logo harre

Home
Blog
Breaking News
Xtra
Muziek
Drums
Bands
Werk
P. Daemen BV
AWS
Scania
Boom verwijderen?
Harre's Tree Removal
Algemeen
Video's
Links
Contact
Contact


Harre op Facebook

Harre op Youtube

logo breaking news


voetstappen in het zand Zondag 25 september 2022 - Stappen wk 38.
Weinig updates de komende tijd en dat heeft een goede reden, maar daar kom ik later op terug. En okee, met een mooi verhaal... dat kan ik nu alvast wel verklappen. Voorlopig nog even de vaste items en één daarvan is voorlopig nog even het aantal stappen wat ik zet en dat was deze week best nog wel aardig te noemen. Alleen de zaterdag viel even behoorlijk tegen, maar uiteindelijk viel het gemiddelde daar niet eens zo heel veel door terug. De cijfers:

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
6.248 stappen
7.518 stappen
5.966 stappen
6.184 stappen
7.678 stappen
2.294 stappen

Lang niet zo veel als vorige week, maar met een totaal van 35.888 zoals eerder al genoemd nog helemaal niet zo gek.


muzieknoot Maandag 19 september 2022 - Royal Republic.
Dit bandje uit Zweden kwam al een paar keer eerder voorbij op Muzikale Maandag en ik kan nu al verklappen dat het niet voor het laatst zal zijn. Ik hou van de energie die deze band heeft en hoe ze met zichzelf een rol aan te meten een spetterende show neer kunnen zetten waar het niet om die rollen gaat, maar echt wel om de muziek, want echte muzikanten... dat zijn het. Dus, voor de 3e keer of zo in een jaar maar dit keer met Fireman and dancer. De mannen zijn overigens bezig met een Europese toer waarbij ze in november ook Amsterdam aan doen, dus mocht je ze eens live willen zien dan kan dat.


voetstappen in zand Zondag 18 september 2022 - Stappen wk 37.
Wat een verschillen zitten er in m'n activiteiten als je die per week gaat bekijken. Afgelopen week kwam ik totaal uit op 42.560 stappen en daarmee stijgt het gemiddelde per week naar 36070, maar als je dat afzet tegen een week van anderhalve maand geleden... toen kwam ik niet eens aan de 27.000 en dat is dan best een behoorlijk verschil. Het zit hem deze week met name in de activiteiten na het werk, want ik ben een paar keer hout aan het kloven geweest en daarnaast had ik gisteren natuurlijk die zaagklus en dat is helemáál goed te zien. Het overzicht:

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
8.234 stappen
3.986 stappen
5.862 stappen
7.133 stappen
7.464 stappen
9.881 stappen


logo harre's tree removal Zaterdag 17 september 2022 - Blij.
Geen foto's vandaag, maar wel weer een zaagklus gedaan in Valburg en dat ging in dit geval om een grote Acacia die steeds meer naar een dakrand groeide en 4 kleinere boompjes, allemaal in dezelfde achtertuin. Het rondhout stoken ze ter zijner tijd zelf op en de kleine takken zijn versnipperd. Aardige mensen die me zelfs een goede lunch aanboden en over het algemeen werkte het erg lekker. Rustgevend is het woord wat ik bijna zou gebruiken, maar dan blijft het toch bij 'bijna' *grin*

Verder leek het de buren van m'n klant ook wel wat om het één en ander te laten verwijderen, maar daar moeten de details nog even van worden rond gemaakt. Die hebben werk wat redelijk snel gedaan is, maar ook onderdelen die érg lastig zijn schadevrij uit te voeren. Een voorbeeld daarvan zijn takken die heel ver over de bamboe schutting van de buren steken en dus vrijwel gegarandeerd schade veroorzaken als ze naar beneden komen. Het zijn (heel vreemd *kuch*) ook juist die takken die een andere boomverzorger heeft laten zitten, terwijl hij wel de moeite kon nemen de boom te toppen waardoor die onherstelbaar beschadigd is. Maar goed, dat kan natuurlijk simpelweg de opdracht geweest zijn, dat weet ik verder niet.


muzieknoot Maandag 12 september 2022 - Mr. Big.
Mr. Big op Muzikale Maandag, terwijl de meesten niks van dit bandje kennen of hooguit hun enige grote hit uit 1991 To be with you, maar daar stopt het dan voor de meesten wel. Dat het bandje al in 1988 begonnen is weet bijna niemand, maar dat op hetzelfde album als hun enige grote hit ook het heerlijke rocknummer Daddy, brother, lover, little boy staat weten nog minder mensen. Ik vind het onbegrijpelijk, dus vandaar de keus voor vandaag.


