logo harre

Home
Blog
Breaking News
Xtra
Muziek
Drums
Bands
Werk
P. Daemen BV
AWS
Scania
Boom verwijderen?
Harre's Tree Removal
Algemeen
Video's
Links
Contact
Contact


Harre op Facebook

Harre op Youtube

logo breaking news


muzieknoot Maandag 30 augustus 2021 - Rolling Stones.
Vorige week dinsdag overleed Charlie Watts, de drummer van de Rolling Stones. De dag er voor deed ik op muzikale maandag Roger Clover, maar stiekem toch niet en vandaag doe ik dat truukje gewoon nog een keer. Heel muziek liefhebbend Nederland buitelde vorige week over elkaar om de ultieme Stones plaat te laten horen en daarom doe ik dus vandaag de Stones, maar stiekem toch niet.

Charlie was met zijn stijl van spelen bepalend voor het geluid van de Stones, een stijl die maar moeilijk na te doen is maar toch zijn er héél veel bandjes die zich wagen aan het coveren van Stones nummers en ik was als drummer in zulke bandjes niet de uitzondering die daar niet aan mee deed. Stones nummers doen het in veel gevallen gewoon goed, dus tja... Dat bedacht de band Puddle of Mud zich blijkbaar ook en ik vind het nummer van vandaag eigenlijk niet eens meer een echte cover, maar meer een eigen manier van benaderen. Door het op deze manier te doen is het als cover érg goed en mischien... mischien zelfs wel beter dan het origineel. Check hun uitvoering van Gimme Shelter.


houthakker Zaterdag 28 augustus 2021 - Afronding.
Vandaag de afronding van de mega beuk, want daar moest nog één tak af en de stam moest nog los gezaagd worden. Vanaf het moment dat ik er vorige week weg ging zit het ding in m'n hoofd, want hoe ga je dat laten vallen zonder dat het schade veroorzaakt? De ene kant op en dan is er een muur kapot plus schade aan het straatwerk van de buren en de andere kant op zal er vrijwel zeker schade ontstaan de muur, maar die zal de grootste klap opvangen en het straatwerk van de gemeente ontzien. Waar het ook alweer over ging? Nou, over deze:

overgebleven laatste tak en stam

Het is op de foto eigenlijk niet te zien, maar de hoek van de tak is nogal vervelend. Vanmorgen tijdens de reis er naar toe had ik 2 dingen in gedachten en het eerste is dat het misschien een mogelijkheid was geweest om hem via de andere stam die wel de tuin in hing af te vangen, maar dan zou hij bij voorbaat al in kleine stukken gaan terwijl er juist grotere stukken over zouden moeten blijven die verkocht kunnen worden. Dat was ook de reden om voor de aanpak te kiezen die uiteindelijk hiertoe zou leiden. De enige optie om het 100% te laten verlopen was een kraan laten komen die het stuk beet zou pakken en het vervolgens los zagen en in de tuin neerleggen. Maar goed, daar hangt dan wel een behoorlijk prijskaartje aan.

Het werd uiteindelijk de optie om hem vanaf de foto gezien naar rechts te laten vallen. Ook al hing hij de andere kant op... ik ging een poging doen om hem zo in te zagen dat hij met behulp van een lijn de andere kant op zou vallen en dan onder zo'n hoek dat hij ook nog in de tuin zou blijven. Het eerste ging super, het tweede bleek onmogelijk want het stuk stam wist toch nog midden op de muur te vallen en aan de andere kant te verdwijnen. Héél erg jammer, want het zou toch mooi zijn als die muur zo veel mogelijk heel zou blijven. Er moest toch het één en ander aan gedaan worden, dus op zich niet een hele grote ramp, maar als schade te voorkomen is moet je dat gewoon doen.

Hier bleek het binnen de mogelijkheden die ik heb helaas niet mogelijk en zal de muur herstelt moeten worden. Daarna de stam nog los gezaagd, tenminste... in zo verre los dat hij met een kraan opgepakt kan worden maar toch nog net vast staat om spontaan omvallen te voorkomen. Het ding zal niet zomaar aan de wandel gaan, maar je weet nooit dus heb ik een stripje laten zitten waar hij nog vast zit en waar een kraan geen moeite mee zal hebben dat los te trekken. Op die manier is het voorlopig gewoon veilig, maar staat hij toch los genoeg om bij verkoop afgehaald te worden. Mocht je interesse hebben in deze unieke stam of stammen om er iets moois van te maken, dan kun je via deze Marktplaats advertentie contact opnemen met de eigenaar.


stroom masten Dinsdag 24 augustus 2021 - Stroom.
Zo'n vanzelfprekend dingetje, stroom. Je komt in het donker thuis, klikt een schakelaar om en je hebt licht. Dat is... behalve als de stroom om wat voor reden dan ook is uitgevallen en dat was gisteren hier weer eens het geval. Gelukkig was het van korte duur, want de meesten hier in het gebied kunnen zich het voorval met de Apache helikopter uit 2007 nog wel herinneren en toen zaten we ineens meerdere dagen zonder dit goedje. Het goedje waar je pas écht de waarde van kent als het er langere tijd niet is.

