logo harre

Home
Blog
Breaking News
Xtra
Muziek
Drums
Bands
Werk
P. Daemen BV
AWS
Scania
Boom verwijderen?
Harre's Tree Removal
Algemeen
Video's
Links
Contact
Contact


Harre op Facebook

Harre op Youtube

logo breaking news


klagen Donderdag 30 mei 2024 - Tachograaf.
Kort samengevat is de tachograaf een apparaat waarmee snelheid en tijd geregistreerd kan worden en waarmee je dus ook tijd kunt verantwoorden. Dat laatste moet ik als beroepschauffeur tot op de minuut en de werk,- en rusttijden waar ook de rijtijden onder vallen worden met regelmaat door diverse instanties gecontroleerd. Tegenwoordig is de tachograaf net als veel andere dingen digitaal en sinds dit jaar is de zogenaamde 'Smart Tacho 2' verplicht in alle vrachtwagens. Een geavanceerd apparaat waarmee niet alleen rijtijd, werktijd en pauze cq rust kan worden geregistreerd, maar ook grensovergangen worden vastgelegd en eigenlijk nog veel meer.

Is die Smart Tacho 2 dan zoveel beter dan z'n voorganger? Nou, ja en nee. Ja, het idee er achter is dat dingen makkelijker te registreren zijn en dat je als chauffeur niet meer aan elke grens hoeft te stoppen om de landcode handmatig te wisselen. Makkelijker is het ook voor controlerende instanties die met behulp van deze tacho niet alleen meer, maar ook makkelijker inzicht kunnen krijgen in wat er allemaal door de betreffende chauffeur met de auto gedaan is. Daaruit kan dan weer een stukje handhaving volgen voor het geval iemand echt een puinhoop maakt van de rijtijden bijvoorbeeld, maar ook sociale dumping wat op dit moment nog volop voorkomt in de transportwereld kan door de controle van de weekendrust en waar die is doorgebracht worden tegen gegaan.

Juridisch waren er best wat haken en ogen, maar alles is in het traject naar deze tacho dicht getimmerd en de invoering van het apparaat is dus dit jaar verplicht. In bepaalde opzichten best een goede ontwikkeling als je het mij vraagt, want die sociale dumping waar ik net over schreef is nog best een dingetje. Te veel chauffeurs zijn gewoon te lang van huis voor een veel te laag salaris en het is voor de controlerende instanties zaak deze rotte appels op te sporen. Deze nieuwe tacho en de data die hij verzameld is daarbij een goed hulpmiddel. Daarnaast is er natuurlijk de 'gewone' controle op de rij,- en rusttijden maar ook die is nu blijkbaar makkelijker uit te voeren waardoor controleurs meer gericht te werk kunnen en de pakkans van lui die een loopje met de regels nemen groter wordt.

Waarom nou dit hele verhaal? Nou, omdat het een klote apparaat is *grin* Serieus, ik lach er nog een beetje bij maar deze Smart Tacho 2 zit nu 2 dagen bij mij in de vrachtwagen en gisteren gaf dat al rare meldingen, maar vandaag sloeg zo'n beetje alles. Gisteren kreeg ik de melding dat de GPS niet goed zou zijn en omdat de tachograaf met regelmaat de locatie opslaat wil men natuurlijk wel een werkende module zien. Vandaag ook weer die GPS melding, maar ook werd m'n bestuurderskaart spontaan uitgeworpen. Tijdens het rijden! Je kunt normaal gesproken helemaal niks met de tacho als je aan het rijden bent, maar het ding zelf kan blijkbaar van alles. Nu zou je zeggen dat het allemaal niet zo'n probleem hoeft te zijn en dat is het ook niet. Tot ik als chauffeur een controle krijg en de beambte de data van m'n kaart en/of tacho in wil zien.

Een niet (goed) werkende GPS module kan bijvoorbeeld duiden op fraude. Het feit dat m'n bestuurderskaart spontaan uitgeworpen werd tijdens het rijden geeft direct de melding dat er zonder bestuurderskaart is gereden en het rijden zonder kaart doe je eigenlijk alleen als je iets te verbergen hebt, dus fraude. Daarna gaat het mis met de data, want bij het uitwerpen van de kaart kwam ook de melding dat de data niet was opgeslagen en niet opgeslagen data is... inderdaad: fraude of minimaal een zwaar vermoeden daarvan. Ik ben gestopt, heb de kaart terug gestoken en dan komt de melding dat de laatste sessie niet goed is afgesloten. Joh... Gek hè, nadat m'n kaart er spontaan tijdens het rijden uit kwam. Even later kwam ook nog melding Hardware sabotage in de display te staan en toen had ik het zo'n beetje wel helemaal gehad met dit apparaat.

