logo harre

Home
Blog
Breaking News
Xtra
Muziek
Drums
Bands
Werk
P. Daemen BV
AWS
Scania
Boom verwijderen?
Harre's Tree Removal
Algemeen
Video's
Links
Contact
Contact


Harre op Facebook

Harre op Youtube

logo breaking news


muzieknoot Maandag 28 november 2022 - Guitar Tom and the High Cats.
Een Zweeds bandje met lekkere ouderwetse rock 'n roll, daar gaat het vandaag op deze Muzikale Maandag om. Ik had alleen het idee dat ze niet meer zouden bestaan omdat hun laatste single ergens in 2020 uit is gekomen en sinds dien viel er niet zo veel meer van de band te vernemen. Dat liet me vermoeden dat ze door de diverse Corona-maatregelen een soort van opgeslokt waren, maar gelukkig... niks blijkt minder waar: ze speelden afgelopen zomer nog op Late Summer Meet en dat is een festival in Eskilstuna, een stad in midden Zweden.

Verder is er naast wat meldingen over het aantal streams van hun singles op de diverse platformen weinig wat de band online te melden heeft en eigenlijk is dat best zonde te noemen. Nu heb ik geen idee hoe het muzikale wereldje in Zweden op dit moment in elkaar steekt, maar je zou zeggen dat je met een paar goede singles toch wel hier en daar moet kunnen spelen of in ieder geval als band meer te melden hebt dan een reclame voor je tattoo artist en een vermelding van wat streams. Maar goed... Lekkere, ouderwetse rock 'n roll. Daar begon ik dit berichtje mee en daar hoort het hier dan ook over te gaan, dus check Evelina.


logo harre's tree removal Zaterdag 26 november 2022 - Bos.
Even terug schreef ik al over het klein onderhoud wat ik gedaan had in het Brabants Bosje en ook dat er na 4 jaar toch weer het één en ander aan groot onderhoud aan zit te komen. Groot onderhoud betekent in dit geval bomen die een risico vormen preventief verwijderen en bomen die al aangetast zijn beoordelen en eventueel ook verwijderen. Het enige verschil tussen beiden is dat het eerste hout dienst kan doen als kachelhout, maar het tweede is daarvoor ongeschikt. Het is simpelweg te ver heen en het is Moeder Natuur die deze bomen gewoon terug krijgt waardoor de cirkel van het leven in het bos blijft bestaan. Ze worden enkel omgezaagd omdat ze anders op een hek vallen of iets dergelijks.

Vandaag daar maar eens een beginnetje mee gemaakt en het mooiste in mijn beleving is dat hier geen haast bij is. Alles is zelf in te plannen en zolang de bomen doen wat ik inschat dat ze doen (en dat is blijven staan) heb ik er eigenlijk geen omkijken naar, al is het natuurlijk zaag de probleemgevallen op tijd te herkennen en er tussenuit te halen. Het blijft natuur en bomen kunnen je best verrassen door ondanks dat ze er niet slecht uitzien toch ineens om gaan of dat er plotseling toch een dikke tak uit breekt, maar verder gaat het me daar tot nu toe goed af. Er is sinds ik er met het onderhoud bezig ben geen schade meer geweest en ik doe er ook echt wel m'n best voor die te voorkomen. Vandaag was zo'n dagje van even lekker rommelen en 15 meter stookhout naar beneden halen die in dit geval naar m'n zwager en zusje is gegaan:

zieke grove den, 15 meter, verwijderd

Het enige waar ik in het geval van onderhoud moeite mee heb zijn de zogenaamde holenbomen. Zoals de naam al doet vermoeden zijn dat bomen waar nesten in zitten of gezeten hebben of waar vogels in ieder geval actief mee zijn en die mogen normaal gesproken niet weg. Een goede regeling, nog sterker: een uitstekende regeling wat mij betreft maar wat als de boom nou zo zwak geworden is dat hij een risico voor de omgeving vormt? Ik probeer dan in eerste instantie het risico er uit te krijgen door bijvoorbeeld de top te verwijderen, maar het deel waar het gat zit te laten zitten. Uiteraard is dit een gok, want het is maar af te wachten of de vogels dan niet verstoord zijn maar tot nu toe gaat dat bij de bomen waar ik dit gedaan heb telkens nog goed. Dit is zo'n voorbeeld:

dode holenboom

Die staat redelijk aan de rand van het perceel en ik heb daar in eerste instantie de hoogte uitgezaagd, maar inmiddels gaat het proces van verrotting zo snel dat ik me afvraag of de bovenkant nog genoeg dicht is of dat die volledig rot en water doorlatend is. Een vraag die me feitelijk niet eens bezig hoeft te houden en deze kan in de hoedanigheid van nu prima blijven staan. Als hij uiteindelijk helemaal klaar is en om valt of af begint te brokkelen gaat ook deze gewoon op in de natuur zonder dat hij een risico vormt voor de omgeving. De onderstaande boom staat als voorbeeld best wel in het midden van het perceel, of in ieder geval op een plek waar hij geen kwaad kan mocht hij zomaar om vallen en die blijft dan ook gewoon staan zoals hij staat. Ik heb voor de duidelijkheid een geel cirkeltje geplaatst:

holenboom midden in perceel: geen probleem

Een ander verhaal is het bij de volgende foto en dat is dus het punt waar ik moeite mee heb. Je wil zo'n boom natuurlijk het liefst zo lang mogelijk laten staan, maar aan de andere kant is het zaak om te voorkomen dat hij schade aan het hek veroorzaakt en op deze manier staan er nog 2 andere bomen echt vlak langs de erfgrens:

holenboom aan de rand van perceel: probleem

Dingen in het voordeel van de boom: 1) ze kunnen vaak nog jaren staan als ze dood zijn zonder om te vallen en 2) in de meeste gevallen komt harde wind voor deze boom van de goede kant en wordt hij het perceel op geblazen waardoor er geen schade aan het hek zal zijn. Maar goed, je zult net de boom treffen die niet zo lang blijft staan of dat de wind toch een keer grip krijgt van de verkeerde kant waardoor hij dus juist wél in de omheining van de buren verdwijnt en om dat punt net voor te zijn en dus de boom zo lang mogelijk te laten staan vind ik persoonlijk érg lastig.

