logo harre

Home
Blog
Breaking News
Xtra
Muziek
Drums
Bands
Werk
P. Daemen BV
AWS
Scania
Boom verwijderen?
Harre's Tree Removal
Algemeen
Video's
Links
Contact
Contact


Harre op Facebook

Harre op Youtube

logo breaking news


nieuws Zondag 31 mei 2020 - Spanning en sensatie.
Op de laatste dag van deze maand valt er ondanks wat de titel van vandaag doet vermoeden eigenlijk helemaal niet zo veel te melden. Gisteren lekker aan het klooien geweest en de voorraad aanmaakhout voor komend seizoen klaar gemaakt en verder een beetje rond de deur aan het klooien geweest. Vandaag wordt een chill dagje en morgen met 2e Pinksterdag eigenlijk net zo, al zal het me benieuwen hoe het morgen in de stad gaat als de versoepelingen van de Corona-maatregelen in gaan.

Stoppen met roken gaat nog steeds goed. Het stemmetje wordt minder, maar is er nog steeds en dat maakt het op momenten allemaal niet even eenvoudig, maar gisteren was er even behoorlijk wat afleiding. Achteraf kwam het verhaal naar buiten dat aan de andere kant van de rivier politiemensen een auto onder verdachte omstandigheden aantroffen en dat er een achtervolging ontstond. Die ging uiteindelijk de brug over, verschillende rondjes hier door de stad en het buitengebied heen en uiteindelijk werd de auto van de verdachte van de weg gereden.

Klinkt op zich niet heel apart, maar dat ging dus op deze manier hier vol gas door de stad, waar uiteindelijk tot zelfs 8 politieauto's direct bij de achtervolging waren betrokken en nog een aantal meer indirect. Wat ik me dan persoonlijk afvraag is hoe je jezelf als verdachte bedenkt dat je met zo'n autootje inclusief aanhanger uit handen van de politie kunt blijven en er voor kiest om er vandoor te gaan in plaats van jezelf gewoon maar over te geven. Met een motorfiets of echt héle snelle auto heb je misschien nog kans om weg te komen, maar dat moet dan in de eerste paar minuten van zo'n achtervolging al gebeuren anders heb je alsnog een heli boven je snuffert hangen en kom je nog nergens.

Maar goed, buiten dat dus weinig bijzonders... :)


muzieknoot Maandag 25 mei 2020 - Finally Faster.
Normaal zet ik als titel op Muzikale Maandag altijd de artiest neer, maar dat gaat vandaag niet om de eenvoudige reden dat het niet om één artiest gaat maar om een mashup. Twee nummers die samensmelten dus en daar zijn er eerder al meer van voorbij gekomen, maar ik ben er een paar tegen gekomen die zo geniaal zijn dat ik ze jullie niet wil onthouden.

De eerste in deze mini-reeks is een mashup van Cece Peniston's hitje Finally uit 1991 met het uit 2011 afkomstige Faster van het Nederlandse Within Temptation. Nu hoor ik als muzikant vaak meer dingen dan er zijn, maar hoe krijg je dit in vredesnaam bij elkaar bedacht en dan op zo'n manier dat het om een origineel zou kunnen gaan als je één of beide originelen niet zou kennen? Check Finally Faster.


hemelvaart Vrijdag 22 mei 2020 - Hemelvaart 2020.
Hemelvaart valt in ons landje onder de nationale feestdagen, dus dan ben ik sowieso vrij. Het lekkere van die Hemelvaart is dat hij altijd op donderdag valt en ze bij AWS vervolgens standaard op vrijdag een collectieve ATV-dag inplannen. Het gevolg daarvan is dat ik automatisch vrij ben. Een soort van verplicht, gedwongen misschien zelfs als je het zo allemaal wilt noemen maar ik vind het persoonlijk eigenlijk wel erg lekker.

