logo harre

Home
Blog
Breaking News
Xtra
Muziek
Drums
Bands
Werk
P. Daemen BV
AWS
Scania
Boom verwijderen?
Harre's Tree Removal
Algemeen
Video's
Links
Contact
Contact


Harre op Facebook

Harre op Youtube

logo breaking news


news Woensdag 30 november 2016 - Files.
Vandaag heb ik een deel van de dag in België rond zitten sturen en als ik daar ben luister ik graag naar Studio Brussel. Daar kwam naar mijn idee opmerkelijk nieuws voorbij: files op de weg worden niet veroorzaakt door vrachtwagens, maar door de files komen er juist steeds meer vrachtwagens. Dat lijkt vreemd als je het zo leest, maar op zich heeft Febetra (de Koninklijke federatie van Belgische transporteurs en logistieke dienstverleners) wel een punt.

In de rijtijdenwet is onder anderen het maximaal aantal effectieve rijuren opgenomen. Dat mag maximaal 9 uur per dag zijn en twee keer per week maximaal 10 uur per dag, met een maximum van 56 uur per week en 90 uur per twee weken. Een chauffeur mag dus in een voorbeeld 9 uur rijden en heeft in die tijd 10 klanten te lossen. Door files onderweg kan de chauffeur in plaats van 10 maar 8 klanten lossen en zit hij aan zijn rijuren. Om dit probleem op te lossen heeft een vervoerder eigenlijk maar één wettelijk goede oplossing en dat is het inzetten van een extra vrachtwagen om de overgebleven 2 klanten te lossen.

Het lijkt dus vreemd, maar het klopt op zich wel dat er op deze manier meer vrachtwagens op de weg zitten. Of eigenlijk... zouden moeten zitten, want in de praktijk gebeurt het helaas maar al te vaak dat de chauffeur (al dan niet gedwongen) toch door gaat en de route af maakt. Dat hij daarbij in de problemen komt met de rijtijdenwet nemen veel werkgevers nog voor lief en als iets dergelijks sporadisch voor komt kun je het nog op overmacht gooien en zal een controlerende instantie ook niet flauw doen, maar als er regelmaat in zit ruikt dat naar misbruik en zijn de boetes (terecht) niet misselijk. Uiteindelijk draait het allemaal om een stukje veiligheid en heb je net als chauffeur net als ieder ander mens gewoon je rust nodig om je werk goed te kunnen doen.


muzieknoot Maandag 28 november 2016 - The black crowes.
De broertjes Chris en Rich Robinson hebben deze al in 1985 opgericht, al gingen ze toen nog door het leven als 'Mr. Crowes Garden' en hebben wereldwijd best wel een aantal hits gehad. Het in Nederland bekendste album is denk ik toch wel 'The Southern Harmony and Musical Companion' wat in 1992 uit kwam, maar het nummer van vandaag komt van 'Shake Your Money Maker' wat een jaar eerder verscheen. Het nummer op zich vind ik al opvallend, maar de echte kracht zit in de live opname die ik vandaag onder de aandacht wil brengen. Het is de combinatie van het sfeertje, de tekst, de muziek en natuurlijk de feel waarmee het nummer gebracht wordt. Check Sister luck en een tip van mijn kant: zet het volume maar weer lekker hoog :)


houthakker Zaterdag 26 november 2016 - Houtkachel.
Er zijn helaas altijd nog mensen die menen dat een houtkachel zwaar milieuvervuilend is, maar... dat is niet per definitie zo. Wel zijn er factoren die van (grote) invloed zijn als het gaat om een schone verbranding en die zal ik hier even op een rijtje zetten:

 • Allereerst is er natuurlijk de kachel zelf. Dat is niet meer het simpele stalen dingetje van vroeger, maar een goed ontworpen verbrandingsoven die juist door dat ontwerp zorgt voor een schone verbranding en een hoog rendement.

 • Ook belangrijk: een goed rookkanaal. De kachel moet om die schone verbranding te kunnen realiseren wel goed kunnen trekken en die trek kun je maar met één ding realiseren en dat is een goed rookkanaal. Dit is dan ook geen standaard gat wat naar boven gaat, maar is bijvoorbeeld qua diameter afgestemd op de gebruikte kachel om op die manier een goede trek en dus een goede verbranding te kunnen realiseren.