Vaak is het enórm duidelijk als een boom dood is en de beuk die ik afgelopen jaar in Bruchem verwijderde (link) was daar een mooi voorbeeld van, maar vaak is het gewoon niet zo duidelijk en ben je als beheerder aan het balanceren tussen natuur en mens. Dat is aan de ene kant erg lastig, maar aan de andere kant maakt dit het werk ook juist wel weer leuk. Bepaalde mensen willen nog wel eens stellen dat ik een bomenmoordenaar ben die enkel sloopt en tja... verwijderen hoort bij het werk, maar zij weten niet dat er achter de zager nog veel meer schuilt dan enkel de sloper die zij zien.

Ik ga daarover over het algemeen graag in gesprek, zolang het maar niet online is. Daar zitten te veel mensen te schreeuwen met enkel de kennis die ze zelf menen te hebben en zijn gewoon niet voor rede vatbaar, terwijl een gesprek van 5 tot 10 minuten vaak veel duidelijkheid kan geven. Maar goed... Het grote onderhoud van dit jaar is dus gestart en het was vandaag een prachtige dag om daar mee te beginnen. Het zonnetje, een temperatuur van een graad of 10 en dan is het heerlijk om in een bos bezig te zijn. Een goed begin is het halve werk, dus het zal wel zo gedaan zijn :)


logo harre's tree removal Donderdag 24 november 2022 - Service.
Ik vind service persoonlijk belangrijk. Niet alleen als consument, maar ook als ondernemer want door net dat beetje extra te doen kun je mensen een goed gevoel geven en daar draait het dan uiteindelijk allemaal om. De ervaring die mensen hebben voor, tijdens en na een klus. Zo sprak ik bijvoorbeeld met de klant van de coniferen-klus vorige maand af dat ik na een paar keer veel wind nog even langs zou komen om te kijken wat er uit de bomen is gekomen waar we tijdens de werkzaamheden niet meer bij konden. Ik vind dat een kleine moeite en daarnaast laat je in mijn beleving op deze manier een klus echt afgerond achter waardoor ik er zelf ook een goed gevoel aan over kan houden.

opgeruimde sloot

Nu is service natuurlijk een rekbaar begrip, maar wat mij betreft ook een begrip waar de rek op een bepaalt moment gewoon uit is. Begrijp me goed, de meeste klanten zijn erg aardig en behulpzaam maar er zijn er ook altijd die bewust of onbewust misbruik maken van een situatie waardoor de grens tussen service en meerwerk soms erg dichtbij komt. Speciaal voor dat soort mensen heb ik m'n eigen 'algemene voorwaarden' en in combinatie met duidelijke afspraken heb je dan iets om op terug te vallen mocht er een discussie volgen. "Ja, maar dat ene takje kan toch ook nog wel?" Ja, hoor. Geen probleem, maar als van dezelfde persoon even later de vraag komt of er nog een extra complete boom uit kan voor hetzelfde geld dan trek ik als voorbeeld daar toch behoorlijk hard een grens en geloof het of niet, maar er zijn echt mensen die met dit soort dingen komen.

opgeruimde sloot en slootkant

Werk of extra werk zijn dan ook totaal andere begrippen dan service en vandaar dat ik graag duidelijke afspraken maak zodat er (achteraf) geen discussie mogelijk is. Maar goed, in dit geval wist ik dat er met de hoogwerker takken waren blijven hangen die er later onmogelijk uit te halen waren en daarnaast kun je op de foto's zien dat er ook nog allemaal klein grut naar beneden is gekomen en in mijn beleving hoort het nog bij de klus om ook dat even op te ruimen. Nu is het in dit geval mooi in de buurt en kon ik het tussendoor even opruimen, maar als het verder weg zou zijn en ik moet het echt in gaan plannen dan zou ik het alsnog op dezelfde manier doen.

de laatste aanhanger met afval van deze klus

Het materiaal druk ik ter zijner tijd wel even door de versnipperaar heen als die toch draait en dan is het allemaal mooi opgeruimd. Voor een kleine hoeveelheid als dit vond ik het niet de moeite de versnipperaar mee te nemen en dus ook niet om die thuis te starten en dit beetje te versnipperen. Ik heb dan uiteindelijk meer werk met het tevoorschijn halen, het onderhoud en het terug zetten van de versnipperaar dan dat ik er daadwerkelijk mee aan het werk ben en dat is dan zonde van de tijd. Service okee, maar het moet natuurlijk wel een beetje effectief gebeuren :)


muzieknoot Maandag 21 november 2022 - Royal Republic.
Ze kwamen al een keer of 3 eerder voorbij en ik kan verklappen dat ik nog iets van deze band klaar heb staan en het is eigenlijk heel simpel: ik hou van de algehele vibe die ze neerzetten, zowel bij een studio opname als live. He lijkt allemaal zo spontaan te gaan, maar ik ben er vrijwel zeker van dat álles binnen dit bandje geregiseerd is om uiteindelijk tot dit super strakke resultaat te komen en laten we eerlijk zijn: strak is het.

