logo harre

Home
Blog
Breaking News
Xtra
Muziek
Drums
Bands
Werk
P. Daemen BV
AWS
Scania
Boom verwijderen?
Harre's Tree Removal
Algemeen
Video's
Links
Contact
Contact


Harre op Facebook

Harre op Youtube

logo breaking news


muzieknoot Maandag 31 mei 2021 - The Wanderer.
De laatste dag van mei, heerlijk weer en zo kruipen we op ons gemakje richting de zomer. Chill zijn op Muzikale Maandag met The Wanderer.


houthakker Zondag 30 mei 2021 - Ratelpopulier, deel 3.
Gisteren de eerste echt lekkere dag gehad als het gaat om het weer, maar om te zagen moet ik dan eerlijk toegeven dat het snel te warm is. De ideale temperatuur ligt wat mij betreft rond het vriespunt en dan mag er een beetje sneeuw liggen, maar als er verder geen neerslag valt op dat moment is het echt héél lekker om dit soort werk te doen. Maar goed, we zitten nu eenmaal niet in de tijd van het jaar dat je zoiets kan en mag verwachten dus genoot ik van de zon die we ook al een hele tijd niet echt gezien hadden. Het plan was om de laatste 2 bomen uit het groepje van 6 waar ik eerder aan begonnen was vandaag tegen de grond te krijgen, maar daarvoor moest er eerst wat voorbereidend werk gedaan worden.

allebei om

Die bijna onzichtbare die op de foto rechts staat en waar ik eerder al over schreef had een tak van een goede 15 centimeter dik en een bijbehorende lengte. De boom moest exact tussen de 2 nog staande stammen door om alles wat er voor staat te sparen, maar dat zou dan direct kapot geslagen worden door die dikke tak en die hing voor het gemak dan ook nog even over de erfgrens. Kortom: dat werd klimmen en puzzelen om hem op de goede plaats zonder schade aan de erfgrens te laten vallen.

overzichtje uit de boom

de dikke tak aan een treklijn

Als voorbereiding had ik aan de tak een treklijn bevestigd zodat die van de erfgrens en daarmee van de heg getrokken kon worden om hem pas daarna te laten vallen. Zo'n situatie komt weinig voor en ik ben bekend met de techniek, maar vind het toch telkens weer een lastig dingetje omdat de tak in dit geval naar rechts moet bewegen maar door z'n eigen gewicht zal hij altijd recht naar beneden willen vallen. Dat is uiteraard logisch, maar als je bij zo'n tak een paar vezels te veel weg haalt mikt hij dus alsnog zo naar beneden.

Het is op die manier een delicaat klusje wat je met kennis maar voor een groot deel ook op gevoel moet doen omdat niet alleen elke houtsoort anders reageert, maar ook omdat het gewicht van elke tak anders is. Zaag je niet ver genoeg dan kun je de tak niet om trekken, maar zaag je onder de verkeerde hoek een paar millimeter te ver dan ligt hij ineens met een hoop gekraak beneden. Daar komt het zo'n beetje op neer en je moet hiermee dus eigenlijk gewoon ervaring op doen, maar die heb ik voor m'n gevoel nog onvoldoende om elke probleem ten allen tijden 100% op te kunnen lossen.

het pinnetje van 25 meter wat overbleef

Maar goed... Hier liep het perfect af en bleef er een pinnetje over van ruim 25 meter wat enkel nog even geveld moest worden. Met alle takken er verder nog aan en de hangrichting werd het wel een dingetje om hem tussen de 2 nog staande stammetjes door te krijgen, maar soms mag ik mezelf best een keer op de borst kloppen. Detail is dat je de tak die eerder verwijderd is hier ook goed kunt zien zitten. De boom is op z'n eigen takken gaan rollen en daarom ligt de stomp van de tak nu bovenop, maar die wees dus in principe naar de rechterkant als je exact recht voor de boom stond.

precisie velling, foto richting stobbe

precisievelling, foto richting kruin

Daarna de laatste van het groepje er overheen en dat was relatief gezien een makkie, want daar ging ook een treklijn aan omdat hij net als de eerste 2 gebruikt gaat worden bij het XL insectenhotel. Het zou misschien ook zonder die lijn wel gewerkt hebben, maar omdat hij op hoogte afgezaagd moest worden heb ik liever wat zekerheid. Veilig en gezond thuis is immers het belangrijkste en als dat een paar minuten meer werk betekent is zo'n keus wat mij betreft snel gemaakt.

laatste van het groepje er overheen

overzicht van werk voor de volgende keer

Daarna heb ik de boel de boel gelaten, want ik was tijdens het klimwerk niet alleen maar was wel de enige die aan het werk was en dan is het klimmen en het sjouwen met lijnen en de lier toch wel een behoorlijke inspanning. Dat is dan het lekkere van een klus zonder tijdsdruk, want het opruimen is dan voor de volgende keer en dat betekent dan niet alleen relatief makkelijk werk met minder risico's maar ook dat ik veel minder aan materieel mee hoef te sjouwen. Over materieel gesproken trouwens:

lijnen drogen aan de wasmolen

Het was in de ochtend nog knap vochtig op het veld en een deel van de lijnen had de hele dag in de schaduw gelegen. In mijn beleving krijgen ze dan niet de kans volledig te drogen en het is gewoon slecht om ze dan in een afgesloten tas in de opslag achter te laten. Na een wat uren aan de droogmolen konden ze netjes opgeruimd worden en wachten ze op een volgende klus waarbij ze nodig zijn. Als je goed voor je spullen bent zijn ze ook goed voor jou en aangezien in dit geval letterlijk m'n leven er aan hangt was dit naast het dagelijks onderhoud aan de zagen een mooie afsluiter van een prachtige dag.


bril Vrijdag 28 mei 2021 - Bril.
Met 2 onderwerpen achter elkaar lijkt het misschien een beetje op een reclame website hier, maar dat is toeval en het gaat enkel om dingen waar ik enthousiast over ben. Zo ben ik vandaag behoorlijk in m'n nopjes met m'n nieuwe bril. Een bril die nu eens niet van een prijsvechter als Pearle, Hans Anders, Eye Wish of Specsavers komt, maar van een échte opticien en dat is deze keer Brillen in Bommel geworden. De reden daarvoor is doodeenvoudig: ik wil naast een leuke en goede bril ook goede service.

Van huis uit gingen wij altijd al naar Pearle in Den Bosch, later verhuisde ik naar de vestiging in Zaltbommel en zo zwierf ik wat in het rond qua brillenwinkel. Op de prijs was nooit wat aan te merken, want in veel gevallen krijg je onder wat voorwaarden een complete extra bril bij een gewone en dan denk je als consument al snel dat zoiets interessant is. Klopt ook wel natuurlijk, maar enkel financieel en daarmee feitelijk ook gelijk onmogelijk om daadwerkelijk iets extra's als kwaliteit en service te verwachten.