logo harre's tree removal Zondag 11 september 2022 - Samenvatting.
Een hele week zonder updates, maar damn... wat ben ik druk met allerlei dingen alleen zijn die niet allemaal zichtbaar en kan ik er ook niet alles in detail over vertellen zolang dingen niet concreet zijn. Een voorbeeld is een nieuwe klus voor Harre's Tree Removal bijvoorbeeld: het gaat in de kern om het toppen van een paar coniferen en dat klinkt op zich erg simpel maar als diezelfde coniferen 20 meter hoog zijn, er al één in het rijtje omgevallen is omdat hij niet gezond was waardoor er dus een hoogwerker bij moet komen in plaats van dat ik ga klimmen en dat er als extra hindernis ook nog eens een fietspad langs ligt... dan heb je organisatorisch best wel een uitdaging.

overzicht coniferen

overzicht van te toppen coniferen

oconiferen om te toppen

De hoogwerker die (inclusief transport, ding weegt ruim 10.000 kg) geregeld moet worden komt immers op de openbare weg te staan die dan tijdelijk afgezet moet worden en daarnaast moet er een praktisch plan komen om alle takken in de tuin te krijgen en die daar te versnipperen. Het rondhout moet allemaal afgevoerd worden en aangezien dat hier snel ergens tussen de 7 en 10 kuub zal zijn moet ook dat geregeld worden. Je kunt dan zelf wel met een aanhanger naar de stort gaan rijden, maar dat is uiteindelijk voor de klant duurder dan een vrachtwagen laten komen die de boel opknijpt en weg brengt. Allemaal dat soort dingen die het op zich een erg leuke klus maken, maar het is nogal wat anders dan even ergens bij iemand in een tuin een boompje verwijderen. Maar goed, de offerte is goedgekeurd dus er zal binnenkort vast meer over deze klus te melden zijn.

In het bovenstaande is de afgelopen week best een hele berg vrije tijd gaan zitten. Je kunt makkelijk denken en stellen dat de klant de rekening uiteindelijk toch wel betaald, maar ik vind het persoonlijk dan toch een uitdaging om er niet alleen het beste maar ook het meest voordelige uit te halen. Om een voorbeeld te noemen: je kunt voor het huren van een vergelijkbare hoogwerker zomaar een verschil van ruim €300,- hebben, maar dan moet je wel even de tijd nemen om rond te kijken. Even naar de gemeente, even overleggen met m'n maatje die het werk mee gaat doen... het zijn allemaal momentjes, maar ze vullen de tijd zo lekker en vandaar dat ik hierover nu aan het einde van de week pas daadwerkelijk iets te melden heb.

Verder is gisteren het project van de rode beuk afgerond. Die is gefreesd en daarmee volledig verdwenen, maar wat een geweld is zo'n machine. Ik had er nog nooit mee gewerkt, maar zelfs dit keiharde beukenhout verdween als sneeuw voor de zon en als dit al werkt... hoe snel is een boom als een klein berk of den dan weg? Die is dan in de spreekwoordelijke vloek en zucht verdwenen. Ik vond het allemaal weer érg prettig geregeld op deze manier.

dikke rode beuk fresen met stobbenfrees

Er was een hele partij regen opgegeven voor gisteren en okee... we hebben wel een tijdje in de regen gestaan maar over het algemeen vind ik dat we terug konden kijken op een dag met best mooi weer en dat uitte zich onder anderen in het verwerken van de eerder genoemde rode beuk. De takken daarvan liggen in de lange voorraad, maar de grote stamdelen die we in stukken hebben gezaagd zijn niet te stapelen en worden daarom gelijk maar gekloofd. Zo'n partij verwerken gaat niet in een dagdeel en dat hoeft ook niet, dus we rommelen komende week gewoon lekker verder.

voorraad aanleggen kort hout

voorraad lang gekloofd hout

Het wordt als alles klaar is uiteraard nog afgedekt en iteindelijk scheelt het komende winter enorm veel tijd als de houthokken opnieuw gevuld moeten worden, waar het hout dan nog 3 jaar blijft liggen voor het in de houtkachel verdwijnt. Veel mensen denken dat 3 jaar lang is of zelfs te lang, want "1.5 tot 2 jaar is toch ook meer dan voldoende?" en dat klopt voor een deel. Het is namelijk afhankelijk van de houtsoort hoe lang het moet liggen en een lichte soort als grove den of iets dergelijks kan met die tijd prima de kachel in, maar de hardere soorten als beuk, eik enzovoort hebben gewoon meer tijd nodig.

Voor goed stookhout wat uiteindelijk goed brand en geen overlast veroorzaakt heb je 2 dingen nodig: goed hout als basis en tijd. Als je 1 van die 2 weg haalt hou je troep over en vandaar dat ik er standaard voor kies om goed hout ruim 3 jaar te laten drogen. Verder gisteren nog wat klein onderhoud gedaan aan de MS261, een lijn uit de knoop gehaald voor een maatje van me die iets minder geduld heeft dan ik en zo werd het eigenlijk best een productieve en met name erg leuke dag.

voetstappen in zand Dan als laatste voor vandaag nog even het stappenoverzicht van afgelopen week. Qua werk was het niet een week om over naar huis te schrijven en daarnaast zat ik thuis dus meer in een voorbereidend traject dan dat ik daadwerkelijk dingen gedaan heb en dat werkt allemaal door in het aantal stappen wat ik zet. Met een totaal van 32.114 stappen in deze werkweek zat ik net iets boven vorige week, maar het gemiddelde zakt hiermee wel naar 35.571 terwijl ik juist de soort van hoop had dat ik dat minimaal boven de 35.000 zou kunnen houden.

Maar goed, of dat gaat lukken is dus nog even afwachten. Ik heb voor dit onderzoekje nog 5 weken aan data in te vullen en dan zie ik wel wat daar uit komt. Extra dingen gaan doen die ik normaal niet doe is uiteindelijk mezelf voor de gek houden met resultaten die niet reëel zijn, dus daar begin ik gewoon niet aan. Maar goed, de data van afgelopen week:

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
5.312 stappen
4.182 stappen
5.220 stappen
5.095 stappen
5.875 stappen
6.430 stappen


muzieknoot Maandag 5 september 2022 - Starbuck.
Okee, ik geef toe: dit is een hele duffe op Muzikale MAandag, maar hij is dan wel zo opvallend dat ik hem toch niet over wil slaan. Uit 1975 en het sfeertje is feitelijk gewoon te relaxed voor mijn doen, maar mocht je dat na een minuutje of zo inderdaad denken: skip dan even door naar 1.50 min van de video en daar tref je een marimba solo die z'n weerga niet kent. Echt fantastisch! Nieuwsgierig? Komtie: Moonlight feels right en voor degenen die absoluut nieuwsgierig zijn naar die solo heb ik hier een goede cover er van die in mijn beleving ook echt de moeite waard is even te bekijken.

voetstappen in zand Gisteren gaf een boel gedoe en ik ben toen het stappenoverzicht vergeten, dus dat krijg je dan vandaag alsnog even van me. Niet dat er iets over naar huis te schrijven valt, want ik had er met een totaal van 31.587 stappen zelfs nog minder dan vorige week en dat vond ik persoonlijk al een mindere week. Maar goed, de andere kant: het laat zien dat hoe drukker ik het heb met m'n werk... hoe minder stappen ik zet en dat laatste is dan ineens een kleiner probleem. Het overzichtje:

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
4.925 stappen
4.379 stappen
5.824 stappen
5.898 stappen
3.947 stappen
6.815 stappen


logo harre's tree removal Zondag 4 september 2022 - Afrondende fase.
Sommige mensen hebben niks met bomen en veel denken van mij hetzelfde om de eenvoudige reden dat ik ze om zaag. Niks is minder waar, maar dat doet er in dit geval niet toe. Waar ik het over wil hebben is mensen die er echt álles aan willen doen wat binnen hun macht om een boom in leven te houden. "Het is maar een boom." is wat velen zullen zeggen, maar afgelopen tijd was ik aan het werk bij een jong stel wat een hele andere kijk op hun rode beuk had. Een op zich prachtige boom van rond de 100 jaar oud en die in al haar pracht het huis een extra uitstraling gaf.

dode rode beuk

Gaf, want inmiddels is de boom weg. Iets heeft de boom in de afgelopen paar jaar aangetast, de zwammen kwamen er in en afgelopen voorjaar heeft hij nog een poging gedaan om uit te lopen maar verder dan het ontwikkelen van een wat knopjes kwam het niet. Dat ging de eigenaren aan het hart, zichtbaar aan het hart zelfs en daarom was het ook mooi deze klus in fases uit te voeren. Langzaam maar zeker verdween de boom die ooit hun huis sierde en waar ze zo hun best voor hadden gedaan om die in leven te houden. Eerlijk is eerlijk: ik heb iets met dat soort mensen, want zij zijn degenen die nooit 'zomaar' een boom weg zullen halen. Ik schreef hier eerder al over de eigenaar van wat ik "Het Brabants Bosje" noem en dat is ook zo iemand. Onderhoud is soms (hard) nodig, maar onzinnige kaalkap komt ook bij die man niet in z'n hoofd op waardoor er dus ondanks dat je dingen weg haalt toch iets opbouwends over blijft in plaats van iets wat destructief is.

