logo harre

Home
Blog
Breaking News
Xtra
Muziek
Drums
Bands
Werk
P. Daemen BV
AWS
Scania
Boom verwijderen?
Harre's Tree Removal
Algemeen
Video's
Links
Contact
Contact


Harre op Facebook

Harre op Youtube

logo breaking news


muzieknoot Maandag 25 september 2023 - Lynyrd Skynyrd.
Een week zonder updates lijkt misschien vreemd, maar dat is het niet en het nummer van vandaag is niet alleen een klassieker, maar in die zin ook 100% raak. Ik kom daar later nog op terug, geen zorgen. Eerst even genieten van Free bird en dat is dan echt zo'n nummer wat saai begint, maar op de helft eigenlijk pas echt lekker op gang komt. Gewoon vanaf 4.30 min of zo je volume op 11. Heerlijk!


muzieknoot Maandag 18 september 2023 - Saffire.
Vorig jaar had ik ook al een nummer van deze band en de reden is simpel: het zit gewoon lekkr in elkaar. Goeie zanger met een stevige strot, een strakke ritmesectie, een gitarist en toetsenist die elkaar goed aanvullen en dan als laatste nog de in mijn oren bijzonder goede productie. Feitelijk zijn het voor Muzikale Maandag nu al te veel woorden, dus check Taming the hurricane.


alfa en omega Zondag 17 september 2023 - Einde.
Ik noem de naam Rinus Jantz en dan verwacht ik dat ongeveer 97% van de personen die dit leest zichzelf afvraagt wie dat is en van de resterende 3% zal er hooguit 0.5% zijn wat zich serieus achter hetgeen schaart wat deze man te vertellen heeft. Die heeft namelijk het verhaal dat de wereld weer vergaat. Weer inderdaad, want velen gingen hem al voor en hadden het simpelweg mis anders had ik dit niet kunnen schrijven. Hij heeft een hele tijdlijn opgesteld waarvan nu al is gebleken dat die niet klopt, maar ik ga je er toch even mee vervelen.

Rinus meent al z'n informatie uit de Bijbel te halen en maakte de volgende tijdlijn:
  • 15 september: Poetin sterft plotseling.
  • 16 september: een dag rust voor de mensheid die nu hoopt vrede en veiligheid te krijgen.
  • 17 september: Jezus komt terug (dat is vandaag) en dat is het begin van 3 dagen waarin ongeveer 2 miljard mensen zullen sterven door een Derde Wereldoorlog, Mutaties van Covid19, hongersnood en wat hij Menselijke Wilde Beesten noemt.
  • 20 september: het bovenstaande wordt gestopt door natuurrampen.
  • 23 september: de wereldbevolking is gehalveerd.
  • 24 september: er volgt een extra rustdag (Sabbath).
  • 25 september: de Grote Verzoendag, al is van verzoening geen sprake.

    De aarde en zijn menselijke bewoners worden geplaagd door rouw, insectenplagen, een religieuze oorlog, ouders en kinderen die elkaar vermoorden vanwege verschillen in de geloofsleer, de honger neemt zo ver toe dat mensen elkaars lijken gaan eten en degenen die niet gegeten worden blijven op de straten liggen waar ze allerlei ziekten verspreiden en er nog meer mensen sterven. Rond februari 2026 zijn er nog slechts 1.3 miljard mensen in leven op deze aarde en die worden vernietigd door nucleaire bommen. Er blijven uiteindelijk 8 mensen over die uitverkoren zijn.

    Nou, is dat een vooruitzicht of niet? Zoals ik eerder al schreef is dit het zoveelste doem scenario waar nu al niks van terecht komt aangezien Poetin nog steeds in leven is, terwijl die eigenlijk al dood had moeten zijn. Daarnaast is het voor mij persoonlijk nogal simpel om te bepalen dat alles wat Rinus schrijft niet waar is. Als hij dan toch alles uit de Bijbel haalt, dan staat daar ook het volgende: "Doch van die dag en van die ure weet niemand, ook de engelen der hemelen niet, ook de Zoon niet, maar de Vader alleen". Kortom, als Rinus het weet te vertellen is er één ding zeker en dat is dat het niet op die datum of data gaat gebeuren.