De melding geeft aan dat er ergens mee gerommeld wordt of mee gerommeld is en dan moet je denken aan bijvoorbeeld kabels die los gehaald worden om op die manier bijvoorbeeld geen rijtijd te registreren en dus... heb je hem weer: fraude. Daarnaast zou je dus niet meer hoeven te stoppen bij het passeren van een grens omdat de nieuwe tacho zelf de landcode aanpast, maar dat bleek heel verrassend niet te werken. Ik had het bijna verwacht, serieus. Toen ik België in ging heb ik het voor de zekerheid nog handmatig gedaan, maar op de terugweg heb ik bewust niks gedaan tot ik op de parkeerplaats stond en kon controleren of de tacho weer op Nederland stond. Dat bleek niet het geval en ook hier gaat het dan weer mis met de tacho data want normaal pas je die handmatig aan, sla je de veranderingen op en is het probleem opgelost. Dat dacht ik hier ook, maar toen ik m'n kaart er uit wilde halen gaf die als eind land België en bleek de verandering dus niet opgeslagen te zijn. Terug het menu in kan niet, dus je sluit op dat moment op België af.

Ik heb dat opgelost door de kaart weer terug te plaatsen, alsnog Nederland als einde land te kiezen en heb op die manier de boel wel goed afgesloten maar het geeft voor een controlerende instantie alleen maar rare data. Dat in combinatie met alle meldingen van de tacho en het spontaan uitwerpen van de chauffeurskaart geeft een controleur best sterke vermoedens van fraude, terwijl ik enkel m'n stinkende best zit te doen om alles juist goed te krijgen. Dat wil alleen niet omdat het apparaat met onjuiste info komt. Het enige geluk op dit moment: ik ben na wat rondbellen niet de enige en er zal best een soort overgangsregeling zijn waarbij controleurs bepaalde meldingen zullen negeren zolang de rest van de data logischerwijs klopt. Aan de andere kant zullen er ook controleurs zijn die echt álles aangrijpen om de chauffeur op te laten draaien voor de fouten in de data en dat levert dan uiteindelijk echt mega boetes op.

Onterecht, maar maak dat maar eens hard en ik hoop dat de beloofde updates die er voor moeten zorgen dat de foutmeldingen verdwijnen snel zullen komen en ook effectief zullen helpen, zodat dit soort dingen gewoon niet meer voor komen. Het gedoe met de landcode die handmatig verzet moet worden zal ik vermoedelijk nog even houden aangezien m'n chauffeurskaart daar nog niet geschikt voor is. De nieuwe passen zijn daar wel voor gemaakt, maar het duurt nog even voor de mijne aan vervanging toe is dus mocht het zo zijn dat dit inderdaad het euvel is, dan sta ik nog heel wat keren stil aan de grens. Maar goed, we gaan het meemaken. Ik hoop op begrip bij de controlerende instanties en op oplossingen vanuit de fabrikanten. Dat het anders MOET lijkt me duidelijk.


tuin Maandag 27 mei 2024 - Mooie maandag.
Om met de tuin en dan specifiek het bloembed te beginnen: ik moet blijkbaar toch vaker m'n bril af zetten om dingen goed van dichtbij te kunnen bekijken, of de investering doen voor een leesbrilletje. De vlinderstruiken blijken toch last van luis te hebben en in plaats van allerlei huis,- tuin,- en keukenmiddeltjes te gaan gebruiken die hier en daar wellicht best zullen helpen heb ik gekozen voor de milieuvriendelijke vloeistof van Ecostyle. Daar ga ik de struiken de komende tijd maar eens mee behandelen en de resultaten volgen uiteraard.

friends, vrienden Vrienden. Sommigen hebben er naar eigen zeggen tientallen maar ik denk dat boven de 5 in principe al onmogelijk is, al zal het één en ander behoorlijk afhankelijk zijn van de definitie. Wat is een vriend en wie noem je zo? Als ik op een sociaal netwerk als Facebook kijk waar men het steevast over de term 'vrienden' heeft en ik zie mensen met 1200 of meer vrienden voorbij komen, dan moet je die eens allemaal proberen te bereiken als je eens écht iemand nodig hebt. De kans is om te beginnen al groot dat als je spontaan zou bellen driekwart al niet weet wie hij/zijn aan de lijn heeft en van de overige 300 zitten er misschien 3 tussen die echt álles voor je over hebben en onder alle omstandigheden eerlijk zijn in plaats van je te vertellen wat je eigenlijk wil horen.

Ik heb niet eens een hele hand nodig om die vrienden te kunnen tellen en ben daar trots op. Het geinige is dat ik afgelopen weekend een stel zag wat ik al heel lang niet had gezien, maar wat wel tot die categorie behoort. Mensen waar je van op aan kunt, mensen die je niet naar de mond praten als het om wezenlijke dingen gaat, maar altijd hun eigen mening zullen geven. Ook als die mening lijnrecht tegenover de jouwe staat. Ik moest vandaag toch even op pad voor de stichting Sterk voor Dieren en besloot eigenlijk naar aanleiding van afgelopen weekend eens aan te gaan voor een bakkie. Dat voelde goed, erg goed.