Qua Corona treffen we het dit jaar niet want er is nog niks open en alle activiteiten liggen nog stil, maar ik heb me de afgelopen dagen kunnen vermaken met het opnieuw stapelen van stookhout. Ik ben dit jaar ergens halverwege een stapel gekomen en omdat ik alles vol wil hebben heb ik die stapel met het oudste hout aangevuld met hout van de stapel die daarna komt. Uiteraard gaat die een deel leeg en zo schuift alles een beetje op tot ik aan het einde een leeg of gedeeltelijk leeg vak over heb wat dan nog vol moet.

Omslachtig en tijdrovend? Zo zou je het kunnen noemen inderdaad, maar het is wel de beste manier om het hout zo lang mogelijk te laten drogen voor het de kachel in gaat én alle stapels zitten dan meestal aan het einde van de zomer weer vol zodat ik er de winter sowieso mee door kan. Op één of andere manier heb ik de boel liever vol zitten aan het begin van het stookseizoen dan dat ik aan die halve stapel begin die nog over was van dit jaar, want het betekent op dat moment dat ik ook direct weer hout moet gaan zagen en ophalen.

Oh ja, voor de duideljkheid: het gaat hier om balken die ik via een kennis krijg. Die hoeven niet zo lang te drogen en kunnen in veel gevallen zo de kachel al wel in, maar dat gaat me dan net te ver. Vandaar dat het hier altijd nog wel een maand of 9 ligt te drogen voordat het uiteindelijk de kachel in gaat. Een aantal mensen vragen me wel eens of ik niet via het werk een partij hout kan regelen en op zich zou dat misschien wel kunnen, maar het punt in dat geval is dat er zeker op dit moment eigenlijk alleen maar troep tussen zit die zeiknat en zo goed als verrot is. Letterlijk, want die balken vallen gewoon in stukken uiteen als ze op de grond vallen en dat is rommel die je in mijn beleving echt niet in de kachel wilt hebben.

Maar goed, lang verhaal kort: ik ben de afgelopen dagen niet alleen lekker maar ook nuttig bezig geweest en over het stoppen met roken kan ik ook kort zijn. Dat gaat qua stoppen nog steeds goed, ik ben bijzonder trots te kunnen vermelden dat ik op het moment van dit schrijven inmiddels 330 uur rookvrij ben, alleen zit het tussen m'n oren nog steeds niet lekker en roept m'n brein nog steeds dat het nicotine nodig heeft en dat is niet altijd even prettig. Morgen nog wat dingetjes afronden en dan is het weekend zo goed als weer voorbij.


muzieknoot Maandag 18 mei 2020 - Cake.
Het meest bekende nummer van deze band is Short skirt, long jacket, maar ze brachten in 2007 het album B-Sides and Rarities uit met daarop... ehm... tja, b-kanten en nummers die ze eerder wel speelden maar nooit opgenomen hadden of ooit wel eens opgenomen maar nooit in een studio.

Op dat album staat een in mijn beleving geweldige versie van Black Sabbath's War pigs, maar die mag je bij interesse zelf even opzoeken want gezien de staat waarin ik nu verkeer ga ik voor deze. Gezien alle details ook super :)


stoptober Zondag 17 mei 2020 - Stoptober, deel 4.
Het zal ook wel het laatste deel zijn verwacht ik. Niet in de zin van dat ik binnenkort weer naar een winkel ga om shag te kopen, maar meer omdat het in mijn beleving veel van hetzelfde zal zijn. M'n gevoel blijft op dit moment nogal hetzelfde in de zin van dat m'n brein blijft gillen om nicotine terwijl die dat helemaal niet nodig heeft en ik blijf daar zonder hulpmiddelen dapper tegenstand tegen bieden.

Het enige waar ik me wat dat betreft iets van zorgen over maak is dat het leuk zou zijn om de positieve effecten te merken. Die zijn er tot nu tot enkel in de financiële vorm, want de afgelopen 10 dagen niet roken heeft me gewoon minimaal 37 euro opgeleverd maar het zou leuk zijn om ook lichamelijk er iets van te merken. Dat ik dat voorlopig niet hoef te verwachten liet een vriend van me afgelopen week nog even weten: hij zat op dag 62 en merkte lichamelijk eigenlijk nog niks.