Want wat werkt er aan de dag van vandaag eigenlijk niet op electriciteit? Dat is maar weinig, want het begint al met de pc, laptop, telefoon of tablet waar je nu naar zit te kijken. Zolang er een accu in zit zal je die nog tijdelijk kunnen gebruiken, maar als die leeg is ben je definitief klaar. Een centrale verwarmingsinstallatie werkt ook niet zonder stroom en dat is in deze periode niet zo'n probleem, maar in de winter koelt een huis dan toch érg snel af. Koelkasten, vriezers... ook die werken allemaal niet meer, maar ook automatische deuren van winkels en de kassa's werken niet meer waardoor betaling van wat dan ook ineens volledig onmogelijk is.

Het kan mijn persoonlijke beleving zijn, maar het komt hier nogal eens voor dat de stroom er voor een bepaalde duur uit ligt. Soms maar heel even, soms zoals gisteren voor anderhalf uur en soms zoals het eerder gegeven voorbeeld uit 2007 voor meerdere dagen en met name voor dat laatste heb ik indertijd de keus op een houtkachel laten vallen. Licht kun je met wat kaarsen ook maken, maar warmte is een heel ander verhaal en ik kan de boel hier dus gewoon leefbaar houden. Daarnaast is eten koken wat je nog op voorraad hebt ook een onmogelijk ding geworden als daar electriciteit bij nodig is en dat is dan voor mij persoonlijk de reden om op gas te koken. Dat ligt er in de praktijk minder snel uit dan de stroom en mocht ook het gas er niet meer zijn dan kook ik dus gewoon op de houtkachel.

Maar goed, in dit geval was het gelukkig enkel irritant dat m'n wekker stond te knipperen toen ik wakker werd en dat was alles. Hier en daar wat klokjes opnieuw gelijk zetten en door maar weer, maar het is dus wel weer een keer voor gekomen en feitelijk baal ik er gewoon van de we onszelf als maatschappij zo afhankelijk van iets hebben gemaakt wat zomaar verdwenen kan zijn en maar weinigen er over nadenken wat te doen als de stroom daadwerkelijk een tijdje weg valt en die zich dan ook daadwerkelijk kunnen redden. Hoe zit jij er bij in zo'n situatie?


muzieknoot Maandag 23 augustus 2021 - Roger Glover.
Ehm... Ja, bijna. Ik ga namelijk niet Roger Glover hier op Muzikale Maandag in het zonnetje zetten, want hoewel hij alle credits kreeg voor Love is All werkten daar ook heel veel andere mensen aan mee en over één daarvan gaat het al een paar weken, namlijk Ronnie James Dio. Hij nam grote delen van de zang voor zijn rekening en omdat ik in dit geval een soort sequal wil maken plaats ik een versie van hem in de tijd dat hij zanger was van Deep Purple. Check hier hun live versie van Love is All.


houthakker Zondag 22 augustus 2021 - Mega beuk.
Een tijd geleden had ik nog even contact met een ex-collega die vertelde dat er een grote beuk in zijn tuin stond. Die moest er uit en of ik hem daar mee zou kunnen helpen. Het antwoord was uiteraard net zo kort als duidelijk: natuurlijk! Maar goed, mensen menen vaker een 'grote boom' in de tuin te hebben en in de meeste gevallen valt het dan eigenlijk nog wel mee. Toen ik de foto's binnen kreeg bleek dit echter echt om een GROTE boom te gaan.

beuk vanaf de straat

beuk vanuit de tuin

Toen ik er gisteren kwam hadden ze het afdak al weg. Iets wat toch moest verdwijnen, maar ik was blij dat ze het nu al hadden gedaan omdat ik de takken dan veel beter gewoon kon laten vallen in plaats van dat alles afgevangen moest worden. De boom bestond in principe uit 1 hele dik stam van ongeveer een meter doorsnede en daar stonden dan 3 stamdelen op met daaraan de dikkere takken met uiteindelijk de dunne takjes en de bladeren.