Maar goed, om een heel lang verhaal erg kort te maken: check op deze Muzikale Maandag het nummer Boomerang.


insanity Zondag 20 november 2022 - Afzetterij.
Het waaide net als Halloween over uit de Verenigde Staten: Black Friday. Een dag die gevierd wordt na Thanksgiving en dat valt op haar beurt op de vierde donderdag van novemnber. Op die dag hebben de meeste Amerikanen vrij en deze dag wordt gezien als de start voor het seizoen van de kerstinkopen. Dus tja... we hebben het over niks meer of minder dan een dag die niks anders dient dan de commercie, want in de States is het echt een gekkenhuis en zullen er ook veel mensen bedot worden maar dat gebeurt hier in Nederland ook en zelfs aantoonbaar. Check de onderstaande advertentie:

advertentie black friday fake aanbieding

Laat ik beginnen met het punt dat ik de naam van de adverteerder hier bewust weg heb gelaten. Het is immers niet m'n bedoeling een winkel, keten of ondernemer in een kwaad daglicht te stellen, maar het is absoluut wél m'n bedoeling aan te tonen dat het zo'n beetje dé gelegenheid is om als consument genept te worden. In het geval van de bovenstaande advertentie is exact dezelfde kachel bij een andere aanbieder zonder 'aanbieding' namelijk gewoon te koop voor nog geen €60,- waardoor de genoemde aanbieding van €89,- behoorlijk in het niet valt. De 'normale' prijs van €159,- mag je wat mij betreft simpelweg afzetterij noemen, maar zoals met alles is het natuurlijk maar wat een gek er voor geeft.

Het is niet verboden dingen ver boven hun normale waarde te verkopen, ook is het niet verboden iets aan te bieden als koopje en dat het dan nog steeds veel te duur is in vergelijk met andere leveranciers en het is ook niet verboden hiervoor een advertentie online te zetten en te doen alsof dit dé deal is voor dit jaar. Men speelt hier in op de gestegen energieprijzen en ik weet zeker dat het ding behoorlijk verkocht zal worden, want tja... een kachel voor bijna de helft van wat hij normaal kost... die kun je niet laten staan natuurlijk. Dat je jezelf met zoiets enorm voor de gek laat houden staat wat mij betreft als een paal boven water. Als iets mooier lijkt dan het is, dan is het dat vaak ook. Denk na, trap niet in dit soort zaken.


houtkachel Zaterdag 19 november 2022 - Aanmaakblokjes.
Dit lijkt een soort schot voor open doel, maar een houtkachel moet ook aan en dat kun je doen door kleine houtjes aan te steken of door simpelweg een aanmaakblokje te gebruiken. Ik kies voor de laatste methode, maar dan kom je dus uit in de wereld van de aanmaakblokjes. Er zijn namelijk net zo veel merken en soorten als er bij wijze van spreken dagen in een jaar zitten, om dan nog maar niet te beginnen over de prijsverschillen die niet alleen per soort gelden maar ook voor exact dezelfde blokjes.

En ja, je kunt ze ook zelf maken maar daar kies ik niet voor dus die categorie sla ik gelijk maar over. De blokjes die je kunt kopen kun je globaal verdelen in de krullen, de witte blokjes met ontvlambaar materiaal erin en de geperste blokjes met was erin. Ik gebruik die laatste om een eenvoudige reden dat ze langer branden, geen vluchtige brandstof bevatten en daarom niet uitdrogen en omdat ze een stuk milieu vriendelijker zijn. Ik had afgelopen week weer een voorraadje nodig, dus ging ik op zoek en kwam uit op deze zakken:

fire up aanmaakblokjes van karwei

Verkrijgbaar bij Karwei en kost slechts €8,- voor 300 stuks en waarom het belangrijk is even rond te kijken werd me ook gelijk maar weer eens duidelijk, want exact hetzelfde product is via Bol.com verkrijgbaar voor... let op... €27,- per zak. Voor hetzelfde geld haal je er dus 3 bij Karwei en je mag er vanuit gaan dat die er ook nog best op verdienen, want er is geen enkele winkel die dingen daadwerkelijk weg geeft zonder er op te verdienen. Maar goed, dan heb je in dit voorbeeld 900 aanmaakblokjes en ik geef toe dat zo'n aantal best ruim te noemen is, ook voor iemand als ik die de houtkachel aansteekt op elke dag dat het zonder verwarming te koud is in huis.

Maar goed, ik heb in m'n netwerk vrienden en familie die ook een houtkachel hebben en ik besloot dus maar wat berichtjes te versturen en nam uiteindelijk best wel een grote bestelling mee en heb die her en der ook al afgegeven. Veel goedkoper dan 2.5 cent per stuk zijn ze namelijk (bijna) niet te krijgen en aangezien ze onbeperkt houdbaar zijn is het geen probleem er een voorraadje van te hebben. Het aansteken van de kachel doe ik volgens de zogenaamde Zwitserse methode wat feitelijk niks meer betekent dan dat je hem omgekeerd aansteekt.

Vroeger leerde ik een vuurtje stoken door klein spul aan te steken en als dat wat op gang kwam er groter spul bovenop te gooien waardoor je uiteindelijk een groot vuur kreeg. In een moderne houtkachel geeft dat onnodig veel vervuiling omdat de natuurlijke trek in het rookkanaal er nog niet 100% is op het moment dat je de kachel aansteekt, maar met de eerder beschreven methode heb je die trek wel nodig om het kleine vuurtje wat verstopt zit onder een lading hout op gang te krijgen. Het gevolg is een slechte verbranding en daarmee troep die je schoorsteen uit komt en dat is dan weer een onderdeel van de overlast die mensen in je omgeving mogelijk ervaren.

houtkachel aansteken met zwitserse methode

Door met een klein vuurtje te beginnen komt de natuurlijke trek makkelijker op gang, daarmee heb je dan ook een betere verbranding en dus geen of in ieder geval een stuk minder overlast. Je zou in theorie zeggen dat het vuur op deze manier een stuk moeilijker aan te krijgen is dan op de manier die we vroeger leerden, maar niks is minder waar. Als ik de houtkachel aansteek zoals op de bovenstaande foto, dan kan hij met het deurtje dicht gewoon doorbranden en zit er met een minuut of 10 een grote vlammenzee in. Elke kachel is anders, maar in mijn geval is het daarna een kwestie van de ventilatie terug zetten naar de stookstand, grotere houtblokken blijven voeren en genieten van warmte die niet alleen lekkerder aanvoelt dan van een CV maar in mijn geval nog zo goed als gratis is ook nog.

