logo harre

Home
Blog
Breaking News
Xtra
Muziek
Drums
Bands
Werk
P. Daemen BV
AWS
Scania
Boom verwijderen?
Harre's Tree Removal
Algemeen
Video's
Links
Contact
Contact


Harre op Facebook

Harre op Youtube

logo breaking news


muzieknoot Maandag 25 november 2019 - Me first and the gimme gimmes.
Weinig bijzonders te melden: werk loopt lekker door, in het weekend nog bezig met het verwerken van het hout wat van de omgezaagde populier is gekomen en vandaag... tja...

Vandaag heb ik enkel te melden dat het grootste deel van de dag enórm tegen zat en daarom op Muzikale Maandag een vreselijke dot energie in de vorm van een punkrock cover van Joline. Ik zeg: rammel de bammel, lekker!!!


muzieknoot Maandag 18 november 2019 - Mickey Jupp.
Op deze Muzikale Maandag kan ik alleen maar zeggen: yup, daar ben ik er één van. Een beetje ouderwetse rock 'n roll is altijd lekker, dus check Some people can't dance.


houthakker Zondag 17 november 2019 - MS500i.
Het is niet iets wat uit de lucht komt vallen, want eigenlijk was ik er vorig jaar tijdens het projekt in de Brabantse bossen van Dorst al mee bezig, maar toen was ik er nog niet helemaal uit. Afgelopen zomer bij het plat werken van de twee grote populieren werd m'n twijfel al minder en afgelopen week wist ik het zeker: er moest een grotere zaag bij komen. Er is veel met de 35 cm zaag te doen, maar de laatste populier met een doorsnede van 1.20 meter was echt wel een dingetje en daar stond tot gisteren nog een laatste restant van overeind. Dat restant was eigenlijk zo weggewerkt omdat ik afgelopen week alvast maar een verjaardagskadootje voor mezelf had gekocht:

stihl ms 500i

Na veel zoeken en informatie inwinnen in de winkel is het de Stihl MS500i geworden. De eerste zaag met een injectiemotor en daarmee dus zonder carburateur waarmee qua afstelling van alles mis kan gaan. De 500i regelt dat allemaal zelf en uiteraard... dat kan ook mis gaan, maar in theorie zou het voor optimale prestaties moeten worden en daarvan kan ik sinds gisteren zeggen dat ze daar niet over liegen bij Stihl :)

Het gaat om een 79.2 cm3 zaag van maarliefst 8 pk en 63 cm blad met een standaard 3/8ste RS (Rapid Super, oftewel haakse) ketting. Ondanks dat het een serieus grote zaag is en behoorlijk meer weegt dan de kleinere zagen zit hij inclusief brandstof, kettingolie, blad en zaagketting maar net boven de 8 kg.

Of de RS ketting een goede keus was voor vandaag valt te betwijfelen: het is een haakse ketting die op zich een stuk scherper is en daarom behoorlijk wat sneller zaagt dan de halfhaakse RM (Rapid Micro) ketting, maar het nadeel is dat het slijpen er van wat lastiger te doen is en dat hij relatief erg snel bot is op het moment dat je er mee in de troep komt die aan de onderkant van een boom vaak door begroeing en opwaaien aanwezig is.

En dat ik in de troep zat aan de onderkant van de grote populier was wel zeker. Er moesten nog drie lagen af waarvan de eerste er echt af vloog. Bij de tweede werd m'n ketting al snel minder scherp en bij de laatste laag vlak aan de grond heb ik de ketting 2 keer moeten slijpen om de zaag er doorheen te kunnen krijgen. Zonde van de tijd en daarom zou dus de halfhaakse RM ketting in dit geval beter geweest zijn, maar ja... Feit blijft dat het een beest van een zaag is en waar ik echt héél erg blij mee ben. Hij heeft zich bij deze vuurdoop wat mij betreft meer dan goed bewezen en ik hoop er nog veel klussen mee te gaan doen.

Op zich wel grappig trouwens: ik kreeg afgelopen week van een vriend de vraag waar ik 'al die spullen' laat. Nu valt het op zich allemaal wel mee qua hoeveelheid, maar ik heb natuurlijk maar een klein huisje dus is het antwoord simpel: in een gehuurde opslag waar ik meer dingen plaats die ik hier thuis lastig kwijt kan of gewoon weinig of niet thuis gebruik. Als je ergens achteraf woont en een grote schuur hebt waar je dingen kwijt kunt is het allemaal geen probleem, maar hier kun je net fatsoenlijk een fiets en wat tuingereedschap kwijt en dan houdt het ongeveer wel op dus moet je wel op zoek naar een oplossing.


muzieknoot Maandag 11 november 2019 - Volbeat.
Voor velen de start van het carnaval vandaag, maar daar doe ik niet aan mee en met Muzikale Maandag al helemaal niet. De band van vandaag werd in Nederland bekend met hun hit Sad man's tongue. Die single kwam in 2012 of zo uit en ondanks dat de band het goed deed op festivals bleven hits vanaf dat moment toch uit, terwijl het toch écht wel een steengoede band is.

De eerste single van hun laatste album wat begin dit jaar uit kwam is Leviathan en dat is wat mij betreft een super productie geworden. Vaak vallen dit soort bands live om, maar... deze niet. Nog sterker, ze doen het live in mijn beleving zelfs beter dan in de studio en om dat te onderbouwen: check deze live opname van The devil's bleeding crown.


muzieknoot Maandag 4 november 2019 - Kensington.
Ik ben hier laat mee en wel om de reden dat deze laatste single van de band al eind augustus uitkwam. Maar goed, af en toe staat er nog een Nederlands bandje op wat met kop en schouders boven de rest uitsteekt en Kensington is daar echt wel een voorbeeld van.

Ze bestaan inmiddels volgens mij al een jaar of 14, maar zijn pas de afgelopen 7 jaar echt bekend geworden bij het grote publiek en wat mij betreft dus mega terecht. Om een lang verhaal kort te maken: check hun nieuwste single waarbij de band het weer voor elkaar heeft gekrgen om inclusief hun unieke sound de tekst en muziek als één geheel bij elkaar te laten vallen.

Mocht je denken: "Leuk, maar dat kunnen ze live vast niet waar maken!" dan heb ik nieuws voor je, want dat kunnen ze namelijk wel. Met de hulp van een behoorlijke backingtrack, dat dan wel maar hier is het bewijs.


houthakker Zondag 3 november 2019 - Project afgerond.
Stiekem ben ik wel weer bijzonder trots op mezelf, want er is weer een zaagproject afgerond en dat allemaal zonder enige schade aan de omgeving en iedereen die er bij heeft gestaan is in de gelegenheid om weer gezond naar huis te gaan. Iets waar je op zich makkelijk over zou kunnen denken, maar er zijn mensen die aan het verwijderen van zo'n boom al niet eens zouden beginnen juist vanwege die risico's.

Het ging in beginsel immers wel om een boompje van 25 meter met hier en daar rotte stukken en dat was uiteindelijk ook de reden dat hij moest vertrekken: hij vormde een risico voor de omgeving. Het is nog altijd jammer dat ik niet voor aanvang van de werkzaamheden een foto gemaakt heb, maar hier draaide het om:

25 meter hoge populier aan het begin van de werkzaamheden

Uiteindelijk was daar vorige week dit van over en ben ik gisteren begonnen met het afronden van het werk:

nog één restand en de basis nog weg werken

In één keer zou dit toch nog wat te veel worden, dus besloten om eerst het bovenste pinnetje er nog af te zagen en daarna een poging te doen om door het restant heen te komen om op die manier de stam verder af te breken.

bovenaanzicht van de afgezaagde hoofdstam

Dat is gelukt en terwijl ik in de drie uitlopers al rotte stukken tegen kwam bleek er ook in de mega dikke hoofdstam een rotte plek te zitten. Kortom: hij had nog wel kunnen blijven staan, maar het was een kwestie van tijd dat hij tijdens een storm uit zichzelf naar beneden zou komen en met dit soort afmetingen wil je dat niet als je huis er bij in de buurt staat.

hoofdstam van 1.20 meter doorsnede

Ik denk niet dat ik ze in de nabije toekomst dikker tegen ga komen en om eerlijk te zijn vind ik dat ook niet zo erg. Dit soort dingen vallen voor mij echt onder de noemer 'project' en niet over een gemiddelde zaagklus die je even tussendoor doet. Het eist nogal het één en ander van je kennis en het maken van een goede planning om iets dergelijks veilig tot een goed einde te brengen.

partners in crime...

Ik had in dit geval het geluk goede hulp te hebben. Iemand die in alle rust en kalmte na kan denken, ook al worden dingen op een gegeven moment toch érg spannend en zo hebben we dit eigenlijk samen van begin tot eind afgewerkt, waarbij de één eigenlijk zo'n beetje niet zonder de ander kon en dat maakt dit project wat mij betreft alleen maar mooier. Er gaan nog twee lagen stookhoutafmeting van deze stam af, dan is het echt helemaal klaar en kan ik gaan rondkijken naar iets nieuws. Een volledig overzicht van deze klus is eventueel hier na te kijken.