logo harre

Home
Blog
Breaking News
Xtra
Muziek
Drums
Bands
Werk
P. Daemen BV
AWS
Scania
Boom verwijderen?
Harre's Tree Removal
Algemeen
Video's
Links
Contact
Contact


Harre op Facebook

Harre op Youtube

logo breaking news


talen, landen Woensdag 29 november 2023 - Klimaattop.
Morgen begint in Dubai zo'n beetje de grootste klimaattop ooit en hoewel de achterliggende gedachte 100% goed zal zijn wringt de schoen niet eens een beetje, maar is die gewoon 26 maten te klein waardoor de voet die er in zit simpelweg afgeknepen wordt en afsterft. Waarom? Vanwege 2 cijfers. Om te beginnen is daar het aantal deelnemende landen namelijk 197(!) en dan is er ook nog het aantal deelnemers van (schrik niet) 70.000(!) personen. Het grootste passagiersvliegtuig van dit moment is de Boing 777. Daar kunnen 905 mensen in mee en enkel voor die top vliegen er dus bijna 80 van die dingen de wereld rond.

Maar je mag er vanuit gaan dat al deze deelnemers niet met een Triple Seven gaan vliegen maar allemaal met kleinere vliegtuigjes naar Dubai gaan, waardoor de vervuiling enkel exponentieel toeneemt. Ironisch, een ander woord heb ik er eigenlijk niet voor en dat is dan helemaal omdat er met zulke aantallen mensen gewoon geen zaken valt te doen. Ze moeten het met alle deelnemende landen over elke letter, punt en komma eens worden en als dat niet lukt is het betreffende verdrag van de baan en de kans van slagen is dus erg klein.

Buiten het praktische punt is het wat mij betreft belachelijk dat je in de huidige tijd zo veel mensen zo veel vervuiling laat veroorzaken en vervolgens stelt dat je afspraken moet maken om het klimaat te gaan redden. Of dat laatste überhaupt mogelijk is, daar wil ik ook nog wel een discussie over voeren maar dat is hier wellicht niet de plek maar het feit blijft dat minder mensen veel sneller en effectiever tot goede resultaten kunnen komen en als al die mensen dat dan gewoon vanuit huis of vanaf hun werkplek doen zoals vele anderen heb je al een knappe start gemaakt als het gaat om het redden van het klimaat. Punt.


muzieknoot Maandag 27 november 2023 - Dino Jelusick.
Steeds meer mensen leren deze van oorsprong Kroatische zanger kennen, maar in mijn beleving zijn het er nog te weinig dus zet ik hem in op Muzikale Maandag. Als soort van hoogtepunten kun je in zijn geval denken aan het winnen van het Junior Eurovisie Songfestival en en later aan zijn bijdrage in de vorm van eigen geschreven nummers binnen de band Animal Drive. Dat hij iets in zijn mars heeft bewijst het nummer van vandaag, want daar werken Joel Hoekstra (bekend als gitarist van Whitesnake) en Mike Portnoy (meest bekend als drummer van Dream Theatre) aan mee en die krijg je niet zomaar, lijkt me.

Dan denk je misschien dat Joel een Nederlander is en gezien z'n achternaam zou dat best kunnen, maar het gaat in dit geval om een Amerikaan en hoe ze aan Mike gekomen zijn als drummer weet ik niet, maar Dino en Joel hadden eerder al met elkaar samengewerkt binnen Trans-Siberian Orchestra. Hoe dan ook: Dino neemt niet alleen de zang, maar ook de bas en keyboards voor z'n rekening en dan hebben we daarnaast nog de eerder genoemde muzikanten en dan krijg je Jane.


logo harre's tree removal Zaterdag 25 november 2023 - Toppen.
Als ik het héél zwartwit ga bekijken kun je met bomen 2 dingen doen: verwijderen of gewoon laten staan. De tussenvorm in de zin van snoeien, toppen, kandelaberen en noem alles maar op is in principe niet goed voor een boom, al kunnen deze dingen er wel voor zorgen dat je wat langer plezier hebt van een boom die feitelijk te groot is voor de plek waar hij staat. Toppen, daar ging het vandaag over om exact die reden: te groot, overhangend en daarmee een risico dus besloot de eigenaar dat het beter zou zijn om een aantal bomen te toppen en ik mocht vandaag deze doen:

boom aan de rand van een perceel

Het werd een klusje in samenwerking met Buitenbeheer Klijmij en Anton was hier eigenlijk een soort van grondploeg. Die was nodig omdat een aantal takken afgevangen moesten worden en Anton zorgde er voor dat ze veilig naar de grond gingen en dat ik daarna de vanglijn weer terug kreeg. Tussendoor is hij dan bezig met het verwerken met wat er op de grond ligt tot er weer een nieuw stukje tak of stam klaar staat om afgevangen te worden en dan begint het feest weer van voren af aan. Je kunt je voorstellen dat er met onderstaande afmetingen best grote krachten vrij komen en het is dan belangrijk om iemand met ervaring op de grond te hebben.

dik deel van de stam wat ze hier nog een tak noemen

stamdelen verwerkt tot kachelhout

Al het hout wat beneden kwam is direct verwerkt tot kachelhout en wat daarvoor te klein was ging direct door de versnipperaar. Niet alleen de opdrachtgever zelf maar ook zijn zoon was daarbij actief en om eerlijk te zijn gaat zo'n samenwerking niet altijd goed, maar in dit geval verliep het erg prettig en schoten we met z'n allen hard op. Het punt is met regelmaat dat mensen mee willen helpen, maar dat er wat kennis en logica ontbreekt waardoor ze meer in de weg lopen dan dat er iets constructiefs gebeurt en dat is ondanks alle goede bedoelingen dan erg jammer.