    Het lijkt me een goed plan om dit soort dingen met een behoorlijke korrel zout te nemen. Dat het aardse leven een keer ophoudt te bestaan is iets wat zeker is. Wanneer, dat is de vraag die iedereen stelt maar waar niemand het antwoord op weet en als je je leven dan op zo'n manier in weet te richten dat je daadwerkelijk lééft en er op alle mogelijke manieren het beste van maakt, dan maakt het ook niet zo uit wanneer dat einde er is. Of dat ineens is of dat het geleidelijk komt doet er dan niet meer toe. Weten dat het leven eindig is geeft mij persoonlijk geen angst maar eerder een vorm van rust en dat is feitelijk ook de grootste reden waarom dergelijke tijdlijnen als hierboven me niks doen. We gaan het beleven. Of niet, zo simpel is het...


    logo harre's tree removal Zaterdag 16 september 2023 - Blij.
    Donderdag schreef ik al over de fantastische service van Matom als importeur omdat ze erg snel waren met het leveren van een nieuwe trommel voor de versnipperaar en die moest vandaag 'even' gemonteerd worden. Dat 'even' is om te beginnen relatief te noemen want ik vond het behoorlijk mee zitten, maar het is uiteindelijk een kwestie van ervaring hoe snel je iets in en uit elkaar kunt halen en die ervaring heb ik (wellicht gelukkig) met dit apparaat nog niet. Het is in mijn beleving wel allemaal logisch en dat scheelt een boel.

    trommel lumag hc10pro-nl versnipperaar

    Feitelijk is de versnipperaar een huis met een daarop gemonteerde motor die door middel van 2 v-snaren een as aandrijft. Op die as zit een trommel gemonteerd met een paar vlijmscherpe messen die met hoge snelheid langs een ondermes draaien en op die manier stukjes hout, blad en weet ik wat nog meer kapot maken. Met deze beknopte kijk op het geheel ben ik vanmorgen begonnen met het in elkaar zetten van de machine. Bij de afstelling van de messen heb ik wat hulp gehad, maar het resultaat mag er zijn.

    Hij doet het weer fantastisch, al moeten we wel nog even in de praktijk kijken hoe het zit met de laatst genoemde afstelling. Ze staan nu nog ietwat ruim waardoor de machine relatief grote stukken zal versnipperen en dat geeft met de zachte houtsoorten van dit moment geen probleem, maar mogelijk wel met hardere houtsoorten omdat de machine dan simpelweg kracht te kort komt. De oplossing is dan simpel: de messen ietsje dichter bij elkaar stellen, maar of dat nodig is wacht ik dus nog even af. Voorlopig ben ik na een eerste test weer best een blij mensch :)


    logo harre's tree removal Donderdag 14 september 2023 - Service.
    Ik schreef eerder over het probleem met de versnipperaar: een bout van een mes was afgebroken en daarom moest er een nieuwe trommel komen. Repareren was een optie, maar zou behoorlijk duurder uitpakken dan volledig vervangen, dus tja... dan is die keus niet zo gek volgens mij. Afgelopen zaterdag ging het apparaat uit elkaar en zocht ik wat partnummers bij elkaar, maandagochtend is de bestelling geplaatst en vandaag is de trommel inclusief een setje nieuwe messen al binnen.

    Ze hebben de boel bij importeur Matom in Druten dus echt super voor elkaar, want de fabrikant van de versnipperaar zit in Duitsland en ik had eigenlijk verwacht dat het onderdeel daar vandaan zou moeten komen. Maar goed, niks bleek gelukkig minder waar en dat komt echt super uit want dan kan hij zo snel mogelijk in elkaar gezet, afgesteld en getest worden. Ik meld me uiteraarrd wel weer even als het zo ver is :)


    muzieknoot Maandag 11 september 2023 - Temple Balls.
    Ehm... Nee, daar gaan we vandaag niet bij stil staan. Het is Muzikale Maandag en ik ga vandaag voor een goeie dot gitaren in de vorm van Temple Balls. Ik snap alleen de clip niet zo erg, maar dat heb ik vaker en gelukkig draait het ook om de muziek en niet om de video. Check T.O.T.C..