muzieknoot En dan is het natuurlijk ook nog Muzikale Maandag. Daar heb ik een bandje voor gevonden waarover ik me verbaas dat ik het nog niet eerder genoemd heb. Het gaat in dit geval om Paris Dandies wat ik live leerde kennen tijdens Parkfeest 2012. De band bestaat voor 75% uit oud-leden van The Wild Romance... inderdaad... van Herman Brood. De enige die er niet in gezeten heeft is drummer Ramon Rambeaux en jaren later leerde ik dat de band eigenlijk zijn kindje is waarbij de overige bandleden een salaris of in ieder geval betaald krijgen om samen met hem in dat bandje te zitten. Dat maakt het verhaal wat mij betreft iets minder romantisch, maar muzikaal niet en dus zeg ik voor vandaag: check Suicidal happiness.


fotoshoot Zondag 26 mei 2024 - Plaatjes.
Fotograferen valt bij mij in de categorie 'kunst', punt. Een goede foto maken die weinig tot niet bewerkt is en die je toch kunt laten spreken geeft niet alleen het talent weer om dingen te zien, maar ook om ze vast te leggen. Persoonlijk maak ik in deze digitale tijd daarom gemakshalve maar het verschil tussen een foto en een afbeelding, waarbij de laatste deels of volledig digitaal is gemaakt en de eerste echt nog het vastleggen van een moment is. Het maken van een afbeelding is ook kunst, of... daar kun je het onder laten vallen maar het is in mijn beleving iets heel anders dan fotograferen. Maar goed, een lang verhaal in het kort: hier onder wat leuke cq mooie foto's of afbeeldingen. Net hoe je ze wilt noemen :)

groepje van 3 katten

Of de bovenstaande foto echt is, daar twijfel ik op zich best een beetje aan. Het zou erg toevallig zijn als alle katten op dat moment zo bij elkaar lopen in dezelfde pas en met dezelfde blik, maar dat maakt de afbeelding niet minder schattig.

silhouet en schoenen op ijs

Dit is uiteraard een afbeelding, al vind ik het dan wel kunst om een dergelijke compositie te bedenken en om hem op deze manier digitaal uit te voeren. Hij ziet er verder best realistisch uit, dus wat dat betreft sowieso een plus voor de maker.

toren van zaltbommel door chris biesheuvel

Een wat mij betreft prachtige foto die gemaakt is door Chris Biesheuvel en hij plaatste hem zelf ook op een lokale Facebookpagina. De foto is gemaakt tijdens de volle maan van mei 2024 en hoewel natuurlijk best wel bewerkt qua belichting is dit wel een moment wat daadwerkelijk is vastgelegd in plaats van een in elkaar geknutseld geheel.

In alle gevallen gaat het natuurlijk maar om kleine afbeeldingen op je scherm en een groter formaat zou dan wellicht meer recht doen aan de betreffende afbeelding, maar het gaat me in deze gevallen enkel om het idee.


tuin Zaterdag 25 mei 2024 - Aantasting.
Vanochtend liep ik even de tuin in om te kijken hoe het met de aanval van de naaktslakken gaat en daar waren er maar weinig van te vinden. Gelukkig, want de huisjes slakken zijn wat mij betreft welkom, maar de plaag van naaktslakken die ik vorig jaar in de tuin en met name het bloembed had hoef ik niet persé nog een keer. Het probleem is vandaag wat anders, namelijk een flinke verkleuring van de vlinderstruiken, waar de ene er meer last van heeft dan de ander.

Dat kan voor zover ik na heb kunnen gaan een aantal oorzaken hebben:
  • Een virus in de plant en afgezien van dat je maar moet zien te achterhalen waar het vandaan komt, dus wat de verspreider ervan is valt er weinig aan te doen.
  • Luizen kunnen een dergelijke verkleuring ook veroorzaken, maar die zie ik zo 1, 2, 3 niet te zitten.
  • Aantasting door aaltjes in de grond. Die aaltjes zijn uiteraard niet te zien en ook in dat geval valt er weinig aan te doen.

    vlinderstruik aangetast

    aantasting blad vlinderstruik

    Het bloembed inclusief de vlinderstruiken is eigenlijk zoals alles hier in de tuin: het groeit er omdat het kan en ik doe er verder niet zo heel veel aan behalve er van genieten. Aan de ene kant is het dus natuur wat hier gebeurt en aan de andere kant vind ik het dan toch bijzonder jammer dat er weinig aan te doen lijkt te zijn en de plant(en) wellicht ten dode zijn opgeschreven. Vorig jaar waren het jonge plantjes en trokken ze al best veel insecten aan. Nu zijn ze een stuk groter en had ik de hoop op veel meer bloemen en daarmee ook veel meer bijen en vlinders die er door aangetrokken zouden worden. Hoe dat nu in de toekomst gaat? Ik hou je op de hoogte.


    logo scania Vrijdag 24 mei 2024 - Service.
    Onlangs ging de Scania naar de dealer voor een APK, het vervangen van de tachograaf en een best grote beurt maar dat liep niet helemaal zoals gepland. Ze kwamen daar meerdere dingen tegen die als preventief onderhoud vervangen moesten worden en dus werd er wel heel veel gedaan, maar ontkwam ik er niet aan dat de auto nog een keer voor meerdere dagen terug moest. Op zich gezien de kilometerstand en het werk wat er mee gedaan wordt zijn het geen verrassende dingen, maar toch... alles op een hoop is het best een hoop werk. Kort samengevat staat m'n karretje dit weekend dus bij de dealer en kreeg ik als service om naar huis te gaan deze auto mee. Ik moet eerlijk zeggen: dat bevalt prima.