de top van het laatste stamdeel laten vallen

laatste top verwijderd

Om de dikte aan te geven: het deel waar ik hier op de foto aan het zagen ben, daar kon ik met m'n 35 cm klimzaag niet in één keer doorheen komen en die moest dus van 2 kanten worden in gezaagd. Een techniek die op de grond al niet de makkelijkste is omdat je beide zijden mooi gelijk moet houden en zo hangend in een boom wordt het dan toch een wat lastiger verhaal. Maar goed, zoals te zien is lukte het allemaal voorbeeldig en op zich is het wel grappig dat waar het hier qua afmetingen om een top gaat er in de meeste gevallen een complete boom mee bedoeld wordt.

beuk vanaf de straat

Dit is uiteindelijk wat overgebleven is, dus dat is het restant van die ene dikke tak waar ik op de foto in hang en de stam op zich. Het voorlopig plan is om de dikke tak er gewoon af te zagen. Die valt dan op het muurje en zal dat een klein beetje beschadigen, maar dat is op zich geen probleem aangezien er daar toch al delen vervangen moeten worden. De mega dikke stam zaag ik dan niet op de traditionele manier af zoals je een boom zou laten vallen, maar juist om meer houtopbrengst te hebben zal deze gewoon vlak afgezaagd worden. Met behulp van wat wiggen moet dat wel lukken.

Daarnaast is het sowieso lastig om hem te laten vallen aangezien de andere dikke stamdelen ook nog in de tuin liggen. Alles gaat voor zover ik weet de verkoop in, dus degene die het komt halen moet wel weten wat hij of zij aan het doen is: op een hoogte van 2 meter (en ik schat dat hij hoger is) weegt de dikke stam zo'n beetje 1080 kg. Qua afmetingen kun je er prachtige dingen van maken, maar het is dus niet iets wat de gemiddelde particulier even op een karretje kan komen halen. Maar goed, dat kan m'n collega prima zelf regelen. Het is overigens jammer dat ik er niet aan gedacht heb om wat meer foto's te maken, maar ja... volgende keer beter. Dit overzichtje van het dorp is gemaakt op ongeveer de helft van de boom.

overzicht dorp


muzieknoot Maandag 16 augustus 2021 - Black Sabbath.
Van Rainbow vorige week naar Black Sabbath deze week is feitelijk maar een kleine stap. Allebei de bands komen muzikaal gezien uit dezelfde periode en hebben daarnaast dezelfde zanger, of in ieder geval bij dit nummer dezelfde zanger namelijk Ronnie James Dio. Vandaag gaan ik op Muzikale Maandag terug naar 1992 toen het album Dehumanizer uit kwam, met daarop TV Crimes.


weekend Zaterdag 14 augustus 2021 - Weekend.
Soms zijn er zaterdagen die voorbij vliegen en vandaag was er zo één. Ik had best wel het één en ander wat ik wilde doen en dat het vanmorgen bewolkt was en relatief misschien zelfs een beetje fris te noemen was kwam me niet verkeerd uit. Ik ben de dag namelijk begonnen met het ophalen en zagen van dit vrachtje hout:

laatste lading voor 2021

Het is de laatste vracht voorlopig, want m'n zomervoorraad zit nu vol en wat dat betreft heb ik dus even een paar maanden vakantie. Ervaring leert dat ergens in tussen half september en half oktober de houtkachel weer z'n ding moet gaan doen, dus ergens in december is het dan zaak de boel opnieuw weer aan te gaan vullen en tot die tijd... tja... simpel niks. Qua zomervoorraad dan hè :)

Toen ik de balken ging zagen viel me iets op. Het is inmiddels ruim 2 jaar geleden dat ik bij vrienden een paar hele grote populieren heb verwijderd. Die zijn indertijd bewust afgezaagd op een meter of 2 in de hoop dat ze weer uit zouden gaan lopen. Van één was vrijwel zeker dat die het niet meer zou gaan doen, maar kijk hier nou:

populier voor aanvang werkzaamheden 2019

populier na werkzaamheden 2019

populier met uitloop 2021

De laatste foto is van vandaag en buiten dat er heel veel groeit wat er misschien niet hoort is duidelijk te zien dat de rechter stam nog knap zijn best doet een mooie boom te zijn. Ik ben daar blij mee, ondanks dat de andere stam van dezelfde boom en de boom aan de andere kant van het pad totaal niets laten zien. Van die laatste had ik het verwacht omdat die bovenin ook helemaal rot was toen ik er in zat om de takken te verwijderen, maar dat van dezelfde boom er één niks doet en de ander wel... is toch een beetje jammer.

