het niet hebben als het avond is, oh want 's avonds mis ik je vaak.

raakt me in m'n hartje. Dus kort samengevat: check Als het avond is.


houthakker Zaterdag 4 mei 2019 - Veiliger.
Ik ben sowieso van het veilig werken, maar had onlangs toch een foutje gemaakt. Foutjes als je aan bomen aan het zagen bent kunnen en zijn niet zelden dodelijk en moet je daarom gewoon zien te voorkomen. Ik ben daarom aan het puzzelen geweest wat voor mij persoonlijk de beste oplossing zou zijn om m'n persoonlijke veiligheid tijdens het werk te verhogen en feitelijk is er van alles mogelijk.

Het probleem is echter dat niet elke oplossing werkt in elke situatie, want als je ziet hoe sommigen door de boomtoppen zwieren om snoeiwerk uit te voeren dan is dat toch een totaal andere tak van sport dan het verwijderen van bomen en dat eerste... daar wil ik me niet op toeleggen. De trainingen voor een boomverzorger zijn me te duur en te intensief om het vak uiteindelijk goed en veilig uit te kunnen voeren, dus kies ik voor het vellen van bomen.

Daar moet af en toe ook bij geklommen worden als een boom niet vrij kan vallen, maar dat gaat op een totaal andere manier: met de klimsporen kun je een boom dermate beschadigen dat hij door schimmels die mogelijk binnen dringen uiteindelijk af zal sterven en als je een boom juist op wilt knappen bereik je dan dus het tegenovergestelde. Kortom: niet de bedoeling. Al zoekend en informerend ben ik uiteindelijk met de onderstaande dingen thuis gekomen (al heeft de handzaag niks met veilig klimmen te maken) en ik ben er om eerlijk te zijn érg blij mee. Dit maakt het werk zoveel veiliger dat het echt wel de moeite waard is.

klimspullen


gezin willem alexander maxima Woensdag 1 mei 2019 - Koninklijk huis.
Even terug naar afgelopen zaterdag. Nu ben ik niet per definitie fan van het koninklijk huis, maar ik vind wel dat we met deze constructie van een staatshoofd beter af zijn dan met een president. Dat is een gevoelsmatig dingetje wat ik verder niet kan onderbouwen, maar dat hoeft in mijn beleving ook niet persé. Dat het altijd een statig en misschien zelfs wel een beetje een stijve bedoeling is geweest... dat klopt in mijn beleving ook wel, alleen zijn het onze koning Willem Alexander en onze koningin Maxima die daar verandering in brengen.

Ze zijn op één of andere manier meer mens dat eerdere staatshoofden en dat siert ze, hoewel ik op zich wel nieuwsgierig ben naar in hoeverre ze een rol spelen en in hoeverre ze zichzelf zijn. Wat dat betreft zou het geweldig zijn als je met deze mensen gewoon eens een bakkie kon doen en een beetje zou kunnen babbelen over van alles en nog wat, waarbij je dan een persoonlijke mening krijgt in plaats van de mening van een staatshoofd die zich hier en daar wellicht in allerlei bochten zou moeten wringen om toch maar neutraal te blijven. Zo'n gesprek waar dan niemand iets vanaf weet en achteraf ook nooit iemand iets van te horen zal krijgen, maar waarbij je als persoon dan wel een beeld krijgt van deze familie.

Maar goed, dat soort dingen gaan natuurlijk nooit gebeuren en aan de andere kant zijn is het geen familie van me, zijn het ook geen vrienden en niet eens (vage) bekenden, dus waarom zou je er dan op de koffie gaan? To the point: de reden van dit stukje is een kort interview door een verslaggever van RTL Nieuws met onze koning en koningin en waarbij ook prinses Amalia wordt betrokken. Van dit soort dingen kan ik dan serieus blij worden. Je ziet hier in mijn beleving toch wel spontane mensen, maar ook mensen die zich bewust zijn van de taken die ze gekregen hebben en dan bedoel ik niet alleen de mooie moeder, de wijze vader en de spontane dochter maar ook het puntje dat Amalia ooit de bloedserieuze taak van haar vader over zal nemen. Bekijk deze video maar eens en dit is in mijn beleving echt het leukste interview wat ze tot nu toe gegeven hebben.