Voor mezelf is het vrij duidelijk: met een goed product, eerlijk advies en goede service ben ik je klant voor het leven. Het gaat lekker ouderwets om de beleving die je als ondernemer kunt bieden aan je klanten en bij Brillen in Bommel verstaan Inge en Roy hun vak in mijn beleving als geen andere opticien. Ze zijn naar eigen zeggen ook de enige zelfstandige opticien in Zaltbommel en voor zover ik weet klopt dat ook gewoon. Als je dan in dezelfde stad als een aantal van de eerder genoemde ketens een winkel begint heb je niet alleen lef, maar ben je vanuit jezelf al bereid dat beetje extra te doen om je klanten niet alleen binnen te halen, maar daarna ook binnen te houden. Het binnen halen is in mijn geval in ieder geval met succes :)

nieuwe bril mei 2021

Ze hebben kennis, nemen de tijd, hebben een behoorlijke keus aan brillen in hun winkel voor zowel mannen, vrouwen maar ook voor kinderen en daarnaast is er ook nog een aparte collectie zonnebrillen waarvan ik er ook gelijk maar één besteld heb. De huidige is inmiddels 2 brillen oud en op zich is het qua zicht allemaal nog wel goed, maar hij is door het gebruik eigenlijk gewoon versleten. Kortom: blij met Brillen in Bommel en mocht je op zoek zijn naar een opticien dan kan ik deze echt van harte aanbevelen.


unknown hero Woensdag 26 mei 2021 - Goed doel.
Er zijn echt heel veel goede doelen in Nederland. Sommigen liggen voor de hand en sommigen een stuk minder, of zelfs helemaal niet en in die laatste categorie valt wat mij betreft het onderwerp van vandaag. Ik heb het namelijk over de Stichting Sterk voor Dieren die mensen helpt met hun huisdier als ze dat zelf niet kunnen betalen. Dat klinkt misschien vreemd want je zou ook kunnen zeggen dat je helemaal geen huisdier zou moeten hebben als je dat niet kunt betalen, maar toch vind ik oprichtster en voorzitter Wilma de Joode uit Herwijnen een held.

Het is namelijk niet zo zwartwit als je zou denken, want je moet in dit geval denken aan mensen die al járen een huisdier hebben maar financieel in de loop van de tijd aan de grond zijn geraakt. De kosten voor een behandeling bij een dierenarts of in verregaande gevallen een euthanasie en mogelijk daar aan gekoppelde crematie kunnen mensen dan niet betalen waardoor het dier feitelijk onnodig te lijden heeft. Het huisdier is in veel gevallen het laatste wat de mensen nog hebben en dat beetje warmte en liefde geef je gewoon niet zomaar op. Wilma bekijkt en beoordeeld alle aanvragen en biedt namens de stichting hulp waar ze kan en daarbij is ze afhankelijk van donaties die binnen komen.

Geld is in die zin érg belangrijk, maar omdat ik meer van de praktische kant ben heb ik haar benaderd en mezelf aangeboden als vrijwilliger om als het nodig is hier of daar spullen voor haar op te halen en eventueel door te brengen naar de mensen en dieren die het zo hard nodig hebben. En geloof me... de hulp komt echt op plaatsen terecht waar die héél hard nodig is. Voor meer informatie kun je dit artikel even lezen wat in de lokale krant Het Kontakt stond. Het artikel zal openen als afbeelding in een nieuw scherm en mogelijk moet je even inzoomen. Voor meer info en eventueel een donatie kun je natuurlijk terecht op de eigen website van de stichting.


muzieknoot Maandag 24 mei 2021 - Jett Rebel en bomen.
Het is stiekem al een hele tijd geleden dat deze Nederlandse artiest voor heel veel mensen uit het niets verscheen en iedereen omver blies tijdens zijn live shows, maar nog nooit plaatste ik op Muzikele Maandag iets van hem en... dat is tot vandaag. Aan het begin van deze maand kwam zijn nieuwe single uit en ik vond die wat weg hebben van George Michael.

Niet dat die het persé was die ik hoorde, maar het had er veel van weg en op dat niveau zit Jett Rebel dus eigenlijk. Om er nog maar een icoon aan toe te voegen: hij is zeker met dit nummer een soort kruising tussen Jimi Hendrix en George Michael en wees nou eerlijk: wie had die 2 ooit bij elkaar bedacht? Niemand toch? Maar goed, to the point...

Ik heb 2 versies voor je vandaag en ik zal vast verklappen dat het om het nummer Love right now gaat. Je mag ze uiteraard allebei luisteren of kiezen, maar hier kun je de single versie horen zoals ik die voor het eerst in de auto hoorde en het vergelijk met George Michael trok. Mocht je meer van een live versie zijn dan kan dat ook en kun je hier terecht voor een mega strakke live versie van Jett Rebel met enkel een bassist en een drummer. Opgenomen bij Radio Veronica en in deze uitvoering komt de gitarist cq muzikant in hem veel meer naar voren.

muzieknoot Verder was het vandaag 2e Pinksterdag en ondanks dat het weer dit jaar eigenlijk het hele weekend al bijzonder slecht is besloot ik toch om even 2 populieren om te gaan rommelen. Al met al viel er wel wat regen, maar regende het niet echt door en in combinatie met een temperatuur die niet onaardig is was het best wel vol te houden. Het gaat om het groepje van 6 waar ik er vorige keer al 2 van op hoogte had afgezaagd:

overzicht 2 afgezaagd op 1.80 meter hoog

Het gaat vandaag om de middelste 2 die onderin in elkaar vergroeid zijn. Ze zouden eerst ook op hoogte afgezaagd worden, maar de boom die er rechts achter staat (en op deze foto zo goed als niet te zien is) moet er ook uit. Die kan 2 kanten op: tussen de palen door zoals ze er op de bovenstaande afbeelding staan maar dan moeten de 2 middelste tot aan de grond weg, of aan de rechter kant van de foto gewoon recht het perceel op laten vallen. Het nadeel daarvan is dat hij te veel andere bomen meeneemt en dat wilde de eigenaar absoluut niet.