    leenauto van de dealer tijdens groot onderhoud van de scania


    tuin Dinsdag 21 mei 2024 - Bloembed 21-5.
    Dit wordt een heel kort verhaal, maar dat maakt op zich niet zo uit. Ik heb net wat onkruid rond het bloembed weg getrokken en bedacht me dat ik wel even een update zou kunnen plaatsen. Punt is alleen dat ik gisteren wel een foto heb gemaakt, maar dat er eigenlijk alleen maar meer groen bij is gekomen. Kleine bloempjes beginnen door te komen, maar zijn zo klein dat ze op de foto amper tot eigenlijk gewoon niet zichtbaar zijn. Maar goed, oordeel zelf en deze foto is uiteraard ook toegevoegd aan het item Bloembed 2024 in het menu Xtra.

    veel groen met de eerste bijna onzichtbare bloeiertjes
    20 mei 2024: groen, veel groen maar nog steeds weinig bloeiertjes.


    muzieknoot Maandag 20 mei 2024 - Royal Republic.
    Dit bandje kwam al 6 keer eerder voorbij op Muzikale Maandag en voor zover ik me kan herinneren heb ik geen enkele andere artiest of band zo vaak genoemd. Ze zijn het waard, wat mij betreft en de reden daarvoor is dat het gewoon super goed in elkaar zit. De vaak 'foute' looks van de band bijvoorbeeld tijdens live gigs die ook in de video van vandaag wel naar voren komt waardoor ze losjes en lollig over lijken te komen, maar in werkelijkheid gaat het om een geoliede machine van zeer bedreven muzikanten die zich geen enkel foutje veroorloven.

    Het nummer van vandaag komt van hun nieuwe album wat op 7 juni aanstaande uit moet komen en dan heb ik het over Wow! Wow! Wow! En ik voeg er een aantal aan toe om de diversiteit van dit bandje aan te geven, dus check bij interesse:
  • Full steam spacemachine van het country alter ego Royal Republic and The Nosebreakers.
  • Deze akoestische versie van Baby live in een lift.
  • Of live op een mega podium waar ze duizenden mensen tegelijk in beweging zetten met Stop movin' tijdens het Hurricane festival in het Noord Duitse Scheeßel.

    Wellicht dat je dan m'n voorliefde voor dit bandje snapt :)


    digitaal Zaterdag 18 mei 2024 - E-mail.
    Om maar met de deur in huis te vallen: het concept is geweldig, maar zoals vaker... hoe mensen het menen te gebruiken is in mijn beleving soms één grote ergernis. En ja, dan gaat het inderdaad over e-mail: het protocol op het internet wat je berichten naar elkaar laat sturen, eventueel met documenten, foto's of wat dan ook er bij. Op een snelle manier wat doorgeven en met elkaar communiceren is op deze manier mogelijk, maar als voorbeeld waren er in het begin van het tijdperk de 'leuke' Powerpoint presentaties en andere bijlagen die te pas en onpas in je mailbox kwamen. Alsof je diezelfde presentatie nog nooit had gezien, maar in werkelijkheid ontplofte je mailbox met dit soort dingen. Ik maakte op een gegeven moment een apart mailadres aan voor dat soort mensen, keek daar vervolgens bijna nooit meer naar omdat ik het als junkmail beschouwde.

    Die tijd ligt gelukkig ver achter ons, maar nu zijn het bedrijven die zich schuldig maken aan het vol proppen van een mailbox. Ik bestelde onlangs iets online en kreeg aan de hand daarvan de volgende mailtjes:
  • Van de afzender: de bevestiging van de bestelling.
  • Van de afzender: de factuur en daarmee bevestiging van de betaling.
  • Van de afzender: het bericht dat het pakket verzonden is.
  • Van de bezorger: dat ze het pakket ontvangen hebben van de afzender.
  • Van de bezorger: dat het pakket in het systeem zit en onderweg is.
  • Van de bezorger: de bevestiging dat het pakket op datum X geleverd wordt.
  • Van de afzender: dat hun vervoerder onderweg is en het pakket op datum X geleverd zal worden.
  • Van de bezorger: dat de chauffeur onderweg is en het pakket vermoedelijk rond X tijd afgegeven zal worden.
  • Van de bezorger: het pakket ligt op een afhaalpunt (omdat ik dat had aangegeven).

    Dat afhaalpunt is overigens wat mij betreft een gouden zet, want als je daar een pakket af laat leveren staat de chauffeur niet voor een dichte deur als er niemand thuis is. Scheelt voor die beste man of vrouw een hoop tijd en uiteindelijk ook een hoop brandstof die er dan niet voor niks doorheen gerommeld wordt. Maar goed, ik haal dus m'n pakketje op bij dat betreffende afhaalpunt en dan...
  • Van de vervoerder: je hebt je pakketje opgehaald!
  • Van de afzender: je hebt je pakketje in handen, hopelijk bevalt het.
  • Van de vervoerder: je hebt onlangs bij ons een pakket opgehaald, wat vond je van onze service?
  • Van de afzender: beoordeel onze webshop, laat ons weten wat we kunnen verbeteren.
  • Van de afzender: beoordeel je aankoop en laat ook anderen weten wat je er van vind.