 • Net zo belangrijk als de twee bovenstaande dingen is het hout wat je stookt. Dat moet schoon zijn in de zin van dat er geen verf of weet ik wat aan zit en het moet droog zijn. Met droog bedoel ik dan een maximaal vochtpercentage van 20%, want alleen dan zal het hout mooi schoon opbranden in plaats van dat de energie verloren gaat in het verdampen van het nog aanwezige vocht waardoor hout meer ligt te roken en te smeulen dan dat het netjes zal verbranden. Smeulend hout geeft geen warmte, zorgt voor stank in de (directe) omgeving en is een killer voor je rookkanaal als het gaat om de aanslag van creosoot. Dit laatste is een teerachtige substantie die bestaat uit onverbrande deeltjes die zich hechten aan de wanden van het roookkanaal. Eenmaal daar aanwezig is de kans groot dat het een schoorsteenbrand veroorzaakt, dus ook nog eens onveilig!

  M'n kachel is een modern stukje techniek waar voorverwarmde lucht zorgt voor een optimale verbranding en waarbij de ontstane gassen niet één maar zelfs twee keer terug worden gevoerd in de kachel om opnieuw verbrandt te worden voor ze uiteindelijk door het rookkanaal verdwijnen. Op deze manier wordt niet alleen de uitstoot enorm beperkt, maar dus ook het rendement van de kachel verhoogt. Het rookkanaal gaf hier kort samengevat best een hoop ellende. Er was een bestaand rookkanaal aanwezig, maar dat bleek bij lange na niet te voldoen aan de eisen dus koos ik er voor om een compleet nieuw kanaal te laten trekken.

  Het hout verzamel ik waar het maar kan, onder de voorwaarde dat het om schoon hout gaat dus afvalhout in de vorm van geverfde pallets of ander geverfd hout laat ik voor wat het is. M'n voorkeur gaat uit naar hardhout omdat dit de meeste warmte geeft, maar ik moet de kachel sowieso aan maken met zachtere soorten omdat de warmte in de kachel anders niet voldoende is om harde houtsoorten uit zichzelf te laten ontbranden. Omdat het in alle gevallen om afvalhout gaat en er dus geen bomen voor dit doel worden gekapt draag ik in mijn beleving bij aan de recycling van dit hout en gaat het dus niet verloren.

  Alles bij elkaar dus eigenlijk best wel een gedoe, zo'n houtkachel? Dat klopt, maar ik vind het leuk om er mee bezig te zijn. Hout verzamelen, zagen, het hakken van aanmaakhout... het moet wel allemaal even gedaan worden, maar voor mij is het allemaal pure ontspanning. Ontspanning door inspanning, zeg maar :) Daarnaast is de warmte die van zo'n kachel komt anders dan die van een centrale verwarming. Het voelt op één of andere manier comfortabeler aan én je bent niet afhankelijk van energie leveranciers. De stroom hoeft maar uit te vallen en je hebt geen centrale verwarming meer en hetzelfde geldt natuurlijk voor het geval de gastoevoer er om wat voor reden dan ook mee ophoudt.

  Daarnaast is er het financiële aspect, want omdat ik het hout bij verschillende mensen zo op kan halen zonder dat ik er voor hoef te betalen is het natuurlijk veel goedkoper dan een centrale verwarming. Okee, als je alles gaat tellen moet je daar natuurlijk wel de aanschaf en installatie van de kachel bij rekenen en moet je het zien als een investering en daarnaast moet natuurlijk het rookkanaal regelmatig geveegd worden. Zeker in mijn geval omdat ik de houtkachel als primaire verwarming gebruik en hij dus eigenlijk altijd wel aan is als het buiten wat kouder wordt. Maar goed, om het in cijfers uit te drukken als ik de aanschaf en installatie van de kachel niet mee tel... dan kom ik op dit moment uit op een besparing van meer dan 100 euro per maand aan energiekosten dit jaar ten opzichte van 2015.