Een aantal takken werd afgevangen omdat ze anders in de sloot cq bij de buurman zouden liggen en een aantal konden er zo vallen en was het een kwestie van opruimen. En ja, er staat best het één en ander omheen en uiteindelijk raak je altijd iets met een dikke tak die valt, maar aan het eind van de dag konden we gelukkig de conclusie trekken dat de schade minimaal was en daar was het eigenlijk ook allemaal wel om begonnen. De eigenaar is in dit geval iemand die snapt dat je dit soort mega grote takken niet schadevrij kunt laten vallen in een tuin vol beplanting en dat werkt ook weer erg prettig.

takken uit een boom zagen

Je kunt er uiteraard voor kiezen om echt álles af te vangen, maar dat duurt dan weer behoorlijk veel langer waardoor de prijs omhoog gaat en in het slechtste geval zou je een grote klus niet eens in een dag af krijgen waardoor je weer terug moet. Dat is dan natuurlijk niet anders, maar zoals vandaag liep het gewoon echt lekker. Het enige wat we niet helemaal mee hadden was het weer, want er waren een paar zonnige momenten zoals je aan de foto's kunt zien maar het grootste deel van de dag was er best wat bewolking en vanaf de middag waaide het ook behoorlijk.

de laatste tak verwijderen

Hier boven is er nog één tak te gaan, alleen ben ik vergeten om daarna nog een foto te maken van het eindresultaat en ook vergeten om de keurig verwerkte karren met stookhout op de gevoelige plaat vast te leggen. Maar goed, je kunt blijkbaar niet altijd 6 gooien en ik ga er vanuit dat je jezelf wel voor kunt stellen hoe de boom er nu bij staat. Het was een prachtige dag op deze manier, mede door de gastvrijheid van de opdrachtgever en de samenwerking met Anton. Eerst maar eens een poosje van m'n welverdiende rust genieten :)


politiek Donderdag 23 november 2023 - Holy fuck.
Eergisteren deed ik een oproep. Een oproep om te gaan wandelen met z'n allen en daarmee bedoelde ik dan uiteraard een uitgezette koers te volgen om te bouwen aan een land waarin verdraagzaamheid, omzien naar elkaar en geluk zo'n beetje de speerpunten zijn. Dat wandelen is niet gelukt. Het werd rennen, héél hard rennen met als uitkomst de inmiddels voor iedereen welbekende monsterzege van de PVV. Van alle stemmen is op het moment van dit schrijven 99.3% geteld en dan staat PVV aan kop met 37 zetels. Een goede 2e is GroenLinks/PvdA met 25, op de 3e plaats de VVD met 24 zetels en de hoogste nieuwe binnenkomer is de partij van Pieter Omtzicht (NSC) die van nul naar 20 zetels zal gaan.

Hier en daar kan nog een verschuiving plaatsvinden, maar dit is zo'n beetje wel de uitslag. Een uitslag die ik niet verwacht had en volgens mij eigenlijk niemand verwachtte. De onvrede in Nederland is groot, maar dat de kiezer zo massaal aan zou geven het politieke klimaat kots beu te zijn is ongekend. Persoonlijk denk ik (en ik lees dat hier en daar ook wel terug van anderen die er wel verstand van hebben) dat veel mensen niet persé PVV hebben gestemd vanwege de standpunten, maar meer om aan te geven dat ze het huidige beleid zat zijn en ik begrijp dat volkomen. De politiek is stuk, leugenachtige wezens regeren en het systeem waarin wij leven deugt voor geen meter. Dan wil je iets anders, punt en het enige alternatief is dan wel zo'n beetje de PVV.

Of alles nu goed komt met Geert aan het hoofd betwijfel ik en ze moeten sowieso natuurlijk nog beginnen met de formatie. Dat is een traject waar het in mijn beleving in een uur al zo mis kan gaan dat de volgende verkiezingen alweer aangekondigd zullen worden. Bij wijze van spreken dan natuurlijk, want ik ga er vanuit dat de betrokken partijen niet alleen zichzelf maar ook de ander serieus nemen en daadwerkelijk een goede poging gaan doen om een regeerakkoord op te stellen waar uiteindelijk iedereen beter van wordt en niet alleen een klein groepje.

Rechts viert feest en links huilt, daar komt het op neer. Er zijn zelfs al demonstraties aangekondigd tegen de verkiezingsuitslag en dan ben je in mijn beleving echt een huilstruik. Als je eigen ideeën en partij het maar goed doen werd er hard geroepen dat dit het democratisch systeem is waarin we leven en dat degenen die de gekozen richting niet zo tof vonden zich er maar bij neer moesten leggen, maar zodra het allemaal niet zo naar de zin is komt de klaagzang al snel op gang. Om te kotsen, want ook dit is het democratisch systeem waarin wij leven. De één gaat een paar dagen op een snelweg zitten om iets te bereiken, de ander gaat naar de stembus. Beiden volgens het systeem en beiden bereiken iets, dus accepteer nou gewoon dat niet iedereen het altijd met je eens is.

Uiteindelijk denk ik dat de soep een stuk minder heet gegeten zal worden dan hoe hij is opgediend en zullen partijen best tot elkaar kunnen komen. Ik schreef het eerder al: wil je er met z'n allen iets van maken of enkel je eigen idealen doordrukken? In dat laatste geval klapt de boel en heeft er niemand iets. Voor het geval partijen van de onderhandelingstafel weglopen en er geen akkoord komt en er weer nieuwe verkiezingen komen zal ik een kleine voorspelling doen: de PVV wordt dan nóg veel groter, om de eenvoudige reden dat mensen dan helemaal uit een vorm van teleurstelling gaan stemmen. Dus tja, wellicht op naar 76 zetels en dan gewoon niemand er bij nodig hebben? Wie zal het zeggen. Voorlopig chill blijven, kijken hoe de boel zich gaat ontwikkelen en dan zien we vanaf daar wel weer verder. Dat lijkt me een best goed plan...


verkiezingen, stemmen Dinsdag 21 november 2023 - Vooravond.
Aan de vooravond van de verkiezingen van 2023 voel ik mezelf niet zeker om de eenvoudige reden dat er feitelijk geen enkele partij is die in mijn beleving een 100% goed verkiezingsprogramma heeft wat ze ook daadwerkelijk na zouden kunnen komen én waar de leden ook daadwerkelijk te vertrouwen zijn. Wat de plannen zijn is belangrijk, maar eerlijkheid en transparantie is in de politieke wereld waarin we nu leven misschien nog wel belangrijker. Het ene schandaal stapelt zich op het andere, ministers wuiven de verantwoordelijkheid die ze hebben gewoon af en gaan door alsof er niks aan de hand is. Ja, daar wil ik best een voorbeeldje bij noemen en dat is in dit geval Hugo de Jonge.

Tijdens de Coronacrisis stapelde hij de ene blunder op de andere, maar op het moment dat er achteraf een onderzoek plaats moet gaan vinden zit hij door verkiezingen inmiddels als minister op een andere post en stelt dan vrolijk dat het niet zijn verantwoordelijkheid is. Hoe belachelijk is dat? Ik kan dus als chauffeur betrokken raken bij een ongeval met dodelijke afloop waarbij een rechter mij als beroepschauffeur dood door schuld kan verwijten. De stelling is dan dat je als beroepschauffeur beter had moeten weten en het ongeluk dus had kunnen voorkomen. Let wel: degene met enkel een B rijbewijs komt er op een veel lichtere manier vanaf.

Maar na dat ongeval stop ik met rijden en ga in een lokale supermarkt werken als vakkenvuller. Qua uurloon maakt dat straks niet zo veel meer uit als het minimum loon naar 16 euro gaat, dus best een goeie stap en tijdens de rechtszaak wuif ik vervolgens alle verantwoording weg omdat ik geen beroepschauffeur meer ben. Serieus, ik kom er nooit mee weg op deze manier maar iemand als minister De Jonge blijkbaar wel. Noem dan nog even tussendoor de mondkapjesdeal waar door iemand miljoenen aan is verdiend en uiteraard het toeslagenschandaal en dan heb je de politieke puinhoop feitelijk nog lang niet compleet maar wel een beeld van hoe het is en dan hopelijk daarbij het besef dat het anders moet.

Eigenlijk zouden politici na (vervroegde) verkiezingen gewoon niet meer terug mogen komen. Iedereen vertrekt van zijn of haar post, de burgers stemmen op een partij in plaats van op een persoon en vervolgens komt daar een uitslag uit die bepaalt welke partij de grootste is en pas daarna worden alle functies weer ingevuld door nieuwe(!) mensen. Je voorkomt daarmee simpel en effectief dat iemand die er een puinhoop van heeft gemaakt vervolgens doodleuk op een andere post terug komt, want om dat voorbeeld van Hugo nog even aan te halen: een schoolmeester die ineens verstand heeft van een gezondheidszaken en dan ook nog van een epidemie, die van die post wordt weggestuurd vanwege de ene blunder na de andere heeft een paar dagen later ineens alle verstand van huisvesting? Zet mensen op een post die daadwerkelijk de kennis hebben en dan ook daadwerkelijk de verantwoording kunnen en willen nemen.

Maar goed, met het huidige democratisch systeem is sowieso van alles mis waardoor je het met recht het meest fascistische systeem kunt noemen wat er maar bestaat. Binnen het systeem zijn er simpelweg altijd mensen die onderdrukt worden, terwijl de 'winnaars' roepen dat ze gewonnen hebben door de vrijheid die we met z'n allen hebben. Een vrijheid die feitelijk erg beperkt is maar die winnaars niet willen zien en zich vervolgens verschuilen achter onze democratie met de vraag of het communisme dan beter is en of je dat wilt, of nog erger: dat ze met de opmerking komen dat je dan zelf maar een systeem moet bedenken waarin iedereen gelukkig is.

We hebben nu te maken met partijen die het in hun uppie zeker niet redden en daarom maar bij elkaar gekropen zijn en dan heb ik het uiteraard over de combinatie van GroenLinks en PvdA. Een clubje wat Frans Timmermans uit de EU terug heeft laten komen om hem vervolgens vooruit te schuiven als kandidaat voor het premierschap. Echt, wat een miskleun zou het zijn als deze man aan het hoofd van onze regering komt te staan. De man die afgelopen week nog in een live tv programma een vrouw vertelde dat er met een jaar of 5 toch echt wel verbetering in haar situatie zal komen. De vrouw is chronisch ziek, tikt 385 euro aan eigen risico af en kan dat simpelweg niet betalen.

En dan komt er een kabouter die sowieso al 15.000 euro wachtgeld krijgt per maand aan die vrouw vertellen dat het over een jaar of 5 misschien wel opgelost is? Kijk, je zou kunnen denken dat Franske nog best gewerkt heeft voor zijn salaris en vergoedingen en dat het allemaal volgens de regels gaat en je daar dus niets van mag zeggen of vinden, maar hoe erg ben je het contact met de burger kwijt als je zoiets doodleuk stelt? Met een jaar of 5 zit die vrouw al die tijd in een bodemloze put waar ze nooit meer uit komt, terwijl hij zelf met z'n riante salaris helemaal niks tekort komt. De binding met het volk, degenen waar ze het als politici voor doen is in veel gevallen compleet verdwenen, al is het misschien een beetje afhankelijk van een definitie hier en daar.

franske doet het voor de burgers

Alle gekheid op een stokje: het valt toch echt niet mee om binnen het huidige politieke systeem een partij te vinden waar je het op zo'n manier mee eens bent dat ze jou mogen vertegenwoordigen en dus namens jou mogen beslissen over van alles en nog wat? Elke partij heeft ergens wel een punt waar je jezelf (goed) in kunt vinden, maar tegelijk heeft dezelfde partij punten waar je nekharen van overeind gaan staan of zelfs punten die op dit moment helemaal niet mogelijk zijn omdat ze in strijd zijn met de grondwet. Niet dat die niet gewijzigd kan worden, maar het gaat even over het idee.

Wat ik graag zou zien is een land waarin mensen naar elkaar omzien en gelukkig zijn. Een land waarin iedereen financieel voldoende heeft om rond te komen, want ook nu zitten er weer mensen met een jas aan in huis omdat ze de verwarming niet aan kunnen doen, terwijl een warm huis in mijn beleving toch onder de eerste levensbehoeften valt. Om te realiseren wat ik persoonlijk wil moet zo'n beetje alles op de schop. Qua economie, qua politiek, qua regelgeving... zo'n beetje alles omdat we in mijn beleving in een systeem zitten wat niet deugt en zolang je daar in de basis niks aan doet zijn fundamentele veranderingen eenvoudigweg niet door te voeren.

Wat men nu doet om die systemen te willen behouden is pleisters plakken. Heel veel pleisters plakken, eventueel pleister over pleister maar we blijven plakken omdat we geloven in ons huidige systeem en zolang je dat blijft doen zal er nooit een échte kentering plaatsvinden. Ga ik stemmen? Jazeker en dat doe ik net als iedereen op een partij die voor m'n gevoel het meest in de buurt komt bij mijn idealen. Mensen die buiten het huidige systeem om durven denken en waar vervolgens de halve wereld over valt omdat het volgens hen niet mogelijk is. Je moet het willen. Waar een wil is, is een weg, dus laten we met z'n allen gaan wandelen over die weg in plaats van blijven morren over van alles wat niet mogelijk zou zijn. Ik wens iedereen voor morgen alvast veel wijsheid. En eh... wandelse!


muzieknoot Maandag 20 november 2023 - Robert Jon & The Wreck.
Muzikale Maandag en ik heb weer iets gevonden wat recht doet aan dit item. In mei dit jaar was de band nog in Nederland wat ze aandeden tijdens een Europese tour, maar erg weinig mensen kennen Robert Jon & The Wreck. Dat is in mijn beleving erg jammer, dus wil ik daar vandaag op m'n eigen manier verandering in aanbrengen. Ik vind de blues / southern rock in ieder geval te gek, dus check Shine a light on me brother en als je dat bevalt dan is er hier nog de live registratie van hun optreden tijdens het Burg Herzberg festival.


opmerkelijk Zondag 19 november 2023 - Sinterklaas.
Gisteren was weer de dag dat menig kinderhart sneller ging kloppen: de Sint kwam weer aan in het land. Dat betekent kadootjes, snoepjes, december en daarmee een maand met warmte en gezelligheid. Tenminste, dat is de bedoeling want er zijn altijd mensen die zoiets voor een ander willen verpesten en ook dit jaar was dat weer niet anders. Aanhangers van KOZP (Kick Out Zwarte Piet) moesten zo nodig weer provocerend bij een intocht hun bek open trekken en daar tegenover stonden dan weer lui die gekleed áls Zwarte Piet net zo provocerend bezig waren. En als je dan even oplet: er staat GEEN ENKEL KIND tussen.

Die hebben het namelijk te druk met spannende dingen als de intocht. Die denken niet na over hoe je een ander dwars kunt zitten, want dat is in mijn beleving het enige wat deze mensen die zich 'volwassen' menen te noemen doen. Rot op, doe normaal en dan ook echt allemáál. Elk excuus is voor alle partijen al gebruikt om tóch actie te voeren en hoe fucked up is dat als je het onderstaande nou eens even écht op je in laat werken. Hint: als je na het bekijken van de afbeelding alsnog de hier boven omschreven houding goedkeurt en meent in gesprek te moeten gaan over je eigen idealen en waarom die de juiste zijn, dan weet je in welke categorie je valt. Punt.

not an asshole


snelweg Vrijdag 17 november 2023 - Gerommel.
Het verkeer is er niet makkelijker op geworden, maar in een aantal gevallen ook niet leuker. Ik heb het over het algemeen prima naar m'n zin met m'n werk, maar soms ben ik echt doodmoe van het aanpassen aan anderen. Dat ben je op sommige dagen continu aan het doen om ongevallen te voorkomen en of sommige mensen nou in de categorie verkeersthufters vallen of onder de noemer onnozelen zonder inzicht weet ik niet, maar zie jezelf en daarmee anderen maar weer te redden. Mensen lijken niet in de gaten te hebben dat je met 40.000 kilo net iets meer tijd en ruimte nodig hebt dan met de gemiddelde auto, of ze zijn heel goed in het doen alsof ze het niet in de gaten hebben en doen dingen dus feitelijk bewust.

In het geval van vandaag twijfel ik nog steeds. De situatie is in Breda waar je een uitvoegstrook hebt van 175 meter, maar het was er in de avondspits een beetje druk. Tref je dan iemand die zich simpelweg vergist en vervolgens onnozel gedrag gaat vertonen, of tref je hier de verkeershufter die het rijtje voorbij hobbelt en zich vervolgens met alle geweld nog naar de uitvoegstrook werkt? Ik ben bang dat er maar één is die daar het antwoord op weet en dat is de bestuurder zelf. Overigens zit op elke dashcam een groothoeklens waarbij dingen verder weg lijken dan ze in werkelijkheid zijn, dus kun je nagaan hoe krap het hier was.


logo stihl Dinsdag 14 november 2023 - Pensioen.
Het is klaar en ik ben er eigenlijk een klein beetje verdrietig van. In 2016 kocht ik deze MS180 van Stihl, een simpel consumentenzaagje om wat kachelhout mee te zagen. Ik zaagde er alles mee wat ik maar voor me kreeg, inclusief de bomen die voor een dergelijke zaag eigenlijk gewoon te groot zijn, maar samen kregen we elke klus geklaard. Nu ik 7 jaar later en honderden, echt honderden draai-uren verder even stil sta en terug kijk stond dit dingetje feitelijk aan de start van wat nu m'n eigen bedrijfje is.

stihl ms 180 drogend

De MS193T kwam er bij, de grote MS500i en later de MS261 die eigenlijk al een beetje als vervanger van deze MS180 moest dienen. Ik geef toe dat ik in die zin een sentimentele ouwe zak ben, maar omdat een complete revisie alleen aan onderdelen al duurder is dan een nieuwe en ik m'n uren dan niet eens mee tel heb ik besloten dat hij met pensioen gaat.

stihl ms 180 voor de kachel drogen

Hij krijgt een mooi plekje hier in huis en zal ter zijner tijd nog voor wat onderdelen gaan zorgen omdat het tandwiel, de ketting en het zaagblad zo goed als nieuw zijn. Ik ben er immers al een tijdje mee aan het rommelen omdat hij niet helemaal lekker liep en afgelopen weekend bleek dan uiteindelijk waarom. Z'n tijd zit er gewoon op, dus de genoemde onderdelen zullen nog worden gebruikt en verder blijft hij uit sentimentele waarde gewoon lekker hier staan.

stihl ms 180 met pensioen


muzieknoot Maandag 13 november 2023 - Lenny Kravitz.
Pink van vorige week deed me aan Lenny Kravitz denken. Muzikaal is er geen enkel vergelijk, maar Pink kwam op Muzikale Maandag nooit eerder voorbij en ook een artiest als Lenny Kravitz niet. Waarschijnlijk omdat zijn hits als bijvoorbeeld Always on the run en Are you gonna go my way simpelweg te veel voor de hand liggen. Ik probeer bij dit item iets onbekends te plaatsen of in ieder geval iets wat minder bekend is en als het dan wel bekend is doe ik een poging om een alternatieve versie te plaatsen die in mijn beleving beter is dan het origineel.

Maar goed, hoe dan ook: Lenny heeft het tot vandaag nooit gehaald om in deze lijst voor te komen en daar ga ik verandering in aanbrengen. Niet met de eerder genoemde hits maar met het nummer wat inmiddels 9 jaar geleden uit kwam en eigenlijk wat mij betreft toen direct al in de lijst van Het Foute Uur of iets vergelijkbaars kon. Ik heb het in dit geval over The Chamber.


terugblik Zondag 12 november 2023 - Terugblik.
Het was afgelopen week niet het moment om updates online te slingeren, dus maak ik vandaag maar even een korte samenvatting. Die van de werkweek met de vrachtwagen, daar kan ik kort over zijn: het was in allerlei opzichten een prachtige week. Niks te gek, maar wel leuk aan de uren en ook qua gereden afstanden was het een goede week en daar kan in mijn beleving iedereen dan met een goed gevoel op terug kijken. Vreemd eigenlijk, want ik heb er soms weken bij waarin er niet al te veel te doen is, maar nu de hele wereld lijkt te klagen dat er niks te doen is heb ik ineens in alle opzichten erg leuk werk. Wat mij betreft komende week weer zoiets :)

Ik spring voor de rest van de week om te beginnen even terug naar afgelopen woensdag, want toen hadden ze bij Welkoop een actie en dat ging in dit geval over een extra koopavond voor mensen met een klantenpas en waarbij ze 20% korting gaven op zo'n beetje alles. Vorig jaar ben ik ook eens naar zo'n avond geweest en ik voelde me daar letterlijk doodongelukkig. Het kwam op mij over als een Amerikaanse Black Friday waar mensen elkaar verdrongen voor stellingen en aan het hamsteren waren geslagen alsof de dag er na niet meer bestond. In de mail die ik kreeg als uitnodiging voor deze avond stond dat dezelfde korting ook zou gelden in de webshop en dat gaf gedeeltelijk wat verlichting, want dan hoefde ik in ieder geval niet de drukte in. Het nadeel daarvan, zo bedacht ik me, is dan wel dat de omzet naar de landelijke keten gaat en niet naar de lokale winkel waar een team zich een jaar rond uit de naad werkt voor me.

Goed, dat laatste is wat overdreven gesteld natuurlijk maar feit blijft dat ik er regelmatig kom en dat het personeel er altijd bijzonder vriendelijk en servicegericht is. Als je me een beetje kent dan weet je dat ik juist die dingen erg op prijs stel en dat weerhield me dan ook om in de webshop te bestellen. Toch deed ik een poging en toen bleek dat je niet zoals meestal direct af moest rekenen, maar dat je ook kon kiezen voor afhalen in de winkel en daar dan ook te betalen. Goud, want dat is eigenlijk wat ik wilde en ik zou een bestelling sowieso afhalen in plaats van laten bezorgen dus was er zonder iets te hoeven doen ineens weer een probleem de wereld uit. Ik bedoel, 20% korting is toch iets wat je feitelijk niet wilt laten lopen en zo maakte ik zowel een privé als zakelijke bestelling rond om die vervolgens een paar dagen later in een heerlijk rustige winkel op te halen.

Gisteren was voor een zaterdag eigenlijk best druk, want de dag begon met een ritje naar het Brabants Bosje om daar een boom te verwijderen. Ik weet niet of je de video van vorige week zaterdag bekeken hebt, maar tijdens het rondje door het bos was ik een den tegen gekomen die stiekem toch wel érg snel slecht geworden was. Op zich niet zo'n probleem, ware het niet dat hij langs een pad van Staatsbosbeheer staat en dat daar per week echt héél veel recreanten passeren. Als die boom op dat pad ligt dan is dat niet zo'n probleem en lopen of fietsen ze er maar omheen, maar je wil niet dat zoiets naar beneden komt en dat er iemand onder komt. Om aan te geven waar het om gaat heb ik de onderstaande stills van de video gemaakt, dus vandaar dat de kwaliteit van de "foto's" niet zo best is.

dode aangevreten grove den in bos

gaatjes in dode grove den

Zo'n dode boom gaat op redelijk korte termijn uit zichzelf om, dat is gegarandeerd dus hebben we er voor gekozen om hem in te zagen en vervolgens met behulp van een lijn en het kleine liertje tussen 2 bomen door het bos in te laten vallen. Daar is de boom ontdaan van de takken die er nog aan zaten, is het stamhout verwerkt tot kachelhout voor de lange voorraad van vrienden en zo zijn er op een leuke manier weer meerdere mensen blij. Ik had voor dit klusje uit een soort van sentimentele overweging de oude MS180 meegebracht en dat is in principe de kettingzaag waar alles mee begonnen is. Het punt is dat die denk ik aan het einde van z'n termijn zit, want ik ben er al een tijdje mee aan het rommelen maar hij krijgt steeds minder vermogen en door de dode grove den kwam hij maar amper heen waardoor ik er uiteindelijk voor koos om hem toch maar met een andere zaag te doen. Ik heb besloten nog 1 poging te doen hem weer écht goed lopend te krijgen en als dat niet lukt maak ik hem 100% schoon en zet ik hem hier op de schoorsteenmantel. Gezien het punt dat het om een consumentenzaag gaat en niet om een professionele machine en dat hij in 6 jaar tijd echt wel héél veel draai-uren heeft gemaakt zal het me niet verbazen als er iets met de cilinder of het carter is waardoor repareren altijd een optie is, maar dat het financieel dan slimmer is om een nieuwe te kopen. Maar goed, eerst de boel maar eens open maken en kijken of ik iets kan ontdekken en dan zie ik vanaf daar wel weer verder, al zou ik het echt érg jammer vinden als hij definitief met pensioen zou moeten.

Eenmaal terug uit het Brabants Bosje en de aanhanger leeg heb ik als onderdeel van een zaagklus nog even een paar vervelend hangende takken boven een speelweide bij een gezinshuis verwijderd. Er stond een conifeer onder die eerst verwijderd moest worden, maar dat had een vriend van me al gedaan. Het klimwerk en de takken laten vallen was daardoor nog het enige wat gedaan moest worden en dat verliep erg soepel, dus heb ik nog wat mee opgeruimd en daarna was het de hoogste tijd om naar huis te gaan en bij vrienden een hapje te gaan eten. Paella stond daar op het menu, dus dat was dubbel en dwars genieten en nog erg gezellig ook. En tja... na een hele dag niet thuis werd ik vanmorgen voor het eerst weer eens wakker in 14 graden, dus vond ik het er de hoogste tijd voor:

net aangestoken houtkachel


muzieknoot Maandag 6 november 2023 - Pink.
Zit ik vorige week bij Muzikale Maandag te roepen dat ik Pink zo te gek vind als artiest zijnde, maar toen ik zat te kijken bleek dat ik er nog nooit iets van online gezet heb. Daar schaam ik me dan toch een beetje voor, dus vandaag ga ik daar verandering in aanbrengen. En wat voor een verandering! Als muzikant schrijft ze in combinatie met een producer super goede nummers, maar Pink live is weer een totaal ander hoofdstuk. De show die ze daar opzet is in mijn beleving geweldig, er gebeurt echt van alles op het podium en ze doet alle stunts die in een show voor komen helemaal zelf.

Dat gaat ook wel eens mis, maar daar laat ze zich niet door uit het veld slaan en over dergelijke missers wil ik het vandaag ook helemaal niet hebben omdat die niks met het muzikale deel van de show te maken hebben. Waar ik het wel over wil hebben is de Funhouse Tour die ze in 2009 deed ter gelegenheid van het gelijknamige album. Daar kwam volgens mij een DVD van uit en een live album, maar hoe dan ook... van die DVD moet je de live versie van Get the party started wat mij betreft echt gezien hebben.

Normaal link ik altijd naar Youtube, maar de versie die ik zocht is daar niet te vinden en vandaar dat hij deze keer van Daily Motion komt. Je moet daarom mogelijk in het scherm even op een tekentje klikken waar 'dempen opheffen' bij staat omdat deze site standaard het geluid bij het opstarten van een video uit heeft staan. Maar goed, genoeg gebabbel. Check de live versie inclusief de beelden van haar show hier en geniet. Ik vind deze aparte versie echt een feestje!


onderhoud bos Zaterdag 4 november 2023 - Najaar.
Sinds het mega onderhoud wat startte in 2018 en in 2019 werd afgerond blijf ik terug komen in wat ik zelf het Brabants Bosje noem. Een plek waar ik terecht kwam nadat de eigenaar een advertentie had geplaatst op Marktplaats waarin hij aangaf op zoek te zijn naar iemand die het perceel eens een goede opknapbeurt kon geven. Dat is gebeurt, maar ik vond het gevoelsmatig gewoon zonde om het daar bij te laten en de boel weer de boel te laten, dus ging ik er op m'n gemakje verder. Hout kwam er de eerste jaren nauwelijks nog uit, maar het ging meer om het onderhouden van het perceel en dan met name de randen.

Ik vind de eigenaar een man met een mooie instelling. Het stukje bos is voor hem een erfstuk en hij doet er verder niks mee, maar toch heeft het waarde en op één of andere manier voelt het ook altijd erg goed om daar bezig te zijn. Het is een stukje ontspanning eigenlijk en inmiddels zit ik op een schema dat ik er 3 keer per jaar heen ga voor klein onderhoud. De eerste keer is vlak voor het broedseizoen, de tweede keer vlak na datzelfde broedseizoen en dan nog een keer in het najaar. Mocht dan blijken dat er toch grote dingen gedaan moeten worden zoals we aan het begin van dit jaar hebben gedaan, dan komt dat er uiteraard nog bij maar in principe is het enkel onderhoud.

Veiligheid, daar draait het in het kort om en dat is ook de enige reden dat ik er bomen weg haal. Ze moeten een risico vormen voor hun omgeving en anders blijven ze gewoon staan tot ze van ouderdom sterven, de kringloop van het leven vol maken en ook daarna nog voor hun omgeving zorgen als voedsel en huisvesting voor allerlei vogels en insecten. Het is eigenlijk onmogelijk om uit te leggen hoe het voelt om met zoiets bezig te zijn en al helemaal niet aan mensen die me door m'n werk als zager enkel als destructieve man zien die van alles kapot maakt. Maar goed, onderhoud... daar was het vandaag dus even tijd voor en als het je interesseert dan heb ik hier een video staan waarin ik je meeneem op een korte wandeling door een deel van het bos.

Het onderhoud voor deze keer bestond uit een boom weghalen en het verwijderen van heel veel Amerikaanse Vogelkers. Daar had ik eigenlijk de bosmaaier voor mee moeten nemen, maar ja... daar had ik niet aan gedacht dus werd het rommelen met de kettingzaag. Buiten die Amerikaanse Vogelkers komen er hier en daar dingen op waar ik me van afvraag waar ze vandaan komen. Het bos is natuur en er groeit wat er groeit zonder al te veel bemoeienis van de mens, maar neem nou bijvoorbeeld deze:

jonge douglas spar

Allemaal onder voorbehoud want ik ben geen soortenkenner, maar volgens mij gaat het hier om een jonge douglas spar. Prima dat hij er staat en ik laat hem ook bewust staan in de hoop dat hij volwassen zal worden, maar hoe het ding er komt is me een raadsel aangezien er in de directe omgeving niet zulke bomen staan. Ook mooi en voorheen er niet te vinden:

stekel varen

brede stekel varen

Deze varen is als het goed is de brede stekel varen en varens komen natuurlijk in allerlei varianten voor en dan met name in bossen, dus op zich is het niet zo gek om deze hier aan te treffen, maar toch is het zo'n wonderlijk ding wat uit het niks komt en zoiets heeft van: "Maakt me niet zo uit wat jullie er van vinden, ik ga hier wonen." en dat is wat ons betreft helemaal prima. Laat maar groeien dan groen, al is het dan wel weer typisch dat hij maar op één deel van het perceel groeit en verder totaal niet. Wat ik ook een bijzondere vond is deze:

wilde lijsterbes

Ik ben volgens mij niet zo'n held als het gaat om duidelijke foto's maken en het jaargetijde maakt het ook allemaal niet makkelijker, maar als het goed is gaat het hier om een wilde lijsterbes. Die kan natuurlijk prima uitgepoept zijn door een vogel en daar ter plekke zijn gaan groeien, maar ook van deze lijsterbes staan er in de directe omgeving geen. En uiteraard krijgt ook deze een kans om volwassen te worden. Wat er al wel langer staat is de Japanse tamme kastanje en die strooit op dit moment heel lustig met haar vruchten in het rond:

vrucht japanse tamme kastanje

Veel zijn er open gemaakt en de kastanje is verdwenen, maar bij deze zat hij er nog in. Toen ik de kastanje vond zag ik ook deze paddenstoel en na een zoektocht lijkt dat om de gele aardappel bovist te gaan. Dat is dan volgens de geleerden van het internet meer een schimmel dan een paddenstoel, maar volgens mij zijn alle paddenstoelen zo'n beetje schimmels. Al kan het natuurlijk best zijn dat ik vroeger op school niet zo best heb opgelet en in dat geval m'n excuses.

gele aardappel bovist

Ook alvast m'n excuses voor de onderstaande foto, want ik vond het nogal afhankelijk van de hoek of de foto geslaagd was van deze paddenstoel of niet. Je zou bij het zien van de foto namelijk bijna officieel vast kunnen stellen dat paddenstoelen ook poepen, maar goed... of dat aan m'n brein ligt mag je in het midden laten :)

poepende gele aardappel bovist

Kortom, ik heb me vandaag weer bijzonder goed vermaakt in het bos en ben daarnaast ook nog nuttig bezig geweest. Wat stammetjes dood hout wat gevallen was meegenomen voor de houtvoorraad en op die manier kan m'n dag eigenlijk niet meer stuk. Ik zeg: hapje koken en avond vieren.


logo p daemen maasbree Donderdag 2 november 2023 - Jubileum.
Om eerlijk te zijn heb ik er totaal niet bij stil gestaan, maar uit herinneringen op Facebook bleek dat ik vandaag 30 jaar in dienst ben bij P. Daemen in Maasbree. Best een lange tijd, maar aan de andere kant is het hard gegaan en kan ik me de dag nog herinneren dat ik er op sollicitatie ging. Waldram Staal in Zaltbommel was uiteindelijk de klant waar ik vast voor zou gaan rijden en dat bevalt me nog altijd prima, al heeft het op zich hier en daar ook wel wat nadelen als je als eenling vanuit een transportbedrijf met auto en al wordt uitgeleend aan een klant.

Collega's zie ik zelden of nooit en een groot aantal kent wel m'n auto maar mij als persoon niet. Logisch, want de keren dat ik overdag even op de zaak langs ga zijn zij er natuurlijk niet dus zijn er weinig momenten om daadwerkelijk kennis te maken. Ook is iets als onderhoud en reparaties soms lastig, want ze hebben altijd nog wel een eigen garage waar ze indertijd toen ik bij Daemen begon alles zelf deden, maar ja... als je er niet komt kunnen ze ook niks aan je auto doen en op die manier was ik vaak zelf bezig de boel rijdend te houden.

Daf 1900, Waldram Staal
Een Daf 1900. De auto waar ik het werk mee begon die eerst open was en waar later pas de rolkap met zeilen op gemaakt werd.

Uiteraard zijn er ook voordelen, want wat ik hierboven omschreef als nadeel is voor een deel toch ook wel een voordeel. Ik hou er wel van om hier en daar wat te sleutelen en voor zover mogelijk dingen zelf op te lossen, dus bellen naar m'n werkgever dat ik probleem X had deed ik sowieso niet snel. Als het makkelijker en sneller is om zelf even de boel aan te pakken, dan doe je dat toch gewoon? Tenminste, in mijn beleving is dat best logisch. Een ander voordeel vind ik de vrijheid. Die is wel minder geworden in de zin van dat je door een planning aan de dag van vandaag altijd realtime te volgen bent, maar aan de andere kant is de opdracht simpel: laden in Oosterhout en doen wat de planning daar van je vraagt. Zolang ik me daar een weet te houden en m'n papierwinkel op orde heb waardoor elke minuut en elke gereden meter te verantwoorden is krijg ik nooit vragen en dat levert uiteindelijk vrijheid op.

Scania 94G, Waldram Staal
Deze Scania 94G was de eerste nieuwe die ik kreeg.

Vertrouwen vanuit m'n werkgever moet er zijn in de zin van dat ze me het beste eigenlijk totaal vergeten en... dat gebeurt soms ook letterlijk als er van een hele stapel kerstpakketten nog 1 over is en iedereen zich af vraagt van wie die dan nog moet zijn. Ik vond het zelf meer een compliment dan een ergernis, al kreeg ik achteraf toch allerlei verontschuldigingen. Van mijn kant uit moet er ook het vertrouwen zijn dat m'n werkgever zijn verplichtingen na komt, want ik kan die niet altijd controleren en om eerlijk te zijn heb ik daar ook totaal geen zin in. Als het nodig is dat je gaat controleren, dan is er in feite al een vorm van wantrouwen en ik vraag me serieus af of je dan wel op een plek zit waar je moet willen zijn.

Scania 94G, Ancofer Waldram Steelplates
Dezelfde Scania 94G, maar dan met de AWS zeilen.

In het werk veranderde er best wel wat. Ik ben erg blij met de planner die ik nu heb, maar er zijn er door de jaren heen verschillende voorbij gekomen waarbij ik met de één beter door een deur kon dan met de ander en er is er één geweest die ik het liefst met dezelfde deur op z'n hoofd had willen slaan. Ellende, niks anders dan ellende met die man maar goed... de aanhouder wint blijkbaar en ook die periode ging voorbij. Ook ging de periode van Waldram Staal voorbij toen de oprichter, naamgever en directeur stopte en het bedrijf samen ging met Ancofer uit Oosterhout. Een nieuw pand werd gezet en beide bedrijven gingen onder 1 dak verder onder de naam Ancofer Waldram Steelplates. Het is niet omdat ik juist voor dit bedrijf onderweg ben, maar het is binnen de staalwereld een toonaangevende speler met een goede strategie waar kwaliteit en service hoog in het vaandel staan en eerlijk is eerlijk: ook dat maakt het leuk om dagelijks voor dit bedrijf op pad te zijn.

Scania P380, Ancofer Waldram Steelplates
De Scania P380 was de 2e auto die ik nieuw kreeg, met als bijzonderheid de laadbak die breed kon en waar ik platen van 3 meter breed door mee kon vervoeren.

Door de jaren heen bleek P. Daemen een werkgever te zijn die duidelijk was met opdrachten en waar net als op andere plaatsen soms hard gewerkt moet worden, maar tegelijk is het een werkgever die achter me staat als er momenten zijn waarop het even mis gaat en ook dat is een reden waarom ik er nog steeds zit. Een andere belangrijke reden is de auto, want hoe je het ook went of keert: dagelijks met een auto kunnen werken waar je met plezier mee aan de slag gaat is geen hoofdzaak, maar wel belangrijk. De auto hier boven werd speciaal gebouwd en de opbouw (de laadbak) was ook een speciaal product. Die kan in de breedte uitgeschoven worden naar 3.10 meter breed waardoor ik platen van 3 meter handelsbreedte gewoon droog kan vervoeren.

Scania G370, Ancofer Waldram Steelplates
Deze Scania G70 was de 3e nieuwe die ik kreeg en op deze auto staat dezelfde laadbak als op de vorige.

Dezelfde laadbak staat ook op m'n huidige auto, al is de asconfiguratie zoals op de foto te zien is wel aangepast. Bij de eerste 4-asser was in de praktijk het gewicht vaak niet goed te verdelen waardoor er een overbelasting ontstond van de achterste 2 assen. Door de 2e as verder naar achteren te plaatsen is dit probleem opgevangen en heb ik eigenlijk zelden tot nooit meer last van een aslast die overschreden wordt. Gewoon zoals het hoort dus en ook daarin ben ik blij met een werkgever die mee denkt. Het levert bekeuringen op als je de boel niet voor elkaar hebt en in die zin is het natuurlijk ook een vorm van eigenbelang, maar ze doen wel hun best om het voor elkaar te hebben en daar ben ik erg blij mee. Dat ben ik overigens met deze auto sowieso, want het is echt een genot om hier mee rond te rijden.

Klanten komen en gaan, mensen bij klanten waar ik mee te maken heb komen en gaan en hier en daar komt er ook nog wel eens een overlijden aan te pas. Dat doet me dan vaak best wat, want uiteraard heb ik niet met iedereen bij alle klanten dezelfde band maar er zitten toch best veel mensen tussen waar ik het erg goed mee kan vinden en als zo iemand dan plotseling weg valt is het niet 'een klant' waar iemand weg valt maar daadwerkelijk een persoon die ik kende. Dat je elkaar persoonlijk leert kennen vind ik ook een voordeel. De vaste klantenkring zorgt er voor dat je als chauffeur overal blind de weg weet, weet bij wie je moet zijn, hoe laat er pauzes zijn, of er met een kraan of heftruck gelost wordt en hoe zwaar die maximaal kan tillen enz enz enz.

Het zijn die dingen die het werk uiteindelijk makkelijker maken in de praktische zin, maar zoals ik net al aangaf raakt het me dan vaak wel als er om wat voor reden dan ook iemand plotseling weg valt. Hoe dan ook blijft het mooi werk om mensen blij te maken met een kwalitatief goed product. Dat het met een auto kan waar ik het enorm mee naar m'n zin heb en een werkgever heb die achter me staat kan ik me enkel simpelweg gelukkig prijzen en ik hoop dit nog lang vol te kunnen en mogen houden. Op naar de volgende 30 jaar is misschien iets te veel van het goede, maar minimaal de helft zal er nog wel bij moeten.


update Woensdag 1 november 2023 - Speelbult.
Om eerst maar met een algemene mededeling te beginnen: ik heb de pagina van het bloembed alvast maar aangepast. Dat is misschien wat vroeg omdat 2024 nog lang niet aan de orde is, maar ik had de pagina toch al klaar dus kan ik hem net zo goed online zetten. Het verandert aan het verhaal niks, er is enkel een kleine wijziging in de opzet waardoor ik straks in het voorjaar van 2024 makkelijker foto's van dat jaar toe kan voegen, terwijl er een aparte pagina is voor 2024 en je daar niet steeds doorheen hoeft te scrollen. Als je heel nieuwsgierig bent kun je via het menu Xtra even kijken naar de laatste update van Bloembed.

Dan over tot de orde van de dag en dat is vandaag de speelbult. Dan hoor ik je bijna denken: "Speelbult?" en toch klopt het, want wie kan zich herinneren dat ik half mei dit jaar voor de hobby met de lier aan het rommelen ben geweest met een rioolbuis? Om je herinnering wat op te halen, dat zag er zo uit:

rioolbuis aan de lier

buis op de bult

Wie niet sterk is moet slim zijn en het was een kwestie van de lijn op de goede manier om de buis heen wikkelen zodat ik door te lier te bedienen de lijn eigenlijk af rolde en de buis dus de bult óp rolde. Iets wat met de hand nooit mogelijk zou zijn aangezien het dingetje stiekem toch ergens rond de 1800 kilo weegt, maar zoals je op de foto's van afgelopen mei kunt zien was dat prima gelukt. De update zit hem in deze foto:

speelbult met rioolbuis als basis

De speelbult is nog niet helemaal klaar, maar al wel zo ingericht dat de rioolbuis er helemaal in verwerkt zit en dat geeft toch al best een hele andere aanblik. Ik ben in ieder geval blij dat ik het resultaat ook nog even kan laten zien en binnenkort ga ik hier verder, maar dan met een nieuwe zaagklus. Er moet een dikke tak van een populier verwijderd worden en een paar bomen getopt, maar of ik daar ook daadwerkelijk foto's van kan maken is nog even de vraag. Komt tijd, komt raad, laat het eerst maar eens zover zijn.