De gebruiksaanwijzing was vandaag niet heel erg lastig, want ondanks dat ze allebei behoorlijk richting de buren hingen was dat met de lier makkelijk op te lossen. Het enige dingetje was dat de linker even in 2 keer weg moest. Aan de onderkant kon ik hem niet afzagen omdat hij achter de rechter stond en de rechter eerst kon ook niet, want bovenin hing de linker juist vóór de rechter. Maar goed, dat was makkelijk op deze manier op te lossen:

goede volgorde bepalen

Op deze hoogte zat hij net voor de rechter en kon dus mooi vallen. De rechter was daarna een koud kunstje, de boel in stukken stookhoutformaat zagen ook en na het opruimen van de stobbe zat het er voor vandaag alweer op.

allebei om

stookhout

allebei om

Volgende keer wordt het wel een puzzel met een dot klimwerk, want die bijna onzichtbare rechts achterin hangt ook naar de buren, maar heeft naast wat dunnere takken ook een mega dikke tak die er af moet voor de boom geveld kan worden. Als ik dat niet doe slaat die alsnog de bomen stuk die we juist willen laten staan en ik heb er geen duidelijke foto van, maar ik zal volgende keer eens kijken of ik het een beetje in beeld kan krijgen. Het was sowieso lekker om toch nog even iets te kunnen doen want het hele weekend stil zitten is voor mij al lastig, laat staan als het dan ook nog een lang weekend is :)


coronavirus Zaterdag 22 mei 2021 - De vaccinaties.
Vaccineren tegen Covid19 is inmiddels best wel een dingetje geworden, want waar er aan de ene kant mensen bijna letterlijk staan te springen om een vaccinatie zijn er anderen die minder enthousiast zijn en weer anderen die de vaccinatie per definitie niet willen. Voor alledrie de keuzes valt wat mij betreft iets te zeggen, maar voor ik daar verder op in ga lijkt het me goed om de voor,- en nadelen van vaccineren tegen Covid19 te benoemen en dan wil ik er met nadruk bij vermelden dat het de voor,- en nadelen zijn zoals ik die persoonlijk zie en zoals ze op dit moment bekend zijn.

Er is eigenlijk maar één groot voordeel te noemen bij de vaccinatie tegen Covid19 en dat is dat de kans dat je ziek wordt bij besmetting door het virus minder groot is. Verder, als je dan toch ziek blijkt te worden zal het minder ernstig zijn en dat is niet alleen voor jezelf prettig maar ook voor de zorg. Voor jezelf is het sowieso niet prettig letterlijk doodziek te zijn, maar automatisch is het risico dat je op een IC komt te liggen (een stuk) minder groot waardoor de reguliere zorg door kan en de bedden niet meer massaal gevuld zijn met Covid patiënten. Het ene grote hoofdvoordeel (om het zo maar te noemen) heeft dus een positieve doorwerking op andere gebieden en op die manier zou je het dus ook meerdere voordelen kunnen noemen.

Het nadeel is dat je na vaccinatie dus nog steeds ziek kunt worden, je nog steeds drager van het virus kunt zijn en daarmee dus ook anderen kunt besmetten en dat in het meest kritische geval zelfs als je zelf niet eens door hebt dat je besmet bent. Maar goed, eerlijk is eerlijk: ook zonder vaccinatie hebben mensen een vorm van Corona die ze zelf niet merken, dus is kan ik dat laatste eigenlijk net zo goed wegstrepen bij de nadelen. Een nadeel is ook dat zelfs na vaccinatie de groepsimmuniteit waar men eerder zo prat op ging als bijwerking van de maatregelen totaal niet bestaat. Iedereen blijft vatbaar voor het virus, iedereen kan nog steeds ziek worden en waarom zou je dan iets in je mik laten spuiten waarvan de bijwerkingen op de korte termijn al niet bekend zijn (mensen die als gevolg van een vaccinatie plotseling ernstig ziek worden of zelfs komen te overlijden), laat staan dat er iets bekend is over de gevolgen op de lange termijn.

Verder vind ik het persoonlijk erg dubbel om te beginnen over de (mogelijke) bijwerkingen, want ook de vaccinaties die wij als kinderen kregen hadden en hebben bijwerkingen. Bijwerkeingen waar zelfs aan de dag van vandaag kinderen aan overlijden en toch laat het meerendeel van de bevolking zonder verder echt na te denken hun kinderen vaccineren tegen allerlei ziektes. Ook hier zijn voor,- en nadelen aanwezig en zelfs érg duidelijk: het voordeel is dat veel van de ziektes waar we tegen ingeënt zijn verbannen zijn dus gewoon niet meer voor komen. Het nadeel is dat het wel érg lullig is als het net jouw kind is wat aan de gevolgen van zo'n vaccinatie komt te overlijden.

Het is een serieus onderwerp, maar omdat ik nieuwsgierig was naar de vaccinaties die ik als dienstplichtige in het Nederlandse leger kreeg ben ik op zoek gegaan naar m'n militair paspoort. Daar staan immers alle vaccinaties in en daarmee dus ook de vaccinaties waar niemand over nadacht en duizenden jonge mannen per maand die gewoon kregen, punt. Dat militair paspoort toverde toch even een lach tevoorschijn en ik zal je laten zien waarom:

pasfoto militair paspoort

Volgens mij rookte ik in die perioden niet, maar mocht dat toevallig wel zo geweest zijn dan heb ik geen idee wat ik hier net van te voren op had ^grin*. Maar goed... even terug naar de ernst van de zaak. Als dienstplichige kreeg je een aantal vaccinaties in 2 etappes, maar ik ben niet zeker meer van de volgorde. Volgens mij kreeg je in eerste instantie de zogenaamde 'stereoprik' waarbij je tegelijk een vaccinatie in elke arm kreeg. Dat was in de ene een Typhus immunisatie en in de andere arm een DTP prik (tegen difterie, tetanus en polio). Een maand later mocht je dan nog een keer langs de medische post rennen voor een boosterdosis van de Typhus immunisatie en daarnaast was er de Mantoux prik om te controleren of je in aanraking was geweest met TBC.

Wat ik in m'n militaire paspoort niet leesbaar terug kan vinden, maar wel iets van weet te herinneren is de vaccinatie tegen Hepatitis A en B. Maar goed, als ik die laatste gehad heb dan werkt die minimaal 30 jaar in het geval van A en in het geval van B gaat men uit van een levenslange werking. De DTP prik werkt slechts 10 jaar en is dus al lang m'n lichaam uit, maar de TBC vaccinatie werkt ook een leven lang. Kortom: in het geval van een aantal ziektes heb ik er voordeel bij om gevaccineerd te zijn, ook al had ik indertijd geen idee waar het exact allemaal over ging.

Misschien is het handig om de Covid19 vaccinatie op dezelfde manier te ondergaan, maar wat mij nog laat twijfelen is het aantal tests. Alle eerder genoemde vaccinaties zijn niet alleen getest, maar ook al jaren in de praktijk in gebruik en daar kennen we dus de voor,- en nadelen van zowel op de korte als op de lange termijn. Nu komen er ineens bijwerkingen naar voren TIJDENS het vaccineren. Dat onderzoekt men, men leert er van en gaat verder om over járen pas achter de (mogelijke) gevolgen van deze vaccinaties komen. In mijn ogen ben je dan gewoon bezig met een mega grote testcase in plaats van het vaccineren van een bevolking en daar trek ik voor mezelf tot nu toe een streep. Om dat te verduidelijken even een aantal cijfers tot en met vandaag:

Totale Nederlandse bevolking:
Totaal aantel besmettingen:
Totaal opgenomen in ziekenhuis:
Totaal overleden:
17.300.000
1.619.648
30.009
17.518

Ja, het is een ziekte waar mensen zomaar dood aan gaan. En ja, het is een ziekte die hier en daar vreselijke gevolgen heeft als het gaat om longcovid wat ik uit m'n eigen persoonlijke omgeving ken. Ook ja: het ziektebeeld kan zo erg zijn dat je het je grootste vijand niet gunt. En toch is dat alles bij elkaar voor mij op dit moment niet voldoende om volmondig 'ja' tegen een testcase te zeggen, want een vaccinatie om een bevolking te redden is het gewoon met de beste wil van de wereld niet te noemen zolang alle bijwerkingen en alle mogelijke bijwerkingen op zowel de korte als de lange termijn niet bekend zijn. Iemand die met dat in zijn achterhoofd willens en wetens roept dat je MOET vaccineren pleegt moord.