    Niet overdreven 14(!) mailtjes voor 1(!) product en het gaat natuurlijk allemaal om automatisch ingestelde dingen dus er zijn geen mensen voor aan het werk, maar het is wel allemaal server capaciteit die gebruikt wordt en dus energie kost. Nu valt dat ene mailtje naar mij best te verwaarlozen, maar als het er 14 zijn en er op deze manier tienduizenden of misschien zelfs honderdduizenden klanten per dag zijn, dan wordt het best een ander verhaal. Daarnaast hoef je klanten echt niet van elke scheet op de hoogte te houden, laat staan van de laatste 2 nog een paar herinneringen te sturen als daar niet op in wordt gegaan. Van die 14 mailtjes kunnen er prima 10 af en dan is een klant alsnog prima op de hoogte.

    Maar goed, ik ga na het uiten van deze ergernis nog maar eens even buiten spelen. Lijkt me best lekker.


    houtkachel Dinsdag 14 mei 2024 - Holzhausen, deel 2.
    Vorige week donderdag begon ik met de bouw van m'n eerste eigen Holzhausen en omdat hier nog best wat van te leren valt heb ik besloten er een aparte pagina van te maken. Met andere woorden: Het item Holzhausen in het menu Xtra is aangepast en als er nieuws is over deze houtstapel plaats ik het daar. Je kunt de aangepaste versie eventueel rechtstreeks hier vinden.


    muzieknoot Maandag 13 mei 2024 - Tricklebolt.
    Muzikale Maandag deed vorige week met de nieuwe van Deep Purple zijn naam eer aan en vandaag ga ik in het verlengde daarvan door, al gaat het deze keer niet om nieuwe muziek maar om een nummer wat inmiddels een jaar of 6 oud is. Het bruggetje naar deze band is dat het feitelijk Deep Purple 2.0 is en waarom? Dat snap je vast heel snel als je het luistert, dus check High Trees die ik als bomenzager natuurlijk alleen al vanwege de titel niet kon negeren *grin*


    moederdag Zondag 12 mei 2024 - Moederdag.
    Begrijp me goed... een goede moeder is meer waard dan haar gewicht in goud, maar er zijn ook moeders die ehm... dat niet zijn, om het maar héél neutraal uit te drukken. Inmiddels ruim 30 jaar geleden had ik er één van de eerste categorie en daarmee mocht ik mezelf gelukkig prijzen. Nog sterker: dat doe ik tot op de dag van vandaag nog, maar er zijn dus ook mensen die opgegroeid zijn of opgroeien met een moeder die door wat voor omstandigheden dan ook eigenlijk totaal niet in staat is om voor haar kinderen te zorgen. En dan ga ik nog een stap verder: er zijn er die de titel moeder daarom niet eens waard zijn.

    En toch is er dat feest wat we in de volksmond 'Moederdag' noemen. Een feest wat je door de commercie opgedrongen wordt en of je nog een moeder hebt of niet, of dat er iemand in je leven is die feitelijk totaal niet voor je kan zorgen maakt blijkbaar niet uit. Je MOET er blij mee zijn, dankbaar voor zijn en het belangrijkste is dat je dat laat blijken door kadootjes te kopen.

    Dat doet mij persoonlijk dan nog het meest zeer omdat ik op deze manier elk jaar weer nóg meer stil wordt gezet bij het feit dat m'n moeder al lang niet meer fysiek in m'n leven aanwezig is en ik kan me voorstellen dat het ook nóg meer zeer doet bij de mensen die beseffen dat hun moeder deze titel eigenlijk helemaal niet waard is.

    Om het verhaal compleet te maken: m'n vader is inmiddels lang geleden weer opnieuw getrouwd met een vrouw die ooit letterlijk zei: "Ik ben jullie moeder niet en wil het ook niet zijn." maar in haar zorgzaamheid is ze het wel. Wat dat betreft heb ik totaal geen klagen, al blijft het een feit dat 'Moederdag' vanaf eind '88 gewoon nooit meer te vieren is.

    M'n boodschap voor vandaag is daarom ook niet anders dan anders: vier het leven zolang het kan, maak keuzes om de eenvoudige reden dat ze er zijn om gemaakt te worden en blijf weg van mensen die je leven negatief beïnvloeden. Het lijkt me duidelijk dat geen van die drie dingen met iets als Moederdag of commercie te maken hebben...


    de denker Zaterdag 11 mei 2024 - Songfestival.
    Om te beginnen: nee, ik heb niks met het Eurovisie Songfestival en dat heb ik ook nooit gehad. Vroeger vond ik het nog wel gaan, maar toen ging het in mijn beleving om de liedjes die ook daadwerkelijk live ten gehore werden gebracht en aan de dag van vandaag gaat het meer om de act dan om het liedje. Tenminste, zo komt het op mij over. De mengeling met politiek maakte het dit jaar een drama en dan druk ik mezelf nog best neutraal uit, vind ik.