Dat is ook de enige reden dat ik de houtkachel dagelijks aan heb, want als ik kijk naar wat voor prijzen er voorbij komen voor stookhout dan vraag ik me sterk af of het wel goedkoper is om een houtkachel te stoken dan om je CV aan te doen. Uiteraard zit er veel verschil in kwaliteit en daarmee ook in de prijzen die men vraagt voor stookhout, maar zelfs hout wat kwalitatief normaal enkel weggegeven kan worden en wat niet eens geklooft en droog is gaat nu voor prijzen weg waar ik serieus vraagtekens bij plaats. Wat dat betreft leven we aan de dag van vandaag in een gekke wereld, waar ik enkel als positief ding kan melden dat de diesel in anderhalve week tijd hier lokaal gezakt is van €2.049 naar €1.789. Wellicht geeft dat de burger weer wat moed.


storing Donderdag 17 november 2022 - Storing.
De regelmatige bezoeker zal het misschien zijn opgevallen, maar Muzikale Maandag stond afgelopen maandag niet online. Ik kon om één of andere reden de webserver niet meer benaderen om de pagina te updaten, maar inmiddels is dat toch met hulp van de supportafdeling van Xel (m'n provider) toch gelukt om de boel weer aan de praat te krijgen. Geen idee wat er nu precies mis is gegaan, maar in wezen doet dat er niet zo veel toe... zolang het nu maar werkt :)

Overigens heb ik qua storingen helemaal niet te klagen, want inmiddels draait deze site al vanaf 2005 bij dezelfde provider en heb ik in al die tijd slechts 2 keer contact op moeten nemen omdat ik iets te vragen had en afgelopen week was daarvan dus pas de 2e keer. Het werkt doorgaans allemaal prina, maar blijkbaar soms even niet en ik ben blij dat het allemaal weer als vanouds werkt.


muzieknoot Maandag 14 november 2022 - A Thousand Horses.
Zo'n bandje met positieve rock waar je maar net mee in aanraking moet komen anders zou je het niet kennen en dat is precies wat ik op Muzikale Maandag wil bereiken. Van het gelijknamige debuutalbum uit 2015 breng ik vandaag graag de openingstrack First time onder de aandacht.


logo harre's tree removal Zondag 13 november 2022 - Bos en muziek.
Het is deze periode 4 jaar geleden dat ik in het Brabants Bosje begon met onderhoud. Onderhoud wat er zeker 30 jaar niet was gedaan en waar het eigenlijk een grote wildernis was waar bomen in stonden die letterlijk op afbreken stonden. Van de eigenaar kreeg ik indertijd de kans om daar in te beginnen en voor een houzager is zo'n klus een soort Walhalla. Omdat er niet in de bewoonde wereld gewerkt wordt kun je veel meer technieken toepassen en daarmee dus ook dingen leren zonder dat er (grote) gevolgen zijn als het een keer mis gaat. Maar goed, dat is dus in z'n geheel in een maand of 9 afgerond en toen stond er weer een mooi perceel wat open en veilig was en waar nieuwe bomen uit zichzelf zouden kunnen gaan groeien.

Feitelijk was ik er op dat moment klaar, maar ben er telkens nog naar terug gegaan om klein onderhoud uit te voeren. Klein onderhoud betekent in feite niks meer dan een omheining vrijhouden die er langs de helft van het perceel staat, de stand van de bomen controleren en waar nodig toch nog dingen weg halen. Dat laatste is tot nu toe niet nodig geweest, want het is sowieso een stukje bos waar de natuur zo veel mogelijk haar gang gaat. Bomen vallen dus om door ouderdom of ziekte en in het eerste geval kan ik er qua stookhout vaak nog wel iets mee, maar een zieke boom is in de meeste gevallen al gedeeltelijk rot voor hij op de grond valt en dan heb je er voor in de kachel simpelweg niks meer aan.

omheining vrijmaken en vrij houden bosperceel
Klein onderhoud is oa het vrijhouden van de omheining.

Dit soort bomen zorgen voor leven in een bos en een cirkel die rond gemaakt kan worden en vandaar ook de in mijn beleving uitdrukkelijke wens van de eigenaar om zijn stukje bos ook daadwerkelijk bos te laten zijn en geen stukje gecultiveerd Nederland. Zagen is leuk, maar zo'n stukje bos beheren en er feitelijk niks mee doen is eigenlijk net zo leuk. Ik zie er namelijk van alles gebeuren in het bos, juist door het eerste onderhoud wat voor licht en ruimte zorgde. Nu is het een kwestie van dingen verwijderen die op termijn schade veroorzaken en een voorbeeld daarvan is het hekwerk van de buren. Het is uiteraard de bedoeling dat heel te houden en ook al is overmacht in dit soort gevallen altijd aanwezig... je kunt er ook gewoon je best voor doen om schade te voorkomen.

Na 4 jaar is het overigens ook wel weer tijd voor wat groter onderhoud, want er staan wat bomen in die slecht zijn en daardoor een risico voor hun omgeving vormen. Alles wat er in het bos groeit en mogelijk om valt laat ik als zager gewoon staan. Het is immers onderdeel van de eerder beschreven natuur in het stukje bos en als zo'n boom plat gaat breken er misschien wat takken van een andere boom af, maar daar blijft het dan ook wel bij. Een ander verhaal is het bij bomen die op het doorgaande pad van Staatsbosbeheer kunnen vallen of op de omheining van de buren, want die bomen worden wel preventief weg gehaald en vandaag had ik een klusje wat daar tussenin zat.