Nu is dat natuurlijk een persoonlijke beleving, maar toch... De conclusie tot nu toe voor mij persoonlijk is dat het lichamelijk de eerste drie dagen een drama is en dat daarna je hoofd pas begint te zeuren. Het meest opmerkelijke in mijn geval is dat ik nachten óf echt helemaal super slaap óf gewoon bijna niet en daar zit tot nu toe weinig tussenin. Ik hoop dat hier nog een ontwikkeling plaats gaat vinden dat het allemaal wat regelmatiger zal worden en dan uiteraard bij voorkeur de kant op van 'goed slapen'.


stoptober Donderdag 14 mei 2020 - Arrrgh.
Tja, dat is het wel zo'n beetje voor vandaag. Het positieve wat ik te melden heb is kort en simpel: de eerste week niet roken zit er op. Maar dat het niet van een leien dakje gaat... holy fuck. De lichamelijke onthoudingsverschijnselen zijn definitief weg, maar de fase met gedachten aan een lekkere niet te strak gedraaide zware Van Nelle lijkt zo'n beetje permanent aanwezig. Dit is ook de fase waarin m'n brein me voor de gek wil houden en stelt dat het kopen van een pakje sigaretten voor in de vrachtwagen best te verantwoorden valt.

En kort door de bocht is het gewoon niet te verantwoorden, nooit. Zo'n beetje elke poging die ik eerder deed om te stoppen eindigde namelijk op deze manier: het pakje sigaretten of kleine sigaartjes onder het bed in de vrachtwagen zodat je er onder het rijden niet bij kunt. Enkel van buitenaf is die ruimte bereikbaar en kun je dus enkel bij stil staan een peuk opsteken. Het lijkt bijna idyllisch op dit moment, maar uiteindelijk komt het er op neer dat de rookwaar gewoon in de cabine ligt en op gaat. De volgende stap is het kopen van shag, die neem je dan ook mee naar huis en vervolgens is er dus niks verandert ten opzichte van eerder.

Let wel, ik zeg niet dat ik nooit meer zal roken maar ik ga wel zo'n serieuze poging doen er vanaf te blijven dat ik mezelf niet weer op deze manier voor de gek wil houden. Er zullen misschien mensen zijn die als gelegenheidsroker door het leven kunnen gaan, maar in mijn geval is dat gewoon niet mogelijk en heb ik de keus tussen slechts twee dingen: gewoon doorgaan of geheel stoppen met roken. Een tussenweg is er niet en wellicht is het ook wel makkelijker omdat de keus nu eenmaal zo zwartwit ligt.

Vanmiddag wel weer de meest ergerlijke discussie gehad als het over roken gaat met iemand die stelde dat roken per definitie dodelijk is, want het staat toch zeker niet per definitie op de pakjes? Eén woord: doodmoe. Van dat soort lui, bedoel ik dan. Er is namelijk NIEMAND die bij het zien van m'n lijk in 150.000 stukjes als gevolg van een aanrijding zal zeggen: "Ja, zie je wel. Hij rookte hè..." Roken veroorzaakt ook niet per definitie kanker, want er zijn genoeg mensen aan kanker overleden die nooit gerookt hebben.

Laat als tegenstander van roken dat soort bullshit nou gewoon eens los en stel dat het simpelweg beter is om niet te roken. Dan ben ik het persoonlijk in ieder geval direct met je eens. Het zal de kans op kanker best verhogen, dat geloof ik wel. Dat je door het roken direct of indirect complicaties kunt krijgen waaraan je dood gaat geloof ik ook, maar dat is totaal wat anders dan te stellen dat roken per definitie dodelijk is. Dat is het namelijk niet, dus noem het dan ook niet zo.