Omdat vandaag de laatste vracht de zomervoorraad is in gegaan heeft het ook nut om eens een stofzuiger door m'n auto te trekken. Ik ben daar op zich best makkelijk mee en misschien zelfs té makkelijk, maar het is en blijft in mijn ogen een bedrijfsauto die gebruikt wordt om lading mee te nemen. Dat hij daardoor achterin niet helemaal of helemaal niet schoon is boeit me dan niet zo. En tja... dat is dan op een gegeven moment wel te zien.

nemo achterin vol zaagsel

Het voordeel is dat het wel een bende is, maar dat het wel allemaal droog is. Het is eigenlijk alleen maar zaagsel van droog of zo goed als droog hout wat er ligt en dat is wat mij betreft wel een voorwaarde. Zodra het nat spul is gaat het in een aanhanger, met uitzondering van wat bomenhout maar ook dat gaat er direct weer uit. Nat spul achterin een auto is niet handig: ik leende ooit m'n bus uit aan iemand die wat tuinafval naar de stort moest brengen en de troep daarvan kwam ik bij wijze van spreken jaren later nog tegen. Vandaar dat ik zoiets gewoon niet meer doe, maar voor wat zaagsel maak ik dan wel een uitzondering. Maar goed, die kon dus wel een stofzuigertje gebruiken en die heb ik er ook even doorheen gegooid.

nemo achterin vol zaagsel

Hij is (uiteraard) nog steeds niet als nieuw te noemen en dat zal hij ook niet worden, maar hij is in ieder geval weer toonbaar cq een stuk opgeruimder dan eerder. Qua onderhoud moest m'n klimzaag die ik gebruik om de balken te zagen ook een onderhoudsbeurtje hebben, dus die staat ook weer schoon en scherp op de volgende klus te wachten:

nemo achterin vol zaagsel

Zoals op de laatste foto te zien is was de zon inmiddels behoorlijk gaan schijnen en ik vond het op een gegeven moment ook wel tijd om avond te gaan vieren. Het was in ieder geval een mooie en effectieve dag die ook mentaal voor rust zorgt omdat de zomervoorraad met stookhout nu weer vol zit en ik dus zeker weet dat ik de komende winter zonder problemen door kan komen. Vanavond slaap ik goed en dat is niet alleen door die gedachte.


niet gelukkig emoticon Dinsdag 10 augustus 2021 - Rits.
Het is eigenlijk al jaren hetzelfde liedje, maar nu ben ik het inmiddels toch écht wel beu: de rits van een werkjas die het al na een jaar of maximaal anderhalf jaar begeeft. De jas is dan verder nog in nieuwstaat, alleen kun je er niks meer mee en dan vraag ik me af waarom ze er niet gewoon een kwalitatief betere rits in zetten. Ja, dat kost meer waardoor de jas ook duurder zal worden maar ik geloof nooit dat er een tientje of meer verschil zit in de kostprijs van een kwalitatief goede rits en een prulding wat gewoon te snel stuk is.

Het eerste wat de meeste mensen roepen is dat je er gewoon een nieuwe rits in kunt laten zetten en inderdaad... dat kan. Je bent minimaal ergens tussen de 25 en 30 euro kwijt om een rits te laten vervangen en in mijn geval betekent dat voor een werkjas zo ongeveer de helft van de nieuwwaarde. Dat vind ik in zo'n korte tijd gewoon érg zonde en daarnaast is het niet m'n punt of het gerepareerd kan worden of niet. Volgens mij mag je gewoon verwachten dat een rits wat langer mee gaat en in mijn beleving gingen ze vroeger ook veel langer mee.

Nogmaals, het is mijn persoonlijke beleving maar ik heb het idee dat ik vroeger jassen tot op de laatste draad versleet. Een nieuwe mocht je dan eerst enkel aan naar school en later werd dat een jas om buiten mee te spelen, waar die uiteindelijk ook het loodje zou leggen omdat we natuurlijk overal in zaten. Maar dat was dan de hele tijd met een werkende rits. Iets wat aan de dag van vandaag blijkbaar onmogelijk is en als iemand een goede tip voor me heeft hou ik mezelf echt aanbevolen.


muzieknoot Maandag 9 augustus 2021 - Rainbow.
Muziek uit oude tijden met de toen nog springlevende Ronnie James Dio als zanger die later zijn eigen band zou vormen en eigenlijk toch wel één van de grote stemmen uit de hardrock/heavy metal scene genoemd mag worden. Hij is dan ook de reden dat ik dit nummer vandaag op Muzikale Maandag plaats, want gisteren kwam er via het algoritme van Youtube ineens een soort timelaps voorbij van zijn muzikale leven en daar kon de periode binnen Rainbow natuurlijk niet in ontbreken.