takken verwijderd van rode beuk

takken verwijderd van rode beuk

Alle tekenen waren er al, maar tijdens de eerste klim in deze boom was voor mezelf al duidelijk dat de eigenaren een goede keus hadden gemaakt. Niet alleen om er uit te halen wat er in zat qua redding van de boom, maar ook om er uiteindelijk toch aan toe te geven dat de boom simpelweg klaar was met z'n leven. Dat moment is een kwestie van kiezen en hoe zeer het ook aan je hart kan gaan... in dit geval was het écht een goede keus. Ik zal niet zeggen dat hij heel snel compleen om zou vallen, maar het risico daarop wordt wel steeds groter en als een dergeljke reus zo vlak bij je huis staat is dat een risico wat je niet moet willen lopen.

laatste tak aan rode beuk

enkel de stam nog over van rode beuk

Gisteren is het laatste stuk verwijderd en is alles zo kort mogelijk aan de grond afgrewerkt, want het is de bedoeling om de stronk nog weg te frezen. Het verwijderen van dat laatste stuk ging overigens ook niet zonder slag of stoot, want naast dat het toch behoorlijk warm was qua weer werkt een beuk van 94 cm diameter ook niet erg mee. Vers hout van de rode beuk weegt ongeveer 960 kg per kuub. Nu was hij al gedeeltelijk dood, maar de stam was nog best vochtig en ik ga dus maar uit van 900 kg/m3. Zaag je dan een stukje af van 54 cm (wat bij mij de lange voorraad is), dan kom je een eindje boven de 300 kg uit en dat is simpelweg niet te tillen. Kortom, de blokken moesten nog een paar keer door om ze te kunnen vervoeren maar dat is uiteindelijk allemaal wel gelukt.

laatste stamdeel van de rode beuk

zo dicht mogelijk aan de grnnd afgewerkt, enkel nog frezen

Een vriend en collega van me heeft een stobbenfrees en die komt het laatste deel voor zijn rekening nemen, want zelf heb ik zo'n apparaat niet en om die hier in de buurt te gaan huren zie ik om diverse redenen die ik hier niet wil noemen niet zitten. Ook zoiets waar ik blij van kan worden, want met de juiste houding kun je best dingen samen doen in plaats van elkaar als concurrenten te zien. Hoe dan ook is er op deze manier weer een érg leuke klus afgewerkt en ik ben er stiekem best wel trots op hoe het allemaal gegaan is, want dit zijn niet de standaard dingen waar je zomaar aan kunt beginnen.


opmerkelijk Donderdag 1 september 2022 - Duur.
Dat ik in m'n uppie ben heeft er waarschijnlijk mee te maken dat ik sommige dingen minder snel opmerk, maar in dit geval gaat de gifbeker me niet voorbij want ook voor mij is het leven de laatste tijd behoorlijk duurder geworden. Dat merk ik aan de dagelijkse boodschappen die stijgen alsof het niks is, maar natuurlijk ook aan brandstof en dan bedoel ik niet alleen voor de auto maar ook bijvoorbeeld voor de kettingzagen. Inmiddels is het zo dat diesel duurder is dan benzine en een onderzoek van RTL Nieuws wees deze week uit dat zelfs het rijden van een electrische auto op dit moment duurder is dan het rijden van een 'ouderwets' benzine model.

Maar goed, dat de diesel duurder is schijnt samen te hangen met de gasprijs omdat gas blijkbaar nodig is om diesel te ontzwavelen. De kostprijs gaat met de huidige gasprijzen dan vanzelf mee omhoog en dan krijg je dit soort dingen. Tenminste, zo is het me verteld en als ik lieg dan lieg ik bij deze met permissie *grin* Maar dat van die electrische auto verbaasde me best wel. Electrisch rijden wordt nog steeds verkocht als zijnde duurzaam en door allerlei subsidies wordt het aantrekkelijk gemaakt een dergelijk voertuig aan te schaffen, maar mocht je drijfveer 'goedkoop rijden' zijn, dan kun je dat dus vanaf deze week gewoon op je buik schrijven en daarnaast is de techniek nog in ontwikkeling maar zo heel duurzaam is een EV op dit moment feitelijk nog helemaal niet.

Daarnaast zijn het de energieprijzen die mensen letterlijk nekken op dit moment, want de tarieven gaan makkelijk 3 à 4 keer over de kop en er zijn best wat huishoudens die dat niet op kunnen brengen. Hoe die dan de komende winter door moeten komen is voor iedereen een raadsel en als je denkt dat je van onze regering iets mag verwachten dan heb je het voorlopig best mis. Het enige waar men over spreekt is over maatregelen voor volgend jaar, maar dan is het voor een groot aantal huishoudens simpelweg te laat en ik vind de politiek in die zin érg laks. De burger wordt op veel vlakken aan zijn lot over gelaten en het ziet er niet naar uit dat de huidige regering echt stappen gaat ondernemen om daar iets aan te veranderen. Ik wens bij deze iedereen nu al succes voor komende winter en hoop dat ik er qua pessimisme in dit geval érg ver naast zit.