    logo harre's tree removal Zondag 10 september 2023 - Tegenvallers.
    Tegenvallers... dat klinkt wat negatief, maar zo heel zwartwit is het dan gelukkig ook weer niet. Om een soort van positief te beginnen kreeg ik eind vorige week ineens de vraag of ik een dag vrij wilde nemen. Bij AWS hadden ze een bedrijfsuitje gepland, het hele bedrijf zou gesloten zijn en in verband met mogelijke problemen onderweg die dan niet op te lossen zouden zijn was volgens de planning de dag er voor of 's morgens wat eerder laden geen oplossing. Dus was ik afgelopen vrijdag spontaan vrij en aan de ene kant is dat vervelend te noemen omdat je het kunt zien als vrije dag die niet door mezelf is ingepland, maar aan de andere kant gaat het gewoon in overleg en m'n vrije dagen moeten ook op dus is er niks aan de hand.

    Zoals altijd weet ik vrije dagen uitstekend in te vullen en dat was afgelopen vrijdag geen uitzondering. Ik had kort geleden de vraag gehad of ik misschien een probleem op kon lossen: 2 dikke populierenstammen uit een sloot halen die een zager daar gewoon maar in had laten vallen omdat dat voor hem de makkelijkste oplossing leek. Het laten vallen op zich is dan inderdaad érg makkelijk, maar daarna moet je de bende nog die sloot uit zien te krijgen en daar gaat simpelweg tijd in zitten. Héél veel tijd en om je een kleine indruk te geven, het ging hier om:

    dikke populier in het water

    Ik ken de man niet die hier aan het werk geweest is en ik stel voorop dat iedereen en daarmee ik zelf ook wel eens een foutje maak, maar hier is echt héél slordig gewerkt en dan druk ik me best politiek correct uit. Het restant van de stam die nog staat is bijvoorbeeld volledig ingescheurd wat aangeeft dat er geen valkerf is geplaatst en buiten dat... als je van mening bent dat 'gewoon maar laten vallen' de beste oplossing is, dan heb je van het vak in mijn beleving weinig kaas gegeten. Persoonlijk neem ik werk simpelweg niet aan als ik twijfel aan de uitkomst er van. Het is immers de bedoeling dat mensen blij worden omdat je een probleem voor hen oplost en niet dat je een probleem enkel groter weet te maken.

    Maar goed, blijkbaar heeft niet iedereen die manier van werken en voor de goede orde: de man die dit werk gestart was had een uurtarief afgesproken met de opdrachtgever, maar bleek bij de eerste factuur al zo lang bezig te zijn en nog lang niet klaar dat de opdrachtgever besloot te stoppen met deze man. Het zou simpelweg veel duurder uitpakken dan van te voren was aangegeven, dus de factuur die gestuurd is werd voldaan en de opdracht stop gezet. Pas daarna kwam het werk bij mij terecht en zo kon ik dus met alle lijnen en lieren die ik heb die kant op om de boel de sloot uit te trekken.

    Dat het een pittige en lange dag zou worden, daar had ik me op voorbereid. Maar wat ik aan de hand van de foto's niet in de gaten had was dat er nog heel veel kleinere takken met heel veel blad aan de stam zaten, dus dat was blijkbaar ook nog blijven zitten. De puzzel die dus groter was dan ik verwacht had in combinatie met het weer van 31 graden zorgde er voor dat ik het simpelweg in een dag niet af kreeg. Ondanks dat rommelen met een kettingzaag per definitie leuk is en ik ook hier echt wel een leuke uitdaging in zag vind ik het dan toch vervelend om de boel achter te laten terwijl het niet af is. De opdrachtgever gaf daar overigens niet zo veel om, maar in mijn geval staat er een aangenomen prijs tegenover waar ik dan ineens een heel stuk minder aan over kan houden omdat de gereden afstand met de auto ineens 2 keer zo lang wordt, maar ook omdat er een stuk meer uren in zo'n klus gaan zitten.

    Die aangenomen prijs, daar werk ik eigenlijk altijd mee en dat geeft voor mij persoonlijk rust tussen m'n oren. Per uur werken, dan moet je er ook echt voor werken en iemand die op de fiets langs komt en spontaan een praatje begint... daar heb je dan eigenlijk geen tijd voor. Met een aangenomen prijs maakt het voor de klant niet uit of het werk om die reden wat langer duurt, maar in een geval als dit zit ik mezelf in de weg en dat zou je dan als nadeel kunnen zien. Ik kom op een gemaakte afspraak sowieso niet terug, want dan moet je de boel maar beter inschatten en ik vind dat je het niet kunt maken om het voor de klant ineens een stuk duurder uit te laten vallen. Duidelijkheid over wat je gaat doen en wat het voor de klant kost vind ik nu eenmaal belangrijk en het voelt als een soort oplichting om op een gemaakte afspraak terug te komen en die ineens met 50% of meer te verhogen omdat je zelf een inschattingsfout hebt gemaakt aan de hand van een foto. Maar goed, dat was dus de tegenvaller van de vrijdag, want ik had het natuurlijk liever helemaal klaar gehad.

    Zaterdagochtend had ik sowieso al een klusje staan en dat zou gaan om het volledig verwijderen van een grote conifeer uit een achtertuin. Het idee was klimmend omhoog om de takken te verwijderen en direct versnipperen in de aanhanger en dan naar beneden toe de stam afblokken. Het stamhout vervolgens bij de snippers op de aanhanger gooien, de boel aanblazen met de bladblazer, spullen inpakken en weer naar huis. Klinkt als een érg leuke ochtend toch? Check dan de onderstaande foto's even en ik zal er bij verklappen dat de boom er nu nog bij staat zoals hij op de laatste foto staat.

    conifeer om te verwijderen

    de onderste takken uit de conifeer

    We waren misschien een half uurtje bezig toen de versnipperaar het begaf en in er waren best meer opties, maar wat er in mijn beleving over bleef was het werk af maken en al het hout tijdelijk bij de klant achterlaten of de boel laten zoals het is, alles afvoeren wat afgezaagd is en een andere keer terug om de klus af te maken. In allebei de gevallen moet ik sowieso nog een keer heen en weer en ik vond de eerste optie eigenlijk de slechtste omdat je op die manier de klant met een hoop rommel laat zitten. Dat lijkt misschien mee te vallen, maar het wordt alles bij elkaar toch een beste bult hout dus na overleg is er besloten alles weer in te pakken en naar huis te gaan.

    trommel lumag hc10pro-nl versnipperaar

    De trommel van de versnipperaar die het probleem veroorzaakte is inmiddels verwijderd, de bestelling voor een nieuwe inclusief 2 bovenmessen loopt en nu is het dus afwachten hoe lang het duurt voor die binnen zijn zodat alles weer gemonteerd kan worden en de klus daar kan worden afgerond. Op deze manier had ik dus 2 dingen te doen in een weekend en had daar ook érg veel zin in, maar beiden zijn door omstandigheden niet afgerond en hoewel ik daar in allebei de gevallen niks aan kan veranderen voelt dat toch niet prettig. Kort samengevat: go with the flow, nieuwe afspraken maken en dingen afronden. Daar komt het zo'n beetje op neer en dan zijn op die manier alle problemen op de meest simpele manier de wereld uit.


    muzieknoot Maandag 4 september 2023 - RHCP.
    Red Hot Chili Peppers, maar dat maakt de titel te lang waardoor de opmaak van m'n pagina aan gort gaat en hoewel dat op zich geen probleem is wil ik toch een poging doen om dat te voorkomen. Dus vandaag op Muzikale Maandag dit bandje en je vraagt je misschien af waarom ik die niet eerder genoemd heb. Een echte reden heb ik er niet voor, want ze hebben in mijn beleving erg veel lekkere nummers maar die zijn dan tegelijk ook zo bekend dat ze hier niet genoemd hoeven worden. Het streven is immers om iets te plaatsen wat minder bekend is en dan het liefst iets nieuws, maar iets wat een beetje ouder is komt ook gewoon langs.