  Ik geef toe dat ik hiermee een beetje naar mezelf toe reken, want in 2015 had ik nog oude kozijnen uit de jaren '60 met enkel glas en alleen een losse gaskachel in de woonkamer die het hele huis moest verwarmen in combinatie met een oude keukengeiser die zorg droeg voor de warmwatervoorziening. Nu heb ik moderne kozijnen met dubbel glas en een centrale verwarming die niet alleen het huis warm houdt als ik niet thuis ben, maar de combiketel zorgt ook voor de warmwatervoorziening en dat in combinatie met de houtkachel waardoor de centrale verwarming eigenlijk nauwelijks aan is zorgt voor deze besparing. Het zit hem dus niet alleen in de houtkachel, maar die draagt zeker bij in de feestvreugde en ik ben nog steeds serieus blij met deze aanschaf. Zie het als een soort nieuwe hobby.

  Toch zijn er helaas altijd nog mensen die een kachel niet goed stoken, waarbij de meest gemaakte fout volgens mij het stoken van verkeerd hout is. Hier in de buurt ruik ik ook nog wel eens een houtkachel of open haard die aan is en nee... dat is dan niet die van mezelf omdat ik die dan ruik op het moment dat ik thuis kom en de boel hier niet eens aan is. Ik heb het idee dat veel mensen menen dat hout al snel droog genoeg is om te kunnen stoken, maar dat het eigenlijk nog lang niet droog genoeg is. Een boom die gekapt is en waar het hout direct van in stukken gekloofd is moet eigenlijk wel een jaar of drie onder een afdakje liggen en dan ook nog op een plek waar de wind er doorheen kan.

  Op die manier zal het vochtpercentage in het hout dalen tot zo'n beetje 12 tot 15 procent en heb je dus prachtig stookhout. In mijn geval verschilt het heel erg, ben ik in de loop van de tijd achter gekomen. Veel hout wat ik bij mensen ophaal kan ik zo in stukken zagen en kan de kachel in, maar ik heb ook een stapel liggen die nog wel een jaar of 2 nodig heeft. Het hebben van een voorraad is dus eigenlijk een 'must', tenzij je natuurlijk hout gaat kopen wat bij de leverancier al gedroogt is. Maar ja, dat vind ik in mijn geval niet zo'n optie omdat het dan uiteindelijk nog een hoop geld kost en daarnaast verdwijnt dan een deel van m'n hobby. Ik ga nog wat droge blokjes op het vuur gooien...


  logo p daemen maasbree Woensdag 23 november 2016 - Harre.
  Ga ik het nu serieus over mezelf hebben vandaag? Nah, ja en nee. Regelmatig krijg ik de vraag waar 'Harre' nou vandaan komt en het antwoord is even kort als onduidelijk: van vroeger. Ergens rond m'n 16e of ietsje later is voor zover ik me kan herinneren een vriend me zo gaan noemen en die naam is nooit meer weg gegaan.

  Maar goed... er zijn wel serieuze dingen te noemen en tijdens m'n werk ontdek ik nog wel eens wat, zoals dat Harre een plaatsje in België is (link), dat er een soort van verwijzing is tussen Doetinchem en Winterswijk (link) en een vriend van me ontdekte vandaag het onderstaande in Schiedam:

  harreweg


  Toch wel humor... :)


  muzieknoot Maandag 21 november 2016 - The Who.
  Als ik het over klassiekers heb dan is The Who zo'n band die er een stel op hun naam hebben staan en eigenlijk kwam ik heel toevallig op dit nummer omdat het gebruikt werd in een televisie serie waar ik naar zat te kijken. Dus... geen woorden maar daden... eh... muziek! Check Won't get fooled again.


  terugblik Zondag 20 november 2016 - Korte samenvatting.
  Dat er afgelopen week niks te melden viel is niet waar, maar om er een heel verhaal van te maken... daar is het dan weer net te persoonlijk voor en vandaar deze korte samenvatting van de afgelopen week.