Ik vind die periode muzikaal te gek, maar ook het punt dat je toen als muzikant of zanger alles zo'n beetje echt zelf moest doen. Hoewel het digitale tijdperk in 1975 al inging in de studio's had men in die tijd echte muzikanten nodig om dingen neer te kunnen zetten, wat in principe meteen zal verklaren waarom er aan de dag van vandaag bijna geen legendes meer zijn zoals vroeger. Je hebt het niveau eenvoudigweg niet meer nodig, want digitaal is er aan de dag van vandaag zo veel bij te werken aan een opname die in 1975 als verloren kon worden beschouwd dat de kunst er letterlijk en figuurlijk eigenlijk gewoon af is.

Maar goed, ik dwaal af. Het is immers Muzikale Maandag en dan draait het om muziek, niet om een manier van opnemen of het niveau van muzikanten en zangers dus check Man on the silver mountain.


opmerkelijk Zondag 8 augustus 2021 - Aanbieding?
Het is dubbel. Aan de ene kant ben ik een enorme voorstander van lokaal dingen kopen om op die manier juist de lokale ondernemers te steunen, maar dan moet je wel een soort van klik met de betreffende winkel hebben. Daarnaast koop ik juist de gebruiksartikelen toch vaak online omdat het in dat soort gevallen niet zo nauw komt. Je weet immers wat je moet hebben, plaatst exact voor dat artikel een bestelling en op die manier krijg je altijd het goede binnen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan zaagkettingen en zaagbladen, kettingolie, handschoenen enzovoort. Gisteren dacht ik in eerste instantie dat ik ook weer kettingolie moest hebben maar daar bleek ik nog voldoende van in huist te hebben dus dat ging even over, maar intussen had ik al wel evn online zitten zoeken.

Het punt met kettingolie is zoals met veel dingen dat je het zo duur kunt maken als je wilt. Je hebt om de boel maar even in 2 categorieën te verdelen de standaard olie en de biologisch afbreekbare, waarbij die laatste nogal een dotje duurder is. Je laat als zager mininmaal olie achter, maar toch zijn er mensen en met name organisaties die eisen dat je de afbreekbare gebruikt. Prima, maar standaard is het bij mij de normale die de zaag in gaat en de taak van de olie is om het zagen makkelijker te maken en slijtage van de ketting en het blad te verminderen. Met die 2 taken kun je dan ook weer gaan zoeken naar welke olie je wilt gaan gebruiken, want elke kettingolie smeert en voldoet aan de eigenschappen qua hechting aan de snel ronddraaiende ketting, maar waar ik in de praktijk behoorlijk verschil in bemerk is de viscositeit of ook wel dunvloeibaarheid genoemd.

Bij zomerse temperaturen merk ik helemaal niks bij het gebruik van een erg goedkope of duurdere olie, maar de goedkopere komt wel naar voren op het moment dat het wat kouder is en dat 'naar voren' is dan niet persé in positieve zin. Ik heb het meerdere keren meegemaakt dat een olie zo dik werd dat de oliepomp die gewoon niet of nauwelijks op het blad kreeg en dan heb je toch wel een behoorlijk probleem. Vandaar dat ik de echt goedkope olie links laat liggen, maar ik hoef er van mezelf ook niet de wereld aan uit te geven. De Chainsaw Pro van het Nederlandse Agealube voldoet voor mij prima én is naast goed verkrijgbaar ook nog eens betaalbaar. Maar goed, terug naar het onderwerp van de aanbieding die ik tegenkwam. Wat is er mis met de onderstaande 2 afbeeldingen?

schermafbeelding prijs kettingolie per stuk

Laat ik beginnen met te stellen dat €19.16 euro voor 5 liter van deze olie niet de meest goedkope is, terwijl ik dat van een webshop juist wel zou verwachten want exact dezelfde olie is hier bij een lokale winkel voor €18.50 per verpakking van 5 liter te krijgen. Daarnaast is op de eerste afbeelding ook de 'aanbieding' te zien van €16.16 per verpakking, maar dan moet je er wel 4 tegelijk afnemen. Geen probleem zou je denken: gebruiksartikel, komt toch wel op. Het punt is dat als je de 'aanbieding' aanklikt zoals op de 2e afbeelding te zien is de prijs uit komt op €68.98, terwijl 4 x €16.16 volgens mij toch echt €64.64 is en niet het bedrag van €68.98 wat je moet betalen zoals hier onder te zien is.

schermafbeelding prijs aanbieding kettingolie per 4

Kortom: bij deze webshop bestelde ik sowieso al niet omdat ze de merken die ik nodig heb niet tegen een goede prijs aan kunnen bieden, maar toen ik dit opmerkte wist ik zeker dat ik er ook echt NOOIT iets ga bestellen. Dit is als je het mij vraagt gewoon het bewust bedotten van je klanten want er wordt immers iets verkocht wat uiteindelijk duurder is dan wat als aanbieding wordt aangeprezen. In plaats van €16.16 betaal je namelijk €17.25 per verpakking en voor het verschil van €1.25 haal ik die zelfde verpakking met alle plezier hier bij een lokale winkel.


algemene update Zaterdag 7 augustus 2021 - Lang geleden.
Vandaag heb ik iets gedaan wat eigenlijk niet eens lang geleden was, maar zelfs héél lang geleden. Wat ik gedaan heb? Gewinkeld en in dit geval voor wat werkbroeken, want die begonnen toch aardig te verslijten en aangezien Corona overal een beetje roet in het eten gooide was winkelen lange tijd ook niet mogelijk. Goed... niet totaal onmogelijk want je kon natuurlijk dingen online bestellen, maar de winkel waar ik m'n werkkleding haal heeft geen online shop dus zal ik er toch fysiek heen moeten.

En laat ik eerlijk zijn: dat is op zich geen straf, want men zegt nog wel eens dat wat voor vrouwen de Action is, dat is Van Cranenbroek voor de mannen en... dat klopt wel denk ik. De ene vestiging is wat groter en heeft daarmee wat meer keus dan de ander, maar ze hebben echt vreselijk veel en voor prijzen waar je gerust even voor heen en weer kunt rijden. Ik haal meestal bij wijze van spreken een auto vol spullen die ik uiteindelijk toch nodig heb en dan scheelt het financieel gewoon echt érg veel.

Qua werkkleding kan ik wat voorbeelden noemen: werkbroeken haal ik er voor onder de 15 euro per stuk en dan gaat het om kwaliteit waar ik echt jaren mee doe. Als je een goede spijkerbroek voor hetzelfde geld wilt kopen kan dat misschien wel, maar haal je die één keer langs een scherp randje van een stuk staal dan is hij stuk en kun je hem weg gooien. De Cratex broeken van Van Cranenbroek zijn wat dat betreft zo goed als onverwoestbaar. Handschoenen voor zaagwerkzaamheden net zo, want waar je bij een Gamma zomaar een 14 euro aftikt voor een paar goede en lekker zittende handschoenen kun je ze hier halen voor 3.50 euro.

Uiteraard is het niet allemaal top spul wat ze verkopen en de kettingzaagolie is daar een voorbeeld van. Voor een gerenomeerd merk als Stihl betaal je rond de 20 euro voor 5 liter, terwijl je bij Cranenbroek daar slechts 12.50 voor neer hoeft te leggen. Nu is dat best een prijsverschil, maar in de praktijk is gebleken dat de vloeibaarheid van deze olie bij wat koudere temperaturen zo slecht is dat de oliepomp het niet eens op het blad krijgt en dat is dan al vanaf een graad of 10.

Je zaagt daardoor dus met te weinig of in het verkeerde geval volledig zonder smering en daar slijt zowel de ketting als het blad enórm van. Kortom, best spul in de zomer maar het jaar rond in mijn beleving niet te gebruiken en dan koop ik liever een ander merk wat wel voldoet en een paar euro meer kost. De Chainsaw Pro olie van Agealube kun je bij een Welkoop vestiging bijvoorbeeld voor 18.50 euro halen en als je persé wilt kun je daar online nog 1.25 euro per 5 liter vanaf halen, maar daar stopt de vergelijking zo'n beetje wel. Ik ga hier geen webshops zwart maken, maar er zijn er waarbij de stuksprijs hoger ligt dan de 18.50 euro van Welkoop, maar ze hebben dan een 'speciale aanbieding'. Als er 4 koopt LIJKEN ze VEEL goedkoper, maar het uiteindelijke voordeel is een heel stuk minder. Opletten loont, laat ik het daar op houden maar dat geldt feitelijk overal.