Op één of andere manier zit er wortelrot in de grond. Iets wat in mijn beleving vreemd is, want mogelijke oorzaken van wortelrot zijn bijvoorbeeld als de boom te nat staat of langdurig nat heeft gestaan of dat er een schimmel in zit en die laatste is dan vaak te herkennen aan de aanwezigheid van zwammen op de boom. Die laatste zie ik nergens en de zandgrond waar de bomen staan lijkt me sneller te droog door de afgelopen zomers en de bijbehorende grondwaterstand dan te nat. Maar goed, eerlijk is eerlijk: kennis van een bodem heb ik totaal niet en in die zin blijft het gissen naar de oorzaak, maar ik blijf het opvallend vinden dat best een groot aantal bomen in het perceel spontaan aan de wortels net boven de grond afbreken of dat de wortels afbreken en de boom wat grond mee omhoog trekt zoals in dit geval:

grove den afgebroken wortels
Een stukje onder het rood/witte lint zie je zwarte aarde die als een plakkaat mee omhoog getrokken is.

grove den hangt in buurman

Punt blijft dat de wortels gewoon niet sterk genoeg meer zijn om de boom overeind te kunnen houden en dan valt hij om. Ik hoop enkel dat het in dit stukje bos niet al te hard gaat, want het beheer is op natuurlijke groei gericht en niet op vernieuwende aanplant. Maar goed, in dit geval bleef deze grove den in een paar andere bomen hangen en ook dan kun je als beheer natuurlijk gewoon de boel de boel laten en denken dat hij vanzelf een keer naar beneden komt, maar dat ging me hier toch te ver. Niet eens helemaal om de schade die hij dan zou veroorzaken aan de andere bomen, maar ook omdat hij behoorlijk dicht langs het wandelpad stond en spelende kinderen toch zomaar tussen de bomen kunnen gaan lopen. Het is particulier bezit, dus feitelijk hoeven ze er niet te komen maar iedereen weet hoe kinderen zijn en ik zou het niet op m'n geweten willen hebben dat iemand onder de boom loopt op het moment dat die uit zichzelf naar beneden komt.

Helemaal aan de achterkant staan wel een aantal exemplaren die op hun gemakje staan te sterven, om het zo maar te zeggen. Per keer dat ik in het bos kom zie ik ze minder worden en er komt een moment dat deze reuzen het gaan begeven en hun taak er op zit. In dit geval volgens mij geen enkel probleem, want daar achterin komt volgens mij niet zomaar iemand en degene die er wel komt moet dan maar weten dat hij of zij in een bos en niet in een stukje gecultiveerd Nederkand loopt met de daarbij behorende risico's. Maar terug naar deze boom: die stond een half jaartje te hangen en was wel aangetast, maar voor het grootste deel nog goed genoeg om mee naar huis te nemen. Die levert na het kloven en drogen ter zijner tijd weer een mooi dotje warmte op.

aanhanger vol met grove den stookhout

Het mooiste aan het werk hier is dat het simpelweg geen werk is. Ja, ik heb natuurlijk m'n eigen bedrijf als bomenzager, maar dit is een stukje hobby wat ik ver voor de start van dat eigen bedrijf al deed en dat blijft wat mij betreft ook zo. Het is iets wat 2 kanten op werkt, want ik leer hier dingen die ik toe kan passen tijdens het werk en het levert me wat kachelhout op en aan de andere kant is er een eigenaar die uiteraard wel verantwoordelijk is en blijft voor alles maar die er vanuit mag gaan dat zijn bos netjes wordt bijgehouden en dan op zo'n manier dat er geen misbruik gemaakt wordt van de situatie. Iemand die zo'n stukje bos niet boeit en er enkel voor het hout aan het zagen is, die had het hele perceel jaren geleden al plat gehad maar wat ik eerder al aangaf: gelukkig is dit niet de insteek van de eigenaar en die van mij sowieso ook niet. Dat we in veel dingen op dezelfde golflengte zitten zal meespelen waarom dit nu al 4 jaar erg prettig werkt en ik hoop dat dit nog een tijdje zal duren.


gretsch renown drumkit Muziek... Ik vind het een lastig ding. Ik heb in best wat bandjes gezeten en er kwam altijd een moment dat de band volledig stopte of dat ik er zelf om verschillende redenen mee op hield. Een uitzondering daar gelaten, maar over het algemeen ging 'stoppen' in mijn beleving nooit om de mensen. Het was een afgebakend project, de gekozen muzikale richting beviel me niet (meer) of er kwam iets anders op m'n pad wat me meer boeide dan muziek maken. Ergens in 2016 viel het doek bijvoorbeeld compleet voor PV and The Heartbeats door het ziek worden en uiteindelijk overlijden van Gertjan, maar in 2018 stopte ik zelf als drummer bij Hello George omdat ik voor m'n gevoel liever een hele zaterdag met een kettingzaag in een bos liep, dan dat ik de hele dag onderweg was voor een repetitie.

Rockband Kalamazoo werd opgericht in 1996, stopte in 2009 maar uiteindelijk kwamen we in 2017 weer bij elkaar voor nieuwe plannen. De oude samenstelling bestond uit Arie Kiep als zanger en bassist, Stefan van Teeffelen als zanger en gitarist, Aart Vroegop als gitaris en ikke zei de gek op drums. In de nieuwe samenstelling werd de nadruk gelegd op eigen werk en we zouden gaan sleutelen aan een audiovisueel spektakel. Stefan had zijn eigen redenen om daar niet in mee te gaan en zo begon Kalamazoo Pt II met Arie en Aart. Geen gehaast en geen hoogdravende toestanden, gewoon relaxed gaan repeteren en nummers schrijven. Dat was het uitgangspunt en dat bleef het tot er een bruiloft binnen de familie van Arie was en we daar natuurlijk wel even moesten spelen. Voor die gelegenheid werd een set covers in elkaar gezet en daarna... kwam Corona. Daardoor ging sowieso alles plat, maar wat in principe een mooie gelegenheid was om afzonderlijk van elkaar dingen te componeren en in elkaar te zetten zodat we als we weer bij elkaar konden komen alleen nog maar alles hoefden samen te voegen werd een periode van grootse stilte.