  Een week waarin (weer eens) bleek dat een relatie hebben niet vanzelfsprekend is en dat je in mijn beleving echt op dezelfde golflengte moet zitten om het te laten werken. Daarnaast heb ik een verjaardag mogen vieren die hoogstwaarschijnlijk de laatste zal zijn en dat allemaal door iets wat kanker heet. Kortom... Ik heb veel (zelfs heel veel) om dankbaar voor te zijn, maar het was een zware week.


  muzieknoot Maandag 14 november 2016 - Rockin' Daddies.
  Blijkbaar klonk deze naam beter in de oren of zo, want het gaat eigenlijk om een Finse band met de naam Hetecaz maar qua vreugde maakt het voor mij niet uit op deze muzikale maandag. In veel rock and roll bandjes zit naar mijn idee een veel te zoete sound. Het is gewoon te netjes, terwijl het juist iets moet zijn waar de energie vanaf spat en de mannen van Hetecaz hebben dat begrepen. Uit 1999 hun uitvoering van She's the one to blame die je wat mij betreft zo hard mogelijk moet zetten, want de knorrende gitaren en rauwe stem wil je echt niet missen.


  news Zondag 13 november 2016 - Zwarte Sinterklazen.
  Regelmatig is Silvana Simons als vertegenwoordiger van haar politieke partij DENK in het nieuws te vinden met haar ideeën over discriminatie. Ideeën die naar mijn idee veel te ver gaan en ze mag zich wat mij betreft druk maken over belangrijkere zaken, want... die zijn er als het om politiek en maatschappij gaat toch echt wel naar mijn idee en dan ben ik echt niet de enige.

  Maar goed, iets met een vrijheid van meningsuiting en zo dus mag ze natuurlijk roepen wat ze wil. Feit is wel dat ze veel medestanders heeft gekregen en dan gaat het niet alleen om mensen die blind achter haar aan hobbelen, maar ook om mensen die zelf een heel onderzoek gestart zijn om feiten boven water te krijgen en uiteindelijk tot de conclusie komen dat deze vrouw eigenlijk best wel gelijk heeft. Om het tegendeel goed onderbouwd te beweren plaats ik een video (duurt ongeveer 19 minuten) van Arnold-Jan Scheer en als introductie plak ik hieronder eerst even de beschrijving van de video:

  VERSLAG VAN EEN ONDERZOEK NAAR EEN OEROUDE EUROPESE RITE

  Sint en Piet in een breder perspectief.

  (De verzwegen waarheid die u nooit achter Sint Nicolaas had gezocht).

  WILD GERAAS is een documentaire naar de boeken ZWARTE SINTERKLAZEN, 'over Pieten en ander heidens volk' (2014) en WILD GERAAS, 'mijn wonderlijke reizen met Sinterklaas en kerstman' (2010) van Arnold-Jan Scheer.

  Deze geheel onafhankelijke 52 minuten durende documentaire van Scheer ('Showroom’, 'Paradijsvogels') en Roy Dames (o.a. 'Foute Vrienden'), waarvoor gedurende 20 jaar gefilmd is in meer dan 10 Europese landen, is een zoektocht naar de oorsprong van het Sinterklaasfeest en toont verbanden aan tot in Azië en Afrika.

  Het Amerikaanse ABC News zond in 2009 beelden van WILD GERAAS uit en de Nederlandse editie van National Geographic Magazine publiceerde in 2014 een artikel over het Amelandse Sinterklaasfeest van hand van Scheer.
  Het hoofd programma-aankoop van de NPO vond de inhoud van de film een eye opener die belangrijk nieuw inzicht geeft waarvan de rest van Nederland kennis moet nemen.
  In de film komen historici, een historisch letterkundige, een Afrikaniste en een Sinterklaaskenner van de stichting Sint Nicolaas Comité aan het woord. Er is gebruik gemaakt van de kennis van cultureel antropologen, etnologen en een Indo Europees taalwetenschapper.


  Mocht je het de moeite waard vinden om de video te bekijken: hij kan door de instellingen niet ingesloten worden weergegeven, dus check hem hier.


  news Woensdag 9 november 2016 - Verkiezingen.
  Vandaag is de uitslag bekend geworden van de meest wazige verkiezingen in de USA ooit, tenminste... naar mijn mening dan. De twee kandidaten waren allebei eigenlijk verre van geschikt voor het presidentschap en in de aanloop naar deze verkiezingen heb ik me meerdere keren af zitten vragen hoe ze het voor elkaar gekregen hebben om uit miljoenen Amerikanen nou net deze twee naar voren te schuiven. Maar goed, om een lang verhaal kort te maken: Donald Trump is de nieuwe president van de Verenigde Staten geworden.