    Chad Smith is als drummer van de Peppers m'n muzikale inspiratie en ik schaam mezelf daarom eigenlijk een beetje dat ik de opname van vandaag niet eerder heb ontdekt. Die is namelijk volgens de video al 11 jaar oud en het gaat om een cover, maar hij is echt gewéldig! Ik hou je niet langer aan het lijntje, check I get around.


    logo harre's tree removal Zaterdag 2 september 2023 - Snoeien.
    Eerder schreef ik er ook al over, maar omdat ik sinds het begin van dit jaar een mooi voorbeeld in de buurt heb waar ik nog regelmatig langs kom begin ik er nog maar eens over: snoeien. Om mee te beginnen: snoeien is vanuit een boom gezien nooit goed. Je veroorzaakt immers altijd snoeiwonden en als een boom die kan overgroeien is er niks aan de hand, maar als dat niet lukt krijg je rottende plekken en sterft een boom dus een langzame en met name een vroegtijdige dood. En... dat willen we met z'n allen natuurlijk niet. Maar aan de andere kant willen we met z'n allen ook geen héle grote bomen in een woonwijk en dan moet je soms toch iets doen.

    Ja, om te beginnen zou je er voor kunnen kiezen om gewoon geen bomen te planten die erg groot worden maar het kan natuurlijk zomaar zo zijn dat je een huis koopt waar al een grote boom bij staat en je hebt dan in mijn beleving de keus om die te verwijderen of bij te houden. M'n achterburen zijn mensen die in die zin hun verantwoordelijkheid heel serieus nemen en de grote boom in hun tuin keurig bijhouden. Op die manier hebben andere mensen er geen last van en kunnen ze zelf zo lang mogelijk van de boom blijven genieten tot die het natuurlijk helemaal begeeft, want niks heeft het eeuwige leven. Daarnaast is er natuurlijk nog een verschil tussen snoeien en snoeien, want hier en daar een takje verwijderen is nogal een andere handeling dan een boom compleet innemen. Doe je dat laatste bij een eik of beuk dan is het bijna gegarandeerd dat hij daar knap onder te lijden heeft en dat de snoei uiteindelijk de reden is dat hij dood gaat.

    Zonde, want door eerder kleiner onderhoud uit te voeren en vaker kun je zo'n boom dan nog best in toom houden, al blijft natuurlijk overeind dat de natuurlijke groei voor zo'n boom altijd het beste is. Het innemen van een boom als een treurwilg is best ingrijpend en vaak vinden mensen het ook érg zonde. Ik kan me daar best iets bij voorstellen en ook al is het m'n werk: ik vind het ook een naar gezicht als ik bij zo'n klus weg ga. Het verschil is in dit geval dat ik weet dat hij toch weer opnieuw uitloopt en daar heb ik dus een mooi voorbeeld van bij de hand. Bij deze boom was de snoei al aan de late kant, maar de klant wilde het toch nog doen. De foto's zijn van 18 februari toen de klus net klaar was, van 28 mei waarbij je kunt zien dat hij na slechts een maand of 3 al behoorlijk uit begint te lopen en de laatste foto is van gisteren en dus van 1 september, globaal genomen 7 maanden na het uitvoeren van de klus.

    treurwilg vlak na drastische snoei

    treurwilg 3 maanden na drastische snoei

    treurwilg 7 maanden na drastische snoei

    Deze boom werd ingenomen omdat hij ondanks de plek waar hij staat het verkeer op de weg hinderde en omdat hij zo groot werd dat er mogelijk takken uit zouden breken. Als dat eenmaal in gang is gezet is er weinig meer aan te doen, maar door hem drastisch in te nemen en de takken ook nog eens een stuk in te korten blijft er (uiteraard tijdelijk) een kleinere boom over die er weer best wat jaren tegen kan. Zoals je ziet kan zo'n treurwilg een dergelijke snoei prima hebben en kan die zichzelf best goed herstellen. Ik vind dat aan de ene kant érg mooi om te zien, want het geeft de veerkracht van de natuur weer en als je soms de prachtige ruwe vormen van knotwilgen ziet die bijna volledige weg gerot zijn maar toch nog overeind staan en hun ding doen alsof er niks aan de hand is dan geniet ik daar echt wel van. Aan de andere kant blijft het vanuit de boom gezien beter om er gewoon niks aan te doen en dat maakt het werk dubbel.