Gillen om wat men dan 'Zerro Covid' noemt is niet alleen onzinnig maar ook gewoon onmogelijk zolang ook gevaccineerde mensen vatbaar blijven voor niet alleen het originele Covid19, maar ook voor alle varianten waarvan nog maar moet blijken of de vaccinatie daar überhaupt tegen opgewassen is. Dus voor mij de keus om aan iets mee te werken wat niet helpt om de ziekte uit te bannen: nee, dat wil ik niet. Wil ik meewerken aan een experiment wat men voor laat komen als redmiddel tegen een ziekte? Nee, ook niet.

Het enige verweer wat overeind blijft tegen m'n keus is dat je ergens moet beginnen en als niemand dat doet er ook nooit een oplossing komt. Als je het zo stelt ben ik het voor een deel nog met je eens ook, maar al het eerder genoemde valt wat mij betreft in de categorie drogreden. Een bevolking kan en mag niet als experiment gebruikt worden en dat is in mijn ogen voor een (groot) deel wel wat er nu gebeurt. Wie er de juiste keus heeft gemaakt zal over een jaar of 15 definitief duidelijk zijn verwacht ik, al is het de bedoeling ergens in 2023 de vaccinaties te evalueren. Daar zal na een knappe tijd wel een rapport uit komen met conclusies, die moeten in de praktijk dan nog verwerkt worden... Okee, 10 jaar dan. Ik hoop er rond die tijd nog even op terug te kunnen komen.


snelweg Vrijdag 21 mei 2021 - Rare week.
Qua werk was het een vreemde week. Het begon maandag op zich wel leuk, werd dinsdag zelfs érg leuk, woensdag wat minder en met een klein beetje planning had het werk voor donderdag én vrijdag qua tijd makkelijk op één dag gedaan kunnen worden. Als het gaat over gereden kilometers dan zit ik nog wel aardig, maar qua uren is het op deze manier echt hopeloos en daar moet je het als chauffeur dan eigenlijk toch wel van hebben. Maar goed, het zal allemaal een reden hebben natuurlijk en hoewel ik er aan de ene kant een beetje van baal kan ik me er aan de andere kant juist totaal niet druk om maken, want de drukke periode komt ook vanzelf weer.

Om een voordeel te noemen: lekker op tijd weekend en in dit geval in verband met Pinksteren zelfs een lang weekend. Qua planning gaat dat voor mezelf iets anders lopen dan gedacht, want ik zou eigenlijk weer de populieren in. Er staan nog een paar puzzels die wat aandacht nodig hebben bij het vellen ervan, maar de weersverwachting is op dit moment zo slecht dat ik mezelf maar afgemeld heb. Windkracht 5 en heel veel regen zorgt er al snel voor dat ik niet ga klimmen, zeker niet zolang het om een project gaat waarbij er eigenlijk totaal geen tijdsdruk is. Maar goed, ik ga dus maar even een andere invulling verzinnen van m'n weekend... :)


muzieknoot Maandag 17 mei 2021 - The Black Crowes.
Ik vind dit een bijzonder moment want er zijn best wat bands cq artiesten die meerdere keren voorbij komen op Muzikale Maandag, maar tot nu toe was enkel Van Halen degene die met 4 nummers in de lijst stond en vanaf vandaag voeg ik daar The Black Crowes aan toe. Bijna iedereen denkt bij deze band aan nummers als Hard to handle en Remedy, maar geen van beide nummers kwam bij mij in dit lijstje ooit voorbij en de reden daarvoor is eenvoudig: ze hebben gewoon héél veel mooie nummers gemaakt die niet bij het grote publiek bekend werden en daarom verdienen die nummers hier een vermelding.

Het numnmer van vandaag zou eigenlijk op hun debuut album Shake your money maker komen wat in 1990 uitkwam, maar uiteindelijk zou het daar niet op verschijnen en bracht de band het in een live uitvoering uit als B-kant. Daarna verdween het nummer van de setlijst, speelden ze het zelden of nooit meer tot het in 2013 toch in een live uitvoering verscheen op het album Wiser for the time.

Daarna werd er nog een studioversie uitgebracht die samen met andere unieke opnames verscheen op Shake Your Money Maker, 30th Anniversary en dan heb je in mijn beleving je debuutalbum wel tot de max uitgemolken. Maar goed, ondanks dat je er zo tegenaan kunt kijken komen er toch ook juweeltjes tevoorschijn als bijvoorbeeld het nummer van vandaag en dat heet Waitin' guilty.


houthakker Zondag 16 mei 2021 - Ratelpopulier, deel 2.
Eergisteren en gisteren ben ik weer bezig geweest met het projekt Ratelpopulier en tijdens een XXL weekend als dit is dat in mijn beleving toch wel érg lekker rommelen. Eergisteren bestond uit het afwerken van de laatste groep die ik heb laten vallen, dus die zijn nu volledig verwerkt tot stookhout en er is ook weer een groot deel opgehaald. Gisteren zou ik m'n best gaan doen op het volgende groepje, maar de zin erin werd 's morgens toen ik m'n bed uit wilde behoorlijk minder: enorm last van m'n rug.

Eigenlijk zou ik de hele dag aan de slag gaan, zou de lier (50 kg systeemgewicht) mee moeten én zou er geklommen moeten worden dus vandaar dat m'n zin even in combinatie met m'n rug wat minder was. Ik had m'n plan al snel getrokken en besloot enkel voor degenen te gaan die ik zonder hulpmiddelen kon laten vallen. Als de pijn in m'n rug dan mee zou vallen is het mooi en zou ik lekker vroeg klaar zijn en als de pijn niet mee zou vallen zou ik zo terug naar huis kunnen zonder dan wéér met zwaar spul te moeten sjouwen.