    Nederland stuurde Joost Klein. Een artiest in pure vorm en daardoor haat je hem of je vind hem fantastisch, daar komt het zwartwit bekeken zo'n beetje op neer. Hij heeft mentaal z'n dingetjes en veel mensen vinden het vreemd dat zo'n vreemde onbekende snuiter Nederland zou gaan vertegenwoordigen bij het Eurovisie Songfestival. Het grootste punt daarbij is dat hij juist helemaal niet onbekend is en muzikaal al heel veel dingen heeft gedaan. Dat je hem niet kent ligt dan waarschijnlijk aan je eigen bubbel waar je muzikaal in zit en dat hij op die manier voor veel mensen nieuw is kun je eigenlijk niemand kwalijk nemen. Als je wil weten wat de kern is van Joost dan raad ik je met klem aan om deze live versie van Florida 2009 te bekijken. Een nummer wat hij schreef naar aanleiding van het overlijden van zijn vader toen hij in de brugklas zat en het overlijden van zijn moeder een jaar later. De pure vorm, de artiest, de mens, het jochie, de mentale shit en alles waar hij doorheen ging.

    Joost werd vlak voor de finale gediskwalificeerd. Velen dachten dat het ging om iets wat hij tijdens een persconferentie had geroepen en er werd kwaad gesproken over hem dat hij tijdens die persconferentie met z'n hoofd onder een vlag zat. Iets wat voor hem niks vreemds was, alleen deed hij dat normaal gesproken met een Friese vlag en nu zat hij met z'n hoofd onder een Nederlandse vlag. Gedoe, discussie en een Nederlandse delegatie die met totaal nul informatie naar buiten kwam en daarmee het vuurtje in principe alleen maar aanwakkerde. Tot het moment dat het onderstaande als officiële verklaring naar buiten kwam:

    verklaring gebeurtenis malmo joost klein

    Iemand bedreigen is natuurlijk zachtjes uitgedrukt niet handig en al helemaal niet bij een organisatie die er alles aan doet om misbruik op wat voor manier dan ook tegen te gaan, maar aan de andere kant kan ik me voorstellen dat het voor Joost mega irritant moet zijn als hij telkens weer moet vertellen dat er dingen gebeuren die hij op dat moment niet wil. Het team zou daarover in gesprek moeten met de organisatie, maar dat gebeurde blijkbaar niet en het geheel escaleerde met de diskwalificatie van Joost als vertegenwoordiger van Nederland bij het Eurovisie Songfestival als gevolg.

    Ik was er niet bij, ken de details van de situatie daarom niet en kan en mag er daarom feitelijk ook geen mening over geven, maar dat doe ik toch en wel in de vorm van een tweet die ik langs zag komen en waar ik mezelf 100% in kan vinden. Ik ga niet eens beginnen over landen die niet in Europa liggen maar wel meedoen aan het Eurovisie Songfestival, maar dit simpele berichtje van eigenlijk maar een paar woorden raakte me direct. Als het dan toch een feest moet zijn van verbinding, eenheid, vrede en zeker niks met politiek te maken mag hebben, waarom mogen landen die daar totaal lak aan hebben wel gewoon meedoen? De spijker op z'n kop, denk daar maar eens over na.

    tweet eurovisie songfestival


    hemelvaart Donderdag 9 mei 2024 - Volbracht.
    "Het is volbracht." Volgens mij sprak Jezus deze woorden op Goede Vrijdag, maar ik herhaal ze even op Hemelvaartsdag. Het is namelijk volbracht: de houtopslag zit vol met vers hout wat daar kan drogen en in de winter van 2026/2027 zal dienen als prachtig kachelhout. Ik vond het dit jaar een heel gedoe en ben blij dat het er op zit, dus vandaar de verwijzing maar ondanks dat het een gedoe was had ik toch nog tijd en energie voor een klein experiment.

    volle houtopslag

    Dat kleine experiment was het bouwen van een eigen Holzhausen. Ik schreef daar eerder hier al over en de betreffende pagina is ook gewoon terug te vinden via het menu Xtra. Ruimte voor een groot exemplaar zoals op de eerder genoemde pagina te zien is heb ik op dit moment niet, dus ik besloot maar weer eens wat pallets te verzamelen en een Holzhausen te gaan bouwen met een diameter van 1.20 meter. In theorie leek me overigens deze diameter wat klein omdat je dan mogelijk geen mooi rondje kan maken en dat bleek ook zo te zijn.

    de basis voor het experiment

    de eerste lagen van het holzhausen

    Aan de binnenkant lagen de houtjes wel tegen elkaar, maar aan de buitenkant niet waardoor je dan geen stevigheid hebt. Omdat ik toch iets moest hebben om de elastieken uiteindelijk aan vast te maken besloot ik stukken hout van buitenaf in de stapel te schuiven om op die manier de ruimte op te vullen. Op een paar plaatsen nodig, maar verder ziet het er wat slordig uit en ik denk dat ik ze bij een volgende poging sowieso maar af zaag.