Maar goed, terug naar Van Cranenbroek... Je moet voor een broek niet heen en weer gaan rijden, maar wat ik al eerder schreef: ik haal normaal gesproken eens per jaar een auto vol van wat ik op dat moment nodig heb en dan loont het echt heel erg de moeite. Het grootste nadeel van deze winkel is de werkelijk enórme drukte. Tijdens m'n werk kom ik regelmatig langs een paar vestigingen en als je ziet wat daar op een doordeweekse dag aan auto's staat, dan is het bij wijze van spreken een wonder te noemen dat er nog mensen ergens aan het werk zijn, want eigenlijk zouden die daar binnen moeten lopen.

Op zaterdag is het eigenlijk helemaal geen doen, zeker niet voor iemand als ik die redelijk alergisch is voor grote drukte en dat is dan uiteindelijk wel op te vangen door gewoon érg vroeg te gaan. Dan ben je overigens ook verre van de enige, maar is het in mijn beleving nog wel te doen. Ik heb m'n spulletjes dus weer in huis en heb de rest van de dag een beetje bij lopen komen van deze inspanning. Serieus, ik heb geen hekel aan winkelen en zelfs een beetje rond slenteren in een binnenstad kan nog leuk zijn zolang ik maar niet op hoef te gaan in een mensenmassa. Dat is op dit moment qua Corona sowieso niet handig, maar mentaal gezien voor mezelf ook niet. Verder kwam ik deze afbeelding tegen en moest daar wel om lachen:

zaagsel grapje bomenzager


scania logo Vrijdag 6 augustus 2021 - Haat/liefde.
Qua werk ben ik over het algemeen eigenlijk wel met alles blij: met in eerste instantie natuurlijk de werkgever die ik ooit een keer gevonden heb, het werk wat ik namens het bedrijf kan en mag doen en daarnaast ben ik over het algemeen ook érg tevreden over het materieel waar dat allemaal mee moet gebeuren. Let wel... over het algemeen, want soms zitten er dagen tussen dat ik er echt de pest in heb en vandaag was zo'n dag.

vrachtje berkenstammen in aanhanger

M'n auto heeft wat last van milieumeldingen die aangeven dat het met de Euro 6 norm waar hij aan moet voldoen niet helemaal lekker loopt en daar moet dan zo snel mogelijk iets aan gedaan worden. Bij de dealer doen ze dat op zich naar volle tevredenheid, maar hetzelfde probleem komt telkens weer terug en wat mij betreft maak ja als fabrikant dan ergens een foutje. Een duur foutje ook nog, aangezien ik door een onderhoudscontract toch telkens op hun kosten daar rond loop te wandelen en een uurtje of 4 ben ik er telkens al snel zoet als er hier en daar een sensor of soms beide sensoren vervangen moeten worden.

Het voelt als onnodig, als zonde van de tijd die ik liever rijdend spendeer of anders gewoon naar huis hobbel en daar iets ga doen, maar m'n tijd in een garagen doorbrengen is gewoon niet m'n ding. Met nadruk: de lui zijn er erg aardig, ik voel me er welkom en ze doen zoals ik eerder al schreef echt wel serieuze pogingen het probleem op te lossen maar dat krijgen ze dus tot nu toe niet voor elkaar en dat geeft in mijn geval dan soms wat frustratie. Door het eerder genoemde heeft het nul zin om die frustratie bij de dealer te uiten, want tja... die kunnen ook niks meer dan telkens het probleem opsporen, verhelpen en me weer op pad sturen maar het liefst zou ik hebben dat een ontwerper in Zweden een keer een schop onder z'n achterste zou krijgen om vervolgens een échte oplossing te verzinnen.

Prettig weekend!!!


houtkachel Dinsdag 3 augustus 2021 - Berk.
Vandaag was er blijkbaar op het werk érg weinig te doen, want ik werd al bijzonder vroeg naar huis gestuurd. Aan de ene kant vervelend, want ik kom toch liever aan m'n normale uren en een beetje opbrengst is voor m'n werkgever natuurlijk ook niet verkeerd maar aan de andere kant vermaak ik me sowieso toch wel. Vandaag onder het mom "Vroeg thuis, maar nooit klaar." een vrachtje berk opgehaald.

vrachtje berkenstammen in aanhanger

retant berkenstammen in auto

Het is qua hoeveelheid een mooi partijtje en zo te zien ligt het al een tijdje, want het ziet er al aardig ingedroogd uit. Nog niet droog genoeg voor de houtkachel, maar dit hoeft echt geen 3 jaar geklooft te liggen om prachtig stookhout te worden. Kortom: Harre is weer eens een blij mensch...