Maar goed, lang verhaal kort: tis verdorie lastig...


fotoshoot Dinsdag 12 mei 2020 - Routebeschrijving.
Al een paar dagen zit ik te kijken naar een bloempje wat verwoede pogingen doet te groeien en of ik nou kijk met een gevoel van bewondering of met een gevoel van medelijden weet ik op dit moment eigenlijk nog niet zo goed. Feit is wel dat de ultieme routebeschrijving op dit moment als volgt zou kunnen klinken: bij dat ene bloempje, daar woon ik...

eenzaam groeiende bloem


muzieknoot Maandag 11 mei 2020 - Billy Idol.
Toen ik in m'n lijstje zat te kijken verbaasde ik me eigenlijk dat deze man al niet eerder voorbij is gekomen, maar goed... dat ter zijde. Vandaag in Muzikale Maandag met een (in mijn ogen geniale) cover van The Doors en dan zijn er al veel die het weten: LA Woman.


stoptober Zondag 10 mei 2020 - Stoptober, deel 2.
Gaat het goed? Nah, dat is maar hoe je het bekijkt. In de zin van 'niet roken' gaat het prima, maar de manier waarop staat me érg tegen. De lichamelijke ontwenningsverschijnselen spelen daarbij enorm parten, maar het voordeel is dat die met een paar dagen weg zijn. Kortom, van de zonnige kant bekeken ben ik daar bijna vanaf en om eerlijk te zijn worden ze ook al minder heftig dan de eerste dag.

Wat verder opvalt is voor een niet-verslaafde misschien vreemd om te lezen, maar de stressfactor is voor velen een reden om te roken. Voor mij was het in ieder geval telkens weer de reden om er toch weer aan te beginnen en okee... heel nuchter bekeken weet iedereen dat het onzin is en dat van enkel roken stress nooit minder zal worden, maar dat is juist die verslaving die mee speelt.

Het gaat in mijn geval nog een stuk verder op dit moment, want ik ben normaal gesproken de rust zelve maar heb vanaf gisteren echt een enórm kort lontje. Dingen die ik normaal naast me neerleg of nog erger: dingen die me normaal niet eens wat doen liggen nu op één of andere manier onder een vergrootglas. Daar veroorzaken ze stress en daarmee ook de zin om te gaan roken, omdat het nog steeds tussen m'n oren zit dat roken de stress minder zal maken. Het heeft er dus alle schijn van dat m'n verslaving zichzelf in stand wil houden door stress te veroorzaken en gelukkig trap ik daar tot nu toe niet in.

Oh... en voor degenen die nu denken: waarom koop je niet gewoon wat nicotinepleisters, of waarom rook je dan niet een e-sigaret om de eerste tijd door te komen? Dat is in mijn beleving het probleem verleggen en geen oplossing. In allebei de gevallen hou je een verslaving in stand en wil je lijf een stofje wat het in de zin van eerste levensbehoefte niet nodig heeft. Simpel gezegd: m'n lijf kan zonder en zo wil ik het dus ook gewoon gaan doen. Daarnaast is het nog altijd maar de vraag of die e-sigaret wel zo gezond is als men doet geloven en ook dat is voor mij persoonlijk een reden om daar niet aan te beginnen.

Dat deze aanpak lastiger is, dat zou kunnen. Dat ik daardoor een mindere kans heb om volledig van het roken af te blijfen ook, maar dat risico loop ik dan maar. Voorlopig hobbel ik richting de 72 uur rookvrij en ben daar hoe vreemd het ook mag klinken érg trots op. Op naar de volgende 72 uur is me een stap te ver, op naar de volgende 12 uur is meer dan voldoende. Stapje voor stapje, telkens weer de keus: ja of nee...


corona Vrijdag 8 mei 2020 - Corona, deel 5.
Afgelopen week hield onze minister president weer een persconferentie en het is voor het eerst dat ik het beleid rond het Corona virus niet snap. De maatregelen als het kan langzaam versoepelen, dat is in het kort het plan wat de regering heeft. Op zich een goed plan, maar wel met hier en daar wat haken en ogen. Tenminste, in mijn beleving dan...

Veel dingen mogen inmiddels weer of mogen op korte termijn weer en één van die dingen is naar de kapper. Niet dat het mij met m'n geschoren bolletje boeit, maar je mag er vanuit gaan dat de sociale media straks bol staan van de 'voor en na de kapper' selfies. Tandartsen zijn inmiddels ook weer begonnen met hun reguliere controles en ook het onderwijs zal langzaam weer worden opgestart. Aan de ene kant begrijpelijk, maar men hamert nog steeds op anderhalve meter afstand, ook in het openbare leven als dat weer richting normaal gaat.