    Als zager kun je denk ik daarom best met klanten in gesprek over wat ze willen. Aan de ene kant is de klant natuurlijk koning en als die wil dat een boom getopt of gekandelaberd wordt moet je dat gewoon uit uitvoeren, maar aan de andere kant denk ik dat je met wat voorlichting in een gesprek dan beter af bent. Dat wil niet zeggen dat je de klus moet weigeren, maar mensen zien vaak geen tussenweg meer en maken daardoor misschien niet altijd de goede keus. Maken ze de keus wel bewust, dan is dat wat mij betreft ook prima en een voorbeeld daarvan is een klus die ik vorig jaar deed bij 8 echt méga coniferen die de klant getopt wilde hebben. Het probleem dat ze om zouden vallen is de wereld uit, maar qua aanzicht is er een vreemd uitziende rij bomen overgebleven. Maar goed, het zijn niet mijn bomen en in dat geval is de klant koning.

    Overigens doe ik dit soort klussen maar zelden en de reden daarvoor is eenvoudig: ik klim met klimsporen en daarmee prik je in wezen allemaal gaatjes in het cambium van de boom en dat is precies de plek waar de sapstroom loopt. De boom knapt daar echt niet van op en dan kun je beter iemand vragen die voor dit soort klussen wel de spullen heeft. Bij een verwijdering maakt het niet uit, maar snoeien is toch best een heel ander werk om uit te voeren en dan is het immers de bedoeling dat de boom langer mee gaat in plaats van korter :)


    logo vattenfall Vrijdag 1 september 2023 - Rattenval.
    Laat ik positief beginnen: vanaf het moment dat ik op dit adres woon ben ik klant van Vattenfall, het bedrijf wat eerder als Nuon door het leven ging. Dat ben ik met tevredenheid, anders zou ik er simpelweg niet blijven. De leveringen van gas en stroom zijn op een hapering hier en daar na erg constant en de tarieven zijn voor mij best gunstig. Kortom, een tevreden klant. Dat is... tot ik vandaag in m'n mail keek en ineens snapte waarom mensen die het met dit bedrijf niet eens zijn het Rattenval noemen in plaats van Vattenfall.

    Het punt is dat energie dit jaar simpelweg meer is gaan kosten, of anders samengevat: je rekening valt wat hoger uit dan eerder, ook bij een vergelijkbaar verbruik en dezelfde tarieven. Ik schreef daar eerder al over en die verhoging is op zich wel legitiem, maar in dit geval is het toch écht anders. Om te beginnen zal ik wat vertellen over de manier van werken bij Vattenfall. Je krijgt als klant maandelijks een energierapport. Daarin exact staat wat je die maand aan gas en stroom hebt verbruikt en of dat hoger, gelijk of lager is dan dezelfde maand van vorig jaar. Daarnaast sturen ze je een zogenaamd seintje. Dat is een procedure waar gekeken wordt naar je huidige verbruik en of dat nog overeenkomt met het termijnbedrag wat je maandelijks betaalt.

    Bij dat seintje geven ze dan nog aan dat ze dat doen "om verrassingen te voorkomen", maar ik was op z'n zachtst gezegd behóórlijk verrast met wat ze deze maand te vertellen hadden. Elke maand geeft het energierapport aan dat m'n verbruik dit jaar lager is dan het verbruik van vorig jaar. Elke maand geeft het seintje aan dat m'n termijnbedrag prima past bij m'n verbruik. Tot vanmorgen, want nu ontving ik zo'n seintje waarin gesteld wordt dat m'n termijnbedrag met zo'n beetje 50% verhoogt moet worden om verrassingen te voorkomen.

    Ik kan daar erg kort in zijn: krijg lekker de tering met je seintje en ik doe helemaal niks. Als hun eigen rapporten aangeven dat m'n verbruik lager is dan voorheen, maar ik wel m'n termijnbedrag moet verhogen omdat het huidige verbruik niet meer bij m'n termijnbedrag past dan ben je de boel als bedrijf gewoon aan het bedonderen. Niks meer en niks minder en zelfs al zou het zo zijn dat m'n termijnbedrag niet meer voldoet, dan betaal ik bij de afrekening nog liever bij dan dat ik dit bedrijf rente laat trekken van mijn geld. Ik kom hier nog op terug.