Na de lockdowns en alle toestanden kwamen we weer bij elkaar, deden we hier en daar iets van een poging om een eigen nummer in elkaar te zetten maar elkens als ik het gevoel had dat we daadwerkelijk ergens mee bezig waren verdween het betrteffende nummer net zo snel als sneeuw voor de zon en kwamen er covers voor in de plaats die mij persoonlijk niet de energie geven waar ik naar op zoek ben. Om het maar even heel pessimistisch uit te drukken: vanaf 2017 tot nu schrijf ik inclusief de Corona periode 5 jaar en we hebben muzikaal gezien letterlijk niks dan een lijstje met niks zeggende covers. Het is dan niet alleen verleidelijk maar ook makkelijk om de oorzaak daarvan bij anderen te leggen en die ligt daar voor een deel ook wel, maar voor een deel wat minimaal net zo groot is als bij elk willekeurig bandlid ook bij mezelf.

Ik heb de wisseling van eigen werk naar het cover repertoire immers net zo goed laten gebeuren, terwijl ik ook met m'n voet op de grond had kunnen stampen om te stellen dat we toch eigen werk zouden doen en het streven dat audiovisuele spektakel was waar we het ooit over hadden. Maar goed, dat heb ik niet gedaan. Ik heb het laten gebeuren zoals het liep en me niks aangetrokken van de leerschool bij Rockband Kalamazoo toen we ook met eigen werk bezig waren. Eigen werk wat hier en daar wat dingen mistte, maar ook nummers die kwalitatief gewoon goed te noemen waren en toch gingen we voor de makkelijke markt. De markt van de covers en het veel spelen in kroegjes en relatief kleine evenementen. Een tijd die we in de nieuwe samenstelling achter ons zouden laten. Niet omdat het niet leuk was, maar omdat er iets is wat leuker is dan dat. En ja, dat kost meer tijd, moeite, energie enzovoort maar geeft uiteindelijk ook veel meer voldoening.

Dat laatste haal ik er al een tijd niet meer uit en het spelen in de band kost me daardoor meer energie dan het oplevert. Waar ik vroeger nog om 19.30 uur van m'n werk af thuis kwam, een pak vla als avondeten in m'n mik gooide en vertrok naar de oefenruimte verstuur ik nu een Whatsapp berichtje naar de groepsapp van de band als ik om dezelfde tijd thuis kom dat ik niet kom repeteren. Met een papierwinkel, eten en douchen is het immers zo op z'n vroegst 20.30 uur en daarmee niet meer de moeite nog te gaan. Dat klinkt op zich allemaal logisch, maar geeft voor mezelf een motivatie aan die er niet meer is en daarom heb ik besloten te stoppen. Wat de rest doet maakt me niet zo uit. Nog sterker: als het een soort van wake up call is voor de anderen en we besluiten om toch de gemaakte plannen waar te maken ben ik in staat om te blijven, maar aangezien de huidige situatie geen nieuwe is twijfel ik er behoorlijk aan of de rest wel door wil. Ik ben benieuwd hoe dit af gaat lopen...


energie Donderdag 10 november 2022 - Vreemd.
Bij m'n energieleverancier (gas en stroom) heb ik gelukkig een vast contract wat nog een tijd loopt en op die manier merk ik eigenlijk niks van alle prijsstijgingen. Of beter: daar zou ik niks van moeten merken, maar stiekem ga ik het na de laatste jaarafrekening toch merken. Nu kun je daar allerlei redenen voor verzinnen als dat de btw op energie binnenkort weer van 9 mnaar 21 procent gaat en m'n leverancier komt dan nog met de in mijn ogen onzinnige reden dat ze naar het gemiddelde energieverbruik van de afgelopen jaren kijken. Als dat eigenlijk hoger ligt dan het afgelopen jaar is de mogelijkheid aanwezig dat je meer moet gaan betalen en hetzelfde geldt voor het gemiddelde weer over de afgelopen 10 jaar, alsof een energieleverancier gaat bepalen wat voor weer we de komende tijd krijgen.

Maar goed, vooruit... er zijn dus best redenen te noemen dat een termijnbedrag hoger uitvalt dan vorig jaar, maar ik zal even wat cijfers van mij persoonlijk vermelden. Ik betaalde afgelopen jaar 32 euro per maand voor gas en stroom. Dat is niet veel en ik doe er zonder zonnepanelen, warmtepomp en weet ik wat meer ook echt wel m'n best voor het energieverbruik zo laag mogelijk te houden, maar ik ga (als prototype koukleum) niet in de kou zitten en net zo min in het donker. Kortom, de energie die ik verbruik in het huishouden zoals ik het heb ingericht heb ik ook echt nodig. Die 32 euro per maand bleek te veel, want ik krijg ruim 132 euro terug dus eigenlijk zou m'n termijnbedrag het afgelopen jaar 21 euro per maand moeten zijn om met een behoorijke precisie in de buurt van m'n jaarlijks verbruik te komen.

Geld terug krijgen is natuurlijk altijd leuk, maar wat schetst m'n verbazing: in plaats van een verlaging naar die eerder genoemde 21 euro krijg ik een verhoging naar 44 euro per maand. Zoals eerder al genoemd kunnen er best redenen zijn dat een energiebedrijf het termijnbedrag verhoogt, maar dat je met een vast energiecontract toch ineens ruim 2 keer zo veel kwijt bent (44 ipv 21 euro) is in mijn beleving best vreemd te noemen. Die 12 procent meer btw geeft slechts een verhoging van ruim 2 euro 50 en dan zit ik echt nog lang niet aan de 23 euro die ik nu ineens meer moet gaan betalen.