Achteraf bekeken bleek dit een heel goed plan, want het zou gisteren ook niet echt droog blijven dus op tijd naar huis was sowieso lekker. De pijn in m'n rug was goed te doen en op die manier werd het een dagdeel lekker rommelen: niet te zwaar werk, toch iets gedaan hebben en de rest komt dan een andere keer wel weer. Dit is overigens het volgende groepje:

overzicht groepje ratelpopulieren wat verwijderd moet worden

Om de foto een beetje uit te leggen: helemaal links staat een dikke berk, daarna komt er een stuk berg wat helemaal scheef staat en die moet sowieso weg. De 2 kleine boompjes daarna verdwijnen ook en daarna komt er een groepje van wat lijkt 4 ratelpopulieren te zijn, maar het zijn er stiekem 6. Er staan er 3 op de voorgrond, er achter staan er 2 die mogelijk in eerste instantie op de foto mogelijk 1 boom lijken en daar achter staat er nog één, maar die is op deze foto zo goed als onzichtbaar. Het verzoek was om ze ergens rond de 1.80m hoog af te zagen en dat is vandaag wel gelukt:

voorste 2 liggen op de grond

overzicht 2 afgezaagd op 1.80 meter hoog

Bij de laatste situatie moest er een keus gemaakt worden want rechts achter staat de onzichtbare nog steeds en die kan tussen de 2 door die nu afgzaagd zijn, maar dan kunnen die niet op 1.80 meter hoog blijven staan. De andere optie is om het spul wat er voor staat te verwijderen en hem dan gewoon richting de fotograaf te laten vallen. Maar ja, dan moeten er een aantal boompjes en struiken weg die feitelijk niet weg zouden hoeven. De eigenaresse was duidelijk: dat laatste gaan we zeker niet doen en dus gaat de dubbele toch tot de grond toe af.

Dat zal in 2 keer moeten gebeuren, want de linker staat aan de onderkant achter de rechter en de rechter staat bovenin achter de linker. Kortom: beiden kunnen er niet in zijn geheel in één keer uit en het plan is daarom om de linker eerst deels te laten vallen, vervolgens het onderste deel te verwijderen waardoor de rechter gewoon in zijn geheel naar beneden kan. De onzichtbare valt dan precies tussen de 2 door die nu al klaar zijn en helemaal de linker van het groepje is de makkelijkste: die gaat gewoon op 1.80 m hoog af en klaar. De enige écht hindernis in dit hele verhaal is de hangrichting want die is in alle gevallen richting de vijver van de buren, dus daar komt de lier dan om de hoek kijken.

Maar goed, dat hele verhaal is dus voor een volgende keer en ik wil dat eigenlijk op een dag doen dat het droog is. Er zit bij dit projekt immers geen tijdsdruk en als ik alle lijnen in de opslag uit moet hangen om ze te laten drogen schiet dat eigenlijk niet zo heel erg op. Als het niet anders is, dan is het niet anders... maar het is zoveel makkelijker om ze gewoon in te pakken en klaar te zijn. Oh, en dit overkwam me overigens vandaag ook nog:

gezaagd in veiligheidsbroek

Ooit had ik het idee dat een zaagbroek niet zo nodig was. Het verschil tussen een gewone broek en een zaagbroek is dat er in die laatste allemaal vezels zitten die er in geval van nood voor zorgen dat de zaag vast loopt. Het is een drama dat spul weer tussen je ketting en tandwiel uit te krijgen, de zaagbroek mag je daarna gewoon in de prullenbak gooien want die mag niet meer gebruikt worden, maar... je hebt nog wel beide benen. Ik sprak lang geleden iemand die me op het hart drukte toch zo'n broek aan te schaffen, want een ongelukje zit immers in een klein hoekje en dat bleek vandaag inderdaad. In een ogenblik van onachtzaamheid verstapte ik me en kreeg de nog draaiende zaag tegen m'n broek die inderdaad direct niet meer vooruit te krijgen was.

Nu moet ik zeggen dat in dit geval m'n been er zeker niet af gelegen zou hebben als ik geen zaagbroek had gedragen, maar de beitels van een kettingzaag trekken je vlees in wezen gewoon open en veroorzaken dus hele ernstige wonden. Die zijn me nu bespaard gebleven en zo zie je maar dat het goed is om altijd aan je veiligheid te denken. Ik heb de man die me het dringende advies gaf toch een zaagbroek te kopen in ieder geval hardop bedankt en zit daardoor nu gezond en wel dit stukje te schrijven. Veiligheid, belangrijk...


hemelvaart Donderdag 13 mei 2021 - Vaccinatieplicht.
Hemelvaartsdag, een nationale feestdag en daarmee dus ook soort van verplicht een vrije dag. Een dag waarop ik het voor de 2e keer in korte tijd over de politiek ga hebben, want m'n vertrouwen was daarin al niet zo best maar om het bij een term die bij vandaag past te houden: dat vaart echt wel steeds meer ten hemel. Het gaat in dit geval over een motie van Wybren van Haga, kamerlid voor Forum voor Democratie (FvD).

Laat ik voorop stellen dat de ideeën van deze partij over het algemeen niet echt aansluiten bij wat ik voel wat goed is. Nog sterker: hun voorstellen zijn in mijn beleving soms zelfs idioot te noemen maar wellicht zijn het juist dit soort partijen die we in een regering nodig hebben, al is het enkel maar om de boel scherp te houden en... dat deed Wybren afgelopen week wat mij betreft uitmuntend.

Waar draaide het om? Om deze motie die Van Haga indiende op 6 mei 2021 en omdat ik er niet zeker van ben dat de genoemde link blijft werken plaats ik hieronder alsnog even de tekst:Wijziging van de Wet publieke gezondheid in verband met het stellen van tijdelijke regels over de inzet van testbewijzen bij de bestrijding van het virus SARS-CoV-2 (Tijdelijke wet testbewijzen covid-19).

MOTIE VAN HET LID VAN HAGA
Voorgesteld tijdens het Wetgevingsoverleg van 6 mei 2021

De Kamer,
gehoord de beraadslaging,
spreekt uit dat er slechts sprake kan zijn van vrijwillige vaccinatie, dus dat een directe of indirecte vaccinatieplicht uitgesloten is, evenals dwang- of drangmaatregelen, en gaat over tot de orde van de dag.

Van HagaIk vond deze motie opvallend omdat minister Hugo de Jonge al heel wat weken aan het hameren is over een vaccinatie die nooit verplicht zou mogen of moeten worden. Het blijft (zo blijft hij telkens herhalen) een persoonlijke keus en het hebben van een negatieve testuitslag om ergens toegang toe te krijgen moet ook volstaan. Dat je negatief getest of gevaccineerd moet zijn om toegang tot bijvoorbeeld grote evenementen te krijgen is iets waar misschien nog wat voor te zeggen valt, want je wilt de verspreiding van Covid-19 immers zo veel mogelijk tegen gaan. Maar goed, de motie zou dus in principe helemaal niet nodig zijn. Tenzij er natuurlijk over 'andere dingen' gesproken wordt en blijkbaar is dat het geval, anders was het totaal onnodig deze motie in te dienen. En dan is hier de uitslag van het stemmen middels hand op steken:

uitslag stemmen motie verplichte vaccinatie uitgesloten

Persoonlijk schrik ik hier van. Nog sterker: ik schrik hier enórm van. In m'n directe omgeving zie ik mensen die letterlijk staan te springen om gevaccineerd te worden omdat het om diverse redenen in hun ogen belangrijk is in de strijd tegen Covid-19 en we wereld weer terug naar wat men noemt 'het oude normaal' te brengen. Ook zijn er mensen die om allerlei redenen juist tégen diezelfde vaccinatie zijn en ook daar komen argumenten naar voren die echt wel ergens over gaan. Maar beide kampen (om ze zo maar even te omschrijven) zouden onthutst moeten zijn over deze uitslag, simpelweg omdat die laat zien dat er 4 partijen zijn die burgers dingen door de strot willen drukken. Ook als diezelfde burger ze pertinent om duidelijke en geldige redenen niet wil.

De VVD die ondanks het (in mijn ogen) wanbeleid van de afgelopen jaren alsnog bij de grootste parijen wist te eindigen bij de verkiezingen kiest er voor om burgers dingen door de strot te drukken. Hoe kun je in vredesnaam je stem uitbrengen op een partij die dit blijkbaar de normaalste gang van zaken vindt? Zowel VVD als Volt, Bij1 en D66 zijn voor mij nu partijen geworden die burgers een vrije keus afnemen, die menen dat we niet voor onszelf kunnen denken en zijn daarmee een gevaar voor de vrije samenleving. Lekker dwingend inclusief allemaal...


muzieknoot Maandag 10 mei 2021 - Glenn Hughes.
Als soort van trilogie ga ik op deze Muzikale Maandag van Revolution Saints via The Dead Daisies naar de huidige bassist en zanger van het laatst genoemde bandje en dat is dan Glenn Hughes. Afgezien van dat ik al een beetje door liet schemeren dat de huidige bezetting van de Daisies in mijn beleving niet de beste cq meest energieke is vind ik het ook op één of andere manier een beetje vreemd om Glenn Hughes daar ineens als frontman te zien.

Die heeft toch na Deep Purple immers een best wel succesvolle eigen muzikale carrière en dat strookt dan op één of andere manier niet met de keus om bij deze band te gaan. Maar goed, hij zal zijn redenen hebben en wellicht is de klad er gewoon een beetje in gekomen aangezien zijn laatste album (Resonate) alweer 5 jaar geleden uitgebracht werd. Van dat album wil ik vandaag het openingsnummer onder de aandacht brengen en dat heet Heavy.


nieuws Zondag 9 mei 2021 - Wig.
Men slaat in mijn beleving een wig in de samenleving. Die beleving is deels op feiten en deels een onderbuikgevoel maar dat het er is vind ik een mooie gelegenheid om m'n mening eens uiteen te zetten. Het begon allemaal toen ik de onderstaande Tweet deelde en er een kleine discussie ontstond. Een prettige discussie ook, laat ik dat er direct bij vermelden want Twitter is op dit moment jammer genoeg ook zo'n beetje hét medium waar mensen elkaar (eventueel anoniem) volledig afbranden. Maar hier ging het dus gelukkig om een mooie gedachtenwisseling.

tweet inclusieve samenleving dood

Het onderbuikgevoel van "Zie je wel, de samenleving wordt inderdaad uit elkaar gedreven want dikke mensen zijn hier niet welkom!" kan aan de hand van zo'n Tweet best naar boven komen en als je met die insteek het artikel leest is het ook best mogelijk dat dit gevoel versterkt wordt. Maar... wat zijn nou naast dit onderbuikgevoel de feiten? Nou, om te beginnen dat bij elk Fieldlab experiment risicogroepen zijn uitgesloten. Logisch wellicht, want het gaat immers om een experiment om uit te vinden hoe dit soort grote evenementen in de toekomst weer plaats kunnen vinden en het is misschien niet handig als je daar aan meedoet als je binnen een risicogroep valt. Let wel: er staat 'als je binnen EEN risicogroep valt' en dat betekent dus niet dat alleen mensen met overgewicht niet welkom zijn, want er zijn veel meer risicogroepen waarvan men de mensen wil beschermen door ze niet aan dit soort experimenten deel te laten nemen.

Een nuance zit er ook in het hele verhaal, want in hetzelfde artikel stelt een medewerker van Fieldlab dat ze niet aan de deur zullen controleren maar dat het dus meer de verantwoordelijkheid is van de bezoekers zelf en bij zo'n uitspraak mag je dan in mijn beleving best wel wat vraagtekens zetten. Klopt die voor 100% en is dus feitelijk IEDEREEN meer dan van harte welkom, of eigenlijk toch niet? Duidelijkheid is er wat mij betreft in ieder geval niet, maar buiten dat zet ik sowieso grote vraagtekens bij deze Fieldlab experimenten. Zoals inmiddels duidelijk is mag je niet in een risicogroep vallen en daarnaast moet je een negatieve test kunnen overleggen. Heel goed, zou je denken. Maar het grootste bezwaar tegen die tests vooraf zit in mijn beleving in het feit dat je ná de test alsnog besmet kunt raken en dan loopt er dus iemand met Corona rond op zo'n Fieldlab experiment. Een experiment waarbij een aantal van de basisregels volgens de info van onze Rijksoverheid komen te vervallen en de verspreiding (weer: in mijn beleving) dan dus alleen maar harder gaat.

Het verweer dat we met z'n allen weer veel meer mogen als iedereen gevaccineerd is gaat in mijn beleving ook al lang niet meer op, want er zijn al diverse gevallen bekend waarbij gevaccineerde mensen voor een tweede keer besmet raakten met Corona en dus op hun beurt ook weer anderen kunnen besmetten. Daaruit zou je de conclusie kunnen trekken dat we ook in de toekomst voorlopig niet van Covid-19 af zijn en er misschien zelfs nooit vanaf zullen komen. Of dat daadwerkelijk een probleem is lijkt me maar de vraag, maar als je daarnaast de vraag stelt hoe het dan in de toekomst moet met evenementen en risicogroepen die blijkbaar altijd risicogroepen zullen blijven weet in ieder geval voorlopig nog niemand het definitieve antwoord.

En daar is dan die wig in de samenleving waardoor er in mijn beleving echt wel mensen worden uitgesloten van dingen die ze wellicht heel graag doen, of in dit geval: graag zouden willen doen maar niet de kans toe krijgen. Vandaar dat ik vind dat de regels aangepast moeten worden en iedereen die waar dan ook naar toe wil dat gewoon moet kunnen. Ook als je in een risicogroep valt kun je namelijk zelf wel bepalen of het risico voor jezelf aanvaardbaar is of niet, waarmee het een eigen keus is in plaats van een opgelegde maatregel en dat voelt voor veel mensen denk ik toch een stuk prettiger.