    de muur bouwen

    de ronde ton begint vorm te krijgen

    Niet dat het kwaad kan nu ze er zitten, maar een strakke muur is in mijn beleving netter dan die vreemde uitsteeksels. Het is maar een houtstapel natuurlijk en ik hoef er nergens mee op een beurs te staan, maar toch. Na het bouwen van de muur is het een kwestie van de boel vol kiepen, het dak een beetje schuin af laten lopen voor het afwateren en dan is de constructie in principe klaar.

    de ton vullen

    het dak wat schuin af laten lopen

    Als je zoiets echt natuurlijk wilt bouwen kun je kiezen om gekloofd hout met de schors er nog op te gebruiken voor het dak om de regen er af te houden, maar ik koos in dit geval voor de afwerking met een stuk vrachtwagenzeil. Het gaat er maar om de regen buiten te houden en wat er van de zijkant nog op komt droogt er ook zomaar weer af bij een uurtje wind.

    holzhausen inclusief dak klaar

    Veel mensen menen dat hout niet nat mag worden van neerslag, maar dat is eigenlijk geen enkel probleem. Het zijn de houtcellen die moeten drogen en als die eenmaal droog zijn vullen die zich niet opnieuw met vocht. De regen is enkel oppervlakkig en wat ik net al aangaf: als het even droog is en een beetje waait is die regen er zo weer af. Je moet natuurlijk niet hout van buiten halen als het nat is en dan gelijk in de kachel willen doen. Dat schiet niet op maar als het regenwater er af is, dan is het prima.

    Al met al was het een knap lange dag om het hout te zagen, te kloven, het nieuwe houthok gevuld te krijgen en het experiment met het Holzhausen af te ronden, dus is er aan het eind van de dag het één en ander blijven liggen. Maar goed, morgen een extra dag vrij dus dan heb ik mooi de tijd om alle spullen weer hun eigen plek te geven en de boel af te ronden. Ook weer een dag die ik best vol heb met allerlei dingen, maar dat zijn stadaard dingetjes in en rond het huis dus die zal ik hier niet vermelden.


    muzieknoot Maandag 6 mei 2024 - Deep Purple.
    Muzikale Maandag, over nieuwe muziek en dan kom je met Deep Purple aan? Jazeker! De band band brengt namelijk komende zomer een nieuw album uit en afgelopen week kwam daarvan de eerste single uit. Muzikaal vind ik het persoonlijk geweldig, maar bij het zien van de clip krijg ik een soort van weemoedig gevoel. Lastig uit te leggen en het gaat om de muziek, dus check Portable Door.


    houtkachel Zondag 5 mei 2024 - Bloembed en houthok.
    Om met dat eerste te beginnen: toen ik het bloembed vorig jaar op Koningsdag startte had ik enkel een vermoeden hoe mooi het zou kunnen zijn en het bleek aan de verwachtingen te voldoen, dus dit jaar een beetje bij gezaaid en verder is dan het idee dat de bloemen van vorig jaar zichzelf verspreidt hebben en op die manier opnieuw opkomen. Nu hebben we Koningsdag natuurlijk net gehad, maar waar er vorig jaar dus letterlijk nog niks te zien was omdat de zaden net in de grond zaten ligt er nu al een bedje van groen wat boven de grond uit komt. Verder nog niks speciaals, dus ik ga je nog niet vervelen met foto's. Dat komt later nog wel *grin*

    Over dat houthok wat ik nog steeds aan het vullen ben: dat was gisteren wel een dingetje. Door de hectiek van afgelopen week en het pestweer van afgelopen vrijdag besloot ik niet vrijdag al kachelhout te gaan zagen om dat vervolgens de volgende dag in alle vroegte al te gaan kloven. Dat werd dus een soort van verplicht uitslapen, want ik wil mensen niet tot last zijn en start daarom in alle vroegte geen kettingzaag. Daarna nog zagen en kloven, dus het idee was dat ik gewoon wat minder mee zou nemen dan anders om ook op die manier een soort van rust in te bouwen, maar toch iets te doen.

    Uiteindelijk zou dat toch nog neerkomen op een aanhanger die voor driekwart vol zat en heb ik bij vrienden nog even een dikke tak uit een enórme abeel gehaald die door de combinatie van zware regenval en wind van de afgelopen dagen was uitgebroken. De boom is zo rond de 55 tot 60 jaar oud en heeft hoewel ze blijkbaar 200 jaar kunnen worden z'n best tijd wel gehad. Er staan er nog een paar van dezelfde leeftijd, maar deze is echt práchtig en ik krijg er altijd een gevoel bij dat hij er staat als Heerser van het Woud of iets dergelijks. Maar goed, zoals vaker in de wilgenfamilie breken bij deze populierensoort de zware takken op een gegeven moment af. Die kunnen op de plaats waar deze bomen staan geen kwaad dus gelukkig gaat er geen zaag in, maar ik ben wel benieuwd hoe lang deze boom nog kan overleven met alle natuurlijke schade die hij in de loop van de tijd oploopt. Tot een jaar of 5 tot 7 geleden brak er eigenlijk zelden een tak af en nu gebeurt dat bij een knappe wind best regelmatig, maar wat ik al aangaf: hij blijft staan dus ik kan er hopelijk nog eens een goede foto van maken voor je beeldvorming.