De andere 2 redenen waar ik over schreef die een hoger termijnbedrag zouden verklaren gaan in mijn geval echt niet op, dus moet het in de leveringsbedragen en/of belastingen zitten óf... ik word compleet genept en betaal onnodig een veel te hoog bedrag om voor kapitaal binnen het energiebedrijf te zorgen. Dat laatste is ver gezocht, maar zeker niet onredelijk ver en ik speel dan ook best met de gedachte om het bedrag een stuk lager te zetten. Niet van 44 euro terug naar de 21 van dit jaar, maar wel zo'n stuk dat ik redelijk in de buurt kom van wat ik daadwerkelijk zou moeten betalen en er niet bij in schiet als m'n energieleverancier in de problemen komt en ik het te veel betaalde bedrag dan ineens wel écht kwijt ben. Het is een vreemde wereld, deze dagen...


coronavirus Dinsdag 8 november 2022 - Corona, deel 22.
Ergens had ik het idee dat het met 21 delen wel klaar zou zijn, maar dat blijkt nog niet helemaal het geval. Sowieso is Covid19 zoals het officieel heet nog steeds actief in de samenleving, maar al is de variant die nu rond gaat niet in staat de samenleving te ontwrichten... toch heeft deze ziekte de afgelopen jaren best het één en ander op z'n kop weten te zetten. Ik schrijf dit 22ste deel niet om de ziekte te bagatalliseren want het gaat om een serieus virus waar mensen ook nu nog met de nasleep van moeten leven, maar waar het me in dit deel wel om gaat is het falende beleid van onze overheid.

Heel lang in de pandemie had ik het idee dat onze regering het beste met ons voor had, altijd op zoek was naar oplossingen en serieus bezig om de pandemie te bestrijden en mensen een onnodig lijden te besparen. Dat deden ze door allerlei maatregelen uit te rollen en dat werd dan gedaan op basis van cijfers. Cijfers van onder anderen het RIVM en ik hoop dat de Tweet waar ik naar link héél lang bewaard zal blijven, want hieruit blijkt gewoon dat voormalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge op de hoogte was van gegoochel met cijfers, maar hij toch claimde op basis van cijfers het beleid te bepalen.

Onder anderen het CTB (Corona ToegangsBewijs) werd er op deze manier doorheen gedrukt en ontstond er een tweedeling in de samenleving. De keus waar deze minister zo prat op ging om wel of niet te vaccineren werd ineens een keus waarbij wel vaccineren voordelen had ten opzichte van niet vaccineren en dat schoot veel mensen in het verkeerde keelgat. Maar goed, om op de kern en daarmee het gegoochel met cijfers terug te komen: Ferdi Tuinman deed een WOB-verzoek over een nieuwsbericht wat door het RIVM naar buiten werd gebracht en kwam met deze verontrustende gegevens naar buiten.

Ik twijfel al lang niet meer over de vraag of onze overheid wel het beste met ons voor heeft, want het antwoord is simpelweg 'nee'. Alles draait om macht en geld en het excuus dat het een leerschool was omdat er nooit zoiets eerder is voorgevallen is het slechtste excuus wat er is na alles wat er inmiddels naar buiten is gekomen over het falende beleid van onze overheid. Nogmaals... Covid19 is een serieus ding wat ook serieus genomen moet worden en ik stel het virus niet ter discussie, de oorsprong ervan niet en ook de gevolgen ervan niet maar wel dat we met een regering zitten die bloed aan hun handen heeft en waar dezelfde poppetjes ook na de laatste verkiezingen gewoon door kunnen gaan met het uitvoeren van hun wanbeleid.


muzieknoot Maandag 7 november 2022 - Umphrey's McGee.
Muzikale Maandag... Ik ben het om een aantal redenen gestart en de eerste is uiteraard omdat muziek in m'n leven best een belangrijk ding is en ik het leuk vind om dingen die ik tegen kom te delen. In veel gevallen is het bekend spul of een nummer wat nieuw door een band is uitgebracht, een klassieker, een mash-up en noem alle redenen maar op om een nummer te delen op Muzikale Maandag. Soms ontdek ik voor mezelf juweeltjes. Dat zijn voor mezelf dan de leukste dingen om te delen en vandaag heb ik er één in die categorie.

De bandnaam zei me in eerste instantie helemaal niks en het is ook geen band met een 'poppy' of commercieel geluid, maar het zit muzikaal zeker goed in elkaar én klinkt nog lekker ook. De band is in 1997 al opgericht en het meest gave vind ik dat ze toen direct een debuutalbum uitbrachten en dat Greatest Hits Vol. III noemden. Ze zijn sinds die tijd zo'n beetje onafgebroken aan de slag en brachten best wel veel albums uit, maar een toer buiten de Verenigde Staten zat er bij mijn weten tot nu toe niet in en ook voor dit jaar en komend jaar komen ze dat continent niet af.

Aan de ene kant logisch, want het is zoals ik eerder al aangaf geen echt commerciële band die je als boeker overal maar weg kunt zetten (lees: geld aan kunt verdienen) maar aan de andere kant vind ik het juist mooi dat ze hun eigen ding blijven doen en daarmee toch best succesvol zijn. Dat je dan geen Europese,- of wereldtoer kunt gaan doen is voor de mannen vast bijzaak. Hoe dan ook... Ik ben blij dat deze band voorbij kwam en ik deel vandaag hun nummer No diablo wat van het album Similar Skin uit 2014 komt.


insanity Vrijdag 4 november 2022 - Pleuris tent.
Een andere benaming heb ik niet voor het bedrijf wat zichzelf Delta Netwerken noemt. Ze zijn bezig om hier in de stad glasvezel aan te leggen, maar zijn in het aanbieden daarvan niet eens een beetje agressief maar simpelweg héél agressief. Vanaf het eerste moment dat de folder door de bus viel heb ik er al een slecht gevoel over en alleen daarom zie ik geen reden om over te stappen naar dit bedrijf. Kortom, nergens op gereageerd en dan denk je dat het allemaal wel aan je voorbij zal gaan maar niks is minder waar.