Ik voeg deze uiteenzetting toe aan het menu Xtra zodat het later makkelijk terug is te vinden, want ik ben serieus benieuwd hoe het met dit soort dingen in de toekomst gaat. Het hele Covid-19 verhaal is tot nu toe een leerschool waar ook officiële instanties als het RIVM in eerst instantie dingen naar buiten brachten waarvan later zouden blijken dat ze de plank volledig mis sloegen. Begrijp me goed: ik stel dat niet om mensen of dit soort instanties in een kwaad daglicht te stellen of iets dergelijks, want het is allemaal nieuw, daarmee voor iedereen een leerschool en past men in de praktijk telkens toe waar de kennis van dat moment toe reikt. Ik ben serieus benieuwd hoe we hier over 50 of 100 jaar op terugkijken.


houthakker Zaterdag 8 mei 2021 - Formule 1.
Nee, niet de autorace, maar het gaat stiekem toch over een kettingzaag. Hoe meer ik met m'n Stihl MS500i gedaan heb, hoe meer ik er verliefd op lijk te worden. Het apparaat is indertijd met een hele dot marketing de wereld in geslingerd en wat mij betreft mag je alle meest fantastische kreten en verhalen vergeten, al zijn er wel een paar dingen die gewoon waar zijn:
 • Het is de eerste productiezaag met electronisch geregelde brandstofinjectie waardoor er geen carburateur meer aan te pas komt.
 • Hij is voor het vermogen wat hij levert érg licht qua gewicht.
 • De zaag reageert érg snel op de gashendel.

  Let wel, het gaat hier dan ook niet zomaar om een consumentenzaag maar om een professionele kettingzaag die in mijn beleving in de handen van de gemiddelde consument echt gevaarlijk is. Zoals met zo veel dingen is het belangrijk te weten waar je mee bezig bent en om dat te illustreren plaats ik hieronder een filmpje wat ik vanmiddag maakte. Met een scherpe ketting is het net een Formule 1 race, zo snel als je de zaag door een boom kunt jagen.


  Kortom, het was weer lekker rommelen vandaag. Dat is... tot de regen kwam, want uiteindelijk was ik halverwege de middag al weer thuis. Het gaat hier om een onderhoudsklus die niet aan tijd gebonden is, dus waarom zou ik me nat laten regenen als het niet nodig is? Overigens wel grappig: ik heb de eerste klus voor 2022 sinds vanmiddag ook al staan. Nog even en dan heb ik een serieuze agenda nodig *grin*


  stoptober Vrijdag 7 mei 2021 - Jubileum.
  Een mijlpaal, tenminste... dat vind ik persoonlijk. Het is vanavond een jaar geleden dat ik m'n laatste sigaret uit drukte in de asbak en het traject om te stoppen weer begon. Weer, inderdaad. Want ik heb er al wat pogingen op zitten en telkens vonden die hun eind bij een pakje shag wat ik om wat voor reden dan ook toch telkens weer kocht. Een jaar verder... een jaar na de ellende van het stoppen, het niet eens dagelijkse maar gewoon 'uurlijkse' gevecht met een verslaving die niet van ophouden weet.

  Op een gegeven moment worden de uren een dag, die dag gaat over in dagen en de dagen gaan stiekem over in een week. Er zijn inmiddels weken dat ik er totaal niet meer bij stil sta en daar ben ik trots op. De valkuil is er nog steeds, want er zijn nog altijd momenten waarop ik terug zou vallen op een peuk. Gewoon als onderdeel van het proces wat op dat moment loopt, alleen is de keiharde waarheid nog steeds dat die peuk helemaal niks toevoegd en met dat in gedachten weet ik het op dit moment nog steeds vol te houden.

  Waar ex-rokers roepen dat ze veel meer smaak hebben qua eten en drinken... dat heb ik dan eigenlijk niet. Fysiek merk ik wat dat betreft als ik er over nadenk eigenlijk geen enkel voordeel, al zal dat er wellicht wel zijn maar dat ik het gewoon niet zo merk. Ik was ondanks het roken al niet degene met de minst slechte conditie, dus wellicht dat er daarom minder een plus in zit dan gemiddeld. Financieel schiet het op zich wel aardig op als ik rondkijk en zie dat een pakje shag op dit moment ijskoud 15 euro kost. Daar had ik er in een gemiddelde week 3 van nodig, dus tja... dat tikt op zich aan, alleen... ook hier zal het ergens anders verdwijnen want heel rijk ben ik nog steeds niet.

  Als je het bovenstaande leest zou je jezelf bijna af kunnen vragen of er voor mij persoonlijk wel een reden is om te stoppen met roken en ik kan melden dat die er wel degelijk is. Ondanks de dingen die ik niet merk is het wel enórm prettig om niet de drang te hebben ergens naar buiten te lopen om te moeten roken. Ook de eeuwige herinnering van 'heb ik nog (genoeg) shag?' is er niet meer waardoor mentaal vrij zijn eigenlijk het enige maar tegelijk wel een héél groot voordeel is. Het gevoel niet meer afhankelijk te zijn voelt in ieder geval erg goed en ik hoop op deze manier nog een paar jaar vol te maken.


  dodenherdenking Dinsdag 4 mei 2021 - Dodenherdenking.
  In eerste instantie een herdenking voor de slachtoffers die vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog, nu een herdenking van alle Nederlandse slachtoffers wereldwijd maar m'n persoonlijke beleving ligt altijd nog bij de originele herdenking. Bij de mensen die letterlijk vochten en stierven voor onze vrijheid. Een vrijheid waarvan veel mensen nu zeggen dat ze die niet meer hebben of veel minder hebben door de hele toestand met Corona, maar ja... Idioten heb je overal denk ik dan maar, want het is nogal niet met elkaar te vergelijken hoe het in de laatste wereldoorlog was hier in Nederland en de toestand nu.

  Maar goed, to the point: in mijn beleving is het dus belangrijk hierbij stil te blijven staan en mensen te herdenken, waar het dan misschien niet eens om de mensen gaat maar meer om het gevolg van hun strijd en dat is dan de vrijheid die we nu aan de dag van vandaag hebben. Vrijheid waarvan je niet weet wat het is tot het je afgenomen wordt en vandaar ook m'n stelling dat het enkel idioten zijn die stellen dat we door Corona geen vrijheid meer hebben. Daar hoeft niemand het mee eens te zijn wat mij betreft, want het is immers slechts een persoonlijke mening.

  Om er een andere omschrijving aan te geven: de mensen die menen dat ze hun vrijheid kwijt zijn zouden eens een jaartje opgesloten moeten worden onder een regime zoals het geldt in Unit 8 van de penitentiaire inrichting Vught. Op deze afdeling voor beheersproblematisch gedetineerden is het laat ik zeggen... nét iets anders dan in de buitenwereld en eigenlijk is het volgende stapje qua gevangenschap de EBI oftewel de Extra Beveiligde Inrichting. Zolang je niet op zo'n afdeling gezeten hebt of een vergelijkbaar leven hebt moeten leiden mag je wat mij betreft nooit zeggen dat je geen vrijheid hebt in de Nederlandse maatschappij zoals die aan de dag van vandaag is ingericht.

  Vrijheid is een groot goed. Gedenk het vanavond en morgen, al is het natuurlijk ook goed om daar op andere momenten bij stil te staan en wat mij betreft blijven we dit net zo lang herdenken tot alle plekken op deze aardbol waar vrijheid niet vanzelfsprekend is verdwenen zijn.

  For whom the bell tolls: we salute you...


  muzieknoot Maandag 3 mei 2021 - The Dead Daisies.
  Vorige week stipte ik deze band al even aan in verband met m'n vermoeden dat de samenstelling van Revolution Saints in mijn beleving nogal leek op die van The Dead Daisies en dat blijkt voor een deel te kloppen. Ik herkende drummer Deen Castronovo die ook in The Dead Daisies zit, maar... dat bleek 'zat' te moeten zijn want die hebben inmiddels een andere drummer.

  Dit is echt hét bandje met de meeste wissels qua muzikanten en waar het in zit... ik heb geen idee. Aan de dag van vandaag hebben ze dus 2 gitaristen, is Deen als drummer alweer vertrokken en hebben ze als bassist en zanger Glenn Hughes aangetrokken. Nog steeds lekker qua gitaarmuziek, maar Glenn komt als solo artiest in mijn beleving beter tot z'n recht (daarover volgende week meer) en het scherpe randje lijkt er een beetje af te zijn.

  Om m'n gevoel als voorbeelden weer te geven, check dan het nummer wat ik vandaag onder de aandacht wil brengen en dat is Holy ground. Qua energie haalt deze samenstelling met deze sound het niet bij wat in mijn beleving de ultieme samenstelling van dit bandje was en daarbij geef ik dan als bonus op deze Muzikale Maandag de voorbeelden Long way to go en de covers Fortunate son en We're an American band bij. Goed, je moet een voorliefde voor gitaarmuziek hebben maar... denk er maar eens over na.

  Als het over energie gaat moet je Fortunate Son eens goed hard aan zetten. Het is een nummer wat ik gedraaid wil hebben op m'n crematie en als met name de gitaarsolo op standje 11 uit de speakers knalt is de kans dat ik nog een keer terug kom zomaar aanwezig. Zo fucking vet...


  houthakker Zondag 2 mei 2021 - Ratelpopulier, deel 1.
  Ik geef de titel eigenlijk onterecht op omdat het niet om het eerste deel gaat, maar aangezien er nog wat dagen werk in zit vond ik het makkelijker een dergelijke titel te kiezen en op die manier alle updates over dit project bij elkaar te houden. Zoals vaker is het laten vallen van deze bomen het probleem niet, want dat is in wezen zo klaar maar daarna begint in dit geval het opruimen. De stam en takken worden omgetoverd tot stookhout en al het dunne spul verdwijnt een houtwal in. Die wordt overigens prachtig, maar er gaat dus veel tijd zitten in het op maat verwerken van alle delen. Gisteren was dit groepje van 3 aan de beurt:

  3 keer ratelpopulier op een rij om te verwijderen

  In de basis stelt het niet heel veel voor, want het gaat om bomen tussen de 17 en 20 meter en er is voldoende ruimte om die op het perceel (dus richting de fotograaf) te laten vallen. Enig punt van aandacht is wel dit:

  overhangend naar de vijver van de buren

  Dit is hetzelfde groepje bomen, maar dan aan de achterkant en het is duidelijk te zien dat 2 van de 3 behoorlijk naar achteren hangen. Als je goede buren hebt waar je ze zou mogen laten vallen is het nog steeds een makkie, maar ja... Ik meen dat de relatie met de buren in dit geval wel goed is, maar het punt is de vijver waar ze dan in vallen en gezien het formaat bomen sloop je die dan vakkundig in een paar minuten als je de bomen daar op cq in laat vallen. Kortom... de Deltafor treklier is weer in bedrijf geweest.

  eerste in het clubje van 3 met de treklier omgehaald

  Dit was degene met het minste gewicht aan de achterkant. Die was toch wel redelijk makkelijk om te krijgen en is ook direct verwerkt tot stookhout en materiaal voor de houtwallen. Voor de volgende was het wat harder werken, maar... wat heb ik toch een plezier van de treklier die ik vorig jaar aangeschaft heb. Het ding kan maximaal 3200 kg trekken en dat is een gewicht wat ik met het werk wat ik doe in principe nooit nodig hoef te hebben. In dit geval ding het bijvoorbeeld best wel om een hoge boom die dan ook nog de andere kant op hangt, maar aan de andere kant is het 'maar' populier en daarmee relatief zacht en daarmee qua gewicht licht hout.

  de 2e van het groepje met het meeste gewicht aan de achterkant ook veilig op de grond

  Je moet alleen wel weten hoe je hem in moet zagen, want als je te veel van de breuklijst laat staan belast je de treklier alsnog te veel maar als je er te weinig van laat staan kan het zomaar zijn dat de boom alsnog over je schouder in de vijver bij de buren verdwijnt en dat is dan precies wat je wilt voorkomen. Maar goed, op de bovenstaande foto ligt ook degene met de grootste gebruiksaanwijzing veilig op de grond.

  de laatste uit het groepje van 3, zonder hulomiddelen kunnen laten vallen

  De laatste had wel ietsje gewicht aan de achterkant maar niet noemenswaardig en ik wist vrijwel zeker dat ik hem zonder de lier kon vellen, maar ja... voor de zekerheid en omdat de lier toch al geïnstalleerd was heb ik er toch maar een lijntje aan gehangen. Uiteindelijk bleek tijdens het zagen dat plaatsen van een velwig al voldoende was om de boom te laten vallen en was ook deze klus weer geklaard.

  de overgebleven linker en middelste van de drie moeten nog wel verwerkt worden

  De laatste 2 moeten uiteraard nog wel verwerkt worden en daar zal volgende keer wel de meeste tijd in gaan zitten, verwacht ik. Mocht er nog tijd over zijn dan zijn er nog wat kleine klusjes die zonder dat ik met de lier hoef te gaan sjouwen goed te doen zijn, dus ik vermaak me daar nog wel een tijdje. Het was gisteren in ieder geval niet alleen een prachtige, maar ook een productieve dag waar er wat mij betreft nog veel meer van mogen volgen. Begin komende week is het weer naar verwachting echter knap hopeloos, maar goed... Het is en blijft buitenwerk, dus sta je niet enkel met mooi weer buiten maar ook als het slecht weer is. Het hoort er nu eenmaal bij en om heel eerlijk te zijn... laat eerst de volgende keer eens komen, dan zie ik tegen die tijd wel wat het weer doet :)