    Terug naar m'n kachelhout, want daar ging het in eerste instantie om. Het zagen en kloven van het hout verliep eigenlijk best lekker en dat blijkt ook wel uit de aanhanger die voor driekwart vol zat, maar het was ook weer zo'n momentje van vergissing. Vergissing in de zin van "Oh, dan doe ik deze er ook nog bij en dan stop ik." Enkel omdat het zo lekker loopt en omdat er nog een stuk bovenop de stapel ligt met een leuke diameter wat dus best snel veel gekloofd hout oplevert. Dan moet het echter wel een beetje te kloven zijn, want dat viel in dit geval érg tegen. De berk, eik en Amerikaanse vogelkers zijn over het algemeen erg goed te kloven. De grove den die ook in dezelfde stapel voor dit jaar zit in de meeste gevallen ook, maar soms kom je dit soort stukken tegen en dan sla je jezelf eigenlijk helemaal stuk:

    stamdeel grove den met knoesten en draaiing in de stam

    De knoesten zitten zo'n beetje overal en daarnaast is de boom tijdens het groeien gaan draaien waardoor ik er met een bijl praktisch niet doorheen kom. Als het nog enigszins te doen is wil ik het nog wel een knappe tijd volhouden omdat het simpelweg erg mooi hout is voor in de kachel als het eenmaal droog is, maar in dit geval ben ik uiteindelijk maar gestopt. Een vriend van me heeft een kloofmachine en daarmee gaat het volgens mij wel, dus dan kan hij de stukken in zijn voorraad kwijt. Op die manier wordt alles toch nog gebruikt.


    dodenherdenking Zaterdag 4 mei 2024 - Dodenherdenking.
    De jaarlijkse dodenherdenking is voor mij persoonlijk altijd best een dingetje en dat is lastig uit te leggen. Ik heb de Tweede Wereldoorlog waar de dodenherdenking ooit voor in het leven is geroepen immers nooit meegemaakt en ook was ik op geen enkele manier betrokken bij vredesmissies in het buitenland of de koloniale oorlog in Indonesië waarbij Nederlandse soldaten omgekomen zijn. Heel zwartwit gezien zou het me dus weinig moeten doen, maar de werkelijkheid is (wellicht gelukkig) anders.

    Vrede en met name vrijheid zijn woorden die door veel mensen onderschat worden, juist omdat we met z'n allen geen idee hebben hoe het is om NIET in vrijheid ons leven te kunnen leiden. Die vrijheid levert van alles op: je mag gaan en staan waar je wil, je mag zeggen wat je wil en je mag binnen bepaalde grenzen zelfs doen wat je wil. Protesterende groepen zoeken de laatste tijd in mijn beleving behoorlijk de grens op als het gaat over dat je in vrijheid mag doen wat je wil en ik doel daarmee op het blokkeren van wegen om ergens aandacht voor te vragen.

    Dezelfde mensen die het belachelijk vonden dat de Friezen wegen blokkeerden gaan nu zelf op de weg zitten en doen daarmee feitelijk hetzelfde, alleen menen ze daar nu zelf een goede reden voor te hebben en binnen de democratie en vrijheid die we hebben moet het dan wettelijk gezien mogelijk zijn een snelweg te blokkeren. Ik vraag me alleen af of ze dat blijven roepen als er iemand al dan niet opzettelijk wordt doodgereden, maar dat is een ander ding en die kant wil ik nu eigenlijk totaal niet op.

    Welke kant ik wel op wil is dat diverse mensen namens diverse groepen de afgelopen tijd opgeroepen hebben om de nationale dodenherdenking opzettelijk te verstoren en exact op dat moment laat je dus in mijn beleving zien dat je totaal geen benul hebt van wat vrijheid daadwerkelijk betekent. Je mag alles het hele jaar door roepen, maar doe dat dan niet tijdens één van de meest respectvolle dingen die we in Nederland nog kennen. Mensen gaven letterlijk hun leven zodat jij nu met je reet in vrijheid op een snelweg kan gaan zitten om je punt duidelijk te maken. Doe dat, maar niet tijdens deze herdenking en in het kader daarvan kwam ik gisteren het onderstaande tegen:

    Tot 12 uur vanavond kun je jezelf nog inschrijven voor de cursus "Twee minuten je bek houden tijdens dodenherdenking".

    We beginnen de cursus uiteraard 4 mei exact om 20.00 uur en het doel is dat je leert dat het gewoon een keer niet om jou gaat.

    We hebben een aparte geluidsdichte ruimte waar je 2 minuten lang jezelf uit kunt leven met wat je maar te binnen schiet en na afloop kun je in gesprek gaan met een psycholoog over je aanstellerige gedrag. Eencellige horken die menen de cursus buiten de ter beschikking gestelde ruimte te moeten houden mogen wat mij betreft ter plekke worden neergeschoten.


    Dat dekt de lading wat mij betreft helemaal prima en inmiddels kan ik melden dat de dodenherdenking zonder verstoring is verlopen. Gelukkig maar.