De ene folder naar de andere: stap toch over! Je zou zeggen dat iemand van het bedrijf pas langs komt als je aangegeven hebt dat je dat als klant wilt, maar nee... deze tering toko stuurt gewoon mensen langs om nog nét even wat opdringeriger te zijn in hun verkooptechniek. De jongen die hier aan de deur stond kan verder niks veranderen aan het beleid, maar die heb ik dus op een vriendelijke manier te woord gestaan en verteld dat ik geen interesse had. Dat werd op een vriendelijke manier geaccepteerd en hij vervolgde zijn weg. Volgende dag kom ik thuis, ligt dit vodje in de bus:

briefje niet thuis delta netwerken

Hoezo iemand aan de deur geweest? Waarvoor? Ik heb dat gesprek immers al gehad en de toestemming waar ze om vragen krijgen ze niet, dus ik hoef niemand over de vloer en daarnaast is het genoemde ding dat ik niet thuis geweest zou zijn een regelrechte leugen. Het is simpelweg weer de opdringerigheid van dit bedrijf waar ik (ook weer simpelweg) de schijt van krijg. Opbokken met je opdringerigheid en je leugens. Bedrijven die op deze manier zaken willen doen, daar wil ik niks mee te maken hebben.


klok mannetje verzet tijd Donderdag 3 november 2022 - Tijd.
Tijd is relatief, maar ik heb er behoorlijk last van en ben niet de enige. Uiteraard heb ik het dan over het verzetten van de tijd naar in dit geval de wintertijd, maar of de klok nou een uur voor,- of achteruit gaat maakt voor mij persoonlijk niet uit: het is allebei klote. Het vreemde is dat ik met name door m'n werk eigenlijk geen ritme heb en er daarom juist geen last van zou moeten hebben, maar het tegendeel is dus helaas waar. Ik meende dat men op Europees niveau bezig zou zijn om te stoppen met het verzettem vam de klok, maar dat bleek zojuist een misvatting.

Men was daar in 2018 heel druk en ver mee om de boel af te schaffen, maar het uiteindelijk besluit werd toen bij de lidstaten neergelegd en op die manier staat het sinds december 2019 niet meer op de agenda. Een woordvoerder stelt zelfs dat het niet te zeggen is wanneer dit punt weer terug zal komen op de agenda, aangezien het land wat voorzitter is (op dit moment Slovenië) de agenda bepaalt. Wat mij betreft komt het er vandaag nog op en beslist de Raad direct dat het per direct afgeschaft wordt. Maar goed, voorlopig zal ik nog wel wat jaren elk half jaar een paar weken van slag zijn.


logo harre's tree removal Dinsdag 1 november 2022 - Investeren.
Soms spreek ik wel eens iemand en dan gaat het over het verwijderen van een boom en dat zoiets in een aantal gevallen best een kostbare aangelegenheid is. Dat is het in een aantal gevallen ook zeker, al kan het in het geval van dat het om een makkelijke klus gaat juist ook erg meevallen, maar het punt is dat veel mensen menen dat je wel even voor het hout een boom om komt zagen en zo werkt het simpelweg niet. Als het gaat om aantoonbaar kwaliteit en veiligheid te kunnen leveren moet ik bijvoorbeeld een aantal cursussen volgen en een certificering hebben en cursussen zijn over het algemeen al snel vrij prijzig. Daarnaast moet je natuurlijk spullen hebben om het werk zo effectief en veilig mogelijk uit te kunnen voeren en ook dat kost nu eenmaal geld, dus 'voor het hout' kom ik helemaal niks doen.

Met de gestegen energieprijzen zijn veel mensen over gegaan op het stoken van hout en de wet van vraag en aanbod zorgt er vervolgens voor dat ook die prijzen ineens sky high gaan. Een misvatting is dat je als zager dan voor het hout komt omdat het veel oplevert bij verkoop, maar dat valt nog te bezien. Ik kan het wel meenemen naar een opslag maar daar moet het op maat gezaagd worden, geklooft en dan moet het vervolgens nog minimaal 2 maar bij voorkeur 3 jaar liggen om het vochtpercentage laag genoeg te krijgen dat het daadwerkelijk stookhout is. Wat de prijs tegen die tijd doet is nu met geen mogelijkheid te zeggen, maar men denkt dat je er nu al rijk van kunt worden en dat is dus een behoorkijke misvatting. Goed, degenen die nu hout verkopen wat goedkoop is verkregen in de periode dat het echt helemaal niks opbracht... die zitten goed. Maar als die voorraad op is zitten ook zij met hetzelfde probleem.

Maar goed, naast alle investeringen die terug verdient moeten worden wil je er natuurlijk ook iets aan over houden, want je bent niet voor niks als zzp-er aan de slag gegaan en dan wil het (afhankelijk van wat de klant wil uiteraard) financieel inderdaad wel eens in de papieren gaan lopen. Maar goed... hoe meer iemand wil, hoe hoger de prijs en zo vreemd is dat in mijn beleving niet maar des te vreemder wordt het als iemand meent dat je voor een paar kuub hout wat kwalitatief totaal niet geschikt is als kachelhout wel bijvoorbeeld €5000,- gaat investeren om er dus vervolgens troep voor terug te krijgen en om het werk ook niet betaalt te krijgen. Ik wil bij klanten die het verwachten best uitleggen hoe ik aan een bedrag voor een klus kom en tot nu toe snappen ze dan wel waarom er een bepaald bedrag tegenover staat om zo'n klus uit te kunnen voeren en dan mag ik van mezelf gerust zeggen dat ik nergens de hoofdprijs vraag, maar werk doen wat geld kost... daar ga ik simpelweg niet aan beginnen.

Er zijn uiteraard hele goedkope alternatieven, want best veel mensen hebben een kettingzaag en kunnen daar redelijk tot goed mee overweg. Tref je iemand die voor een appel en een ei een klus veilig uit weet te voeren dan heb je geluk, maar gaat het tijdens de uitvoering ergens mis en moet er een verzekering aan te pas komen om de schade te dekken dan zijn er ineens heel veel mensen niet thuis waardoor het probleem wat er ligt alleen maar groter wordt en ik vraag me serieus af of je dat moet willen. Niet om reclame te maken voor mezelf en m'n collega-zagers, maar huur gewoon iemand in die weet waar hij mee bezig is en waar problemen opgelost worden als die er zijn. Voorkomen is beter dan genezen, zo simpel is het en dat daar een bedrag tegenover staat lijkt me met de bovenstaande uitleg gewoon best redelijk.