  vrijheidsbeeld


  In de sociale media komen diverse reacties los, van dat de wereld nu wel zal vergaan tot dat het allemaal wel mee zal vallen met deze man aan het hoofd van de regering. Persoonlijk heb ik er niet veel vertrouwen in, maar waar ik me dan zorgen over maak zijn onze eigen verkiezingen die op 15 maart volgend jaar geworden zullen houden. Door alle meelopers en niet-stemmers is het zomaar mogelijk dat ook wij zo'n idioot aan het hoofd van de regering krijgen, dus onthoud dit gevoel even en doe er ook daadwerkelijk iets mee. Lijkt me wel zo redelijk...


  muzieknoot Maandag 7 november 2016 - The Coronas.
  Muziek is energie, tenminste... in mijn beleving dan en het nummer van vandaag is een voorbeeld op zich. Ik wordt er in ieder geval erg gelukkig van en kan het in de auto of vrachtwagen echt keihard 100 keer achter elkaar horen. Okee, dat is dan wellicht wat overdreven maar het gaat om het idee. Check Get loose, al vraag ik me wel af of deze video overal en op alle apparaten afspeelbaar is. Youtube heeft soms de neiging nummers voor bepaalde landen te blokkeren of instellingen zo te wijzigen dat nummers op draagbare apparaten bijvoorbeeld niet afspeelbaar zijn. Vervelend soms, want onderweg net dat nummer opzoeken wat je wilt hebben gaat dan niet, maar goed... dat is een heel ander onderwerp.


  insanity Dinsdag 1 november 2016 - Misstanden.
  Binnen de transportwereld klagen mensen steen en been over wat ik samen zal vatten als onze Oost Europese collega's: ze kunnen niet rijden, halen halsbrekende en levensgevaarlijke toeren uit en pikken onze banen in omdat ze zo goedkoop zijn. Voor een deel waarheid, alleen dat ze onze banen inpikken omdat ze zo goedkoop zijn is wat mij betreft geen argument. Natuurlijk, ze zijn stukken goedkoper dan een Nederlandse chauffeur, maar het zijn de regels waarvan een aantal bedrijven misbruik maken die het mogelijk maken dat deze mensen hier rond rijden. Het ligt dus niet aan de chauffeurs zelf (die willen immers alleen maar een paar centen verdienen om hun gezin te kunnen onderhouden), maar aan malafide bedrijven die lak hebben aan regels en welzijn voor hun personeel.

  Zo kwam ik vandaag een heel stuk tegen van vakbond FNV die transportbedrijf Martin Wismans uit Venlo voor de rechter gedaagd hebben, juist vanwege dit soort praktijken. De bond acht na gedegen onderzoek voldoende bewijs te hebben verzameld dat de chauffeurs stelselmatig uitgebuit worden en dat dit gebeurt via een heel stelsel van (postbus)bedrijven en contracten waar uiteindelijk geen meter van klopt. Om een voorbeeld te geven: voor dit Nederlandse bedrijf rijden Filipijnse chauffeurs rond voor nog geen 700 euro per maand en dat is inclusief alle vergoedingen. Veel te weinig volgens onze CAO dus en daar gaan dan nog doodleuk boetes van overtredingen van bijvoorbeeld rijtijden die deze mannen maken in opdracht van hun werkgever vanaf. Wat mij betreft mag je dan niet eens meer 'werkgever' genoemd worden, maar ben je gewoon een slavendrijver.

  Kijk, concurentie is goed... maar laat het dan wel eerlijke concurentie zijn en laat die dan zeker niet over de ruggen gaan van mensen die door hard te werken en heel veel uren te draaien de kost proberen te verdienen. De regionale Belgische televisiezender ATV maakte de onderstaande reportage, waaruit blijkt dat chauffeurs maanden van huis zijn en hun gezien amper zien. De oplettende kijker zal misschien zien dat het hier ook om een Nederlandse trekker gaat en... dat klopt. Toevallig ook uit dezelfde regio als Martin Wismans, want deze man is onderweg voor A+G Transport eveneens afkomstig uit Venlo: