logo harre

Home
Blog
Breaking News
Xtra
Muziek
Drums
Bands
Werk
P. Daemen BV
AWS
Scania
Boom verwijderen?
Harre's Tree Removal
Algemeen
Video's
Links
Contact
Contact


Harre op Facebook

Harre op Youtube

logo breaking news


muzieknoot Maandag 30 oktober 2023 - Marshmello.
Vandaag bij Muzikale Maandag iets moderns. Nog sterker... het is gloedje nieuw, toch kende ik het al en ik denk heel veel mensen met mij. De naam Marshmello zal je waarschijnlijk weinig of niks zeggen, maar het gaat hier om een samenwerking van deze artiest met Pink en Sting en het is die laatste waar de herkenning in zit. Het is eigenlijk gewoon een remix van zijn hit Fields of gold waar je eventueel hier het origineel kunt vinden.

Die remix is in mijn beleving briljant uitgevoerd door Marshmello en de zang van een artiest als Pink voegt in dit geval alleen maar toe. Ik heb weinig met de mens Pink zoals ze zich in de media presenteert, maar eigenlijk des te meer met de artiest want in die hoedanigheid is ze wat mij betreft geniaal. Al nieuwsgierig? Check Dreaming. Ik moet wel zeggen dat het nummer (zoals vaker) pas echt tot z'n recht komt bij het gebruik van een paar goede speakers. Ik zit dit te typen op m'n laptop en de standaard speakertjes die daar in zitten zorgen er voor dat het eigenlijk best wat beter kan klinken.


tijd Zaterdag 28 oktober 2023 - Wintertijd.
Het laatste weekend van oktober en omdat Nederland geen flikker onderneemt om iets aan het verzetten van de klok te doen blijven we met dit probleem zitten. Lekkere binnenkomer, toch? Maar ik meen het serieus, want het maakt me zwartwit niet uit of we de tijd aanhouden wat nu de zomertijd is of de wintertijd, zolang de boel maar hetzelfde blijft. Ik ben namelijk één van de vele mensen die er behoorlijk last van heeft, al wil ik dat nog wel een klein beetje nuanceren: bij het terug zetten van de klok heb ik er minder last van dan in het voorjaar wanneer de klok een uur vooruit gaat.

Dat is puur praktisch, want de komende weken heb ik om rond 17.00 uur honger en wordt het tijd om aan een hapje te gaan denken omdat het volgens m'n eigen klokje dan rond 18.00 uur is. Langzaam verschuift dat gevoel, maar gaat de klok vooruit en ben ik voor m'n gevoel toevallig een keer laat met het eten dan is het geen 19.00 uur dat m'n lijf begint te knorren, maar in de praktijk is het dan al 20.00 uur. Dan nog gaan koken, eten, de boel nog op moeten ruimen en dergelijke is natuurlijk iets wat veel mensen om die tijd nog doen, maar ik vind het veel te laat en heb dan het gevoel niks meer aan m'n avond te hebben.

Maar goed, laat de regering maar eens haast maken met het Europese voorstel waar men al sinds september 2018 mee bezig is. Elke keer is er wel een reden om het op de lange baan te schuiven, terwijl het feitelijk slechts een formaliteit is. Maar goed, dat komt dan natuurlijk van iemand die de omschakeling tussen zomer,- en wintertijd liever nog vandaag ziet verdwijnen dan morgen. Gezien de logheid van de EU vraag ik me af of ik het ooit nog mee ga maken dat de tijd niet meer verzet hoeft te worden.


tuin Vrijdag 27 oktober 2023 - Einde bed.
Dat is dan natuurlijk als in 'bloembed' en ik vind dat 27 oktober het einde daarvan genoemd mag worden. Er staan een paar bloeiers in die het nog steeds volhouden, maar de kracht is er letterlijk uit en het grootste deel ligt dan ook plat waardoor ik besloten heb dat het weekend waarin de wintertijd in gaat ook gelijk het officiële einde is van het bloembed. Het hele verslag kun je natuurlijk hier vinden, met als je helemaal onderaan de pagina kijkt de laatste update van vandaag. Volgend jaar weer een nieuwe poging!


winkel Woensdag 25 oktober 2023 - Winkels.
Als het om winkels gaat geef ik in de meeste gevallen de voorkeur aan een echte winkel boven een webwinkel, met als enige uitzondering de categorie gebruiksartikelen. In die categorie vallen voor mij bijvoorbeeld kettingen, vijlen, olie en dat soort dingen voor de kettingzaag en ook velwiggen wil ik nog wel eens online bestellen, maar de ouderwetse winkel heeft voor mijn gevoel gewoon voordelen. Service is er daar één van en daar valt ook het advies onder wat je kunt krijgen als je in de juiste winkel bent en de juiste persoon treft, want laten we eerlijk zijn: de ene winkel is de andere niet. En dan is er nog het verschil tussen de winkelketen en de zelfstandig ondernemer.

Tegenwoordig speelt de winkelketen over het algemeen in op gemak. Gemak voor de klant door een winkel met héél veel goedkope troep te hebben, daar komt het in veel gevallen op neer want als je kwaliteit wilt dan kom je uiteindelijk toch bij die zelfstandig ondernemer uit. Die heeft andere merken dan de keten en is met die merken en z'n service wat duurder, maar uiteindelijk ben je in dat soort winkels als klant het beste af. Tenminste, dat vind ik dan en ik kan daar een voorbeeld bij noemen: het keukentje wat hier in huis staat is oud. Ik schat zeker een jaar of 40, want ik zit er al bijna 30 jaar in en in die periode is er aan de keuken nooit iets gedaan. Het ding doet wat hij moet doen, dus ze hoeven voor mij echt niet te gaan renoveren, maar het gaat even over de leeftijd op zich. Die brengt gebreken met zich mee en ik had ineens een lekkage aan de sifon.

Het water gutste er uit en na een provisorische oplossing liepen er nog wat druppeltjes langs, maar die kon ik in een emmer makkelijk opvangen en achteraf bekeken zou het minimaal een week duren voor de emmer behoorlijk vol zou zijn. Maar goed, lekkage is lekkage en dat moet dus gerepareerd worden wat in dit geval neer komt op een volledig nieuw sifon. Dat klinkt misschien heftig, maar het zijn wat bochtjes aan elkaar en feitelijk is de diameter het enige waar je op moet letten. Ik kwam van m'n werk en koos (helaas) voor gemak: de bouwmarkt en in dit geval ging het om een niet nader te noemen grote winkelketen. Daar kon ik in eerste instantie niet vinden wat ik zocht en ook degene die me hielp kon me niet tot tevredenheid verder helpen. Zijn oplossing was om de diameter maar aan te passen, maar dat wil ik niet om de eenvoudige reden dat een kleinere diameter een grotere kans op verstopping geeft.

Uiteindelijk ben ik er ietwat gefrustreerd vertrokken en ben thuis online gaan zoeken naar een sifon met de afmetingen die ik nodig had. Daar kwamen recensies van mensen tevoorschijn die stuk voor stuk na een paar jaar lekkage hadden aan de sifon die ze bij de betreffende bouwmarkt gekocht hadden en ik was blij dat ik hem daar niet gekocht had. Al zoekend kwam ik uit bij een lokale winkel die van alles doet als het gaat om afvoeren, leidingen, dakbedekking en al dat soort dingen meer en laten die nou een kwalitatief beter sifon gewoon op voorraad hebben liggen die ook nog eens voldoet aan de maatvoering die ik nodig heb! Grote blij, dus daar naar toe waar een vriendelijke man me welkom heette en nadat ik hem vertelde over de leeftijd van de keuken en dat ik op zoek was naar een sifon wist hij wat ik nodig had.

M'n punt: bij de grote bouwmarkt koop je een sifon voor €10,- Die blijkt dan niet te passen en als je er voor kiest de maatvoering aan te passen blijkt volgens gebruikers dat de gekochte sifon na een paar jaar gaat lekken. Neem je de moeite om naar een winkel te gaan waar ze gespecialiseerd zijn in dit soort dingen en waar iemand rond loopt die er ook daadwerkelijk verstand van heeft, dan betaal je €17,- voor een kwalitatief beter sifon en alles bij elkaar is me dat de meerprijs van €7,- dubbel en dwars waard. Ik zeg hiermee niet dat je niet bij een grote bouwmarkt spullen moet gaan halen, maar wel dat je misschien eens rond kunt kijken of dingen niet op een andere plek ook te krijgen zijn en dan simpelweg kwalitatief beter zijn.

De lokale ondernemer die z'n best doet om kwaliteit te bieden moet je ook een boterham laten verdienen, want die winkelketens draaien toch wel door maar je moet immers ook ergens terecht kunnen als je iets beters wilt hebben dan wat de gemiddelde bouwmarkt in de aanbieding heeft. Kortom, het was weer een constructieve middag en dat bedoel ik dan niet alleen qua winkel die ik nu voor dit materiaal gevonden heb, maar ook qua herstelwerkzaamheden want alles is weer lekvrij en ik ben een blij mensch :)


muzieknoot Maandag 23 oktober 2023 - Thundermother.
In een jaar of 5 tijd kwamen deze meiden uit Zweden 2 keer eerder voorbij. Niet dat het allemaal zo werelds goed en strak is, maar wel goed genoeg om op diverse grote Europese festivals te spelen. Maar goed, live heb ik er dan ook wel weer een mening over maar omdat het hier om een studio-opname gaat zal ik die achterwege laten. Kort samengevat klinkt het gewoon lekker en dat is de reden om ze vandaag op Muzikale Maandag te vermelden met The road is ours.


logo harre's tree removal Zaterdag 21 oktober 2023 - Ook afgerond.
Vorige maand begon ik aan een klusje waar ik aan de hand van wat foto's dacht dat het in een dag wel afgerond kon worden, maar door 2 redenen ging dat helaas niet door. De eerste is in dit geval de temperatuur, want als die rond de 30 graden zit dan werk je simpelweg niet zo hard meer en de 2e reden is dat ik me simpelweg vergist had in de hoeveelheid boom die nog onder water lag. Om je geheugen wat op te frissen... het ging om deze 2 populieren stammen:

dikke populier in het water

Omdat ik indertijd spontaan een vrije dag had ben ik begonnen aan de klus, maar wat ander werk wat al vast stond en m'n vakantie zorgden er onder anderen voor dat het vandaag pas kon worden afgerond. De grootste hindernis was al genomen, dus op zich kon het geen kwaad dat het afronden even op zich liet wachten maar feitelijk zitten dit soort dingen me toch niet lekker. Ik begin ergens aan en ik wil dat vervolgens ook af maken, maar dat ging in dit geval dus niet.

overzicht van het werk: populier te water

Er werd door mensen geroepen dat je hier een kraan bij nodig zou hebben, maar die hebben wat mij betreft simpelweg ongelijk gekregen en het bewijs daarvoor heb ik inmiddels ook geleverd. Je kunt met een paar lieren, wat werklijnen en een dot creativiteit namelijk best hetzelfde bereiken als met een kraan. Het duurt alleen ietsje langer, maar is uiteindelijk wel een heel stuk goedkoper want een kraan met machinist huur je ook niet zomaar even in. Ik roep altijd dat er voor elk budget een oplossing is en blijf dat ook roepen. Je kunt een boom laten verwijderen zo duur maken als je zelf wilt want hoe minder werk, hoe lager de rekening uit zal vallen.

reststuk

wie niet sterk is moet slim zijn

Een boom om zagen en in stukjes op de grond leggen is de basis en afhankelijk van hoe en met name waar de boom staat kost het verwijderen dan een X bedrag. Wil je takken versnipperen om de snippers in je tuin te gebruiken, dan komt er bij dat bedrag wat bij. Wil je de stronk weg gefreesd hebben, dan kost dat weer wat meer. Wil je dat ik alles afvoer, dan komt er bij die basisprijs weer wat bij en zo kun je maar doorgaan tot het inhuren van hoogwerkers en kranen toe als dat nodig is, maar zoals ik al aangaf hangt aan alles een prijskaartje en is het dus aan de klant om voor een optie te kiezen die voor hem of haar past.

opgeruimd, alles klaar vanaf de kant

ook die aan de zijkant is weg

een ander gezicht dan de eerste foto

Ook hier hoef je dingen niet duurder te maken dan ze zijn om er uiteindelijk toch iets aan te verdienen en de klant er niet failliet aan gaat. Met name dat laatste komt nog wel eens voor als mensen links en rechts offertes aan gaan vragen en dat ze vervolgens schrikken van de prijzen. "Zo veel kan het niet kosten, zou je toch zeggen???" is nog wel eens een vraag die ik krijg met een enórm verbaasde toon er in. En tja, het is nu eenmaal zo dat het specialistisch werk is en dat er mensen zijn die daar misbruik van maken door bedragen te rekenen die soms echt van de gekke zijn. Aan de andere kant moet je ook reëel zijn en weten dat een grote boom die zo goed als onbereikbaar in een achtertuin staat niet voor 100 euro verwijderd kan worden.

De kosten zijn voor degene die zo'n klus aanneemt nu eenmaal erg groot en als er dan ook nog veel tijd mee gemoeid is kom je al snel op een bedrag uit wat de gemiddelde klant niet verwacht. Ik wil bedragen altijd best onderbouwen als een klant er naar vraagt, maar onderhandelen over een klus heeft geen zin want als het goedkoper zou kunnen dan zou ik je die prijs ook daadwerkelijk aanbieden. Ook zijn er nog steeds mensen die menen dat ik voor het hout kom zagen en het antwoord op die vraag is even kort als duidelijk: "Nee." Als je meent dat er anderen zijn die dat wel doen mag je van mij daar mee in zee gaan, maar niet klagen als zo iemand zonder enige vorm van kennis en/of ervaring aan de slag gaat en ook niet verzekerd blijkt te zijn in het geval dat er onverhoopt toch iets mis gaat.

En nu ik het er toch over heb: "Er hoeft geen rekening bij, hoor!" is wat mij betreft ook niet zo'n optie en het maakt qua prijs precies niks, nada, nul uit. Ik ben zakelijk namelijk niet btw-plichtig. Dat betekent dat ik geen btw terug krijg die op spullen zit die ik koop, maar ook dat ik geen btw mag rekenen bovenop het bedrag wat op de factuur staat. Kortom, m'n facturen zijn al zonder btw en het maakt dus niet uit of je wel of geen factuur wilt. Nog een reden dat ik als zakelijke dienstverlener juist heel graag een factuur verstuur is dat ik op die manier inkomsten kan verantwoorden en dus ook investeringen kan doen. Zonder inkomsten zijn er ook geen investeringen mogelijk en kan ik zelfs de kosten die ik maak niet eens verhalen. Waar betaal ik zakelijk gezien m'n brandstof, kettingolie, kettingen, onderhoud en reiskosten (om maar wat basisdingetjes te noemen) van als ik geen inkomsten heb?

Kortom, het is allemaal eigenlijk veel makkelijker dan het lijkt: voor werk wat verricht is krijg je een factuur die betaalt moet worden. Allerlei onderhandelingen en veronderstellingen veranderen daar wat mij betreft niet zo veel aan, al is het natuurlijk wel zo dat er genoeg ondernemers zijn die van zo'n gelegenheid juist érg graag gebruik maken. Dat kan en is wat mij betreft prima, want ik hoef dat immers niet te verantwoorden dus heeft het ook geen zin me daar druk om te maken. Eerlijke prijzen, goede afspraken en goed werk leveren. Daar draait het wat mij betreft in het kort om. Makkelijk toch? :)


muzieknoot Maandag 16 oktober 2023 - Rose Tattoo.
Kort samengevat: Australische rockband, opgericht in 1976, veel wissels van muzikanten en de meeste van de originele leden zijn inmiddels ook al overleden. Gestopt in 1987, in de jaren '90 hier en daar toch weer wat samen gespeeld en sinds ergens rond 2000 zijn ze weer officieel actief. Het nummer van vandaag komt van hun debuut album Rose Tattoo wat in 1978 uit kwam, maar ik pak de opnieuw opgenomen versie van het album Outlaws uit 2020 omdat daar een energie in zit die in mijn beleving zijn weerga niet kent en die energie kon ik vorig weekend goed gebruiken.

aardedonker in frankrijk

Bovenstaand is een zogenaamde 'still' van m'n dashcam toen ik vanuit Italië via Frankrijk onderweg was naar huis en de meest korte samenvatting is: donker. Het is er werkelijk aardedonker in de binnenlanden, want straatverlichting kennen ze niet (zelfs niet op kruisingen en rotondes) en ook het schijnsel van steden en dorpen was onderweg nergens te bekennen. Ik ben op een stuk van ruim 100 km 1 auto tegen gekomen en dat was het enige teken van leven.

Waarom dit verhaaltje tussendoor wat nog betrekking heeft op m'n vakantie? Omdat het juist de enorme energie in dit nummer was die me moeiteloos dit soort hindernissen liet nemen. Niet dat ik slaap had of me zelfs maar slaperig voelde, maar ik voel me op zo'n moment een soort van gedragen door de maan die aan de hemel schijnt en deze muziek uit de speakers waardoor het rijden meer een soort ontspanning dan inspanning wordt. Zet hem op 11 en check Nice boys (re-recorded).


digitaal Zondag 15 oktober 2023 - Foutmeldingen.
In het kort: Google maakt gebruik van zogenaamde 'crawlers'. Dat zijn programmaatjes die het internet af speuren naar websites om die te indexeren zodat ze tevoorschijn kunnen komen in de zoekresultaten van dit bedrijf. Dat gaat geheel automatisch en je merkt daar als eigenaar van een website niks (of feitelijk: érg weinig) van en als bezoeker van een pagina merk je er helemaal niks van. Als eigenaar kun je er iets van merken in het geval dat je je bezoekersdata bekijkt, want dan zou er zomaar een buitenlands IP adres tussen kunnen staan en in de meeste gevallen gaat het dan om zo'n crawler, dat is... als het script wat je gebruikt die er al niet tussenuit haalt omdat het feitelijk niet echt een bezoeker is. Verder kan Google je wijzen op fouten op je pagina en daar ging het vandaag bij mij om.

Het komt wel vaker voor dat Google meldingen stuurt dat ze iets niet correct vinden of dat iets waar naar verwezen wordt niet te vinden is en dan is dat vrij makkelijk aan te passen of je kunt in een aantal gevallen zelfs de keus maken er helemaal niks aan te doen. Bij de meldingen die ik vandaag kreeg ging het om verwijzingen naar video's en met als opmerkingen er bij dat er een aantal verwijderd en dus niet meer te bekijken waren. Ook zouden er een paar niet juist in het venster staan en er waren wat verwijzingen naar video's die blijkbaar in de loop der tijd door de eigenaar op 'privé' zijn gezet waardoor je ze als bezoeker niet zomaar meer kunt delen.

Aan de ene kant is zo'n service erg handig, want ik kwam inderdaad verwijderde video's tegen en omdat er geen alternatief voor was heb ik in de meeste gevallen het volledige bericht maar verwijderd. Degenen die buiten het kijkvenster zouden staan heb ik niet gevonden, maar de melding van 3 video's op de archiefpagina van maart 2016 kreeg ik niet aangepast. Tenminste, wel aangepast maar op één of andere manier bleef de ene video onzichtbaar terwijl op een andere plek een video werd getoond die eigenlijk bij een ander bericht hoorde en wat ik ook veranderde... het probleem bleef bestaan.

Blijkbaar zit er iets in de code van YouTube waar m'n editor of de hosting van m'n website niet mee overweg kan, maar ik heb het uiteindelijk maar opgelost door de video's niet direct in beeld te plaatsen maar verwerkt zoals ik bij de video's van Muzikale Maandag altijd doe, dus door de link in een woord te plaatsen. Vreemd genoeg werkt het op deze manier wel, maar ik was inmiddels wel weer een tijdje aan het prutsen met van alles en nog wat. Maar goed, mochten video's hier of daar vaker door een tekstlink weergegeven worden dan door de video in deze website te verwerken, datn weet je in ieder geval waardoor dat komt.


einde Zaterdag 14 oktober 2023 - Afgerond.
Het zit er op. De vakantie is klaar, alles gedaan wat ik wilde doen en alles afgrond wat ik moest doen. En toch heb ik altijd het gevoel dat er na zo'n periode nog best een week of 6 vakantie bij kan omdat er uiteindelijk toch nog meer dingen zijn die ik wil doen. Ooit twijfelde iemand op de zaak of m'n vakantie er daadwerkelijk weer op zat en ik gaf toen als antwoord: "Als je me met 6 weken extra vakantie naar huis stuurt onder de voorwaarde dat ik ga lopen, dan krijg je nog niet de kans om 'Succes!' te roepen, want dan ben ik al onderweg!"

bloem naast geparkeerde vrachtwagen

Uiteraard was dit uit de gein want m'n vakantie zat er daadwerkelijk op. Daarnaast krijg ik die 6 weken extra vakantie (ondanks dat ik een prima werkgever heb) nooit en ruim 100 km lopen is misschien ook wel wat ver om dat ongeoefend te gaan ondernemen. Hoe dan ook... het ging indertijd niet door en ook dit jaar was er geen ontkomen aan: de vrachtwagen moest weer opgehaald en ingeruimd worden. Inmiddels staat die weer helemaal klaar voor de komende werkweek, heb ik de planning wat er gedaan moet worden en kan ik enkel terug kijken op een prachtige vakantie.


vlag italie Woensdag 11 oktober 2023 - Bloembed en onderhoud.
Ik vond het na de vakantie weer eens tijd voor een update van het bloembed, al is daar op zich niet heel veel verandering in te bespeuren. Het blijft voor het grootste deel een uitgebloeide bende, maar er bloeien toch nog wat verrassingen. Mocht je geïnteresseered zijn, dan kun je daar hier wat meer over vinden. Deze pagina gaat overigens de revisie in als het bloembed volledig is uitgebloeid, want ik ben met een ontwerpje bezig om meerdere jaren van het bloembed op 1 pagina te combineren, maar goed... dat wordt dus waarschijnlijk pas na de winter dat je daar iets van gaat merken.

Verder had ik nog wat onderhoud liggen uit Italië en met de onderstaande foto's wil ik maar aangeven dat je met een kettingzaag enorm uit moet kijken. Nu zit er op de MS261 een haakse ketting die bij normaal gebruik echt súper werkt, maar als je iets raakt is hij ook echt direct bot en dat bleek één van de laatste dagen dat ik in Italië aan het zagen was. Verstopt onder wat rommel lag een stuk leisteen en ik schoot sneller door het hout heen dan verwacht waardoor ik dus net de grond aantikte. Tenminste, dat dacht ik.

botte haakse beitel van een stihl ms261

De grond aantikken is al niet handig, maar als er een stuk leisteen onder verstopt ligt is de beitel feitelijk gewoon weg en dat kun je op de bovenstaande foto goed zien aan de kartelrand aan de bovenkant van de beitel. Er kwam vanaf dat moment dan ook geen enkele fatsoenlijke vezel van de zaag, enkel stof en dat geeft aan dat je maar beter gewoon kunt stoppen. Omdat ik met de laatste klus bezig was besloot ik niet opnieuw te gaan vijlen, maar simpelweg een nieuwe ketting te plaatsen. Dan is het probleem zo opgelost, maar aangezien de ketting die bot werd toch nog een rondje werk hier in Nederland mee moet was het toch de bedoeling hem niet zomaar weg te gooien.

herstelde scherpe haakse beitel van een stihl ms261

Nu gooi ik kettingen sowieso niet snel weg, want ze gaan bij mij echt helemaal op maar bij sommige klusjes kan het handig zijn om een oude ketting te gebruiken om schade aan een nieuwe te voorkomen. Vandaar dat ik altijd wel een oude ketting heb liggen die nog 1 of hooguit 2 klusjes mee kan en dan gaat hij daarna definitief bij het oud ijzer waardoor materialen heel effectief gebruikt worden. Maar goed, zoals hier boven te zien is kan deze ketting nog prima een rondje mee. Hij is weer vlijmscherp, al moet ik er wel bij vermelden dat dit één van de langere beitels op de ketting is. De kortere zijn degenen die er voor zorgen dat hij na de volgende klus weg kan. Dit om te voorkomen dat je denkt dat de hele ketting is zoals op deze foto en je denkt dat 1 klusje dan wel érg kort is dat hij dan nog mee gaat :)


logo harre's tree removal Dinsdag 10 oktober 2023 - Conifeer.
Het zou eigenlijk Conifeer, deel 2 moeten heten, want je kunt jezelf misschien nog herinneren dat ik eerder bij deze boom stond en dat de versnipperaar het toen begaf. De klus kon onmogelijk afgerond worden en in overleg met de klant werd besloten de afgezaagde takken mee te nemen zodat ze niet met de rommel zouden blijven zitten. Nu is de versnipperaar gerepareerd en ik kan melden dat hij weer tot volle tevredenheid werkt. Voor degenen die niet meer weten waar het over gaat:

conifeer om te verwijderen

Deze zouden we verwijderen, maar konden slechts halverwege komen met het verwijderen van de takken. Die klus is dus vandaag afgerond. Blij met de klant, want die verleende echt álle medewerking en de klant blij want hun probleem met de boom is opgelost.

de onderste takken uit de conifeer

alleen de top nog aanwezig

conifeer verwijderd

Nu kun je zeggen dat hij niet verwijderd is en tja, dat klopt. Hij is op verzoek een meter boven de grond blijven staan. Ik ga er vanuit dat ze er iets op willen zetten of zo. Hoe dan ook, de eerste tegenvaller van vorige maand is weggewerkt. Nog één te gaan, maar daar gaat nog een tijdje overheen en als het zo ver is laat ik het hier uiteraard weten.


muzieknoot Maandag 9 oktober 2023 - Nitrogods.
Het gaat vandaag eens een keer om een Duitse band, al hoor je daar totaal niks van. Wat je (met name bij het nummer van vandaag) wel hoort is waar onder anderen hun inspiratie vandaan komt. Eén van die bands is Motörhead en gezien de stijl én de productie van het album zou het zomaar van die band af kunnen komen, maar dat is dan stiekem niet zo.

Hoe dan ook, volgens eigen zeggen is Nitrogods "a no bullshit Rock´n Roll band" en dat vat dan zo'n beetje alles wel samen. Geen soft gedoe, maar lekker rammelende drums en gitaren. Check het uit 2014 afkomstige Rats and rumours.


vlag italie Zondag 8 oktober 2023 - Wandelen.
De afgelopen dagen heb ik enkel geschreven over hout zagen, maar er was natuurlijk ook tijd voor andere dingen en één daarvan was dat we een stukje zijn wezen wandelen langs de plaatselijke rivier die Bormida di Spigno heet. Voor veel mensen is het vreemd, maar ik woon m'n hele leven al langs en met één van de grote rivieren van Nederland (de Waal) en wellicht dat daardoor water blijft trekken, waar ik ook ben. Als er geen water in de buurt is, dan mis ik het op een gegeven moment echt. Al is het maar simpelweg om even langs te struinen voor wat ontspanning.

bormida di spigno in de buurt van denice

De bovenstaande foto laat zien dat dit geen formaat rivier is zoals de Waal, maar dat doet er niet toe. Het is meer dan een sloot en dan is m'n gevoel al redelijk snel wel weer okee. Het voelde in ieder geval erg goed om daar met de honden even langs te wandelen en die op deze manier verkoeling te laten zoeken, want de temperatuur heeft er de afgelopen 2 weken dat ik er was toch telkens richting de 30 graden gezeten. Ik zit hier nu dan ook bij 20 graden met een trui aan.

vergezicht in de buurt van bormida di spigno

Italië moet volgens veel mensen verder naar het zuiden nog mooier zijn, maar ik geniet hier serieus intens van. Als je vanuit de Alpen de Po-vlakte op komt en dan weer iets de bergen in gaat en op 500 meter hoogte zo'n beetje uit komt is het toch een totaal andere wereld dan hier in Nederland en dan ook echt in álle opzichten. De zon is er feller omdat je net even wat dichter bij de evenaar zit en diezelfde zon maakt het door het vrijwel altijd ontbreken van wind al snel lekker warm. Het typische is ook dat er een nadruk lijkt te liggen op de zomer en de winter, terwijl de lente en herfst er jaargetijden zijn die bijna ongemerkt en snel voorbij trekken. Het blijft er lang relatief warm en dan lijkt er ineens sneeuw te liggen, terwijl de periode met wind en regen nauwelijks merkbaar langs is getrokken, om maar een voorbeeld te noemen.

Hoe dan ook... mooi land, mooie vakantie met mooie mensen en mooie beestjes. Daar komt het in het kort op neer en ik kijk nu al uit naar de volgende keer. Wanneer die is moet nog even blijken, want dat kan zomaar sneller zijn dan verwacht. Dat houdt het spannend, haha.


vlag italie Zaterdag 7 oktober 2023 - Geweldig.
Aan alle dingen komt een eind. Aan de goede, maar ook aan de kwade en dat laatste is dan goed maar het eerste feitelijk best jammer. Vandaag kwam er voor mij een einde aan een prachtige vakantie bij vrienden in Italië en waar ik me met wat kettingzagen zo'n beetje elke dag bijzonder goed vermaakt heb. De missie was om een voorraad kachelhout bij elkaar te zagen voor niet deze, maar komende winter zodat ze dat kunnen kloven en dat het kan drogen. Voor Nederlandse begrippen is een jaar droogtijd erg kort, maar door het klimaat hier in Italië droogt zelfs vers gekapt eiken in 1 seizoen tot een vochtpercentage van 12 tot 14 procent en dat is voor stookhout simpelweg érg netjes te noemen.

Ondanks dat het een geweldige tijd was ga ik een aantal dingen niet missen. De vliegen op de berg bijvoorbeeld want vliegen op je gezicht, in je neus, in je oren en in je mond zijn zachtjes uitgedrukt niet de meest prettige dingen en ik heb ze dan ook met regelmaat vervloekt. Wat ik ook niet ga missen is de berg op zich, want het zal voor een aantal uren per dag en dan niet dagelijks best te doen zijn, maar als Nederlander ben je simpelweg niet gewend om je voeten continu onder een hoek van 30 tot 45 graden te hebben. In combinatie met het toch al zware werk ga ik dat in ieder geval op een bepaalt moment best voelen in m'n spieren, knieën en enkels en ik kan me niet voorstellen dat specifiek dit als dagelijks werk wordt gedaan voor minimaal 8 uur per dag.

geen stam maar tak van eik

Maar goed, zoals je op de bovenstaande foto kunt zien bracht het hier en daar ook wel érg mooi werk met zich mee. Hier boven gaat het niet eens om een boom, maar om een tak van een hele dikke eik. Die moet er eigenlijk compleet uit omdat hij ziek is en al dood gaat en voor een groot deel overwoekerd is door klimop. De eik er naast is nog een knappe puist dikker, maar helemaal gezond dus is er voor gekozen die te laten staan. Ik heb er eigenlijk niet aan gedacht om daar een foto van te maken, maar dat is nou echt wat je noemt een statige eik. Ik ben benieuwd hoe hij er over 5 tot 10 jaar bij staat nu hij ineens veel meer licht krijgt en dus ook veel meer gelegenheid op een mooie en volle manier te gaan groeien.

mooie breuklijst, perfect gevallen

Het is best een mooie breuklijst op deze manier en de dikke tak is perfect gevallen, maar voor het zo ver was gaf het nog best een beetje gedoe. De eik staat namelijk op een terras en de valkerf zit daardoor op een meter of 2 hoogte. Dat werd dus klimmend naar de voorkant om de valkerf te zagen en daarna kon ik hem wel staand vanaf de achterkant laten vallen. Doel hierbij was de tak te verwijderen, maar de eik er naast heel te houden en ook mocht het vallende deel niet op de omheining van het veld er onder vallen. Met wat creativiteit is dat dus prima gelukt.

voorraad stookhout

kachelhout voor winter 2024 2025

De missie waar ik eerder over schreef is in ieder geval geslaagd. Afgelopen jaar hadden we natuurlijk een lange winter waarbij de houtkachel nog relatief lang aan was, maar op dit moment is het nog warm genoeg dat hij nog niet aan hoeft. Sowieso was er van vorig jaar nog een klein beetje over, dus de voorraad voor komende winter moet in principe voldoende zijn en het bultje op de foto's is dan voor volgende winter (2024/2025). Geschat ligt er met een ander klein stapeltje er bij zo tussen de 12 en 15 gekloofde en gestapelde kuub en dat zou in principe voldoende moeten zijn. En nu groot onderhoud, want de zagen moeten gedaan worden en m'n auto heeft eigenlijk inmiddels ook wel een wasbeurt verdient. Kortom, ook thuis hoef ik me niet te vervelen :)


natuur Woensdag 4 oktober 2023 - Vondst.
Een beetje in het kader van dierendag...
Tijdens het zagen kwam ik dit onbewoonbaar verklaarde huis tegen en als ik aan een slak denk gaat het in eerste instantie zeker niet om dit formaat. Hoe dan ook, ik vind dit soort dingen prachtig om te zien en bewaar hem dan ook. Ik ga er vanuit dat de slak een natuurlijke dood is gestorven omdat het huisje verder helemaal intact is. Ik heb verder ook geen idee van de soort want ik ben geen slakkenkenner, maar dat doet er in dit geval eigenlijk ook niet zo toe. Ik vind hem gewoon mooi! :)

slakkenhuis in hand voor formaat

slakkenhuis op afgezaagde boomstam

onbewoonbare woning

slakkenhuis op boomstam


muzieknoot Maandag 2 oktober 2023 - Stash.
Er zijn 2 mogelijkheden: ik kan niet zoeken of er is verrekte weinig info over deze band te vinden en dat er meerdere bands zijn met dezelfde naam maakt het in mijn beleving ook niet echt makkelijker. Er is bij onze Zuiderburen een band met de naam Stash en die een redelijk grote hit heeft weten te scoren, er is (of was) een coverband die Stash heet en er is dan ook nog de band die ik vandaag op Muzikale Maandag in het zonnetje wil zetten.

Het gaat dan om een Nederlandse metalband uit de jaren '80 en als ik 'metalband' zeg is het niet de bedoeling dat je gelijk maar weg klikt. Het nummer van vandaag heeft in mijn beleving erg weinig met metal te maken, maar valt gezien de toonsoort en productie juist op. Het komt van het album A matter of time uit 2015 en ik heb het vandaag over Hold on the line.


vlag italië Zondag 1 oktober 2023 - Werkvakantie.
Vorige week vond ik een hectische week en vandaar ook dat er geen updates waren. Te veel kleine dingetjes die nog geregeld moesten worden en die niet interessant genoeg waren om hier te vermelden en dan gaat een week zomaar voorbij. Maar goed, dat alles leidde tot m'n vertrek naar Italië waar ik weer eens aan een werkvakantie ben begonnen. Voor m'n huis en Tommy wordt gezorgd dus kan ik hier naar hartenlust m'n gang gaan en dat voelt erg prettig. Maar... waarom Italië?

Simpel: vrienden van me wonen hier en die zijn bezig een zelfstandig bestaan op te bouwen, maar hebben op dit moment simpelweg niet de financiële middelen om rond de €4000,- aan hout uit te geven om hun huis in de winter te verwarmen. Wat ze wel hebben is ongeveer 30.000 vierkante meter bos en ik heb zelf voorgesteld om voor hun de wintervoorraad hout bij elkaar te komen zagen. Die kan dan een seizoen drogen en volgend jaar gebruikt worden in de kachel. Vorig jaar is dat prima gelukt en ook dit jaar zijn de vooruitzichten goed, al is het werk dit jaar heel anders dan vorig jaar.

overzicht bomenrand

begin van het zaagwerk

Toen stond ik de meeste tijd op oude wijnterrassen te zagen en die toegankelijk te maken, maar om het wat effectiever te houden hebben ze voor dit jaar besloten dat het bos wat grenst aan het saffraanveld best een beetje ingenomen kan worden. Daar gaat 10 tot 15 meter af en op deze manier moet daar een wintervoorraad aan hout uit komen. Er ging wat voorbereiding aan vooraf voor ik daadwerkelijk meters kon gaan maken, want de plek waar de houtstapel moet komen moest nog vrij gemaakt worden en daarnaast is het werk op een berg en het meest logische in mijn beleving is dan om onderin een gat vrij te maken waardoor je van bovenaf alles enkel maar hoeft te laten vallen.

Maar goed, die ruimte was er nauwelijks en om het nog wat lastiger te maken grenst het perceel aan een behoorlijke afgrond, dus er was sowieso een kant waar de bomen niet op moesten vallen maar uiteindelijk is het gelukt om een soort opvang vak te maken. Dat kostte alleen wel 2 dagen en ik had eigenlijk het idee dat het best wat sneller zou kunnen. Overigens lijkt 2 dagen voor een vak vrij maken erg lang, maar dat is dus op een helling wat het werk behoorlijk zwaar maakt en daarnaast is al het hout wat er uit gekomen is direct op lengte gezaagd. Het stamhout en de dikke takken verdwijnen op een stapel, terwijl de dunne takken direct opgestookt worden in een vuurton. Om dat allemaal aan de gang te houden kost nu eenmaal tijd en ondanks de eerdere ervaring op een vergelijkbare helling viel het me in die zin tegen dat je gewoon een stuk minder doet in dezelfde tijd dan in Nederland waar alles vlak is.

het vrijgemaakte werkvak van buiten

Vanaf hier was het een kwestie van meters maken en kon vrijwel alles gewoon naar beneden vallen, op maakt gezaagd en op een stapel gegooid worden. Vorig jaar ruimde ik alles direct op, maar de tactiek voor dit jaar is in verband met het weer net even anders: het is nogal wat warmer dan vorig jaar en daarom begin ik de dag met sjouwen. Pas als dat klaar is ga ik zagen en laat ik alles ter plekke in het bos liggen. De temperatuur ligt hier de hele week zo'n beetje op 26 à 27 graden en dat is simpelweg geen weer om houtblokken op een berg te gaan versjouwen. In de ochtend als het net licht begint te worden ligt de temperatuur een goeie 20 graden lager en dan het sjouwwerk doen bevalt tot nu toe nog erg goed. Vergeleken met de 2e foto op deze pagina is er in ieder geval al een behoorlijk gat geslagen en het is de bedoeling daar de komende week mee verder te gaan.

al het één en ander om

En het draait in dit geval allemaal om kachelhout wat in een zogenaamd Holzhausen verwerkt wordt en daar tot volgend jaar kan drogen. Die periode lijkt kort en voor Nederlandse begrippen is het ook daadwerkelijk te kort, maar ervaring leert dat het klimaat er hier in Italië voor zorgt dat het vochtpercentage met een jaar zo'n beetje teruggebracht wordt naar 12 tot 14% en dat is voor kachelhout gewoon erg netjes. Helemaal als je na gaat dat het voor het grootste deel om vers gekapt hout gaat, want in Nederland krijg je dat eigenlijk bijna niet voor elkaar, tenzij je met houtsoorten als populier of zo aan de gang gaat maar dat is dan qua verbrandingswaarde een beetje een secundaire houtsoort te noemen. Hoe dan ook... In het onderstaande bultje zit geschat een kuub of 8 en als ik het voor elkaar kan krijgen het ding de komende week 2 keer zo groot te krijgen ben ik erg blij. Of me dat gaat lukken lees je uiteraard later.

gekiepte voorraad hout

vers gekapt hout op een hoop