muzieknoot Maandag 2 augustus 2021 - Slapback Johnny.
Geen andere reden dan dat het onvervalste lekkere rock 'n roll is. De productie van de bijbehorende videoclip vind ik dan persoonlijk wat minder, maar goed... Check Hit me up.


houthakker Zondag 1 augustus 2021 - Fijnspar.
Vorig jaar zat ik tijdens m'n zomervakantie in een privé bosperceel waar de fijnsparren behoorlijk waren aangetast door de Letterzetter, een klein kevertje wat zich onder de schors tegoed doet aan de boom waardoor die sterft als hij te zwak is om zich er tegen te verweren. Dit jaar kreeg ik de vraag of ik er weer een stuk of wat uit wilde halen, want er waren er nog meer aangetast. Iets wat viel te verwachten, maar qua verspreiding van de Letterzetter viel het me op zich nog wel mee in de zin van dat er minder bomen waren aangetast dan ik had verwacht.

In mijn ogen was het wel jammer om te zien dat alle stapels met takken die door een hakselaar verwerkt zouden worden er nog steeds liggen. Het ging om een stukje bos wat je bijna gecultiveerd zou kunnen noemen en ik heb daar zelfs met een hark de bosgrond aan staan harken om de boel zo netjes mogelijk achter te laten en dan zie je ruim een jaar later zoiets. Maar goed, dat is blijkbaar door omstandigheden een keus van de eigenaar geweest en omdat het natuurlijk niet mijn grond is heb ik daar feitelijk niks over te zeggen. Maar goed, het zou gaan om 11 fijsparren die zo ver aangetast waren dat ze er echt wel uit moesten en dat is dan een beetje dit idee:

door letterzetter aangetaste fijnspar van 26 meter hoog

En okee... Ik zal direct toegeven dat deze met 26 meter ook direct de hoogste was van wat er die dag is om gegaan. Qua lengtes zaten de meesten ergens tussen de 15 en 20 meter met wat uitschieters naar beneden van een meter of 8 en uitschieters omhoog zoals deze dus van 26. Fijnspar stelt qua diameter niet zo veel voor, want de dikste zal hier rond de 40 tot 45 cm geweest zijn en de dunste slechts 15 of zo. Het is alleen zo vreselijk uitkijken, want het gaat om dode bomen waar in sommige gevallen geen levende vezel meer in zit en dood hout is voor een zager echt een compleet ander ding dan levend hout. De vezels die in een levend geval voor stevigheid en daarmee controle zorgen zijn in dit soort gevallen niet of bijna niet aanwezig en dat vraagt dan om een totaal andere manier van werken.

fijnspar veilig liggend op de grond

Waar je normaal gesproken al snel een velwig achter de zaag aan slaat bij het maken van de velsnede hoef je er in dit soort gevallen niet eens aan te denken. Het kan natuurlijk wel, maar omdat het om dood en vaak rot hout gaat kan die velwig z'n werk niet doen. Die lift helemaal niks en zakt dus bij een beetje kracht eigenlijk gewoon in het hout in plaats van dat hij de boom zal tillen. Neem daarnaast de beperkte ruimte om dit lengtes te laten vallen en dan heb je hier en daar best een uitdaging, om dan nog maar niet te beginnen aan 1 die langs de straat stond waarbij de straat even afgezet moest worden én de boom niet op het hek van de naastgelegen spoorlijn mocht vallen.

schoolvoorbeeld van een breuklijst

Alles is uiteindelijk niet alleen gelukt, maar ook veilig gelukt en ik kon zelf ook gezond maar behoorlijk moe na het vellen en opruimen van 11 bomen weer naar huis. Daar wacht dan nog de ondankbare taak om allerlei dingen te drogen te hangen als stroppen en lijnen die op de dag gebruikt zijn en natuurlijk het onderhoud aan de zagen, al stel ik dat laatste meestal een dag uit. Het is ook afhankelijk van hoe laat ik thuis ben, want als het laat is en ik dan nog aan onderhoud moet beginnen stap ik liever onder de douche en geniet van een hapje eten dan dat ik nog eens een goed uur spendeer aan het onderhoud van de gebruikte zagen. Op zondagmiddag lekker buiten in de tuin werkt dat veel lekkerder, maar goed... dat is dan mijn beleving natuurlijk. Hoe dan ook staat alles vanaf vandaag weer in de opslag te wachten op de volgende klus.