Een terras bij een kroeg mag binnenkort waarschijnlijk open, maar dan moeten mensen dus anderhalve meter afstand houden en de veiligheid van het personeel moet gewaarborgd kunnen worden. Ik vraag me af hoe dat er in de praktijk uit gaat zien en een treffende omschrijving kwam ik op Twitter tegen:

Daar zit je dan op 1 Juno, met je mondkapje op,
op een terras, 1,5 meter van iedereen,
met je munt thee, relaxend van de zon
en 69 mensen die je aanstaren omdat ze ook willen zitten.

In mijn beleving wordt dit een heel raar ding, maar goed... het kan natuurlijk meevallen. Iets wat niet meevalt is het advies om mondkapjes te dragen. Dat wordt namelijk door onze regering NIET gegeven, om de eenvoudige reden dat het dragen van mondkapjes niet bewijsbaar bijdraagt aan het voorkomen van de verspreiding van Corona. Tegenstrijdig, want mondkapjes voor de zorg mag je als particulier niet gebruiken omdat die bestemd zijn voor medisch personeel maar wat je dan blijkbaar wel mag doen is van een oude sok een mondkapje maken.

Ehm... en die oude sok voorkomt dat ik anderen besmet als ik het virus ongemerkt bij me zou hebben? In dit geval laten we ons in mijn beleving leiden door schijnveiligheid. De mondkapjes worden verplicht gesteld in het openbaar vervoer en andere plaatsen waar de anderhalve meter afstand niet haalbaar is én men zal dit ook gaan handhaven door het uitschrijven van boetes. Als dat het geval is lijkt me dat iedereen de weg pas écht kwijt is. Een oude sok zal nooit een virus tegen kunnen houden en ook elk ander lapje wat voor een mondkapje door moet gaan niet. Ook de kluskapjes van de bouwmarkt vallen hierbij af en 'beter iets dan niets' is wat mij betreft een farce.

Dit is echt zo'n geval waarbij je iets alleen goed kunt doen of gewoon beter niet kunt doen en als het dragen van een verknipte oude sok als 'oplossing' wordt genoemd om verspreiding tegen te gaan kies ik er voor om niets te dragen. Daarnaast: al die (vast goed bedoelde) zelf gemaakte mondkapjes... Hoe vaak worden die met de handen die niet gewassen zijn aangeraakt, hoe vaak worden ze opnieuw gedragen en hoe lang? Drie simpele vragen waarbij de eerlijke antwoorden enkel de conclusie zullen bevestigen dat het er door het dragen van de mondkapjes niet veiliger op zal worden.

stoptober Ja, ja... De actie is al lang ten einde, maar ik ga om allerlei redenen weer eens een poging ondernemen om van het roken af te komen, waarbij de belangrijkste m'n gezondheid is en de tweede een financiële reden is.

Afgezien van alle excusen die je als roker kunt hebben en alle onzinnige teksten op pakjes tabak en sigaretten is er feitelijk maar één ding duidelijk: het is beter om het niet te doen, punt. Daarnaast kost een pakje shag op dit moment zonder vloei 12 euro. Een bedrag wat ik 2 tot 3 keer per week kwijt ben en het dan ook nog wel eens omreken naar de oude guldens. Dat draagt steeds minder bij aan de feestvreugde, kan ik melden :)

Nu heb ik natuurlijk al best wel een aantal eerdere pogingen gedaan om zonder hulpmiddelen te stoppen en die liepen telkens op niks uit, dus misschien zou ik het op een andere manier eens moeten proberen maar ik beb besloten dat niet te doen. De reden daarvoor is eenvoudig: het is geen levensbehoefte, dus je hebt het niet nodig. Het grootste struikelblok is dat m'n lijf en geest dat ook nog even moeten gaan geloven en... dat valt niet mee kan ik melden.

Mijn Stoptober begon gisteren om 22.30 uur en op het moment van dit schrijven ben ik daarmee dus bijna 24 uur rookvrij. Appeltje eitje voor velen, maar niet voor mij. Vanmorgen bij het opstaan ging het perfect, zelfs bij vertrek met de vrachtwagen weinig last, bij het laden verliep het ook redelijk en zo ging het best een tijdje door tot zo'n beetje tegen de middag. De roep van m'n lijf om nicotine werd op dat moment een schreeuw om nicotine, compleet met benauwde gevoelens er bij die de drang om bij een pompstation even te stoppen echt enórm groot maken. Dat blijft zich tot nu toe herhalen en zal in de loop van de komende dagen minder moeten worden. Wish me luck...


dodenherdenking Maandag 4 mei 2020 - Dodenherdenking en Sabaton.
Het belangrijkste voor vandaag is wat mij betreft de dodenherdenking. Een jaarlijks terugkerend ritueel wat in mijn beleving moet blijven, met daarbij de enige onderbouwing dat het gevoelsmatig een belangrijk ding is. Bevrijdingsdag is een feestje, maar ik vind dat we dit moeten blijven herinneren als zijnde een eerbetoon aan hen die voor onze vrijheid stierven. Een vrijheid die in mijn ogen op één of andere manier heel belangrijk is, maar daar heb ik de afgelopen jaren in principe al voldoende over geschreven.

Het zijn die paar minuten stilte die veel met me doen om de eenvoudige reden dat het bijna onvoorstelbaar is dat aan de dag van vandaag iemand in Nederland nog letterlijk zijn of haar leven ergens voor zou geven. Het grootste goed wat je bezit en je geeft het weg aan een ander... Ik denk dat een miljoen euro weggeven makkelijker is, als je die keus zou hebben.

muzieknoot Muzikale Maandag staat dit jaar in het teken van deze dodenherdenking en het zal vast je smaak niet zijn, maar achter het nummer van vandaag gaat een heel verhaal schuil. Het is een ode aan de Belgische militairen van Regiment Ardense Jagers.

Met de afbeelding van een everzwijn op hun emblemen en hun wapenspreuk Resiste et Mords! (leterlijk, weersta en bijt!) vocht in mei 1940 een eenheid van slechts 40 man een veldslag uit van 18 dagen langs de linie tussen Koningshooikt en Waver. Ze hielden zich aan hun opdracht: bescherm België, kost wat kost. Ze waren door communicatieproblemen alleen niet op de hoogte van het feit dat deze orders waren ingetrokken en België zich had overgegeven aan de Duitsers.

Ze boden gedurende die 18 dagen zoveel weerstand dat toen ze uiteindelijk gevangen werden genomen de Duitsers dachten dat ze met een veel grotere eenheid te maken hadden. "The boar against the eagle, a few will fight for all." zijn misschien slechts zinnetjes, maar wel die mij kippevel bezorgen. Check Resist and bite.


houthakker Zaterdag 2 mei 2020 - Knopen.
Als je met bomen bezig bent kun je die in veel gevallen gewoon laten vallen, maar het kan ook voor komen dat het niet zo eenvoudig is. Je moet dan gaan klimmen en gebruik maken van touwen, een lier en dat soort dingen en de kunst is dan te weten hoe je die het beste kunt bevestigen. Een knoopje leggen lijkt dan heel eenvoudig, maar gezien de krachten die er op komen te staan moet dat knoopje wel blijven zitten en daarnaast is het handig als je zo'n knoop na gebruik ook weer makkelijk los kunt krijgen. Ik heb mensen goede touwen door zien snijden omdat ze de knoop die ze er in hadden gelegd er niet meer uit kregen en dan kan ik alleen maar denken... zonde.

Een beetje rond klikkend op internet kwam ik een online cursus tegen. Het is daarbij uiteindelijk de bedoeling een soort examen te doen waarbij je wat opdrachten krijgt aan de hand van een geschetste situatie. De knopen leg je gewoon zelf thuis en door er foto's van te maken en die te uploaden kan een 'examinator' die beoordelen en uiteindelijk heb je dan een voldoende of onvoldoende. M'n toets bestond uit de volgende opdrachten:

Opdracht 1:
Je hebt een knoop gelegd en wil voorkomen dat het uiteinde terug kan schieten.

Mijn oplossing was de onderstaande achtknoop. Simpel te leggen, heel effectief en mocht hij vast getrokken zijn (wat uiteraard niet de bedoeling is, want dat betekent dat je knoop is gaan schuiven) is hij er ook weer makkelijk uit te krijgen.

knoop: achtknoop

Opdracht 2:
Bevestig aan een tak een lijn waarmee je de tak naar beneden kunt laten zakken en wel op zo'n manier dat hij door de grondman makkelijk los te halen is.

Ik vond de onderstaande timmermansteek (of timmersteek) een goede oplossing. Extreem simpel om te maken en door de wikkelingen trekt hij zichzelf feitelijk alleem maar strakker. Als de kracht er af is kun je door de lus aan het lange eind de knoop makkelijk los krijgen, de wikkelingen er uit halen en het touw kan weer omhoog voor de volgende tak.

knoop: timmermansteek, timmersteek

Opdracht 3:
Je lijn is te lang om aan de lus aan het uiteinde iets te bevestigen. Maak een lus in de lijn om deze in te korten en maak de lus zo dat hij aan alle kanten belast kan worden, zonder dat hij er uit gaat.

Ook weer makkelijk in mijn beleving: de vlinderknoop, of middenmansknoop. Deze trekt zich wel vaster dan de eerder genoemde timmersteek, maar is na belasting toch redelijk eenvoudig weer uit de lijn te halen.

knoop: vlinderknoop, middenmansknoop

Opdracht 4:
Je moet een tak afvangen met een lijn, maar je kunt er niet bij met je hand om deze vast te knopen. Maak een willekeurige knoop om de tak toch veilig met de lijn te kunnen laten zakken.

Ik heb daar de schuivende paalsteek voor gemaakt (gewoon een paalsteek door een lus, in principe), met daarbij als uitleg dat je de lijn om een tak heen kunt gooien om vervolgens de knoop te maken en dan de lus strak te trekken. Vervolgens kun je aan het werk en de tak veilig laten zakken.

knoop: schuivende paalsteek

Opdracht 5:
Je moet aan een trekoog van een voertuig een lijn bevestigen om een boom om te trekken. Welke knoop gebruik je?

Ik koos hier voor wat ik m'n hele leven al 'opa' noem. De opa van m'n moeders kant werkte vroeger in de baggerwereld en kon knopen als de beste, alleen heb ik enkel deze van hem onthouden. Het is een soort slipsteek, maar eigenlijk ook weer niet omdat alles dubbel is in plaats van enkel. Het is feitelijk een lus door een lus die zichzelf alleen maar vaster trekt als je er aan gaat hangen, maar zoals opa vroeger zei: "Trek maar aan het kortste eindje." en dan valt de hele knoop zo uit elkaar.

knoop: slipsteek, maar toch niet niet. ik noem deze opa

Het grappigste is dat degene die de boel beoordeelde de laatste niet helemaal begreep en me vroeg een filmpje op te sturen van het maken van de knoop. Toen ik hem die opgestuurd had snapte hij de verklaring van 'een slipsteek, maar toch niet' en hij had er eigenlijk ook geen officiële benaming voor. Die zal er ongetwijfeld wel zijn, maar het is toch leuk zo'n praktisch erfstuk door te geven bij een cursus.

Je moet overigens bij het woord 'cursus' niet denken aan een officiële opleiding, want het was allemaal nogal laagdrempelig en eigenlijk opgezet voor de beginnende boomverzorger om die op een makkelijke manier wat knopen aan te leren. Ik ben in dit geval maar gewoon direct aan het 'examen' begonnen zonder de cursus ooit gezien te hebben en... dat pakte goed uit, want: geslaagd! *doet een dansje en gaat weekend vieren*